#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_169
❇️سكوت و بیتفاوتی نسبت به ظلم و انحراف، انسان را همسنگ ظالم قرارمیدهد
💠وَ لَمَّا رَجَعَ مُوسی إِلی قَوْمِهِ غَضْبانَ أَسِفاً قالَ بِئْسَما خَلَفْتُمُونِي مِنْ بَعْدِي أَ عَجِلْتُمْ أَمْرَ رَبِّكُمْ وَ أَلْقَی الْأَلْواحَ وَ أَخَذَ بِرَأْسِ أَخِيهِ يَجُرُّهُ إِلَيْهِ قالَ ابْنَ أُمَّ إِنَّ الْقَوْمَ اسْتَضْعَفُونِي وَ كادُوا يَقْتُلُونَنِي فَلا تُشْمِتْ بِيَ الْأَعْداءَ وَ لا تَجْعَلْنِي مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ (۱۵۰/اعراف)
🌱و همين كه موسی (از كوه طور) به سوی قوم خود برگشت (و گوسالهپرستی آنان را ديد)، به حال خشم و تأسّف گفت: پس از من بد جانشينانی برايم بوديد، آيا بر فرمان پروردگارتان (كه ده شب ماندن مرا تمديد كرد)، پيشی گرفتيد؟ (و صبر نكرديد تا از كوه طور برگردم.) آنگاه الواح (تورات) را (به كناری) افكند و (از شدّت غضب، موی) سر برادرش را گرفت و به سوی خود كشيد. (هارون) گفت: ای فرزند مادرم! حقيقت اين است كه اين گروه مرا در ضعف قرار داده (به حرفم گوش ندادند) ونزديك بود مرا بكشند. پس (من بیگناهم و) كاری نكن كه دشمنان را به شماتتم برخيزانی (و شاد شوند) و مرا با ستمگران قرار مده!
🔹در برابر انحرافهای فكری، بايد غيرت دينی نشان داد. «غَضْبانَ أَسِفاً»
🔹از آفات هر انقلاب و حركت اصلاحی، ارتداد و ارتجاع میباشد. «بِئْسَما خَلَفْتُمُونِي» (پس رهبر بايد آن را پيشبينی كرده و پيشگيری كند.)
🔹در جامعهیفاسد و منحرف، گاهی تلاش انبيا هم بینتيجه میماند. «بِئْسَما خَلَفْتُمُونِي»
🔹تأخير موسی و تمديد مدّت حضور در كوه طور، فرمان الهی بود، نه خواستِ موسی و البتّه جنبهی تربيتی داشت. «أَمْرَ رَبِّكُمْ»
🔹هرگاه اصول در خطر افتد، فروع را بايد رها كرد. «أَلْقَی الْأَلْواحَ» هنگامی كه موسی ديد مردم مشرك شده ودست از اصل خداپرستی برداشتهاند، الواح تورات را كه يك سری دستورات و قوانين الهی بود، به كناری گذارد و پيگير اصل مهمتر شد.
🔹برای ايجاد شوك در جامعه منحرف، بايد حركت توبيخی چشمگير و به ياد ماندنی كرد.
🔹به خاطر مقام و موقعيّت و خويشاوندی، از لغزش ديگران چشمپوشی نكنيم.
«أَخَذَ بِرَأْسِ أَخِيهِ» گاهی توبيخ به موقع نزديكان و در ميان جمع، برای نشان دادن اهميّت مطلب و هشدار و زهر چشم گرفتن از بيگانگان است. «أَخَذَ بِرَأْسِ أَخِيهِ» چنانكه خداوند پيامبرش را چنين مورد خطاب قرار داده است.
«لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَ لَتَكُونَنَّ مِنَ الْخاسِرِينَ»در حالی كه هدف، هشدار به ديگران است.
🔹در برابر فرد عصبانی بايد برخوردی عاطفی داشت. «ابْنَ أُمَّ» (با اين كه موسی و هارون عليهما السلام از يك پدر ومادر بودند، امّا هارون، موسی را فرزند مادر خطاب كرد.)
