تجربیات جهانی توسعه- ۱۳: مهتری گر به کام شیر در است...
دکتر حمیدرضا فرتوکزاده، دانشیار دانشکده مدیریت دانشگاه مالک اشتر
داده های گزارش پیوست (dossier July 2023) نشان میدهد که شتاب روند همگرایی ژئواکونومیک کشورهای جنوب خلیج فارس با چین در حدی است که شاید مرز معینی میان دو نظم اقتصادی آنگلوساکسونی و چینی در منطقه قابل شناسایی نباشد.
این میزان از همگرایی بلکه درهم تنیدگی ژئواکونومیک مستمر و فزاینده، نمی تواند بدون چشم انداز مشترک ژئوپلیتیک میان دو طرف باشد. این داده ها نشان می دهد که ایرانیان برای گذار از حاشیه نشینی در پس کوچه های متروکه نظم های آنگلوساکسونی و چینی به کانون جغرافیای ایرانی و متن نظم ایلاف چه راه سنگلاخ و صعبالعبوری در پیش رو دارند.اگرچه تحریمهای ظالمانه آنگلوساکسون ها،مانع بزرگی در مسیر رشد اقتصاد ایران است،اما فروکاستن مساله اقتصاد ایران به تحریم می تواند دو پیامد ناگوار داشته باشد که
یک
غفلت از پیچیدگی مرکب و واگرایی درونی و درجا زدن در باتلاق آنگلوساکسونی بازیابی دلار petrodollar recycling
دو
غفلت از چرخش ژئواکونومیک به سمت اقتصاد های مکمل و توسعه شبکه های ارزش دو-چند جانبه با کشورهای منتخب
ایرانیان برای عبور از این سنگلاخ به ابتکار استراتژیک فراتر از سناریوها robust strategic initiative نیاز دارند.ابتکاری که هم در شرایط تحریم و هم در شرایط لغو تحریم معتبر باشد.چنين ابتکاری می تواند هم در داخل کشور وفاق سیاسی ایجاد کند و هم به تکوین روابط تجاری پایدار با کشورهای منتخب بیانجامد.در حالی که روش های رایج برای دور زدن تحریم غالبا برعکس عمل می کنند. یعنی هم شکاف داخلی را تشدید میکند و هم روابط خارجی را در وضعیت شکنندگی دائمی قرار می دهد.این روش ها صرفا جنبه موقت و عبور از بحران داشته و نه تنها چشم انداز مشترک برای آینده اقتصاد کشور خلق نمی کند بلکه به تخریب سرمایه اجتماعی و سلب اعتماد مردم منجر می شود.
همچنان که پیش از این توضیح داده شد،یکی از ویژگیهای مهم ابتکار ایلاف این است که امکان فرارفتن از سناریوها را فراهم می آورد،یعنی ضمن اینکه در شرایط تحریم قابل اجراست،در صورت لغو تحریم ها شتاب و کارآمدی بیشتری پیدا می کند.در روش های رایج دورزدن تحریم، منفعت غالب کنش گران در بقای تحریم است.بنابراین حتی اگر قلبا هم خواستار لغو تحریم ها باشند، به لحاظ موقعیت و منفعتی که در میدان عمل دورزدن تحریم دارند،متهم به کاسبی تحریم می شوند و دستمایه عملیات روانی دشمن قرار می گیرند. مشابه همین شرایط برای شرکای تجاری خارجی وجود دارد. آنها هم طبیعتا نگرانند که با لغو تحریم ها،کنار گذاشته شوند و همین نگرانی،رابطه درازمدت و اثربخش را از دسترس دور کرده و مانع شکل گیری و تکوین شبکه های ارزش دو-چند جانبه با کشورهای منتخب می شود.
طنز تلخ اين ماجرا آنجاست که رسانه های وابسته به آنگلوساکسون ها این قدرت روایت سازی را دارند که حتی مسوولیت خروج حامیان شان از برجام را هم به گردن قربانیان تحریم بیاندازند.یعنی با بهره برداری از زرادخانه جنگ شناختی، فضای ذهنی جامعه را مغشوش کرده و جای قاتل و قربانی را عوض کنند. بنابراین برخورداری نظام جمهوری اسلامی ایران از یک ابتکار استراتژیک فراتر از تحریم که قدرت آفرینش چشم انداز مشترک را داشته باشد،ضرورت انکارناپذیر دارد.
ابتکار ایلاف برآن است که برای این نیاز و ضرورت هم پاسخی درخور و شایسته ارائه کند.هرچند باید اذعان کرد که مسیرهای ترسیم شده در ابتکار ایلاف عمدتا از جنس ربودن لقمه از دهان شیر هستند و رسم و راه "مهتری" تا هست چنین باشد و تا بوده چنین بوده است.
