eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
284 دنبال‌کننده
99 عکس
2 ویدیو
42 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
7️⃣7️⃣1️⃣ 5️⃣4️⃣ 6️⃣ ❇️غرض از علم فقه 🔷 بیان شد که آثار را به سه دسته عملی، علمی و دینی تقسیم می شود. 1️⃣ دسـته اول: اثر عملی بود که بیان شد. 2️⃣ دسته دوم: اثر علمی 🔶 غرض علمی فقه که نوع دوم از آثار و مهم ترین غرض هاي فقه می باشد فلذا باید به آن توجه شود ابتداءً خود روش اسـتفاده از منابع اسـلامی و شـریعت در علوم و معارف اسلامی دیگر مثل فلسفه، کلام، تفسیر و علوم عقلی فضلاً از علوم و معارف اسـلامی دیگر می باشد که بسـیار مهم است که باید در فقه آن روشـها مشـخص می شود 👈 یعنی مفسري که فقیه نباشد و با مذاق شارع آشـنا نباشد خیلی جاها به اشتباه می افتد و متکلمی که با احکام فقهی آشنا نباشد هم همین گونه است وهمچنین در معارف انسانی و اسلامی دیگر و مفسر و متکلم فقیه در زمینه علوم قرآنی و تفسیري و یا علوم عقلی، تسلط بیشتر ودقیق تر و اسلامی تر دارد تا مفسر و متکلمی که با فقه آشنایی کامل ندارد علاوه بر این که برخی از علوم انسانی کلا متکی برفقه است مثلا علم حقوق مدنی یا کیفري و علم اقتصاد و اقتصاد اسلامی. 3️⃣ دسـته سوم: اثر دینی 🔷 غرض سومی که براي علم فقه مطرح کردیم غرض دینی است که مقصود از آن حفـظ دین از انـدراس وتحریف و کهنه و مرده شدن و حفظ امت اسـلامی از انحراف و ضلالت است 👈 زیرا که به وسیله فقه و فقها، دین و شریعت الهی حفظ شده است این همان کاري است که چون در شـرایع دیگر - یهودي، نصرانی و مجوسی - اتفاق نیافتاد موجب تحریف ومردن آنها شده است 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣7️⃣1️⃣ 2️⃣4️⃣ ❇️ فرق های صفت مشبهه و اسم فاعل 1️⃣ اسم فاعل هم از فعل متعدي و هم از فعل لازم ساخته می شود، مانند «ضارب» که از فعل متعدي ثلاثی مجرد «ضـرب» ساخته شـده و «قائم» از فعل لازم ثلاثی مجرد «قام» ساخته شده و «مسـتخرج» که از فعل متعدي ثلاثی مزید «یسـتخرج» اشـتقاق شده و «مسـتکبر» که از فعل لازم ثلاثی مزید «یسـتکبر» مشـتق شده است، لکن صـفت مشبهه فقط از فعل لازم ساخته می شود، ماننـد «حسن» که از فعـل لازم «حسن» و «جمیل» که از فعل لازم «جمل» ساخته شـده است. 2️⃣ اسم فاعل صـلاحیت تطبیق بر هر سه زمان ماضـی، حال و آینـده را دارد، لذا می توان گفت: «زیدضارب أمس» و «زیدضارب الآن» و «زیدضارب غدا» ، لکن صفت مشبهه تنها صلاحیت تطبیق بر زمان حال و حاضـر را دارد و فقط می توان گفت «زیدحسن الآن» و نمی توان گفت «زیدحسن أمس» و «زیدحسن غدا» . 3️⃣ اسم فاعـل در اصـل حرکات و سـکنات مطابق و هماننـد فعل مضارع خود است، مثل «ضارب» که مطابق «یضـرب» در اصـل حرکـات و سـکنات اسـت. و همچنین در «منطلق» و «ینطلق» نیز اینگونه است. البته باید توجه داشت که تطـابق در نوع و شـخص حرکـات لازم نیست بلکه در تطابق بین آن دو، اصل متحرك و ساکن بودن کافی است. 👈 اصطلاحا به این وزن عروضـی گویند در مقابل وزن تصـریفی که علاوه بر تطابق در اصل حرکات و سـکنات باید در نوع حرکات نیز مانند هم باشند. 🔶 به خلاف صفت مشبهه که گاهی مطابق و مجـاري بـا وزن عروضـی فعـل خود است مثـل «منطلق اللسـان» که صـفت مشـبهه «منطلق» مشـابه «ینطلق» و ««طاهر»که مطابق«یطهر» است و گاهی نیز غیر مطابق است که غالبا اینگونه است، ماننـد: «ظریف» که از «یظرف»گرفته شـده که حرف دوم صـفت مشـبهه متحرك است لکن حرف دوم فعـل سـاکن است و مانند «جمیل» و «یجمل» 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
