eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
290 دنبال‌کننده
99 عکس
2 ویدیو
42 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
2️⃣7️⃣1️⃣ 4️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 دلالت دو گونه است: دلالت تصورى و دلالت تصديقى. 🔷 دلالت تصورى عبارت است از سببيت لفظ براى تصور معناى موضوع له و اين دلالتى است كه در همه جا و از هر طريقى كه لفظ شنيده شود، موجود است. 🔶 اما ظهور كلام متكلم در اينكه قصد خطور دادن معنا را در ذهن شنونده داشته است و ساهى يا غافل نبوده است، دلالت تصديقى اول و ظهور كلام متكلم در اينكه از روى جدّ سخن گفته شده است و قصد شوخى و يا بذله‏ گويى در كار نبوده است، دلالت تصديقى دوم ناميده مى ‏شود. پس دلالت تصديقى بر پايه كشف قصد متكلم از اداى كلام استوار است و در هر كلامى موجود نيست. 🔷 منشأ دلالت تصوّرى علقه وضعيه و منشأ دلالت تصديقى ظهور حالى و سياقى كلام است [كه با توجه به حال متكلم دانسته مى ‏شود]. 🔶 دلالت لفظ بر معناى موضوع له چندگونه تفسير شده است. 👈 برخى گفته ‏اند اين دلالت ذاتى است 👈 برخى ديگر گفته ‏اند اين دلالت از وضع ناشى شده است و وضع اعتبار واضع و به گفته ديگرى تعهد واضع است. ✅ نظر صحيح آن است كه دلالت لفظ بر معناى موضوع له كه امرى واقعى است از اعتبار واضع يا تعهد او ناشى نشده است، بلكه ناشى از قرن اكيد ميان تصور لفظ و تصوّر معناست. 👈 بله اعتبار واضع را مى ‏توان راهى براى ايجاد قرن اكيد به شمار آورد؛ چنان‏كه گاه قرن اكيد بدون اعتبار شخص خاصى و خود به ‏خود موجود مى ‏شود. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
3️⃣7️⃣1️⃣ 4️⃣4️⃣ 5️⃣ ❇️غرض از علم فقه 🔶 غرض نهایی و اصـلی، تشـخیص وظیفه عملی مکلف می باشد و رسـیدن به احکام شرعی عملی فرعی است و در هر فعل و ترکی آن احکـام شـرعی موجود بوده و ثابت است و براي خروج مکلف از عهـده مسـئولیت شـرعی و اطاعت خـدا، مشـخص کردن آن احکـام لازم است که اطاعت و امتثال آن احکام تضـمین کننـده همه منافع انسان ها و بشـر است و مصالـح عباد همگی در آن دیده شده است و شارع مقدس راه عدالت اجتماعی بشـر و سـعادت آنها را در این مسـیر قرار داده است و فقه اسلام مشتمل برهمه آن احکام است این توضیح کلی غرض از علم فقه می باشد. ⬅️ امـا تفصـیل غرض از آن علم بسـیار بیش از این توضـیح فوق است چون وظیفه عملی - که موضوع علم فقه است - شامل همه افعـال و تروك در تمـام عرصه هاي حیات بشـري می باشـد. 🔷 می توان آن آثار را به سه دسته عملی، علمی و دینی تقسیم نمود. 1️⃣ دسـته اول: اثر عملی یعنی رسـیدن به این احکام شـرعی در همه زنـدگی بشـر است و معنایش این است که همه ابعاد و عرصـه هاي زنـدگی انسان ها و همه قشـرها و نسـل هاي انسان ها را در بر می گیرد و در همه این بخش ها احکام فقهی وجود داشـته و جاري است و به دست آوردن احکام در همه این زمینه ها و عرصه ها و حیطه فردي، اجتماعی و خانوادگی وظیفه و نقش علم فقه است ( اجتماعی مثـل نظـام قضائی، نظام اقتصادي، نظام سیاسـی و نظام اداري و غیره) 2️⃣ دسته دوم: اثر علمی 👈 ادامه دارد ... . 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