🔹سقوط اخلاقی انسان تا آنجاست كه به خاطر هوا و هوس و گوساله پرستی، ولینعمت خود را تهديد به قتل میكند. «وَ كادُوا يَقْتُلُونَنِي»
🔹هنگام توبيخ دوستان، بايد مواظب بود كه دشمن از آن سوء استفاده نكند.
«فَلا تُشْمِتْ بِيَ الْأَعْداءَ»
🔹سكوت و بیتفاوتی نسبت به ظلم و انحراف، انسان را همسنگ ظالم قرارمیدهد. «لا تَجْعَلْنِي مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ» هارون سكوت را ظلم میدانست، لذا فرمود: من سكوت نكردم، بلكه مرا مجبور به سكوت و تهديد به قتل كردند.
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نکات_تفسیری
#صفحه_169
❇️راه #توبه هميشه باز است
💠والذین عملوا السیئات ثم تابوا من بعدها و امنوا ان ربک من بعدها لغفور رحیم 153/اعراف
🌱همانا کسانیکه اعمال پلید انجام دهندو سپس بعد از آن گناه ، توبه کرده و ایمان بیاورند ،همانا بعد از آن توبه ، پروردگار تو آمرزنده ومهربان است.
🔹معنای آیه روشن است و می فرماید:ای محمد(ص )بدان که اگر توبه حقیقی برای کسی حاصل شود و ایمان آورد ،خداوند آن توبه را می پذیرد و مانعی برای قبول شدن آن نیست ،(و انی لغفار لمن تاب و امن و عمل صالحا ثم اهتدی )،(و من برای کسی که توبه کند و ایمان آورد و عمل شایسته نموده و هدایت شود آمرزنده هستم ).
🔹و این خطاب اگر چه عام است ،ولی از نظر سیاق شامل ماجرای گوساله پرستان می شود،یعنی توبه حقیقی حتی اگر برای گوساله پرستان هم دست بدهد،خداوند آن را می پذیرد چون آمرزنده و مهربان است .
📚تفسیر المیزان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣5⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹 نکات و پرسش های تفسیری سوره الحجر
«فضائی ها» یک خرافه پولساز است
با توجه به آیه های ۱۶ تا ۱۸، معلوم میشود این همه فیلم و سریالی که در باره «خطر فضائی ها» و این که به زمین و منابعش طمع دارند و از تکنولوژی بالاتر برخوردارند و هر لحظه ممکن است به زمین حمله کنند و مردمِ زمین را بَرده، و منابع زمین را غارت کنند، و در این باره بیشمار فیلم و سریال و بازی کامپیوتری ساخته شده و میلیاردها دلار را روانه جیب های گشاد کمپانی های سازنده این نوع اباطیل نموده اند و همچنان دارند ادامه میدهند.
این جریان تا کی ادامه خواهد داشت؟
تا وقتیکه آیات فوق الذکر به چشم و گوش اکثر مردم جهان برسد.
لذا از همین یک نمونه (که در قرآن کم هم نیست) می فهمیم که جریانات حاکم بر کل جهان، نان نادانی و قرآن ندانیِ اکثریت مردم جهان را میخورند!!!
حکمتِ معجزه نفرستادن علیرغم اصرار کفار
تا کنون بسیار آیاتی را دیده ایم که کفار با اصرار از پیامبر(ص) معجزه می طلبیدند اما از سوی خداوند با خواسته شان موافقت نمی شد.
در آیه های ۷ و ۸ به بهترین وجه حکمت این عدم موافقت را بازگو می کند که اگر معجزه می آمد و آنها کماکان اصرار بر کفر خویش می کردند در آن صورت دیگر مهلتشان سر می رسید و هلاک می شدند.
من از او بالاترم: با توجه به آیه ۳۳ به فرض صحت تصور ابلیس مبنی بر کم ارج تر بودن گِل بر آتش، اینکه خداوند از چیزی که از ماده اولیه کم ارج تری ساخته شده، چیزی بوجود بیاورد که بالاتر از چیزی شود که ماده اولیه اش ارجمندتر بوده، درجه عالیِ قدرتِ خالقیت و هنرمندیِ خداوند متعال را می رساند و جای ایرادی نیست و از همینجا معلوم می شود منطق ابلیسی، منطقی ظاهربینانه و غیرعمیق است.
