🌗تأملی در کاستیهای شعر آیینی امروز
🎤استاد محمدعلی مجاهدی(پروانه) پیشکسوت شعر آیینی
🔹چند نمونه از کاستیهای شعر آیینی امروز:
🔸بهره بردن از تعابیر نادرست و ناشایست حماسهآفرینی نیست بلکه ادای حماسه را درآوردن است و سخن را به انحراف میکشاند.
در بیت آخر شعر «ایستاده باید مرد» که از سرودههای من است، نوشتهام:
پیام سرخ شهیدان کربلا این است/ که در مصاف ستم ایستاده باید مرد
برخی از شاعران آیینی امروزی به تقلید از این تعبیر، شعری سرودهاند که نه تنها بایدها و نبایدهای شعر آیینی را که یکی از آنان پرهیز از تقلید و گرتهبرداری از کار دیگران است، رعایت نکردند بلکه این تقلید را در شعر اشتباه بهکار گرفتهاند. یکی از شاعران اینگونه سروده است:
بگو بزرگترینها چه ساده میمیرند/ و نخلها همهشان ایستاده میمیرند.
و شاعر دیگری در سرودهاش نوشته است
به کربلاست که نخل ایستاده میمیرد/ به کربلاست که یک مرد ساده میمیرد.
ایستاده مردن نخلها تعبیر نادرستی است که واقعیت ندارد، اما متأسفانه شاعران این اشعار بهکار بردهاند. یکی از شاعران آیینی پرآوازه که امروز بدرود حیات گفته نیز سروده است:
به طاق آسمان امشب گل اختر نمیتابد/ بناتالنعش اکبر بر سر اصغر نمیتابد/ به شام کربلا افتاده دریای شب ماهی/ که هرگز آفتابی اینچنین دیگر نمیتابد/ بهدنبال کدامین پیکر صدباره میگردد/ کز گودال خون خورشید بیسر برنمیتابد/ به پهنای فلک بعد از تو ای ماه بنیهاشم/ چراغ مه تا قیامت دیگر برنمیتابد/ فرات مهربانی تشنه لبهای عطشانت/ تو آن دریای ایثاری که در باور نمیتابد.
🔸در این شعر سه اشتباه جدی نهفته است.
1️⃣اینکه خاقانی در اشعار خویش از نجوم صحبت میکند که متناسب با همان دوران است، اما امروزه بسیاری از مردم معنی بناتالنعش را نمیدانند.
2️⃣«برنمیتابد» در بیت سوم و چهارم در جای درستی نیامده است. برنمیتابد بهمعنای تحمل نکردن است، در حالی که ردیف مصراعهای پیشین این شعر واژه «نمیتابد» در معنای تابش آمده است.
3️⃣ مصراع آخر هیچ معنای عینی و حقیقی ندارد.
🔹برخی اشعار آیینی در گذشته از نظر محتوایی حقیقتاً سخیف است که نمیتوان نمونههای آن را برشمرد زیرا رواج منکر میشود. اشعار آیینی باید ابعاد اخلاقی، ارزشی، حماسی، توحیدی و پایداری عاشورا را دربر داشته باشد.
کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#آسیب_شناخت
🌗روزگار فخر فروشی ادبی در شعر آیینی به پایان رسیده است
🎤استاد محمدعلی مجاهدی(پروانه) پیشکسوت شعر آیینی
🔸شعر آیینی بایدها و نبایدهایی دارد که نبایدهای آن در چندین دسته تقسیمبندی میشود:
1️⃣ پرهیز از کلیگویی. یعنی اگر شاعر امروزی به سبک و شیوه گذشتگان اشعار آیینی را حول محور کلیگویی متوقف کند و مردم را به عزاداری و سوگواری سوق بدهد، دیگر مخاطبپسند نیست، زیرا زمانه امروزی تخصصی است و زمانه کلیگویی به پایان رسیده است. شاعر باید از تابلوی عاشورا که هر طرف آن به بینهایت متصل است گوشهای را رصد کرده و با مطالعه، پژوهش، تجزیه و تحلیل به زبان هنر به مخاطبان انتقال بدهد. کلیگویی، منجر به شعاری شدن شعر میشود، بنابراین شاعران آیینی باید از آن بپرهیزند.
2️⃣ پرهیز از به تصویر کشیدن شنیدهها. در تاریخ اسلام همواره موضوعاتی را شنیدهایم، شاعران نباید به شنیدهها اکتفا کنند بلکه باید برای اعتبارسنجی شنیدهها منابع موثق و کتب معتبر شیعی را مطالعه و تحقیق کنند و اگر مطلب موردنظر شاعر در منابع معتبر پیدا نشد، باید اندکی برای بهکارگیری آن در قالب شعر تأمل کند. شاعر آیینی باید پژوهشگر باشد و برای به تصویر کشیدن روایتهای تاریخی، با تحقیق و پژوهش کتب و منابع موثق و معتبر مطالب را شفاف، زلال و بهنوعی پاکسازی کرده و آلودگیها رااز آن بزداید.