4️⃣7️⃣1️⃣ 1️⃣4️⃣ ❇️ شباهت ها و فرق های صفت مشبهه و اسم فاعل 🔶 بایـد دانست که هرجـا در نحو دربـاره ی ملاك و میزان فرق بین دو شـیء بحث می شود، به این جهت است که آن دو شـیء از جهاتی شبیه به هم می باشد به طوري که براي تشـخیص آن دو از یکدیگر نیاز به ملاك و معیار ممیز و مشـخص کننده است، اسم فاعـل و صـفت مشـبهه نیز اینگونه هسـتند که از جهاتی شبیه به هم می باشـند. بیان چند شباهت: 1️⃣ دلالت بر معنـایی و صاحب آن می کنند لکن اسم فاعل دلالت آن به نحو حدوث است و صـفت مشـبهه به نحو ثبوت 2️⃣ هردو مفرد و تثنیه وجمع دارند 3️⃣ هردو مؤنث و مذکر دارند 4️⃣ در بعضـی از اوزان بـا هم مشترکنـد، مثل صـیغۀ «فاعل» که گاهی در اسم فاعل، مثل«قائم» و گاهی در صفت مشـبهه، مثل «طاهر» استعمال می شود 5️⃣ شـباهت عملی به یکـدیگر دارند یعنی هر دو عامل می باشـند به همین جهت به صفت مشبهه «الصفه المشبهه باسم الفاعل» می گویند. ⬅️ با توجه به این وجوه اشتراك اسم فاعل و صفت مشبهه، باید دانست که این دو از چندین جهت با هم فرق دارند. 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
💠حَداثَةُ الفِكر حَولَ الإسلام💠 الدِّراسَةُ المُقارَنة لأنواع الإسلام في التأريخ و المُجتمعِ البَشري🚩 ⚜ المُحَقِّق و المُتَرجِم:⚜ مُحَمَّد موسىٰ زادهٖ ✍ المُشرفُ العام علىٰ أكاديميّة"ياران" و مركَزِ تعلیمِ اللّغة العربيَّة🔹
5️⃣7️⃣1️⃣ 1️⃣4️⃣ ❇️ مشایخ ابن ابی عمیر 🔶 اشکال دوم آقای خوئی: خود شیخ در تهذیب و استبصار منکر این مساوات شده است. 🔷 پاسخ: این علامت آن نیست که مسـاوات مزبور صـحیح نیست زیرا شـیخ، تهـذیب را در اوائـل حیات خود و در جوانی نوشـته است. او تهذیب را در زمان شـیخ مفید شروع کرده و بعد از مفید به پایان رسانده است. شیخ مفید در 413 وفات کرده است و شیخ در زمان فوت شیخ مفید، 28 سال داشته است. 👈 اما شیخ، عده را در زمان سید مرتضی که متوفاي 436 است یعنی 23 سال بعد از مفید و طبق نسخی دیگر، اوائل عده در زمان حیات سـید مرتضـی و بخشـی از آن بعد از وفات او نگاشته شده است. بنا بر این این احتمال قوي است که شیخ در اوائل سنین به عبارت مزبور در مورد ابن ابی عمیر علم نداشـته است و بعـد از تتبع و دسترسـی به کتب دیگر (کما اینکه شاپور بن اردشـیر کتابخانه ي نفیسـی داشت که در اختیار شـیخ قرار گرفت و حاوي حدود ده هزار نسخه ي خطی و نفیس بوده است و البته بعد درجنگها که کتابخانه ي شـیخ را آتش زدنـد آن کتاب نیز آتش زده شـد.) و اسـتفاده از محضـر اساتیـد فقه و رجال به آن معتقدشده است. 👈 اگر تألیف تهذیب متأخر از عده بود می شد گفت که شیخ به بطلان کلام خود پی برده است ولی چنین نیست. بنا بر این کلام عده با تهذیب معارض نیست. مخصوصا که کلام شـیخ در عده با کلام نجاشـی نیز تأیید می شود. حتی بار ها دیده شده اسـت که نجاشـی که معاصـر شـیخ بوده و رجال خود را بعد از شـیخ نوشـته است در مواردي که کلام شیخ را قبول نداشته، آن را به شکلی کاملا مودبانه ردکرده است. با این حال او نیز کلام مزبور در مورد ابن ابی عمیر را قبول دارد. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