چنین و چنان خواهم کرد: توجه در آیه ۳۹ نیز این نکته را برایمان روشن می کند که منطق ابلیسی منطقی بسیار خودبین و کوته فکرانه است.
( تو که وجودت از خداست، در مِلک خداست، با نیرو و قوت خدا کار میکنی، آیا می-توانی علیرغم خواست خدا کاری کنی؟ آنچه را که تو فکر می کنی برای تشفی غیظ و غضبت انجام می دهی، خودش چیزی است که قبلاً برنامه ریزی شده و تو فقط فکر می کنی که «بطور مستقل» انجام دهنده اش هستی)
گمراه شدگان عمدی: (مطابق شرحی که در سوره نجم راجع به واژه «غیّ» عرض کردیم) ، شخصی کاری می کند و در اثر آن کار گمراه می شود، این شخص «گمراه عمدی» است، مانند کسی که مواد مخدر مصرف می کند و در اثر آن از جاده عقل و فضیلت خارج می شود و بعبارت دیگر گمراه می شود. چنین شخصی این گمراهی را خودش برای خودش ایجاد کرده و معنی «غاوین» که در متن آیه ۴۲ آمده، نزدیک به همین مفهوم است.
ادامه دارد....
از تفسیر مرحوم جمال گنجه ای
https://zaya.io/cn2xb
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💐 با سلام به مخاطبان عزیز
💮🔶فهرست #موضوعات ارايه شده در پستهای چند قسمتی در بخش #پرسشوپاسخقرآنی در کانال قران پويان (پست ساعت 18 روزانه) در سال 1402 بشرح زیر بوده است:
علاقمندان جهت مطالعه هر یک از موضوعات میتوانند، روی #هشتگ مربوطه و یا بر لینک مطالب در سایت قرآن پویان کلیک نمایند.👇
💎 آيا در اثبات اول ماه قمري، #اتحاد_افق شرط است يا خير؟ مهم ترين دلايل موافقان و مخالفان چيست؟
http://B2n.ir/x66234
💎#مطهرات و #نجاسات
مروري بر دلايل و فتاواي متمايز آيت الله صادقي تهراني
💎منظور از #پسر_خدا نامیدن #عیسی در #مسیحیت چیست؟
http://B2n.ir/k05698
💎#تقيه به چه معناست؟ آيا تقيه در قران ذكر شده است؟ مفهوم درست ان چيست؟❓
http://B2n.ir/j23576
💎#اشک بر امام یا اشک با امام؟
💎 ثبت و ترويج و تكريم مناسبتهاي غير واقعي، چرا؟
با تمركز بر تاريخ #جعلي ولادت #حضرتمعصومه
💎نگاه #فراخطي به آيات سوره #مائده: آيا #آيه_اكمال ، جدا و بي ارتباط به آيات قبل و بعد آن است؟
http://B2n.ir/e97926
💎 #امامت_شیعی، شامل چه اصولي است؟ آيا انكار اين اصول ، موجب #خروج از دين و #كفر است؟
💎#جلوه_های_اخلاق در سرزمین #حسین(ع)
💎#حسین (ع) به مثابه راه ، #تحریفات عاشورا از دیدگاه شهید بهشتی
💎گزيده اي از #تاريخچه_عزاداری_حسيني در ایران
💎#محمد؛ #پيامبر_رهاييبخش_انسانها_از_بندها
http://B2n.ir/q82369
💎#كرامتانساني، ذاتي يا اكتسابي، تفاوتها و آثار
http://B2n.ir/x42563
💎#حقوق_بشر در اسلام.
