#اطلاق
۵۴. مرحوم مظفر در اصول فقه، لحاظی به عنوان لحاظ «ماهیت مهمله» مطرح کرده است. ضمن توضیح تفاوت بین فرمایشات مرحوم مظفر و شهید صدر در باب انواع لحاظ ماهیت، بفرمایید آیا «ماهیت مهمله» ضمن یکی از لحاظات ارائه شده توسط شهید صدر قرار میگیرد یا چیز دیگری است؟
۵۵. آیا مفهوم «لا بشرط قسمی» (منظور مفهوم انسان نیست.) و مفهوم «لا بشرط مقسمی» قسیم هم هستند یا یکی مصداق دیگریست؟ رابطهی آنها را توضیح دهید.
۵۶. با توجه به اینکه شهید صدر فرمودند معنی اسم جنس مرئی «لا بشرط قسمی» است که قهرا منطبق بر همهی افراد است، چرا جهت اثبات اطلاق، نیاز به مقدمات حکمت داریم؟ و چرا استعمال لفظ در هنگام وجود قید مجازی نمیشود؟
۵۷. در بحث «تقابل بین اطلاق و تقیید» روشن است که اگر تقابل بین اطلاق و تقیید را «تناقض» بدانیم (نه «ملکه و عدم»)، «اطلاق» و «تقیید» قابل ارتفاع نخواهند بود. در این صورت هر چیزی در عالم باید یا مطلق باشد یا مقید. آیا قائلین به این قول، ملتزم میشوند که هر چیزی (حتی موجودات خارجی) یا مطلق هستند یا مقید؟ توضیح دهید.
۵۸. شهید صدردر مورد تقابل بین اطلاق و تقیید توضیح میدهند که: «لأن الاطلاق نرید به الخصوصیة التی تقتضی صلاحیة المفهوم للانطباق علی جمیع الأفراد» با توجه به این عبارت، آیا نزاع در تقابل بین اطلاق و تقیید یک نزاع لفظی بوده و بازگشت به این دارد که «اطلاق» برای چه معنایی اصطلاح شده است؟ جایگزین ضابطهای که شهید صدر در اینجا به اطلاق نسبت دادهاند، چه ضابطهی دیگری میتوان ارائه داد تا تقابل بین اطلاق و تقیید، تناقض نباشد؟
۵۹. با توجه به مطالب شهید صدر چرا رابطهی بین مفهوم «عالم» و «عالم عادل» تباین است؟ آیا این ادعا مبتنی بر مبنای شهید صدر در #اندماجی بودن نسب ناقصه است؟ یا بدون این مبنا نیز میتوان از ادعای #تباین دفاع کرد؟
۶۰. شهید صدر میفرمایند «اطلاق» خارج از دلالت تصوریهی کلام میباشد، چرا که تنها راه ورود «اطلاق» در دلالت تصوریه، این است که اسم جنس برای «مطلق» وضع شده باشد (و قبلا گفته شد که اینطور نیست.) آیا نمیتوان «اطلاق» را مدلول تصوری #هیئت_عدمی کلام دانست؟
۶۱. طبق فرمایشات شهید صدر در بحث قاعدهی #احترازیت قیود، آیا میتوان نتیجه گرفت همان عناوینی که در خطاب مولی به کار رفتهاند در مراد جدی (حکم لوح محفوظ) اخذ شدهاند؟
برای مثال: اگر مولی در خطاب از تعبیر «اکرم المُعمّمین» استفاده کرده باشد و در خارج «علما» با «معممین» تساوی داشته باشند، آیا میتوان نتیجه گرفت آنچه در مراد جدی اخذ شده است، «علما» نیست، بلکه «معممین» است؟
مثال دیگر: اگر مولی فرمود «اکرم العلماء» میتوان گفت که در مراد جدی (حکم لوح محفوظ) یک حکم واحد به وجوب اکرام جمیع علما داریم؟ یا این احتمال منتفی نیست که هر کدام از #حصص علما (فقها، اصولیین، نحویین، مفسرین و ...) وجوب اکرام مستقلی داشته باشند؟
۶۲ ارتباط بحث اصالت #تطابق ایجابی بین مدلول لفظی کلام و مدلول تصدیقی جدی (قاعده احترازیت قیود)، با بحث قضیهی #حقیقیه و #خارجیه چیست؟ آیا میتوان از این اصل قضایای حقیقیه بودنِ خطابات شارع را نتیجه گرفت؟
۶۳. با توجه به بیانات مرحوم شهید صدر آیا اصل در مقام بیان بودن و اصالة الاطلاق دو اصل هستند یا یک اصل؟توضیح دهید.