3️⃣ پرهیز از تکرار مکررات. گاهی یک مطلب و مضمون توسط چندین شاعر و در یک قالب مطرح میشود، درواقع هیچگونه شعر بدیع و نو خلق نمیشود و خلاقیت و ابداع در اشعار آنان مشاهده نمیشود. لقمه حاضر و آماده دیگران را میل کردن لطفی ندارد و مخاطب برای شنیدن و خواندن مطالب تکراری زمان نمیگذارد، باید برای چشم و گوش مخاطب ارزش قائل باشیم و برای جذب مخاطب سخن تازه، بدیع و دارای وثاقت و اعتبار در شعر وجود داشته باشد.
4️⃣ پرهیز از بیان مفهومی و غیرعینی. برخی شاعران مفاهیمی را در شعر بهکار میگیرند که مخاطب نمیتواند آن مفاهیم غیر عینی و علمی که جنبه انتزاعی دارد را در زندگی خود پیادهسازی کند. این مفاهیم مجرد ذهنی از دسترس عموم خارج است و رسالت شاعر آن است که این مفاهیم را با تکنیکهای مختلف و در قالب شعر، عینیت بخشند و به مخاطبان انتقال بدهند تا در فهم سخن به او کمک کند.
5️⃣ پرهیز از ترکیبات کلیشهای. شاعر آیینی باید با شعر جوششی آشنا باشد، شعر جوششی زمانی اتفاق میافتد که شاعر در خلوت خود با خدا و مولای خویش ارتباط قلبی و باطنی پیدا کند، در چنین شرایطی او مستحق الهامات قلبی میشود، با بیتفاوتی در گوشهای نشستن و شعر سرودن، شعر بدیع و تأثیرگذار خلق نمیشود.
6️⃣پرهیز از کاربرد صنایع معنوی، غیرعینی و عنایت به آرایههای حسی و تصویری(حسآمیزی). شاعر باید از آرایههای ادبی بهرهمند شود که مخاطب بهدرستی آنان را درک میکند، نباید بهسراغ برخی از صنایع لفظی که درک آن برای اهل ادب هم دشوار است، بروند.
7️⃣ پرهیز از القای مستقیم و بیواسطه. زمانی شعر آیینی ارزشمند است که مخاطب بدون تفسیر دیگران، آن را درک کند و به پیام و مفهوم شعر برسد.
8️⃣ پرهیز از بهکار بردن واژههای مهجور و سخیف. امروزه زمانه سادهگویی و صمیمیت است، روزگار فخر و فضلفروشیهای ادبی در شعر آیینی به پایان رسیده است.
9️⃣ پرهیز از تقلید و گرتهبرداری از کار دیگران. شاعر آیینی باید به آیینگی رسیده باشد و بتواند شعر بسراید، نمیتواند سرقت ادبی انجام بدهد و اشعار و تعابیر دیگران را به اسم خود ثبت کند.
🔟 پرهیز از دادن سبقه ماتمی صرف به واقعه عاشورا. از بار ماتم و احساسی واقعه عاشورا نباید غفلت کرد اما گاهی اوقات برخی از شاعران آنچنان شعر خود را در سوگ و ماتم فرو میبرند که از جنبه حماسی عاشورا فاصله میگیرند.
1️⃣1️⃣پرهیز از گذشتهگرایی و تنفس در فضای دیروز شعر آیینی. ادب و شیوهای که شاعران ما تا پایان دوران قاجاریه پیاده میکردند با عصر امروز متفاوت است، امروزه شیوه سادهنویسی رواج پیدا کرده است.
2️⃣1️⃣ پرهیز از بیتفاوتی در برابر ترفندهای به انحراف کشاندن افکار عمومی. نکته دوازدهم از نبایدهای شعر آیینی است. زمانی که شاعر آیینی، انحرافی را در جامعه مشاهده میکند باید بهعنوان شاعری متعهد ورود کند و از مقدسات دفاع کند.
