تفاوت #دین و #فلسفه
البته، چون راه ظواهر دينى منتهى به وحى آسمانى است، كه به منظور تكميل و هدايت عموم مردم به انبيا رسيده، و آنان مأموريت تبليغش را به عموم مردم: عالم و جاهل و حضرى و بدوى يافتند، در نتيجه حقايق آفرينش و دقايق اسرار هستى، با سادهترين بيانى در همان ظواهر دينى ذكر شده، كه هر كس به اندازه سطح فهم خود چيزى دريافت داشته باشد.
ولى مطالب فلسفى درخور فهم عامه- يعنى غير اخصائيين اين فن- نبوده و در انحصار جمعى است كه با «رياضيات عقلى» ورزيده شده، و مىتوانند ميان برهان منطقى، و ميان افكار اجتماعى و قياسات جدلى و خطابى تميز دهند.
همچنين مطالب كشفى و ذوقى، مخصوص كسانى است كه با تعليمات دينى، و رياضيات شرعى، بدون ضم ضمايم، آيينه نفوس خود را صيقل زده، و طبق عنايتهاى باطنى خدايى، حقايق را مشاهده نمايند.
#علامه_طباطبایی
#کتاب_شیعه
برجستگی های مکتب صدرالمتالهین
اين مكتب، به واسطه نزديك كردن اين سه مسلك(عقل و شرع و شهود) به همديگر، موفقيتهايى يافته كه فلسفه در تاريخ چند هزار ساله خود از آنها محروم بوده، و از مشكلاتى كه از هر جانب به واسطه تهيدستى خود دامنگيرش مىشد و بنبستهايى كه پيش مىآمد پيوسته در شكنجه بود.
كليد رمزهايى به دست اين فلسفه اسلامى افتاده كه هرگز در فلسفههاى كهن كلده، مصر، يونان و اسكندريه به دست نمىآيد.
در نتيجه:
اولًا، مسائل فلسفى كه به حسب آنچه از كتب فلسفى گذشتگان، به عربى ترجمه شده و به دست مسلمين رسيده و تقريباً دويست مسئله بوده در اين مكتب فلسفى تقريباً به هفتصد مسئله بالغ مىشود.
ثانياً: مسائل فلسفى كه مخصوصاً در مكتب مشّائين از يونانىها به طور غير منظم توجيه شده، و نوع مسائل از همديگر جدا، و به همديگر مربوط نبودند، در اين مكتب فلسفى حالت مسائل يك فن رياضى را پيدا كرده و به همديگر مرتبط و مترتب شدهاند، به نحوى كه باحل دو مسئله اولى، كه فلسفه را افتتاح مىكنند، همه مسائل فلسفى را مىتوان حل و توجيه نمود. و به همين جهت به آسانى مىتوان رابطه فلسفه را از طبيعيات قديم و هيئت قديم قطع كرد و در نتيجه هيچگونه برخورد و منافاتى ميان اين مكتب فلسفى و علم امروز اتفاق نمىافتد.
ثالثاً: فلسفه (تقريباً) جامد و كهنه، به واسطه روش اين مكتب فلسفى به كلى تغيير وضع و قيافه داده و مطبوع طبع انسانى و مقبول ذوق و عقل و شرع مىباشد، و مسائلى را كه علم جديد تازه موفق به كشف آنها شده يا اميد حل آن را دارد، اين مكتب فلسفى با مايه شگرف خود به طور عموم و كليّت به حل آنها موفق، يا شالوده حل آنها را مىريزد. چنانكه به واسطه حل شدن مسئله حركت جوهرى، كه سيصد سال پيش با اين روش فلسفى حل شده است، مسئله بُعد چهارم در اجسام، به طور روشن به دست آمده و مسئله نظريه نسبيّت (البته در خارج از افكار نه در افكار) روشن گرديده است، و مسائل ديگرى كه هنوز از راه علم مورد بحث نشده، به طور كليّت خاتمه يافته است.
#علامه_طباطبایی
#کتاب_شیعه
چند نکته جالب در این بیان هست:
۱. اهتمام #علامه_حسن_زاده در تدریس، حتی در روز جمعه
۲. اهتمام شاگردان ایشان در شرکت
۳. اهتمام ایشان به شاگردان مستعد و خاص به لحاظ علمی
۴. تعلق عاطفی ایشان به شاگردان
شرح اسفار، ج۴، ص۴۸
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
از اثار #فقه بسندگی. به گمانم تحلیل جالبی از یکی از علل مهم وضعیت امروزمان باشد.
علامه طباطبایی، آموزش دین، ص۴۰
موجودات در عالم نیاز های خود هستند مگر انسان عاقل.mp3
6.39M
موجودات مختلف عالم را در قالب نیاز های خود می بینند مگر انسان به واسطهی...
#استاد_کرمانشاهانی
#واقع_بینی
( اثبات ماده و پاسخ به ذشکالات آن)فصل5.pdf
210.8K
اثبات هیولی و پاسخ به اشکالات مطرح شده به آن
#استاد_مصباح
#آقای_فیاضی
فصل6(حقیقت هیولی).pdf
176.6K
حقیقت هیولی. همراه با نقد و بررسی نظریه استاد عبودیت حفظه الله.
#هیولی
توی این حدیث امام کاظم علیه السلام به زیبایی از دلایل #خرفتی جامعه امروز صحبت فرمودند.
شهوت پرستی، خودنمایی و آرزوهای دور و دراز بی منطق، خرفتی میاره