#ابتکار_ایلاف
#مقابله_با_نظم_آنگلوساکسونی
#چرخش_ژئواکونومیک_به_شبکههای_ارزش
#تجربیات_جهانی_توسعه
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
نقد یکی از عزیزان دنبالکنندهی "شیفت"👇
نقطه ضعف اصلی طرح شیفت، مفروضاتی است که درباره زنجیره ارزش جهانی و بازارهای جهانی دارد. طرح شیفت با آنکه از اصطلاحات ژئوپولیتیک و ژئواستراتژی استفاده میکند، اما توجهی به نیروهای فعال در این میدانها ندارد و میدان را مسطح میبیند...
#نقد
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
نقد یکی از عزیزان دنبالکنندهی "شیفت"👇
در مورد طرح شیفت، چند نکته به نظر میرسد:
نقطه قوت طرح شیفت، فاصله گرفتن از گفتار رایج میان مسئولان و رسانهها در مورد ترانزیت و توجه به ایده زنجیره ارزش است. از این جهت می تواند یک قدم به جلو تلقی شود.
اما نقطه ضعف اصلی طرح شیفت، مفروضاتی است که درباره زنجیره ارزش جهانی و بازارهای جهانی دارد.طرح شیفت با آنکه از اصطلاحات ژئوپولیتیک و ژئواستراتژی استفاده می کند، اما توجهی به نیروهای فعال در این میدانها ندارد و میدان را مسطح میبیند.
طرح شیفت، خام فروشی را مانع مشارکت موثر ایران در زنجیره های جهانی ارزش میداند.به این معنی که اگر ایران دست از خام فروش بردارد و فرآوری و ترابری را توسعه بدهد آنگاه به زنجیرههای جهانی ارزش خواهد پیوست و در آنجا مشارکت موثر خواهد داشت.
در حالی که منطق طرح ایلاف به کلی با این نگاه متفاوت است و خام فروشی ایران را ناشی از دو عامل برونزا و درونزا میداند. عامل برون زای خام فروشی ایران، تحمیل قانون آمره نظم اقتصادی آنگلوساکسونی است که از دوران کمپانی هند شرقی تا قرارداد سایکس پیکو و تحریم های ناجوانمردانه آمریکا استمرار داشتهاست. عامل درونزا هم به حکمرانی اقتصادی و صنعتی کشور بر میگردد که از اواخر دهه چهل تاکنون استمرار داشته و حاصل آن، حضور منفعلانه و فقدان طرح ژئواکونومیک برای مواجهه هوشمندانه با نظم اقتصادی انگلوساکسونی بودهاست.
ما در طرح ایلاف در مورد ریشههای خارجی و داخلی این وضعیت به تفصیل بحث کردهایم و توضیح دادهایم که چگونه جایگاه ژئوپولیتیک ایران در شمال خلیج فارس همواره موجب نگرانی و سوء ظن آنگلوساکسون ها بوده و باعث شده که تضعیف پیوندهای حیاتی میان ایران و کشورهای همسایه در دستور کار دیپلماسی آنگلوساکسونی باشد. در مورد حکمرانی اقتصادی و صنعتی کشور هم در طی دو دهه گذشته به تفصیل سخن گفته ايم که جمع بندی آن در مقاله نشریه بهبود آمده است.
https://www.behboodmodiriat.ir/article_163484.html
به بیان دیگر، طرح شیفت، بر این فرض استوار است که زنجیرههای ارزش به مفهوم واقعی کلمه، جهانی هستند و همه کشورها می توانند براساس شایستگی، جایگاه مناسبی در زنجیره های جهانی ارزش به دست آورند. اما طرح ایلاف قائل به وجود نظم اعمالی آنگلوساکسونی با ویترین اعلامی حهانی global order است. یک نظم اقتصادی که غالبا رفتار تهاجمی دارد و قوانین آمره و سلطه جویانه اش را گاه و بیگاه به دیگران تحمیل میکند.
طرح ایلاف در صدد ایجاد شبکه های ارزش دو_چندجانبه با کشورهای منتخب است، به گونهای که از تعرض مباشران نظم آنگلوساکسونی در امان باشد و اولویتهای لجستیکی کشور را بر همین اساس معلوم میکند. مقصد نهایی ابتکار ایلاف آن است که با مداومت و استمرار در توسعه و تعمیق شبکه های ارزش با رویکرد ژئواکونومیک به یک نظم اقتصادی منطقهای دست پیدا کند. نظمی مصون از تعرض آنگلوساکسونها...
