تفسير سوره انسان جلسه 8.pdf
991.4K
#چشمه_حکمت #درس_گفتار
#آیات_نور
#کانال_قرآنی_رحیق(تفسیر وقرآن پژوهی)
#تفسیر_قرآن
#آیت_الله_جوادی_آملی
#تفسیر_سوره_انسان
#سوره_انسان #انسان
🔅🔅🔅
💢 تفسیرمتنی سوره الانسان
📼 آیت الله جوادی آملی- جلسه هشتم
☘️☘️☘️
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🌹🌹🌹
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تسنیم #سوره #انسان
📌اسارت دین در دست اشرار
وجود مبارک حضرت امير فرمود: اگر برادرم بود من سقيفه را امضا نميکردم دست خالي داشتم عمويم حمزه مثل افراد ديگر که نبود در بعضي از سخنان نوراني حضرت در نهج البلاغه است که فرمود خيليها شهيد ميشوند اما از خاندان ما اگر کسي شهيد شد ميشود سيد شهدا؛ خيلي جانباز ميشوند اما از خاندان ما اگر کسي دست داد ميشود جعفر طيار. اين جعفر همان بود کسي که با دو بالي خدا به آنها داد که «يَطِيرُ بِهِمَا مَعَ الْمَلَائِكَةِ فِي الْجَنَّة»[6] اين جعفري که طيار ميشود آن حمزهاي که سيد شهدا ميشود فرمود اگر آن عمو و اين برادر با من بود که من سقيفه را امضا نميکردم .
مالک! بدان اولين کاري که اينها کردند بعد از رحلت رسول خدا(صلي الله عليه و آله و سلم) دين را به اسارت گرفتند، فرهنگ و مليت و عقيده و آرا و اينها را به اسارت گرفتند وقتي قرآن و سنت قطعي به اسارت رفت کسي بايد تفسير بکند که اينها بخواهند، طوري بايد تفسير بکند که اينها بخواهند سنت را کسي بايد نقل بکند که اينها بخواهند طرزي بايد تفسير بکند که اينها بخواهند وقتي اصل و ريشه فرهنگ ما که دين ماست، دين را به اسارت گرفتند اين يعني چه؟ اين بيان صريح حضرت است در آن نامهاي که براي مالک نوشتند «فَإِنَّ هَذَا الدِّينَ قَدْ كَانَ أَسِيراً فِي أَيْدِي الْأَشْرَارِ يُعْمَلُ فِيهِ بِالْهَوَي وَ تُطْلَبُ بِهِ الدُّنْيَا».
📼فرازی از #درسگفتار سوره الانسان جلسه هشتم
🌹🌹🌹
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
🔰 زن، ملکه رَحم است
💠 در تنظیم امور #خانواده فرمود: (( #مسکن )) را مرد باید تهیه کند، امّا ( #سکینت ) و ( #آرامش ) که بالاتر از مسکن است، به عهده #زن است؛ این کار سنگین را #قرآن به عهده #زنها گذاشته است، چون زن را خدا طرزی آفرید که او قدرت بر #رحم و #مهربانی دارد. این مهربانی آن مَلات (نرم) است؛ درست است که مرد می تواند #مهربان باشد، ولی این هنر در مرد کم است. فرمود: #زندگی را، #خانوادگی را، اساس #جامعه را رَحم اداره می کند؛ ملکه رحم زنها هستند. (خلق لکم من انفسکم ازواجاً لتسکنوا الیها)*. این عظمت زن است، این جلال زن است، این شکوه زن است، این حق شناسی خدا درباره زنهاست. این جلال و عظمتی که خدا در #قرآن_کریم به زنها داد، چه کسی داد؟!
ما مامور به صله اصلاب هستیم یا مامور به #صله_ارحام ؟ همه ما بالاخره یک پدری داریم، پدر بزرگی داریم؛ از اصلاب آمده ایم. امّا از #اصلاب آن هنر ساخته نیست که #خانواده را اداره کند، از #ارحام ساخته است؛ آن رحم است، آن #ادب است، آن مهربانی است. آنها که اهل #اصول_خانواده هستند، وقتی #مادر را از دست می دهند احساس #غربت می کنند؛ ولو سنّشان هفتاد و هشتاد باشد! این #رحامت و این هنر را ذات اقدس اله به زنها داده است. ما مامور به صله ارحام هستیم، نه صله اصلاب! اصلاب آن هنر را ندارد که در ما رحم و رحامت ایجاد کند، این مادریِ مادر است که می تواند این کار را بکند؛ لذا فرمود: اساس خانواده این است.
---------------------------------------------------
📌 سوره روم / آیه ۲۱
📋 درس اخلاق
📆 قم ؛ ۱۳۹۷/۱۰/۲۰
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آیات ۲۲ – ۲۱
#سوره_احزاب 📌#اقتدا به #پیامبر صلی الله علیه و آله
#سالک الی #اللّه اگر می خواهد خدا و روز #قیامت را باور کند و به #یاد خدا زیاد باشد، باید در اعمالش به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله اقتدا نماید. زیرا #وعده های خدای تعالی و رسولش #حقّ است و آنها وقتی درستی و #صداقت خدای تعالی و رسولش را ببینند، ایمانشان زیاد می شود و در مقابل آنها بیشتر #تسلیم می گردد.
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#آموزش
#علوم_قرآنی
استاد آیت الله محمد هادی #معرفت
🔅🔅🔅
🔰دنباله درس ششم:سورههاى مكّى و مدنى
شناخت دقيق مكّى و مدنى بودن سورهها و آيات، يكى از ضروريّات علم كلام در مبحث امامت است؛ مثلاً آيات ذيل را در نظر بگيريد:
«يُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ يَخافُونَ يَوْماً كانَ شَرُّهُ مُسْتَطِيراً وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْكِيناً وَ يَتِيماً وَ أَسِيراً إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللّهِ لا نُرِيدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُوراً إِنّا نَخافُ مِنْ رَبِّنا يَوْماً عَبُوساً قَمْطَرِيراً فَوَقاهُمُ اللّهُ شَرَّ ذلِكَ الْيَوْمِ وَ لَقّاهُمْ نَضْرَةً وَ سُرُوراً وَ جَزاهُمْ بِما صَبَرُوا جَنَّةً وَ حَرِيراً»
🔹دربارۀ شأن نزول اين آيات گفتهاند كه: حسنين عليهما السلام بيمار شدهبودند. پيامبر گرامى صلى الله عليه و آله و گروهى از بزرگان عرب به عيادت آنان آمدند و به مولى اميرمؤمنان عليه السلام پيشنهاد كردند كه چنانچه براى شفاى فرزندانت نذر كنى، خداوند شفاى عاجل مرحمت خواهد فرمود. حضرت اين پيشنهاد را پذيرفت و سه روز روزه نذر كرد. آنگاه كه حسنين عليهما السلام شفا يافتند، در صدد اداى نذر برآمد. حضرت قرصهاى نانى را براى افطار تهيه فرمود. روز اول هنگام افطار، مسكينى در خانه را زد و تقاضاى كمك كرد. حضرت نانهاى تهيه شده را به او داد. روز دوم نيز يتيمى آمد و نان تهيه شده را دريافت كرد. روز سوم اسيرى آمد و نانها به او داده شد. حضرت در اين سه روز، خود با اندك نانى خشك و كمى آب افطار نمود.