http://B2n.ir/x55267
💎نگاهي به نقاط قوت #اعلاميه_جهاني_حقوقبشر
از نگاه شهيد مطهري
http://B2n.ir/x55267
💎رابطۀ #مجازاتهای شرعی و قانونی با #کرامت_انسان چیست؟
http://B2n.ir/x42563
💎 #حقوق_شهروندی در منظر فقهي آیتالله سیستانی
💎⁉️ايا دين، #بهتان زدن به مخالفان را مجاز كرده است؟ آيا حديث #باهتوهم صحيح است؟ مراد از #مباهته چيست؟
http://B2n.ir/z01696
💎نفي #اجبار و #زور در قبول دين و عمل به احكام
http://B2n.ir/r28359
💎بررسی #الزام_حجاب_بانوان در حکومت دینی:
آيا قران و سنت، حكومت ها را به اجبار به پوشاندن موي سر زنان ملزم كرده است؟
http://B2n.ir/q54957
💎مروري كوتاه بر واقعه #كشف_حجاب_اجباري
💎اشتباهات ما در موضوع #حجاب
http://B2n.ir/k26659
💎 آيا كشف حجاب،مجازات #شلاق دارد؟
معيار جرم بودن و وضع مجازات چيست؟
http://B2n.ir/x77230
💎#حكومت و #عدالت در اسلام
http://B2n.ir/p52505
💎ايا در زمينه مسايل سياسي مثل #انتخابات هم بايد از #علماي_ديني و فقها #تقليد كرد؟ ايا شركت در انتخابات، #تكليف_شرعي است؟
http://B2n.ir/f97736
💎 #نقد و #سئوال_از_حاكمان: #واجب_شرعي يا ممنوع؟
http://B2n.ir/h66306
سایت و کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
www.quranpuyan.com
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
🔵 #بصیرت و #شجاعت شهيدمطهری در #آسيب_شناسي مباحث و نهادهاي #ديني
🛑قسمت پنجم:
#انتقادهاي_تند استادمطهري از #روحانيت (بخش سوم)
✅استادمطهري در جای دیگری باز از این #القاب که بسیارشان صورت بی معناست، انتقاد میکند:
🔻«صورت بی معنا و ظاهر بی باطن و جوی خالی از آب فایده ندارد. تنها با نام گزاری قوام الشریعه و #حجه_الاسلام و رکن الدین و آیت الله و مروج الاحکام، دین درست نمی شود و دلها سیراب نمی شود».
وی سپس با اشاره به دیوی که انگشتر سلیمان را ربوده و جای او نشسته بود، از روحانیونی که لباس سلیمانی پوشیده اند و خاتم سلیمانی دزدیده و غصب کرده و به جای صالحان و زاهدان نشسته و فعل و عمل سلیمانی ندارند، انتقاد میکند. (13/ 245)
🔻و باز با اشاره به این القاب مینویسد:
«یک تناسب معکوسی است بین حجم نامها و #لقبها و عناوین و بین معنا و حقیقت... در میان فقهای اسلامی، تدریجاً از تنوع و وسعت دایره معنا کاسته شده، به طوری که #معلومات منحصر شده به چند کتاب معین، ولی در عوض بر حجم الفاظ و #القاب حجة الاسلام و #آیت_الله و امثال اینها افزوده شده است». (13/ 251)
🔻«در میان ما این خود نظامی است که ابلاغ حجت الاسلامی و صلاحیت پیشنمازی و صلاحیت منبر رفتن عبارت است از چند متر چلوار سفید، و البته هر اندازه ریش انبوه تر و درازتر و عصا مجلل تر و #نعلین آراسته تر باشد و بالخصوص اگر مقرون بشود به #تعارفات مخصوص از قبیل منصور باشید، مؤید باشید، محفوظ باشید، اعزکم الله و هر اندازه در آهنگ این کلمات تمرین بیشتری شده باشد، ابلاغ بالابلندتری خواهیم داشت. اینها جانشین ابلاغ استادی و دانشیاری و پروفسوری و غیره در دنیای جدید است». (13/216)
✅ایشان که از سبک #وجوهات گرفتن و تأثیر منفی آن در برخی از موارد انتقاد دارد، مینویسد:
🔻«دین از ما مشتی گرده کرده در بعضی جاها (اشداء علی الکفار) میخواهد و در بعضی جاها دست دراز به ملاطفت و مهربانی میخواهد (رحماء بینهم...) ولی ما در عوض، دو دست دیگر به دو شکل دیگر دراز کرده ایم: یکی دستی که پشتش به سوی مردم و انگشتها پایین افتاده برای بوسیدن دراز کرده ایم، و دیگری دستی که پشتش به طرف زمین و کفش نیمه باز برای #وجوهات گرفتن دراز کرده ایم. ببین تفاوت ره از کجاست تا به کجا؟». (13/ 261)
