#زندگي_قرآني
شماره 131
سوره #ال_عمران صفحه_59
🔴 #پيمان_شكني و #سوگند_دروغ از بزرگترين #گناهان_كبيره
🔶إِنَّ الَّذِينَ يَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ وَأَيْمَانِهِمْ ثَمَنًا قَلِيلًا أُولَئِكَ لَا خَلَاقَ لَهُمْ فِي الْآخِرَةِ وَلَا يُكَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَلَا يَنظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَلَا يُزَكِّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ.(ال عمران:77)
بيگمان كساني كه پيمان خدا و سوگندهاي خود [در تعهّدات اجتماعي] را به بهايي اندك ميفروشند، آنان را در آخرت بهرهاي [از پيش توليد شده] نخواهد بود و در روز قيامت نه خدا كلامي با ايشان گويد و نه نظر [لطفي] به آنها نمايد و [در دنيا نيز] پاكشان نكند و ايشان را عذابي دردناك [با محروميّت از رحمت] است.
👈در اين آيه «عَهْدِ الله» و «أَيْمَان» با يكديگر ذكر شدهاند. عهدالله همان مسئوليتها و تعهدات خدايي است، و «أَيْمَانَ»، جمع يمين [دست يا طرف راست] است. گويا در روزگاري که امضاي پاي قراردادها براي مردم بيسواد مقدور نبود، اعراب با فشردن دست راست با يکديگر پيمان ميبستند و پاي حرف و قول ايستادن را نشانة مروّت ميشمردند، از اين جهت عهد و پيمان به گونهاي مجازي «أَيْمَانَ» نام گرفته است. چند وجهي بودن اين کلمه باعث شده که در برخي موارد معناي دست راست و قدرت ميدهد، در مواردي معناي سوگند زباني، و بالاخره در مواردي معناي پيماني که شخص با خدا ميبندد [مثل: بقره 225 (2:225) ] يا پيمانها و تعهدات اجتماعي که پايبندي به آن در برابر خدا و خلق مسئوليتآور است.
👈اين آيه، كسانى را كه #پيمان_شكنى مىكنند، به پنج نوع قهر الهى تهديد مىكند: بىبهرگى و خسارت در آخرت، محروميّت از توجه خداوند، محروميّت از نظر لطف الهى، محروميّت از پاكى از گناه و گرفتارى به عذاب دردناك..
🌹🍂در روايات شيعه و سنّى آمده است كه رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند:
🍂🔻 «لا ايمان لمن لا امان له و لا دين لمن لا عهد له» كسىكه مراعات امانت نكند، ايمان كاملى ندارد و آن كسى كه به عهد خويش وفادار نباشد، دين كامل ندارد. 🔻
🌹🍂پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمودند: هر كس با سوگند، مال و ثروت برادرش را به ناحق بخورد، مورد غضب الهى است. سپس اين آيه را تلاوت كردند.
1⃣- #پيمان_شكنى با خدا، از گناهان كبيره است. اين نوع تهديد پىدرپى، در باره هيچ گناه ديگرى در قرآن مطرح نشده است. «يَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللَّهِ ... لا خَلاقَ لَهُمْ ...»
2⃣- #سوگند_دروغ براى دين فروشى، سبب محروميّت در قيامت مىشود.
«يَشْتَرُونَ ... أَيْمانِهِمْ»
3⃣- دنياپرستى، ريشهى پيمان شكنى است. «ثَمَناً»
📚تفسير نور و بازرگان
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
با گرامیداشت یاد #مرحوم_علامه_طباطبایی
⭕️ #حکومت_فردی، #مستبدپرور است ❗️
جوامع بشری از "ترس" اینکه مبادا در اثر "تضعیف دولت" وقت، دولتهای دیگر بر سر آنان بتازند، ناگزیر بودند به ظلم و جور دولت خود تن در دهند و با آن روش ظالمانه خو کنند و این "خو کردن به ظلم" نگذاشت تا بشر به راه حل فکر کند که اصلا حکومت "یک فرد خودکامه" بر همه افراد چرا؟ و چرا حکومت مردم بر مردم را طرح نریزند؟
👈آنان بجای فکر کردن در این باره، خود را سرگرم به مدح و ثنای همان دولت جائر و ظالم میکردند و موقعی که کارد به استخوان مردم میرسید، به شکایت از دولت میپرداختند و چه بسا آن پادشاه خودکامه، دستخوش هلاکت یا قتل میشد و پس از آن مردم احساس اختلال و وقوع هرج و مرج میکرده و ناگزیر "گردن کلفت" دیگری روی کار میآوردند و باز او هم تعدی و تحمیل را از سر میگرفت.