🔹طبرسى در اين زمينه، روايات بسيارى از طرق اهل سنت و اهل بيت عصمت عليهم السلام گردآورده و تقريباً آنها را مورد اتفاق اهل تفسير دانسته است. آنگاه براى اثبات مدنى بودن تمام سوره، روايات ترتيب نزول را - كه سورۀ دهر جزء سورههاى مدنى بهشمار رفته - با سندهاى معتبر آوردهاست. ١ كسانى هم مانند عبداللّهبنزبير - كه مايل نبودند اين فضيلت به اهلبيت عليهم السلام اختصاص يابد - اصرار داشتند كه اين سوره را كاملاً مكّى معرفى كنند، غافل از آنكه در مكه اسيرى وجود نداشت.
⏺د) بسيارى از مسائل قرآنى، تنها از طريق مكّى و مدنى بودن سوره يا آيهها، حلّ و فصل مىشود؛ مثلاً: در مسألۀ نسخ، برخى آيۀ «...فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ ...» را - كه دربارۀ ازدواج موقت نازل شدهاست - منسوخ مىدانند و ناسخ آنرا آيۀ «وَ الَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حافِظُونَ إِلاّ عَلى أَزْواجِهِمْ أَوْ ما مَلَكَتْ أَيْمانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ فَمَنِ ابْتَغى وَراءَ ذلِكَ فَأُولئِكَ هُمُ العادُونَ» دانستهاند.
🔹نظر مذكور به چند دليل نمىتواند صحيح باشد؛ يكى از آنها اين است كه آياتى را كه ناسخ فرض كردهاند، در سورۀ مؤمنون است كه تماماً مكّى است و كسى اين آيات را استثناء نكرده است و آيه سورۀ نساء مدنى است. در صورتىكه بايد آيۀ ناسخ پس از آيۀ منسوخ بيايد.
... ادامه دارد....
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
🔰#مثالهای_قرآن 115
#مثل #اصحاب #قریه #مرسلون #امثال #پیامبران #بشر #فال #تطیُّر #رحمن #مسرفون
⏪31- مَثَل اصحاب قریه
قَالُوَّاْ إِنَّا تَطَیَّرْنَا بِکُمْ لَبِن لَّمْ تَنتَهُواْ لَنَرْجُمَنَّکُمْ وَلَیَمَسَّنَّکُم مِّنَّا عَذَابٌ اءَلِیمٌ قَالُواْ طَّبِرُکُم مَّعَکُمْ اءَبِن ذُکِّرْتُم بَلْ اءَنتُمْ قَوْمٌ مُّسْرِفُونَ(یس 19)آنان به (رسولان ) گفتند : ما شما را به فال بد گرفته ایم (و وجود شما را شوم می دانیم ) و اگر (از این سخنان ) دست برندارید ، شما را سنگسار خواهیم کرد و مجازات دردناکی از ما به شما خواهد رسید . (رسولان ) در پاسخ گفتند : شومی و (نحسی ) شما از خود شماست اگر درست بیندیشید ، بلکه شما گروهی اسرافکارید))
🔅🔅🔅
⏪2- تاءثیر فال نیک و بد
🔹حلبی در سیره خود می نویسد :
((که این فال بد ، اثر خود را بخشید . زیرا جنگ و خونریزی پس از اسلام ، میان بنی عباس از فرزندان هاشم و بنی اُمیّه که از صلب عبد شمس بودند حکم فرما بود)) .
گویا نویسنده سیره ، وقایع جانگداز فرزندان علی را نادیده گرفته است . در صورتی که آن صحنه های خونین که فرزندان امیّه با ریختن خونهای پاک فرزندان پیامبر بوجود آوردند ، زنده ترین گواه بر وجود خصومت میان این طایفه است . ولی معلوم نیست چرا نویسنده نامبرده از این جریانها نامی نبرده است ؟ ! )) .
🔹بعضی از مورخان نوشته اند :
(( (هنگامی که اسیران آل رسول را به شهر شام وارد کردند) یزید ، بر بام قصر جیرون رفت ، تا کاروان را پیش از آنکه به درون کاخ شود ، بنگرد . چشمش که به سرهای شهیدان افتاد ، کلاغی بانگ برداشت . بانگ کلاغ را عرب به فال بد می گیرد . یزید شعری بدین مضمون سرود :
وقتی که نور سرها بر باره قصر جیرون بتافت کلاغی بانگ برداشت بدو گفتم : بانگ برآری یا برنیاوری من کار خود را کردم و طلبهای خود را از پیغمبر بگرفتم ! ! )) .
🔹منظور یزید از طلبها اجداد و نیاکانش بود که در جنگ ((بدر)) به رهبری پیامبرصلی اللّه علیه و آله و سلّم و به دست امام علی علیه السّلام کشته شده بودند و از جمله آنان ((عتبه )) پدر هند و جد مادری معاویه و ((شیبه )) برادر عتبه و ((ولید)) پسر عتبه و دایی معاویه و ((حنظله )) برادر معاویه بودند .
حضرت علی علیه السّلام در نامه ای به معاویه به این مطلب اشاره نموده و می فرماید :
((وَعِنْدِی السَّیْفُ الَّذی اءَعْضَضْتُهُ بِجَدِّکَ وَخ الِکَ وَاءَخیکَ فی مَقامٍ واحِدٍ ؛ (360) و شمشیری که با آن به جدّ تو و به دائیت و برادرت در یک جا زدم نزد من است )) .
🔹به هر صورت در اسلام از فال بد زدن به شدّت مذمّت شده ولی از فال نیک نهی نشده است .
عجیب این است که موضوع فال نیک و بد ، حتی در کشورهای پیشرفته صنعتی و در میان افراد به اصطلاح روشنفکرو حتی نوابغ معروف وجود داشته و دارد ، از جمله در میان غربیها رد شدن از زیر نردبان ، افتادن نمکدان ، هدیه دادن چاقو ، منزل ، صندلی و اتاقی که شماره آن سیزده باشد به شدّت به فال بد گرفته می شود و عدد ((سیزده )) را نحس می دانند و هنگام نوشتن آن ((1 + 12)) می نویسند و یا اصلاً عدد سیزده را حذف می کنند .
می گویند : در سازمان ملل متّحد آسانسور از طبقه 12 به طبقه 14 منتقل می شود و طبقه سیزده اصلاً وجود ندارد ، در حقیقت طبقه سیزده واقعی همان طبقه چهارده زبانی است .
🔹هنوز هم بازار رمّالان و فالگیران در میان جوامع به اصطلاح متمدن غربی گرم و داع است و مساءله موهوم بخت و طالع در میان آنها مشتری فراوان دارد ؛ فالگیران کنونی مانند گذشته دوره گرد نیستند ، بلکه در دفتر کار خود می نشینند و به وسیله نامه یا تلفن به ارباب رجوع وقت خصوصی می دهند و طبق قرار قبلی آنان را می پذیرند . مردم نادان مبالغی می پردازند و مدّتی به گفته های موهوم ((فالگیران عصر فضا)) گوش می دهند .
🌱🌱🌱
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#معرفی_کتاب #تفسیر_موضوعی #پیام_قرآن #آیت_الله_مکارم_شیرازی #مکارم_شیرازی #مکارم
🔰معرفی کتاب تفسیری پیام قرآن (6)
📌سیری درکتاب « پیام قرآن » اثر ارزشمند حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)
📝ویژگی ها و امتیازات کتاب «پیام قرآن»
🔹نقد و تحلیل اقوال مفسران و دیگران
از جمله ویژگی های مهم تفسیر موضوعی پیام قرآن عبارت است از نقل و نقد آرای کسانی که برداشت های ناصواب از آیات قرآنی داشته اند. خوانندگان این تفسیر ضمن آشنایی با نام و گفتار آنان پی می برند که نادرست های تفسیری کدامند.
