✳️ #سقط_جنین (۵)
☑️ كسى كه ديه سقط جنين به او داده مى شود
✅ آیت الله #وحید_خراسانی حفظه الله :
🔸 اگر مادر متصدى سقط جنين شده ديه آن را بايد به پدر يا در صورت فقدان پدر به ساير ورثه بپردازد و اگر پدر متصدى آن شده بايد ديه را به مادر بدهد و اگر شخصى ديگر متصدى آن شده بايد ديه را به پدر و مادر بدهد ، و به عبارت ديگر هر كس مباشر در سقط است ديه به او نمى رسد ، و ديه به طبقه بعد بايد داده شود و اگر پدر و مادر به سقط جنين راضى باشند هر چند مباشر در سقط نباشند ، احتياط واجب اين است كه ديه به طبقه بعد داده شود و پدر و مادر ديه را نگيرند .
#فقه
@Nardebane_feghahat
❓پرسش:
🔸 بستن لوله های زن و مرد که مستلزم عقیم شدن است چه حکمی دارد و آیا رضایت طرف شرط است و اگر پزشک انجام دهد مستلزم دید می باشد ؟
✅ پاسخ حضرت آیت الله #سیستانی :
🔹 جایز است زن با عمل جراحی لوله های رحم را ببندد هر چند مستلزم این باشد که دیگر هرگز باردار نشود ، ولی در صورتی که متوقف بر کشف قسمتی از بدن که ستر آن واجب باشد ، یا دست زدن به قسمتی که لمس آن بدون دستکش حرام باشد این عمل جایز نیست، مگر در صورت ضرورت، همچون کسی که بچه دار شدن برای او ضرر داشته باشد.
🔸 ولی جایز نیست عمل جراحی برای برداشتن رحم ، یا تخمدانها و مانند آن که ضرر مهمی مانند قطع عضو دارد انجام دهد ، مگر اینکه بیماری این ضرورت را ایجاب نماید. و حکم این مسأله تماماً درباره مرد نیز جاری است.
🔹 و رضایت مراجعین موجب رفع حرمت شرعی نمی شود . و اگر موجب قطع یکی از اعضاء اصلی بدن مانند تخمدان در زن شود پس فعل حرام می شود و بر ذمه پزشکی که عمل را انجام داده دیه ثابت می شود .
@Nardebane_feghahat
❓پرسش:
🔸 حکم عقیم سازی دائم در زنان و مردان ، وزاکتومی و توبکتومی چیست؟ در چه شرایطی اشکال دارد و در چه شرایطی اشکال ندارد؟
✅ پاسخ آیت الله #شبیری_زنجانی :
عقیم سازی زن و یا مرد به طور دائم حرام است.
@Nardebane_feghahat
✳️ عده ای در فرق #انزال و #تنزیل گفته اند : "انزال، دفعی است و تنزیل، تدریجی".
🔹 این کلام به صورت مطلق صحیح نیست و باید قرائن را هم سنجید.
🔸 انزال گاهی دفعی و گاهی تدریجی است و کذلک تنزیل.
1⃣ تنزیل تدریجی:"و قرآناً فَرَقْناهُ لِتَقْرأهُ علی النّاس علی مُکْثٍ و نَزّلْناهُ تنزیلا"
(اسراء/١٠۶)
2⃣ تنزیل دفعی : "و قال الّذین کفروا:لولا نُزِّلَ علیه القرآنُ جملةً واحدةً"(فرقان/٣٢)
3⃣ انزال دفعی:"شهرُ رمضانَ الّذی اُنزل فیه القرآن"(بقره/١٨۵)
"اِنّا اَنزلناهُ فی لیلةِ القدر"(قدر/١)
"اِنّا اَنزلناه فی لیلةٍ مبارکةٍ"
(دخان/٣).
4⃣ انزال تدریجی: "اَنزل من السّماء ماءً فسالتْ اَودِیةٌ بقدرها"(رعد/١٧)
"و اَنزلنا من السّماء ماءً طَهوراً"(فرقان/۴٨).
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ #نکات_ادبی (1)
🔸 یکی از دوستان چندی پیش برایم نوشت که : "مدتی است مطالب ادبیاتی کانال کمتر شده!!" (توجه : کانال اصلی در تلگرام است). لذا تصمیم گرفتم امروز مطلبی پیرامون یکی از ابیات الفیه بنویسم ؛ باشد که مقبول اهل نظر افتد.