در جای دیگری هم مینویسد:
🔻«به قول بعضی از گیرندگان سهم امام، این که ما میگیریم، مالیات بر ... است، نه مالیات بر دیانت و لهذا هر اندازه که ما بر #تظاهر و... بیفزاییم ازاین مالیات بهتر و بیشتر وصول میکنیم.» (13/ 401)
✅یک #انتقاد یا به تعبیری درخواست دیگر ایشان از #فقها هم این است که «مجتهدین باید به جریان #تاریخ آگاه باشند تا بتوانند خوب استنباط کنند، کما این که ما مکرر گفته ایم مسأله نجاست اهل کتاب نیز حکم سیاسی است نه حکم ذاتی». (13/ 261)
✅استاد فارغ از بحثهای انتقادی که نسبت به موقعیت اجتماعی و دینی روحانیت دارد، از بی توجهی آنان به #قرآن هم انتقاد کرده مینویسد که آنها از دو چیز وحشت دارند: «یکی #عقل است و دیگری #قرآن». مقصود وی بحثهایی که روی عدم حجیت ظواهر #قرآن تأکید دارد. (13/ 252)
🖋رسول جعفریان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دین
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
اللَّهُمَّ افْتَحْ مَسَامِعَ قَلْبِي لِذِكْرِكَ
خداوندا!
گوش های قلبم را برای یادت باز کن
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_اعراف آیه 156 تا 159
📄#صفحـہ_170
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_170
❇ #پیامبر اسلام فرستاده خدا برای همه شماست ، او را یاری و #تبعیت کنید
💠وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ فَسَأَكْتُبُهَا لِلَّذِينَ يَتَّقُونَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَالَّذِينَ هُم بِآيَاتِنَا يُؤْمِنُونَ ﴿۱۵۶) الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ
🔹 خدا در اینجا حلال کردن طیبات و حرام کردن خبائث را به پیامبر نسبت میدهد نه به خودش.نگفته خدا حلال کرده.
این عبارت تایید کننده ولایت تشریعی پیامبر می باشد.(که بالاتر از ولایت تکوینی است)یعنی هرچه پیامبر حلال کند ،خدا هم انرا تایید می کند.
(نکته ظریف در ایه نیز این است که تک تک حلال ها و حرام ها را نام نبرده بلکه حکم کلی داده که همه طیبات، حلال است و همه خبائث ،حرام.)
🔹 رحمت خاص خدا شامل چه کسانی است؟
کسانی که این صفات را داشته باشند:
۱-تقوا
۲-زکوة
۳- ایمان به ایات ما
۴-تبعیت از پیامبر اسلام
۵-ایمان به او و یاری او
۶-تبعیت از نوری که با پیامبر ارسال شده
اینها هستند که فقط مفلح و رستگارند و شامل رحمت خاص خدا میشوند.
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst152_pymbr-slm-frstdh-khd-bry-hmh-shmst-w-r-yry-w-tbyt-khnyd.aspx
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_170
❇️#امربه_معروف و #نهى_ازمنکر
👈یکی از ایاتی که اهمیت #امربه_معروف و #نهي_ازمنكر را نشان میدهد،ایه 157 سوره اعراف است.
💠الَّذِينَ يَتَّبِعُونَ الرَّسُولَ النَّبِيَّ الأُمِّيَّ الَّذِي يَجِدُونَهُ مَكْتُوبًا عِندَهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ يَأْمُرُهُم بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنكَرِ
وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَآئِثَ و...
این ایه در توصیف صفات و رفتار پیامبر گرامی اسلام است .
👈ویژگیهای پیامبر اسلام ازمنظر قران:
1⃣ در ایه فوق اولین رفتاری که در توصیف پیامبر استفاده میشود، #امربه_معروف و #نهي_ازمنكر است.
2⃣ #معروف یعنی شناخته شده در میان مردم جامعه و #منکر یعنی ناشناخته
👈مثلا اگر شما در کشورهای غیر مسلمان نماز بخوانید ممکن است خیلی از مردم انرا نشناسند و با تعجب نگاه کنند.پس از دید انها #منکر است.