#نقد
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
جنگ ریلی با بخش خصوصی!
دکتر سبحان نظری، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی شرکتهای ریلی کشور و عضو هستهی مرکزی "شیفت"
- در راهآهن، رویههای مدبرانهای در حال انجام نیست و تقریباً جنگی با بخش خصوصی شروع شده است.
- کسانی زمام امور راهآهن را در دست گرفتهاند که نه دانش مرتبط با این حوزه را داشتهاند و نه تجربه مرتبط با این حوزه.
- علاوه بر کاهش درآمد، زیاندهی شدید راهآهن و افزایش تعداد سوانح، سرمایههای بخش خصوصی را هم از این بخش فراری دادند. آینده سیاهی، جلوی سرمایهگذاران ریلی تصویر شده است.
- مدیرعامل راهآهن اصلاً حاضر نیست با انجمنها و تشکلهای خصوصی ریلی جلسهای بگذارد. مثلاً ۹۵ درصد زمان جلسه به سخنرانی ایشان اختصاص دارد. اساساً جلسه گفتوگویی با ما که تشکل اصلی حملونقل ریلی کشور هستیم، ندارد. اینطور نیست که نظر تخصصی یا پیشنهاداتمان را بشنود.
- با علم به موضوع اعلام میکنم که این سیستم مدیریتی منجر به فرار بسیاری از نخبگان صاحب علم راهآهن شده است.
hammihanonline.ir/news/economy/jng-ryly-ba-bkhsh-khswsy
#نهضت_ملی_برای_احیای_راهآهن
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری
آب یا نان؟! اگر برای مردم سیستان آب نشد، لااقل برای دیگران نان شد! بنا نیست درب همچنان بر همین پا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
انتقال آب از دریا یا آبخیزداری؟!
دکتر مهدی فصیحی هرندی، محقق حوزه سیاستگذاری و دیپلماسی آب و پژوهشگر مرکز بررسیهای استراتژیک
- حجم رواناب در استان سیستان و بلوچستان سالانه حداقل ۲۰ میلیارد مترمکعب و بیش از ۱۰ برابر بیشینه حجم مخزن سد زایندهرود است!
- ذخیرهی آب توسط طرحهای تأخیری و کوچکمقیاس، راهکار رفع مشکلات آب در استانی همچون سیستان و بلوچستان است.
#احیای_حکیمانه_زنجیرههای_ارزش
#توسعه_کوچکمقیاس
#پایلوت_شیفت
#مکران
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
ابلاغ سیاستهای کلی نُهگانهی توسعه دریا محور از سوی رهبر معظم انقلاب
۱۶ آبان ۱۴۰۲
قوه مجریه موظف است با کمک مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه و با بسیج دستگاههای مسئول، برنامه جامع تحقق این سیاستها را، شامل تقدیم لوایح، تصویب مقررات و اقدامات اجرائی لازم در مهلت شش ماهه ارائه کند.
👈متن کامل
#توسعه_دریامحور
#احیای_حکیمانه_زنجیرههای_ارزش
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
ابلاغ سیاستهای کلی نُهگانهی توسعهی دریا محور از سوی رهبر معظم انقلاب
۱۶ آبان ۱۴۰۲
قوه مجریه موظف است با کمک مجلس شورای اسلامی و قوه قضائیه و با بسیج دستگاههای مسئول، برنامه جامع تحقق این سیاستها را، شامل تقدیم لوایح، تصویب مقررات و اقدامات اجرائی لازم در مهلت شش ماهه ارائه کند.
متن سیاستهای کلی توسعه دریا محور به این شرح است:
دریاها و خصوصاً دریاهای آزاد و اقیانوسها از مواهب الهی و ذخایر و منابع سرشاری برای زمینهسازی رشد علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، تأمین نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستر مناسبی برای تمدنسازی میباشند. ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرارداشتن بین دو دریا و برخورداری از هزاران کیلومتر سواحل و نیز جزایر و ظرفیتهای فراوان بر زمین مانده، لازم است با حضور مؤثر در ساحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و بهرهگیری از آن به عنوان یک پیشران و محور توسعه کشور، برای احراز جایگاه شایسته منطقهای و جهانی در بهرهگیری از دریا اقدام کند. از این رو سیاستهای کلی توسعه دریا محور به شرح زیر تعیین میگردد:
۱- سیاستگذاری یکپارچه امور دریایی و تقسیم کار ملی و مدیریت چابک و کارآمد دریا به منظور بهرهگیری حداکثری از ظرفیتهای دریا، برای احراز جایگاه شایسته جهانی و رتبه اول در منطقه.