کانال نشریه معارف:👇
https://eitaa.com/maarefmags_ir
May 11
🔰#نشست | همگرایی جهانی در ارزش های انسانی اربعین حسینی
🚨با حضور اساتید دانشگاه تورنتو کانادا و لورن فرانسه و نمایندگان ادیان و مذاهب
📆 پنج شنبه ۱۶ شهریور، ساعت ۱۷
📎لینک نشست
#اربعین #بین_الملل
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
جهانی شدن.pdf
3.34M
#اختصاصی
#تازههای_اندیشه
🌗 جهانی شدن و فرهنگ اسلامي ـ ايراني
✍️در گفت وگو با دکتر علياكبر ولايتي
🔻 اشاره
دکتر علی اکبر ولایتی عضو شوراي عالى انقلاب فرهنگى، مشاور مقام معظم رهبرى در امور بين الملل، عضو انجمن جهانى تاريخ طب، عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام، استاد تاريخ روابط خارجى ايران در دانشكده روابط بين الملل وابسته به وزارت امور خارجه، استاد دانشكده پزشكى دانشگاه علوم پزشكى تهران، رئيس گروه اسلام معاصر ـ بنياد دائرﻩ المعارف اسلامى و... می باشد. ایشان همچنین در کارنامه سیاسی، فرهنگی، علمی و دانشگاهی خود سوابقی همچون وزير امور خارجه جمهورى اسلامى ايران، نماينده تهران در اولين دوره مجلس شوراى اسلامى، دبير كل مجمع جهانى اهل بيت (ع)، عضو شورايعالى نظام پزشكى جمهورى اسلامى ايران و... را دارد. آنچه در پی از نظر مخاطبان گرامی می گذرد، متن گفت و گوي نشریه مهندسی فرهنگی با ایشان در رابطه با اصول و مبانی سیاست فرهنگی جمهورى اسلامى ايران در عرصه روابط بین الملل و اهمیت جایگاه ایران و انقلاب اسلامی است كه با حذف پرسشها، تقديم ميشود.
🔸دیپلماسی فرهنگی
در مورد ديپلماسي فرهنگي جمهوري اسلامي، شايد كلمة ديپلماسي گويا نباشد. ديپلماسي خيلي اختصاصي است. اما در مقابل؛ عبارت سياست فرهنگي در این خصوص شایسته تر به نظر می رسد. سياست اعم از ديپلماسي است؛ يعني معناي فراگيرتري دارد. گفته ميشود: سياست اقتصادي، سياست فرهنگي، سياست پولي. سياست در حقيقت تدبير امور است.
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 73.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#شب_جمعه
🌑 اعمال شب جمعه:
🔸 تلاوت سوره های مبارکه یس و واقعه و ۱۰۰ بار قدر
🔹 زیارت سالار شهیدان(ع)
🔸 زیارت حضرت صاحب الزمان(عج)
🔹 دعای نورانی کمیل امیرالمومنین(ع)
🔸 استغفار از همه گناهان و لغزش ها
🔹 طلب آمرزش برای گذشتگان
#صلّی_الله_علیک_یا_اباعبدالله
#شب_زیارتی_اباعبدلله
#صلّی_الله_علیک_یا_صاحب_الزمان
#دعای_کمیل
#استغفار
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
تبیین و نقد کثرت گرایی.pdf
1.47M
#اختصاصی
#واژه_شناسی
🌗 تبيين و نقد كثرت گرايي ديني
✍️حميد آرمين*
اشاره:
بحث كثرت گرايي يا پلوراليسم ديني، موضوعي است در فلسفة دين، موضوعي كه مولود يك رويكرد برون ديني به مسئلة تعدد بالفعل اديان موجود در جامعة بشري است و ميتوان آنرا واكنشي در برابر ديدگاههاي تنگ نظرانة حصرگرايان دانست كه دين حق را واحد و در انحصار خود دانسته و ساير اديان را بر باطل و پيروان آنها را اهل شقاوت و هلاكت ميپندارند. حضور دينهاي متعدد در جوامع بشري نه تنها امر تازهاي نيست بلكه يك واقعيت خارجي است كه امروزه به يكي از مهمترين دغدغههاي فكري متكلمان، مورخان و فلاسفة دين تبديل شده است. در عرفان اسلامي راههاي رسيدن به خداوند به اندازه تعداد مردمان است. هندوها در كتاب مقدس خود «بهگود گيتا» ميخوانند: «انسانها از هر راهي كه بسوي من آيند؛ پذيراي آنها هستم؛ آنها همه جا، به راه من ميروند».
بحثي كه براي هر انديشمند ديني در مواجهه با اين تنوع و تكثرمطرح ميشود اين است كه آيا اين واقعيت؛ بهره اي از حقيقت هم دارد؟ آيا همة اين اديان بر حقند؟ آيا پيروان اديان مختلف اهل نجاتند؟ و نهايتا اين تعدد و تكثر بالفعل در حوزه اديان را چگونه بايد تفسير نمود؟
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 72.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#عصر_جمعه
🌗 نسیم های رحمت در عصر جمعه
🔹امام موسی کاظم(ع):
خداوند هر روز جمعه هزار نفخه رحمت به بعضی از بندگانش، ارزانی می دارد، هر کس در عصر جمعه صدبار سوره قدر را بخواند از این هزار رحمت بهرمند می شود.
📚امالی صدوق ، ص۶۰۶
🔸️مرحوم آیت الله العظمی آقا رحیم ارباب(ره) می فرمود: من با آقای[آیت الله العظمی] سید جمال گلپایگانی مکاتبه دارم؛ اخیرا گفته است که در طول هفته هر عمل مستحبی را ترک کردی صد بار سوره قدر را در #عصر_جمعه ترک مکن!
🔷🔶🔹🔸
اَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ؛
صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلى آبائِهِ؛
فی هذِهِ السّاعَةِ وَ فی کُلِّ ساعَةٍ؛
وَلِیّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیْناً حَتّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً.
