📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 79
🔖 آیه: ۲۶ و ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ بخش اول👇👇
💠آیه ۲۶ و ۲۷ بقره: «انّ الله لا یستحی أن یضرب مثلاً مّا بعوضةً فما فوقها فامّا الذین آمنوا فیعلمون انّه الحقّ من ربّهم و امّا الذین کفروا فیقولون ماذا أراد الله بهذا مثلاً یضلّ به کثیراً و یهدی به کثیراً و ما یضلّ به الّا الفاسقین-الذین ینقضون عهد الله من بعد میثاقه و یقطعون ما امر الله به ان یوصل و یفسدون فی الارض اولئک هم الخاسرون»
🔰پس از تببین اهمیت تمثیل، به بررسی #اضلال_ابتدایی از سوی شیاطین جنی و انسی و #اضلال_کیفری از سوی خداوند پرداختیم.. قران گوید اگر کسی از شیطان پیروی کند خودش تبدیل به شیطان می شود.
در پایان آیه میبیینم که اگرچه خداوند اضلال را منحصر به گروه خاص فاسقین دانسته است اما هدایت را منحصر به گروه خاصی نمی داند. منظور از فاسقین مطلق افرادی است که از راه راست خارج شدند.
🔴در آیه بعد نیز از باب نمونه ۳ مورد از فاسقین را نام می برد نه اینکه فاسقین منحصر در این سه باشند. این سه گروه را در انتهای آیه ۲۷، #خاسر می نامد. خاسر کسی است که #سرمایه را می بازد لذا اینها سرمایه فطرت پاک اولیه را می بازند.
🚸🚸🚸
✅گروه اول کسانیند که #پیمان بین خود و خدا را نقض کردند لذا مشخص است که بین انسان و خدا یک پیمان از ابتدا وجود دارد. پیمان و تعهد را به #حبل یا طناب تشبیه کرده اند چنانکه طناب دو چیز را به هم متصل می کند پیمان نیز اینگونه است. حبل بریده می شود و پیمان نیز نکس و #نقض می شود.
♦️حال این #پیمان_اولیه چیست؟
1⃣برخی گفتند این همان پیمان بین خدا و انسان در #عالم_ذر است.
2⃣برخی گفتند این همان پیمان اولیه خدا از طریق حجت باطنیه #عقل است «رسلً مبشرین و منذرین لئلّا یکون للناس علی الله حجةٌ بعد الرسل/نساء_۱۶۵» اگر این حجت باطنه یعنی عقل نبود مردم در قیامت احتجاج می کردند که چرا ما را که در برابرمان هزاران راه بود الان عذاب می کنی؟
3⃣وجه سوم این است که این پیمان همان ارسال رسل و پذیرش #نبوت پیغمبران از سوی انسان هاست که بعداً نیز باید به تعهدشان پایبند باشند.
4⃣نظر چهارم نیز #کتب الهی است و نقض کنندگان، اهل کتابیند که کتاب خود را فراموش کرده و نقض کردند. البته این وجه، در طول همان وجه سوم می گنجد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 79
🔖 آیه: ۲۶ و ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅بخش دوم👇👇
✅وجه اول در آیه ۱۷۲ سوره اعراف آمده است. آیا خداوند از صلب #حضرت_آدم، ذرات ریزی را خارج کرد و ارواح به آن ذرات ریز تعلق گرفتند و بعد از این ارواح تعهد گرفت؟ این تفسیر طبق نظر شیخ طوسی در تبیان و باقی مفسرین شیعه، نه عقلی است و نه مطابق با آیه. آن آیه گوید «و اذ اخذ ربک من بنی آدم من ظهورهم ذریتهم» یعنی از پشت #تمام_بنی_آدم، ذریه آنها را خارج کرد و سپس از آنها پیمان گرفت.
🔰معنای دوم که به #حجت_باطنه اشاره داشت فی نفسه درست است زیرا انسان ها اگرچه هنگام تولد از نظر «جسمی» برخی #مستوی_الخلقه و سالمند و برخی غیر مستوی الخلقه مثلا برخی کور و برخی بینا باشند. اما آنکه انسان است و بر او تکلیف بار می شود همگی از نظر «روح» مستوی الخلقه می باشند و #نفس که اهمیت دارد و حقیقت انسان را تشکیل می دهد همین روح است که مستوی الخلقه است «و نفسٍ و ما سوّاها» معنای مستوی الخلقه بودن نفس و روح نیز این است که خدا بوسیله آن، خوبی و بدی را به انسان الهام می کند تا عالم شود«فالهمها فجورها و تقواها» روح همان سرمایه اولیه همه انسان هاست.
♦️در سوره روم نیز گوید که «فاقم وجهک للدین حنیفاً فطرت الناس فطر الله علیها لا تبدیل لخلق الله» همه انسان های با این #فطرت_اولیه بوده و خواهند بود و عوض نمی شوند. #تعهد_فطری را خداوند از انسان گرفت و گفت چیزی را که میدانی بد است انجام نده؛ چیزی را که می دانی خوب است انجام بده و چیزی را نیز که نمی دانی از #وحی بپرس. لذا عقل، بدون فتوا و ساکت نیست و در مرحله آخر نیز که نمی داند گوید من حکم می کنم که از شرع بپرس مانند چگونگی عبادت. اما #هوس جلوی این نور عقل را می گیرد. پس این عقل همان است که خدا داده و بهمین جهت از انسان تعهد گرفته که طبق آن عمل کند.