۶۴. «و يلاحظ أن ظهور حال المتکلم في التطابق الإيجابي – أي في أن كل ما يقوله يريده – أقوی من ظهور حاله في التطابق السلبي، أي في أن كل ما لا یقوله لا يریده».
الف: وجه اقوائیت ظهور چیست؟
ب: آیا این اقوائیت همیشگیست یا غالبی؟ آیا میتوان مثالهایی یافت که در آنها اقوائیت محل تردید باشد؟
۶۵. اگر #ظاهر_حال متکلم این است که «آن چه را نگفته، نخواسته»، درصورتی که مخاطب احتمال دهد متکلم به جهت #غفلت، قیدی را بیان نکرده است، باز هم میتواند با تمسک به ظاهر حال به اطلاقگیری کرد؟
@halqat
۶۶. الف: آیا با تمسک به اطلاق آیه «کلوا مما امسکن...» که در باب تذکیهی حیوان صید شده توسط کلب وارد شده است، میتوان نتیجه گرفت بدون تطهیر محل برخورد دهان و دندان کلب میتوان صید را خورد؟
ب: آیا میتوان جهت نفی اشتراط شروط مشکوک در نماز به آیه «اقیموا الصلاة» تمسک کرد؟
ج: آیا با تمسک به اطلاق فقره «احل الله البیع» در آیه «احل الله البیع و حرم الربا» میتوان شرطیت مواردی که احتمال شرطیتشان در بیع را میدهیم نفی کرد؟
۶۷. اگر متکلم با ادامه دادن تکلم، در جملهی دیگری قید را ذکر کند، آیا قرینهی متصله حساب میشود یا منفصله؟ به عبارت دیگر، معیار متصل یا منفصل بودن چیست؟
۶۸. اگر کلام متکلم با قید منفصل تقیید خورده باشد، آیا کماکان میتوان به ظاهر حالش در این که در مقام بیان تمام مرادش است تمسک کرد و نسبت به دیگر قیود، اطلاق را ثابت دانست؟
۶۹. با مراجعه به فرمایشات مرحوم آخوند خراسانی در مورد «قدر متیقن در مقام تخاطب» (کفایة الأصول، ص ۲۴۷ طبع آل البیت علیهم السلام)، موارد زیر را بررسی نمایید:
الف) مقصود مرحوم آخوند را توضیح دهید.
ب) آیا استدلال مرحوم آخوند میتواند توجیه کنندهی تفصیل بین «قدر متیقن در مقام تخاطب» و «قدر متیق خارجی» باشد؟ همچنین اگر برای مثال مولا بخواهد علمای عدول اکرام شوند و از قضا تمامی علما عادل باشند و مولی بگوید «اکرم العالم» میتوان ثابت کرد در مراد جدی مولی قید عدالت اخذ نشده است؟
ج) خود مرحوم آخوند در فقه، مورد سؤال را مانع از جریان اطلاق در جواب نشمردهاند، آیا این مشی فقهی با مبنایشان در این بحث قابل جمع است یا خیر؟
د) فرق «قدر متیقن در مقام تخاطب» با «محتمل القرینیة» چیست؟
۷۰. استدلال مرحوم آخوند برای دخالت قدر متیقن در مقام تخاطب را در فروض زیر برسی کنید:
الف) دلیل الزامی است و اطلاقش بدلی.
ب) دلیل الزامی است و اطلاقش شمولی.
ج) دلیل ترخیصی است و اطلاقش بدلی.