🌐کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
مرجع تحقیق.pdf
2.9M
#اختصاصی
#لطایف_و_معارف
🌗مرجع تحقيق
در پاسداشت علمي استاد محقق عزيزالله عطاردي
✍️محمد اسفندياري
🔻 پيش از پرداختن به موضوع اين مقاله، از عنوان آن بايد آغاز كنم كه تعبيري است نارايج. راست اينكه بيشترين اهتمام حوزههاي علميه، معطوف به پرورش مراجع تقليد است و كتاب و درسهاي رايج در آن، اگر تا پايان برگرفته شود، مرجع تقليد ميپرورد. هم و غم مراجع تقليد، تحقيق در فروع دين يا احكام شريعت است و وجودشان بسيار ضروري و سودمند اما در كنار آن، به طبقه ديگري نياز است كه ميسزد آنها را مرجع تحقيق ناميد.
مراجع تحقيق در همه رشتههاي علوم ديني، جز فروع دين، تحقيق ميكنند؛ قرآن، حديث، تاريخ كلام، عرفان و.... مخاطب مراجع تقليد، مقلدان هستند و حاصل كارشان، رساله عمليه است اما مخاطب مراجع تحقيق، محققان هستند و ثمره كارشان، رساله علميه است. از اين دو دسته، مراجع تقليد همواره قدر ميبينند و بر صدر مينشينند ولي مراجع تحقيق نه تنها حقشان گزارده نميشود كه گاهي بيمهري نيز ميبينند. شايد در حوزهها براي پرورش مرجع تحقيق، مقتضي، موجود نيست ولي مانع، مفقود است و همين فقدان مانع، كافي است كه در اين محيط مالامال از كتاب و درس، مرجع تحقيق به هم برسد.
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 73.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
گفتگوی ماه قرائتی.pdf
1.68M
#اختصاصی
#بر_ساحل_سخن
🌗گفت و گوی ماه
مصاحبه با حجت الاسلام و المسلمین استاد قرائتی
❓ به نظر شما تفسير در دانشگاه داراي چه جایگاهی ميباشد و ضرورت مطرح شدن آن به عنوان یک درس برای دانشجویان چيست؟
🔻 بسم الله الرحمن الرحیم، الحمدلله رب العالمین، الهی انطقنی بالهدی والهمنی بالتقوی. اللهم صل علی محمد و آل محمد. دانشگاه و حوزه به سراغ علم میروند كه نور است و قرآن نور واقعي است، بنابراین هر کس سراغ علم میرود، حقش این است که سراغ قرآن برود، چون علمهای دیگر گاهی در مقدماتش، تزلزل پیدا میشود، گاهی حدسي است، گاهی پیشبینی رد میشود. گاهی علمها از سرچشمهاي غیرمطمئن صادر میشود. گاهی هم علم نظر به نیازهای فوری و کوتاه مدت دارد و گاهی فقط یک زاویه از زندگیمان را تأمین میکند. بنابراين اگر بناست حوزه و دانشگاه سراغ علم حقيقي برود، بايد قرآن را محور قرار دهد و در سایه قرآن حرکت كند. یعنی حتی به فيزيك و شيمي با نگاه وحی نظر کند تا سالم بماند. یک پاکت اگر تمبری پشتش چسبید به مقصد میرسد. این درسها و رشتهها هم اگر با معیارهای قرآن هماهنگ شد، باعث اطمینان بیشتری میشود؛ یعنی آنچه را عقل گفته، همان را هم وحی میگوید. اما اگر ضد وحی بود حسابش جداست. حتی اگر حدیثی از امام شنیدید که ضد وحی بود و با قرآن تباین داشت، «فاضربوه علی الجدار». بنابراین، حرکت کردن در سایه قرآن نيز سبب اطمینان بیشتری به علوم میشود.