♦️«العقل ما یعبد به الرحمان» #عقل_عملی همان قوه مجریه است که خداوند ابتدا یک سری آگاهی ها به نام #عقل_نظری و علم به او داد تا به آن عمل کند وگرنه جهلی بیش نخواهد بود. «لا تجعلوا علمکم جهلاً» عقل عملی و نظری دو بال یک انسانند که هرچه انسان ضعیفتر باشد این دو بال او بیشتر فاصله دارند تا جایی که یکی هست و دیگری نیست و در #انسانهای_متکامل این دوبال آنقدر نزدیک شده اند که تبدیل به یکی شده اند و هیچ علمی ناشی از عقل نظری ندارند جز آنکه به آن عمل کرده اند. همانند سمع و بصر که ممکن است یکی باشد و دیگری نباشد و یا اصلاً هیچکدام نباشند اما خداوند، سمع عین بصر است.
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 79
🔖 آیه: ۲۶ و ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅بخش سوم👇👇
💠احتمال سوم که #وحی الهی بود که شناخت وحی از سوی انسانها همان پذیرش تعهد عمل به وحی است. البته احتمال چهارم نیز در طول همین وجه سوم است که اگر وحی را پذیرفتیم یعنی #رسالت را پذیرفته ایم چون وحی از طریق رسول می آید.
🔰در مسائل وحی و شرع قران انسانها را به دو گروه #وفاکننده به عهد و #ناقض عهد تقسیم می کند. در مورد ناقضان آیه ۱۵ احزاب آمده است. در این آیه گوید که از مسمانان تعهد گرفته شد که اگر به #حریم_اسلام حمله شد از آن دفاع کنند. اما در آیه ۱۵ احزاب آشکار میکند که «و لقد کانوا عاهدوا الله من قبل، لا یولّون الادبار» یعنی بعضی ها موقع حمله، در خانه نشستند و برخی به #صحنه آمدن و شهید شدند.
🔴در #جنگ_احزاب (خندق)، اگر منافقان پیروز می شدند اساس اسلام از بین می رفت و هیچ نامی دیگر از #اسلام نمی ماند. پیامبر در این جنگ فرمود که «ضربةُ علیٍ یوم الخندق افضل من عبادة الثقلین» گاهی یک شمشیر زدن از عبادت اولین تا آخرین انسانها ارزشش بیشتر است نه اینکه حضرت علی در اینجا خلوص داشت، خیر، چون جایی نبوده که علی خلوص نداشته باشد بلکه در اینجا اساس دین در خطر بوده پس همان یک شمشیر باید زده می شد و وظیفه او بود که جلوی از بین رفتن اسلام را بگیرد. در این جنگ که علی در برابر عمربن عبدود قرار گفت پیامبر گفت: در اینجا #تمام_حق در برابر #تمام_باطل قرار گرفته است زیرا با شهید شدن علی، تمام اسلام از بین می رود.
🔰«و لقد کانوا عاهدوا لله من قبل لا یولّون الادبار» اینها #تعهد سپردند به هنگام مسلمان شدن که مطیع پیامبر باشند و هرگاه دستور دفاع داد در صحنه باشند اما این کار را نکردند و صحنه را ترک کردند. ادامه آیه گوید: حال بدانید که اگر از جنگ فرار هم بکنید و نروید چند صباحی بیشتر زنده نمی مانید. پس از مرگ نجات پیدا نخواهید کرد.
♦️میفرماید: اینها بهانه می آوردند که ما تازه در مدینه آمده ایم لذا خانه هایمان کامل نیست و در و پیکره درستی ندارد «انّ بیوتنا عورة و ما هی بعورة» و بچه های ما حافظ ندارند! خدا اینها را افشا کرد که بهانه می آورند چون #حافظ خانه و بچه ها ماییم نه آنها لذا اینها نمی خواهند بیایند «ان یریدون الّا فراراً»
🔰اما در برابر اینها مومنانی هستند که به عهدشان وفا می کنند.«من المومنین رجال صدقوا ما عاهدو الله علیه» قران گوید اینها نه تنها واجبات را انجام می دهند بلکه رفتن به جبهه در این وضعیت مهم را #نحب می دانند یعنی نذر لازم «فمنهم من قضی نحبه». ثواب سرباز فاتح از سرباز شهید کمتر نیست و اگر خلوص خود را حفظ کند اگر از شهید بالاتر نباشد کمتر نیست همانند #جنگ_احزاب که پیامبر گفت ضربه و پیروزی امام علی (ع) از عبادت ثقلین بالاتر بوده است. در جنگ، هر پیشروی فضیلت است.
