✍مسأله ی «خلود» در قرآن/ محمد ذکاوت صفت
🔹مسأله ی «خُلود» (به معنای باقی ماندنِ ابدیِ بهشتیان در بهشت و جهنّمیان در جهنّم) از مهم ترین مسائلی است که از دیرباز مورد توجه مسلمانان و اندیشمندان اسلامی بوده است. وجود آیات قرآن و روایات در این زمینه، موجب شده است که سؤالاتی درباره ی خلود، خصوصاً خلودِ جهنّمیان، در ذهن مخاطبان مطرح گردد.
🔸مهمترین بلکه اصلی ترین سؤال در زمینه ی خلودِ جهنّمیان، سوالِ عدمِ تناسبِ جُرم با جزاست که نه تنها با عدل، بلکه با رحمتِ عامِ الهی ناسازگار است. حتی اشاعره که لزوم تقیّدِ افعالِ الهی به عدل را نمی پذیرند، گریزی از این اشکال ندارند.
🔻در پاسخ به این اشکال، جواب هائی از قبیل تجسم اعمال، تجسّم ملکات، نیّتِ باقی ماندنِ همیشگی در کفر از طرف کافر داده شده است.
▪️منابع این تحقیق، آیات قرآن، تفاسیر مختلف، روایات، کتاب هاب شرح روایات، کتاب های مستقل، مقاله های مختلف و تأملات محقق خواهد بود.
این تحقیق بسیاری از شبهات اعتقادی را پاسخ خواهد داد.
#قرآن
#کلام
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️علمای ولایی و تحریف قرآن
.
♦️در مذهب شیعه اثناعشریه، حداقل در قرون اخیر، سه دسته علما و دانشمندان دینی وجود دارند:
🔹1ـ علمای عقلگرایِ آزاداندیش؛ یعنی کسانی که واقعاً محقق هستند، و اگر نتیجه تحقیقشان مطابق مذهب درنیاید، ابایی از عقیده به آن و طرح و ابراز آن ندارند.
🔹2ـ علمای عقلگرایِ کلامی؛ یعنی کسانی که وظیفه خود را ترویج آموزههای رایج مذهب که از کودکی آموختهاند میدانند؛ و جایگاه خود را مبلغ دینی با گرایش عقلی میدانند.
🔹3ـ علمای اخباریِ ولایی؛ یعنی کسانی که اهتمام ویژهای به سنت و مخصوصاً مناسک شیعی دارند. از ویژگیهای بارز ایشان، ارادت ویژه و غلوآمیز به اهلبیت(ع)، روضه و مخصوصاً جانشینی بلافصل پیامبر(ص) است؛ و مرتب بر آتش تفرقه مسلمانان میدمند.
.
♦️در مسأله تحریف قرآن، برخی از این سه دسته، مواضع مشترک و متفاوت دارند:
🔹گروه اول، به جهت باستانشناسی، و تحقیقات عمیقِ غیر مبتنی به مذهب، معتقد به تحریفات معنوی و لفظی قرآن هستند.
🔹دسته دوم، اساساً و از هر جنبهای مخالف طرح مسأله تحریف قرآن هستند؛ و دلایل کلامی متعددی در عدم تحریف قرآن، ابراز میکنند؛ و علاقهای به ورود به مسایل باستانشناسی پیرامون تحریف قرآن ندارند.
🔹فرقه سوم، همه و شاید غالباً، به صورت کم یا زیاد، معتقد به تحریف قرآن در دوران خلفاء هستند؛ برخی از ایشان، علناً اعلام میکنند و برخی نیز، در خفا و جلسات خصوصی اعلام موضع مینمایند.
علمایِ معاصرِ این دسته، اگر هم کتابی دربارۀ تحریف قرآن بنویسند، در جواب طعنهها و شماتت اهلسنت به شیعیان است؛ به اینکه، اگر برخی از علمای گذشته شیعه قائل به تحریف قرآن بودهاند، چه نشستهاید که، علمای اهلسنت نیز قائل به تحریف قرآن هستند؛ و میکوشند با نقل برخی روایات عامه و نیز، بیان اقوال علمای اهلسنت، اثبات نمایند که، ایشان نیز قائل به تحریف قرآن هستند.
♦️برخی از این عالمان اخباریِ ولاییِ قرون متأخر، عبارتند از:
1ـ سید نعمتالله جزایری (م۱۱۱۲ق).
2ـ محمدباقر بن محمدتقی مجلسی (م۱۱۱۰ق).
3ـ شیخ ابوالحسن شریف (م1139ق).
4ـ محدث نوری(1320ق)؛ که کتاب مهم و مفصلی در تحریف حذفی در قرآن نگاشته است. وی از ارادتمندان خاصِ به امام زمان(ع) و اهلبیت(ع) بود؛ و او را احیاء کننده پیادهروی اربعین میدانند.
علمای زنده و موجود از این گروه «سلفیِ شیعی» را هم، که خودتان میشناسید؛ و نیاز به ذکر اسم ایشان نیست. آنها نیز، گاه و بیگاه در نوشتهها و منبرهای خود، و البته برای دفاع از حریم ولایت، عقیده خود به تحریف قرآن را ابراز میکنند.
#اخباری_گری
#علامه_مجلسی
#تحریف_قرآن
#قرآن
#تأمل
#سلفی_گری_شیعی
👇👇
@Taammolate_talabegi
🔻در کاربستِ «ع» و «علیه السلام»
✍️مصطفی قناعتگر
🔹اینکه اصحاب امامان غالبا به هنگام ذکر نام ایشان از واژۀ «علیه السلام» یا هر واژۀ عظمتنماد دیگری استفاده میکردهاند، محل تردید است. در موارد فراوانی از روایات در دسترس، نام امام را بدون هیچ پسوندی میبینیم. برای نمونه کافی است عبارت "جعفر بن محمد" را در نرمافزار نور با دامنه محدود به متن احادیث جستجو کنید تا درستی این ادعا را دریابید. حتی در موارد وجود عبارت علیه السلام، احتمال متاخر بودن و پدیداری آن به قلم محدثان و کاتبان قوی است.
🔹اگر از عبارت «علیه السلام» یا به تعبیر مجلسی اول «صلوات الله علیه» پس از نام امام استفاده کنیم، نیکو عملی است؛ اما اگر کسی چنین نکرد نمیتوان بر او خرده گرفت.
چرا این نکته را بیان کردم؟ گاهی در نصایح علمی-اخلاقی به دانشیان توصیه میشود واژۀ علیه السلام را به شکل کامل بنویسید و از اختصار «ع» بپرهیزید که کاری ناشایست است.
🔹این توصیه دو اشکال دارد؛ اولین اشکال، بیتوجهی به ارتکاز شیعیان متقدم پیرامون عدم تقید به کاربست «علیه السلام» است؛ چه به شکل تمام و چه مختصر.
دومین اشکال نیز بیتوجهی به خصوصیت «حاکی» و «نماد» بودن لفظ از/برای معنا است. وقتی لفظ «ع» پس از نام امام معنای علیه السلام را در ذهن تداعی میکند، چه ایرادی به آن میتوان گرفت و چه کم از عبارت تمام «علیه السلام» دارد؟ بماند که هر دو صورت تمام و مختصر، امری دارای اصالت فرهنگیِ دیرین نیست که در ابتدا عرض شد.
🔹برای دفع استبعاد از این بیان، تصویر (https://t.me/tavanerejal/490?single) نسخهای از وسائل الشیعه با حاشیۀ مجلسی دوم را مشاهده میکنیم که مجلسی به کرّات از «ع» بهره جسته است. کاتب وسائل نیز در غالب موارد چنین کرده.
مجلسی در برخی موارد حتی پس از نام رسول الله از اختصار «ص» بهجای صلی الله علیه وآله بهره جسته که در آینده در اینباره نیز خواهم نوشت بعونالله.
#تأمل
#سلفی_گری_شیعی
#نقد_مشهورات
👇👇
@Taammolate_talabegi
May 11
✍️تاملی بر ادعای مولوی عبدالحمید :
«چندهمسری از نظر عقلی درست است چون جمعیت زنان بیشتر از مردان است.»
🔹مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در گفتگوی خود با روزنامه شهروند گفته است: «از لحاظ عقلی هم اگر بخواهیم به این مساله [چندهمسری] نگاه کنیم، عقل هم میگوید که درست است. درست است که برای زنان سخت است ولی الان در جامعه ما جمعیت زنان بیشتر از مردان است. جنگها مثل جنگ ایران و عراق جمعیت مردان را کمتر کرده است. تعدد همسر از لحاظ شرعی درست است و حکمتی در حکم خداوند است ولی خداوند مشروط کرده که باید عدالت رعایت شود. اگر عدالت رعایت شود، حقوق زنان ضایع نمیشود.»
🔹دفاع از چندهمسری با استدلالِ جمعیت بیشتر زنان نسبت به مردان، مختص مولوی عبدالحمید نیست و محدود به سالهای اخیر نمیشود.
♦️بررسی ادعا
دادههای سرشماری مرکز آمار ایران معتبرترین منبعی است که میتوان به آن مراجعه کرد. بر اساس آخرین سرشماری انجام شده، نسبت جنسی (نسبت جمعیت مردان به زنان) در کشور ۱۰۳ درصد و در تمام مناطق بیش از ۱۰۰ درصد است. به این معنی که جمعیت مردان در کشور بیش از زنان است.
طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت مردان در کل کشور ۴۰میلیون و ۴۹۸هزار و ۴۴۲ نفر 40498442 و جمعیت زنان کل کشور ۳۹ میلیون و ۴۲۷ هزار و ۸۲۸ نفر بوده است. به عبارتی جمعیت مردان بیش از یک میلیون نفر بیشتر از زنان بوده است.
حتی در خود استان سیستان و بلوچستان جمعیت مردان بیش از ۷۱۵ هزار نفر و جمعیت زنان کمتر از ۷۱۲ نفر بوده است.
🔹جدول الحاقی نشان میدهد جمعیت مردان مناطق مختلف کل کشور چقدر از جمعیت زنان بیشتر است. ردیفهایی که متن آنها با رنگ قرمز مشخص شده، وضعیتهایی است که جمعیت زنان بیشتر از جمعیت مردان است.
این جدول به طور دقیق نشان میدهد به جز طیف ۵۰ تا ۷۰ سال، به نفع مردان است. این گروه از جامعه در زمان آغاز جنگ بین ۱۴ تا ۳۴ ساله بودند و شاید کاهش جمعیت مردان به دلیل جنگ در این طیف مصداق داشته باشد، با این حال فاصله طیف سنی ۵۰ تا ۷۰ سالهها با میانگین سنی ازدواج فاصله نسبتا زیادی است، و قاعدتا نمیتواند افراد مورد اشاره مولوی عبدالحمید باشند. بر اساس آمار مرکز آمار، میانگین سن اولین ازدواج در سال ۱۳۹۰ برای مردان ۲۶ سال و در میان زنان ۲۳ سال بوده است.
♦️نتیجه اینکه استدلال «عقلی» و استناد به این فکت که «جمعیت زنان بیشتر از مردان است»، برای توجیه حکم تعدد زوجات با آمار و اطلاعات معتبر، همخوانی ندارد.
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#مرجعیت
#تعدد_زوجات
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
✍️تاملی بر ادعای مولوی عبدالحمید : «چندهمسری از نظر عقلی درست است چون جمعیت زنان بیشتر از مردان است
♦️جدول الحاقی میزان جمعیت مردان و زنان در کشور طبق نتایج سرشماری سال 1395
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️تفاوت روش آیت الله حیدری و دکتر سروش در بازسازی معرفت دینی
🔹استاد سید کمال حیدری :
من ضرورت بازسازی و نوسازی معرفت دینی را با رویکرد "درون دینی" اثبات می کنم! در ثانی حکمت مهم است و مهم نیست که اولین بار چه کسی این نظریه را مطرح کرده است .
در هر زمانی - در عین اعتقاد به ثابتات دین -، باید فهمی متفاوت و نو نسبت به شرایط و اقتضائات جامعه بشری ارائه داد، تا دین حضور خود را در زندگی مردم حفظ کند
♦️چندی قبل دکتر عبدالحسین خسروپناه در پاسخ به پرسشی در مورد استاد حیدری گفته بودند که " جناب حیدری الان به شدت متاثر از روشنفکران سکولاریسم معاصر شده و اندیشه هایش همانند نصر حامد ابوزید و سروش شده و لذا نقدهای جدی بر ایشان وارد است."
🔹البته این کلام دکتر خسروپناه بی شباهت به مغالطه منشا نیست .
🔹 پ.ن : مغالطه منشا مغالطه ای است که شخصی برای رد یک سخن، آن را به یک شخصیت مذموم تاریخی نسبت دهد و بگوید «اولین بار او این سخن را گفتهاست» و بکوشد تا از منفی بودن آن شخصیت تاریخی، خطا بودن آن سخن را نتیجه بگیرد. پیشفرض نادرست این مغالطه آن است که سرمنشأ یک عقیده و رأی در درستی آن مؤثر است؛ در حالی که گاه افراد عادی و بیسواد عقاید عالی اظهار کردهاند و دانشمندان بزرگ دچار خطاهای بزرگ شدهاند.
#سید_کمال_حیدری
#آزاد_اندیشی
#تحمل_مخالف
#تأمل
#استاد_خسروپناه
#معرفت_دینی
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️نظریه تفکیک بین دین و معرفت دینی
🔹اگر معرفت و برداشت هر عالمی عین دین باشد، لازمه اش آن است که در خارج صدها دین وجود داشته باشد!؛
🔹زیرا هر عالمی (مثلاً عالِم شیعی) ادعا می کند نظر خودش عین دین است، حال آنکه عالم دیگر (مثلاً عالِم وهابی) هم که مخالف او است ادعا می کند برداشت او نیز عین دین است؛ پس دین در واقع و نفس الامر، متعدد و متکثّر خواهد بود، نه واحد!
#سید_کمال_حیدری
#آزاد_اندیشی
#تحمل_مخالف
#تأمل
#استاد_خسروپناه
#معرفت_دینی
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
✍️تاملی بر ادعای مولوی عبدالحمید : «چندهمسری از نظر عقلی درست است چون جمعیت زنان بیشتر از مردان است
✍️استحباب تعدد زوجات نزد علمای بزرگ معاصر شیعه
🔹 عروه الوثقی از مهم ترین کتب فتوایی نزد شیعه امامیه است که جامع بسیاری از فروع فقهی با عبارات شیوا می باشد.
این کتاب از همان ابتدا به سبب ویژگیهای منحصر به فردی که دارد، محور تحقیق و تدریس فقهای بزرگ شیعه گردیده است و بسیاری از مجتهدین بزرگ بر آن تعلیقه و یا شرح نوشته اند.
🔹سید محمد کاظم طباطبایی یزدی در مسئله دوم کتاب النکاح عروه الوثقی چنین می نویسد : ): الاستحباب لا يزول بالواحدة، بل التعدد مستحب أيضا قال تعالى * (فانكحوا ما طاب لكم من النساء مثنى وثلاث ورباع) * والظاهر عدم اختصاص الاستحباب بالنكاح الدائم أو المنقطع، بل المستحب أعم منهما ومن التسري بالإماء. (جلد : 5 ، صفحه : 475)
🔹بیش از چهل نفر از فقهای بزرگ بر این کتاب حاشیه زده اند که از این چهل نفر ، سی و یک نفر بر کتاب النکاح عروه حاشیه زده اند .
🔹از این سی و یک نفر ، بیست و نه نفر استحباب تعدد زوجات را قبول دارند و بر کلام سید حاشیه ای نزده اند.
♦️اسامی برخی از این بزرگان بدین قرار است :
1-سید محمد فیروزآبادی
2-میرزا محمد حسین نائینی
3-شیخ عبدالکریم حائری یزدی
4-آغا ضیاء الدین عراقی
5-سید ابوالحسن اصفهانی
6-سید محمد کوه کمره ای
7-سید صدرالدین صدر
8-شیخ محمد حسین کاشف الغطاء
9-سید جمال الدین گلپایگانی
10-سید ابراهیم حسینی اصطهباناتی
11-آیت الله بروجردی
12-سید عبدالهادی شیرازی
13-سید محسن حکیم
14-سید حسن بجنوردی
15-سید عبدالله شیرازی
16-امام خمینی
17-سید علی فانی اصفهانی
18-محقق خویی
19-آیت الله گلپایگانی
20-سید عبدالله سبزواری
21-سید محمد حسینی شیرازی
22-سید حسن طباطبایی قمی
23-سید تقی طباطبایی قمی
#تعدد_زوجات
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#مرجعیت
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️ضرورت تفکیک بین حقیقت دین و قرائت های عالمان از دین -بخش اول
🔹دین دست ما نیست . ما به دین لوح محفوظ و عالم ثبوت دسترسی نداریم . آنچه ما به آن دسترسی داریم قرائتی از دین بوده و اصل دین فقط دست صاحب دین است
🔹لذا بنده قائلم مقام ثبوت دین ( اصل دین )و مقام اثبات دین ( فهم از دین )امکان دارد با هم تطابق داشته باشند و امکان دارد مطابق نباشند
🔹دین واحد ولی قرائت ها از دین متعدد است و این قرائت ها نمی تواند خود دین باشد
ادامه دارد...