✅ للرفعِ والنصبِ وجرّ (نا) صَلَح
کَاعرِف بِنا فاِنَّنا نِلنا المِنَح
1⃣ این بیتِ #الفیه در مقام بیان این امر است که ضمیر (نا) صلاحیت دارد که برای هر یک از امور ثلاثه (رفع و نصب و جر) قرار بگیرد و به عبارتی در تنها ضمیری است که مشترک بین رفع و نصب و جر است.
اعرِف بِنا : مجرور
فاِنَّنا : منصوب
نِلنا : مرفوع (نِلتُ نِلنا)
2⃣ اعرف بنا (أي: اعترف بقدرنا)
📚 النحو الوافی ج 2 ص 202
3⃣ (المنح) : جمع مِنْحَة و هى العطية.
📚 شرح المكودى على الالفية فى علمى الصرف والنحو ص ۲۲
4⃣ نِلنا المِنَح : ما به بخشش ها رسیدیم.
5⃣ و سه مرتبه ضمیر (نا) به صورت مجروری ، منصوبی و مرفوعی (به ترتیب) در دو آیه زیر ذکر شده است :
ربنا اننا سمعنا... (آل عمران آیه 193)
الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا إِنَّنَا آمَنَّا (آل عمران آیه 16)
6⃣ شاید کسی برایش سوال پیش بیاید که به چه علت در بیت الفیه "رفع" و "نصب" الف ولام گرفته است ولی "جر" نکره و بدون الف و لام ذکر شده است ؟
پاسخ این پرسش را در در پست بعدی بیان خواهیم کرد ⬇️⬇️⬇️
✍ رضا حسینی
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✅ للرفعِ والنصبِ وجرّ (نا) صَلَح
کَاعرِف بِنا فاِنَّنا نِلنا المِنَح
❓ به چه علت در این بیت الفیه "رفع" و "نصب" الف ولام گرفته است ولی "جر" نکره و بدون الف و لام ذکر شده است ؟ ⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️⬆️
📚 حاشیه الصبان
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✳️ افطار روزه مستحبی (۱)
✅ درس خارج #فقه آیت الله #شبیری_زنجانی
1388/12/09
🔹 روايت اين است كه حضرت ميفرمايند «الصائم تطوعاً هو بالخيار فاذا انتصف النهار وجب عليه الصوم»
🔸 نميتوانيم استفاده كنيم كه در مسئله جاري عدم جواز افطار به نحو الزام است، بعضي در اينجا جمعاً بين الادله به "استحباب مؤكد روزه" قائل شدهاند و گفتهاند مکلف در روزه و افطار به طور کلي مخير است اما بعد از ظهر ، استحباب مؤكد اين است كه افطار نكند .
#صوم
@Nardebane_feghahat
✳️ افطار روزه مستحبی (۲)
✅ درس خارج #فقه آیت الله #شبیری_زنجانی، کتاب الصوم
🔸 صحیحه #حلبی :
عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَيْرٍ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: «سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ يُصْبِحُ وَ هُوَ يُرِیدُ الصِّيَامَ ثُمَّ يَبْدُو لَهُ فَيُفْطِرُ قَالَ هُوَ بِالْخِيَارِ مَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ نِصْفِ النَّهَارِ قُلْتُ هَلْ يَقْضِیهِ إِذَا أَفْطَرَ قَالَ نَعَمْ لِأَنَّهَا حَسَنَةٌ أَرَادَ أَنْ يَعْمَلَهَا فَلْيُتِمَّهَا قُلْتُ فَإِنَّ رَجُلًا أَرَادَ أَنْ يَصُومَ ارْتِفَاعَ النَّهَارِ أَ يَصُومُ قَالَ نَعَمْ»
📚 الکافی (ط - الإسلامیة)، ج۴، ص: ۱۲۱،ح۱
روایت هم شامل روزه مستحبی میشود و هم شامل روزه واجب غیر معین که شخص میتواند آن را در آن روز یا روز دیگری محقق کند و وجهی ندارد که بگوییم این تعبیر به روزه نافله انصراف دارد و شمول آن نسبت به روزه واجب غیر معین، معلوم نیست .
2⃣ «ارتفاع النهار» به معنای اوائل روز است و تنها شامل ساعات اولیه روز یا حداکثر تا زوال میشود .