د) دلیل ترخیصی است و اطلاقش شمولی.
۷۱. در بحث اطلاق بدلی و شمولی، وجه دوم و سوم در مسئله را نقد و بررسی بفرمایید. (با توجه به مثالهای مختلف که در بعضی اطلاق در امر و در بعضی اطلاق در نهی باشد و همچنین در بعضی اطلاق در متعلق و در بعضی اطلاق در متعلق المتعلق باشد.)
۷۲. در تنبیه سوم از تنبیهات اطلاق، آیا تفاوتی که شهید صدر بین امر و نهی گذاشتند، طبق مبنای آباء و ابناء در بحث کلی و فرد هم قابل توجیه است یا صرفا با مبنای اب و ابناء سازگاری دارد؟
@halqat
#عموم
۷۳. با توجه به فرمایشات شهید صدر در انتهای بحث اطلاق و ابتدای بحث عموم، آیا میتوان پذیرفت که در عام شمولی، قوانین متعددی وجود دارند ولی در اطلاق شمولی، یک قانون واحد (با تطبیقات)؟
۷۴. شهید صدر با تمسک به تعریفی که از عموم ارائه میدهند، جهت خروج «اطلاق شمولی» از تعریف را بیان میکنند؛ توضیح دهید چرا تعریف شامل «اطلاق بدلی» نمیشود و چرا شهید صدر خروج «اطلاق بدلی» از تعریف را مطرح نکردهاند؟
۷۵. تفاوت تعابیر زیر را بدون لحاظ نحوهی تعلق حکم توضیح دهید:
الف) أي عالم شئت
ب) جمیع العلماء
ج) مجموع العلماء
۷۶. در بحث اشتراط قرینهی حکمت در جریان عموم، با توجه به نظری که شهید صدر اتخاذ کردهاند، موارد زیر را بررسی کنید:
الف) اگر مدخول اداة عموم لفظی باشد که در معنای مجازی استعمال شده است، چه طور استیعاب معنای مجازی آن (معنای مراد از مدخول) فهمیده میشود؟
ب) آیا در جایی که میدانیم متکلم در مقام بیان یک قید نیست، باز هم عمومیت استظهار میشود؟
۷۷. با مراجعه به فرمایشات مرحوم آخوند خراسانی در بحث «عام و خاص» و بحث «اجتماع امر و نهی، بحث تقدیم نهی بر امر» توضیح دهید آیا شهید صدر نظر مرحوم آخوند در مورد اشتراط قرینه حکمت در جریان عموم را به درستی منتقل کردهاند؟ اگر تفاوتی دارد، بیان فرمایید.
۷۸. با توجه به این که شهید صدر «احد العلماء» را عام بدلی شمردهاند، آیا جملهی «مات أحد العلماء» نیز عموم بدلی دارد؟
۷۹. اگر متکلم بگوید «أکرم کل عالم، و المقصود مطلق العالم» آیا مدلول تصدیقی در دلالت تصوری کلام داخل شده است؟
۸۰. الف) در مواردی مانند «إقرأ کل الکتاب»، مرحوم محقق عراقی وجهی مطرح نمودهاند که چرا استیعاب به اجزاء تعلق میگیرد و نه به افراد. آیا میتوان با تمسک به همین بیان، اثبات کرد که تعابیری مانند «أکرم کل العلماء» ظهور در عام مجموعی دارد؟
ب) تفاوت «عام مجموعی» با «عموم بلحاظ الاجزاء» چیست؟ آیا این دو دارای یک حقیقت هستند؟ (ر.ک: الأساس فی اصول الفقه٫ استاد محمدحسین عبدی دام عزه)
۸۱. با توجه به فرمایش مرحوم عراقی در وجه دلالت «اقرأ کل الکتاب» بر عموم بلحاظ اجزاء، قرینهی مذکور باعث چه تجوزی میگردد؟ آیا خود «کل» مجاز میشود یا مدخول آن؟