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 45.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
❇️ دوره علمی حکومت دینی و جریان های اعتراضی
🔻 با حضور:
حجت الاسلام دکتر #سیدسجاد_ایزدهی
رئیس پژوهشکده نظامهای اسلامی پژوهشگاه
🔖 همراه با گواهی شرکت در دوره
📅 ۲۱ و ۲۲ شهریور ماه ۱۴۰۲
🔻 دوره به صورت مجازی
◽️ ثبت نام از طریق:
➡️ formafzar.com/form/8jxxs
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
📌 اولین جشنواره هشت فرمان مقام معظم رهبری مدظلهالعالی درباره مبارزه با مفاسد اقتصادی
🔸 در سه بخش:
▫️آثار علمی و پژوهشی
▫️آثار هنری و رسانه ای
▫️بخش ویژه
🔸مهلت ارسال آثار: ۱۰ مهرماه ۱۴۰۲
🔻راه های ارسال آثار:
۱. بارگذاری در سایت fesadsetiz.ir
۲. پست الکترونیک info@fesadsetiz.ir
۳. شناسه @fesadsetiz_info در شبکه های مجازی
🏆 جوایز نفرات برتر:
🥇۱۰۰ میلیون ریال
🥈۷۰ میلیون ریال
🥉 ۵۰ میلیون ریال
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔔سلسله نشستهای امام رضا (ع) و سنت نبوی (ص)
🔻نشست اول، شنبه ۱۸ شهریور
🔹امام رضا علیهالسلام و تبیین سنت نبوی
🎙حجتالاسلام دکتر مهدی مردانی
🔻نشست دوم، یکشنبه ۱۹ شهریور
🔹نصّ بر امامت در احادیث امام کاظم، امام رضا و امام جواد علیهمالسلام
🎙حجتالاسلام دکتر مصطفی صادقی کاشانی
🔻نشست سوم، دوشنبه ۲۰ شهریور
🔹زبان بدن در سیره رضوی نبوی با تاکید بر روایات رضوی
🎙دکتر مهدی مجتهدی
🔻نشست چهارم، سهشنبه ۲۱ شهریور
🎙نقش امام رضا علیهالسلام در احیای سنت نبوی
👤حجتالاسلام محمدکاظم رحمانستایش
🔻نشست پنجم، چهارشنبه ۲۲ شهریور
🔹صحابی پیامبر در حدیث امام رضا علیه السلام
🎙دکتر محمود ملکی
🏛مکان: مشهد، پژوهشکده علوم اسلامی رضوی بنیاد پژوهشهای اسلامی
⌛️زمان: ساعت ۱۷:۳۰ تا ۱۸:۳۰ عصر
🔗پیوند حضور مجازی: B2n.ir/x16142
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
14589-fa-rahnama-97-sar-poshesh.pdf
1.64M
#معرفی_کتاب
#مطالعه
📚 کتاب سرّ پوشش
✍️ نویسنده: علیرضا مستشاری
🔸تعداد صفحات: 54
⁉️ پاسخ به هفت پرسش زیر انگیزة قلم زدن و انتشار این کتابچه است:
1. فلسفۀ حجاب زنان چیست؟
2. آیا دربارة حجاب و پوشاندن موي زنان، آیه اي در قرآن وجود دارد؟
3. مگر دستور حجاب براي زمانی نبوده است که زنان مسلمان، با کنیزان اشتباه گرفته نشوند؟ امروزه که این فلسفه وجود ندارد.
4. پوشش کامل براي زن چه پوششی است؟
5. آرایش تا چه حدي براي زنان جایز است؟
6. چرا بانوان در نماز باید حجاب داشته باشند؟ مگر خداوند نامحرم است؟
7. حجاب بر مردان چرا واجب نشده است؟
#حجاب
#عفاف
منبع: کانال قرارگاه خانواده و جمعیت
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
ببینید | سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین مصطفی رستمی ریاست محترم نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در مراسم عزاداری اربعین حسینی در حضور رهبر معظم انقلاب
www.nahad.ir/Zugqq
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
مشاوره دانشجویی.pdf
1.18M
#اختصاصی
#آیین_استادی
🌗مشاوره دانشجويي و رسالت استادان (قسمت اول)
مدیریت امور اساتيد
چكيده:
در مقاله حاضر، بحث اهميت، ضرورت و جايگاه راهنمايي و مشاوره و ديگر مباحث مقدماتي مورد بررسي قرار گرفته است. از نكات قابل توجه در مباحث مقدماتي مشاوره و فرايند آن، شناسايي معنا و مفهوم مشاوره، راهنمايي، هدايت، روان درمانگري و... ميباشد. در مفهوم شناسي، افزون بر شناخت مفاهيم ياد شده، به تفاوت اين واژهها و مفاهيم و مقايسه آنها نسبت به يكديگر پرداخته شده است؛ زيرا دانستن آنها، قبل از ورود به ديگر مباحث، (اعم از نظري و كاربردي) لازم و ضروري است. ازجمله اين مباحث ،ويژگيهاي روان درمانگري و تفاوت آن با راهنمايي و مشاوره ميباشد.
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 46.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🖌 2 گفت و گو خواندنی به بهانه ۱۹ شهریورماه، سالروز درگذشت آیتالله طالقانی
🌗 طالقانی معارف قرآن را در عینیت زندگی قرار داد
🔻مهدویراد: آیتالله طالقانی که قرآن را کتاب هدایت و حرکت میدانست براین باور بود که قرآن کتاب سعادت عمومی بشر است و آن را نه برای مسلمان، بلکه برای همه بشریت میدانست و قرآن را درسنامه اجتماع و سیاست میدانست.
🔸تفسیر پرتوی از قرآن آیتالله طالقانی که با رویکردی اجتماعی به رشته تحریر درآمد توجه زیادی از انقلابیون، روشنفکران و مذهبیهای آنها سالها را به خود جلب کرد تفسیری که شاید بتوان گفت طالقانی با نگاشتن آن بهدنبال بازخوانی قرآن در دوران جدید بود.