#صوم
@Nardebane_feghahat
✳️ افطار روزه مستحبی (۳)
🔸 الجعفريات : أخبرنا محمّد ، حدّثني موسى ، حدّثنا أبي ، عن أبيه ، عن جدّه جعفر بن محمّد ، عن أبيه ، عن جدّه علي بن الحسين ، عن أبيه ، عن علي ( عليهم السلام ) ، قال : « قال رسول الله ( صلى الله عليه وآله ) : أفضل ما على الرجل ، إذا تكلّف [ له ] أخوه المسلم طعاما ، فدعاه وهو صائم ، فأمره أن يفطر ، ما لم يكن صيامه ذلك اليوم فريضة ، أو قضاء ، أو نذراً سماه ، وما لم يمل النّهار » .
📚 مستدرك الوسائل ج 7 ص 318
#صوم
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ افطار روزه مستحبی (۴)
🔸 مُعَمَّرُ بْنُ خَلاَّدٍ (۱) عَنْ أَبِي اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: كُنْتُ جَالِساً عِنْدَهُ - آخِرَ يَوْمٍ مِنْ شَعْبَانَ (یعنی یوم الشک نبوده است) فَلَمْ أَرَهُ صَائِماً فَأَتَوْهُ بِمَائِدَةٍ فَقَالَ «اُدْنُ» وَ كَانَ ذَلِكَ بَعْدَ اَلْعَصْرِ قُلْتُ لَهُ جُعِلْتُ فِدَاكَ صُمْتُ اَلْيَوْمَ فَقَالَ لِي «وَ لِمَ» قُلْتُ جَاءَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ فِي اَلْيَوْمِ اَلَّذِي يُشَكُّ فِيهِ أَنَّهُ قَالَ «يَوْمٌ وَفَّقَ اَللَّهُ لَهُ» قَالَ «أَ لَيْسَ تَدْرُونَ أَنَّمَا ذَلِكَ إِذَا كَانَ لاَ يُعْلَمُ أَ هُوَ مِنْ شَعْبَانَ - أَمْ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصَامَهُ اَلرَّجُلُ وَ كَانَ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ كَانَ يَوْماً وَفَّقَ اَللَّهُ لَهُ فَأَمَّا وَ لَيْسَ عِلَّةٌ وَ لاَ شُبْهَةٌ فَلاَ» فَقُلْتُ أُفْطِرُ اَلْآنَ فَقَالَ «لاَ» قُلْتُ وَ كَذَلِكَ فِي اَلنَّوَافِلِ لَيْسَ لِي أَنْ أُفْطِرَ بَعْدَ اَلظُّهْرِ قَالَ «نَعَمْ» (۲)
📚 #تهذيب_الأحكام ج ۴ ص ۱۶۶
1⃣ معمَّر بن خلاّد بن أبي خلاّد یکی از اصحاب امام رضا علیه السلام است که روایات زیادی از آن حضرت نقل کرده است .
2⃣ به خاطر جمع بین روایات ، این روایت را حمل می کنیم به کراهت افطار روزه مستحبی بعد از زوال .
#صوم
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ آیت اللّه شبیری زنجانی(دام ظلّه):
🔶 آقا سید عبدالعزيز طباطبایی (قدّس سرّه) نقل کرده است: مرحوم #آخوند_خراسانی (ره) با مرحوم #حاج_آقا_رضا_همدانی(ره) مدتی هم حجره بود.
🔸 يك وقت این دو همدیگر را می بینند.
🔷 مرحوم آخوند به حاج آقا رضا می گوید : شما خیلی هنرمند هستید که مطالب بسیار سطح بالا را به گونه ای پایین می آورید که همه میفهمند .
🔶 حاج آقا رضا در پاسخ می گوید : هنر شما بیشتر است ؛ زیرا شما مطالب سطح پایین را آنقدر بالا می برید که هیچ کس آن را نمی فهمد !
📚جرعه ای از دریا ج۱ ص۵۲۵
@Nardebane_feghahat
✅ #معلقات_سبع مشهورترین اشعار کهن عرب است که تعداد ابیات آن به حدود 600 بیت میرسد .