#سید_کمال_حیدری
#آزاد_اندیشی
#تحمل_مخالف
#تأمل
#استاد_خسروپناه
#معرفت_دینی
👇👇
@Taammolate_talabegi
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 آیتالله نجمالدین طبسی نقل میکند که در عربستان یک وهابی ازم پرسید شیعه هستی؟ گفتم سنی ام. پرسید اگه سنی هستی خلیفۀ اول که بود؟ گفتم ابوبکر. دوم؟ عمر. سوم؟ علی!
گفت عثمان بود!
گفتم عثمان را که مردم عزل کردند.
گفت مردم را با عزل خلیفه چه کار؟
گفتم مردم را با نصب خلیفه چه کار؟!
#اهل_سنت
#امامت
#کلام
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️از مشکلات کتب کلامی شیعه در مقابله با اهل سنت
🔹اینکه گفته شود" هر حدیثی که در کتب اهل سنت را باید آنها قبول کنند "یک مغالطه است
🔹آنها احادیث را قبول دارند ولی برداشت علمای شیعه را از این احادیث قبول ندارند
🔹ورود روایت در کتب حدیثی مطلبی است و برداشت کلامی از این روایات مطلبی دیگر
#تأمل
#وحدت
#اهل_سنت
#کلام
#شیعه
#امامت
#ولایت
#سید_کمال_حیدری
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️تاملی در باب تحدی و اعجاز ذاتی قرآن
❓سوالی مهم
🔹آیا عجز ما از ساخت سوره ای مثل قرآن منطقا آسمانی بودن این کتاب را اثبات می کند ؟
قرآن در موارد مختلف مخالفین خود را به هماوردی دعوت کرده که از آن به تحدی یاد می شود.در پنج آیه به بحث تحدی اشاره شده و در هریک به شیوه های مختلفی تحدی شده است.
🔹ممکن است در دوره ای خاص مثلا زمان حیات پیامبر اسلام و یا حتی عصر حاضر کسی نتواند سوره ای مثل قرآن بیاورد اما احتمال تحقق این امر در آینده ای نزدیک یا دور منتفی نیست.
حتی ممکن است فردی_خاص که قصد پاسخ دادن به تحدی قرآن را دارد اکنون از ساختن متنی مانند قرآن عاجز باشد اما همین فرد سالها بعد از عهده این کار برآید .
🔹 بنابراین، تقاضای قرآن از مخالفان (که اگر نتوانستید سوره ای مثل قرآن بیاورید باید تسلیم شوید و ایمان بیاورید) درخواستی قابل تامل است .
برای اثبات معجزه بودن قرآن،حداقل باید به نحوی اثبات شود که هیچ انسانی در هیچ عصری نتوانسته و نخواهد توانست سوره ای مثل سوره های قرآن بیاورد.
در حالی که چنین مدعایی نه تنها قابل اثبات نیست، بلکه از دیدگاه بسیاری از مخالفان موارد نقض فراوانی دارد.
🔹با روشی که قرآن برای اثبات معجزه بودن خود در پیش گرفته است، بسیاری از اندیشمندان، هنرمندان،شاعران، مخترعان، و... میتوانند ادعای پیامبری کرده و آثار خود را معجزه بنامند!
🔹حتی فرض کنیم تا روز قیامت هم کسی نتواند متنی مثل قرآن بیاورد، به لحاظ منطقی نتیجه ای که می توان گرفت اینست که : پیامبر اسلام هزاران سال پیش کتابی آورد که هیچ بشری نتوانست نظیر آن را بیاورد همین و بس! یعنی باز هم وحیانی بودن قرآن اثبات نمی شود.
🔹از نظر عقلی محال نیست که یک انسان باهوش، با اتکاء به استعداد و نبوغ ذاتی و ذوق هنری وادبی خود،اثری را به یادگار بگذارد که تا روز قیامت هم کسی نتواند مثل آن را بیاورد و چون چنین فرض و احتمال معقول است تحدی قرآن باز محل تامل است.به نظر می رسد حتی شکست قطعی مخالفان نیز چیزی را اثبات نمی کند.
🔹خلاصه اینکه "نتوانسته اند" هرگز دلیل بر "نخواهند توانست "نمی کند . حتی اگر معلوم شود که بشر هرگز نمی تواند متنی مثل قرآن بیاورد، فقط غیربشری بودن قرآن اثبات می شود نه الهی بودن آن. چرا که غیربشری بودن معادل یا ملازم الهی بودن نیست.
#اعجاز_قرآن
#نبوت
#قرآن
#تأمل
#کلام
#وحی
#کلام_جدید
#معجزه
#تحدی
👇👇
@Taammolate_talabegi
May 11
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
♦️ضرورت تفکیک بین حقیقت دین و قرائتهای عالمان از دین -بخش دوم
🔹 محاله در مقام اثبات فردی غیرمعصوم اثبات کنه که استنباط او از دین مطابق با دین هست
🔹نمیخواهم بگویم که هر چیزی که ما به آن رسیده ایم مخالف دین است بلکه امکان تطابق و راهی به واقع وجود ندارد
🔹در زمان حضور امام معصوم هم همینطور هست! چرا که هر کسی امکان تشرف به محضر معصوم برای هر استنباط را ندارد
🔹لذا هر حکمی که دست ما هست حکم ظاهری است
#سید_کمال_حیدری
#آزاد_اندیشی
#تحمل_مخالف
#تأمل
#استاد_خسروپناه
#معرفت_دینی
👇👇
@Taammolate_talabegi
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
مومن شوخ و بامزه است.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✍️وحی پیشینی
♦️از گذشته دور تاكنون، نظر غالب يا تمام متكلمين و اندیشمندان اسلامی بر آن بوده است كه، پيامبر(ص) به وسيله «ارتباط مستقيم با خداوند، يا به واسطه فرشتگان، یا ورای حجاب»، با خداوند متعال در ارتباط بوده یا سخن گفته است؛ و وحی الهی و قرآن را، از این طریق دريافت كرده است.
.
♦️اين فرض يا نظريه قدیمی، اشكالات اساسى متعددی دارد؛ كه برخی از آنها در اديان پيش از اسلام، و نيز میان فیلسوفان متقدم و متأخر، مطرح بوده؛ و هر روز، پیچیدهتر گشته است.
یکی از این اشکالات، چگونگى «ارتباط مجرد و غير مجرد» و نيز، مسأله "سنخيت" میان آنها است.
.
♦️براى حل اين مشكل اساسی، "نظريه وحى پيشينى" قابل ارائه است.
در اين نوع تبیین از وحى، پيامبر(ص) پس از تولد و در طول دوران زندگى خود، هيچ ارتباطى مستقیمی با خداوند و فرشتگان، و به طور کلی با ماوراء طبیعت، نداشته است.
.
♦️وحیِ پیشینی، به این معنا است که؛ پیامبر(ص) در زمان تولد خود، به همراه اطلاعاتی از پیش تعبیه شده و ژنتیکی، به دنیا آمده است؛ یعنی در مغز و حافظۀ خود، حامل کل متن و لفظِ وحی و قرآن، بوده است؛ و در زمان بعثت خود، اولین رخدادِ "یادآوری" برخی از آیات قرآن کریم، برای وی، واقع شده است.
پس از آن نیز، بنا به رویدادها و اتفاقات زمانی و مکانی خاص دوران حیاتشان، به مرور، بقیه آیات قرآن، که محفوظ در مغز ایشان بوده است، از حافظۀ مغزِ پیامبر(ص)، برایشان یادآوری شده است.
.
♦️نکته
اين نظريه وحی پیشینی، با نزول دفعى و تدريجى قرآن، همخوانى دارد. از سوی دیگر، منافاتی نیز با «محتوای قرآن» و «تاریخ قرآن» ندارد
#تأمل
#کلام
#وحی
#نبوت
#کلام_جدید
#قرآن
#اعجاز_قرآن
#معجزه
👇👇
@Taammolate_talabegi