♦️قران گوید این مومنین برخی رفتند و #شهید شدند برخی شهید نشدند، برخی منتظر اعزام به جبهه بودند و برخی پشتیبانی می کردند و هیچ کدام از اینها بعدا هم #پشیمان نشدند و تصمیمشان را عوض نکردند و اگر تصمیمشان عوض می شد نقض عهد بود!
♦️خداوند نیز در برابر انسان عهد کرد که پاداش دهد چون #عهد دوطرفه است نه یک طرفه. برخی بزرگان ما #رساله_عهدیه دارند و در آن، عهدهایی که با خدا کرده بودند تا بر آن بمانند را نوشته اند مثلا کسانی که تفکر عقلی دارند عهد کردند که خود را به #قصه سرگرم نکنند چون انسان را داستان سرا می کند و با تفکر عقلی بار نمی آورد و سطح فکر را پایین می آورد همانند ریاضی دانان. مثلا عهد کردند که فلان کتاب را نخوانم فلان رشته را ادامه دهم، #نماز_شب من ترک نشود، روزانه فلان مقدار قرآن بخوانم... خدا هم البته گفته به عهدش وفا میکند.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
تفسیر تسنیم
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره 📆 جلسه: 79 🔖 آیه: ۲۶ و ۲۷ 📚 مفسر: علامه جوادی آملی ✅بخش سوم👇👇 💠احتمال سو
✅ با توجه به اینکه رهبر انقلاب، وضعیت فعلی انقلاب اسلامی ایران را در آستانه فتنه سال ۹۸، همان وضعیت جنگ احزاب دانسته اند که آخرین جنگ اسلام با کفر بود و مقدمه فتوحات اسلامی همچون مکه
لذا این پست را با دقت بیشتر بخوانید و با وضعیت حاضر ایران و مسوولین و مردم مقایسه کنید...
❗️دقت کنید که تاریخ برگزاری این جلسه تفسیر نیز در دوران جنگ تحمیلی ۸ ساله میباشد!
#تذکر_قرآنی
✅هیچگاه از بزرگی #سپاه_دشمنان_خدا و امکانات و تبلیغاتشان نترسید و کنار نکشید... مگر اینکه برای اجرای تاکتیکی جدید، کمی عقب بکشید!
🔴وگرنه جهنم، مکان ظهور غضب پروردگار عالم، منتظر شماست...
♦️ #استکبار جهانی و داخلی در چشمانمان بزرگ نباشد، همه نابودشدنی هستند...
💠 @tafsire_tasnim1
اگر راه را نادرست برویم، #رضاخان دیگری در راه است!
🔰آیت الله جوادی آملی:
ﺧﺒﺮﻧﮕﺎﺭﺍﻥ، ﺭﻭﺯﻧﺎﻣﻪ ﻧﮕﺎﺭﺍﻥ ﻭ ﺩﺳﺖ ﺑﻪ ﻗﻠﻢ ﻫﺎ ﺑﺪﺍﻧﻨﺪ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﯿﻢ ﭼﯿﺰﯼ ﺑﻨﻮﯾﺴﯿﻢ ﮐﻪ ﺧﺪﺍ ﻫﻢ ﺑﻪ ﻗﻠﻢ ﻭ ﻫﻢ ﺑﻪ ﻣﮑﺘﻮﺏ ﻣﺎ ﻗﺴﻢ ﺑﺨﻮﺭﺩ؛ ﭼﺮﺍ ﺍﯾﻦ ﻫﺎ ﺭﺍ ﺍﺭﺯﺍﻥ ﻣﯽ ﻓﺮﻭﺷﻨﺪ؟ ﻣﮕﺮ ﺧﺪﺍ ﻗﺴﻢ ﺑﻪ ﻗﻠﻢ ﻭ ﮐﺘﺎﺏ ﻧﺨﻮﺭﺩﻩ ﺍﺳﺖ؟ ﭼﺮﺍ ﻣﻘﺎﻟﻪ ﺍﯼ ﻧﻨﻮﯾﺴﯿﻢ ﮐﻪ ﺧﺪﺍ ﺑﭙﺬﯾﺮﺩ، ﻣﮕﺮ ﺟﻬﻨﻢ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺍﻓﺮﺍﺩ ﺑﻪ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ ﺑﺪﮔﻮﯾﯽ ﮐﻨﻨﺪ؛ ﺁﺛﺎﺭ ﺟﻬﻨﻢ ﻫﻤﯿﻦ ﺍﺳﺖ ﻣﻨﺘﻬﯽ ﺩﺭ ﻗﯿﺎﻣﺖ ﺁﺗﺶ ﻭ ﺩﺭ ﺩﻧﯿﺎ ﻓﺤﺶ ﺍﺳﺖ، ﺧﻄﺮﯼ ﺑﻮﺩ ﻭ ﭘﯿﺎﻣﺪ ﺁﻥ ﺭﺿﺎﺧﺎﻥ ﺷﺪ ﻭ ﺍﮔﺮ ﺭﺍﻩ ﻧﺎﺩﺭﺳﺖ ﺭﺍ ﺑﺮﻭﯾﻢ ﺭﺿﺎﺧﺎﻥ ﺩﯾﮕﺮﯼ ﺩﺭ ﺭﺍﻩ ﺍﺳﺖ!