اجتماع بشری همواره چنین بود تا اینکه انسانها فهمیدند که:
♦️♦️طبع حکومت "یک فرد" بر جامعه همین است که او را "خودکامه" و #مستبد میسازد.
📚(ترجمه تفسیر المیزان. ج۳. ص۲۲۷)
🔷 " در الدر المنثور در ذيل آيه فان تولوا فانما عليه ما حمل و عليکم ما حملتم ... ميگويد : ابن جرير روايت کرده که گفت : من عرضه داشتم : يا رسول الله،بعد از تو تکليف ما با #امرايي که بر ما حکومت ميکنند چيست؟ اگر چنانچه احکام خدا را به نفع خود و به ضرر ما تفسير کنند ، و در نتيجه حق ما را که خدا برايمان قرار داده از ما سلب نمايند ميتوانيم با آنان قتال نموده ، دشمنشان بداريم ؟ رسول خدا فرمود : آنان مسؤول وظايف خويش و شما مسؤول وظايف خويشيد .
🖌مؤلف : هيچ شکي نبايد کرد در اينکه اسلام با روح #احياي-حق و اماته باطل که در آن هست هرگز اجازه نميدهد که ستمکاران متجاهر به ظلم بر مردم مسلط شوند ، و هرگز اجازه #سکوت و #تحمل_ظلم را از ياغيان فاجر به مردمي که قدرت بر رفع ظلم را دارند نميدهد .
در ابحاث اجتماعي امروز نيز روشن شده که #استبداد_واليان_ديکتاتور ، و افسار گسيختگي آنان در تحکم و #زورگوييشان بزرگترين خطر و پليدترين آثار را در اجتماع دارد ، که يکي از آنها پديد آمدن #فتنهها و #آشوبها و جنگها است ، در هنگامي که مردم در مقام بر مي آيند که ستمکاران را به عدالت و حق وا دارند".
📚ترجمة الميزان ج : 15 - ص : 220
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
.
#دعاهای_روزانه
بسم الله الرحمن الرحیم
رَبِّ أَوْزِعْنِی أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِی أَنْعَمْتَ
عَلَیَّ وَعَلَى وَالِدَیَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ
وَأَدْخِلْنِی بِرَحْمَتِكَ فِی عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ
پروردگارا، مرا توفيق سپاس نعمتهايى كه به
من و پدر و مادرم عطا فرمودى عنايت فرما
تا عمل صالحى كه موجب رضاى تو باشد
انجام دهم و مرا به رحمت خود در میان
بندگان صالحت وارد کن.
🌸 سوره نمل ، آیه ۱۹
کانال قرآن پویان
🆔️ @aquranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_حج آیات 16 تا 23
📄#صفحـہ_334
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_334
❇️#آیات روشن و روشنگر #قرآن
💠وَ كَذلِكَ أَنْزَلْناهُ آياتٍ بَيِّناتٍ وَ أَنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يُرِيدُ (۱۶/حج)
🌱و اين گونه قرآن را (به صورت) آيات روشن نازل كرديم، و البتّه خداوند هر كس را بخواهد هدايت میكند.
🔹پس از ترسیم نمونه هایى از کشمکش ها و جدال هاى بى مورد و بى جان حق ناپذیران و ستیزه جویان، اینک روشنگرى مى کند که خدا، قرآن و آیات روشن و روشنگر آن را فروفرستاد تا داور و حجت او در میان مردم باشد؛ در این مورد مى فرماید:
وَ کَذلِکَ اَنْزَلْناهُ آیاتٍ بَیِّناتٍ
🔹و همان گونه که آیات گذشته را به عنوان حجت و گواه فرو فرستادیم، همین گونه این قرآن را - که کران تا کران آن آیاتى روشن و روشنگر است و بر توحید و توحیدگرایى و عدل و داد و مقررات فردى و اجتماعى راه مى نماید - فرو فرستادیم تا مشعل فراراه شما باشد.
