#ولایت
#نفس_کریم
#تقوا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
✳ ماه ولایت
💢 ماه ربیع الاول ماه ولایت است؛ زیرا هم رسول اكرم و هم امام صادق (علیهما آلاف التحیة و الثناء) در این ماه به دنیا آمدند. بزرگان از اهل وِلا از وجود مبارك امام ششم (علیه السلام) نقل كردهاند كه «وَلَایتِی لامِیرَالَمُؤْمِنِینَ عَلَیهِ السَّلاَمُ خَیرٌ مِنْ وِلاَدَتِی مِنْهُ»؛[1] امام ششم طبق این نقل می گوید من فرزند علی هستم و ولی علی، اما این ولایتم برای من پربركت تر از آن ولادت است؛ ماه ربیع الاول ماه ولایت است.
💢 از رسول اكرم (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء) رسیده است: «كَفَى بِالْمَوْتِ وَاعِظاً وَ كَفَى بِالتُّقَى غِنًى وَ كَفَى بِالْعِبَادَةِ شُغُلًا وَ كَفَى بِالْقِیامَةِ مَوْئِلًا وَ بِاللَّهِ مُجَازِیاً»؛[2] اگر كسی محتاج به پند و موعظت است، توجه مرگ عامل خوبی برای موعظت اوست و اگر كسی توانگری طلب می كند، تقوا بهترین وسیله بی نیازی است. #روح_بی_نیاز داشتن بهتر از آن است كه انسان روح نیازمند داشته باشد و بخواهد با مال آن بی نیازی را برطرف كند؛ از چیزی بی نیاز باشی بهتر است تا اینكه با چیزی بی نیاز بشوی! نوع سخنانی كه معصومین دارند از كلمات رسول اكرم (علیهم السلام) هست، فرمود #تقوا عامل بی نیازی است؛ نه انسان را وادار می كند به سوی خلاف قدم بردارد، نه از نداشتن و محرومیت از تجمل رنج می برد.
💢 رسول اکرم فرمود: «كَفَى بِالتُّقَى غِنًى»؛ تقوا انسان را كریم می كند و «كریم النفس» به جای اینكه به اشیاء مادی بی نیاز بشود، از آنها بی نیاز می شود. «وَ كَفَى بِالْعِبَادَةِ شُغُلًا»؛ عبادت خدا انسان را از معصیت او مشغول كند چیز خوبی است؛ انسان هر كاری كه انجام می دهد طوری باشد كه ﴿لَا تُلْهِیهِمْ تِجَارَةٌ وَلَا بَیعٌ﴾؛[3] یعنی به جای اینكه در اثر سرگرمی ها از عبادت خدا مشغول بشود، به وسیله عبادت خدا، از غیر عبادت خدا اشتغال بورزد. «وَ كَفَى بِالْقِیامَةِ مَوْئِلًا»؛ بازگشت همه ما قیامت است و توجه به آن برای ما آموزنده است. «وَ بِاللَّهِ مُجَازِیاً»؛ اگر كسی بداند جزا به دست خداست تقوا را ترك نمی كند.
[1] . جامع الأسرار ومنبع الأنوار، ص500.
[2] . تحف العقول، ص 35.
[3] . سوره نور، آیه 37.
📚 خطبه های نماز جمعه
تاریخ: 1371/06/27
🌴🌴🌴
👈 به هنگام فتنه ها و بلاها از قرآن کمک بگیریم.
التماس دعا🙏
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
ماه ولایت.mp3
1.74M
#ولایت
#نفس_کریم
#تقوا
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
✳ ماه ولایت
🌴🌴🌴
👈 به هنگام فتنه ها و بلاها از قرآن کمک بگیریم.
التماس دعا🙏
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
☑️من بخواهم یا نخواهم تنها هستم
انسانهای هوشمند تنهایی خود را #درک میکنند و سهمناکترین وجههی زندگی انسان تنهاییاش است. انسان بالذات تنهاست. تنهایی این است که علیالاطلاق هیچ کس "من" را نداند. جز خداوند هیچ کس "من" را نمیداند و به همین جهت میتوانیم به #خداوند متوکل باشیم.
هیچ کس در عالم، #ذات "من" را نمیداند، و تنها خداوند میداند. هیچ کس "من" را نمیداند، حتی خودم خودم را نمیدانم.
چرا خودم را تنها میبینم؟ انسان در لحظهای که تصمیم جدی میگیرد تنها است. هیچ کس تا تصمیم نگیرد، تنهایی خود را نمیفهمد. در تصمیم جدی، خود "من" بایستی تصمیم بگیرم. تصمیم از تنهایی انسان است.