به عنوان مثال در فرازی از آن اثر فاخر می خوانیم: علامه «اقبال لاهوری» از غریزی بودن وحی سخن رانده است. حال آنکه عصاره این فرضیه این است که وحی نوعی معرفت ناخوداگاه شبیه غرایز و مادون معرفت خود آگاه است که از طریق حس و تجربه و عقل به دست می آید و با تکامل تفکر و عقل دستگاه وحی ضعیف می شود و عقل جای آن را می گیرد و خاتمه یافتن نبوت به وسیله پیامبر اسلام نیز از همین جا سرچشمه می گیرد.
این فرضیه از جهاتی از فرضیاتی که دانشمندان و نویسندگان غربی در زمینه وحی دارند، ضعیف تر و پایین تر است، زیرا اولاً دانشمندان غربی وحی را مافوق درک حسی و عقلی انسان می دانستند، در حالی که طبق این فرضیه دستگاه وحی مادون حس و عقل است ؛ ثانیا متفکرات غربی هرگز وحی را از جنس غریزه موجود در حیوانات نمی شمرده اند در حالی که طبق این فرضیه از همان جنس است. ثالثا برای یک مسلمان که آشنا به قرآن است این مطلب کاملا واضح است که وحی از نظر قرآن نوعی ارتباط با علم خداوند است و دریافت معارف فوق العاده عظیمی که انسان هرگز نمی تواند با پای عقل به آن برسد از این دریای بیکران است...
هم چنین نقد و رد احادیث ناسازگار با معارف اسلامی نیز در تفسیر موضوعی پیام قرآن به چشم می خورد. به عنوان مثال تفسیر موضوعی پیام قرآن، حدیث معروفی که از سوی «سید قطب» در تفسیر «فی ظلال القرآن» و متون روایی دیگر مربوط به اهل سنت از قبیل «صحیح بخاری» و «صحیح مسلم» درباره نخستین جلوه وحی بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در غار حرا نقل شده است را رد می کند و در شمار مجعولات ذکر می کند.
🌷🌷🌷
ادامه دارد....
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#پرسش #پرسمان #آموزه #معارف #قرآنی #قرآن
#فهم_قرآن #خدمت #مردم #دنیا #آخرت
🌷🌷🌷
📌دستورات قرآنی، در زمینه «خدمت به مردم» را بیان کنید و پیامدهای مثبت دنیایی و آخرتی آن را توضیح دهید؟
با توجه به مفهوم «نهضت خدمت رسانی» و خدمت به مردم، که عام بوده و هم خدمت رسانی از جانب مسئولان و کارگزاران حکومتی را شامل شده و هم خدمت رسانی اقشار مردم نسبت به یکدیگر را، چند مطلب قابل ذکر است:
🔘۱. «خدمت»، تنها در حوزه خدمات اقتصادی، صنعتی و یا خدمات اجتماعی به مردم، خلاصه نمی شود، بلکه این واژه، خدمات فرهنگی، تربیتی و نظامی یا انتظامی و حتی خدمات قضائی را نیز شامل می گردد.
بنابر این، می توان گفت: قرآن کریم، بزرگ ترین خدمت را همان خدمت فرهنگی انبیاء الهی به مردم می شمارد، پیامبرانی که هر یک در راه هدایت مردم به سوی حق از هیچ چیز دریغ نکرده و تمامی آزارها را تحمل نموده و تا پای جان، برای «اقامه دین» الهی ایستادند. بزرگ ترین خدمت آنان، همان «تزکیه و تعلیم» انسان ها و هدایت آنان از تاریکی جهان و کفر به سوی نور بوده، خداوند می فرماید: «او کسی است که در میان جمعیت درس نخوانده رسولی از خودشان بر انگیخت که آیاتش را بر آن ها می خواند و آن ها را تزکیه کرده و به آنان کتاب ]قرآن[ و حکمت می آموزد، هر چند پیش از آن در گمراهی آشکاری بودند.» (جمعه، ۲)
در همین راستا، یکی دیگر از خدمات سیاسی، فرهنگی آنان، آزادی انسان ها، از بند اسارت بوده; می فرماید: «ویَضَعُ عَنهُم اِصرَهُم والاَغلالَ الَّتی کانَت عَلَیهِم; (اعراف، ۱۵۷) و بارهای سنگین و زنجیرهایی را که به آن ها بود ]از دوش و گردن شان[ بر می دارد.»
🔘۲. افزون بر مطلب فوق، در مورد «خدمت به مردم» در قرآن کریم، به چند دسته از آیات می توان اشاره کرد:
▫️الف) آیه تعاون; می فرماید: «وتَعاونوا عَلَی البِرِّ والتَّقوی ولا تَعاونوا عَلَی الاِثمِ والعُدوانِ; (مائده، ۲) ]و همواره[ در راه نیکی و پرهیزکاری با هم تعاون کنید و ]هرگز[ در راه گناه و تعدّی، هم کار یک دیگر نباشید.»
روشن است که خدمت به مردم، نوعی تعاون و هم کاری با آنان در رفع مشکلات آن ها است.
▫️ب) آیه احسان; می فرماید: «واَحسِنوا اِنَّ اللّهَ یُحِبُّ المُحسِنین; (بقره، ۱۹۵) و نیکی کنید که خداوند، نیکوکاران را دوست دارد.»
]ملاحظه کنید: (اسراء، ۷); (یونس، ۲۶); (قصص، ۷۷)[ روشن است که خدمت کردن به مردم، یکی از مصادیق «نیکی کردن به آنها است»
▫️ج) آیه انفاق; خداوند، در آیات بسیاری سفارش به این امر می فرماید و یکی از اوصاف پرهیزکاران را انفاق در حال توانگری و تنگدستی معرفی کرده می فرماید: «بهشتی که وسعت آن آسمان ها و زمین است، برای پرهیزکاران آماده شده است * همان ها که در توانگری و تنگدستی، انفاق می کنند.» (آل عمران، ۱۳۳ و ۱۳۴) هر چند انفاق، دارای اقسام و درجه های مختلفی است، که یک نوع آن صدقه، زکات و خمس است، که از نوع انفاق مالی است و نوع دیگر انفاق جان و یا انفاق وقت می باشد، به هر جهت انفاق و رسیدگی به محرومان و مساکین، یکی از بزرگ ترین خدمت اجتماعی به مردم است. ]ملاحظه کنید: (بقره، ۲۶۷); (توبه، ۱۰۳); (ذاریات، ۱۹).[
....ادامه دارد...
🌷🌷🌷
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
🔰 هر شب به لقای الهی می رویم
💠 الآن شما می بینید شش میلیارد #روح ، شبانه روز پرواز می کند و بر می گردد. چه کسی اینها را می برد، چه کسی اینها را می آورد؟ لحظه به لحظه #عقل اظهار #جهل می کند.
این شش میلیارد بشری که روی زمین است، بالاخره شبانه روز همه می خوابند. این روح کجا می رود؟ #وحی می گوید: هر کسی که می خوابد، روحش به دست من است. ما هر شب به دست خدا می رویم، هر شب به لقای خدا می رویم و صبح بر می گردیم؛ بی خبریم! فرمود: (هو الّذی یتوفّاکم بالّیل و یعلم ما جرحتم بالنّهار)*، یک؛ (الله یتوفّی الانفس حین موتها و الّتی لم تمت فی منامها)*، این دو. شش میلیارد کبوتر، شب ها پرواز می کند و دوباره بر می گردد!
