فقه جواهری و عنصر زمان و مکان.mp3
4.93M
📝#فقه_جواهری| معنای فقه جواهری با عنصر زمان و مکان!
🎙استاد علی فرحانی
📌استاد در این صوت با توضیح چیستی فقه جواهری و معنای عنصر زمان و مکان، نشان میدهند که فقه جواهری هیچ تنافی با پویا بودن فقه و پاسخگویی آن به جمیع سوالات بشر ندارد. حتما #بشنوید.
📚گزیده تدریس رسائل. حجیت خبر واحد.
#پای_درس_استاد #اصول_فقه
@almorsalaat
🌀#یادداشت| #قاعده: نباید مستلزم #فقه_جدید شود.
🔰یکی از نکاتی که در استنباطات فقها به چشم می خورد این است که فتوایی که بدست می آید و روشی که اتخاذ می شود نباید مستلزم #فقه_جدید شود. چرا که در اینصورت همین استلزام، موجب بطلان طریق و فتوا می گردد.
🔰در عبارات زیر برخی از تصریحات فقها به این مسئله ذکر شده است
📝أمّا في الطائفة الدالّة على وجوبهما للشكّ في الزيادة و النقيصة فلإجمال أخبارها، و إعراض الأصحاب عنها، مع أنّ العمل بها بما هو أظهر معانيها يوجب #فقها_جديدا. (محقق نائینی، کتاب الصلاه ج2 ص329)
📝و أنت خبير بأنّه مستلزم #لفقه_جديد و اختلال فيه، و لم يختلج ذلك التعارض و العلاج في ذهن #فقهاء_الشريعة، و ليس مبنى فقه الإسلام على نحوه، و هو #كاف في فساد هذا التوهّم. (امام خمینی المکاسب المحرمه ج1ص331)
📝و هناك حقيقة مرّة، و هي انّ التأكيد على حجية قول الصحابي لأجل انّ حذفه من الفقه السنّي يوجب انهيار صرح البناء الفقهي الذي أشادوه، و تغيّر القسم الأعظم من فتاواهم، و حلول فتاوى أُخر محلّها ربما استتبع #فقهاً_جديداً لا أُنس لهم به (آیت الله سبحانی، الانصاف ج2 ص550)
📝...في غاية الإشكال، لعدم استلزام القول بالضمان #فقها_جديدا، فإنّ التفويت من موجبات الضمان. و معدومية عمل الحر لا تقتضي سقوطها عن المالية كما مرّ مفصّلا (آیت الله مروج، هدی الطالب ج1 ص85)
📝بل مقتضى ذلك حتى مع الاستقلال المجمع على خلافه، و على تقديره فلا ينبغي حصرها في الأمور المذكورة، بل هي إلى عدم الحصر أقرب منه. بل فتح هذا الباب يقتضي #فقها_جديدا لا ينطبق على أصول الإمامية (جواهر الکلام ج38 ص210)
📝مع أنّ التمسّك بعموم «نفي الضرر» في موارد الفقه من دون انجباره بعمل بعض الأصحاب يؤسّس #فقهاً_جديداً (مکاسب شیخ، ج3 ص220)
📝أمّا أدلّة حمل فعل المسلم و قوله على الصّحة فيشكل التّعويل عليها و إثبات الآثار الواقعيّة لاستلزامه #فقها_جديدا كما لا يخفى فلا بدّ من أن تحمل على مجرد عدم التفسيق (سید یزدی، حاشیه المکاسب ج1 ص36)
📝و ما هو شأن اللزوم استقرار الضرر و عدم التمكن من رفعه، و هنا عدم التمكن من رفعه، إلاّ أنّ اعمال قاعدة الضرر في الفقه بهذا الترتيب يؤسس #فقها_جديدا كما عن غير واحد من الاعلام. ( محقق اصفهانی، حاشیه المکاسب ج4 ص389
📝و لكن لا يخفى أنّ مثل هذا المشي في الفقه يورث #فقها_جديدا، يعرض عنه المخالف و المؤالف، فتمام النظر في زماننا هذا إلى كيفية مشيهم، في الأخذ بما عملوا به و طرح ما طرحوا (محقق عراقی، شرح تبصره ج2 ص141)
و لكن العمل بحديث الرّفع في كثير من أمثال المقام غير معهود بل لعلّ العمل بها يستلزم #فقها_جديدا (سید احمد خوانساری، جامع المدارک ج2 ص164)
📝فإنّ إلقاء الإطلاقات و العمومات على أصحاب الكتب و الأصول إلى ما شاء اللَّه، مع بيان مقيّداتها و مخصّصاتها منفصلةً ببيان مستقلّ لأغراض و مصالح، منها فتح باب الاجتهاد و الدراسة، و فيهما من البركات و تشييد أركان الدين إلى ما شاء اللَّه، ففيها يكون تقييد المطلق و تخصيص العامّ رائجاً هيّناً عليه بناء فقه الإسلام، و رفع اليد عنه مستلزم لتأسيس #فقه_جديد (امام خمینی، کتاب الطهاره ج1 ص459)
📝بل لو بني على العمل بما أعرض عنه الأصحاب لحصل لنا #فقه_جديد، فالمتعين تأويله أو طرحه (سیدمحسن حکیم، مستمسک عروه ج5 ص 91)
⁉️اینکه مایز #فقه_جدید از #فقه_سنتی و تمایز آن با #فقه_پویا و تاثیر فهم و سیره فقهای سابق در اجتهاد چیست؟ ظاهرا مسئله ای مهم است که حدود و ثغور آن باید تبیین شود.
✍️محسن ابراهیمی 1400/7/20
@almorsalaat
aaliate-elme-osul-v-natayeje-an.mp3
10.04M
🔵#اصول_فقه| آلیت علم اصول و نتایج آن: 1- جمع بین نظام مند بودن و تابع فقه بودن علم اصول 2- ضابط تشخیص زوائد علم اصول
🎙استاد علی فرحانی
▫️در این صوت نکات مهمی پیرامون: وظیفه و چیستی علم اصول، زوائد علم اصول، تفاوت قاعده فقهیه و مسئله اصولی، تفاوت علم آلی و اصالی بیان شده است
📌گزیده تدریس #الفائق، جلسه اول 1400/07/19
#پای_درس_استاد
@almorsalaat
📚#معرفی_کتاب| شیخ مناجاتیان/ در شرح حالات، کرامات و زندگی عارف کامل آیت الله حاج میرزا جوادآقا ملکی تبریزی
✍️محمدجواد نورمحمدی
⬇️لینک دانلود کتاب👇👇
https://eitaa.com/palmorsalaat/128
📌این کتاب تقریبا کاملترین کتاب در احوالات مرحوم ملکی تبریزی است.
#عرفان #اخلاق_و_عرفان
#کتابخانه_مجازی_المرسلات
@almorsalaat
✴️#فلسفه| ماجرای نوشتن اصول فلسفه و تاثیرات آن در حوزه علمیه
🔸مؤلف کتاب حاضر حضرت استاد علّامه دام بقائه- که سالها از عمر خويش را صرف تحصيل و مطالعه و تدريس فلسفه کردهاند و از روي بصيرت، به آراء و نظريات فلاسفه بزرگ اسلامي از قبيل فارابي و بو علي و شيخ اشراق و صدر المتألّهين و غيرهم احاطه دارند و بعلاوه روي عشق فطري و ذوق طبيعي، افکار محققين فلاسفه اروپا را نيز به خوبي از نظر گذرانيدهاند و در سنوات اخير علاوه بر تدريسات فقهي و اصولي و تفسيري يگانه مدرّس حکمت الهي در حوزه علميه قم ميباشند و خود اينجانب قسمتي از تحصيلات فلسفي خود (الهيات شفاي بو علي) را از محضر ايشان استفاده کرده است- سالهاست در اين فکر هستند که به تأليف يک دوره فلسفه بپردازند که هم مشتمل بر تحقيقات گرانمايه هزار ساله فلسفه اسلامي باشد و هم آراء و نظريات فلسفي جديد مورد توجه قرار گيرد و اين فاصله زياد که بين نظريات فلسفي قديم و جديد ابتدائاً به نظر ميرسد و ايندو را به صورت دو فنّ مختلف و غير مرتبط به هم جلوهگر ميسازد مرتفع شود و بالاخره به صورتي در آيد که با احتياجات فکري عصري بهتر تطبيق شود و مخصوصاً ارزش فلسفه الهي که جلودار آن دانشمندان اسلامي هستند و فلسفه مادي در تبليغات خود دوره آن را خاتمه يافته معرفي ميکند به خوبي روشن شود.
🔸نشريات روز افزون فلسفي اخير و توجه جوانان روشنفکر ما به آثار فلسفي دانشمندان اروپا که هر روز به صورت ترجمه يا مقاله و رساله در عالم مطبوعات ظاهر ميشود و اين خود نماينده روح کنجکاو و حقيقت جوي اين مردم است که از هزارها سال پيش سابقه دارد و از طرف ديگر انتشارات مجهز به تبليغات سياسي و حزبي فلسفه مادي جديد (ماترياليسم ديالکتيک) بيش از پيش حضرت معظم له را مصمم نمود که در راه مقصود خود گام بردارند، لهذا از چند سال پيش ابتدا به تشکيل يک انجمن بحث و انتقاد فلسفي مرکب از عدهاي از فضلا مبادرت کردند و از دو سال و نيم پيش در آن انجمن بنابراين بود که حضرت معظم له در خلال هفته قسمتهايي تهيه ميکردند و در جلسات انجمن که در هفته، دو شب به آن اختصاص داده شده بود قرائت ميشد و هر کسي هر نظري داشت اظهار ميکرد؛ و اينجانب نيز تا يک سال و نيم پيش که در قم بود افتخار شرکت در آن انجمن را داشت و هنوز هم آن انجمن ادامه دارد و تا کنون چهارده مقاله فلسفي که چهار تاي آنها از نظر خوانندگان محترم ميگذرد نگارش يافته.
اين روشي که حضرت معظم له آغاز کردهاند يک اقدام اساسي است و فلسفه را در ايران وارد مرحله جديدي ميکند. محصلين فلسفه سابقاً اطلاعاتشان منحصر بود به آنچه در کتابهاي معمولي تدريسي خوانده بودند، ولي با آنکه چند سالي بيش از اقدامات حضرت معظم له نميگذرد بسياري از محصلين حوزه علميه قم هستند که اطلاعات فلسفي نسبتاً جامعي دارند و مخصوصاً به مطالب و تئوريهاي فلسفه مادي زياد آشنا هستند و راههاي مغلطه آن را به خوبي دريافتهاند.
📚شهید مطهری اصول فلسفه، ج۱، مقدمه
#ارجاعات #در_محضر_علامه #اندیشه_مطهر
@almorsalaat
💢 #تدریس| صوت و متن پیاده شده تدریس کتاب #رسائل
🎙استاد علی فرحانی
💠محدوده: جلد اول از اجماع منقول تا پایان خبر واحد
🔴سال ۹۵-۹۶، مدرسه فقهی دارالهدی
📝لینک دانلود #متن 👇
soda96.ir/matn-rasael-part2/
🔈لینک دانلود #صوت 👇
b2n.ir/rasael2
#پای_درس_استاد #اصول
@soda96
https://eitaa.com/joinchat/912326691Cd7b7696c9b
tafavote-osul-ghabl-az-akhond-v-baad-az-aan-1-tavajoh-be-badihi-fiq-2-osul-fegh-mehvar.mp3
27.71M
♨️#اصول_فقه| تفاوت های علم اصول قبل از آخوند خراسانی (ره) و بعد از ایشان: 1- توجه به بدیهیات فقه 2- #فقه_محور بودن
🎙استاد علی فرحانی
♦️استاد در این صوت تبیین می کنند که علم اصول از زمان مرحوم آخوند دچار تغییرات اساسی ای شد. دو ویژگی عمده اصول در قبل از زمان آخوند (ره) این است که اولا: به بدیهیات فقه توجه زیادی داشتند 2- اصول آنها فقه محور بود و از زمان آخوند به بعد #کلام_محور شد.
♦️علاوه بر بیان این تفاوت ها، تاثیرات این تغییر نگاه را در محدوده منابع و همچنین نظام استنباطی بیان داشتند.
📌گزیده تدریس #الفائق از جلسه اول و دوم 19 و 20 مهر 1400
#پای_درس_استاد #روش_شناسی_اجتهاد #فقه
@almorsalaat
💢#اخلاق_و_عرفان|سلسله شاگردان آخوند ملاحسینقلی، قله های تهذیب هستند.
🔹ما #قلههای_تهذیب داریم. در همین قم، مرحوم حاج میرزا جواد آقای ملکی، مرحوم علامه طباطبائی، مرحوم آقای بهجت، مرحوم آقای بهاءالدینی (رضوان اللَّه تعالی علیهم) قلههای تهذیب در حوزه بودند. #رفتار اینها، #شناخت_زندگی اینها، #حرفهای اینها، خودش یکی از شفابخشترین چیزهائی است که میتواند انسان را آرام کند؛ به انسان آرامش بدهد، روشنائی بدهد، دلها را نورانی کند.
🔹در نجف بزرگانی بودند؛ سلسله شاگردان مرحوم آخوند ملاحسینقلی تا مرحوم آقای #قاضی و دیگران و دیگران؛ اینها برجستگانند.
🔹به نحلههای فکری و عرفانی اینها هم کاری نداریم. در اینجا مسئله، مسئلهی نظری نیست. بعضیها نحلههای مختلفی هم داشتند. مرحوم سید مرتضی کشمیری (رضوان اللَّه تعالی علیه) یکی از اساتید مرحوم حاج میرزا علی آقای #قاضی است؛ اما نحله فکری اینها بکلی از هم متفاوت است. ایشان از داشتن یک کتابی بشدت منع میکند، ایشان به آن کتاب عشق میورزد؛ منافاتی ندارد.
🔹همین بزرگانی که در مشهد بودند، مردمانی بودند که ما اینها را به تقوا و طهارت و پاکیزگی شناختیم؛ مرحوم حاج میرزا جواد آقای تهرانی، مرحوم حاج شیخ مجتبی و امثال ایشان؛ اینها هم همین جورند. عمده این است که این دل زنگار گرفته را یک زبان معنوی، یک سخن برخاسته از دل شفا ببخشد و این زنگار را برطرف کند.
📚 رهبر معظم انقلاب، 89.07.29
#کلام_ولی #اخلاق_و_عرفان #قله_های_تهذیب
#سلسلهی_شاگردان_آخوند_ملاحسینقلی
@almorsalaat
015- تکریم قران- داستانی از شیخ محمد تقی آملی و سیدعلی قاضی@almorsalat.mp3
1M
🔰#اخلاق_و_عرفان| داستانی از شیخ محمد تقی آملی (ره) و سیدعلی #قاضی (ره) درباره تکریم قرآن
🎙استاد علی فرحانی
#پای_درس_استاد
@almorsalaat
#عبارت
🔹اما صلوة الليل فلا محيص عنها عندالمؤمنين و العجب ممن يروم مرتبة من الكمال و هو لايقوم الليال و ماسمعنا أحداً نال مرتبة منه إلا بقيامها.
▫️نامه آیت الله قاضی (ره) به شاگردان
#نمازشب
@almorsalaat
🌀خوب درس بخوانید و خودتان را به سطح تحقیق برسانید تا اینکه ...
▫️روزی که در جامعه و کشور ما صد نفر، پانصد نفر، هزار نفر شخصیت روحانی مثل #امام باشند، شما ببینید چه حرکت عظیمی در این جامعه به وجود خواهد آمد. وقتی در جامعه ی ما صدها نفر شخصیت دارای دانش دین و مسلطِ بر منطق و استدلال دینی، در فلسفه و کلام و فلسفه ی جدید و محاجه ی با شبهه افکنان وجود داشته باشند، ببینید چه اتفاق عظیمی در جامعه می افتد. وقتی به وسیله ی همین مجموعه، هزاران کتاب، مجله و مقاله های علمی در سطح دنیا با زبانهای مختلف منتشر شود، شما ببینید چه خورشید فروزانی از این نقطه ی عالم بر همه ی فضای فکری جهان بشری پرتو خواهد افکند.
▫️همه ی اینها شدنی است؛ خیالات نیست. تصور نکنید اینها آرزوهای پوچ و توخالی است؛ نخیر، اینها واقعیتهای دست یافتنی است؛ منتها باید دست دراز کرد، خود را به این واقعیت رساند و آن را گرفت؛ این کار همت می خواهد.
✅باید به طور جدی درس بخوانید - همان توصیه یی که من همیشه به جوانهای طلبه می کنم - علومی را که امروز در اختیار حوزه های علمیه است، فرا بگیرید و از بن دندان خودتان را به سطح تحقیق برسانید. انسان با سرهم بندی، محقق نمی شود. با برف انبار کردن، انسان فقیه و فیلسوف نمی شود. باید محکم، خشت خشت این پایه را روی هم بچینید و بروید تا به آن اوج برسید.
🎙رهبر معظم انقلاب 1383/03/22
#کلام_ولی #تحول_در_حوزه
@almorsalaat
ahmiat-salavat-v-hadise-kesa-az-nazare-aghaye-bahjat.mp3
167.4K
🌀#اخلاق_و_عرفان| مرحوم آیت الله بهجت برای حل بسیاری از مشکلات دستور به صلوات و حدیث کساء می دانند
🎙استاد علی فرحانی
📌گزیده درس #الفائق جلسه دوم 1400/07/20
#پای_درس_استاد
@almorsalaat