فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید | پیشرفت فلسفه پس از بوعلی
آیت الله یزدان پناه: از زمانی که کتاب های بوعلی محور #فلسفه_ورزی شد و سپس کارهای شیخ اشراق و صدرا به آنها افزوده شد نخبگان ما در عین عقلانیت از نظر توحیدی بالاتر رفتند.
در عین عقلانیت از نظر شهودی هم قوی شدند و این یعنی حقیقت را در جان یافتند نه فقط در ذهن.
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان↙️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📝 #یادداشت | «فقاهت ژورنالیستی» بهمثابه شبهعلم
🔸 چندسالی است که با موج نوظهوری از اظهارنظرهای فقهی از سوی برخی افرادِ حوزوی مواجهیم که تفاوتهای جوهری با اظهارنظرهای فقهیِ پیش از این دوران دارد. مهمترین ویژگی این نوع فقاهت - که البته با تسامح آن را گونهای فقاهت مینامیم- چهار مشخّصه است:
1⃣ انتخاب موضوع
افرادی که در این حیطه به «پژوهشگر فقهی» شناخته شدهاند، عموماً گرایش فکریشان به سمت جریان منوّرالفکری است که دغدغهی اصلیاش «سکولاریزاسیون و عرفیسازیِ دین در جامعهی ایران» است. این افراد هم بالتبع دقیقاً دست میگذارند روی موضوعات پرچالشی که ازقضا از مقتضیات زیستِ مدرن هستند و منجر به عرفیسازیِ دین میشوند.
موضوعاتی مانند: حدود شرعی حجاب، جواز همجنسبازی، طهارت و نجاست سگ و... !!
2⃣ روششناسیِ علمی
معمولاً (نه همیشه) افرادی که در این زمینه فعّالیت میکنند، از عمق علمیِ بسیار کمی برخوردارند و نسبت به بهرهمندی از فرایندهای فقهی و اصولی نهتنها تبحّر ندارند، بلکه بهشدّت ضعیف هستند؛ - لااقل اینکه وقتی در این حیطه ورود میکنند، استدلالهای فقهیشان اینچنین ضعیف میشود- امّا این ضعف را با قوّتی که در زمینهی «اطلاعات فقهی» جبران میکنند. این قوّت را چنان پررنگ برجسته میکنند و آراء فقهاء و روایات و گزارههای تاریخی را بگونهای کنار هم میچینند که مخاطب اگر خودش فهم فقهی دقیق و نسبتاً عمیقی نداشته باشد، به آن نقصان مهمّ پِی نمیبرَد و مقهور این حجم عظیم اطلاعات میشوند.
3⃣ انتخاب مخاطب
مخاطبین این اظهارنظرهای فقهی، نه جامعهی علمی (حوزویان) بلکه عموم مردم هستند.
اگر کسی دغدغهی علمی داشته باشد و فعّالیتش حقیقتاً بر محور «حجّیت» شکل گرفته باشد و بخواهد در سنّت علمی اثرگذار باشد، نهتنها مخاطب اوّلیهاش حوزویان هستند، بلکه از طرح اختلافات درونعلمی - که در میان فقهاء در همیشهی تاریخ امری طبیعی و لازم بوده است- بیرون از فضای علمی بهشدّت احتراز دارد؛ تا نکند باورهای دینیِ یکنفر یا اعتماد مخاطبی نسبت به فقهاء و مراجع تقلید متزلزل شود و نتیجهی خسارتبارش در روز قیامت وبال او گردد.
🔻امّا فعّالان عرصهی #فقاهت_ژورنالیستی دقیقاً برعکس عمل میکنند؛ مخاطبین اصلیشان نه جامعهی علمی (حوزوی) بلکه عموم مردم هستند و در محتوایی که انتشار میدهند همواره طوری سخن میگویند که باورِ مخاطبِ ناآگاه نسبت به اتقان فتاوای فقهی متزلزل میشود و ناخودآگاه به سمت نوعی «تدیّنِ شخصی، سلیقهای و گزینشی» سوق پیدا میکند.