ما هنوز داخله خودمان را نشناختیم که ما چه کسی هستیم که در اندرون ما یک غوغایی است که بی خبریم؛ ما وضع #خواب مان روشن نیست، آنوقت می توانیم بگوئیم که عقل، میزان #شریعت است؟!!
------------------------------------------------
📌 سوره انعام / آیه ۶۰
📌 سوره زمر / آیه ۴۲
📋 برنامه تلویزیونی (قرآن و زمان)
📆 قم ؛ ۱۳۷۸
#آیت_الله_جوادی_آملی
#معرفت_شناسی
ادامه دارد....
🌷🌷🌷
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
انسان-جلسه چهارم.mp3.mp3
12.42M
#استاد_انصاری #دکتر_انصاری #انصاری #تفسیر_صوتی #تفسیر_عرفانی #تفسیر_ادبی #سوره_انسان #انسان
⏪ تفسیر سوره انسان استاد دکتر محمد علی انصاری
📼جلسه چهارم تفسیر آیات 20 تا 24
☑️نعمت های خداوند بر ابرار در قیامت
☑️تفاوت نعمت و نعیم
☑️ویژگی مِلک و مُلک انسان ها در دنیا و آخرت
☑️جایگاه رنگ ها در قرآن
☑️خصوصیت نوشیدنی و شراب بهشت
☑️راهکار رسیدن به جزا و پاداش خداوند
☑️بعد تربیتی اسماء و صفات الهی
☑️علت تاکید خداوند بر نزول وحیانی قرآن
☑️دستورات خداوند به پیامبر(ص) و مومنین درباره قرآن
☑️مراسم ازدواج امام علی (ع) با حضرت زهرا (س)
☑️ ☑️ ثواب انتشار و استفاده از این فایل هدیه به پیشگاه مطهر حضرت ابا الحسن امام علی بن موسی الرضا علیه السلام .التماس دعا
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🌷🌷🌷
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
ابراهیم 01.mp3
10.96M
#استاد_رنجبر #رنجبر #تفسیر_عمومی #تفسیر_روان #سوره_ابراهیم #ابراهیم
💢جلسه اول (هر هفته یک جلسه تفسیر از استاد شیرین سخن جناب حجت الاسلام محمد رضا رنجبر)
🌱🌱🌱
🔹با بیانی جذاب، شیرین؛ شنیدنی و زیبا و آسان وساده و کاربردی
▪️با هشتگ #استاد_رنجبر در کانال تمام فایل هااز سوره #حمد تا سوره #ابراهیم را می توانید گوش کنید.
☑️ ☑️ ثواب انتشار و استفاده از این فایل هدیه به پیشگاه مطهر حضرات معصومین سلام الله علیهم اجمعین.التماس دعا
🌴🌴🌴
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🌹🌹🌹
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تفسیر #نمونه #سوره_انسان #انسان #دهر #مکارم_شیرازی
نگاشت (7)
إِنَّ الْأَبْرارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كانَ مِزاجُها كافُوراً (۵) عَيْناً يَشْرَبُ بِها عِبادُ اللَّهِ يُفَجِّرُونَها تَفْجِيراً (۶))
- ابرار (نيكان) از جامی مینوشند كه با عطر خوشی آميخته است.۶- از چشمهای كه بندگان خاص خدا از آن مینوشند، و از هر جا بخواهند آن را جاری میسازند!
🔅🔅🔅
🔰تفسير
📌پاداش عظيم ابرار:
در آيات گذشته بعد از آن كه انسانها را به دو گروه" شكور" و" كفور" يا" شكرگزار" و" كفران كننده" تقسيم كرد، اشاره كوتاهی به مجازات و كيفر سخت كفران كنندگان آمده بود، آيات مورد بحث به سراغ پاداشهای شكر گزاران و ابرار (نيكان و پاكان) میرود، و نكات جالبی در اين زمينه يادآوری میكند.
نخست میفرمايد:" نيكان از جامی مینوشند كه با عطر خوشی آميخته است" (إِنَّ الْأَبْرارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كانَ مِزاجُها كافُوراً).
▫️" ابرار" جمع" بر" (بر وزن رب) در اصل به معنی وسعت و گستردگی است، و به همين جهت صحراهای وسيع را" بر" میگويند، و از آنجا كه افراد نيكوكار اعمالشان نتائج گستردهای در سطح جامعه دارد اين واژه بر آنها اطلاق میشود، و" بر" (به كسر ب) به معنی" نيكو كاری" است، بعضی گفتهاند فرق بيان آن و" خير" اين است كه" بر" به معنی" نيكی توام با توجه" است در حالی كه" خير" معنی اعمی دارد.
"▫️ كافور" در لغت معانی متعددی دارد و يكی از معانی معروف آن بوی خوش است همچنين گياهی است خوشبو، و يكی ديگر از معانی آن همان" كافور" معمولی است كه بوی تندی دارد، و برای مصارف طبی از جمله ضدعفونی كردن به كار میرود.
به هر حال آيه فوق نشان میدهد كه اين شراب طهور بهشتی بسيار معطر و خوشبو است كه هم ذائقه از آن لذت میبرد، و هم شامه.
▫️بعضی از مفسران نيز گفتهاند" كافور" نام يكی از چشمههای بهشتی است، ولی اين تفسير با تعبير" كانَ مِزاجُها كافُوراً" كه میگويد آميخته با كافور است سازگار نيست.
از سوی ديگر با توجه به اين كه كافور از ماده" كفر" به معنی" پوشش" است، بعضی از ارباب لغت مانند" راغب" در" مفردات" معتقدند كه انتخاب اين نام برای" كافور" به خاطر پوشيده بودن ميوه درختی كه اين ماده از آن گرفته میشود در ميان غلافها است.
▫️بعضی نيز تعبير" كافور" را اشاره به سفيدی فوق العاده و خنكی آن دانستهاند، زيرا كافور معمولی نيز از نظر" خنكی" و" سفيدی" ضرب المثل است.
اما روی هم رفته تفسير نخست از همه مناسبتر به نظر میرسد، به خصوص اين كه گاهی در عبارات كافور را همرديف مشك و عنبر شمردهاند كه از بهترين بوهای خوش است.
🌱🌱🌱
سپس به سرچشمهای كه اين جام شراب طهور از آن پر میشود اشاره كرده میافزايد:" اين از چشمه خاصی است كه بندگان خدا از آن مینوشند، و آن را از هر جا بخواهند جاری میسازند"! (عَيْناً يَشْرَبُ بِها عِبادُ اللَّهِ يُفَجِّرُونَها تَفْجِيراً).
آری اين چشمه شراب طهور چنان در اختيار ابرار و عباد اللَّه است كه هر جا اراده كنند از همانجا سر بر میآورد، و جالب اينكه در حديثی از امام باقر ع نقل شده كه در توصيف آن فرمود: هی عين فی دار النبی (ص) تفجر الی دور الانبياء و المؤمنين:" اين چشمهای است در خانه پيغمبر اسلام ص كه از آنجا به خانه ساير پيامبران و مؤمنان جاری میشود".
آری همانگونه كه در دنيا چشمههای علم و رحمت از خانه پيامبر اكرم ص به سوی بندگان خدا و نيكان سرازير میشود، در آخرت كه تجسم بزرگی از اين برنامه است چشمه شراب طهور الهی از همين بيت وحی میجوشد، و شاخههای آن به خانههای مؤمنان سرازير میگردد!
