eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
290 دنبال‌کننده
99 عکس
2 ویدیو
42 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
نشست علمی استاد شاهرودی 20 دی 1402
5️⃣5️⃣1️⃣ 6️⃣3️⃣ ❇️ اصحاب اجماع 🔶 کشی اصحاب اجماع را 18 نفر دانسته و درسه جاي کتاب خود این مطلب را نقل می کند: (در سه طبقه) 1️⃣ در اصـحاب امام باقر و امام صادق علیهما السـلام که عبارتند از زراره، محمد بن مسـلم، برید بن معـاویه عجلی، فضـیل بن یسار، معروف بن خربوذ مکی و ابو بصـیر. البته کشـی نام ابو بصـیر اسـدي را می برد ولی در ذیل اضافه می کند که بعضـی به جاي ابو بصیر اسدي، ابو بصیر مرادي را ذکر کرده اند که همان لیث بن البختري است. 2️⃣ اصـحاب حضـرت صادق علیه السـلام است که شـش نفر در این طبقه وجود دارند این شش نفر که در طبقه ي شاگردان طبقه ي قبل هسـتند عبارتند از: جمیل بن دراج ، أبان بن عثمان، عبد الله بن بکیر ، عبد الله بن مسکان ، حماد بن عثمان و حماد بن عیسی. 3️⃣ اصـحاب امام رضا علیه السـلام هسـتند (و بعضا از اصـحاب امام کاظم و امام جواد علیهما السلام می باشند) شش نفر هسـتند که عبارتند از: عبد الله بن مغیره، صـفوان بن یحیی بجلی که اهل قبیله ي بجلیه بوده است، احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی، محمد بن ابی عمیر،حسن بن محبوب و یونس بن عبدالرحمان. 👈 در این طبقه هم بعضـی به جاي حسن بن محبوب، دو نفر دیگر به نام حسن بن علی بن فضال و فضاله بن ایوب را ذکر کرده انـد. و بعضـی هم به جاي او حسن بن علی بن فضال و عثمان بن عیسی را ذکر کرده اند ✅ بنابراین درشانزده نفر از اصـحاب اجماع اختلاف نیست ولی نسـبت به دو نفر از آنها اختلاف است 👈 حاجی نوري می فرماید: تعداد آنها 22 یا 23 نفر هسـتند. زیرا در رجال کشی 16 نفر بلاخلاف جزء این دسـته هسـتند. بعد کشـی چهار نفر دیگر را در طبقه ي اولی و ثالثه ذکر می کند. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
نشست علمی استاد شاهرودی.docx
36.8K
متن پیاده شده نشست علمی استاد شاهرودی 20 دی 1402
تأثیر فهم راوی در استنباط فقهی ما.docx
99.7K
نوشته ای که استاد جهت استفاده طلاب ارسال کردند
❇️ شماره 17 لوح پژوهشی «جواهر» منتشر شد 🔊🔊 🟡 در این شماره 6️⃣ مطلب فقهی، اصولی، نکته ناب، نکته فقهی، احکام و اخلاق چاپ شده است. 📚 مطلب فقهی در مورد اولیای دم و استثنائات آن است که به کوشش آقای محمدعلی سراجی (طلبه پایه هشتم) و برگرفته از درس خارج آیت الله قائینی است. قسمت اول این نوشته در این شماره به چاپ رسیده است که در این قسمت مقام اول مورد بررسی قرار گرفته و در مورد مقتضای قاعده صحبت کرده و نتیجه گرفته هر وارثی مستحق قصاص است. 📙 مطلب اصولی در مورد اصطلاحات سه گانه در فعلیت حکم است که به کوشش آقای محمدحسین زهیری (طلبه پایه دهم) و برگرفته از درسهای آیت الله شهیدی است و در قسمت دوم چاپ شده. در قسمت اول دو اصطلاح مرحوم آخوند و مرحوم نائینی مورد بررسی قرار گرفت و در این قسمت اصطلاح محقق اصفهانی مطرح شده و در نهایت مورد قبول واقع نشده. 📓 در قسمت نکته ناب آقای سید مرتضی افتخار افضلی (طلبه پایه نهم) بیانات آیت الله شهیدی را جمع آوری کرده که در مورد نظارت فقه شیعه بر فقه عامه است. البته فی الجمله مورد قبول واقع شده. 📔 در قسمت نکته فقهی یک مطلب مهم از کتاب الشخص الاعتباری آورده شده که در مورد حیات مستقل شخص حقوقی می باشد. 📘 در بخش احکام مساله انتهای وقت نماز عصر و ابتدای وقت افطار صوم و اقوال مراجع عظام آورده شده. 📒 در قسمت اخلاق هم خاطره جالب برگرفته شده از بیانات آیت الله شب زنده دار در کتاب پندهای سعادت در مورد مرحوم ملاحسینقلی همدانی نقل شده.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