مشروح گفتگو در لینک زیر 👇
http://iqna.ir/00FiGh
🌗 «پرتوی از قرآن» تفسیر نواندیشی دینی است
سیدمحمدمهدی جعفری، پژوهشگر قرآن و نهجالبلاغه:
🔹مفسرانی مانند آیتالله طالقانی از علم روز با عنوان افکندن پرتو نوری بر ذهن بشر برای درک بهتر آیات قرآن بهره میبرند، لذا تفسیر «پرتوی از قرآن» را نمیتوان علمی دانست، ولی از علم روز، کمال استفاده را برده و از آن با عنوان پرتوها و سوسوهایی که ذهن بشر را روشن میکند، بهره میبرد.
🔻مشروح گفتگو در لینک زیر 👇
🔗 iqna.ir/00HUGB
کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
فروشگاه بزرگ.pdf
205.2K
#اختصاصی
#آیین_استادی
🌗فروشگاه بزرگ
✍️ «الف. ف. اميدوار»
🔻به همراه دوستم از كنار خياباني ميگذشتم كه ناگاه هجوم جمعيت در مقابل فروشگاهي توجهم را جلب نمود. جلوتر رفتم و از يكي از آنها علت اين تجمع و همهمه را جويا شدم او گفت: «صاحب اين فروشگاه فردي عجيب و غريب است او عهد كرده كه هر ساله يك روز به مدتي نامعلوم مثلاً يك ساعت، دو ساعت يا بيشتر، كه زمان آن را تنها خودش ميداند مردم را به فروشگاه خود وارد ساخته و به آنها فرصت بهره برداري از امكانات داخل آن را بدهد.» پرسيدم: «يعني چه؟!»
🔸گفت: «همين ديگه داخل اين فروشگاه هر چه موجود باشد ميتواند از آنِ تو باشد به شرط آنكه هنگام شنيده شدن «زنگ مخصوص» هر آنچه نياز داشته باشي و دلخواه تو باشد را به همراه داشته باشي و نزد خودت باشد يعني در آن هنگام ديگر حق نداري از روي زمين يا ويترينها و قفسههاي آن چيزي برداري.»
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 48.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#منبع_شناسی
🌗 درباره مقتل ابی مخنف؛ و مستندترین کتب در اخبار کربلا
🎤آیتالله محمدهادی یوسفیغروی استاد حوزه علمیه
🔸«مقتل ابی مخنف» کهنترین نوشتاری است که مشتمل بر اخبار صحیح عاشورای امام حسین(ع) میباشد.
🔹 علما و دانشمندان کتابشناس شیعه اثنیعشر چون میرزاحسین نوری، آقا بزرگ تهرانی، محدث قمی و نیز سیدابوالحسین شرفالدین» به شناسایی کتابهای صحیح درباره عاشورا پرداختهاند.
🔸ابومخنف که ظاهرا بیست سال بعد از حادثه عاشورا به دنیا آمده است. در آن زمان، متوجه میشود که در میان قبیله ازدیهای کوفه، افرادی در کربلا حاضر بودند و از اخبار عاشورا باهم صحبت میکنند. از طرفی هم چند جریان وجود داشت که نشان میداد خواهان این اخبار در کوفه کم نیستند. بنابراین ابیمخنف که متوجه مرید داشتن این اخبار در قاعده عرضه و تقاضا شد، شروع به یادداشت و مصاحبه با افرادی کرد که جزو لشکریان اموی بوده و در کربلا با امام حسین(ع) و اصحاب ایشان جنگیده بودند.
🔹ابی مخنف در مجموع از حدود سال ۱۰۰ تا ۱۲۰ هجری با بیش از ۵۰ نفر مصاحبه و قبل از سقوط بنیامیه و روی کار آمدن عباسیان، این کتاب را تهیه و حدود سال ۱۵۷ هجری فوت کرد، یعنی ۱۰ سال از عهد امامت امام سجاد(ع) و نیز دوران امامت امام باقر(ع) و امام صادق(ع) و نیز ۱۰ سال از امامت امام کاظم(ع) را درک کرده است.
🔸مقتل ابی مخنف، مستندترین کتاب در اخبار کربلای امام حسین(ع) است، هر چیزی که هر زمانی مطلوب واقع شود عدهای از آن تقلید و مشابهنویسی میکنند، لذا دولتی در حدود ۸۰۰ هجری در جنوب عراق و ایران به مرکزیت منصوب به «سیدفلاح مشعشعی» از سادات مشعشعی موسوی که شیعه بودند، برپا شد و نویسندگان این دولت، مقتلی از امام حسین(ع) به نام همان ابی مخنف تهیه اما آن را تحریف کردند؛ بنابراین مقتل ابی مخنف به دو مقتل ابی مخنف مستند و مقتل ابی مخنف تحریف شده، تبدیل شد.