ﺭﺿﺎﺧﺎﻥ ﮐﺸﻒ ﺣﺠﺎﺏ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺩﺍﺩ، ﺣﺴﯿﻨﯿﻪ ﻫﺎ ﺭﺍ ﺧﺮﺍﺏ ﮐﺮﺩ، ﻋﻤﺎﻣﻪ ﻫﺎﯼ ﻋﻠﻤﺎ ﺭﺍ ﮔﺮﻓﺖ ﻭ ﺭﻭﺣﺎﻧﯿﺎﻥ ﺣﻖ ﻣﻨﺒﺮ ﺭﻓﺘﻦ ﻧﺪﺍﺷﺘﻨﺪ، ﺯﻣﺎﻧﯽ ﺑﺮﺍﯼ ﺍﯾﻦ ﮐﻪ ﻣﺮﺩﻡ ﺩﯾﻦ ﺭﺍ ﻓﺮﺍﻣﻮﺵ ﻧﮑﻨﻨﺪ ﺑﺮﺧﯽ ﺑﺎ ﻟﺒﺎﺱ ﺭﻭﺣﺎﻧﯿﺖ ﺩﺭ ﺑﯿﻦ ﻣﺮﺩﻡ ﺭﺍﻩ ﻣﯽ ﺭﻓﺘﻨﺪ، ﺍﻭﺿﺎﻉ ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ ﺍﯼ ﺑﻮﺩ ﮐﻪ ﺭﺿﺎﺧﺎﻥ ﺗﻤﺎﻡ ﻣﻮﻗﻮﻓﺎﺕ ﺭﺍ ﺧﺮﯾﺪ ﻭ ﻣﺘﻮﻟﯽ ﻣﺠﺒﻮﺭ ﺑﻪ ﻓﺮﻭﺵ ﺑﻮﺩ ﻭ ﺻﺪﺍﯼ ﻣﺮﺩﻡ ﻫﻢ ﺩﺭ ﻧﻤﯽ ﺁﻣﺪ .
❗️ﺍﮔﺮ ﺫﺭﻩ ﺍﯼ ﺩﯾﻦ ﺁﺳﯿﺐ ﺑﺒﯿﻨﺪ ﺍﯾﻦ ﮔﻮﻧﻪ ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﻣﺎ ﺭﺍ ﺑﺎ ﮐﻔﺎﺭ ﻋﺎﺩﯼ ﯾﮏ ﺟﺎ ﺑﺴﻮﺯﺍﻧﻨﺪ ﺑﻠﮑﻪ ﺍﻭﺿﺎﻉ ﺑﻪ ﮔﻮﻧﻪ ﺍﯼ ﺩﯾﮕﺮ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺑﻮﺩ!
(🔷 ۲۹ فروردین۹۷ - درس تفسیر
(https://goo.gl/rTkFbr
✅ @tafsire_tasnim1
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅توصیف زیبای علامه جوادی آملی«زید عزه» از سردار فاتح سپاه اسلام، #قاسم_سلیمانی
🔰 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_80L.mp3
6.06M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_80
🔖 آیات: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 80
🔖 آیه: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۷ بقره: «الذین ینقضون عهد الله من بعد میثاقه و یقطعون ما امر الله به ان یوصل و یفسدون فی الارض اولئک هم الخاسرون»
🔰قران #عهد های فراوانی دارد. یک سری عهدها با اهل کتاب بود. اما این آیه در مورد عهدهای عام با تمام مردم است. گاهی نیز هر #مقام و نعمتی که خدا به انسان می دهد و در مقابلش تکلیفی است یک عهد محسوب می شود.
♻️بزرگترین نعمت هم #ولایت است که در داستان ابراهیم آمده که از خدا خواست امامت را در خاندانش تا قیامت قرار دهد و خدا گفت عهد من به ظالمین نمی رسد و برخی از نسل تو ظالمند.
♻️ #امامت یک هبه و هدیه است نه یک چیز اکتسابی که با درس خواندن یا عادل بودن بدست بیاید. در میان اعمال صالح باید یک عمل قافله سالار باشد. اگر در تمام کارها به امام معصوم اقتدا کردیم عملمان پس از عمل امام صعود می کند.
🔰خدا به عهدش وفا می کند لذا قرآن گوید شما نیز مانند خدا به عهدتان کاملا عمل کنید. عمل به عهد در برابر مشرکین تا انتهای زمان عهد، یک #تقوای_سیاسی است که خدا به آن نیز امر کرده است.
🔰عهد با خدا #بیعت است یعنی انسان نفس و مالش را به خدا بیع کرده است و دیگر مالک آنها نیست لذا هر تصرفی در نفسش و مالش بکند غاصبانه است مگر اینکه طبق خواست خدا باشد پس وی با خدا هنوز بیعت نکرده است. قران گوید شما یا پیروزید یا شهید «و یَقتُلون و یُقتَلون» لذا پیروزی مقدم بر شهادت است پس باید گفت من می جنگم برای پیروزی اگرچه شهید شوم.