۲- توسعه فعالیتهای اقتصادی دریامحور و ایجاد قطبهای توسعه دریایی پیشران در سواحل، جزایر و پسکرانهها به گونهای که نرخ رشد اقتصادی در حوزه فعالیتهای دریامحور (اقتصاد دریامحور) طی ده سال همواره حداقل دو برابر نرخ رشد اقتصادی کشور باشد.
۳- تسهیل و توسعه سرمایهگذاری و مشارکت داخلی و خارجی با ایجاد زیرساختهای لازم نرم افزاری و سخت افزاری (حقوقی، اقتصادی، زیربنایی و امنیتی)
۴- تدوین طرح جامع توسعه دریامحور با پهنهبندی دریا، کرانه و پسکرانه و تعیین سهم و جغرافیای جمعیت، تجارت، صنعت، کشاورزی و گردشگری، خصوصاً در سواحل و جزایر جنوب و بالاخص سواحل مکران با تاکید بر هویت ایرانی-اسلامی طی حداکثر یک سال پس از ابلاغ سیاست.
۵- بهرهبرداری حداکثری و بهینه از ظرفیتها، منابع و ذخایر زیست بوم دریایی با ممانعت از تخریب محیط زیست دریایی بخصوص توسط کشورهای دیگر.
۶- تأمین و ارتقاء سرمایه انسانی و مدیریت متعهد و کارآمد و ایجاد پشتوانه علمی، آموزشی و پژوهشی برای توسعهی دریامحور و زیست بوم نوآوری و فناوری دریایی.
۷- توسعهی همکاریهای اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری در طرحهای بزرگ مقیاس و دانش بنیان زیرساختی، تولیدی و خدماتی با کشورهای همسایه و سایر کشورها به منظور بهرهگیری از ظرفیتهای دریایی و حضور مؤثر در معابر بینالمللی و دستیابی به موقعیت قطبهای منطقهای.
۸- افزایش سهم کشور در حمل و نقل دریایی و ترانزیت با ایجاد و تقویت شبکه حمل و نقل ترکیبی.
۹- حمایت از سرمایهگذاران بومی و محلی در طرحهای توسعهای و حمایت از فعالان اقتصادی و بنگاههای کوچک و متوسط جوامع محلی در حوزههای مختلف از جمله صیادی، کشاورزی، صنعتی و گردشگری.
#توسعه_دریامحور
#احیای_حکیمانه_زنجیرههای_ارزش
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
حاجقاسمِ اقتصادِ صنعتی ایران در دههی اول انقلاب
مرحوم میرمصطفی عالی نسب
ناجی اقتصاد ایران در شرايط سخت جنگ تحمیلی...
پ.ن.: سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ یکی از دورههای موفق پیشرفت صنعتی ایران بودهاست که فهم عمیقی از توسعه در بین زمامداران اقتصادی کشور وجود داشت.
#توسعه_صنعتی_دانشبنیان
#راهبرد_توسعه_صنعتی
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
تجربیات جهانی توسعه- ۱۴: استراتژی جدید آلمان برای مقابله با «صنعتیزدایی»
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان در راستای برنامه جدید صنعتی دولت، با انتقاد از بکارگیری عبارت «آلمان مرد بیمار اروپا»، از استراتژی جدید صنعتی این کشور برای مقابله با «صنعتی زدایی» آلمان رونمایی کرد.
🔻بر اساس استراتژی صنعتی جدید، آلمان درحال برنامهریزی برای اعمال معافیتهای مالیاتی به ارزش ۵۰ میلیارد یورو در چهار سال آینده است تا به صنایع و کسبوکارهای این کشور در مقابله با افزایش قیمتهای انرژی کمک کند.
🔻 در قالب این استراتژی، قوانین مالی و پولی فعلی آلمان که به مثابه عامل افزایشدهنده بدهی در صنایع آلمان عمل میکنند، بازنگری شوند.
🔻هابک خواستار توافق در مورد قیمتهای برق و تخفیف برای برخی از بخشهای صنعت از طریق یارانههای دولتی شده است.
🔻برای غلبه بر این چالشها علاوه بر معافیت مالیاتی در چهار سال آینده قرار است:
1.تسریع در گسترش شبکههای برق و زیرساختهای هیدروژنی
2.مدرن سازی خطوط ریلی پلها و جادهها
3.کاهش بوروکراسی تسریع در برنامهریزی و مراحل تصویب
4.ذخیرهسازی سوخت در مخازن زیرزمینی
5. عقد قراردادهای تجاری جدید
6. کمک به صنایع انرژی بر در آلمان با کاهش قیمت صنعتی برق
7. ایجاد انگیزههای مالی برای افراد جهت تداوم کار و تولید
8.ارائه تسهیلات به کارگران مهاجر به آلمان
9. نظارت متوازن و برابر بر شرکتهای بزرگ و متوسط
در دستور کار دولت این کشور قرار بگیرد.