🔹بیستسال تحقیقات خود در خصوص این مقتل را در کتابی با عنوان صحیح به عربی «وقعةالطف» آوردهام که به زبانهای مختلفی ترجمه شده و ترجمههای فارسی آن عبارت است از:
1. «گزارش مستند از نهضت عاشورا» به قلم «شیخ جواد سلیمانی امیری، 2. «تاریخ کربلا» به قلم «علی کریمی»، 3. «اولین مقتل سالار شهیدان» به قلم «سیدعلی محمد موسوی جزایری».
🔸این کتابها که در کنار کتب دیگری که در این زمینه نوشته شده، مانند «حکمتنامه امام حسین(ع)» مرحوم ریشهری و کتاب دو جلدی«تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا(ع)» که زیرنظر شیخ مهدی پیشوایی به نام «تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا(ع)» تدوین شده قابل مراجعه هستند در زمینه اخبار عاشورا، شبهات عاشورا بهطور ضمنی در آنها مطرح شده است، بهخصوص در مقدمه «وقعهالطف» اینجانب، بیست غلط از غلطهای درشتی که در کتاب مقتل تحریف شده ابیمخنف انجام گرفته آوردهام و اشتباهات بزرگ و فاحش معرفی شده است.
کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#پرسمان
🌗 علم غیب امام، حجت فقهی بر ایشان است؟
🎙آیتالله عبدالله جوادی آملی
🔸علم غیب امامان علیهمالسلام، حجت فقهی بر ایشان نیست. اگر حوزه این را تبیین میکرد ما آن خسارتها را نمیدادیم.
علم امام در بخشهای فقهی حجت نیست. اگر علم اصول این کار را میکرد، ما مشكل شهید جاوید و آن غائلهها و آن تشکیلات فراوان را نداشتیم. اینها هم طلبههای فاضل بودند، و گفتند: چه جور میشود امام بداند و عمداً زن و بچهاش را به کشتن بدهد؟!
🔹اگر در علم اصول ثابت میشد که علم غیب ممّا لا ريب فيه است، برای تبیین علم غيب اهل بیت یک روایت و دو روایت و صد روایت نیست؛ یک حادثه و دو حادثه و صد حادثه نیست؛ ولی علم غیب بالاتر از این است که در سند فقهی قرار بگیرد.
🔸آنها [امثال نویسنده شهید جاوید] ناچار شدند بگویند که مگر میشود کسی علم داشته باشد او را میکشند زن و بچهاش را به اسارت میبرند؛ زن و بچهاش را میبرد؟! لذا معاذ الله میگفتند: سیّدالشهداء نمیدانست در کوفه چه میگذرد...
🔹از بس مراجع، مخصوصاً سيدنا الاستاد علامه طباطبایی رضوان الله علیه گفتند و اینها را توجیه کردند؛ کم کم آنهایی که نسخههای اصلی شهید جاوید نزدشان است میدانند حداکثر اصلاحی که کردند به جای اینکه بگوید حسین بن علی نمیدانست گفت مکه خبر نداشت، کوفه خبر نداشت؛ یعنی مسلم و حسین (سلام الله علیهما) را به مکه و کوفه تبدیل کردند!
اگر حوزه این کار را میکرد ما آن خسارتها را نمیدادیم.
📚 درس خارج تفسیر قرآن کریم ۱۳۹۵/۰۱/۳۰.
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
♨️برنامه زنده امشب #ثریا
🔴 بخش اول؛ ابهامات و سوالات حادثه تلخ معدن طزره
🔹برای پیشگیری از اتفاقات مشابه و دفاع از حقوق کارگران مظلوم معادن چه باید کرد؟
🔹همراه با پخش گزارش میدانی #ثریا از حادثه معدن طزره
🔰با حضور:
🔹رضا محتشمیپور
▫️معاون امور معادن وزارت صمت (تلفنی)
🔹رضا بسطامی
▫️رئیس سازمان نظام مهندسی معدن (تلفنی)
🔹کوثر دولتخواه
▫️مسئول هستهی معدن بسیج دانشجویی استان سمنان و پیگیر حقوق کارگران معدن
🔴 بخش دوم؛ چرا در عدالت عقبیم؟
🔺نقد و بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه و نسبت آن با تحقق عدالت و کاهش فاصلهی طبقاتی
🔹 آیا هشدارهای رهبر انقلاب در خصوص عقبماندگی در عدالت منجر به تغییر رویکرد برنامه هفتم شده است؟
🔰باحضور:
🔹 حجتالاسلام محسن قنبریان
▫️استاد حوزه و دانشگاه
🔹 حمیدرضا مقصودی
▫️معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه
🕰 امشب؛ یکشنبه ۱۹شهریور ماه | ساعت ۲۳:۱۵
📺 شبکه یک سیما
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
♻️ مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت خارجه از طریق اداره تاریخ شفاهی و مطالعات تاریخی فراخوان هفتمین کنفرانس خود با عنوان تاریخ روابط خارجی ایران، صد سال چند جانبهگرایی در تاریخ و روابط خارجی ایران را منتشر کرد.