افرادی که مقلدانه فعلی را انجام میدهند، آن تصمیم نیست. در تصمیم جدی، تنهایی خودم را میفهمم. وقتی تصمیم میگیرم، خود "من" تصمیم میگیرم و هیچ کس نیست و این #تنهایی است. خود تصمیم مهم است و لحظه تصمیم تنهایی است نه لوازم آن، چون خود "من" هستم که تصمیم میگیرم. در لحظه تصمیم از مُتعلقات صرفنظر میکنیم، مُتعلقات اسباب بر تصمیم هستند و لحظهی تصمیم منم. منم که #تصمیم میگیرم.
غلامحسین ابراهیمی #دینانی
متن از کتاب «من و جز من»
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آيات ۱۵۲ ـ ۱۵۰#سوره_نساء
📌دلی صاف و قلبی #سليم
#سالک الی #اللّه بايد با دلی صاف و قلبی #سليم به سوی #خدا برود و نبايد به بعضی از دستورات #دين که به نفع او است #ايمان داشته باشد و به بعضی ديگر #کافر باشد و يا بخواهد راهی در اين وسط برای خود #انتخاب کند که راحتّی او در آن باشد.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
ترانه، لذتی کاذب
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#مناجات
#غزل
#قصیده
#ترانه
#حافظ
#سعدی
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom1
#احتجاج_سلمان_فارسی_بر_مردم
#ادب_و_عقل
#اهل_بیت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع طلاب
تاریخ: 1397/02/06
🔅🔅🔅
💢 راه برای همه باز است
🔸 یكی از مؤمنانِ رسمی عصر امام صادق (سلام الله علیه) به حضور حضرت شرفیاب شده، عرض كرد به من مسئولیت اداره اهواز را دادند، من چه كنم؟ او #شیعه_خالص بود، آمد به حضور حضرت، حضرت دستورات فراوانی داد كه با مردم چنین باش، با مردم چنان باش، با بیت المال چنین باش، با مال مردم چنان باش، ادب و عقل اینها #عنصر_یك_نظام است، اینها را گفت و گفت، بعد فرمود می دانید با مردم چطور رفتار بكنید؟! ما الآن تمام افتخارات ما این است كه آن سِمتی كه ذات مقدس رسول گرامی و اهلبیت (علیهم السلام) به سلمان دادند، به ما هم بدهند. درباره سلمان گفتند: «سَلْمَانُ مِنَّا أَهْلَ الْبَیت»،[1] این لقب پُر افتخار را به خیلی ها دادند. به خیلی از محدّثان دادند و به بعضی از زن های وارسته علمی دودمان اهل عصمت و طهارت دادند كه آنها «منّا اهل البیت» هستند.[2] بعضی از محدّثان همین شهر، مشمول این مدال شدند، فرمودند به اینکه فلان محدّث «منّا اهل البیت».[3] این یك فخر است؛ اما آنچه در روایت نورانی امام صادق (سلام الله علیه) است به این حاكم فرمود بدان! ذات أقدس الهی فرموده است «فَالْمُؤْمِنُ مِنِّی وَ أَنَا مِنْه»؛[4] این كجا و «سَلْمَانُ مِنَّا» كجا! همه اینگونه از حوادث در «منطقة الفراغ» است؛ یعنی فصل سوم. فصل اول كه ذات الهی است، منطقه ممنوعه است. فصل دوم كه صفات ذات است كه عین ذات است، منطقه ممنوعه است. فصل سوم كه ظهور و تجلّی فیض خداست، منطقه فراغ است.
🔸 فرمود مؤمن از من است من از او هستم. این كجا و «سَلْمَانُ مِنَّا» كجا! پس این راه باز است. اگر یك استعداد راقی در خود پیدا كردی، حتماً باید به حوزه ها پر بكشی، بشوی استاد مسلّم حوزه و اگر آن استعداد را در خود نمی بینی، برابر همان استعداد و نه بیشتر قدم برندارید، در همان شهرتان عالمانه جامعه را هدایت کنید.
🔸 آن نكته اساسی این است كه «الْغِنَی وَ الْفَقْرُ بَعْدَ الْعَرْضِ عَلَی اللَّهِ»،[5] چه كسی پیشرفت دارد و چه كسی پیشرفت ندارد در دنیا روشن نیست. صحنه ای را تلویزیون پخش می كرد، یك روستای محروم دورافتاده ای بود كه از شهر فاصله داشت و یك رودخانه ای وسط بود كه اگر آب آن رودخانه طغیان می كرد، اینها با سیم و بَندی از این طرف به آن طرف می رفتند، پل نداشتند. دیدم یك طلبه با عمامه، عبایش را گرفته، دست به این سیم زده، خود را به آن روستا رسانده، بعد هم بچه ها آنها را جمع كرده، سینه می زند «یا حسین یا حسین»! من این را #باور دارم كه روشن نیست كه ما بیش از او ثواب ببریم! این بیان نورانی علی بن ابیطالب است: «الْغِنَی وَ الْفَقْرُ بَعْدَ الْعَرْضِ عَلَی اللَّهِ». هر كسی وظیفه ای دارد، یك سمتی دارد. خدا هر چه به او داد، در برابر همان مسئول است.