▫️" يفجرون" از ماده" تفجير" در اصل از ريشه" فجر" گرفته شده كه به معنی شكافتن وسيع است، خواه شكافتن زمين باشد، يا چيز ديگر، و از آنجا كه نور صبح گويی پرده شب را میشكافد به آن" فجر" گفتهاند، و به شخص فاسق از اين رو" فاجر" میگويند كه پرده حيا و پاكی را دريده، و از مسير حق خارج شده است.
اما در آيه مورد بحث به معنی شكافتن زمين است.
قابل توجه اينكه در ميان نعمتهای فراوان بهشتی كه در اين سوره آمده است نخستين نعمت" شراب طهور معطر خاصی" ذكر شده، و اين شايد به خاطر آن است كه پس از فراغ از حساب محشر در نخستين گام كه در بهشت مینهند با نوشيدن از اين شراب هر گونه اندوه و ناراحتی و ناخالصی را از درون جان خود میشويند، و سرمست از عشق حق به استفاده از ساير مواهب بهشتی میپردازند.
ادامه دارد....
🌷🌷🌷
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تفسیر #نمونه #سوره_انسان #انسان #دهر #مکارم_شیرازی
نگاشت (8)
إِنَّ الْأَبْرارَ يَشْرَبُونَ مِنْ كَأْسٍ كانَ مِزاجُها كافُوراً (۵) عَيْناً يَشْرَبُ بِها عِبادُ اللَّهِ يُفَجِّرُونَها تَفْجِيراً (۶))يُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ يَخافُونَ يَوْماً كانَ شَرُّهُ مُسْتَطِيراً (۷) وَ يُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلی حُبِّهِ مِسْكِيناً وَ يَتِيماً وَ أَسِيراً (۸) إِنَّما نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لا نُرِيدُ مِنْكُمْ جَزاءً وَ لا شُكُوراً (۹) إِنَّا نَخافُ مِنْ رَبِّنا يَوْماً عَبُوساً قَمْطَرِيراً (۱۰) فَوَقاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذلِكَ الْيَوْمِ وَ لَقَّاهُمْ نَضْرَةً وَ سُرُوراً (۱۱)
- ابرار (نيكان) از جامی مینوشند كه با عطر خوشی آميخته است.۶- از چشمهای كه بندگان خاص خدا از آن مینوشند، و از هر جا بخواهند آن را جاری میسازند! - آنها به نذر خود وفا میكنند، و از روزی كه عذابش گسترده است میترسند.۸- و غذای (خود) را با اينكه به آن علاقه (و نياز) دارند به مسكين و يتيم و اسير میدهند.۹- (و میگويند:) ما شما را برای خدا اطعام میكنيم و، هيچ پاداش و تشكری از شما نمیخواهيم.۱۰- ما از پروردگارمان خائفيم در آن روز كه عبوس و شديد است.
۱۱- از اين رو خداوند آنها را از شر آن روز نگه میدارد و از آنها استقبال میكند در حالی كه شادمان و مسرورند.
🔅🔅🔅
🔰شان نزول: (سندی بزرگ بر فضيلت اهل بيت پيامبر" ص").
🔹ابن عباس میگويد حسن و حسين ع بيمار شدند پيامبر ص با جمعی از ياران به عيادتشان آمدند، و به علی ع گفتند: ای ابو الحسن! خوب بود نذری برای شفای فرزندان خود میكردی، علی ع و فاطمه ع و فضه كه خادمه آنها بود نذر كردند كه اگر آنها شفا يابند سه روز روزه بگيرند (طبق بعضی از روايات حسن و حسين ع نيز گفتند ما هم نذر میكنيم روزه بگيريم).
🔹چيزی نگذشت كه هر دو شفا يافتند، در حالی كه از نظر مواد غذايی دست خالی بودند علی ع سه من جو قرض نمود، و فاطمه س يك سوم آن را آرد كرد، و نان پخت، هنگام افطار سائلی بر در خانه آمد و گفت: السلام عليكم اهل بيت محمد ص" سلام بر شما ای خاندان محمد! مستمندی از مستمندان مسلمين هستم، غذايی به من بدهيد خداوند به شما از غذاهای بهشتی مرحمت كند، آنها همگی مسكين را بر خود مقدم داشتند، و سهم خود را به او دادند و آن شب جز آب ننوشيدند.
🔹روز دوم را هم چنان روزه گرفتند و موقع افطار وقتی كه غذا را آماده كرده بودند (همان نان جوين) يتيمی بر در خانه آمد آن روز نيز ايثار كردند و غذای خود را به او دادند (بار ديگر با آب افطار كردند و روز بعد را نيز روزه گرفتند).
🔹در سومين روز اسيری به هنگام غروب آفتاب بر در خانه آمد باز سهم غذای خود را به او دادند هنگامی كه صبح شد علی ع دست حسن ع و حسين ع را گرفته بود و خدمت پيامبر ص آمدند هنگامی كه پيامبر ص آنها را مشاهده كرد ديد از شدت گرسنگی میلرزند! فرمود! اين حالی را كه در شما میبينم برای من بسيار گران است، سپس برخاست و با آنها حركت كرد هنگامی كه وارد خانه فاطمه س شد ديد در محراب عبادت ايستاده، در حالی كه از شدت گرسنگی شكم او به پشت چسبيده، و چشمهايش به گودی نشسته، پيامبر ص ناراحت شد.
🔹در همين هنگام جبرئيل نازل گشت و گفت ای محمد! اين سوره را بگير، خداوند با چنين خاندانی به تو تهنيت میگويد، سپس سوره" هل اتی" را بر او خواند (بعضی گفتهاند كه از آيه" ان الْأَبْرارَ" تا آيه كانَ سَعْيُكُمْ مَشْكُوراً كه مجموعا هيجده آيه است در اين موقع نازل گشت).
🔘آنچه را در بالا آورديم نص حديثی است كه با كمی اختصار در" الغدير" به عنوان" قدر مشترك" ميان روايات زيادی كه در اين باره نقل شده آمده است، و در همان كتاب از ۳۴ نفر از علمای معروف اهل سنت نام میبرد كه اين حديث را در كتابهای خود آوردهاند (با ذكر نام كتاب و صفحه آن).🔘
🔹به اين ترتيب روايت فوق از رواياتی است كه در ميان اهل سنت مشهور بلكه متواتر است. و اما علمای شيعه همه اتفاق نظر دارند كه اين هيجده آيه يا مجموع اين سوره، در ماجرای فوق نازل شده است، و همگی بدون استثناء در كتب تفسير يا حديث، روايت مربوط به آن را به عنوان يكی از افتخارات و فضائل مهم علی ع و فاطمه زهرا و فرزندانشان آوردهاند...
ادامه دارد....
🌷🌷🌷
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
357_187_1.mp3
1.44M
🔆مناجات دوم از مناجات های پانزده گانه حضرت زین العابدین علیه السلام: مناجات شاکین | راز و نیاز شکایتکنندگان
✂️برشی از متن مناجات :
🔷إِلٰهِى إِلَيْكَ أَشْكُو قَلْباً قاسِياً مَعَ الْوَسْواسِ مُتَقَلِّباً، وَبِالرَّيْنِ وَالطَّبْعِ مُتَلَبِّساً، وَعَيْناً عَنِ الْبُكاءِ مِنْ خَوْفِكَ جامِدَةً، وَ إِلىٰ ما تَسُرُّها طامِحَةً .
🔹معبودم، از دل همچون سنگی که با وسوسه زیرورو میشود و به آلودگی گناه و سیاهی نافرمانی آلوده شده به تو شکایت میکنم؛ معبودم، از چشمی که از گریه ناشی از هراس تو خشک شده و در عوض به مناظری که خوشآیند آن است خیره گشته به تو گلایه میکنم.
#امام_زمان
#شهادت_امام_هادی
🔴@rahighemakhtoom
🔅صفحه قرآنی رحیق
توکل در آینه قرآن و روایات.مصباح.mp3
6.8M
#درس_اخلاق #اخلاق_و_تزکیه #اخلاق #تزکیه #مصباح
🔊مرحوم آیت الله #مصباح_یزدی (رضوان الله علیه) با موضوع حقیقت توکل در قرآن و روایات(5)
🍀🍀🍀
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
☘️☘️☘️ @rahighemakhtoom
#اسرار_نماز
#حضرت_امام_خمینی_ره
🔰#آداب_الصلاة
(قسمت اول)
🌿 بدان که نماز، غیر از این صورت و ظاهر [ شکل ظاهری مانند تکبیر، قرائت، رکوع و سجده] معنا و باطنی دارد.
🌿 همانگونه که ظاهر، آدابی دارد که مراعات ننمودنش، باعث باطل شدن یا نقصان نماز صوری است؛
باطن نماز نیز آداب قلبی و باطنی دارد.
🌿 مراعات نکردن این آداب، موجب بطلان یا نقص نماز معنوی میشود.
🌿 همانطور که با مراعات آنها، نماز دارای روح ملکوتی میگردد.
🌿 و ممکن است پس از مراقبت و همت گماشتن به آداب قلبی و باطنی، بهرهای از سر الهیِ نماز اهل معرفت و صاحبان قلوب، برای شخص نمازگزار حاصل شود.
🌿 این نماز 👈 قرة العین اهل سلوک[ براساس حدیث نبوی جعل قرة عینی] و معراج قرب محبوب است [براساس حدیث معراج المومن].
🔅🔅🔅
🖥برای ترویج و تبلیغ و انتشار آموزه های اصیل دینی خالصانه تلاش کنیم.
☘️☘️☘️
@rahighemakhtoom
#پرسش #پرسمان #آموزه #معارف #قرآنی #قرآن
#فهم_قرآن #خدمت #مردم #دنیا #آخرت
🌷🌷🌷
🔰خدمت به مردم (حمایت های مومنانه)
2-در مورد «خدمت به مردم» در قرآن کریم، به چند دسته از آیات می توان اشاره کرد:
🔹د) آیه اطعام; قرآن کریم، یکی از عوامل مهمّ عبور از گردنه دشوار قیامت را «اطعام دادن» شمرده می فرماید: «و تو نمی دانی آن گردنه چیست! آزاد کردن برده ای * یا غذا دادن در روز گرسنگی * یتیمی از خویشاوندان * یا مستمندی خاک نشین را.» (بلد، ۱۲ ـ ۱۶) و در مقابل، اطعام نکردن و عدم رسیدگی به مستمندان را یکی از عوامل رفتن به جهنم محسوب فرموده.]ملاحظه کنید: (مدثّر، ۴۲ ـ ۴۴).[
🔹هـ) آیه قرض الحسنه; خداوند قرض الحسنه به مردم را قرض به خود قلمداد کرده و می فرماید: «مَن ذَا الَّذی یُقرِضُ اللّهَ قَرضـًا حَسَنـًا فَیُضـاعِفَهُ لَهُ اَضعافـًا کَثیرَةً; (بقره، ۲۴۹) کیست که به خدا «قرض الحسنه ای» دهد، (و از اموالی که خدا به او بخشیده، انفاق کند) تا آن را برای او، چندین برابر کند؟
🔹و) امر به معروف و نهی از منکر; یکی دیگر از مصادیق خدمت فرهنگی تربیتی، به مردم را می توان این مورد شمرد; زیرا افزون بر جلوگیری فساد و فحشا و اعمال زشت در میان جامعه، یک نوع آرامش و امنیّت اجتماعی را، برای مردم به ارمغان می آورد; خداوند می فرماید: «کُنتُم خَیرَ اُمَّة اُخرِجَت لِلنّاسِ تَأمُرونَ بِالمَعروفِ وتَنهَونَ عَنِ المُنکَرِ وتُؤمِنونَ بِاللّهِ; (آل عمران، ۱۱۰) شما بهترین امتی هستید که برای مردم پدیدار شده اید; ]چه این که[ به کار پسندیده فرمان می دهید و از کار ناپسند باز می دارید و به خدا ایمان دارید.» که این در واقع یک وظیفه عمومی تمام اقشار جامعه می باشد و از طرفی از شئون و وظایف حکومت اسلامی و کارگزاران آن است، در مواردی که نیاز به شدت عمل دارد.
🔹م) آیه ایثار: خداوند در مدح انصار چنین می فرماید: «آنان کسانی را که به سوی شان هجرت کنند درست دارند و دل خود نیازی به آن چه که مهاجرین داده شده احساس نمی کنند و آن ها را بر خود مقدم می دارند هر چند خودشان بسیار نیازمند باشند.(حشر،۹)
....ادامه دارد...
🌷🌷🌷
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
🔰#مثالهای_قرآن 116
#مثل #برده #شریکها #رجل #امثال #متشاکس #مساوی #توحید #شرک #بندگی
⏪32- مَثَل برده ی یک ارباب و برده ی چند ارباب
( ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً رَّجُلاً فِیهِ شُرَکَآءُ مُتَشَکِسُونَ وَرَجُلاً سَلَمًا لِّرَجُلٍ هَلْ یَسْتَوِیَانِ مَثَلاً ا لْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ اءَکْثَرُهُمْ لاَ یَعْلَمُونَ) . (29 سوره زمر)
((خداوند مثالی زده است : مردی را که برده و مملوک شریکانی است که در باره او پیوسته باهم به مشاجره مشغولند ، و مردی که تنها تسلیم یک نفر است ؛ آیا این دو یکسانند ؟ ! حمد ، مخصوص خداست ، ولی بیشتر آنان نمی دانند)) .
🔰وجه تشبیه
خداوند متعال در اینجا ((آدم مشرک )) را به غلام و برده ای تشبیه کرده است که دارای چند ارباب است و هر کدام او را به کاری ضد یکدیگر وامی دارند ؛ یکی می گوید فلان برنامه را انجام بده و دیگری وی را از آن کار نهی می کند ، سوّمی دستور دیگری بر خلاف آن دو به او می دهد و همین طور مرتّب حیران و سرگردان است ، نمی داند چه کند و خود را با نوای کدام یک هماهنگ سازد .
و ((انسان موحد و یکتا پرست )) را به فردی تشبیه نموده است که تنها تسلیم یک نفر است . خط و برنامه او مشخص و صاحب اختیارش معلوم است و بدون هیچ گونه دغدغه و سرگردانی کارش را انجام می دهد و با اطمینان خاطر و آرامش روح گام بر می دارد .
🔹بنا بر این ((وجه شباهت )) در آدم مشرک ((تحیّر و سرگردانی )) و در فرد مؤ من ((اطمینان و آرامش روحی )) است ؛ یعنی مشرک همواره در میان انواع تضادّها ، تناقضها و تزلزلها غوطه ور و سردر گم است و موحّد همیشه آرامش خاطر و قلبی مطمئن دارد ، چون فقط دل در گرو عشق خدا دارد .
یک دوست بسنده کن که یک دل داری
گر مذهب عاشقان عاقل داری
🔸((مُتَشاکِسُونَ)) از ماده ((شکاسه )) به معنای سوء خلق و دعوا و خصومت است ؛ بنا بر این ((متشاکس )) به کسانی گفته می شود که با عصبانیّت و بد خلقی به جرّ و بحث و نزاع مشغولند)) .
🔸((سَلَم )) ، یعنی خالص و بدون شریک ، ملک خالص یک نفر بودن .
🔹در روایتی از حضرت علی علیه السّلام نقل شده که فرمود:
((اءَنَا ذاکَ الرَّجُلُ السَّلَمُ لِرَسُولِ اللّهِ ؛ منم آن مردی که همواره تسلیم رسول خداصلی اللّه علیه و آله و سلّم بود)) .
🔹در حدیث دیگری آمده :
((الرَّجُلُ السَّلَمُ لِلرَّجُلِ حَقّا عَلِیُّ وَشیعَتُهُ ؛ مردی که حقیقتا تسلیم بود ، علی علیه السّلام و شیعه او بودند .
🔹و در پایان آیه می فرماید :
((حمد و سپاس مخصوص خداوند است )) . (ا لْحَمْدُ لِلَّهِ) .
خداوندی که با ذکر این مثلهای روشن راه را به شما نشان داده ، و دلایلی واضح را برای تشخیص حق از باطل در اختیار شما قرار داده است ، خداوندی که همه را به اخلاص دعوت می کند و در سایه اخلاص آرامش می بخشد ، چه نعمتی از این بالاتر ، و چه شکری و حمدی از این لازم تر ؟
((ولی اکثر آنها نمی دانند)) و با وجود این دلایل روشن به خاطر حبّ دنیا و شهوات سرکش به حقیقت راه نمی برند . (بَلْ اءَکْثَرُهُمْ لاَ یَعْلَمُونَ) .
🌱🌱🌱
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#آموزش
#علوم_قرآنی
استاد آیت الله محمد هادی #معرفت
🔅🔅🔅
🔰ادامه درس ششم :معيار و ملاك تشخيص سورههاى مكّى و مدنى
🔹طبق آمارى كه از روايات ترتيب نزول بهدست مىآيد، ٨٦ سوره مكّى و ٢٨ سوره مدنى است. در اين تقسيم بندى سه معيار وجود دارد:
🗒١. معيار زمان: بيشتر مفسران معتقدند كه معيار مكّى يا مدنى بودن، هجرت پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله از مكه به مدينه است. هر سورهاى كه پيش از هجرت نازل شده مكّى و هر سورهاى كه پس از هجرت نازل شدهاست مدنى بهشمار مىرود، خواه در مدينه نازل شده باشد، خواه در سفرها. حتى اگر سورهاى در مكه و هنگام سفر حج يا عمره و يا پس از فتح مكه نازل شده باشد، چون پس از هجرت بودهاست، مدنى محسوب مىشود. ملاك هجرت نيز ورود پيامبر صلى الله عليه و آله به مدينه است؛ بنابراين آياتى كه پس از هجرت از مكه و پيش از ورود به مدينه، در راه بر پيامبر صلى الله عليه و آله نازل شدهاست، مكّى محسوب مىشود.
🗒٢. معيار مكان: هرچه در شهر مكه و پيرامون آن نازل شده مكّى است و هرچه در مدينه و پيرامون آن نازل گرديده مدنى است، خواه پيش از هجرت يا پس از آن نازل شده باشد. پس آنچه در غير اين دو منطقه نازل شده باشد نه مكّى است و نه مدنى.
🗒٣. معيار خطاب: هر سورهاى كه در آن، خطاب به مشركان باشد مكّى و هر سورهاى كه در آن خطاب به مؤمنان باشد، مدنى است؛ زيرا در مكه غلبه با مشركان و در مدينه غلبه با مؤمنان بوده است.
همانطور كه گفته شد از ميان سه معيار فوق، معيار زمان، گزينش بيشتر مفسرين است.
🌴🌴🌴
قدر #وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس #خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅 تفسير و علوم قرآنی
@rahighemakhtoom
🔸بین الطلوعین 🔸
🔻کلام بزرگان🔻
یکی از آقایان خواب دیده بود که برآورده شدن حاجتت به دست فلانی است.
به نزد او می رود و می گوید: ابتلا به هم و غم داشتیم، ما را نزد شما فرستادند.
او با خونسردی جواب می دهد: به ما هم گفتند، اگر حاجتت را به ما عرضه داشتی بگوییم که، آن #خواب_بین_الطوعین را ترک کن، گرفتاری دنیایی تو رفع می شود.
📝منبع: در محضر آیت الله بهجت،ج۲ ،ص۳۵۶.
🔸مرحوم حاج سید هاشم حداد : فرزندان و اهل بیت را عادت دهید که بین الطلوعین بیدار باشند. دعاها و توسلات خوب است ولی باید انسان اثر را از خدا بداند و از خدا بخواهد.
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
367_195_1.mp3
1.9M
🔆مناجات دهم از مناجات های پانزده گانه حضرت زین العابدین علیه السلام: مناجات متوسلین | راز و نیاز توسلکنندگان
✂️ برشی از متن مناجات :
🔷يَا خَيْرَ مَنْ خَلَا بِهِ وَحِيدٌ، وَيَا أَعْطَفَ مَنْ أَوَىٰ إِلَيْهِ طَرِيدٌ، إِلَىٰ سَعَةِ عَفْوِكَ مَدَدْتُ يَدِى، وَبِذَيْلِ كَرَمِكَ أَعْلَقْتُ كَفِّى
🔹ای بهترین کسی که شخص تک و تنها با او خلوت کند و ای مهربانترین کسی که انسان رانده بهجانب او روی میآورد، بهسوی گستردگی گذشت و بخششت دست گدایی دراز کردم و به دامن کرمت چنگ آویختم
#امام_زمان
🔴@rahighemakhtoom
صفحه قرآنی رحیق
برداشت از آیات ۲۵ – ۲۳
صداقت
سالک الی اللّه باید در مقابل تعهداتی که با خدا بسته است، روی ایمان، مردانه تا زمان مرگش صداقت داشته باشد تا خدا جزای راستگوییش را به او بدهد و در مقابل، کسانی که دروغ گفته اند عذابشان کند و اگر توبه کردند، خدا همیشه بخشنده است و مهربانی خاصّی به توبه کنندگان دارد. ولی اگر توبه نکردند و کافر شدند خدا آنها را به همان غیظشان بر می گرداند و نمی گذارد به خوبی برسند و اگر مؤمنین با آنها جنگ کنند، خدا کمکشان می کند.
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
لايق وصل تو که من نیستم
اذن به یک لحظه نگاهم بده
السلام علی الکریم
فاکرمنا یا مولا
نایب الزیاره همه همراهان بزرگواران
سید خادم صفحه قرآنی #رحیق
#امام_زمان
#امام_رضا
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
🔰 خدا، هرگز بنده خود را رها نمی کند
💠 خیلی این حرف بلند است، که خدا هرگز بنده اش را رها نمی کند؛ هیچ وقت! هیچ ممکن نیست کسی بگوید (یا الله) و خدا به او جواب ندهد؛ حالا به احد انحاء جواب می دهد.
و آن استدلال خود زکریا (سلام الله علیه) است؛ عرض کرد: پروردگارا! من که پیر شدم، سنّم کم نیست؛ (ربّ انّی وهن العظم منّی و اشتعل الرّاس شیباً)، پیر شدم، عمر زیادی را گذراندم؛ این را برای آن نگفته که من بچه می خواهم، الآن پیر هستم؛ آن در جمله های دیگر است. من پیر شدم، امّا در تمام این مدت (و لم اکن بدعائک ربّ شقیّاً)؛ یعنی تا کنون اینطور نبود که من بگویم خدا، جواب ندهی!! الآن که سنّم هم پیر شده است؛ اصلاً هیچ سابقه ندارد.
خیلی این حرف بلند است؛ (ربّ انّی وهن العظم منّی و اشتعل الرّاس شیباً و لم اکن بدعائک ربّ شقیّاً)* ؛ نه اینکه پیر شدم، بچهدار شدن سخت است، آن جریان فرزند داری که می گوید سخت است و اینها، می گوید: (و امراتی عاقر)* ، آن حرف دیگر است؛ امّا در این زمینه دیگر نگفت فرزند داری برای من سخت است، این از آن نیست؛ امّا تا کنون نشد که من بگویم (خدا)، تو بگویی چه کسی است؟!! هیچ وقت نشد من بگویم (خدا)، تو جواب ندهی، (و لم اکن بدعائک ربّ شقیّاً)؛ این حرف خیلی بلند است!!
------------------------------------------------
📌 سوره مریم / آیه ۴
📌 سوره آل عمران / آیه ۴۰
📋 درس خارج فقه
📆 قم ؛ ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#خدا_باوری
#خدا_شناسی
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تسنیم #تفسیر_قرآن #تفسیر_تخصصی #سوره_بقره #بقره
#آیت_الله_جوادی_آملی
📙تفسیرتسنیم جلد دوم نگاشت :(212)
آیه 16 - اولئك الذين اشتروا الضلاله بالهدى فما ربحت تجارتهم و ما كانوا مهتدين.
🔅🔅🔅
📌تفسیر روایی
⏪2- تجارت معنوى در سخنان امام على (عليه السلام)
🔹- عن اميرالمومنين (عليه السلام): ان الدنيا دار صدق لما صدقها... مسجد احباء الله و مصلى ملائكه الله و مهبط وحى الله و متجر اولياء الله. اكتسبو فيها الرحمه و ربحوا فيها الجنه
👈اشاره: اميرالمومنين (عليه السلام) در پاسخ مردى كه دنيا را مذمت مى كرد فرمود: ... دينا جايگاه صدق و راستى است، براى كسى كه با آن به راستى رفتار كند و مسجد دوستان خدا و نيايشگاه فرشتگان و محل نزول وحى الهى و تجارتخانه اولياى حق است. آنها در دنيا رحمت خدا را به دست آوردند و بهشت را سود خود ساختند. دنيايى كه حدوث و زوال قدرتها، سلامت و زنجورى ، پاكى و پليدى و ولادت و مرگ را به خوبى به ما مى نماياند و چيزى از رخدادهاى تلخ را كتمان نمى كند، خانه صدق و راستى است.
🔹- ... و فرض عليكم حج بيته الحرام الذى جعله قبله للانام... و اختار من خلقه سماعا اجابوا اليه دعوته و صدقوا كلمته... يحرزون الارباح فى متجر عباده و يتبادرون عنده موعد مغفرته (788)
👈اشاره: گرچه همه عبادتها در حد خود تجارت با خداست، ليكن هر كدام خصيصه اى دارد كه در فرصت مناسب يادآورى مى شود. مناسك حج كه از اركان مهمك آن طواف در مدار بيت عتيق و آزاد و طاهر و مطهر است تجارت سودآورى است كه بهره آن آزادى از گزند گناه و طهارت از لوث و روث معصيت است. از اين رو سهمى و افرا در احراز سود تجارى دارد.
🔹... صبروا اياما قصيره اعقبتهم راحه طويله تجاره مربحه يسها لهم ربهم.
-🔹 ولبئس المتجر ان ترى الدنيا لنفسك ثمنا و ممالك عند الله عوضا
🔹- واعملوا عبادالله ان المتقين ذهبوا بعاجل الدنيا و آجل الاخره... ثم انقلبوا عنها بالزاد المبلغ و المتجر الرابح
🔹- ... ورهينه الايام و رميه المصائب و عبدالدنيا وتاجر الغرور
🔹- من حاسب نفسه ربح و من غفل عنها خسر.
👈اشاره: كسى كه از خود غافل شود، شيطان از او غافل نيست. پس انسان بايد حسابگر خويش باشد و از سرمايه خود به خوبى بهره گيرد.
🔹- ولا تجاره كالعمل الصالح ولاربح كالثواب .
🔹- و ما اخسر المشقه وراءها العقاب واربح الدعه معها الامان النار.
👈اشاره: در مسير حركت اميرالمومنين (عليه السلام) به شام، گروهى از مردم شهر انبار با او ملاقات كردند و به احترام آن حضرت كارى كه نشانه ذلت در برابر فرمانروايان غير دينى بود انجام دادند. اما پس از سخنانى به آنان فرمودند: چه زيانبار است مشقتى كه كيفر الهى را در پى داشته باشد و چه پر سود است آرامشى كه امان از آتش دوزخ را به همراه داشته باشد..
🔹الدنيا دار ممر لا دار مقر والناس فيها رجلان: رجل باع فيها نفسه فاوبقها ورجل ابتاع نفسه فاعتقها
👈اشاره: در گذرگاه دنيا برخى انسانها خود را مى فروشند و به هلاكت مى رسند و برخى خود را مى خرند و آزاد مى شوند. مراد از خودفروشى در گفتار بلند امير مومنان (عليه السلام) خود فروشى به شيطان است كه از آن پس، فروشنده برده و بنده شيطان خواهد بود. اما مراد از خريدن خود و آزاد ساختن آن اين است كه انسان ، با ايمان و عمل صالح سند آزادى خود را امضا كند.
از نظر فقهى انسان مالك خود نمى شود. پس به مجرد اين كه خود را خريد آزاد مى شود؛ همانند عبد مكاتب، كه اگر خود را از مولايش خريد به محض خريدن آزاد مى شود.
📝پيامبران و امامان (عليه السلام) با تعليم معارفى همچون عبد الشهوه اذل من عبدالرق) و ارائه رهنمودهايى چون و لا تكن عبد غيرك و قد جعلك الله حرا انسان را از قيد و بند هر نوع بندگى غير خدا مى رهانند، به حقيقت مولاى او هستند؛ زيرا: كيست مولا آن كه آزادت كند و اميرالمومنان (عليه السلام) كه سخن از احسان خود به مردم دارد و اعلام مى كند كه آنها را از بند هر ذلت و حلقه هاى زنجير هر بردگى و ستم آزاد ساخته است: ولقد احسنت جواركم واحطت بجهدى من ورائكم واعتقتكم من ربق الذل و حلق الضيم سخن از اصلاح وضع مالى و امور رفاهى مردم ندارند؛ زيرا در اين امور فرعى اگر كافران از مسلمانان پيشتازتر نباشند، دست كم در حد آنان هستند، بلكه آن حضرت مى فرمايد: چون شما را از بندگى شيطان ظاهرى و باطنى رهانيدم حق مولويت بر شما دارم. با اين بيان چگونگى رهيابى جامعه بشرى به آزادى معلوم مى شود و امتياز آزادى از رهايى روشن مى گردد؛ چون انسان آزاد، تحت ولايت خدا، و بشر رها تحت ولايت شيطان است و بين اين دو ولايت فرقهاى وافرى است .
🌹🌹🌹
💢 نکته مهم: تلاش صادقانه از ما و توفیق و راهنمایی از خداوند_(نشر حقایق)
🔅تفسير و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom