✳️ #رؤیت_هلال (۸)
✅ درس خارج #فقه استاد #اشرفی
96/06/27
❓آیا ملاک برای ثبوت هلال ، #چشم_مسلح است یا چشم غیر مسلح ؟
🔸 صحیحه عثمان الخرّاز:
عَنْ سَعْدٍ عَنِ الْعَبَّاسِ بْنِ مُوسَى عَنْ يُونُسَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ عَنْ أَبِي أَيُّوبَ إِبْرَاهِيمَ بْنِ عُثْمَانَ الْخَرَّازِ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ (علیه السلام) قَالَ: قُلْتُ لَهُ كَمْ يُجْزِي فِي رُؤْيَةِ الْهِلَالِ فَقَالَ إِنَّ شَهْرَ رَمَضَانَ فَرِيضَةٌ مِنْ فَرَائِضِ اللَّهِ فَلَا تُؤَدُّوا بِالتَّظَنِّي وَ لَيْسَ رُؤْيَةُ الْهِلَالِ أَنْ يَقُومَ عِدَّةٌ فَيَقُولَ وَاحِدٌ قَدْ رَأَيْتُهُ وَ يَقُولَ الْآخَرُونَ لَمْ نَرَهُ إِذَا رَآهُ وَاحِدٌ رَآهُ مِائَةٌ وَ إِذَا رَآهُ مِائَةٌ رَآهُ أَلْفٌ وَ لَا يُجْزِي فِي رُؤْيَةِ الْهِلَالِ إِذَا لَمْ يَكُنْ فِي السَّمَاءِ عِلَّةٌ أَقَلُّ مِنْ شَهَادَةِ خَمْسِينَ وَ إِذَا كَانَتْ فِي السَّمَاءِ عِلَّةٌ قُبِلَتْ شَهَادَةُ رَجُلَيْنِ يَدْخُلَانِ وَ يَخْرُجَانِ مِنْ مِصْرٍ.
🔹 یعنی: عثمان الخرّاز از امام صادق (علیه السلام) سؤال نمود: که چند نفر باید به رؤیت هلال شهادت دهند تا این که اوّل ماه ثابت شود؟ حضرت فرمودند: روزه ماه رمضان، واجبی از واجبات الهی است که نباید از روی گمان به دخول ماه أداء شود و از طرفی رؤیت حاصل نمی شود به این که عدّه ای برای #استهلال بروند و هوا هم صاف باشد و از این بین فقط یک نفر ادعا کند که من هلال را رؤیت نموده ام در حالی که دیگران بگویند هلال را ندیده ایم، زیرا اگر هوا صاف باشد و یک نفر ببیند امکان رؤیت برای صد نفر و بلکه هزار نفر دیگر نیز فراهم است با این حال اگر هوا صاف باشد باید افراد کثیری رؤیت کنند و ادعای رؤیت از یک نفر پذیرفته نیست مگر این که پنجاه نفر در هوای صاف رؤیت را تأیید نمایند البتّه اگر مانعی از رؤیت باشد و دو نفر که خارج از شهر بوده و بواسطه صاف بودن هوا در آن جا دیده باشند، #شهادت آن ها پذیرفته است.
☑️ مفاد روایت:
اگر چنانچه علت و مانعی در آسمان باشد در این صورت شهادت عدلین پذیرفته است زیرا ممکن است در جایی بودند که هوا صاف بوده و رؤیت نموده اند ولی اگر هوا صاف باشد و مانعی از رؤیت برای عامّه مردم نباشد «که عامّه مردم قطعاً رؤیتشان با چشم غیر مسلح است» در این صورت با شهادت یک نفر پذیرفته نیست بلکه پنجاه نفر باید شهادت بر رؤیت دهند تا پذیرفته شود در نهایت این روایت ضابطه کلّی به دست مکلّفین می دهد که ثبوت رؤیت هلال یا باید بوسیله بيّنه باشد که آن هم در صورتی پذیرفته است که هوا صاف نباشد یا باید بوسیله رؤیت متعارف مردم باشد و آن در صورتی است که هوا صاف است و شهادت یک فرد و بلکه افراد متعدّد و کمتر از پنجاه نفر پذیرفته نیست بنابراین از حدیث فوق به خوبی روشن میشود که مدار بر رؤیتِ متعارف با چشم غیر مسلّح است.
✅ پ.ن : البته اگر آن یک نفر خودش ماه را با چشم غبر مسلح ببیند برای خودش حتی در چنین شرایطی حجت می باشد.
#صوم
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۹)
🔸 وباسناده عن سعد بن عبد الله، عن محمد بن الحسين بن أبي الخطاب، عن يزيد بن إسحاق شعر، عن هارون بن حمزة، عن أبي عبد الله عليه السلام قال: سمعته يقول:
إذا صمت لرؤية الهلال وأفطرت لرؤيته فقد أكملت صيام شهر رمضان.
📚 #وسائل_الشيعة (آل البيت) - الحر العاملي - ج ١٠ - الصفحة ٢٥٦
#فقه
#صوم
@Nardebane_feghahat
✳️ #رؤیت_هلال (۱۰)
☑️ محمد بن الحسن باسناده عن علي بن مهزيار، عن محمد بن أبي عمير، عن أبي أيوب وحماد، عن محمد بن مسلم، عن أبي جعفر عليه السلام، قال: إذا رأيتم الهلال فصوموا، وإذا رأيتموه فأفطروا، وليس بالرأي ولا بالتظني ولكن بالرؤية.. الحديث.
✅ درس خارج اصول آیت الله #مددی حفظه الله :
1395/11/6
🔸 چون روزه از #فرائض است (نه سنن) لذا انجامش باید با یقین باشد و شک نباید در آن داخل شود.
بحث فریضه و سنت را اخیرا مطرح کردیم و یکی از نکاتش همین است : سنت را می شود با وهم و شک انجام داد ولی فریضه باید با یقین باشد. لذا گفته شده : «إنّ شهر رمضان فریضه من فرائض الله، فلا تؤدّوا بالتظنی». لذا «فمن شهد منکم الشهر فلیصمه» امر به روزه در رمضان است و آن روزی که روزه گرفته می شود باید قطعی شود که از رمضان است.
#فقه
#صوم
@Nardebane_feghahat
✳️ درس تفسیر آیت الله #جوادی_آملی (90/08/21)
🔹 وقتي يكي از فرزندان حسنبنعلي (عليهما السلام) به وجود مبارك سيّدالشهداء (سلام الله عليه) پيشنهاد داد كه خِطبهاي كند به خواستگاري سكينه خاتون(سلام الله عليها) برود فرمود تو نميتواني با او زندگي كني، براي اينكه «فغالب عليها الاستغراق مع الله» اين دخترم با دختران ديگر فرق دارد اين غالباً غرق جمال و جلال الهي است تو همسري ميخواهي كه مثل خودت يك زندگي متوسط داشته باشد و او غالباً در جلال و جمال الهي است.
🔸 لذا در اين قتلگاه خيلي ها بودند ولي تنها كسي كه شنيد كه «شيعتي ما إن شربتم»همين #سكينه(سلام الله عليها) بود .حساب اينها يكسان نيست.
@Nardebane_feghahat
✳️ درس تفسیر آیت الله #جوادی_آملی (90/08/25)
🔸 ميبينيد ماها در اين مباحثات گاهي تند ميشويم گاهي حرفهايي ميزنيم . در طي 25 سالي كه ما در خدمت #علامه_طباطبایی بوديم هرگز اين برخورد را از ايشان مشاهده نكرديم ، نه با ما ، نه با ديگري. چه آنهايي كه اشكالِ وارد ميكردند چه آنهايي كه اشكال ناوارد ميكردند.
🔹 يك انسان ملكوتي خودساخته بود يعني ديگران بايد تلاش و كوشش كنند صبر كنند خويشتنداري كنند تا آدم خوب باشند اين اصلاً يك آدم خوبي بود... براي او زحمت نبود و سخت نبود كه اين حوادث را تحمل بكند. چنين انساني بود حشرش ـ انشاءالله ـ با اولياي الهي باشد!
@Nardebane_feghahat
✳️ سوالی از آیت الله مددی حفظه الله :
🔶 با عرض سلام خدمت استاد بزرگوار ؛
ما در یک تحقیق به یک مساله برخورد کردیم که در اینجای کار نیاز داریم مطالبی را در مورد دو تن از اصحاب ائمه (ع) بدانیم؛
در مورد #هشام_بن_سالم و #مومن_طاق ؛
که نیاز داریم بدانیم این دو بزرگوار دقیقا یا حدودا از چه سالهایی به امام باقر یا امام صادق پیوستند و از "شیعیان" امام باقر یا امام صادق(ع) شدند (وبه عبارت دیگر آیا از ابتدا از شیعیان حضرت صادق (ع) بودهاند یا خیر) و زمان تولد و وفاتشان چه سالهایی بوده است؛
اگر ما را راهنمایی بفرمایید ممنون میشویم؛ با آرزوی سلامتی برای شما؛
ملتمس دعا.
🔷 پاسخ :
بسم الله الرحمن الرحیم
از این دو بزرگوار – و سایر اصحاب ائمّة علیهم السلام – اطلاعات دقیقی بلحاظ تاریخی – یا اصطلاحاً: تراجم – نداریم. و از این دو بزرگوار سابقهی غیر ولایت أهل بیت علیهم السلام در دست نداریم.
@Nardebane_feghahat
☑️ درس خارج فقه استاد محمدجواد #شبیری_زنجانی
1398/11/28
✅ #ابراهیم_بن_مهزیار
🔸 مرحوم آقای #خویی در #معجم_رجال_الحدیث از باب رجال اسناد #کامل_الزیارات ، ابراهیم بن مهزیار را #توثیق کرده است.
🔹 البته مرحوم آقای خویی بعدها از این مبنا اعراض کرده و فقط وثاقت مشایخ مستقیم و بی واسطهی ابن قولویه را پذیرفتند؛ ابراهیم بن مهزیار هم از مشایخ بی واسطهی #ابن_قولویه نیست.
🔸 از روایت دیگر استفاده می شود که ابراهیم بن مهزیار وکیل حضرت بوده است اگر چه آن روایت از حیث سندی ضعیف می باشد .
🔹 علاوه بر ضعف سند ، مرحوم آقای خویی #وکالت را با #وثاقت ملازم نمی داند .
🔸 اما به نظر ما وکالت و وثاقت ملازم هم می باشند؛ زیرا #وکیل که واسطهی بین امام و مردم است باید #ثقه و ظاهر الصلاح باشد.
#رجال
@Nardebane_feghahat
✳️ #هارون_بن_موسی تلِّعُکبريّ (با همین تلفظ! ) یکی از روات شیعه در #قرن_چهارم است .
📚 سراغ رجال #نجاشی رفتم و دیدم راجع به او نوشته است :
⬅️ (هارون بن موسی التلعکبری کان #وجهاً في اصحابنا، #ثقة، #معتمدا لا يطعن عليه.)
🔹 مشخص می شود که انسان جلیل القدری بوده است.
شیخ دربارۀ او نوشته : روی جمیع أُصول أصحابنا [روى جميع الأُصول والمصنَّفات. الأبواب (رجال الطوسيّ): 449/ 6386].
☑️ به نقل #سید_بن_طاووس در اقبال ، #تلعکبری معتقد بوده است ماه رمضان را همیشه 30 روزه است.
این نظریه بعدها متروک شد ، ولی به تعبیر حضرت آیت الله #مددی (حفظه الله) در قرن 3 و 4 بسیاری - از جمله صاحب کامل الزیارات- به این مسأله معتقد بوده اند و درباره آن سخن می گفته اند.
✍ رضاحسینی
#رجال
@Nardebane_feghahat
✅ آیت الله سید احمد #مددی حفظه الله :
🔹 در قرن چهارم دعوای شدیدی بین علمای ما بوده است که #ماه_رمضان سی روزه است یا 29 روزه هم می شود. البته سی روزه بودن ماه رمضان، روایت دارد.
🔸 حتی #شیخ_مفید هم در ابتدا قائل بود که ماه رمضان همیشه سی روزه است و بعدها از این نظر برگشت.
🔹 سپس شیخ طوسی هم دنبال ایشان رفت و تقریبا بعد از ایشان همه ی علمای ما گفتند که ماه رمضان هم مثل سائر ماه ها ناقص می شود.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✅ آیت الله سید احمد مددی حفظه الله :
🔸 #یونس_بن_عمار صیرفی . این ها خاندانی از بنی تغلب هستند که در کوفه بودند، #اسحاق_بن_عمار وجه معروف آن ها است و این برادرش است. اینها به حسب ظاهر صرّاف بودند و در آن زمان صیرفی کار مهمی بود. شاید عوامل انتقال مال به حضرت صادق(ع) هم بوده اند. یکی از صیارفه معتبر کوفه در مرکز شهر به حساب می آمده اند. چون شیعه بودند طبیعتاً مشکلاتی پیدا می کردند. یکی از روایات که در باب نماز پشت سر مخالفین (اهل سنت) است از طریق اوست.
#رجال
@Nardebane_feghahat
❓آیا وصیت کردن به #اهداء_عضو بعد از مرگ صحیح است و آیا وراث حق اهداء عضو انسانی که به طور کامل از دنیا رفته یا دچار مرگ مغزی شده را دارند؟
✅ پاسخ آیت الله #وحید_خراسانی حفظه الله تعالی :
🔹 اگر کسی در حال حیات خود #وصیت کند که پس از مردن او عضوی از اعضای او را قطع کنند و به دیگری پیوند بزنند صحت این وصیّت محل اشکال است. و بریدن عضوی از اعضای بدن مسلمان مرده که از اعضاء رئیسه باشد،(مانند چشم و غیر آن) به منظور پیوند زدن آن به بدن شخص زنده #جایز_نیست و قطع کننده باید #دیه آن عضو را که دیه اعضای جنین مسلمان است بپردازد. ولی چنانچه زنده ماندن مسلمان متوقف باشد براین که عضو بدن مسلمان مرده ای را ببرند و به او پیوند زنند بریدن آن عضو #جایز_است ولی قطع کننده باید دیه آن را بپردازد و پس از پیوند که جزء بدن زنده گشت احکام بدن زنده بر آن جاری است، ضمناً کسی که دچار #مرگ_مغزی شده، مرده به حساب نمی آید لذا اهداء اعضاء او به دیگری #جایز_نیست.
#فقه
@Nardebane_feghahat
✅ درس خارج #فقه استاد #شهیدی 15/12/97
🔸... شبیه آنچه که پزشکان راجع به #مرگ_مغزی میگویند. یک پزشک کاری ندارد به نظر "عرف عام" که آیا عرف عام بعد از مرگ مغزی (ولو با توجه به واقعیت مرگ مغزی) میگوید که این شخص مُرد یا نمیگوید! کارشناس یا آن پزشکِ قانونی، میگوید من دنبال کشف یک حقیقتی هستم، من که میبینم این مغزش کاملا از کار افتاده، قلبش هم با دستگاه میزند، این حیاتش از نظر ما یک حیات نباتی است، حالا مردم هر چی میخواهند بگویند بگویند. اما #فقیه به دنبال صدق عرفی یک عنوان است بر موضوع.
@Nardebane_feghahat