وَ اَنَّ اللَّهَ یَهْدى مَنْ یُریدُ
🔹و بى گمان خدا هرکه را بخواهد و شایسته اش بنگرد، او را به وسیله این قرآن به راه حق و عدالت و دین باورى و دیندارى راه مى نماید.
📚تفسیر مجمع البیان
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_334
❇️#آیه23حج
💠إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ يُحَلَّوْنَ فِيها مِنْ أَساوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَ لُؤْلُؤاً وَ لِباسُهُمْ فِيها حَرِيرٌ (۲۳/حج)
🌱قطعاً خداوند كسانی را كه ايمان آورده و كارهای نيكو انجام دادهاند، به باغهايی كه نهرها از زير (درختان) آن جاری است، وارد میكند، در آن جا با دستبندهايی از طلا و مرواريد زينت داده میشوند و در آن جا لباسشان از ابريشم است.
🔹بهترين راه شادی وتفريح، استفاده از طبيعت است. «جَنَّاتٍ- انهار»
🔹در كنار تهديد، اميد و بشارت لازم است، در آيهی قبل فرمود: «ذُوقُوا عَذابَ الْحَرِيقِ» و در اين آيه فرمود: «لِباسُهُمْ فِيها حَرِيرٌ»
🔹يكی از زيبايیهای قرآن، تناسب ميان بيمها و اميدها، انذارها و بشارتهای آن است. «قُطِّعَتْ لَهُمْ ثِيابٌ- وَ لِباسُهُمْ فِيها حَرِيرٌ»
🔹برهنگی ارزش نيست، بهشتيان هم لباس دارند. «لِباسُهُمْ فِيها حَرِيرٌ»
🔹خداوند، محروميّتها را جبران میكند. ابريشم و طلا كه در دنيا برای مردان حرام است، در آخرت وسيلهی زيورشان خواهد بود. «ذَهَبٍ- حَرِيرٌ»
🔹زيبايی و موزون بودن كلمهها و جملهها، نوعی فصاحت است. (آخرين جملهی آيه قبل «حريق» بود و آخرين جمله اين آيه «حَرِيرٌ» است)
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
9⃣ تدبر در سوره #قدر
🔹 نکات و پرسش های تفسیری سوره قدر
❓آیا شب قدر ارزش ذاتی دارد یا بواسطه نزول قرآن ارزش یافته است؟ آیا شب قدر یکبار بوده است یا تکرار میشود؟
پاسخ ۱ :
در اين سوره آن شبى كه قرآن نازل شده را شب قدر ناميده ، و ظاهرا مراد از قدر تقدير و اندازه گيرى است ، پس شب قدر شب اندازه گيرى است ، خداى تعالى در آن شب حوادث يك سال را يعنى از آن شب تا شب قدر سال آينده را تقدير مى كند، زندگى ، مرگ ، رزق ، سعادت ، شقاوت و چيرهايى ديگر از اين قبيل را مقدر مى سازد، آيه سوره دخان هم كه در وصف شب قدر است بر اين معنا دلالت دارد: ((فيها يفرق كل امر حكيم امرا من عندنا انا كنا مرسلين رحمه من ربك )) چون ((فرق ))، به معناى جدا سازى و مشخص كردن دو چيز از يكديگر است ، و فرق هر امر حكيم جز اين معنا ندارد كه آن امر و آن واقعه اى كه بايد رخ دهد را با تقدير و اندازه گيرى مشخص سازند.
و از اين استفاده مى شود كه شب قدر منحصر در شب نزول قرآن و آن سالى كه قرآن در آن شبش نازل شد نيست ، بلكه با تكرر سنوات ، آن شب هم مكرر مى شود، پس در هر ماه رمضان از هر سال قمرى شب قدرى هست ، كه در آن شب امور سال آينده تا شب قدر سال بعد اندازه گيرى و مقدر مى شود.