🔰قباله و #سند این عهد با خدا نیز تورات و انجیل و قران است که در هر سه این عهد با خدا آمده است. اگر قران نبود هیچ نامی از کلیسا و کنیسه نبود زیرا ادیان تحریف شده، دینی نبودند که باقی بمانند مثلا با دادگاه های تفتیش عقایدشان. بعد هم که قران بشارت می دهد به این افرادی که عهد بستند و نفس و مالشان را به خدا بیع کردند که «عجب خرید و فروش خوبی کرده اید.»
❌خدا گوید ای پیامبر جانهایی که با تو بیعت می کنند در اصل با ما بیعت کرده اند و تو داری برای ما بیعت می گیری«انما یبایعون الله...»
🔰همانطور که زمین یا دایر است یا بایر زمینه زندگی انسان نیز یا بایر است یا دایر. حال اگر کسی عهد خدا بشکند #فاسق است و خدا فاسق را هدایت نمی کند.
❌عهد که همچون #طناب است و انسان را به خدا میرساند، را خدا از باب تشبیه معقول به محسوس، طناب دانسته است. و گفته این طناب را محکم بگیرید.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
⭕️نظرسنجی:
با توجه به وجود مشغله زیاد، وقتی که خلاصه برداری نیاز دارد و تعداد زیاد جلسات باقی مانده، پیشنهاد میکنم که همراه با صوت هر جلسه، تنها کلیدواژگان و موضوعات آن جلسه در کانال قرار گیرد. بدین صورت میتوان روزی دو جلسه صوت را ادامه داد که اگر انشالله بصورت مستمر ادامه پیدا کند تا کمتر از ۱۲ سال دیگر پایان میابد.
شاید از شنیدن ۱۲ سال تعجب کنید اما میزان مفاهیمی که در طول دو جلسه روزانهی تقریبا نیم ساعته به شنونده منتقل میشود به اندازه ساعتها مطالعه و بررسی آرای افراد مختلف و جمع بندی آنان است.
این نظرسنجی در کانال سروش به آدرس زیر انجام میشود زیرا ایتا چنین قابلیتی را تاکنون اضافه نکرده است:
Sapp.ir/tafsire_tasnim
❗️اگر سروش ندارید به مدیر پیامتان را انتقال دهید.
✅متشکرم
🔵 بنابه رای گیری از اعضای محترم کانال تفسیر تسنیم در سروش و ایتا و نظراتی که در قالب پیام ارسال شده تصمیم بر این شد که روزی دو جلسه بصورت صوت کامل و بیان موضوعات بصورت متن در کانال قرار گیرد.
🔺انشالله یک جلسه صبح و یک جلسه نیز بعد از ظهر ارائه خواهد شد.
🔸از دوستانی که نظراتشان را ارسال کردند یا در نظرسنجی شرکت نمودند نیز متشکرم...
🆔 @tafsire_tasnim1
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_81L.mp3
4.48M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_81
🔖 آیات: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 81
🔖 آیه: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۷ بقره: «الذین ینقضون عهد الله من بعد میثاقه و یقطعون ما امر الله به ان یوصل و یفسدون فی الارض اولئک هم الخاسرون»
🔰موضوعات جلسه:
1⃣ انواع نقض عهد: شکافتن خود عهد (حبل) یا قطع رابطه خود با عهد
2⃣ هر کتاب الهی یک عهد الله و حبل بین خدا و انسان است.
3⃣ حق چشم: نگاه به قرآن
4⃣ممکن نبودن نوع اول نقض (نقض عهد) در مورد قرآن یعنی پاره کردن عهد و تحریف قرآن و ممکن بودن تحریف در مورد دیگر کتب الهی
5⃣ممکن بودن نقض عهد از نوع دوم(نقض تعهد) در مورد همه کتب الهی، یعنی باز کردن این عهد از گردن خود بدون پاره کردن حبل الله
6⃣کم شدن علم به دنبال انجام گناه
7⃣خیانتهای یهودیان در طول تاریخ به علت نقض عهد تورات و تحریف آن
8⃣عداوت و بغضاء دائمی میان یهودیان و میان مسیحیان و تفاوت این دو
9⃣تعریف بِرّ و بَرّ در قرآن
0⃣1⃣وفای به عهد خداوند در برابر وفای به عهد انسان است (تعهد متقابل)
1⃣1⃣درخواستهای بهشتیان تنها با لفظ «سبحانک الله»
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_82L.mp3
5.66M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_82
🔖 آیات: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 82
🔖 آیه: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۷ بقره: «الذین ینقضون عهد الله من بعد میثاقه و یقطعون ما امر الله به ان یوصل و یفسدون فی الارض اولئک هم الخاسرون»
🔰موضوعات جلسه:
1⃣ معنای #فاسق: صفت مشبهه است یعنی کسی که فسق در او رسوخ کرده
2⃣کارفاسقان، #نقض_عهد و افساد فی الارض است.
3⃣قطع #ما_امر_الله و افساد فی الارض، تفصیل همان نقض عهد است و موارد آشکار و پنهان دارد.