شماره هفدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت عالی)
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
شماره هفدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت متوسط)
6️⃣5️⃣1️⃣ 0️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه در مورد تجری و علم اجمالی 🔶 تجرّى آن است كه مكلف با تكليف مقطوع مخالفت كند، درحالى ‏كه قطع او موافق واقع نباشد در مقابل عصيان، آن است كه مكلف با تكليف مقطوع مخالفت كند، درحالى‏ كه قطع او مطابق واقع باشد. 🔷 متجرّى همچون عاصى مستحق عقاب است، چون از اين نظر كه حرمت مولى را شكسته است، تفاوتى با عاصى ندارد. 🔶 گاه علم، با نوعى شك آميخته مى ‏شود و آن در جايى است كه امرى مبهم كه وجود آن قطعى است، داير بين دو يا چند چيز باشد، در اين حالت اصطلاح علم اجمالى را به كار مى ‏برند. 🔷 علم اجمالى در اصل منجّزيت، نظير علم تفصيلى است، ولى از آنجا كه آميخته با نوعى شك است، شارع مى‏ تواند منجّزيت آن را به نحوى ملغى و اجازه ترخيص صادر كند. به اين شكل كه در هريك از اطراف علم اجمالى كه احتمالى بيش موجود نيست، اجازه ترخيص دهد. وقتى مكلف توانست همه اطراف را رها كند، منجّزيت علم اجمالى نيز ملغى مى ‏شود. 🔶 گرچه در عالم ثبوت، امكان ترخيص شارع در همه اطراف علم اجمالى وجود دارد، ولى در عالم اثبات، وقوع چنين ترخيصى محل بحث و نظر است [و صحيح عدم وقوع آن است‏]. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣5️⃣1️⃣ 0️⃣4️⃣ 1️⃣ ❇️ فقه شناسـی (به عنوان مقدمه علم فقه) در حقیقت بحـثی است در مـورد مهندسـی فقه و چگـونگی اسـتفاده از این علم شـریف در مسائـل مـورد ابتلاي روز. 🔶 همانطور که در ابتداي هر علمی در مقدمه آن علم در رابطه با جایگاه آن علم و تعریف و شـناخت آن و غرض از آن و تقسـیمات مسائل علم و امثال آن بحث می شود 👈 چنانکه که در علم اصول بحث شـده است در علم فقه به طریق اولی لازم است بلکه نسـبت به فقه از آنجا که مقصد نهایی علم اصول و اشـرف العلوم است این نکات بسـیار مورد ضرورت و لزوم است در حقیقت شـناخت فقه است و در شـش فصل بیان شده است. 1️⃣ تعریف فقه 2️⃣ موضوع علم فقه و غرض از آن 3️⃣ تقسیم فنی و صحیح مباحث فقهی 4️⃣ روش استدلال و بحث فقهی (متدلوژي فقه) 5️⃣ وجوب اجتهاد در فقه 6️⃣ ادوار و مراحل تکامل فقه 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣5️⃣1️⃣ 7️⃣3️⃣ ❇️ اسم و خبر نواسخ 🔶 حالت اول که بین مبتدا و خبر بود گذشت 🔷 حالت و صورت دوّم اسم و خبر نواسخ- در جايى كه نياز به ملاك و معيار تشخيص اسم از خبر مى‌باشد- صورتى است كه هردو نكره باشند كه اين خود بر دو قسم است: 1️⃣ هر دو داراى شرايط اسم بودن مى‌باشند يعنى از نكرات مسوّغه هستند، در اين صورت شماى متكلم مخير در قرار دادن هركدام از اين دو، اسم و خبر هستيد، لذا شما مى‌توانيد بگوييد: «كان خير من زيد شرا من عمرو» يا به عكس كنيد و بگوييد: «كان شر من عمرو خيرا من زيد» و معنا نيز فرق نمى‌كند. 2️⃣ يكى از دو اسم، مسوّغ داشته و شرط اسم بودن را دارا باشد. كه در اين صورت، آن اسم مسوّغ دار را اسم و ديگرى را خبر قرار مى‌دهى، مثل: «كان خير من زيد امرأة» كه تنها «خير» نكره مسوّغه است و «امرأة» به جهت نكره محضه بودن شرايط اسم نواسخ و ابتدا را ندارد. 🟢 نكته: يك صورت ديگر در مسأله قابل تصور است و آن اين است كه هردو اسم نكره غيرمسوّغه باشند. كه اين صورت به جهت عدم صحت استعمال آن، در زبان عرب واقع نمى‌شود زيرا هيچكدام از اين دو، شرايط اسم واقع شدن را ندارند. 🔷 حالت سوم اين دو اسم بعد از نواسخ، از حيث تعريف و تنكير مختلف باشند، كه در اين صورت متكلم بايد اسم معرفه را اسم و اسم نكره را خبر قرار دهد. 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)