بعضى ديگر گفته اند: كلمه ((قدر)) به معناى منزلت است ، و اگر شب نزول قرآن را شب قدر خوانده به خاطر اهتمامى بوده كه به مقام و منزلت آن شب داشته ، و يا عنايتى كه به عبادت متعبدين در آن شب داشته
تفسیر المیزان
https://zaya.io/ajztn
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگي_قرآني
شماره 132
سوره #ال_عمران صفحه_59
⭕️ #نبي_پرستي_و_عالم_پرستي_ممنوع
🔶 ما كانَ لِبَشَرٍ أَنْ يُؤْتِيَهُ اللَّهُ الْكِتابَ وَ الْحُكْمَ وَ النُّبُوَّةَ ثُمَّ يَقُولَ لِلنَّاسِ كُونُوا عِباداً لِي مِنْ دُونِ اللَّهِ وَ لكِنْ كُونُوا رَبَّانِيِّينَ بِما كُنْتُمْ تُعَلِّمُونَ الْكِتابَ وَ بِما كُنْتُمْ تَدْرُسُونَ «79» ال عمران
💢هيچ (پيامبر و) بشرى كه خداوند به او كتاب و حكم و نبوّت داده است، حقّ ندارد به مردم بگويد: به جاى خدا، بندگان من باشيد. بنابراين (شما دانشمندان اهلكتاب به طريق اولى چنين حقّى نداريد، بلكه بايد) به خاطر سابقهى آموزش كتاب و تدريسى كه داريد، ربّانى باشيد.
#بشر_پرستى_ممنوع!
💢آیات فوق، با صراحت تمام هر گونه پرستش غیر خدا و مخصوصاً #بشرپرستى را محکوم مى سازد، و روح آزادگى و استقلال شخصیت را در انسان پرورش مى دهد، همان روحى که بدون آن، شایسته نام انسان نخواهد بود.
👈در طول تاریخ، افراد زیادى را مى شناسیم پیش از آن که به قدرت برسند چهره اى معصومانه داشتند، و مردم را به حق، عدالت و حریت، آزادگى و ایمان دعوت مى کردند.
⭕️اما هنگامى که پایه هاى #قدرت آنها در اجتماع محکم شد کم کم مسیر خود را تغییر داده و گرایش به #فرد_پرستى و دعوت به سوى خویش کردند.
در حقیقت، یکى از طرق شناسائى #داعیان_حق و #داعیان_باطل همین است:
👈 داعیان حق که در رأس آنها پیامبران و امامان قرار داشتند در آن روز که بزرگ ترین قدرت ها را در اختیار مى گرفتند همانند نخستین روزهاى دعوت خود، مردم را دعوت به سوى اهداف مقدس دینى و انسانى از جمله توحید، یگانه پرستى و آزادگى مى نمودند،
💢 ولى داعیان باطل به هنگام قدرت و پیروزى نخستین مطلبى که در مغز آنها جوانه مى زند، دعوت به سوى خویش و تشویق مردم به یک نوع عبودیت بوده است، تملق ها و چاپلوسى هاى افراد بى مایه اى که معمولاً اطراف آنها را مى گرفتند، با غرور و کم ظرفیتى آنها توأم شده، چنین پدیده اى را به بار مى آورد.
⭕️حدیث جالبى که از على(علیه السلام) نقل شده، روشنگر چهره واقعى و روحانى آن حضرت، و شاهدى براى این بحث است:
👈روزى که امام(علیه السلام) به سرزمین اَنْبار (یکى از شهرهاى مرزى عراق) رسید جمعى از دهقانان (کدخدایان) در برابر آن حضرت طبق سنتى که به آن خو گرفته بودند از مرکب هایشان پیاده شدند و به سرعت به سوى او شتافتند (و شاید سجده کردند) امام(علیه السلام) نه تنها به این کار رضایت نداد، بلکه شدیداً برآشفت و بر آنها فریاد زده:
❓ این چه کارى بود که شما انجام دادید؟
❗️🔻عرض کردند: این آدابى است که ما امیران خود را با آن بزرگ مى داریم.
امام فرمود: به خدا سوگند! زمامداران شما از این کار بهره اى نمى گیرند و شما خود را در دنیا به رنج، و در آخرت به بدبختى گرفتار مى سازید!
چه زیانبار است رنجى که به دنبال آن کیفر خدا باشد!! و چه سودمند است آرامش و آزادگى که در پى آن ایمنى از آتش دوزخ قرار گیرد !!