4⃣قطع ممدوح و قطع مذموم
5⃣انواع قطع از آنچه که خدا امر به وصلش کرده است مانند قطع از خانواده به عنوان نمونه آشکار، قطع از همسایه و بالاتر از اینها یعنی قطع از امت اسلامی و از همه بالاتر، قطع از ولی و امام مسلمین
6⃣در معصیت از خدا و شرع، نمیتوان از مخلوق اطاعت کرد اگرچه قانون باشد.
7⃣#حقوق_بین الملل_اسلام: مثل اطاعت از پدر و مادر کافر در حدود اسلام
8⃣معنای صله رحم: برطرف کردن نیازهای آنها قبل از دیگران (تا محبت جلب شود)
9⃣امر قرآن به وصل در حرمت ارحام و اطاعت از پدر و مادر، وصل در روابط خانوادگی و زناشویی و وصل در روابط برادری اسلامی
0⃣1⃣امر قرآن به وصل در امت اسلامی و #اطاعت_از_ولی و امام در مسایل اجتماعی
1⃣1⃣ماجرای افرادی که در جنگها با پیامبر شرکت نمیکردند و از جلسات پیامبر فرار میکردند.
2⃣1⃣آزمایشات الهی همیشگیست اما آزمایشات بزرگ، سالی یک یا دو بار است.
3⃣1⃣پس از انقلاب اسلامی، تمام درهای بهشت باز و درهای جهنم بسته شد و مانند ماه رمضان شد که کار رزمنده هاست.
4⃣1⃣#دین_اسیر زمان خلفا، اسیر آل سعود و اسیر پهلوی مورد حمایت خدا نیست و کسی هم به آن کاری ندارد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_83L.mp3
3.68M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_83
🔖 آیات: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 83
🔖 آیه: ۲۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۷ بقره: «الذین ینقضون عهد الله من بعد میثاقه و یقطعون ما امر الله به ان یوصل و یفسدون فی الارض اولئک هم الخاسرون»
🔰موضوعات جلسه:
1⃣ بحث این جلسه در مورد #افساد_فی_الارض است که یکی دیگر از موارد قطع چیزیست که خدا امر به وصلش کرده.
2⃣انواع و سطوح افساد فی الارض
3⃣#سحر، عمل مفسدانه است چون غالبا برای ظلم کردن است.
4⃣کم کردن، عمل مفسدانه است چه در خرید و فروش باشد چه هر چیز دیگر...مثلا سخن گفتن
5⃣مصادیق قرآنی فساد فی الارض
6⃣اساس کفر، اعتقاد است و #کفر مهمترین فساد.
7⃣تذکر این مساله از سوی قرآن که «تمام جنبندگانی که اهل #پس_انداز و ذخیره نیستند را خدا روزیش را تامین میکند» باعث شد مهاجرین به سمت مدینه حرکت کنند. (اقتصاد اسلامی)
8⃣انسانی که اهل پس انداز است با این خیال که #آینده_نگر و عاقبت اندیش است خودش را به زحمت می اندازد و انسانی که اهل پس انداز نیست خود را برای مال به زحمت نمیندازد. درحالیکه روزی هر دو به دست خداست. جا انداختن #تفکر_پسانداز_نکردن، سخت است! (حذف بانک ربوی)
9⃣فضیلت علی، سبقت در ایمان آوردن به اسلام نبود بلکه پا گذاشتن روی #سنتهای_غلط جامعه بود.
0⃣1⃣اگرچه ممکن است زندگی مومن بخاطر پس انداز نکردن ساده باشد اما ممکن نیست خدا آبروی مومن را بریزد. لذا مومن بجای سختی کشیدن برای پس انداز کردن، به فکر چیزهای مهمترند و اهل #هجرت و #جهاد هستند.
1⃣1⃣طبق قرآن مردم سه گروهند. انسان هم باید اهل #ایمان باشد و هم اهل #هجرت وگرنه مورد قبول نیستند.
2⃣1⃣به گفته قرآن، اگر مومنان جلوی کفر را نگیرند #فساد_کبیر می شود!
3⃣1⃣مفسد، خاسر است. #خاسر کسیست که سرمایه اش را از دست بدهد. سرمایه انسان، فطرت پاک اوست. خاسر، خود و اهلش را وارد بیراهه و خسران میکند.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_84L.mp3
3.63M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_84
🔖 آیات: ۲۸ و ۲۹
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 84
🔖 آیه: ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۸ سوره مبارکه بقره:
«کیف تکفرون بالله وکنتم امواتا فاحیاکم ثم یمیتکم ثم یحییکم ثم الیه ترجعون»
چگونه به خداوند کافر میشوید؟! در حالی که شما مردگان (و اجسام بیروحی) بودید، و او شما را زنده کرد؛ سپس شما را میمیراند؛ و بار دیگر شما را زنده میکند؛ سپس به سوی او بازگردانده میشوید. (بنابر این، نه حیات و زندگی شما از شماست، و نه مرگتان؛ آنچه دارید از خداست).
🔰مباحث جلسه:
1⃣نفی کفر با بیان #مراحل_پنجگانه_زندگی انسان: موت اولیه، زنده شدن، مرگ، زنده شدن مجدد، رجوع الی الله
2⃣کفار غیر از دو مرحله آخر (که به #معاد برمیگردد) یعنی زنده شدن دوباره و رجوع الی الله، بقیه را میپذیرند.