❇️ شماره 18 لوح پژوهشی «جواهر» منتشر شد 🔊🔊 🟡 در این شماره 5️⃣ مطلب فقهی، اصولی، نکته ناب، رجالی، و احکام چاپ شده است. 📚 مطلب فقهی در مورد اولیای دم و استثنائات آن است که به کوشش آقای محمدعلی سراجی (طلبه پایه هشتم) و برگرفته از درس خارج آیت الله قائینی است. قسمت اول این نوشته در شماره قبل چاپ شد و قسمت دوم این نوشته در این شماره منتشر شده است، در این قسمت مقام دوم مورد بررسی قرار گرفته و در مورد استثناء های قاعده صحبت کرده و نتیجه گرفته هر وارثی مستحق قصاص است غیر از زوج و زوجه. 📙 مطلب اصولی به بحث در مورد متعلق امر از دیدگاه امام خمینی پرداخته و در قسمت اول این نوشته که در این شماره چاپ شده به فصل اول آن که تحریر محل نزاع است پرداخته است. این مقاله به قلم آقای صادق اکبری (طلبه پایه دهم) است. 📓 در قسمت نکته ناب آقای حسین کریمی (طلبه درس خارج) بیانات آیت الله شب زنده دار را جمع آوری کرده که در مورد یک روایت ناب از حضرت امام جواد است که وضعیت موالیان و شیعیان ایشان را معین کرده است. 📔 در قسمت رجالی آقای محمدجواد رسالت با بهره گیری از درسهای آیت الله آملی لاریجانی بحث سندی از روایت حجب را انجام داده و نتیجه گیری کرده که بر مبنای مشهور نمی شود سند این روایت را پذیرفت ولی بر مبنای اینکه احادیث کافی حجت باشد سند قابل قبول می شود. 📘 در بخش احکام مساله اقتدای به امام جماعت هنگامی که در رکوع است مطرح شده و اقوال مراجع عظام وقتی که به رکوع امام نرسد و بیان وظیفه مکلف آورده شده است.
18---2.jpg
11.55M
شماره هجدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت عالی)
18---1.jpg
3.27M
شماره هجدهم لوح «جواهر» نسخه مطالعه (کیفیت متوسط)
مقاله استاد مهرکش.pdf
364.4K
مقاله پیش رو مقاله جناب استاد مهرکش می باشد که در جشنواره علامه حلی برگزیده شد. چكيده قائل شدن به ذهني بودن موضوع له الفاظ در قالب نظریه، درحقيقت همگام شدن با دیدگاه رایج و متعارفي است كه امروزه در مجامع زبان شناسي طرفداران بسيار دارد و معتقدان به آن باید لوازمی را بپذیرند که در پاره ای از موارد با اصول مطرح در علوم ادبی سازگار نیست و برخی از پیروان آن خواسته یا ناخواسته از قصد و نیت ماتن عبور می کنند. این مقاله در پی آن است تا بررسی کند که ورود این نگاه چه تاثیری بر محققان زبان شناس فارسی گذاشته است و لوازم غیر قابل قبول مترتب بر قول به ذهنی بودن موضوع له الفاظ چیست و به چه دلیل بعضی از پویندگان این دیدگاه نمی توانند به نیت صاحب متن توجه کنند. مقاله حاضر برای پاسخ به این سوالات دیدگاه زبان شناسان معروفی همچون سوسور، پیرس، یلمزلف، بارات، ویمسات و بردزلی را مطرح می کند و ضمن نقد آن ها سبب عدول از قول ذهنی بودن الفاظ و قائل به موضوع له بودن ماهیات خارجی را توضیح می دهد و نیز بررسی می کند بر اساس این دیدگاه چه چیزی بر قصد و نیت مولف تاثیر می گذارد. تاثیر اینگونه مباحث در دیگر علوم مرتبط با الفاظ نظیر علم اصول و ادبیات و ورود و قبول برخی از نظریات آنها در این دو علم از دیگر اهداف این مقاله است.
هدایت شده از جشنواره علامه حلی
فراخوان شانزدهمین جشنواره علامه حلی آغاز شد طلاب جوان (زیر 35 سال) حوزه‌های علمیه برادران و خواهران سراسر کشور [متولدین 1368/01/01 و مابعد آن] تا پایان روز سه‌شنبه 15 خرداد 1403 فرصت دارند فرایند ثبت‌نام در این جشنواره را تکمیل نمایند. همچنین، اساتید حوزه‌های علمیه [بدون شرط سنی] و منوط به داشتن کد استادی در حوزه‌های علمیه برادران در سال جاری یا مجوز تدریس در حوزه‌های علمیه خواهران و جامعةالزهراء(س) در سال جاری، می‌توانند در بخش اساتید این جشنواره شرکت نمایند. آثار ارسالی می‌بایست در یکی گروه‌های علمی دوازده‌گانه جشنواره شامل: ▫️ تفسیر و علوم قرآنی ▫️ علوم حدیث و درایه ▫️ کلام ▫️ اخلاق و تربیت ▫️ فقه و حقوق اسلامی ▫️ فلسفه و منطق ▫️ اصول فقه ▫️ تاریخ اسلام ▫️ ادبیات و زبان‌شناسی ▫️ سیاسی و اجتماعی ▫️ اقتصاد و مدیریت ▫️ علوم تربیتی و روان‌شناسی باشد. همچنین آثار ارسالی طلاب جوان می‌بایست در یکی از قالب‌های «مقاله»، «کتاب»، «تحقیق پایانی سطح دو» و «پایان‌نامه سطح سه حوزه یا کارشناسی ارشد دانشگاهی طلاب» باشد. [تحقیق پایانی و پایان‌نامه در بخش اساتید پذیرفته نمی‌شود.] «نقش حوزه‌های علمیه در راهبردهای فرهنگ عمومی و دین‌داری جامعه» و «پژوهش و تبلیغ ؛ ابزارها و شیوه‌ها» به عنوان موضوعات بخش ویژه جشنواره شانزدهم است و افرادی که در این موضوع آثار خود را به جشنواره ارسال نمایند از 5 امتیاز ویژه در ارزیابی آثار و در صورت برگزیده شدن، معادل 1.5 برابر جوایز منتخبین بخش عادی جشنواره بهره‌مند خواهند شد. 🌐 لینک ثبت‌نام در جشنواره 🔰 فایل راهنمای ثبت‌نام ‌ @jhelli_ir
9️⃣7️⃣1️⃣ 2️⃣4️⃣ ❇️ اشکالی که محقـق حلی راجع به مراسـیل ابن ابی عمیر واردکرده این است که او گـاه از ضـعاف نقـل می کنـد. بنا بر این اگر روایتی را مرسـلا ذکر کرده باشـد که واسـطه در آن محـذوف باشد احتمال می دهیم که محذوف یکی از ضعاف باشد و در نتیجه نمی توان به آن تمسک کرد. 🔶 شیخ بهایی در جواب گفته وسائط محذوف در مرسـلات همواره ثقات هسـتند و این دلیل نمی شود که او در روایات مسند هم همواره از ثقات نقل کرده باشد. ⬅️ این جواب صحیح نیست زیرا اگر عبارت عده فقط این بود که لا یرسل الا عن ثقه، کلام شیخ بهایی صحیح بود ولی در عـده آمده است که: لا یروي و لا یرسل الا عن ثقه. بنا بر این تمامی مشایخ ابن ابی عمیر از ثقات هسـتند. حتی می توان گفت که چون مسندات ابن ابی عمیر همه از ثقات هستند به این نتیجه می رسیم که مرسلات او نیز از ثقات بوده اند. 👈 نتیجه اینکه اگر مـا مواردي از نقض پیـدا کردیم و دیـدیم که او در روایات کثیره اي از غیر ثقه نقل کرده است اشـکال محقق حلی تقویت می شود. 🔷 براي بررسـی موضوع ابتـدا به سـراغ مواردي می رویم که ادعا شـده است که ابن ابی عمیر از ضـعاف نقل می کنـد که بعد ببینیم آیا می توان از آنها جواب داد یا نه. 🔶 موارد زیادی می توانیم پیـدا کنیم که ابن ابی عمیر از کسانی نقل کرده است که گفته شده است از ضـعاف هسـتند. که در ادامه بررسی خواهیم کرد. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
0️⃣8️⃣1️⃣ 6️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 استعمال مجازی ⬅️ استعمال لفظ در معنايى كه به نحوى مشابهت و مقارنت با معناى حقيقى دارد، استعمال مجازى خوانده مى ‏شود 🔷 دلالت لفظ بر معناى مجازى نتيجه دو اقتران است: اقتران لفظ به معناى حقيقى و اقتران معناى حقيقى به معناى مجازى. 🔶 از اين جهت علاقه لفظ به معناى مجازى، در طول علاقه لفظ به معناى حقيقى و اضعف از آن است و بدين سبب تفهيم آن محتاج قرينه است. 🔷 ممكن است كسى بگويد براى صحت استعمال مجازى بايد لفظ به انضمام قرينه براى دلالت در معناى مجازى وضع شده باشد، ولى نظر صحيح آن است كه احتياجى به چنين وضعى نيست و همان صلاحيت دلالت براى صحت استعمال نيز كافى است. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
1️⃣8️⃣1️⃣ 6️⃣4️⃣ 7️⃣ ❇️ تقسیم مباحث فقه 🔷 بحث از تقسـیم مسائل فقه و چگونگی تقسـیم بندي فنی و مناسب مباحث علم فقه است و این مسئله مهم و لازمی است که مـا مسائـل فقه را چگـونه تقسـیم بنـدي کنیم. 🔶 در ابتدا در کلمات فقهاي ما ضمن مجامع روایی مطرح می شد مثل کتاب من لا یحضره الفقیه مرحوم صـدوق(رحمه اﷲ)که بر حسب ابواب فقهی روایات را می آوردنـد از آن به فقه ماثور یا روائی نامبرده شـده است. 🔷 بعد دیدند که مسائل فقهی، مسـتقل از روایات قابل طرح است و جهات بحث فقهی غیر از جهات روایی است لـذا به تدریـج سـند روایات را حـذف کردند ولیکن خیلی مقید بودند به آوردن تعابیر و متون موجـود در همـان روایـات مثـل نهـایه مرحوم شـیخ طوسـی(رحمه اﷲ). ⬅️ مرحله بعد، به تدریج علم فقه توسعه پیدا کرد و تفصیلات و فروعی مستقلی از متون روایات پیدا کرد و با فقه عامه مقایسه شد که مرحوم شـیخ طوسـی(رحمه اﷲ)مبسوط را اینگونه تدوین کرد. ◀️ به تدریج در کتب فقهی تفصیلات بیشتري وارد شد و علم فقه از کتب حـدیث و روایات جـدا شـده و مسـتقل شد هم شـیوه بیان و هم فصول و تفریعاتش و هم روش اسـتدلال در آن بهروایات و غیر روایات از آیات و قواعد اصولی و فقهی و غیره شد. 👈 در ابتدا کتاب فقهی به عنوان تفصـیلی همان ابواب فقهی موجود مطرح می شد و به تقسیم بندي کل مسائل علم فقه زیاد توجه نشـد. ✅ تـا این که رسیدیم به زمان مرحوم سـلار و همچنین مرحوم ابوصـلاح حلبی ... . 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
2️⃣8️⃣1️⃣ 3️⃣4️⃣ ❇️ فرق های صفت مشبهه و اسم فاعل 🔷 سه فرق اول بیان شد. 4️⃣ معمول منصوب اسم فاعل می توانـد مقدم بر اسم فاعل شود، مثل: «زید عمرا ضارب» که در اصل اینگونه «زید ضارب عمرا» بوده است. ولی تقدم معمول منصوب صفت مشبهه بر آن به علت ضعف در عمل جایز نیست. 5️⃣ معمول اسم فاعل می توانـد سـببی و أجنبی باشد در حالیکه معمول صـفت مشـبهه واجب است حتما سـببی باشد. و مراد از معمول سببی این است که معمول یک نحوه سبب ارتباط با اسم قبل از صفت مشبهه و یا اسم فاعل داشته باشد که نوعا در این موارد، معمول صفت مشبهه و اسم فاعل داراي ضمیري است که به اسم قبل از صـفت مشـبهه و اسم فاعل راجع است. ماننـد: «زیـدضارب غلامه» و «زید حسن وجهه» یا «زیدحسن الوجه» که الف و لام عوض از مضاف الیه «وجه» بوده است. 6️⃣ اسم فاعل، با آن فعلی که از آن اشـتقاق شده، مخالفت در عمل نمی کنـد یعنی اگر آن فعل لازم باشـد، اسم فاعل آن نیز لازم است و اگر متعـدي است، اسم فاعل آن نیز متعدي خواهد بود در حالی که صفت مشبهه مخالفت با فعلش در عمل می کند. 👈 بایـد دانست که صـفت مشـبهه همیشه از فعل لازم اشـتقاق می شود و فعل لازم هرگز مفعول نـدارد، در حالی که صـفت مشـبهه گاهی اسـمی را نصب می دهد بنا بر شـبه مفعول بودن اگر معرفه باشد و بنا بر تمییزیت اگر نکره باشد، مانند این مثال که شما می گوئیـد: «زیـد حسن وجهه» بـا آنکه ممتنـع است که بگوئیـد: «زیـد حسنَ وجهه» زیرا فعـل لازم «حسن» هرگز مفعول نمی گیرد. 🔷 مخفی نماند که بعضـی گفته اند فعل لازم نیز همچون صـفت مشـبهۀ خود می تواند اسم بعد از خود را نصب دهد بنا بر شبه مفعول اگر آن اسم معرفه باشد و بنا بر تمییزیت اگر آن اسم نکره باشد. 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
3️⃣8️⃣1️⃣ 3️⃣4️⃣ ❇️ جواب از نقضهایی که در مورد روات ابن ابی عمیر وارد شده است؛ 🔶 یک قسم از نقضها محل مناقشه است و معلوم نیست که ابن ابی عمیر از آن افراد که ضـعیف هسـتند نقل کرده باشـد و حتی می دانیم که او از آنها نقل نکرده است. 👈 یکی از آنهـا روایت ابن ابی عمیر از محمـد بن سـنان است. صـاحب وسائل سـند روایت را اینگونه بیان می کنـد: یعقوب بن یزید از ابن ابی عمیر از محمد بن سنان روایت نقل می کند. ⬅️ صـاحب وسائل به اشـتباه آن را نقـل کرده است و اصل روایت اینگونه است: یعقوب بن یزیـد عن ابن ابی عمیر و محمـدبن سنـان کمـا اینکه صـحیح آن در علل و کامل الزیارات موجود است این روایت را هم علل ذکر کرده است و هم صاحب کامل الزیـارات در علـل به شـکل عطف آمـده است و در علل، یعقوب بن یزیـد عن محمـد بن سـنان یعنی بین این دو، ابن ابی عمیر واسـطه نشـده است. ابن ابی عمیر هرگز از محمد بن سـنان روایت نکرده است و هر دو در عصـر واحد بودند و اینکه این دو با هم عطف شده باشند بسیار زیاد است. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
4️⃣8️⃣1️⃣ 7️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔷 براى شناخت معناى حقيقى از معناى مجازى، علامت ‏هايى همچون تبادر، ذكر شده است. ✅ علم تفصيلى به وضع متوقف بر تبادر است و تبادر متوقف است بر علم ارتكازى به وضع. 👈 پس در رجوع به تبادر دور لازم نمى ‏آيد. همچنين مى‏ توان گفت: تبادر نزد عالم به لغت، علامت شناخت وضع نزد جاهل است، ولى اشكال دور را مى ‏توان بى ‏اساس دانست بدين ترتيب كه بگوييم تبادر فرع بر نفس وضع يعنى وجود قرن اكيد است، نه علم به وضع. ⬅️ صحت حمل و اطراد به منزله دو علامت ديگر از علايم شناخت وضع بيان شده است، ولى هر دو محل اشكال است؛ چون صحّت حمل تنها معناى مراد را تعيين مى ‏كند، نه معناى حقيقى را، و اطراد در معناى مجازى نيز راه پيدا مى ‏كند. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
5️⃣8️⃣1️⃣ 7️⃣4️⃣ 8️⃣ ❇️ تقسیم مباحث فقه 🔷 بیان شد که در ابتدا کتاب فقهی به عنوان تفصـیلی همان ابواب فقهی موجود مطرح می شد و به تقسیم بندي کل مسائل علم فقه زیاد توجه نشـد تـا این که در زمان مرحوم سـلار در کتاب مراسم و همچنین مرحوم ابوصـلاح حلبی در کتاب کافی این اتفاق افتاد. 👈 این دو فقیه معاصـر یکـدیگر بودنـد 🔶 در کتاب مراسم فقیه بزرگوار سـلار بن عبـدالعزیز کل مسائل علم فقه را به دو دسـته تقسـیم کرده است عبادات و معاملات و در معاملات همه ابواب دیگري غیر از عبادات را گنجانده است. 🔶 مرحوم حلـبی در تقسـیم بنـدي توسـعه بیشتر داده است و مسائـل علم فقه را سه گـانه تقسـیم کرده است (عبـادات، محرمـات و احکام); تحت عنوان عبادات (صـلات، صوم، اداء الامانه، عقود وصـیت و احکام جنازه) در محرمات (مکاسب محرمه و اطعمه واشربه) را آورده است و در قسم احکام، بقیه کتب فقهی را ذکر کرده است. 🟢 بعـد از این دو بزرگوار مرحوم ابن براج در کتـاب مهـذب ابواب فقهی را اینگونه تقسـیم کرده است (احکـام عـامه البلوي) که عموم مکلفین به آن مبتلی می شونـد و (احکـام غیر عـامه البلوي) و این تقسـیم را مبناي تقسـیم کل فقه قرار داده است و قسـم عـامه البلوي بودن را عبـادات قرار داده و غیر عـامه البلوي بودن را سـایر ابواب فقهی. 🟡 تـا این که در زمـان محقق بزرگوار و بی نظیر - مرحوم محقق حلی(رحمه اﷲ)- در کتـاب شـریف شـرایع الاسـلام - که کتـاب پر بـار و شـریفی است و نقطه عطفی درتاریخ علم فقه است. .... 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
6️⃣8️⃣1️⃣ 4️⃣4️⃣ ❇️ شباهت های حال و تمییز ⬅️ حال و تمییز در پنج امر باهم مشترك هسـتند. 1️⃣ هر دو اسم هستند. 2️⃣ هردو نکره می باشـند. 3️⃣ هردو رکن کلام نیسـتند یعنی مسـند و مسندالیه نمی باشند. 4️⃣ هر دو منصوب هستند. 5️⃣ هر دو رافع یک نحوه ابهام در کلام می باشند چنان که حال رافع ابهام هیأت اسـمی در کلام است و تمییز رافع ابهام ذاتی یا نسبتی در کلام می باشد. 🔷 اشکال: گاهی حال به صورت جمله نیز می آید لذا ممکن است اشـکال شود که حال همیشه اسم نمی باشد تا از وجوه مشترك بین حال و تمییز شـمرده شود. همچنین گاهی حال معرفه اسـتعمال می شود، مانند: «اجتهد وحدك» لذا نباید از امور مشترکه بین حـال و تمییز، نکره بودن حـال شـمرده شود. ⬅️ جواب: اصـل در حـال، اسـمیت است و جمله ثانیـا و بـالعرض و نائب مناب از اسم می باشـد و بحث در اینجا درباره امور مشترکۀ اصلی حال و تمییز است. ⬅️ و اینکه اصل درحال تنکیر است به طـوري که اگر لفظـا حـال معرفه بـود، بایـد از حیث معنـا آنرا نکره معنـا کرد چنـانکه «وحـدك» را بایـد«منفردا» معنـا کرد. 