⭕️👈اگر #انبيا نبايد #پرستش بشوند، حساب ديگران روشن است. اگر مواهب معنوى عامل عبوديّت نشود، حساب زرق و برق مادّى روشن است.
📚تفسير نمونه و نور
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
📍#سکوت_عالمان در برابر #فقر و #ظلم باعث بی حیثیت شدن #دین_خدا و قربانی شدن #مردم میشود
📝یکی از مطالبی که #علامه_حکیمی در عرصه اجتماع مهم میدانستند و بسیار بر آن تاکید داشتند رابطه #عالمان در #جامعه با سیاستمداران و سیاستگذاران بود؛ یعنی بهتعبیری ایشان #عالمان را بهعنوان نخبگان جامعه، مسئول #اصلاح جامعه و #نظارت بر اعمال حاکمان میدانستند.
🔻این تعبیر را ما در #خطبه_منای امامحسین(ع) که یک سال قبل از عاشورا قرائت کردند هم داریم.
امام در آنجا علما و نخبگان جامعه را خطاب میکنند که شما به وظایف خود عمل نمیکنید و این مداهنه شما و این #زدوبند شما با #حکام و سیاستمداران باعث شده جامعه به این اوضاع برسد و فقرا و محرومان بسیار تحت فشار و ظلم باشند و فضای اجتماعی و سیاسی منحصربه قدرت یزیدیان باشد که بهصورت علنی برخلاف سنت و رویه پیامبر سیاستورزی کنند.
💫آقای #حکیمی این وظیفه را بر عالمان واجب میدانستند، طبق فرمایش امیرالمومنین، خدا از عالمان در اینباره پیمان گرفته است.
حضرت میفرمایند «لَولا... ما اَخَذَ اللهُ عَلَى الْعُلَماءِ اَلاّ یقارّوا عَلى کِظَّةِ ظالِمٍ وَ لا سَغَبِ مَظْلومٍ لاَلْقَیتُ حَبْلَها عَلى غارِبـِها»
⭕اگر خداوند از علما پیمان نگرفته بود که با پرخورى ظالم و #گرسنگى_مظلوم آرام نگیرند، زمام خلافت را به حال خود رها مىکردم.
یعنی اگر علما در جایی #فقر میبینند نباید سکوت کنند، چون فقر یعنی ظلم وجود دارد.
⭕وجود فقر در جامعه مساوی با وجود #ظلم است.
هر مقدار در جامعه فقر وجود دارد به همان مقدار بیعدالتی و ظلم در جامعه هست.
👈ایشان یکی از بزرگترین #وظایف_عالمان را #امربه_معروف #حاکمان میدانستند و بزرگترین مصداق امر بهمعروف حاکمان هم امر به #عدل بوده، کما اینکه در قرآن هم داریم: «لیقوم الناس بالقسط». بزرگترین هدف جامعهسازی هم این است که جامعه به قسط و عدل برسد و وظیفه عالمان نظارت بر این سیاستگذاریهاست.
🔷 #عالمان نباید دربرابر #انحرافات و مفاسد سکوت کنند، چون سکوت عالمان و نخبگان باعث قربانی شدن مردم میشود.
وقتی اینها دربرابر ظلم حاکمان و رویههای ظالمانه و ناعادلانه سکوت میکنند، درحقیقت حیثیت دین خدا را در میان مردم میبرند و باعث تشدید ظلم بر مردم و جری شدن ظالمان در جامعه میشوند.
💫علامه حکیمی در #الحیات، چندین فصل را به بحث وظایف عالمان خوب و ویژگیهای عالمان بد اختصاص دادند و آن را بسط داده و تعریف کردهاند.
تعبیری که ایشان بهکار میبرند این است که
«عالم در عینیت جامعه» باید چگونه باشد.
📱نقل از كانال مرحوم محمدرضا حكيمي
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━
#آیههاینور
🔹وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِرٍ
🔸و يقيناً ما قرآن را براى پند گرفتن آسان كرديم، آيا پند گيرندهاى هست؟
📗سوره قمر، آیات ۱۷ ، ۲۲ ، ۳۲ ، ۴۰
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_حج آیات 24 تا 30
📄#صفحـہ_335
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan