eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
290 دنبال‌کننده
99 عکس
2 ویدیو
42 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
6️⃣7️⃣1️⃣ 5️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 وضع يا تعيّنى است يا تعيينى 👈 چون حقيقت وضع كه قرن اكيد ميان لفظ و معناست يا بدون سبب خاصى و در اثر كثرت استعمال پيدا شده است، يا واضع به سبب اعتبار خويش، راهى براى ايجاد آن پديد آورده است. 🟢 در صورت اول وضع تعيّنى و در صورت دوم تعيينى است. 🔷 وضع به لحاظ تصور معنا سه‏ گونه است: 1️⃣ وضع عام و موضوع له عام، مانند وضع اسماء اجناس؛ 2️⃣ وضع خاص و موضوع له خاص، مانند وضع اعلام شخصى؛ 3️⃣ وضع عام و موضوع له خاص، مانند وضع حروف بنا به قولى. 🔶 وضع به لحاظ تصور لفظ دو گونه است: 1️⃣ وضع شخصى مانند وضع اسماء اجناس 2️⃣ وضع نوعى مانند وضع هيئت اسم فاعل 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣7️⃣1️⃣ 5️⃣4️⃣ 6️⃣ ❇️غرض از علم فقه 🔷 بیان شد که آثار را به سه دسته عملی، علمی و دینی تقسیم می شود. 1️⃣ دسـته اول: اثر عملی بود که بیان شد. 2️⃣ دسته دوم: اثر علمی 🔶 غرض علمی فقه که نوع دوم از آثار و مهم ترین غرض هاي فقه می باشد فلذا باید به آن توجه شود ابتداءً خود روش اسـتفاده از منابع اسـلامی و شـریعت در علوم و معارف اسلامی دیگر مثل فلسفه، کلام، تفسیر و علوم عقلی فضلاً از علوم و معارف اسـلامی دیگر می باشد که بسـیار مهم است که باید در فقه آن روشـها مشـخص می شود 👈 یعنی مفسري که فقیه نباشد و با مذاق شارع آشـنا نباشد خیلی جاها به اشتباه می افتد و متکلمی که با احکام فقهی آشنا نباشد هم همین گونه است وهمچنین در معارف انسانی و اسلامی دیگر و مفسر و متکلم فقیه در زمینه علوم قرآنی و تفسیري و یا علوم عقلی، تسلط بیشتر ودقیق تر و اسلامی تر دارد تا مفسر و متکلمی که با فقه آشنایی کامل ندارد علاوه بر این که برخی از علوم انسانی کلا متکی برفقه است مثلا علم حقوق مدنی یا کیفري و علم اقتصاد و اقتصاد اسلامی. 3️⃣ دسـته سوم: اثر دینی 🔷 غرض سومی که براي علم فقه مطرح کردیم غرض دینی است که مقصود از آن حفـظ دین از انـدراس وتحریف و کهنه و مرده شدن و حفظ امت اسـلامی از انحراف و ضلالت است 👈 زیرا که به وسیله فقه و فقها، دین و شریعت الهی حفظ شده است این همان کاري است که چون در شـرایع دیگر - یهودي، نصرانی و مجوسی - اتفاق نیافتاد موجب تحریف ومردن آنها شده است 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣7️⃣1️⃣ 2️⃣4️⃣ ❇️ فرق های صفت مشبهه و اسم فاعل 1️⃣ اسم فاعل هم از فعل متعدي و هم از فعل لازم ساخته می شود، مانند «ضارب» که از فعل متعدي ثلاثی مجرد «ضـرب» ساخته شـده و «قائم» از فعل لازم ثلاثی مجرد «قام» ساخته شده و «مسـتخرج» که از فعل متعدي ثلاثی مزید «یسـتخرج» اشـتقاق شده و «مسـتکبر» که از فعل لازم ثلاثی مزید «یسـتکبر» مشـتق شده است، لکن صـفت مشبهه فقط از فعل لازم ساخته می شود، ماننـد «حسن» که از فعـل لازم «حسن» و «جمیل» که از فعل لازم «جمل» ساخته شـده است. 2️⃣ اسم فاعل صـلاحیت تطبیق بر هر سه زمان ماضـی، حال و آینـده را دارد، لذا می توان گفت: «زیدضارب أمس» و «زیدضارب الآن» و «زیدضارب غدا» ، لکن صفت مشبهه تنها صلاحیت تطبیق بر زمان حال و حاضـر را دارد و فقط می توان گفت «زیدحسن الآن» و نمی توان گفت «زیدحسن أمس» و «زیدحسن غدا» . 3️⃣ اسم فاعـل در اصـل حرکات و سـکنات مطابق و هماننـد فعل مضارع خود است، مثل «ضارب» که مطابق «یضـرب» در اصـل حرکـات و سـکنات اسـت. و همچنین در «منطلق» و «ینطلق» نیز اینگونه است. البته باید توجه داشت که تطـابق در نوع و شـخص حرکـات لازم نیست بلکه در تطابق بین آن دو، اصل متحرك و ساکن بودن کافی است. 👈 اصطلاحا به این وزن عروضـی گویند در مقابل وزن تصـریفی که علاوه بر تطابق در اصل حرکات و سـکنات باید در نوع حرکات نیز مانند هم باشند. 🔶 به خلاف صفت مشبهه که گاهی مطابق و مجـاري بـا وزن عروضـی فعـل خود است مثـل «منطلق اللسـان» که صـفت مشـبهه «منطلق» مشـابه «ینطلق» و ««طاهر»که مطابق«یطهر» است و گاهی نیز غیر مطابق است که غالبا اینگونه است، ماننـد: «ظریف» که از «یظرف»گرفته شـده که حرف دوم صـفت مشـبهه متحرك است لکن حرف دوم فعـل سـاکن است و مانند «جمیل» و «یجمل» 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
❇️ شماره 18 لوح پژوهشی «جواهر» منتشر شد 🔊🔊 🟡 در این شماره 5️⃣ مطلب فقهی، اصولی، نکته ناب، رجالی، و احکام چاپ شده است. 📚 مطلب فقهی در مورد اولیای دم و استثنائات آن است که به کوشش آقای محمدعلی سراجی (طلبه پایه هشتم) و برگرفته از درس خارج آیت الله قائینی است. قسمت اول این نوشته در شماره قبل چاپ شد و قسمت دوم این نوشته در این شماره منتشر شده است، در این قسمت مقام دوم مورد بررسی قرار گرفته و در مورد استثناء های قاعده صحبت کرده و نتیجه گرفته هر وارثی مستحق قصاص است غیر از زوج و زوجه. 📙 مطلب اصولی به بحث در مورد متعلق امر از دیدگاه امام خمینی پرداخته و در قسمت اول این نوشته که در این شماره چاپ شده به فصل اول آن که تحریر محل نزاع است پرداخته است. این مقاله به قلم آقای صادق اکبری (طلبه پایه دهم) است. 📓 در قسمت نکته ناب آقای حسین کریمی (طلبه درس خارج) بیانات آیت الله شب زنده دار را جمع آوری کرده که در مورد یک روایت ناب از حضرت امام جواد است که وضعیت موالیان و شیعیان ایشان را معین کرده است. 📔 در قسمت رجالی آقای محمدجواد رسالت با بهره گیری از درسهای آیت الله آملی لاریجانی بحث سندی از روایت حجب را انجام داده و نتیجه گیری کرده که بر مبنای مشهور نمی شود سند این روایت را پذیرفت ولی بر مبنای اینکه احادیث کافی حجت باشد سند قابل قبول می شود. 📘 در بخش احکام مساله اقتدای به امام جماعت هنگامی که در رکوع است مطرح شده و اقوال مراجع عظام وقتی که به رکوع امام نرسد و بیان وظیفه مکلف آورده شده است.
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
شماره هجدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت عالی)
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
شماره هجدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت متوسط)
مقاله استاد مهرکش.pdf
364.4K
مقاله پیش رو مقاله جناب استاد مهرکش می باشد که در جشنواره علامه حلی برگزیده شد. چكيده قائل شدن به ذهني بودن موضوع له الفاظ در قالب نظریه، درحقيقت همگام شدن با دیدگاه رایج و متعارفي است كه امروزه در مجامع زبان شناسي طرفداران بسيار دارد و معتقدان به آن باید لوازمی را بپذیرند که در پاره ای از موارد با اصول مطرح در علوم ادبی سازگار نیست و برخی از پیروان آن خواسته یا ناخواسته از قصد و نیت ماتن عبور می کنند. این مقاله در پی آن است تا بررسی کند که ورود این نگاه چه تاثیری بر محققان زبان شناس فارسی گذاشته است و لوازم غیر قابل قبول مترتب بر قول به ذهنی بودن موضوع له الفاظ چیست و به چه دلیل بعضی از پویندگان این دیدگاه نمی توانند به نیت صاحب متن توجه کنند. مقاله حاضر برای پاسخ به این سوالات دیدگاه زبان شناسان معروفی همچون سوسور، پیرس، یلمزلف، بارات، ویمسات و بردزلی را مطرح می کند و ضمن نقد آن ها سبب عدول از قول ذهنی بودن الفاظ و قائل به موضوع له بودن ماهیات خارجی را توضیح می دهد و نیز بررسی می کند بر اساس این دیدگاه چه چیزی بر قصد و نیت مولف تاثیر می گذارد. تاثیر اینگونه مباحث در دیگر علوم مرتبط با الفاظ نظیر علم اصول و ادبیات و ورود و قبول برخی از نظریات آنها در این دو علم از دیگر اهداف این مقاله است.
هدایت شده از جشنواره علامه حلی
فراخوان شانزدهمین جشنواره علامه حلی آغاز شد طلاب جوان (زیر 35 سال) حوزه‌های علمیه برادران و خواهران سراسر کشور [متولدین 1368/01/01 و مابعد آن] تا پایان روز سه‌شنبه 15 خرداد 1403 فرصت دارند فرایند ثبت‌نام در این جشنواره را تکمیل نمایند. همچنین، اساتید حوزه‌های علمیه [بدون شرط سنی] و منوط به داشتن کد استادی در حوزه‌های علمیه برادران در سال جاری یا مجوز تدریس در حوزه‌های علمیه خواهران و جامعةالزهراء(س) در سال جاری، می‌توانند در بخش اساتید این جشنواره شرکت نمایند. آثار ارسالی می‌بایست در یکی گروه‌های علمی دوازده‌گانه جشنواره شامل: ▫️ تفسیر و علوم قرآنی ▫️ علوم حدیث و درایه ▫️ کلام ▫️ اخلاق و تربیت ▫️ فقه و حقوق اسلامی ▫️ فلسفه و منطق ▫️ اصول فقه ▫️ تاریخ اسلام ▫️ ادبیات و زبان‌شناسی ▫️ سیاسی و اجتماعی ▫️ اقتصاد و مدیریت ▫️ علوم تربیتی و روان‌شناسی باشد. همچنین آثار ارسالی طلاب جوان می‌بایست در یکی از قالب‌های «مقاله»، «کتاب»، «تحقیق پایانی سطح دو» و «پایان‌نامه سطح سه حوزه یا کارشناسی ارشد دانشگاهی طلاب» باشد. [تحقیق پایانی و پایان‌نامه در بخش اساتید پذیرفته نمی‌شود.] «نقش حوزه‌های علمیه در راهبردهای فرهنگ عمومی و دین‌داری جامعه» و «پژوهش و تبلیغ ؛ ابزارها و شیوه‌ها» به عنوان موضوعات بخش ویژه جشنواره شانزدهم است و افرادی که در این موضوع آثار خود را به جشنواره ارسال نمایند از 5 امتیاز ویژه در ارزیابی آثار و در صورت برگزیده شدن، معادل 1.5 برابر جوایز منتخبین بخش عادی جشنواره بهره‌مند خواهند شد. 🌐 لینک ثبت‌نام در جشنواره 🔰 فایل راهنمای ثبت‌نام ‌ @jhelli_ir
9️⃣7️⃣1️⃣ 2️⃣4️⃣ ❇️ اشکالی که محقـق حلی راجع به مراسـیل ابن ابی عمیر واردکرده این است که او گـاه از ضـعاف نقـل می کنـد. بنا بر این اگر روایتی را مرسـلا ذکر کرده باشـد که واسـطه در آن محـذوف باشد احتمال می دهیم که محذوف یکی از ضعاف باشد و در نتیجه نمی توان به آن تمسک کرد. 🔶 شیخ بهایی در جواب گفته وسائط محذوف در مرسـلات همواره ثقات هسـتند و این دلیل نمی شود که او در روایات مسند هم همواره از ثقات نقل کرده باشد. ⬅️ این جواب صحیح نیست زیرا اگر عبارت عده فقط این بود که لا یرسل الا عن ثقه، کلام شیخ بهایی صحیح بود ولی در عـده آمده است که: لا یروي و لا یرسل الا عن ثقه. بنا بر این تمامی مشایخ ابن ابی عمیر از ثقات هسـتند. حتی می توان گفت که چون مسندات ابن ابی عمیر همه از ثقات هستند به این نتیجه می رسیم که مرسلات او نیز از ثقات بوده اند. 👈 نتیجه اینکه اگر مـا مواردي از نقض پیـدا کردیم و دیـدیم که او در روایات کثیره اي از غیر ثقه نقل کرده است اشـکال محقق حلی تقویت می شود. 🔷 براي بررسـی موضوع ابتـدا به سـراغ مواردي می رویم که ادعا شـده است که ابن ابی عمیر از ضـعاف نقل می کنـد که بعد ببینیم آیا می توان از آنها جواب داد یا نه. 🔶 موارد زیادی می توانیم پیـدا کنیم که ابن ابی عمیر از کسانی نقل کرده است که گفته شده است از ضـعاف هسـتند. که در ادامه بررسی خواهیم کرد. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
0️⃣8️⃣1️⃣ 6️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 استعمال مجازی ⬅️ استعمال لفظ در معنايى كه به نحوى مشابهت و مقارنت با معناى حقيقى دارد، استعمال مجازى خوانده مى ‏شود 🔷 دلالت لفظ بر معناى مجازى نتيجه دو اقتران است: اقتران لفظ به معناى حقيقى و اقتران معناى حقيقى به معناى مجازى. 🔶 از اين جهت علاقه لفظ به معناى مجازى، در طول علاقه لفظ به معناى حقيقى و اضعف از آن است و بدين سبب تفهيم آن محتاج قرينه است. 🔷 ممكن است كسى بگويد براى صحت استعمال مجازى بايد لفظ به انضمام قرينه براى دلالت در معناى مجازى وضع شده باشد، ولى نظر صحيح آن است كه احتياجى به چنين وضعى نيست و همان صلاحيت دلالت براى صحت استعمال نيز كافى است. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)