۸۲. اگر لام بر سر جمع برای دلالت بر استیعاب وضع نشده است و دلالت جمع معرف به لام مستقیما مدلول لام نیست، چرا کماکان جمع معرف به لام «عام» به حساب میآید و نه «مطلق»؟
۸۳. آیا تقاریب نحوهی دلالت جمع محلی به ال بر استیعاب، در مثالی مانند «اصعد الطبقات» نیز میآید؟
۸۴. الف) چرا اطلاق در نکره نمیتواند شمولی باشد؟
ب) ثمره عملی این که دلالت نکره در سیاق نفی عقلی باشد یا لفظی چیست؟
@halqat
#مفاهیم
۸۵. چرا مشهور در ضابطهی مفهوم «علیت» را هم لازم دانستهاند و به «انحصار» بسنده نکردهاند؟
۸۶. مراد از طبیعی الحکم که در رکن دوم ضابطهی مفهوم مطرح شده، طبیعتی است که به نحو شمولی شامل افرادش میشود یا به نحو بدلی؟
۸۷. با توجه به مطالب مرحوم شهید صدر در تقاریب اثبات مفهوم شرط به سوالات زیر پاسخ دهید:
الف) اطلاقهایی که در تقاریب مفهوم شرط ذکر شده هر کدام اطلاقِ کدام بخش از جمله است؟ (شرط، جزاء، هیأت جمله شرطیه و...) و تاثیر هر کدام در اثبات مفهوم شرط چیست؟
ب) توضیح دهید چرا بعضی از این اطلاقها در برخی تقریبها استفاده نشده و نیاز به آن نبوده است؟
ج) در وجه ثالث چرا نمیتوان ابتدا با اطلاق، علت تامه بودن را اثبات و سپس با اطلاق دوم ثابت کرد همیشه علت تامه است و در نتیجه علت منحصره است؟
د) با توجه به اینکه اطلاقِ جزاء، سنخ الحکم را ثابت میکند آیا اشکالی که به وجه رابع گرفتند حل نمیشود؟
ه) تفاوت وجهی که در بحث ضابطه مفهوم برای دلالت تصدیقی بر مفهوم گفتند با وجه رابع از وجوه دلالت جمله شرطیه بر مفهوم چیست؟
۸۸. با توجه به مطالب شهید صدر در بحث شرطِ محققِ موضوع به سوالات زیر پاسخ دهید:
الف) در جایی که شرط، محقق موضوع است آیا جمله شرطیه در معنای مجازی استعمال شده یا خیر؟ و اگر در معنای حقیقی استعمال شده چرا مفهوم نداشته باشد؟
ب) اگر متکلم بگوید «الحکم بوجوب الختان متوقف علی موضوع الولد» آیا میتوان اثبات کرد مکلف نسبت به غیر فرزندش تکلیف به ختان ندارد؟ اگر میشود، فرق این جمله با جمله «ان رزقت ولدا فاختنه» چیست؟
ج) در جمله «اذا افطرت فکفّر» و جمله «من اکرمَک اکرمْه» آیا شرط محقق موضوع است یا خیر؟
۸۹. در بحث مفهوم وصف مرحوم شهید صدر فرمودهاند #اگر بتوانیم سنخ الحکم را استفاده کنیم باز استفاده مفهوم اشکال دارد! چرا در فرض استفاده شخص الحکم فرمودند میتوانیم انتفاء آن را با انتفاء وصف نتیجه بگیریم، ولی در فرض استفاده سنخ الحکم نمیتوانیم انتفاء آن را با انتفاء وصف نتیجه بگیریم؟ آیا این دو مطلب با هم تنافی ندارند؟
۹۰. در جمله «إن رکِب الامیرُ مُعمّماً فخُذ رکابَه» انتفاء حکم در حال رکوب، بدون عمامه، از باب مفهوم #شرط است یا مفهوم #وصف؟ آیا شرط در این جمله شرطیه محقّق موضوع است؟