6️⃣7️⃣1️⃣ 5️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 وضع يا تعيّنى است يا تعيينى 👈 چون حقيقت وضع كه قرن اكيد ميان لفظ و معناست يا بدون سبب خاصى و در اثر كثرت استعمال پيدا شده است، يا واضع به سبب اعتبار خويش، راهى براى ايجاد آن پديد آورده است. 🟢 در صورت اول وضع تعيّنى و در صورت دوم تعيينى است. 🔷 وضع به لحاظ تصور معنا سه‏ گونه است: 1️⃣ وضع عام و موضوع له عام، مانند وضع اسماء اجناس؛ 2️⃣ وضع خاص و موضوع له خاص، مانند وضع اعلام شخصى؛ 3️⃣ وضع عام و موضوع له خاص، مانند وضع حروف بنا به قولى. 🔶 وضع به لحاظ تصور لفظ دو گونه است: 1️⃣ وضع شخصى مانند وضع اسماء اجناس 2️⃣ وضع نوعى مانند وضع هيئت اسم فاعل 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣7️⃣1️⃣ 5️⃣4️⃣ 6️⃣ ❇️غرض از علم فقه 🔷 بیان شد که آثار را به سه دسته عملی، علمی و دینی تقسیم می شود. 1️⃣ دسـته اول: اثر عملی بود که بیان شد. 2️⃣ دسته دوم: اثر علمی 🔶 غرض علمی فقه که نوع دوم از آثار و مهم ترین غرض هاي فقه می باشد فلذا باید به آن توجه شود ابتداءً خود روش اسـتفاده از منابع اسـلامی و شـریعت در علوم و معارف اسلامی دیگر مثل فلسفه، کلام، تفسیر و علوم عقلی فضلاً از علوم و معارف اسـلامی دیگر می باشد که بسـیار مهم است که باید در فقه آن روشـها مشـخص می شود 👈 یعنی مفسري که فقیه نباشد و با مذاق شارع آشـنا نباشد خیلی جاها به اشتباه می افتد و متکلمی که با احکام فقهی آشنا نباشد هم همین گونه است وهمچنین در معارف انسانی و اسلامی دیگر و مفسر و متکلم فقیه در زمینه علوم قرآنی و تفسیري و یا علوم عقلی، تسلط بیشتر ودقیق تر و اسلامی تر دارد تا مفسر و متکلمی که با فقه آشنایی کامل ندارد علاوه بر این که برخی از علوم انسانی کلا متکی برفقه است مثلا علم حقوق مدنی یا کیفري و علم اقتصاد و اقتصاد اسلامی. 3️⃣ دسـته سوم: اثر دینی 🔷 غرض سومی که براي علم فقه مطرح کردیم غرض دینی است که مقصود از آن حفـظ دین از انـدراس وتحریف و کهنه و مرده شدن و حفظ امت اسـلامی از انحراف و ضلالت است 👈 زیرا که به وسیله فقه و فقها، دین و شریعت الهی حفظ شده است این همان کاري است که چون در شـرایع دیگر - یهودي، نصرانی و مجوسی - اتفاق نیافتاد موجب تحریف ومردن آنها شده است 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣7️⃣1️⃣ 2️⃣4️⃣ ❇️ فرق های صفت مشبهه و اسم فاعل 1️⃣ اسم فاعل هم از فعل متعدي و هم از فعل لازم ساخته می شود، مانند «ضارب» که از فعل متعدي ثلاثی مجرد «ضـرب» ساخته شـده و «قائم» از فعل لازم ثلاثی مجرد «قام» ساخته شده و «مسـتخرج» که از فعل متعدي ثلاثی مزید «یسـتخرج» اشـتقاق شده و «مسـتکبر» که از فعل لازم ثلاثی مزید «یسـتکبر» مشـتق شده است، لکن صـفت مشبهه فقط از فعل لازم ساخته می شود، ماننـد «حسن» که از فعـل لازم «حسن» و «جمیل» که از فعل لازم «جمل» ساخته شـده است. 2️⃣ اسم فاعل صـلاحیت تطبیق بر هر سه زمان ماضـی، حال و آینـده را دارد، لذا می توان گفت: «زیدضارب أمس» و «زیدضارب الآن» و «زیدضارب غدا» ، لکن صفت مشبهه تنها صلاحیت تطبیق بر زمان حال و حاضـر را دارد و فقط می توان گفت «زیدحسن الآن» و نمی توان گفت «زیدحسن أمس» و «زیدحسن غدا» . 