3⃣در موت اولیه هیچ تفاوت نظری بین کافر و مومن نیست اما در مرحله دوم و سوم (که به #توحید برمیگردد) موحد گوید خدا ما را زنده کرد و میمیراند اما ملحد گوید ما زنده شدیم و میمیریم (نه بوسیله کسی)
4⃣مرده و زنده شدن علت میخواد لذا اعتقاد به #شانس باعث میشود فکر کردن بی معنا باشد زیرا دیگر هیچ رابطه ای میان علتها و معلولها متصور نخواهد بود.
5⃣حیاتی که نبود از کجا آمد؟ این پاسخ که از پدر یا خاک آمده خود ادامه همان سوال اول است زیرا همان حیات پدر از کجا آمده بود؟ قرآن گوید حیات بطور کلی از کجا آمد؟ زیرا این امری عقلیست نه علمی! بحث اینست که چیزی که هستیش عین ذاتش نیست مخلوق کیست؟ انسان تنها یک مثال است.
6⃣#زنده_شدن_از_خاک یعنی خاک مرده به گیاه تبدیل شد و انسان خورد و از آن منی ایجاد شد آنگاه به موجود زنده تبدیل شد.
7⃣حیات از امر وجودی ایجاد میشود.
8⃣اگر شخص خودبخود بوجود آید باید معتقد به «#تصادف و شانس» باشیم که استدلال شد ممکن نیست. اگر خالق شخص را خودش بدانیم، «#دور» بوده و اگر خالقش دیگری باشد «#تسلسل» است. لذا کافر، امر قابلی و ایجاد شدن از جای دیگر را میپذیرند اما امر فاعلی و اینکه حیات از سوی شخص دیگر باشد نمیپذیرند.
9⃣مادی فکر میکند هر چیزی الزاماً #معلول است اما حقیقت این است که در نظام علّی، آن چیزی که هستیَش به غیر متکی نیست، معلول نیست و آن خداست.
0⃣1⃣انسان و آسمانها و هر چه که هستیش عین ذاتش نیست مخلوقِ کیست؟ خدایی که هستیش عین ذاتش است
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
❌در شیوه جدید، دو جلسه تفسیر در کانال قرار میگیرد... سرعت بیشتر شده و از متن هم مقدار کمی کاسته شده است
اشکال این روش نیز عدم انسجام پیشین است که سعی میشود به مرور این انسجام ایجاد شود.
نظراتتان را به مدیر اعلام کنید...
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_85L.mp3
3.79M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_85
🔖 آیات: ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 85
🔖 آیه: ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۸ سوره مبارکه بقره:
«کیف تکفرون بالله وکنتم امواتا فاحیاکم ثم یمیتکم ثم یحییکم ثم الیه ترجعون»
چگونه به خداوند کافر میشوید؟! در حالی که شما مردگان (و اجسام بیروحی) بودید، و او شما را زنده کرد؛ سپس شما را میمیراند؛ و بار دیگر شما را زنده میکند؛ سپس به سوی او بازگردانده میشوید. (بنابر این، نه حیات و زندگی شما از شماست، و نه مرگتان؛ آنچه دارید از خداست).
1⃣الحاد سه قسم است که این آیه هر سه را حل می کند:
۱. یا #کفر_اعتقادی و علمیست که گوید انسان خودبخود ایجاد شد نه از سوی خدا.
۲. یا #کفر_ربوبی است و در پروراندن جهان به دست خدا ملحد است.
۳. یا #کفر_عملی است و عملا خدا را دانا و توانای مطلق نداند.
2⃣گفتیم که ملحد گوید انسان یا از خود ایجاد شده یا از دیگری و یا خودبخود که اول به #دور میرسد، دومی به #تسلسل و سومی هم به نفی #قاعده_علیت که موجب نفی تفکر میشود.
3⃣نمونه کفر عملی، رد یا نقد کردن حرف امام یا ولی است. آیه مذکور اینها را نیز #موعظه_حسنه میکند. گوید حیات و ممات به دست خداست و بعد از هر ممات انسان، حیاتی است.
4⃣منظور از اموات در آیه، حیات انسانیست.
5⃣قرآن گوید انسان ابتدا چیزی نبود، سپس چیزی شد که قابل ذکر نبود مثلا خاک یا نطفه بود. سپس روح دمیده شد و به شیء تبدیل شد.
6⃣ملحد نمیتواند استدلال کند و فقط از روی هوا و هوس و «شک» حرف میزند. زیرا نه #اصل_حیات قابل انکار است نه #وجودی_بودن_حیات و نه اینکه این حیات مسبوق به عدم است. نه اینکه شخصی که حیاتش عین ذاتش نیست نیاز به #علت دارد. و نه اینکه این علت نمیتواند خود شخص یا دیگری یا تصادف باشد. (هر حیاتی سبب میخواهد)
7⃣نگاه ملحد به انسان همان نگاه به درخت و سنگ است و «عامل حیات» را قبول ندارد. گوید با گذشت زمان و روزگار، انسان بوجود می آید! اما باید گفت خود «زمان» را چه کسی خلق کرد؟
8⃣ موت، امری وجودی است نه عدمی، زیرا موت در دنیا همان #هجرت و انتقال به دنیای دیگر و حیات جدید است.