۹۱. با توجه به مطالب مرحوم شهید صدر در بحث مفهوم غایت بیان کنید:
الف) رکن اول مفهوم که در بحث ضابطه فرمودند، چه طور در اینجا تطبیق میشود؟
ب) در استفاده رکن دوم آیا بین مثالهای زیر فرق است؟
«اغسلوا وجوهکم و ایدیکم الی المرافق»
«اتموا الصیام الی اللیل»
«صم حتی تصبح شیخا»
۹۲. در مثال «اکرم العلماء الّا الشّعراء» نتیجه انتفاء #شخص حکم و انتفاء #سنخ حکم چیست؟ آیا مفهوم استثناء، وجوب اکرامِ عالمِ شاعر از باب هاشمی بودن را هم نفی میکند یا خیر؟
۹۳. آیا بیانی که در مفهوم حصر برای اثبات سنخ الحکم گفتهاند در استثناء هم میآید یا خیر؟
@halqat
جواهر الأصول (مباحث القطع) تقريرات السيد محمد باقر الصدر - محمد إبراهيم الأنصاري.pdf
8.08M
📗 جواهر الاصول (مباحث القطع) / تقریر دروس خارج اصول محققِ شهید سید محمدباقر صدر
🖊 آیةالله محمد ابراهیم انصاری اراکی اعلی الله مقامه
@halqat
1_929983559.jpg
13.54M
✔️ درختوارهی تلخیص علم اصول فقه بر اساس #حلقه_ثانیه
@halqat
📚 #دریافت_کتاب دروس فی علم الاصول بثوبها الجدید / ۴ مجلد
✔️ مطالب حلقات سه گانه شهید صدر به صورت درس به درس تنظیم شده و آخر هر درس سؤالاتی جهت مرور و تعمیق اضافه شده است.
🌐 http://alfeker.net/library.php?id=5491
@halqat
🎥 امام خمینی رحمه الله: امیدوارم کتابهای این #مرد_بزرگ مورد مطالعه مسلمین قرار بگیرد.
🌐 https://www.aparat.com/v/UkhtX
🎥 روایت مقام معظم رهبری حفظه الله از #قدرت_فکری شهید صدر رحمه الله
🌐 https://www.aparat.com/v/gRz26
🎥 اشاره رهبر معظم انقلاب دام ظله در سال ۶۶ به آنچه سال ۳۶ پیرامون شهید صدر رحمه الله در #نجف گفته میشد.
🌐 https://www.aparat.com/v/uio5e
🎥 رفتار #تربیتی شهید صدر رحمة الله علیه با طلبهای که ایشان را برای ناهار به حجره دعوت کرده بود.
🌐 https://www.aparat.com/v/qvx6t
🎥 شهید ابومهدی المهندس از شهید صدر میگوید؛ / بخشی از مستند «آغازگر یک پایان» درباره زندگی و زمانه شهید سید محمدباقر صدر رحمة الله علیه
🌐 https://www.aparat.com/v/9yNm2
🎥 بیانات سید حسن نصرالله دام عزه به مناسبت سالگرد شهادت شهید آیةالله صدر و شهیده #بنت_الهدی رحمة الله علیهما
🌐 https://www.aparat.com/v/Q0v1t
🎥 سخنرانی شهید مصطفی چمران رحمه الله به مناسبت شهادت آیةالله سید محمدباقر صدر رحمة الله علیه
🌐 https://www.aparat.com/v/ig4W9
🎥 خاطرات شنیدنی حجةالاسلام سید محمود دعایی از شهید صدر رحمه الله / مرحوم سید شهید و کتاب «مسأله حجاب» شهید مطهری رحمه الله
🌐 https://www.aparat.com/v/kmCNA
@halqat
🔖 #دریافت_مقاله واقعیت از نگاه [شهید سید] محمدباقر صدر و ملاصدرا
🖊 حسن لاهوتیان / جمال سروش
🌐 http://pfk.qom.ac.ir/article_1628_97e171e001e06cdefa4d679d151c0a56.pdf
✔️ #چکیده
شناسایی #واقعیت از نگاه #صدرالمتألهین که تساوی واقع با وجود را امری #بدیهی تلقی میکند، همان وجودشناسی است. اما شهید سید محمدباقر صدر با انکار #بداهت این تساوی، سعی میکند با استناد به صدق قضایایی که مطابَقی موجود در خارج ندارند، واقعیت را #اعم از وجود نشان دهد. اگرچه این ادعا، در اندیشۀ اسلامی طرفدارانی چون #معتزله را دارد، اما شهید صدر در انگیزۀ بیان این ادعا، هم در محتوای آن و هم در ادلۀ ارائه شده برای آن، از معتزلیان فاصله گرفته و دیدگاهی مُتقن عرضه کرده است. بههرحال نتیجۀ این اختلاف مبنایی میان #صدر و #صدرا، دو توصیف کاملاً متفاوت از #عالم_واقع است، اگرچه نسبت واقعیت با وجود، ماهیات، #معقولات_ثانی_فلسفی، #معدومات و مدرکات #عقل_عملی در این دو نگاه، قرابتهای زیادی نیز با هم دارند. پژوهش حاضر با نگاهی تطبیقی، ابتدا عالم واقعِ صدری را در کنار وجودشناسی صدرایی، تبیین و ارزیابی کرده است، سپس نشان داده که این دو متفکر با وجود اختلافات مبنایی در بداهت برخی گزارهها، روش مشابهی را در شناسایی واقعیت به کار بسته و در تعارض میان #برهان و بداهت، هر دو جانب برهان را گرفتهاند. در نهایت چرایی و چگونگی تجدیدنظر آنها در گزارههایی که بدیهی به نظر میرسیدند، تبیین شده و منشأ آن، تفاوت و مرز میان وجدان عدم و عدم وجدان، دانسته شده است.
@halqat
🔖 #دریافت_مقاله رهاوردهای نظریه توالد ذاتی شهید صدر
🖊 حسن لاهوتیان / بهروز محمدی منفرد
🌐 http://zehn.iict.ac.ir/article_44515_3dc448fbe50a8a22a22ac98d225a2844.pdf
✔️ #چکیده
نظریۀ #توالد_ذاتی شهید سیدمحمدباقر صدر، نظریهای بدیع در #معرفت_شناسی است که مدعی است قضایای #یقینی، تنها #بدیهیات و قضایای برآمده از آنان با قیاس #برهانی نیستند، بلکه «نتیجۀ حاصل از دلیل استقرایی» نیز بر اساس #حساب_احتمالات طی دو مرحلۀ #توالد_موضوعی و توالد ذاتی، مورد #یقین واقع میشود. از آنجا که شهید صدر معتقد است بیشتر معارف بشری از همین طریق حاصل میآیند، این روش معرفتی را در حوزههای مختلف علمی به کار گرفته و توانسته است گرههایی را باز و حتی سؤالات بیجوابی را با پاسخی مدلّل روبهرو سازد. آنچه از رهاوردهای این نظریه در این مقاله مورد توجه قرار گرفته، مربوط به سه حوزۀ #منطق، #فلسفه و #کلام است. انحصار بدیهیات در «اولیات» و «فطریات» در علم منطق، اثبات «واقعیت خارجی»، «علم به خارج» و «رابطۀ علّی و معلولی» در فلسفه و اثبات «وجود صانع حکیم» و «نبوت پیامبر اسلام» در کلام از رهاوردهای نظریۀ توالد ذاتی است که در این مقاله بررسی، نقد و ارزیابی شده است.