منبع: رویترز
#راهبرد_توسعه_صنعتی
#تجربیات_جهانی_توسعه
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
پیرامون طراحی ابتکار "شیفت"
سلام و عرض ادب
بسیاری عزیزان پیرامون کمّ و کیف پیشرفت امور مربوط به طراحی ابتکار "شیفت" سوال میکنند. ضمن تشکر از لطف و عنایت بزرگواران، انشالله در فرصت مناسب، گزارش مبسوط ارائه خواهد شد. الحمدلله پیشرفت کار به خوبی و با سرعت مطلوب صورت پذیرفتهاست. در یک دستهبندی اجمالی، کل فعالیتهای در حال انجام را میتوان در سه بخش تدوین سند قانونی، پیگیری بنیاد، و اجرای پایلوت تقسیم نمود. تلاش شده با مشارکت تیم تخصصی و اجرایی حدوداً ۲۰ نفره، در عین اتقان و پرهیز از عجله، سرعت مناسب پیشرفت کار مورد توجه کافی قرار گیرد. البته توصیه اکید شده که به دلایلی در حال حاضر وارد فاز رسانهای گسترده نشویم. به همین جهت، رسانهی "شیفت" فعلا فقط محدود به ارائهی برخی پُستهای محتوایی در همین کانال است.
از بزرگواران استدعا دارم لطف کنند و در این زمینه، نقد یا نظر تکمیلی خود را دریغ نفرمایند.
#طراحی_شیفت
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
سازوکار (مکانیزم)های ابتکار "شیفت"
برخی سازوکارهای قابل استفاده در ابتکار "شیفت" عبارتند از:
- مالیات
- سقف و مبادله
- قیمتگذاری پویا
- پوشش ریسک
- تهاتر و تبادل فناوری
- رتبهبندی هوشمند
- مشارکت دولتی-خصوصی
#سازوکار_حکمرانی
#احیای_حکیمانه_زنجیرههای_ارزش
#یکپارچگی_منابع_تولید_ارزش
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
سازوکار "سقف و مبادله" Cap & Trade
- یک سازوکار حکمرانی مبتنی بر تنظیم سقف میزان تولید یک عارضه (همچون تولید آلایندگی) برای بازیگران مختلف صنعت یا سازمان است. تولید عارضه تا سقف تعیینشده، هزینهی اضافی برای بازیگر مربوطه ندارد، ولی تولید بیشتر از سقف مستلزم خرید جواز (permit) از سایر بازیگران است.
- کاربرد این ابزار حکمرانی ارزشمند فقط در حوزهی تولید کربن خلاصه نمیشود. صرفنظر از تلاش برخی قدرتها برای برخی سوءاستفادهها (همچون توافق زیستمحیطی پاریس ۲۰۱۵)، این ابزار میتواند کاربرد مناسبی در تنظیم عدالتمحور روابط بین بازیگران مختلف یک سیستم و تغییر نقطهی تعادل سیستم داشته باشد.
- در مقالهی زیر، که اخیراً (اکتبر ۲۰۲۳) توسط پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان در نشریهی معتبر Environmental Science and Pollution Research منتشر شدهاست، از طریق نظریهی بازی، سازوکار سقف و مبادلهی کربن، با مداخلهی دولت (رهبر بازی جهت بیشینهسازی رفاه اجتماعی) در بازار گونههای حملونقل سبز و غیرسبز، مدلسازی و بینشهای مدیریتی استخراج شدهاند. (فایل اصل مقاله)
link.springer.com/article/10.1007/s11356-023-29978-5
#سازوکار_حکمرانی
#سقف_و_مبادله
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری
ظرف آب کج است! | هفت پیشنیاز قطعی اقتصادی ابتکار "شیفت" ✍ دکتر رسول بخشی، دانشیار دانشکده اقتصاد د
سودهای هنگفت دولتیها و شبه دولتیها در بازار رمزارزها؛ یکی از موانع رفع علتالعلل معضلات اقتصادی کشور (متن)
✍مهندس محسن درّی، کارشناس حوزهی رمز ارزها
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
سودهای هنگفت دولتیها و شبه دولتیها در بازار رمزارزها؛ یکی از موانع رفع علتالعلل معضلات اقتصادی کشور
✍مهندس محسن درّی، کارشناس حوزهی رمز ارزها
- وضع مالیات بر خرید و فروش رمز ارزها، به عنوان یکی از راهکارهای کنترل نرخ رشد نقدینگی و کاهش آن به زیر نرخ رشد دلار (مهمترین پیشنیاز کلان اقتصادی راهاندازی زنجیرههای ارزش در ابتکار "شیفت") مطرح شدهاست.