اما در یک کشور مسلمان ،همه نماز را میشناسند. پس #معروف است.
3⃣ از نظر ما شیعیان و مطابق زیارتنامه ها و دعاهایی که داریم معروف ،ان چیزی است که امام معصوم به ان امر کرده و منکر ان چیزیست
که امام از ان #نهی کرده است."المعروف ما امرتم به والمنکر مانهیتم عنه"
4⃣ اگر در جامعه دیدید که بسیاری از مردم ،#منکر نهی شده از جانب پیامبر و امامان را میشناسند(مثلا ربا)و دیگر ناشناخته نیست،
نشان از انحراف جامعه و عوض شدن ارزشها دارد.
5⃣ #امربه_معروف و #نهي_ازمنكر شرایط دارد که حتما باید رعایت شود.در مرحله اول ان ،حتما باید با محبت همراه باشد.
🔹همانگونه که شما میخواهید فرزندتان را موعظه کنید و تذکر دهید،میباید با دیگران هم همانگونه رفتار کنید.تا تاثیر کند.
🔹چه بسا #امربه_معروف نامناسب،اثر منفی و معکوس هم در مخاطب ایجاد کند
http://www.quranpuyan.com/yaf_postst148_wjwb-w-tryf-mr-bh-mrwf-w-nhy-z-mnkhr--z-mnZr-qrn.aspx
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
هدایت شده از کتاب باورها و رفتارهای قرآنی
🌺🌺✅ با سفارش كتاب " #باورها_و_رفتارهاي_قراني: 280 نكته از 30 جزء قرآن" ، برگزيده اي از نكات و مفاهيم سورههاي قران را به همراه توضيح مختصر و تصاوير نيز مطالعه نموده به دوستان و عزيزان خود هم اهدا نماييد.
✅ پیرو استقبال چشمگیر علاقه مندان به مفاهیم قرآن از #نکات برگزیده هر جزء که سالیان متمادی در روزهاي ماه مبارک رمضان در سایت و کانال و گروه قرآن پویان ارسال می گردید،
👌 نکات کاربردیتر آیات هر جزء با رویکرد "عمومیسازی فهم و عمل به قرآن"، استخراج و به همراه تصاویر مناسب، در قالب اين کتاب منتشر شده است.
♻ در انتخاب آیات دغدغه اصلی آن بود که مهمترین باورها و رفتارهای فردی و اجتماعی ممدوح یا مذموم قرآن که دامنگیر جامعه امروز ما نیز هست، گردآوری گردد تا تذکری برای همه متدینان و دوستداران قرآن باشد.
💢علاقمندان ميتوانند این کتاب 312 صفحه اي را 60 درصد ارزانتر از قيمت روز، به قيمت 70هزارتومان بصورت اينترنتي سفارش داده و توسط پست دريافت نمايند.
♻♻ لينك معرفي كتاب در #شبكهقرانسيما
https://www.aparat.com/v/huYxR
🔰 اطلاعات بیشتر و مطالعه فهرست كتاب و فصل اول آن در کانال کتاب در پیام رسانهای ایتا و تلگرام https://t.me/raftarequrani
https://eitaa.com/raftarequrani
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
7⃣5⃣ تدبر در سوره #حجر
🔹 نکات و پرسش های تفسیری سوره الحجر
پیشگوئی های تحقق یافته
در آیات ۵۱ تا ۵۶ الطافی را که به حضرت ابراهیم شده به یاد می آورد با این پیشگوئیِ تلویحی که ای پیامبر برای تو نیز الطاف خودمان را منظور کرده ایم که به وقتش ارائه میکنیم .
در آیات ۵۷ تا ۸۴ سرگذشت دو قوم از اقوام پیشین را ذکر کرده که اصرار در تکذیب و نافرمانی پیامبرشان سبب اضمحلالشان شد ، و در این یک پیشگوئیِ تلویحی نهفته است که ای پیامبر فعالان مخالفان تو نیز بزودی تغییر رویه خواهند داد یا مضمحل خواهند گردید .