@halqat
🔖 #دریافت_مقاله بررسی اصل عدالت در حکمرانی اقتصادی مبتنیبر نظریه شهید صدر (با تأکید بر عدالت توزیعی)
🖊مهدی رعایائی / محسن داودآبادی فراهانی
📚 فصلنامه علمی - پژوهشی تحقیقات بنیادین علوم انسانی / دوره هفتم، شماره اول / خرداد ۱۴۰۰
🌐 http://frh.sccsr.ac.ir/article-1-285-fa.html
🌐 http://frh.sccsr.ac.ir/article-1-285-fa.pdf
✔️ چکیده
یکی از عرصههای مهم هر کشور عرصه #اقتصاد است که #وظیفه_حکومت در آن برقراری #عدالت و توازن و زمینهسازی برای بهرهمندی حداکثری مردم از امکانات و مواهب است. تبیین وظایف #حکومت را میتوان در دانشی به نام «حکمرانی» پیگیری کرد و وظایف اقتصادی #دولت در دانش #حکمرانی اقتصادی مورد بررسی قرار میگیرد. در این تحقیق سعی بر آن است که #حکمرانی_اقتصادی از منظر اسلامی بررسی شود. با توجه به اینکه یکی از مهمترین وظایف حکومت در عرصه اقتصاد برقراری عدالت است، پرسش اصلی تحقیق این است که برقراری عدالت (توزیعی) در حکمرانی #اقتصادی چه مؤلفههایی دارد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در حکمرانی اقتصادی براساس قاعده عدالت، لازم است فرصتهای اقتصادی، آموزشی، درآمدها، امکانات و مواهب عمومی و نیز اطلاعات بهصورت عادلانه در جامعه توزیع شود؛ بهطوریکه ضمن برخورداری همه افراد از حداقلها، زمینه بهرهبرداری بیشتر از این فرصتها و ثروتها برای همگان #مساوی باشد.
@halqat
🔖 #دریافت_مقاله نگاهی معرفتشناختی به گزارههای متواتر در انديشه اسلامی
📚 مجله معرفت کلامی، سال چهارم، شماره دوم، پاييز و زمستان ۱۳۹۲
🖊 محمد حسينزاده / استادِ موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی رحمه الله
🌐 http://kalami.nashriyat.ir/sites/kalami.nashriyat.ir/files/2_5.pdf
🌐 http://kalami.nashriyat.ir/node/681
✔️ چکيده
#متواترات که گونهای از دليلهای نقلیاند، در دانشهايی همچون #کلام، #فقه، #تاريخ و ديگر دانشهای همگن که ادله نقلی در آنها کارآمدند هستند، نقشی بسيار دارند. در نوشتار حاضر، درباره گزارههای متواتر با نگاهی معرفتشناختی و از اين جهت که مفيد يقيناند و میتوانند مبدأ #برهان قرار گيرند، بحث میكنيم. پيش از آن، از باب مقدمه، لازم است درباره تعريف خبر يا گزاره متواتر بحث، و تعريفهای ارائه شده را ارزيابی کنيم و درباره شرايط اعتبار خبر متواتر بحث كنيم؛ سپس ببينيم متواترات چه معرفتی به ما میدهند: معرفت #ظنی يا #يقينی؟ و اگر يقينی، آيا نوعی معتبر است يا شخصی؟ سرانجام به مسئله اصلی، يعنی #بديهی و #مبدأ_برهان بودن آنها میرسيم. در اين باره، نقدهايی را که متوجه بداهت و بلکه يقينی بودنشان شده است طرح و ارزيابی میکنيم و بدين نتيجه رهنمون میشويم که درجه معرفتی آنها فروتر از يقين بالمعنی الاخص است.
⭕️ در این مقاله به مبنای #شهید_صدر رحمه الله در #تواتر و تفاوت آن با مبنای رایج میانِ منطقدانان اشاره شده است.
@halqat
🔖 #دریافت_مقاله مبانی منطقی استقرا و تطبيقات معرفت شناختی آن در انديشه شهيد صدر
🖊 محمدعلی اسماعیلی
🌐 https://www.sid.ir/FileServer/JF/14001613912501.pdf
🌐 https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=223437
✔️ چکیده
مسئله «استقرا» از گذشتهی دور تا اکنون در منطق، معرفتشناسی و فلسفه علم مطرح بوده و از زوايای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. #استقرا، به دو قسم #تام و #ناقص تقسيم میشود. آنچه بيشترِ پژوهشها را در باب استقرا به خود اختصاص داده، استقرای ناقص است. صحت استنتاج در استقرای ناقص بر اثبات سه اصل مبتنی است:
الف) استحاله اتفاق و تصادف مطلق؛
ب) استحاله اتفاق و تصادف خاص؛
ج) توجيه تعميم بر غير موارد استقرا شده.