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣8️⃣1️⃣ 4️⃣4️⃣ ❇️ جواب از بعض نقضهایی که در مورد روات ابن ابی عمیر وارد شده است؛ 🔶 یکی از نقضـهایی که آیت الله خوئی در روایات ابن ابی عمیر ذکر کرده روایت ابن ابی عمیر از علی بن حدید از جمیل بن دراج است. ⬅️ اینجا اشتباهی در تهذیب و استبصار واقع شده است این اشتباه ممکن است از شیخ باشد و ممکن است از نسخه اي باشد که شیخ در دست داشـته است. 🔷 البته بعیـد است که این اشـتباه مربوط به نسـخی باشد که بعد از شـیخ ارائه شده است زیرا ما وقتی نسخه هاي قدیمی را با هم مقابله کردیم که این اشتباه در آنها وجود داشته است. 👈 در هر صورت صحیح این است که ابن ابی عمیر و علی بن حدیـد بر هم عطف شده اند نه اینکه ابن ابی عمیر از او روایت کرده باشد. سابقا هم گفتیم که صاحب معالم فرموده بود، از آنجـا که ارتکاز این بود که هرکس با (عن) از دیگري نقل روایت کنـد بعضـی وقت ها دو نفر که با هم به واو عطف شده بودند به جاي واو از کلمه ي عن تعبیر شده است. شیخ نیز چون کثیر التالیف بوده است متعدد از این اشتباهات را مرتکب شده است و بعد بسـیاري از این اشـتباهات را تصـحیح کرده است. نسخه ي اصلی تهذیب در دست صاحب معالم بوده است و مواردي از این قبیل با خط خود شیخ اصلاح شده است. ✅ قرینه ي دیگر این است که جمیل بن دراج از مشایـخ ابن ابی عمیر است و ابن ابی عمیر از جمیل روایات بسـیاري دارد و غیر متعارف است که او از شیخ خود به واسطه ي علی بن حدید روایت کرده باشد. 🔷 همچنین ابن ابی عمیر و علی بن حدید هر دو در یک طبقه قرار داشتند و هر دو از جمیل به مقدار زیادي روایت می کنند. 👈 مضافا بر اینکه بجز مورد مذکور ابن ابی عمیر از علی بن حدید روایت نکرده است. ضمنا روایت فوق در کافی به سند دیگري آمده است که ابن ابی عمیر از جمیل بن دراج بدون واسطه نقل می کند. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣8️⃣1️⃣ 8️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 اگر فردى را كه حقيقتا از مصاديق معناى موضوع له نيست به عنوان مصداق آن معنا ادعا كنيم و از استعمال لفظ، آن فرد ادعايى را اراده كنيم، نوع ديگرى از مجاز به نام مجاز عقلى پديد مى ‏آيد كه استعمال لفظى آن استعمال حقيقى است؛ 👈 چرا كه لفظ در معناى حقيقى خود به كار رفته است. گرچه تطبيق آن بر مصداق، ديگر حقيقت نيست. 🔷 استعمال لفظ و اراده بخش خاصى از معنا به طريق تعدد دال و مدلول موجب مجازيت نيست. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
9️⃣8️⃣1️⃣ 8️⃣4️⃣ 9️⃣ ❇️ تقسیم مباحث فقه ✅ در زمـان مرحوم محقق حلی(رحمه اﷲ) در کتـاب شـریف شـرایع الاسـلام - که کتـاب پر بـار و شـریفی است و نقطه عطفی درتاریخ علم فقه ماهست - کل فقه را به چهار بخش عمده تقسیم کرده است و تحت هر باب هم مجموعه مسائل و کتب فقهی مربوط به آن را گنجانده است. 1️⃣ قسم اول عبادات است و تحت عنوان عبادات کتب طهارت، صـلات، زکات، خمس، صوم، اعتکاف، حـج و عمره، جهاد و امربه معروف و نهی از منکر را قرار داده است . 2️⃣ قسم دوم عقود است و تحت این قسم بحث تجـارت، رهن و افلاس، حجر، ضـمان، صـلح، شـرکت، مضاربه، مزارعه، مساقات،ودیعه، عاریه، اجاره، وکالت، وقف، هبه، سبق و رمایه، وصیت و نکاح را آورده است . 3️⃣ قسم سوم ایقاعـات است که تحت این قسم کتب طلاق، ایلاـء، ظهـار، لعـان، عتق، تـدبیر، مکاتبه، استیلاء، ایمان، اقرار، نـذر وجعاله را آورده است . 4️⃣ قسم چهارم عنوان الاحکام است و کتبی را که تحت آن آورده است صـید و ذباحه، اطعمه و اشـربه، احیا موات، غصب، لقطه، شفعه، ارث، قضا و شـهادات، قصاص و دیات می باشد که اینها نه عقد هستند و نه ایقاع یعنی اصلاً امور انشائی نیستند و تحت عنوان احکام می باشد و این تقسـیم بندي از محقق بزرگوار(رحمه اﷲ) تا امروز تقسـیم بندي رایجی است که در مهندسی علم فقه ما ثابت است . 👈 برخی عنوان قسم چهارم را (الاحکام و السـیاسات قرار داده انـد و خود محقق(رحمه اﷲ) صـریحاً مبنایی براي این تقسـیم بندي ذکر نکرده است ولی مرحوم شـهید(رحمه اﷲ) و برخی دیگران توجیهی براي آن ذکر کرده انـد ایشان در کتاب قواعد و فوائد فرموده است(و وجه الحصـر: أن الحکم الشـرعی إمـا أن تکون غـایته الآخره، أو الغرض الأهم منه الـدنیا، و الأول: العبادات. والثـانی: إمـا أن یحتـاج إلی عبـاره، أو لاـ، و الثانی: الأحکام. و الأول: إما أن تکون العباره من اثنین- تحقیقا أو تقـدیرا- أو لا، والأول: العقود، و الثانی:الإیقاعات). 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
0️⃣9️⃣1️⃣ 5️⃣4️⃣ ❇️ تفاوت های حال و تمییز 1️⃣ حال گاهی به صورت جمله و گاهی به صورت ظرف و گاهی به صورت جار و مجرور بیان می شود در حالیکه تمییز فقط به صورت اسم در کلام قرار می گیرد. 👈 هرگاه ظرف و جار و مجرور حال واقع شوند بایـد ذو الحال معرفه باشـد و متعلق آنها بایـد شـبه فعل عام و محذوف باشد، یعنی باید ظرف و جار و مجرور مستقر باشد. 2️⃣ گاهی معناي مراد متکلم از کلام، متوقف بر ذکر حال می شود، یعنی اگر حال در کلام ذکر نشود و لحاظ نگردد، معناي کلام مطابق با مراد متکلم نمی باشـد، ماننـد قول خداونـد متعال: لا تمش فی الارض مرحا. 👈 درحـالیکه هیچوقت معناي کلام متوقف بر ذکر تمییز نمی شود، زیرا تمییز چه ذکر شود و چه ذکر نشود معناي کلام کامل است و مطابق مراد متکلم می باشد. مانند: «طاب زید» که «نفسا» چه ذکر شود و چه نشود تأثیري در صحت اصل معناي کلام ندارد. 3️⃣ حال مبین و بیانگر هیأت و کیفیت اسـمی در کلام است، ماننـد: «جاء زیـد ضاحکـا» در حالیکه تمییز، مبین و بیانگر ذات اسم قبل و رافع ابهام از ذات اوست، به عنوان نمونه در مثال «عنـدي مثقال» یعنی «نزد من مثقالی است» که ذات «مثقال» ابهام دارد که از چه چیزي و ذاتی نزد متکلم یک مثقال وجود دارد که با لفظ تمییز از ذات آن رفع ابهام می گردد و گفته میشود: «عنـدي مثقال ذهبا». 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)