🔸 این قصائد در اواخر روزگار #بنی_امیه توسط #حماد_راویه ، یکی از روایتگران شعر تازی گردآوری شد و از آن پس جویندگان ادب عرب به خواندن آنها پرداختند و بر سر کلمه کلمۀ هر بیت مناقشات برخاست ، تا بدانجا که #طه_حسین ، طی تحقیقاتی در صحت صدور و اصالت تاریخی آنها تشکیک کرد.
#ادبیات
@Nardebane_feghahat
✅ #فخر_رازی و #ابن_سینا و #ملاهادی_سبزواری و #آخوند_خراسانی معتقدند که هیچ تعریف جامع و مانعی وجود ندارد و تعاریف از باب شرح اسم (=شرح الإسمی) هستند زیرا که به کنه و بن اشیاء علم نداریم و تنها خداوند است که تعریف حقیقی آن ها را می داند .
#فلسفه
@Nardebane_feghahat
✳️ تقریرات درس خارج #فقه آیت الله سید موسی #شبیری_زنجانی (کتاب الصوم)، ج1، ص157-158.
🔸 مرحوم آقای #خویی بنا بر مبنای خود مرسلات #ابن_ابی_عمیر و #بزنطی و صفوان را معتبر نمیداند.
ایشان میگوید: مرحوم #شیخ_طوسی که در عُدّه ادعا نموده که این راویان «لا یروون و لا یرسلون الّا عن ثقة»، در #تهذیب از این مطلب عدول نموده است و در روایتی که بعضی از اینها در سند وجود دارند، اشکال نموده است.
✅ اشکال به فرمایش مرحوم خویی
🔹 این فرمایش ایشان به نظر خیلی غریب میآید. تهذیب از اوّلین کتابهای شیخ طوسی است و قبل از عُدّة نگاشته شده است. تألیف تهذیب در زمان مرحوم شیخ مفید (وفات 413 ق) شروع شده است و شیخ تا اوایل صلاة را در زمان مرحوم شیخ مفید نگاشته است، به خاطر این که شیخ طوسی در اوایل تهذیب از شیخ مفید با تعبیر «الشیخ ایّده الله» یاد می کند، اینگونه تعبیر که در نزدیک به 600 مورد در تهذیب به کار رفته تا اوائل جلد دوم (ص 3) ادامه یافته و پس از آن از شیخ مفید با عبارت «الشیخ رحمه الله» یا «الشیخ رحمه الله تعالی» یاد شده است. (اوّلین مورد آن در ج2، ص12).
🔸 از این تعابیر استفاده میشود که شیخ طوسی تهذیب را در حیات #شیخ_مفید آغاز کرده و پس از وفات وی به پایان رسانده است. ولی تألیف عدّه را در زمان مرحوم #سید_مرتضی (وفات 436 ق) شروع و پس از وفات وی به اتمام رسانده است.
#رجال
@Nardebane_feghahat
🔹 این که انسان در تفسیر آیات بتواند #قطع تحصیل نماید ، مورد انکار عده ای از علما قرار گرفته است.
🔸 در گذشته اين بحث از ناحیه افرادی که #حجيت_ظواهر_قرآن را قبول نداشتند (یعنی #اخباریون) مطرح گشته است، زیرا آن معتقد بودند که مخاطب قرآن، اهل بیت (علیهم السلام) هستند.
🔹 در زمان ما هم این بحث (یعنی عدم امکان تحصیل قطع در تفسیر) از ناحیه افرادی که معتقد به نسبي بودن شناخت متون و تبعيت آن از فضاي ذهنی مخاطب هستند مطرح شده است.
@Nardebane_feghahat
میرزای #نائینی تعبیر زیبایی دارد. می فرماید : ما یک #حجیت_جعلیه داریم و یک #حجیت_منجعله داریم.
حجیت منجعله #قطع است که لا تناله ید الجعل لا اثباتا و لا نفیا!
و یک حجیت جعلیه داریم شبیه قول قاضی یا #خبر_واحد یا ...
@Nardebane_feghahat
🔸 امروز صبح ذیل آیه "وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ ۚ وَحَسُنَ أُولَٰئِكَ رَفِيقًا"(نساء ۶۹) به ترجمه #فولادوند نگاه کردم. دیدم ایشان به اشتباه "الشهداء" را به "شهیدان" ترجمه نموده است. البته این اشتباه مختص ترجمه ایشان نیست بلکه بسیاری از مترجمان دچار این خطا گشته اند.
🔹 مقصود از "شهداء" در این آیه، افرادی هستند که در روز حشر گواه اعمال خلائق هستند نه شهید اصطلاحی! در قرآن، شهیدان اصطلاحی با تعابیر دیگری ذکر شده اند؛ نظیر:
✅ وَلا تَحسَبَنَّ الَّذينَ قُتِلوا في سَبيلِ اللَّهِ أَمواتًا ۚ بَل أَحياءٌ عِندَ رَبِّهِم يُرزَقونَ (آل عمران ۱۶۹)
✍ رضا حسینی
@Nardebane_feghahat
نردبان فقاهت
🔸 امروز صبح ذیل آیه "وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ
✅ دو نظر متفاوت در برخورد با معنای "شهداء" در آیه شریفه
1⃣ مرحوم #علامه_طباطبایی در #المیزان مقصود از "شهداء" در آیه فوق را گواهان اعمال گرفته است و نه شهدای اصطلاحی :
"و الشهداء هم شهداء الاعمال یوم القیامه دون الشهداء بمعنی المقتولین فی سبیل الله"
📚 المیزان ج ۱۹ ص ۱۶۳
2⃣ اما برخی از بزرگان شیعه (رضوان الله علیهم) شهید را به معنای مقتولین در معرکه جنگ گرفته اند والشهداء : جمع شهيد ، و هو المقتول في سبيل الله ، و ليست الشهادة في القتل الذي هو معصية ، لكنها حال المقتول في إخلاص القيام بالحق لله ، مقرا وداعيا إليه ، وهي من أسماء المدح ، ويجوز للمرء أن يتمناها ، ولا يجوز أن يتمنى قتل الكافر إياه لأنه معصية . وقيل : الشهادة هي الصبر على ما أمر الله به من قتال عدوه ، فأما الصبر على الألم بترك الأنين ، فليس بواجب ، وليس الأنين بممنوع عنه ، بل هو مباح ، إذا لم يقل ما يكرهه الله تعالى .
📚 [تفسير مجمع البيان - الشيخ الطبرسي - ج 3 ص 125، نیز: التبيان في تفسير القرآن - الشيخ الطوسي - ج 3 ص 250].
✅ بنده ادلۀ طرفین را هم ضمیمه میکنم «تا یار که را خواهد و میلش به که باشد»
🔸 استدلال علامه طباطبایی(ره):
شهداء در قرآن به معنای گواهان است و در هیچ جای قرآن که از ماده (ش-ه-د)کلمه ای به کار رفته به معنای کشته شدن در معرکه جنگ نیامده بلکه مراد از آن افرادی است که گواه بر اعمال مردمند .
📚 ترجمه المیزان ج ۴ ص ۱۵۱
☑️ دو روایت در این زمینه :
1⃣ عَنْ أَبِیبَصِیرٍ قَالَ قَالَ أَبُوعَبْدِاللَّهِ (علیه السلام) یَا أَبَامُحَمَّدٍ لَقَدْ ذَکَرَکُمُ اللَّهُ فِی کِتَابِهِ فَقَالَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذِینَ أَنْعَمَ اللهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقِینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحِینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً فَرَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله) فِی الْآیَهًِْ النَّبِیُّونَ وَ نَحْنُ فِی هَذَا الْمَوْضِعِ الصِّدِّیقُونَ وَ الشُّهَدَاءُ وَ أَنْتُمُ الصَّالِحُونَ فَتَسَمَّوْا بِالصَّلَاحِ کَمَا سَمَّاکُمُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ.
📚 الکافی، ج۸، ص۳۵/ بحارالأنوار، ج۶۵، ص۵۰
2⃣ علیبنإبراهیم (رحمة الله علیه)- النَّبِیِّینَ رَسُولُ اللَّهِ (صلی الله علیه و آله) وَ الصِّدِّیقِینَ عَلِیٌّ (علیه السلام) وَ الشُّهَداءِ الْحَسَنُ وَ الْحُسَیْنُ (علیها السلام) وَ الصَّالِحِینَ الْأَئِمَّهًُْ (وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفِیقاً الْقَائِمُ (عجل الله تعالی فرجه الشریف) مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ.
📚 بحارالأنوار، ج۲۴، ص۳۱/ القمی، ج۱، ص۱۴۲
✅ با این همه به نظر میرسد احادیث یاد شده به اندازۀ کافی صراحت در مدعای ایشان نداشته باشد.
@Nardebane_feghahat
#رؤیت_هلال (۱۱)
🔸 اولین باری که بحث رؤیت هلال با چشم مسلح (مانند تلسکوپ) در فتاوا طرح گردید، ظاهراً در حدود ۱۰۰ سال پیش یعنی زمان مرحوم نائینی بوده است.
🔹 بزرگانی مانند مرحوم #نائینی، #محمد_باقر_صدر، #سید_ابوالحسن_اصفهانی، آیت الله #حکیم، #امام_خمینی و ... رویت با چشم مسلح را معتبر نمی دانسته اند.
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۱۲)
✅ مبنای فقهی #امام_خمینی در رؤیت هلال:
1⃣ لزوم رؤیت هلال با چشم عادی.
2⃣ «اشتراط اتّحاد افق».
✅ مبنای فقهی آیت الله #خویی در مورد رؤیت هلال:
1⃣ لزوم رؤیت هلال با چشم عادی.
2⃣کفایت رؤیت در نقاطی که در بخشی از شب با هم مشترک هستند.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۱۳)
🔸 رؤیت هلال با وسایل مستحدثه اعتبار ندارد؛ پس اگر با بعضی از وسائل بزرگ کننده یا نزدیک آورنده مانند تلسکوپ مثلاً ببیند، ولی بدون وسیله، هلال قابل رؤیت نباشد، حکم به اول ماه نمی شود. پس معیار رؤیت با چشم، بدون وسیلۀ نزدیک آورنده یا بزرگ کننده است. البته اگر با وسیله ای آن را ببیند و جای آن را بداند سپس با چشم -بدون وسیله- آن را رؤیت نماید، حکم به اول ماه می شود. و
📚 #تحریر_الوسیله، ج ۲، ص ۶۷۴، م ۱۸
#فقه
@Nardebane_feghahat
❓ سوال:
اخیراً برخی از مردم مطرح میکنند که میتوان در سالروز واقعهٔ عظیم عاشورا، به روایت تاریخ هجری شمسی نیز عزاداری کرد و اعمال مربوط به این روز را انجام داد، خواهشمند است جهت رفع شبهه از مؤمنین، نظر حضرتعالی در این باره را بیان فرمایید.
✅ آیتالله #صافی_گلپایگانی:
اقامه عزاداری و ذکر مصائب حضرت سیدالشهداء(ع) در هر روز و هر زمان و مکان اجر و ثواب دارد، ولی به عنوان روز عاشورا که در روایات دستورات خاصی دارد و مراسم #عزاداری و تعظیم #شعائر_حسینی برقرار میشود، همان روز 10 محرم الحرام به سال هجری قمری معتبر است و منشأ آثار و برکات عظیمه میباشد.
✅ آیتالله #مکارم_شیرازی :
اخیراً برخیها نغمهای ساز کردهاند و گفتهاند که ما میخواهیم عاشورای شمسی بگیریم؛ این افراد از روی عشق به سالار شهیدان به این فکر افتادهاند که در ماههای شمسی #عاشورا بگیرند اما یقیناً این به مصلحت نیست زیرا تمامی امامان معصوم(ع)، عاشورا را در ماه قمری بیان کردهاند و این روز را عزاداری میکردند و ثانیاً این کارها از ابهت و شور عاشورا میکاهد.
#فقه
@Nardebane_feghahat
قِف بالحجاز وقوفَ حائر
والدمعُ من عينيك فائر
أمسى البقيع وليسَ فيه
لسادتي ذِكرى لذاكر !
هشتم شوال ، سالروز تخریب بقیع تسلیت باد
#يوم_البقيع_العالمي
@Nardebane_feghahat
✳️ #کتاب_الإرث (۱)
🔹 اگر پسری قبل از پدرش از دنیا رفته باشد، فرزندانش (یعنی نوه های میت) از جد خود ارث نمیبرند، زیرا اگر پدرشان (فرزند میت) زنده باشد، ارث به او میرسد و اگر زنده نباشد، ارثی ندارد که آن را به فرزندان او ( یعنی همین نوهها) بدهند.
🔸 نوهها وقتی ارث شامل حالشان می شود که وارثین دسته اول (یعنی فرزندان پدربزرگ) هیچ کدام زنده نباشند.
#فقه
@Nardebane_feghahat