اثبات اصول سهگانه بالا مورد توجه مکاتب مختلف فکری در باب استقرا واقع شده و هر کدام از طرفداران ديدگاه عقلگرايی ارسطويی و تجربهگرايی به ارائه تلاشهايی در اين زمينه پرداخته است.
شهيد صدر رحمه الله با طرح ديدگاه جديدی به نام «ديدگاه ذاتی» در کتاب گرانسنگ «الأسس المنطقيهْْ للاستقراء» به نقد و بررسی ديدگاه #عقلگرايی #ارسطويی و تجربهگرايی پرداختهاند.
در ديدگاه شهيد صدر استقرای ناقص، مفيد يقين موضوعی است و حصول #يقين_موضوعی، با طی دو مرحله #توالد_موضوعی و #توالد_ذاتی سامان میپذيرد. در مرحله اول، احتمال مورد نظر افزايش میيابد و در مرحله دوم به يقين موضوعی تبديل میشود.
@halqat
هدایت شده از تنبیه الأمة
🌀 حقیقت اجتماعی سیاسی غدیر از دیدگاه شهید صدر
✅ اسلام در هسته قانون اساسی خود نظام حکومتی دادگر را بنیان نهاده است که همان کامل کردن دین و تمام نمودن نعمت است و قرآن کریم این مفهوم را در آن هنگام که رسول خدا ص و جهان اسلام روز #غدیر را به خاطر بنیان گذاری نظام حکومت پاک و وراسته جشن گرفتند، اعلام کرد.
♨️ اینکه من بقالی باشم در شیراز زیر سایه حکومت امام خمینی؛ برایم دوستداشتنیتر است از [اینکه مثل] مرجعیت سید ابوالحسن اصفهانی ره [را داشته باشم] زیر سایه حکومت صدام.
📌 متن کامل:
https://eitaa.com/Tanbiholomah/69
#حکومت_اسلامی
#شهید_صدر
#غدیر
@Tanbiholomah
هدایت شده از تفقه
👇🏻 این کانال، آرشیوِ مفیدی برای خواهران و برادرانِ حلقاتخوان جمع آورده است: 👇🏻
حلقه اولی ثانیه ثالثه
کتاب دروس فی علم الاصول (حلقات آیت الله شهید سید محمدباقر صدر)
کتاب دُرُوسٌ فی عِلْمِ الأُصُول في اُسْلُوبِهِا الثانی آیت الله باقر ایروانی
معرفی کانالهای صوت تدریس حلقههای ۱ تا ۳ توسط اساتید محترم حوزه
و شروح و خلاصه و نمودار
🌐 https://eitaa.com/halaghat1_3
@tafaqqoh
هدایت شده از تفقه
✨ همایش در مسیر صدر ✨
🔰 گرامیداشت سالگرد شهادت آیت الله شهید سید محمد باقر صدر (قدس سره)
💠 با حضور مغتنم:
🔶 آیت الله سید عبدالهادی حسینی شاهرودی دامت برکاته
🔹 موضوع: بررسی ابعاد اخلاقی شهید صدر
🔶 آیت الله سید منذر حکیم دامت برکاته
🔹 موضوع: بررسی ابعاد فقهی شهید صدر
🔶 آیت الله عباس ظهیری دامت برکاته
🔹 موضوع: بررسی ابعاد علمی شهید صدر
🔷 حجت الاسلام و المسلمین استاد رضا اسلامی دامت برکاته
🔸 موضوع: بررسی ابعاد نظریه پردازی شهید صدر
🔷 حجت الاسلام و المسلمین استاد محمد حسین عبدی دامت برکاته
🔸 موضوع: بررسی ابعاد اصولی شهید صدر
🔷 حجت الاسلام و المسلمین فاضل بابلی دامت برکاته
🔸 موضوع: ابعاد فلسفی شهید صدر
📅 یکشنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۳ مصادف با ۲۲ جمادی الاولی ۱۴۴۶
🕛 از ساعت ۷ الی ۱۷
✨ مدرسه عالی انوار طاها ✨
@tafaqqoh