3️⃣ اسم فاعـل در اصـل حرکات و سـکنات مطابق و هماننـد فعل مضارع خود است، مثل «ضارب» که مطابق «یضـرب» در اصـل حرکـات و سـکنات اسـت. و همچنین در «منطلق» و «ینطلق» نیز اینگونه است. البته باید توجه داشت که تطـابق در نوع و شـخص حرکـات لازم نیست بلکه در تطابق بین آن دو، اصل متحرك و ساکن بودن کافی است. 👈 اصطلاحا به این وزن عروضـی گویند در مقابل وزن تصـریفی که علاوه بر تطابق در اصل حرکات و سـکنات باید در نوع حرکات نیز مانند هم باشند. 🔶 به خلاف صفت مشبهه که گاهی مطابق و مجـاري بـا وزن عروضـی فعـل خود است مثـل «منطلق اللسـان» که صـفت مشـبهه «منطلق» مشـابه «ینطلق» و ««طاهر»که مطابق«یطهر» است و گاهی نیز غیر مطابق است که غالبا اینگونه است، ماننـد: «ظریف» که از «یظرف»گرفته شـده که حرف دوم صـفت مشـبهه متحرك است لکن حرف دوم فعـل سـاکن است و مانند «جمیل» و «یجمل» 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
❇️ شماره 18 لوح پژوهشی «جواهر» منتشر شد 🔊🔊 🟡 در این شماره 5️⃣ مطلب فقهی، اصولی، نکته ناب، رجالی، و احکام چاپ شده است. 📚 مطلب فقهی در مورد اولیای دم و استثنائات آن است که به کوشش آقای محمدعلی سراجی (طلبه پایه هشتم) و برگرفته از درس خارج آیت الله قائینی است. قسمت اول این نوشته در شماره قبل چاپ شد و قسمت دوم این نوشته در این شماره منتشر شده است، در این قسمت مقام دوم مورد بررسی قرار گرفته و در مورد استثناء های قاعده صحبت کرده و نتیجه گرفته هر وارثی مستحق قصاص است غیر از زوج و زوجه. 📙 مطلب اصولی به بحث در مورد متعلق امر از دیدگاه امام خمینی پرداخته و در قسمت اول این نوشته که در این شماره چاپ شده به فصل اول آن که تحریر محل نزاع است پرداخته است. این مقاله به قلم آقای صادق اکبری (طلبه پایه دهم) است. 📓 در قسمت نکته ناب آقای حسین کریمی (طلبه درس خارج) بیانات آیت الله شب زنده دار را جمع آوری کرده که در مورد یک روایت ناب از حضرت امام جواد است که وضعیت موالیان و شیعیان ایشان را معین کرده است. 📔 در قسمت رجالی آقای محمدجواد رسالت با بهره گیری از درسهای آیت الله آملی لاریجانی بحث سندی از روایت حجب را انجام داده و نتیجه گیری کرده که بر مبنای مشهور نمی شود سند این روایت را پذیرفت ولی بر مبنای اینکه احادیث کافی حجت باشد سند قابل قبول می شود. 📘 در بخش احکام مساله اقتدای به امام جماعت هنگامی که در رکوع است مطرح شده و اقوال مراجع عظام وقتی که به رکوع امام نرسد و بیان وظیفه مکلف آورده شده است.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
شماره هجدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت عالی)
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
شماره هجدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت متوسط)