[1]. عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج2، ص64.
[2]. کتاب سلیم بن قیس الهلالی، ج2، ص905.
[3]. الإختصاص، ص68.
[4]. وسائل الشیعه، ج17، ص211.
[5]. نهج البلاغة(للصبحی صالح)، حکمت463.
🌴🌴🌴
👈 به هنگام فتنه ها و بلاها از قرآن کمک بگیریم.
التماس دعا🙏
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فخر مؤمن.mp3
1.54M
#احتجاج_سلمان_فارسی_بر_مردم
#ادب_و_عقل
#اهل_بیت
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 سخنرانی در جمع طلاب
تاریخ: 1397/02/06
🔅🔅🔅
🌴🌴🌴
👈 به هنگام فتنه ها و بلاها از قرآن کمک بگیریم.
التماس دعا🙏
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
کتاب ادب فناي مقربان جلد2
استاد علامه #جوادی_آملی
🔁 آفاتِ نبودِ #عقل 4
🌴🌴🌴
⏪ 14. افراط و تفريط:
«لا تري الجاهل إلاّ مفرطاً أو مفرّطاً»]1[ ؛ جاهل را جز بر طريق افراط و تفريط )زياد ه روي و كم گذاري( نمي بيني.
⏪ 15. تحقير علم و عالم:
«لا يستخفّ بالعلم و أهله إلاّ أحمقٌ جاهلٌ»]2[ ؛ كسي جز احمق نادان، علم و عالم را سبك نمي شمارد.
⏪ 16. مغلوب شدن در برابر غضب و شهوت:
«لا ينبغي أن يعدّ عاقلاً من يغلبه الغضب و الشهوة]»3[ ؛ شايسته نيست كسي كه غضب و شهوت بر او غلبه كرده، عاقل شمرده شود.
«إذا كمل العقل نقصت الشهوة]»4[ ؛ زماني كه عقل كامل شد ، شهوت كاسته م يشود.
«شيمة العقلاء قلةّ الشهوة و قلةّ الغفلة»]5[ ؛ كم بودن شهوت و غفلت، خوي عاقلان است.
«الجاهل عبد شهوته ]»6[ ؛ نادان، بنده شهوت خويش است.
⏪ 17]. حقد و كينه:
«إنمّا اللبيب من استسلّ الأحقاد»]7 ؛ عاقل، كسي است كه حقد و كينهها را از خود بيرون ريخته باشد.
==================
]1[ـ نهج البلاغه، حكمت 70.
]2[ـ شرح غررالحكم، ج6، ص407.
]3[ـ همان، ص431.
]4[ـ همان، ج3، ص135.
]5[ـ همان، ج4، ص186.
]6[ـ همان، ج1، ص123.
]7[ـ همان، ج3، ص76.
]8[ـ همان، ص226.
🌴🌴🌴
👈 به هنگام فتنه ها و بلاها از قرآن کمک بگیریم
التماس دعا🙏
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
[یکصد و چهارده نکته از قران کریم درباره نماز - ۱۴ نماز تنها برای خداوند - صفحه ۲۴]
▫️ نماز تنها برای خداوند
از آیه ی شریفه ی «قل انّ صلاتی و نسکی و محیای و مماتی للّه ربّ العالمین» [۳]، استفاده میشود که شرط نماز آن است که تنها برای خداوند انجام شود
▫️ و جهت این که نماز را جداگانه ذکر کرد با این که نماز داخل در نسک و عبادت هست به دلیل شرافت نماز است. [۴]
----------
[۳]: ۳. انعام / ۱۶۲.
[۴]: ۴. تفسیر کبیر / ج ۱۴ / ۱۲؛ مراغی / ج ۸ / ص ۹۱.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آيات ۱۶۹ ـ ۱۶۷#سوره_نساء
📌اعتقادات
#سالک الی #اللّه بايد بکوشد که #اعتقاداتش را به عنوان زيربنای سير و سلوکش تصحيح کند و به هيچ وجه در هيچ چيز #کافر نباشد و بدتر از آن اين، است که راه #خدا را سد کند و به مردم #ظلم کند که در اين صورت خدای تعالی نه او را می آمرزد و نه او را به #راه راست #هدايت می کند و تنها او را به راه #جهنّم که هميشه در آن خواهد ماند، می فرستد.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom