دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
این تصویر را به یاد بسپارید... در موردش بیشتر خواهم نوشت... اجمالا اینکه رصد و روندیابی تحولات آیند
|
همانگونهکه پیشتر انتظارش را داشتیم، #گسلهای_ترکیه فعال شدند تا بدینترتیب قطعات مهمی از تغییر آرایش سیاسی در #غرب_آسیا پیش برده شوند. بهنظر میرسد که ادامهی این روند را بتوان ذیل سه محور اصلی همچنان انتظار کشید:
1️⃣ تغییر در ساختار ناتو
ترکیهی لائیک هرچه تکاپو کرد تا خود را به عضویت #اتحادیه_اروپا درآورد، موفق نشد؛ سهم او از اروپاییشدن، عضویت در #ناتو بود تا نقش لبهی درگیری جهان غرب با بقایای تمدن اسلامی را در منطقهی غرب آسیا بازی کند. ترکیه با گذار از #لائیسم به #سکولاریسم کوشید تا هویت خود را از شاگرد آخر بودن در اتحادیهی اروپا به شاگرد اول شدن در آسیا تغییر دهد؛ ایدهی #نوعثمانیگری در چنین فضایی شکل گرفت. در این تغییر، ترکیه باید رقبای آسیایی مهمی را لاجرم باید پشت سر میگذاشت: چین، هند، روسیه و ایران. باقیماندن در ناتو، کارت بازی برای روز مبادای ترکها بود تا در موقع درگیری با رقیبان آسیاییشان بتوانند از زور بازوی اروپا بهره ببرند. این وضعیت، ترکیه را به پل دسترسی غرب به چین و روسیه و ایران تبدیل کرد؛ بهرهبرداری از این پل نیازمند قطعهقطعهشدن فلات #آناتولی جهت فعالساختن گسلهای قومیتی و مذهبی غرب آسیاست و این امر حاکمان فعلی ترکیه را به یک قربانی بزرگ تبدیل میکند.
با طرح خروج آمریکا از ناتو و شنیدهشدن زمزمههای شکلگیری ناتوی اروپایی به رهبری انگلیس، مهار شرق به جغرافیای وسیعتری از ناتوی امروز نیاز پیدا خواهد کرد. استقلال عمل #سنتکام از ناتو و جذب متحدان جدید بخشی از سازکار بسط جغرافیایی #مهار_شرق است. این جذب هزینههای سنگینی را اقتضا میکند که زادهشدن کشورهای جدید بخشی از این هزینه است. بهنظر میرسد که جنوب ترکیه زایشگاه این کشورهای جدید خواهد بود. تحولات #قفقاز، بهویژه #گرجستان میتواند در تکملهی این پروژه کلید بخورد و ناتوی جدید را با مرزهای ایران و #روسیه همسایهتر نماید.
2️⃣ تعیین اولویت درگیری با چین یا غرب آسیا
اسناد امنیت ملی آمریکا چین را به عنوان رقیب #نظام_بینالملل و ایران را به عنوان بدیل #نظم_جهانی در نظر گرفته است. طبعا از نظر پتانسیل، تغییر نظام بینالملل محتملتر و سهلالوصولتر است. نظم جهانی بدون تبدیلشدن به نظام بینالملل عملا امکان تحقق پیدا نمیکند. در این میان اما نشانههایی وجود دارد که گویا دیپ استیت آمریکایی در حال ارجحیتدادن به درگیری با بدیل بهجای مواجهه با رقیب است. فعالترشدن گسلهای ترکیه این گمانه را بیشتر تقویت خواهد کرد. گسلهای ترکیه میتواند همزمان تمامیت ارضی سه کشور دیگر یعنی ایران، #عراق و #سوریه را نیز درگیر کند و بدینترتیب آسیبهای جبرانناپذیری به ستون فقرات نظم بدیل که همانا #ایده_مقاومت است وارد نماید.
3️⃣ مشخصشدن محوریت تکنولوژی یا ایدئولوژی در نظم آینده
ظرفیت محوری چین برای شکلدادن به نظم آینده، #تکنولوژی است و دارایی ایران برای این گذار، #ایدئولوژی. اولویت دادن به حذف بدیل نشاندهندهی اهمیت ایدئولوژی در مقایسه با تکنولوژی است. چه بسا میان چین و آمریکا برای شکل دادن به جهانی که تکنولوژیهای جدید آن را خواهند ساخت و جغرافیا را به تبع این تکنولوژیها به میدان رقابت تبدیل خواهند کرد، شاهد همکاری و توافق باشیم؛ شبیه توافقی که میان روسیه و امریکا در حال وقوع است.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
هدایت شده از صابرین نیــوز
6.09M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥آزیتا ترکاشوند روی آنتن شبکه سه: به کوروش کبیر افتخار میکنیم!
🔹آزیتا ترکاشوند و حجت الاسلام قاسمیان در مستند ذوالقرنین برنامه محفل: ذوالقرنین که در آیات قرآن خدا از آن یاد کرده، همان کوروش کبیر ماست و به آن افتخار میکنیم!
ـــــــــــــــــــــــ
#صابرین نیوز اخبار جبهه مقاومت👇
🆘https://eitaa.com/joinchat/3446145028C5debdd19a3
|
🔴 پسلرزههای جنگ روسیه-اوکراین در استانبول
💰 تعداد کلمه: 243 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 2 دقیقه
هنوز همهی ابعاد و اضلاع #جنگ_اوکراین آشکار نشده است. آیا میتوان تحولات اخیر ترکیه و شورشهای استانبول را یکی از ابعاد جنگ اوکراین قلمداد کرد؟
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🔴 پسلرزههای جنگ روسیه-اوکراین در استانبول 💰 تعداد کلمه: 243 کلمه ⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه:
|
🔹 ماجرای شهردار #استانبول سرتیتر خبرهای همسایهی غربی ایران است. این ماجرا بخشی از #گسلهای_ترکیه است. بخش پنهان این ماجرا را باید در معاملههای محتملی جستوجو کرد که بر سر دریانوردی در دریای سیاه میتوانند مطرح شوند. احتمالا تذکر اخیر #اردوغان نسبت به نبرد #چناق_قلعه (که گذرگاه داردانل را دربر گرفته است) نیز به این لایهی تحولات اشاره داشته است. ازاینرو آندسته از تفسیرهایی که با درنظرگرفتن سناریوهای مرتبط با این مساله به تحولات ترکیه پرداختهاند، اعتبار بیشتری دارند.
🔸 نزدیکترین مسیر تحقق رویای تاریخی روسیه برای قدرتنمایی در اقیانوس، عبور از #دریای_سیاه و حضور در #دریای_مدیترانه است. اگرچه تقابل با #ناتو یکی از جوانب جنگ روسیه با اوکراین است، اما تصرف #کریمه و در اختیار گرفتن سواحل دریای سیاه را باید اول ماجراجویی روسیه دانست. روسیه میخواهد میوهی جنگ اوکراین را در دریای مدیترانه بچیند و این اقدام او را به تقابل با ترکیه نیز خواهد کشاند.
🔹بازیگری در نظم جدید بدون قدرتنمایی در #آبهای_آزاد معنایی ندارد. روسیه برای دستیابی به این هدف خود باید دو گذرگاه دیگر را نیز پشت سر بگذارد که هر دو در اختیار #ترکیه هستند: #تنگه_داردانل و #تنگه_بسفر. یکی از این دو تنگه همان جایی است که شعلهی ناآرامیهای اخیر در آنجا روشن شده است.
🔸گذار به #نظم_جدید کلیهی کشورهایی که در مسیر دسترسی به اقیانوسها هستند را تحتالشعاع قرار داده است. اعتنا به پیام نظامی مانور دریایی مشترک ایران-روسیه-چین نیز که همزمان با اتفاقات اخیر #ترکیه رخ داد را نیز میتوان امارهی دیگری برای این تحلیل قلمداد کرد.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🔴 احتمال تاثیر روسیه بر آشوبهای استانبول برای تاثیرگذاری بر ناتو
💰 تعداد کلمه: 422 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 4 دقیقه
آیا روسیه میتواند با ایفای نقش جدی در بحران ترکیه یکپارچگی ناتو را به چالش بکشد؟ اگر این سوال ارزش اندیشیدن داشته باشد، باید نقش سرویسهای روس در آشوبهای استانبول را برای قدرتنمایی در دریای مدیترانه جدی گرفت. این امر میتواند در آیندهی جبههی مقاومت و تحولات آتی جبههی شام تاثیر بهسزایی بگذارد.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🔴 احتمال تاثیر روسیه بر آشوبهای استانبول برای تاثیرگذاری بر ناتو 💰 تعداد کلمه: 422 کلمه ⏰ زمان م
|
🔸 آستانهی باختری #بازی_بزرگ_جدید در غرب آسیا، کرانههای شرقی #دریای_مدیترانه است؛ این کرانه از #کانال_سوئز آغاز میشود و تا #تنگه_داردانل در ترکیه ادامه مییابد. این مرزبندی موجب میشود که قلمرو ترکیه نیز دستخوش تبعات بازی بزرگ جدید شود.
🔹 تقلای روسیه برای ایفای نقش در کسوت یک بازیگر اقیانوسی، یکی از محرکهایی است که او را در مقابل ترکیه قرار میدهد. #روسیه تمایل خود به این بازی را نخستینبار در مشارکت خود با #جبهه_مقاومت بهمنظور مهار #داعش در #سوریه به نمایش گذاشت. کنارآمدن روسها با ترکها در تحولات اخیر سوریه نیز قابل جانمایی در این نقش جدید است که باید در جای خود مستقلا تحلیل شود.
🔸روسیه برای این قدرتنمایی نهتنها باید نفوذ #ناتو در مرزهای خود را مهار کند، بلکه باید بهتدریج دایرهی نفوذ ناتو را از عمق استراتژیک خود نیز برچیند. فراغتبافتن از #جنگ_اوکراین و تصرف #کریمه، فرصتی را فراهم خواهد ساخت تا روسیه وارد فاز بهچنگآوردن تنگههای میانجی #دریای_سیاه تا دریای مدیترانه شود؛ زیرا یک قدرت جهانی نمیپسندد که حضورش در #آبهای_آزاد، متوقف بر اجازهی عبور و مرور کشوری دیگر باشد. روسیه این مانع را چگونه از سر راه خود خواهد برداشت؟
🔹 «تضعیف یکپارچگی ناتو» و «ممانعت از تقویت رابطهی ترکیه با اروپا» یکی از راهبردهای مقدور برای روسهاست. آیا روسیه به این راهبرد توجه داشته است؟! «تقارن آشوبها با نشستهای سالانهی ناتو» یکی از نشانههای مهمی است که این گمانه را تقویت میکند.
🔸 بهنظر میرسد که بتوان رد پای نفوذ سرویسهای روسی را در همزمانی این اعتراضات با رأیگیریهای مهم ناتو (که دو ماه آتی رخ خواهد داد) پیدا کرد. این همزمانی، در اعتراضات پیشین (بهویژه اعتراضات ۲۰۲۳) نیز مسبوق به سابقه بوده است. وقتی در سال 2022 ناتو تصمیم به گسترش اعضای خود گرفت و #سوئد و #فنلاند را در فهرست اعضای جدید خود قرار داد، ترکیه نشان داد که اهل باجخواهی از اروپاست. این رفتار میتواند زمینهساز طمع روسها برای استفادهی ابزاری از ترکیه جهت تضعیف یکپارچگی ناتو باشد. بدینترتیب حمایت غرب از اوکراین نیز کاهش خواهد یافت و نفوذ روسیه در پیرامون خود گسترش پیدا خواهد کرد.
🔹 گسترش این اعتراضات میتواند تمرکز #اردوغان را از سیاست خارجی (بهویژه مذاکرات ناتو) به ثبات داخلی تغییر دهد. چهبسی شاهد تعدیل بیشتر مواضع ترکیه نسبت به کردها باشیم. روسیه میتواند با دمیدن در این اعتراضات، اهرم فشاری را بالای سر اردوغان بگیرد تا سیاستهای او را در سوریه تعدیل نموده و جایگاه روسیه در شرق مدیترانه به حالتی پایدارتر از وضعیت قبل برگردد.
🔸اگر نشانههای جدیتری برای این گمانه بتوان پیدا کرد، باید بگوییم آنکه بیشتر در معرض معامله روسیه و آمریکا قرار داشته، نه ایران، بلکه ترکیه بوده است.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
5.69M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
|
قطعهای از علیرضا شجاعپور، در تفسیری فوقالعاده از داستان رستم و سهراب که اتکای بقای ایران به ازخودگذشتگیهای قهرمانان وطن را به وجهی زیبا به نظم کشیده است....
آنچه باقی ماند
آنچه تا جاودانجاویدِ کیهان بود
سرفراز و سرورِ تاریخِ دوران بود
ایران بود، ایران بود
۱۲ فروردین ماه خورشیدی
تدوام مقاومت 46 سالهی مردم ایران برای برپانگهداشتن نظام مردمپایهی غیرمتغلبانه در منطقهی استبدادزدهی غرب آسیا، مبارک باد؛ مبارک باد؛ مبارک باد.....
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
7.23M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 پیام سرلشکر باقری از تخت جمشید
انشاءالله امسال سال آرامش برای ملت ایران باشد و همه آرمان هایی که در اینجا دیدیم از صلح و آرامش و دوستی و برادری با سایر ملل، انشاءالله که به همین نحو که رویکردی که جمهوری اسلامی در روابط با همسایگانش دارد، با برادری و اخوت بتوانیم زندگی خوبی را برای مردممان داشته باشیم.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
7.72M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
|
🔻شهروز شریعتی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس:
در ۱۰۰ سال گذشته در همه قراردادهای رفع تحریم با غرب بازنده بودیم. با وجود این که تیمهای مذاکرهکننده ضعیف هم نبودند بنا به عوامل مختلف نتوانستیم موفق باشیم.
🆔 @NavadeEghtesadi
🔻پینوشت:
اضافه کنیم به این شمارش صدساله، یکصدسال دیگر را. درواقع از زمان قرارگرفتن ایران عزیز در چمبرهی #نظم_وستفالیایی که تقریبا مقارن عهدنامههای گلستان و #ترکمنچای است، این روند غالبا تکرار شده است.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🔴 دانشواژههای جدید برای تبیین منازعات ژئوپلیتیک عصر جدید
💰 تعداد کلمه: 540 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه
فروپاشی نظم موجود و گذار به نظم جدید جهانی به نقطه عطف تازهای رسیده است. موقعیتهای اخیر جنگ اوکراین، هفت اکتبر و آمدن ترامپ، چشماندازهای واضحتری از نظم آینده ترسیم میکنند.
نبردهای آینده لاجرم در بستر مفهوم تازهای شکل خواهند گرفت که برخی از آن به #کوانتوم_ژئوپلیتیک تعبیر میکنند. ایران با موقعیت استراتژیک خود در کریدور داده و پیشگامی در خودمختاری شناختی میتواند بخش مهمی از ائتلاف جنوب جهانی را در برابر هژمونی الگوریتمی رهبری کند.
در ادامه این مطلب را توضیح میدهیم.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
دقایقی پیرامون دوران جدید عالم
| 🔴 دانشواژههای جدید برای تبیین منازعات ژئوپلیتیک عصر جدید 💰 تعداد کلمه: 540 کلمه ⏰ زمان مورد نیا
|
🔹 روندهای تغییر در منطق #نظم_جهانی و سیمای #نظام_بینالملل تدریجا در حال تکمیل شدن است. قرارگرفتن برخی از این فرآیندها در نقطهی پایانی خود، لایههای عمیقتری از درگیریهای گذار به #نظم_جدید را آشکار میکند.
✅ الف) جنگ اوکراین
#جنگ_اوکراین یکی از این خرده فرآیندهاست. توافق #روسیه و #آمریکا حول اوکراین پای مفاهیم بنیادینی را به تحلیل تحولان نظم جهانی و نظام بینالملل باز میکند: #ژئوتکنولوژی، #دیجیتال_کلونیالیسم و حاکمیت_الگوریتمی از جملهی مفاهیم نوپدیدی هستند که منازعات سنتی نبرهای جغرافیایی را به سطحی تازه ارتقا میدهند. این مفاهیم نشان میدهند که جنگ اوکراین نه فقط نبردی فیزیکی، بلکه رویارویی در عرصه #کوانتوم_ژئوپلیتیک است که در آن، سرعت پردازش داده بهاندازهی تسلط بر سرزمین اهمیت یافته است.
✅ ب) وضعیت جدید جبههی مقاومت
🔸قرارگرفتن زنجیرهی تحولات پس از #هفت_اکتبر نیز به همین ترتیب در حال یک جمعبندی جدید است. ماحصل این فرآیند امکان صحبت از #مقاومت_سایبری را فراهم آورده و آن را به ادبیات ژئوپلیتیک جهان افزوده است. آنچه در غزه رخ داد و کمتر مورد توجه بود، نمونهای عملیاتی از #غیرمتمرکزسازی_مقاومت بود که با بهرهگیری از مفهوم #شبکههای_نامتقارن توانست معادلات #فراسرزمینی یک قدرت نوظهور و تمدنی را آشکار ساخته و در قلب جزیرهی ثبات هژمونی موجود، دگرگونی ایجاد نماید. برخی معتقدند که #عقلانیت_مقاومت اکنون در حال بازتعریف خود در قالب #تکسوورنتی (Tech-sovereignty) است تا جای خود را در نظم جدید جهانی پیدا کرده و استقلال خویش را در زنجیره تأمین نیازمندیهای فناوری نو به رخ بکشد.
✅ ج) انتخاب ترامپ برای رهبری آمریکا
🔹 بازگشت #ترامپ به کاخ سفید نیز یکی از این فرآیندهای معلق بوده است که حدسزدن سیمای نظم در حال تولد را تسهیل میکند. حضور این زردموی سرخروی آمریکایی امکان بالاآمدن استراتژی #اسپلینترنت (Splinternet) را تقویت کرده است؛ مراد از این استراتژی عبارت است از تجزیهی اینترنت جهانی به حوزههای نفوذ دیجیتال. #محور_مقاومت در در مقابل این ایده میتواند ایدهی #عدالت_شناختی (Cognitive Justice) و #اصالت_انسان_در__توسعه_هوشمصنوعی را مطرح نماید و خواهان بازتوزیع قدرت در اکوسیستم جهانی فناوری شود.
🟥 داراییهای ما برای نقشآفرینی در نظم جدید
مؤلفههای کلیدی که برای این منظور در اختیار ما هستند، عبارتند از:
1️⃣ #جغرافیا: موقعیت استراتژیک در #کریدور_داده اوراسیا
2️⃣ #ایدئولوژی: پیشگامی در #استعمارزدایی_دیجیتال #از_سند_تا_نیل
3️⃣ #تکنولوژی: قابلیت جدید ایران در جهتدادن به توسعهی #حاکمیت_فناورانه (Technological Sovereignty) و #بومیسازی_هوشمند
4️⃣ #داده_ژئوپلیتیک: کنترل جریانهای دادهای در منطقه #غرب_آسیا
🔴 نیازمندیهای نو و مفاهیم جدید
🔸آنچه #جبهه_مقاومت را متمایز ساخته، پردهبرداری از الگوی #خودمختاری_شناختی (Cognitive Autonomy) است. در عصر #آنتروپوسن_دیجیتال که قدرتهای بزرگ برای تسلط بر #معادن_حیاتی (مانند #لیتیوم، #کبالت و #عناصر_کمیاب_معدنی) و #ابردادهها رقابت میکنند، این گفتمان توانایی دارد که #ائتلاف_جنوب_جهانی را در برابر #هژمونی_الگوریتمی رهبری کند.
🔹مفهوم جدیدی که در این میان متولد شده است، #ژئوکامپیوت (Geocompute) میباشد. این دانشواژه توضیح میدهد که چگونه قدرت محاسباتی و مراکز داده، همان اهمیتی را در نظم جدید خواهند داشت که روزگاری پایگاههای نظامی در قرن بیستم داشتند. اینک #سایبرپولیتیک (CYPL) با مفاهیمی چون #دیپلماسی_کوانتومی و #بازدارندگی_سایبری تکمیل شده است و چارچوب جامعی را در اختیار ما قرار میدهد تا #جنگهای_ترکیبی (Hybrid Wars) را بهتر از پیش تحلیل کنیم.
🔸ساخت #ایران_قوی بهعنوان قلب جبههی مقاومت در زمینی به نام #متاورس_ژئوپلیتیک پیش خواهد رفت؛ نباید از مختصات و خصوصیات این عصر و زمینه غفلت کرد. این ساخت، نیازمند تسلط بر زیرساختهای حیاتی دیجیتال و توسعه استقلال محاسباتی در عصر هوش مصنوعی است. ایران با پیشگامی در #انقلاب_کوانتومی و تأسیس #شبکههای_غیرمتمرکز منطقهای میتواند نقش مهمی در رهبری گذار از #نظام_وستفالیایی به #نظم_پساوستفالیایی ایفا کند و در ساخت دولت مطلوب اسلامی از ظرفیتهای #حاکمیت_دادهای بهرهی وافر ببرد.
⏰🛎 چقدر برای چنین نبرد و گذاری آمادهایم؟
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid
|
🔴 شرایط استفاده از مذاکره بهعنوان ابزار قدرت
💰 تعداد کلمه: 540 کلمه
⏰ زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقیقه
در دهههای گذشته، تلقی رایج از مذاکره با آمریکا، آن را زمینهساز شکست سیاسی و ایدئولوژیک در برابر ایالات متحده میدانست و درنتیجه موجب انزجار یا هراس میشد. اکنون پرسش این است: آیا میتوان پارادایم را تغییر داد و از مذاکره به عنوان ابزار قدرت و نمایش توانمندی بهره برد؟ تحقق این امر چگونه و تحت چه شرایطی ممکن است؟
پاسخ به این پرسش، کلید تحلیل دقیقتر مذاکرات پیش رو و پیامدهای احتمالی آن خواهد بود.
🌐 https://eitaa.com/doranejadid
🌐 https://t.me/doranejadid