📚 محورهای این کنفرانس عبارتند از:
«سوابق حضور ایران در مذاکرات چند جانبه پیش از تاسیس جامعه ملل»،
«ایران و جامعه ملل»،
«ایران و سازمان ملل متحد»،
«عضویت ایران در نهادها و سازمانهای بینالمللی»،
«ابتکارات ایرانی در سازمانهای بینالمللی»،
«تاثیر حضور ایران در سازمانهای بینالمللی بر روابط دو جانبه و ساختار وزارت خارجه»
و «نقش سازمانهای بینالمللی در روابط خارجی ایران».
📆 تاریخ برگزاری هفتمین کنفرانس تاریخ روابط خارجی ایران 26 دیماه 1402 است و محققان، پژوهشگران، استادان و دانشجویان باید چکیده مقالات خود را تا 30 مهر بفرستند و اصل مقاله را تا 30 آذر به دفتر دبیرخانه کنفرانس ارسال کنند.
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
🔰 انجمن علمی پژوهشی تاریخ معاونت پژوهش جامعه الزهراء (سلاماللهعلیها) برگزار میکند.
🔆نشست تخصصی:
«بازنمایی از حضور اجتماعی زنان در همایش اربعین با الگوگیری از زنان عاشورایی»
❇️ استاد محترم: سرکار خانم لیلا همایون فرد (پژوهشگر و عضو انجمن علمی پژوهشی معاونت پژوهش جامعه الزهرا سلام الله علیها)
🕕 زمان: دوشنبه ۲۰ شهریورماه ۱۴۰۲، ساعت ۱۰ الی ۱۱
(برگزاری به صورت حضوری و مجازی)
🌐 لینک حضور مجازی:
http://online.jz.ac.ir/rbhyyb897yoy/
🌐کانال معاونت پژوهش
🆔https://eitaa.com/jz2602
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
#نشست
📖 رونمایی از کتاب «فقه حکومتی و ولایت فقیه»
✔️نشست رونمایی و معرفی کتاب «فقه حکومتی و ولایت فقیه» نوشته آیتالله محمد امامی کاشانی و جمعی از اساتید مدرسهعالی شهید مطهری از ساعت ۱۰ روز دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ در سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار میشود.
در این نشست محمد بهرامی خوشکار و محمد رسایی از نویسندگان این کتاب و مهدی توکلی و مهدی حاجیان حضور دارند. علاقهمندان برای حضور در این نشست میتوانند در روز و ساعت تعیین شده به سرای کتاب خانه کتاب و ادبیات ایران واقع در خیابان انقلاب اسلامی، خیابان فلسطین و شهید برادران مظفر جنوبی، پلاک ۱۰۸۰، طبقه منهای یک مراجعه کنند.
🖥 پخش تلویزیون اینترنتی KETAB.TV
🌐 کانال نشریه معارف🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir
ریشه در آب.pdf
357.9K
🌗 ريشه در آب
🎤| در مصاحبه با دكتر محمود گلزاري عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي
🔻ما معتقديم كه مجموعه دروس معارف اسلامي بايد در عين آنكه هر كدام يك هدف مختص به خودشان را داشته باشد و نيز در مجموع همهشان يك هدف مشترك را دنبال ميكنند و آن هدف مشترك از نظر ما «ايجاد تحول در نگرش و اعتقادات» افراد كه اين امر دست يافتني است، البته در آيندة دور يا نزديك در رفتار است آنها بروز پيدا كند. اين تحول منظور اصلي اين دروس در معاونت ميباشد. اين بحثها را به عنوان تأثيرگذاري ميشناسيم و در نشريه معارف مقالاتي نيز به همين عنوان معرفي ميشود حتي اگر درس ريشهها هم گفته ميشود از اين درس نميخواهيم صرفاً يك سري حوادث سياسي را توصيف كنيم، بلكه ميخواهيم از مجموع اينها در دانشجو تحول ايجاد كنيم. البته اين ايجاد تحول در گرايشهايي مثل اخلاق خيلي واضحتر و عينيتر است و بلكه ميشود روي آن متمركز شد و بحث كرد، اما قطعاً در گرايشهاي ديگر هم بايد اين تحول باشد قطعات مختلفي كه ما از آن به عنوان پازل ياد ميكنيم بايد كنار هم چيده شود تا مجموع آنها تشكيل دهنده چيزي به نام «انسان كامل» شود. اكنون سئوال ما از حضرت عالي اين است كه از نظر شما اگر بخواهيم با اين فرصت اندك ـ يعني با همين چهارده جلسه ـ به اين هدف دست يابيم چه بايد بكنيم؟!
🔸 ابتدائاً در خصوص چند نكته بايد با همديگر به توافق برسيم، يكي اينكه روانشناسان ميگويند بين يادگيري و تغيير عملكرد فاصله است؛
❇️ ادامه مطلب در فایل pdf
📚منبع: نشریه معارف 48.
🌐 کانال نشریه معارف| عضو شوید🔻
https://eitaa.com/maarefmags_ir