9⃣اگر مساله مرده کردن و زنده کردن حل شود و آنها را خودبخود ندانیم، بخش دوم آیه یعنی پذیرش برزخ و #معاد هم حل میشود چون موت، انتقال است نه از بین رفتن.
0⃣1⃣این آیه گوید تمام مراحل پنج گانهی حرکت وجودی انسان، را خدا انجام میدهد نه اینکه خودبخود بمیرد و زنده شود.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1117
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190
🔴 لازم به تذکر است که یکی از اهداف شیوه جدید خلاصه برداری، تشویق اعضا به شنیدن صوت کامل است که مطالب فراوانی دارد که در متن نمیتوان ذکر کرد.
❗روزی یک ساعت از وقتی که در مکانهای مختلف تلف میشود را به شنیدن کاملترین و حکیمانه ترین تفسیر قرآن اختصاص دهیم، آثارش را خواهیم دید.
هدایت شده از تفسیر تسنیم مدیا
Baghare_86L.mp3
5.02M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 #جلسه_86
🔖 آیات: ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🆔 @tafsire_tasnim_media
📇 خلاصه تفسیر سوره #بقره
📆 جلسه: 86
🔖 آیه: ۲۸
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅آیه ۲۸ سوره مبارکه بقره:
«کیف تکفرون بالله وکنتم امواتا فاحیاکم ثم یمیتکم ثم یحییکم ثم الیه ترجعون»
چگونه به خداوند کافر میشوید؟! در حالی که شما مردگان (و اجسام بیروحی) بودید، و او شما را زنده کرد؛ سپس شما را میمیراند؛ و بار دیگر شما را زنده میکند؛ سپس به سوی او بازگردانده میشوید. (بنابر این، نه حیات و زندگی شما از شماست، و نه مرگتان؛ آنچه دارید از خداست).
✅خلاصه جلسه👇
1⃣تکفرون در حالت تعجب است نه توبیخ. یعنی به حیات خودتان فکر کنید تا شکتان برطرف شود.
2⃣در این آیه دو اصل #توحید و #معاد بیان شده است و در سوره ابراهیم به سه اصل توحید، معاد و نبوت.
3⃣قرآن گاهی از ضرورت معاد، ضرورت نبوت را اثبات میکند و گاهی برعکس. اگر معاد باشد باید راهی بسوی آن باشد پس راهنمایی میخواهد پس #نبوت ضروریست.
4⃣ملحدین گویند «نموت و نحیا» و مومن گوید «امات و احیا» یعنی ما خودبخود نمیمیریم و زنده نمی شویم بلکه کسی این کار را میکند.
5⃣قرآن گوید موت بدون اماته و حیات بدون احیا و زنده کردن ممکن نیست پس فاعل میخواهد که خداست اما انسان مادی گوید انسان خودش میمیرد.
6⃣«ثم الیه ترجعون» احتجاج بر معاد است یعنی چون خداوند «حکیم» است و کار عبث نمیکند نمیشود که انسان را از خاک بسازد و سپس دوباره به خاک تبدیل کند پس باید زنده کردن جدیدی باشد که نتیجه داشته باشد.
7⃣در آخرت، دیگر نظام علّی و معلولی به دست انسان نیست که با ضوابط یا روابط گناه کند لذا احیای پس از مردن با احیای اولیه در دنیا فرق میکند.
8⃣قرآن گوید عذاب جهنم شبیه هیچ عذابی در دنیا نیست یعنی هر چقدر هم #علم پیشرفت کند و عذاب سختتر شود مانند جهنم نمیشود همانطور که هر چقدر رفاه در دنیا کاملتر شود اصلا نمیتواند به رفاه بهشت برسد.
9⃣قرآن کتاب هدایت است و هیچ سخن باطلی در آن نمی آید مگر اینکه تذکر می دهد این #باطل است لذا مثل کتب علمی نیست که حرف باطل را فقط از دیگری نقل کند و آنرا رد نکند.
0⃣1⃣#ملکات_نفسانی انسان چه خوب باشد چه بد در خواب نمایان میشود و آنرا میبیند!
1⃣1⃣در سوره غافر دو اماته به معنای انتقال به دنیای دیگر است که اولی اماته در دنیا و احیا در برزخ است و دومی، اماته در برزخ و احیا در قیامت است. وگرنه موت قبل از حیات در دنیا که اماته نیست چون قبلش حیاتی نبوده که خدا آن را بمیراند اما آیه مورد بحث اگرچه تنها یک اماته را بیان داشته اما با «ثم الیه ترجعون» بر برزخ هم دلالت میکند.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴 دسترسی سریع به فهرست جلسات تفسیر سوره بقره
🔴eitaa.com/tafsire_tasnim1/1542
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
تفسیر بزرگ تسنیم👇
✅ eitaa.com/joinchat/1076887553Cfdb847e190