- با نگاهی اجمالی، شاید انجام این کار با وضع قوانین مالیاتی و یا محدودیتهای درگاه پرداخت برای صرافیهای ارز دیجیتال، ساده به نظر برسد. ولی واقعیت امر این است که بیشترین منفعت در حوزه استخراج و خرید و فروش رمز ارزها از آنِ دولت و سازمانها و افراد وابسته به آن است.
جهت نمونه میتوان به توسعه و بهرهبرداری فارمهای استخراج رمز ارزها توسط دولت و سازمانهای وابسته به آن اشاره کرد.
- از آنجایی که برق استفاده شده برای استخراج هزینه زیادی برای دولت ندارد، این امر را بسیار اقتصادی میکند. حال صرفا استخراج ارز دیجیتال به کار نمیآید؛ دولت باید برای تامین کسری بودجه خود اقدام به فروش این منابع و تبدیل آن به ریال کند. بنابراین صرافیهای ارز دیجیتال با مجوز دولت و توسط سازمانهای دولتی ایجاد شدهاند تا این منابع به فروش برسند. این صرافیها علاوه بر تبدیل به ریال، سودهای هنگفت روزانه به واسطه کارمزد تراکنشها بدست آورند. به عنوان مثال، یکی از این صرافیها که وابسته به نهاد ... است، روزانه ۲۰ میلیارد تومان فقط از قِبَل این کارمزد به دست میآورد.
- متأسفانه در زمینه رمز ارزها، کلاهبرداریهای گستردهای نیز انجام میشود و اکثر آنها با پشتوانه و حمایت افرادی انجام میشود که ردههای بالایی در سازمانهای مهم دولتی دارند. به عنوان مثال صرافی رمز ارز داخلی کریپتولند که میلیونها دلار از پول مردم در این صرافی ناپدید شد!
- با این حال، مسئولین دلسوزی وجود دارند که توانایی مقابله با وضع موجود را دارند. امید است «شیفت» در این زمینه شفافسازیها و اقدامات عملی لازم برای جلوگیری را انجام دهد.
- بهترین راه پیشنهادی، محدود سازی درگاههای پرداخت صرافیهای داخلی است که البته به دلیل منافع گروههای خاص، کار سختی است (هنوز درگاههای پرداخت سایتهای قمار در ایران فعال هستند). از دیگر راهحلها میتوان به وضع مالیات سنگین بر خرید و فروشها اشاره کرد.
- با آرزوی موفقیت برای «شیفت» و به امید فردایی بهتر برای وطنم ایران.
#رانت_منابع
#مالیات_بر_خریدوفروش_رمزارزها
#پیشنیاز_کلان_اقتصادی_شیفت
#پیشنیاز_احیای_زنجیرههای_ارزش
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
مدیریت راهآهن کشور اساساً انجمن بخش خصوصی را قبول ندارد...
دکتر سبحان نظری، رئیس هیات مدیره انجمن شرکتهای حملونقل ریلی کشور و عضو هستهی مرکزی "شیفت"
- در دوره مدیریت میعاد صالحی بر راهآهن، شاخصها نزولی، سوانح رو به رشد و فرار سرمایه بخش خصوصی داشتیم.
- مدیریت فعلی راه آهن سر ستیز با بخش خصوصی دارد. به دفعات درخواست نشست مشترک با مدیرعامل راه آهن داشتیم ولی میعاد صالحی همه درخواستهای ما را رد کرد!
پ.ن.: سرعت متوسط حمل بار در شبکه ریلی کشور به طرز عجیبی کاهش یافته و به کمتر از ۳ کیلومتر بر ساعت رسیدهاست، که حدود نصف سرعت حرکت پیادهروی است!