هفت درب جهنم
در آیه ۴۴ درباره جهنم توصیفی ندارد فقط به ذکر این نکته کفایت نموده که جهنم هفت درب دارد که هر کدام برای قسمتی از آنان است.
اینکه جهنم هفت درب داشته باشد چه اهمیتی دارد؟ مثلاً اگر شش یا هشت درب می داشت چه فرقی می کرد؟
باید توجه داشته باشیم که مفاهیمی مانند قیامت و جهنم و بهشت و امثال آنها، چیزهائی است که ما هیچ راهی برای درک آنها نداریم.
همانطور که جنینِ داخل رحم هیچ راهی برای درک این جهان ندارد. همینطور است درباره جهنم و اینکه «درب»هایش هفت تاست.
باید بدانیم قرآن به زبان مخاطب صحبت کرده و باید بفهمیم که «هفت درب» یعنی «راه های ورودی متعدد». و چنین بنظر می رسد که علت متعدد بودن راه های ورودی طبقه بندی آنها برحسب نوع گناهان باشد.
اما در هر حال، هرچه باشد، فرقه ایی با هم دارند و ورودی هایشان جداست و شاید هم «هفت درب» کنایه ای از این باشد که «در اول» ورودی اصلی است و آنچه بین «در اول» و «در دوم» هست جایگاه کسانی است «جرائم سبک تر» دارند تا آنکه به در هفتم برسد که آنها «جهنمی در جهنمی در جهنمی ...» بوده، و صاحب بدترین و سنگـــین ترین و غیرقابل بخشش ترین گناهان باشند که جایشان در آنجا است.
چشمت دنبال «اموال» نباشد
با توجه به آیه ۸۸ طبعاً کسی باید مانند رسول اکرم(ص) باشد تا معنی این سخنان را به خوبی بفهمد زیرا ما مردم عادی که اسیر محسوسات هستیم دائماً آنچه را که در دست مردم است از قبیل اموال و اعتبارات اجتماعی و نعمتهائی مانند سلامت و زیبایی و فرزندان خوب و موقعیت های مناسب را می بینیم و چیزی را که نمی بینیم، همان چیزهائی است که از نوع «سخن» است.
در این آیه به پیغمبر می فرماید تو با دیگران فرق داری و نعمتی که به تو داده ایم بسیار بسیار بالاتر است از آنچه به مردم داده ایم و لذا متوجه همان باش و چشمت را روی جزئیات نعمت هائی که به دیگران داده ایم متمرکز نکن.
آیا پیامبر به دنبال مال و جاه بوده و از اهمیت قرآن غافل بوده؟
قطعاً اینطور نیست و دلایل زیادی می توان آورد که نشان دهد پیامبر دنبال فضایل اخلاقی و انسانی و کمال و تعالی روح بوده است.
با توجه به «درس» و «درب»، چنین می فهمیم که پیامبر برای پیشبرد رسالتش ممکن است گاهی چنین آرزو می کرده که اگر مثلاً مال فراوانی می داشته که بوسیله آن اسلام را پیش می برده چه خوب می شده که در این آیه به آن حضرت توجه می دهد که برای پیشبرد رسالت قرآن، آن هفت سخن تصدیق کنندهء یکدیگر مؤثرتر است تا آنچه در دست «گروه هائی از مردم» می بینی.
با توجه به آنچه عرض کردیم این کلمه «آنان» که در نیمه دوم آیه آمده (یعنی لا تحزن علیهم) به مسلمانان منطبق می شود که اکثراً فقیر بودند و اینطور معنی می دهد که ای پیامبر عزیزمان برای پیگیری رسالتت بیشتر به نفوذ قرآن و «آن هفت سخن مصدق یکدیگر» اهمیت بده نه مال و جاهی که به گروه هایی از غیر مسلمانان داده ایم و ضمناً برای مسلمانانی که از آن مال و جاه بی بهره اند اندوهگین مباش زیرا آنها هم این نعمت بزرگ را دارند که پیرو تو اند و اسلام را دارند و از نعمت بزرگ قرآن و آن هفت سخن مصدق یکدیگر بهره می برند.
ادامه دارد....
از تفسیر مرحوم جمال گنجه ای
https://zaya.io/cn2xb
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