4⃣ ادبیات ارائه
اظهارنظرهای خاصّ و شاذّ فقهی معمولاً متّکی به ارائهی ادلّهی فقهی - مشتمل بر بهرهمندیِ روشمند از اصطلاحاتِ رایج در دانشهای پیرامونی همچون اصول و رجال و درایه و...- است و لذا محتوایی کاملاً پژوهشی است؛ که عموم مردم (کمآگاهان از دانش فقه) توان فهم درست این متون و سنجش قضاوت آنها را ندارند.
🔻 امّا متونی که دربارهی آنها سخن میگوییم، مخاطب اصلی خودشان را عموم مردم میدانند. مسلّماً دیدگاههای غیرروشمند هیچگاه در جامعهی علمی اعتباری کسب نمیکنند و بالتبع در جامعهی دیندار هم مورد توجّه قرار نمیگیرند. به همین جهت منوّرالفکرانِ فقهی، مستقیماً عموم مردمِ نامطّلع از «مؤلّفههای دانش فقه» را خطاب قرار میدهد. به همین دلیل گرچه نویسندهی این متون از ادبیات فقهی بهره میبرد، امّا آنقدر ساده و بدون پیچیدگیهای یک متنِ واقعاً پژوهشی و علمی مینویسد که هرکسی با کمترین سواد ممکن بتواند آن را بفهمد و به مقصود نهاییِ نویسنده دست یابد.
✅ این البته خصیصهی مثبتی است که یک نفر بتواند به خوبی با عموم مردم مخاطبه کند؛ امّا وقتی این خصیصه را در کنار سهدیگر ویژگیِ این متون میبینیم، متوجّه میشویم که این اقدام در حقیقت یک «جریان ژورنالیستی» با هدف عرفیسازیِ دین است که البته از ادبیات فقهی هم بهره میبرَد تا بتواند ذهن و قلب جامعهی دینی را متأثّر کند.
🖋 علیرضا ملااحمدی
#عرفی_سازی_دین
برگرفته از کانال حوزوی مناهج
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان↙️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #ببینید | تاثیر ارتباط با خداوند در روح و جان انسان
خاطره ای که مرحوم آیت الله حاج آقا مرتضی تهرانی رحمهالله نقل میکنند در ضرورت ارتباط با خداوند ولو روزی ۲ دقیقه.
#شب_جمعه
#مناجات_با_خدا
•┈┈---••✾••---┈┈•
🌀 اندیشگان؛ تکاپوی اندیشه
📚 #برشی_از_کتاب | دَه باور بی اساس علم مدرن
در سرتاسر دنیا دانشمندان میدانند که برنامه های ماتریالیسم در واقع قواعد بازی در ساعات کاری هستند.
کمتر دانشمند حرفهای آنها را – دست کم قبل از بازنشستگی یا دریافت جایزه نوبل – علناً به چالش میکشد. و اکثر افراد تحصیل کرده هم در دفاع از شأن علم حاضرند، صرف نظر از نظرات شخصی شان در انظار با کیش مرسوم علم همراه شوند.
پ.ن: این کتاب که به وسیله روپرت شلدریک، زیست شناس غربی نگاشته شده، علمزدگی (علم معادل science) مجامع علمی غرب را به چالش می کشد.
خواندن این کتاب از سوی استاد عبودیت برای محققین #فلسفه به خصوص #فلسفه_علم توصیه شده است.
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان↙️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
💥#فرا_اندیشه | عجز ادراک
به مناسبت روز بزرگداشت #مولوی، عباراتی را از آیت الله جوادی آملی در رابطه با دو مرتبه علم و ادراک که در سخنان این عارف بزرگوار وجود دارد نقل میکنیم:
✨ حكیم می گوید من مطلب نظری را با مفهوم بدیهی می فهمم، فقیه می گوید چنین است، اصولی می گوید چنین است، محدّث می گوید چنین است كه مطلب مشكل را با مطلب آسان باید فهمید؛ یعنی با مقدّمات بدیهی به نتیجه می رسیم، این راه اندیشه است؛ اما ذات اقدس الهی كه مفهوم نیست، خدا كه ماهیت ندارد، او حقیقت هستی خارجی است، او كه به ذهن نمی آید، لذا مادامی كه مرز فقه است و اصول است و حكمت است و حدیث است و برهان است و فلسفه، حرف مولوی شاگرد شمس این است: «ای برادر تو همان اندیشه ای»؛
اما وقتی نسبت به خدا رسید، فرمود: «گردن بزن اندیشه را ما از كجا او از كجا» و گفت:
«آفت ادراك آن قال است و حال / خون به خون شستن محال است و محال»
⚡️یعنی شما مفهوم نظری را می خواهی با مفهوم بدیهی حل كنی؟! خون را با خون می خواهی بشویی؟! برای آن مشكل نظری باید از تن بیرون بروی, از ذهن بیرون بروی، «از علم به عین آمد وز گوش به آغوش»، باید بیرون بروی و مشاهده كنی، وگرنه مگر می شود چیزی كه عین خارجی است و مفهوم نیست و ماهیت نیست و اینکه به ذهن بیاید نیست، آن را با ذهن حل كنی؟!
📝 پیام به كنگره بزرگداشت شمس
تاریخ: 1394/07/05
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان↙️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
JCCS_Volume 16_Issue 31_Pages 132-151.pdf
200.2K
#معرفی_مقاله | دیپلماسی ورزشی
✏️ علی صباغیان
اگه میخواید یکی از دلایلی که (تاکید میکنم یکی از دلایل) کشورهایی مثل عربستان در برخی ورزش ها پول پاشی میکنند بدونید، پیشنهاد میکنم این مقاله رو مطالعه کنید.
اندیشگان؛ رسانه علوم انسانی-اسلامی ⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
🧩 #برشی_از_کتاب | #ویلیام_جیمز در کتاب گفت و گویی با آموزگاران درباره روانشناسی یه مثال میزنه برای یادگیری طوطی وار در مدارس که نشون میده این نوع یادگیری اغلب اوقات هیچ فایدهای نداره:
🧲 «از یک دوست من که از مدرسه ای دیدن میکرد، خواستند دانش آموزان را در درس جغرافیا امتحان کند. او نگاهی به کتاب انداخت و گفت: فرض کنید باید سوراخی در زمین حفر کنید به عمق چند صد فوت؛ در ته آن چه مییابید؟ گرمتر یا سردتر از بالا؟ هیچ یک از دانش آموزان جواب ندادند. آموزگار گفت: من اطمینان دارم که آنها میدانند ولی فکر میکنم شما این سؤال را درست نپرسیدید. اجازه دهید من امتحان کنم، بنابراین او کتاب را برداشت و پرسید داخل کره زمین در چه وضعیتی است؟ و یک دفعه نیمی از دانش آموزان فوراً جواب دادند: داخل کرۀ زمین در وضعیت گداخت آتشفشانی است.»
〽️ بعضی از دانشمندان روانشناسی تربیتی، به این اطلاعاتی که دانش آموزان دارن میگن: دانش بی خاصیت
📚 (نقل از کتاب روانشناسی تربیتی، رابرت اسلاوین، ترجمه یحیی سید محمدی، نشر روان)
#علوم_تربیتی
#آموزش_و_پرورش
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔊 تا ساعاتی دیگر یادداشتی در زمینه جایگاه فرهنگی سیاسیِ ورزش بانوان منتشر خواهد شد ...
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📝 #یادداشت | ورزش بانوان؛ چالش ها و ظرفیت ها
❓مدتها سوالی را از نظرم میگذراندم که آیا ورزش قهرمانی بانوان به راستی باعث بهبود بخشیدن جایگاه اجتماعی زن می شود؟ و سوال مهم تر اینکه نسبت نظام اسلامی با این امر چگونه باید باشد؟
🔰 پاسخ به این سوالات منوط به موضع گیری ما نسبت به مسأله «زن» از نظر فیزیولوژیکی و روحی است. و البته باید تاکید کنم ورزش قهرمانی هرچند با افراد محدودی سر و کار دارد ولی این دلیل نمیشود بر اساس استثناهای موجود در جنس «زن» برنامه ریزی صورت گیرد؛ بلکه باید قابلیت های عمومی در نظر گرفته شود؛ زیرا هیچ کس انکار نمیکند قهرمان ورزشی به عنوان الگو برای سایرین مطرح خواهد شد.
👈 از منظر جسمی چه بسا گفته شود از باب ادلّ دلیل علی امکان الشیء وقوعه، بسیاری از ورزش هایی که برای زنان برگزار میشود مناسب توانایی های آنهاست.
ولی از نظر روحی چطور؟ طبیعتا کسانی که قائل به تفاوت بین زن و مرد از نظر روحی هستند برخی کارهای خشن را برای زنان مناسب نخواهند دانست، ورزش هایی مانند کاراته، تکواندو، وزنه برداری و ... .
👤 اما ماجرا تنها به اینجا ختم نمی شود؛ زیرا ورزش قهرمانی صرفا به انجام خود ورزش نمی انجامد بلکه لوازمی دارد از جمله مورد مشاهده قرار گرفتن این ورزش از جانب عموم مردم از زن و مرد.
از سویی موفقیت در اکثر این ورزش ها مستلزم پوشش مخصوص آن ورزش و حتی گاهی اوقات نپوشاندن بیشتر قسمت های بدن است که هر دو با پوشش تعریف شده از جانب دین اسلام (به عنوان نظریه ی صحیح و مطابق فطرت زن) در تضاد اند.
🧐 اکنون جا دارد این سوال پرسیده شود آیا نظام اسلامی به دلیل متهم نشدن در مجامع بینالمللی باید بانوان خود را در مسیر شرکت در چنین مسابقاتی یاری کند؟
مسابقه ای که وزیر محترم امور خارجه برنده شدن دختر کشورمان را در آن، مایه افتخار قلمداد کرده اند به نظر میرسد از نوع اخیر باشد.
❗️آیا حاکمیت به این نتیجه رسیده است که نسبت به احکام شرعی باید از حالت صفر و صدی دست بردارد؟ آیا فقه چنین اجازه ای به ما میدهد فعلی را که قطعا حرام است با اندکی نزدیک کردن به حالت حلال انجام دهیم؟ پوشش یا دربردارنده ی ضوابط شرعی هست یا نیست. حرکات موزون یا دربردارنده ضوابط شرعی هستند یا نیستند.
آیا میتوان این نوع پوشش را اسلامی قلمداد کرد ( چنان که بارها حتی مقام معظم رهبری از این تعبیر استفاده کرده اند) و بعد آن را به عنوان الگویی برای بانوان مسلمان سایر کشورها معرفی کرد؟؟
مگر نه اینست که ما به دنبال ارتقای جایگاه زن هستیم و فعلی که انجام آن مبغوض خداوند باشد نه در حقیقت و نه در ظاهر نمیتواند انسان را رشد دهد؟
❎ پاسخ به این سوالات هنوز نیازمند تفکر و تعمق بیشتری است و نباید سریع به محکمه رفت، ولی انتظار می رود فقها از سویی و مسئولین کشور از سوی دیگر به دنبال پاسخ این سوالات بوده و از موضع گیری های شتاب زده پرهیز کنند.
🖋 رحیل
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📕 #معرفی_کتاب | دین و علم، ایان باربور ترجمه: پیروز فطورچی
🖌 یکی از چالش های اساسی در طول حیات فکری بشر و مخصوصا در سده های اخیر، #رابطهی_علم_و_دین بوده است.
اینکه آیا اساسا #علم_و_دین با هم سازگارند؟ آیا با ظهور علم مدرن، دین اعتبار معرفتی خویش را همچنان داراست؟ آیا میتوان بازهم دین را دارای پایگاه معرفتی مهمی تلقی کرد؟
✨ کتاب دین و علم ایان باربور را باید یک شاهکار در حوزه خودش دانست. کسانی که علاقمند به تحولات تاریخی و روشی در حوزه دین و علم هستند، و به نحوهی رابطه دین و علم می اندیشند(که باربور از الگوی تعارض، استقلال، گفتوگو، و یکپارچگی سخن میگوید) نباید این کتاب را از دست دهند.
🔖 ترجمه حاضر که توسط استاد فطورچی انجام شده است، از ویراست سوم کتاب صورت گرفته که پس از تحقیقات ۳۰ ساله باربور روی نسخه اول و با اضافه شدن تحولات سالهای اخیر به چاپ رسیده است(نسخه قبلی توسط استادخرمشاهی ترجمه شده بود).
خواندن این کتاب را برای علاقمندان به حوزه فلسفه علم، فلسفه دین، الهیات و... توصیه میکنیم.
من باشم میگم همه این کتاب رو بخونن🤩
#علوم_انسانی_اسلامی
#علوم_انسانی
#علم_دینی
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
JPT_Volume 14_Issue 53_Pages 145-186.pdf
351.9K
📑 #معرفی_مقاله | بازهم برهان صدیقین علامه طباطبایی، محمود مروارید
🖇 سلسله مقاله سوم در بررسی برهان صدیقین علامه طباطبایی(ره).
این بار دکتر محمود مروارید به مقاله استاد عسکری سلیمانی امیری پاسخ میدهند.
نکات جالب توجه این مقاله آن است که ایشان از یکی از سه اصلی که با آنها بر صدیقین بودن برهان علامه اشکال کرده بودند، دست برمیدارند اما همچنان معتقدند برهان علامه-حتی با تقریر استاد سلیمانی- صدیقین نیست.
البته این مقاله نسبت به مقاله مقبلی دکتر مروارید مبسوط تر است و ایشان بیشتر مقصود خود را توضیح داده اند.
نظر شما چیست آیا اشکالهای ایشان وارد است؟!
🏷 پ.ن: ۱.بدیهی است که این مقاله -فارغ از وارد بودن یا نبودن اشکال- فقط برصدیقین بودن برهان علامه اشکال میکند و البته راههای اثبات خدا را نفی نمیکند. ۲. به نظر می آید اختلاف طرفین به خاطر فضای فکری ایشان می باشد، که یکی در اتمسفر فلسفه اسلامی و دیگری در اتمسفر فلسفه تحلیلی می اندیشد، اما آیا تفاوت در فضای فکری مانع از کشف حقیقت میشود؟!
#برهان_صدیقین
#علامه_طباطبایی
#فلسفه_تحلیلی
📮دیدگاه خود را برای انتشار در کانال با ما در میان بگذارید.
لینک عضویت در کانال نخبگانی اندیشگان⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📃 پیام آیت الله العظمی جوادی آملی برای کمک به مسلمانان فلسطین
بسم الله الرحمن الرحیم و ایاه نستعین
اسلام که احیای عدل و حیات بخشی حقوق بشر را به جهانیان آموخت اجازه نمیدهد در شرایط دشوار کنونی مسلمانان مجاهد و مظلوم فلسطین تنها بمانند.
بر همه مسلمانان لازم است که در کمک رسانی به این آزادگان به پا خواسته جهت رهایی قدس عزیز هیچ گونه کوتاهی نکنند.
والسلام علی من اتبع الهدی
جوادی آملی ـ بیستم مهر ١٤٠٢
#فلسطین
#غزه
#القدس_لنا
اندیشگان، تکاپویی اندیشه ⤵️⤵️
https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
📃 بیانیه آیت الله العظمی سبحانی در حمایت از فلسطین
بسم الله الرحمن الرحیم
مدتی است که اخبار متأثر کننده از سرزمینهای فلسطین اشغالی به گوش میرسد و تصاویر دلخراش از رسانههای جهان مخابره میشود. زنان و کودکان و مردم مظلوم فلسطین که قریب 70 سال است از خانه و کاشانه خود بیرون رانده و سرگردان شدهاند در شدیدترین حملات بیسابقه به خاک و خون کشیده و حتی آب و غذا و دارو را بر روی آنان بستهاند.
لازم است جامعه جهانی و کشورهای بیدار اسلامی، درباره این حملات وحشیانه صهیونیستها، به پا خیزند و انتظار میرود سازمان ملل و سران کشورهای اسلامی ضمن محکومیت جنایات این رژیم غاصب، اقدامات مؤثری در جهت پایان دادن به این حملات غیر انسانی انجام دهند .
قم - حوزه علمیه
جعفر سبحانی
20 مهر 1402
27 ربیع الاول 1445
#فلسطین
اندیشگان، تکاپوی اندیشه https://eitaa.com/joinchat/3893887279C7b5cd95191
🌺🌹 سلام وقتتون بخیر 🌺🌹
خیر مقدم عرض میکنیم خدمت اعضای جدید کانال🌸😍
فراموش نکنید، ما از مطالب شما استقبال میکنیم. اگر یادداشت یا جستاری دارید و دوست دارید در بستر کانال اندیشگان منتشر بشه، معطلش نکنید.😎
از همه اعضای محترم درخواست میکنیم همراه ما باشید تا در کنار هم رشد کنیم و البته در این مسیر از انتقادات و پیشنهادات تون ما رو بهره مند کنید.🤩🧐
باتشکر، مجموعه اندیشگان🙂