#نهضت_ملی_برای_احیای_راهآهن
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آماری عجیب از بیعدالتی شدید در تقسیم ثروت جهان
"من اخیراً کتابی دیدم به نام سرگذشت استعمار؛ تشریح میکند که استعمار چگونه در قارّهی آمریکا و در قارّهی آسیا توانست ثروتهای اینها را از بین ببرد و خودش را ثروتمند کند. کشور انگلیس ثروتمند نبود، فرانسه ثروتمند نبود، کشورهای اروپایی ثروتمند نبودند؛ اینها ثروت کشورهای دیگر را گرفتند. خب اینها به وسیلهی سلاح توانستند یک چنین کارهایی را بکنند. ذهنهای خلّاقی داشتند، درست است؛ تلاش هم خیلی کردند؛ اهل خطرپذیری بودند؛ اینها خصوصیّات خوب اروپاییها است امّا از این خصوصیّات چه استفادهای کردند؟ ایجاد نظام سلطه در عالم؛ نظام سلطه. یکی از بلاهای بزرگ امروزِ دنیا که هنوز تمام نشده و انشاءالله تمام خواهد شد، نظام سلطه است. نظام سلطه یعنی دنیا تقسیم بشود به سلطهگر و سلطهپذیر؛ یک عدّهای حتماً بایستی قدرتمندانه بر همهی دنیا حکمرانی کنند، کشورهای دیگری هم بایستی زیر پوششهای مختلف از اینها اطاعت کنند؛ این نظام سلطه است."
رهبر معظم انقلاب
#تمدن_چپاول
#احیای_حکیمانه_زنجیرههای_ارزش
#نظم_نوین_جهانی
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
کسی که به شما غذا میدهد، شما را کنترل میکند!
توماس سانکارا (چگوارای آفریقا)
#امنیت_غذایی
#وابستگی_به_بدهی
#اقتصاد_مقاومتی
#پایلوت_شیفت
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
با توجه به تماس و پیگیری بیت رهبر معظم انقلاب، انشاءالله به زودی گزارش یکسالهی پیشرفت "شیفت" و میزان همکاری ارگانهای مختلف جهت اجرای آن، به صورت حضوری ارائه خواهد شد.
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
تنفس در جدول مندلیف! و راهکارهایی که تشنهی اقدام و عملاند... (۱)
دکتر مهدی طغیانی، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، ۱۴۰۲۰۸۲۳
متن
#آلودگی_هوا
#آمایش_سرزمین
#اقدام_و_عمل
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
تنفس در جدول مندلیف! و راهکارهایی که تشنهی اقدام و عملاند... (۱)
دکتر مهدی طغیانی، نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، ۱۴۰۲۰۸۲۳
امروز چهارمین روزی است که از ابتدای سال، اصفهان، بخاطر آلودگی هوا تعطیل میشود و این وضعیت در کشور بی نظیر است! در اينباره نکاتی عرض می شود:
-حسب اطلاع واصله گویا هنوز از مازوت سوزی در نیروگاه شهید منتظری به عنوان متهم ردیف اول خبری نیست و باید سراغ سایر متهمین رفت.
-تهران با اقلیم مشابه حداقل ۵ برابر اصفهان وسیله نقلیه سبک دارد و لذا نسبت دادن این حجم از آلودگی به خودروهای سبک شهری هم اساساً منتفی است. اگرچه این خودروها و بویژه موتورسیکلتها از جمله سرچشمههای آلاینده به شمار میروند.
-حسب مطالعات مراکز دانشگاهی توسعه غیراصولی صنعت بصورت فشرده و در شعاع پیرامون کلانشهر اصفهان و حواشی آن از جمله حملونقل مواد اولیه و محصولات تولیدی و نیز رفت و آمد پرسنل با خودروهای سنگین آلاینده قطعا از جمله دلایل اصلی آلودگی متمایز هوا در شهر اصفهان است.
-بیش از ۲۵ شهرک صنعتی با هزاران واحد تولیدی اغلب آلاینده در شعاع کمتر از ۷۰ کیلومتری شهر اصفهان به همراه ده ها واحد تولیدی بزرگ از جمله فولاد، ذوب آهن، نیروگاه و پالایشگاه ووو و صدها واحد صنعتی و کارگاه ریختهگری و کوره آجرپزی و غیره همگی به انتشار انواع آلایندهها در هوای سرد پاییزی مشغولند و تهویه ای که بدلیل سکون جو امکان پذیر نیست و خیلی زود اشباع میشود!
-نظارت خاصی هم به موجب قانون بر این همه واحد صنعتی یا اساساً نیست و یا به شکل کارآمدی اعمال نمیشود. (داخل پرانتز: از وضعیت آلایندگی یکی از واحدهای بزرگ صنعتی گزارش گرفتم در یک سال و نیم هشتاد مرتبه آلودگی ثبت شده بود که با هجده مورد تذکر و ۲ پرونده در دادگاه، تنها بعد از دو سال ۷ میلیون تومان جریمه شده بود! یعنی تقریبا معادل هزینه یک روز غذای دفتر مدیرعامل!!!)
-و در کنار این صنعت و تولید، بیش از دو و نیم میلیون انسان در حال تنفس این هوای اشباع از اغلب عناصر جدول مندلیف هستند!
-اما چه باید کرد؟ آیا اساساً راهی برای خروج از این وضعیت هست؟ بله البته و قطعاً و حتماً راهی هست...
-بدلیل ضعف ساختاری ادارات کل محیط زیست متاسفانه میزان آلایندگی واحدهای تولیدی برای سازمان به عنوان مقام ناظر در قانون شفاف نیست و اغلب یا اساسا پرونده ای تشکیل نمیشود و یا پروندههای تشکیل شده بخاطر ضعف مدارک و مستندات در محاکم قضایی رد میشود. دو سال است پیشنهاد استفاده از فناوری برای رصد و پایش واحدهای آلاینده را دادهایم. اینکه با استفاده از همه داده های موجود از جمله دادههای ماهوارهای و نیز بهرهگیری از پهپاد و لیزر و غیره مرتب همه این واحدهای تولیدی رصد شوند و بلافاصله واحد متخلف با تدارک شعب ویژه در دستگاه قضایی اعمال قانون شود. همه چیزش هم در استان وجود دارد. هم شرکت دانش بنیان و تولیدکننده فناوری اش، هم دادگستری و قانونش و هم منابع مالی و امکانات و تجهیزاتش!
-فقط عزم و اراده و اقدام و عمل میخواهد. فقط هم کار محیط زیست یا استانداری نیست. همه باید کمک کنند.
#آلودگی_هوا
#آمایش_سرزمین
#اقدام_و_عمل
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری
تجربیات جهانی توسعه- ۲: با ضرباتی که به صنعت زدیم، انقلاب را به انحراف کشاندیم... با ورود جوانان نخب
اولویت "شیفت" چه باشد؟
استاد بحرینیان، فعال صنعتی و پژوهشگر و اندیشمند برجسته، ۱۴۰۲۰۶۰۱
- صنعت اولویت اول است؛ بیشترین اثر ماقبل و مابعد را صنعت و بعد کشاورزی ارائه میدهد. ساختمانسازی و راهسازی و توریسم نمیتواند گزینه اصلی باشد. محور "شیفت" نه خدمات باشد، نه لجستیک، نه ساختوساز نه کشاورزی نه توریسم! محور باید قطعا صنعت باشد. خدمات اگر در خدمت صنعت داخلی باشد بسیار هم ارزشمند است.
- آرتور لوییس در کتاب برنامهریزی توسعه میگوید: در برنامهریزی رشد اقتصاد به دست آوردن توازن صحیح بین کالاها و خدمات حائز اهمیت است؛ اگر بخش خدمات بزرگ باشد تقاضا برای کالاها از عرضه آن تجاوز کرده و منجر به تورم و کسری موازنه میشود. البته خدمات مولود و زاییدهی تولید داخل، در سر ما جای دارد.
- تقاضای بیهوده برای ترابری، جادهسازی، واردات ریل و کامیون ایجاد کردهایم؛ برای چه محصولی؟! با چه ارزش افزودهای؟ اما حداقل اگر زنجیرههای پاییندستی را ایجاد میکردیم ارزش این همه را داشت.
#پیشرفت_صنعتی_دانشبنیان
#کمیته_حملونقل_لجستیک_شیفت
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404
صنعت حملونقل کشور؛ فنآوری وارداتی یا فنّاوری دانشبنیان؟!
رحمت الله پور بابایی، دبیر انجمن تولید کنندگان واگن و لوکوموتیو
- به دلیل کمبود کشنده ۶۰ روز بار روی واگن باقی میماند و حمل نمیشود.
- میخواهند با مشارکت چینیها لوکوموتیو تولید کنند، ولی برای انتقال دانش فنی، تولید کنندگان داخلی را مشارکت ندادند.
پ.ن.: با وجود برخورداری کشور پهناور ایران از موقعیت ویژهی ژئوپلیتیک و قرارگیری در هارتلند و محل گذر کریدورهای مهم بینالمللی، آیا توسعهی درونزای فناوریهای دانشبنیان حوزهی حملونقل و لجستیک (لوکوموتیو، قطار سریعالسیر، کشتیسازی و...) یکی از اولویتهای استراتژی پیشرفت صنعتی کشور محسوب نمیشود؟
#پیشرفت_صنعتی_دانشبنیان
#کمیته_حملونقل_لجستیک_شیفت
کانال "شبکه یکپارچه فرآوری و ترابری" در ایتا و تلگرام:
eitaa.com/inpt1404
t.me/inpt1404