eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
288 دنبال‌کننده
99 عکس
2 ویدیو
42 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
هدایت شده از جشنواره علامه حلی
فراخوان شانزدهمین جشنواره علامه حلی آغاز شد طلاب جوان (زیر 35 سال) حوزه‌های علمیه برادران و خواهران سراسر کشور [متولدین 1368/01/01 و مابعد آن] تا پایان روز سه‌شنبه 15 خرداد 1403 فرصت دارند فرایند ثبت‌نام در این جشنواره را تکمیل نمایند. همچنین، اساتید حوزه‌های علمیه [بدون شرط سنی] و منوط به داشتن کد استادی در حوزه‌های علمیه برادران در سال جاری یا مجوز تدریس در حوزه‌های علمیه خواهران و جامعةالزهراء(س) در سال جاری، می‌توانند در بخش اساتید این جشنواره شرکت نمایند. آثار ارسالی می‌بایست در یکی گروه‌های علمی دوازده‌گانه جشنواره شامل: ▫️ تفسیر و علوم قرآنی ▫️ علوم حدیث و درایه ▫️ کلام ▫️ اخلاق و تربیت ▫️ فقه و حقوق اسلامی ▫️ فلسفه و منطق ▫️ اصول فقه ▫️ تاریخ اسلام ▫️ ادبیات و زبان‌شناسی ▫️ سیاسی و اجتماعی ▫️ اقتصاد و مدیریت ▫️ علوم تربیتی و روان‌شناسی باشد. همچنین آثار ارسالی طلاب جوان می‌بایست در یکی از قالب‌های «مقاله»، «کتاب»، «تحقیق پایانی سطح دو» و «پایان‌نامه سطح سه حوزه یا کارشناسی ارشد دانشگاهی طلاب» باشد. [تحقیق پایانی و پایان‌نامه در بخش اساتید پذیرفته نمی‌شود.] «نقش حوزه‌های علمیه در راهبردهای فرهنگ عمومی و دین‌داری جامعه» و «پژوهش و تبلیغ ؛ ابزارها و شیوه‌ها» به عنوان موضوعات بخش ویژه جشنواره شانزدهم است و افرادی که در این موضوع آثار خود را به جشنواره ارسال نمایند از 5 امتیاز ویژه در ارزیابی آثار و در صورت برگزیده شدن، معادل 1.5 برابر جوایز منتخبین بخش عادی جشنواره بهره‌مند خواهند شد. 🌐 لینک ثبت‌نام در جشنواره 🔰 فایل راهنمای ثبت‌نام ‌ @jhelli_ir
9️⃣7️⃣1️⃣ 2️⃣4️⃣ ❇️ اشکالی که محقـق حلی راجع به مراسـیل ابن ابی عمیر واردکرده این است که او گـاه از ضـعاف نقـل می کنـد. بنا بر این اگر روایتی را مرسـلا ذکر کرده باشـد که واسـطه در آن محـذوف باشد احتمال می دهیم که محذوف یکی از ضعاف باشد و در نتیجه نمی توان به آن تمسک کرد. 🔶 شیخ بهایی در جواب گفته وسائط محذوف در مرسـلات همواره ثقات هسـتند و این دلیل نمی شود که او در روایات مسند هم همواره از ثقات نقل کرده باشد. ⬅️ این جواب صحیح نیست زیرا اگر عبارت عده فقط این بود که لا یرسل الا عن ثقه، کلام شیخ بهایی صحیح بود ولی در عـده آمده است که: لا یروي و لا یرسل الا عن ثقه. بنا بر این تمامی مشایخ ابن ابی عمیر از ثقات هسـتند. حتی می توان گفت که چون مسندات ابن ابی عمیر همه از ثقات هستند به این نتیجه می رسیم که مرسلات او نیز از ثقات بوده اند. 👈 نتیجه اینکه اگر مـا مواردي از نقض پیـدا کردیم و دیـدیم که او در روایات کثیره اي از غیر ثقه نقل کرده است اشـکال محقق حلی تقویت می شود. 🔷 براي بررسـی موضوع ابتـدا به سـراغ مواردي می رویم که ادعا شـده است که ابن ابی عمیر از ضـعاف نقل می کنـد که بعد ببینیم آیا می توان از آنها جواب داد یا نه. 🔶 موارد زیادی می توانیم پیـدا کنیم که ابن ابی عمیر از کسانی نقل کرده است که گفته شده است از ضـعاف هسـتند. که در ادامه بررسی خواهیم کرد. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
0️⃣8️⃣1️⃣ 6️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔶 استعمال مجازی ⬅️ استعمال لفظ در معنايى كه به نحوى مشابهت و مقارنت با معناى حقيقى دارد، استعمال مجازى خوانده مى ‏شود 🔷 دلالت لفظ بر معناى مجازى نتيجه دو اقتران است: اقتران لفظ به معناى حقيقى و اقتران معناى حقيقى به معناى مجازى. 🔶 از اين جهت علاقه لفظ به معناى مجازى، در طول علاقه لفظ به معناى حقيقى و اضعف از آن است و بدين سبب تفهيم آن محتاج قرينه است. 🔷 ممكن است كسى بگويد براى صحت استعمال مجازى بايد لفظ به انضمام قرينه براى دلالت در معناى مجازى وضع شده باشد، ولى نظر صحيح آن است كه احتياجى به چنين وضعى نيست و همان صلاحيت دلالت براى صحت استعمال نيز كافى است. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
1️⃣8️⃣1️⃣ 6️⃣4️⃣ 7️⃣ ❇️ تقسیم مباحث فقه 🔷 بحث از تقسـیم مسائل فقه و چگونگی تقسـیم بندي فنی و مناسب مباحث علم فقه است و این مسئله مهم و لازمی است که مـا مسائـل فقه را چگـونه تقسـیم بنـدي کنیم. 🔶 در ابتدا در کلمات فقهاي ما ضمن مجامع روایی مطرح می شد مثل کتاب من لا یحضره الفقیه مرحوم صـدوق(رحمه اﷲ)که بر حسب ابواب فقهی روایات را می آوردنـد از آن به فقه ماثور یا روائی نامبرده شـده است. 🔷 بعد دیدند که مسائل فقهی، مسـتقل از روایات قابل طرح است و جهات بحث فقهی غیر از جهات روایی است لـذا به تدریـج سـند روایات را حـذف کردند ولیکن خیلی مقید بودند به آوردن تعابیر و متون موجـود در همـان روایـات مثـل نهـایه مرحوم شـیخ طوسـی(رحمه اﷲ). ⬅️ مرحله بعد، به تدریج علم فقه توسعه پیدا کرد و تفصیلات و فروعی مستقلی از متون روایات پیدا کرد و با فقه عامه مقایسه شد که مرحوم شـیخ طوسـی(رحمه اﷲ)مبسوط را اینگونه تدوین کرد. ◀️ به تدریج در کتب فقهی تفصیلات بیشتري وارد شد و علم فقه از کتب حـدیث و روایات جـدا شـده و مسـتقل شد هم شـیوه بیان و هم فصول و تفریعاتش و هم روش اسـتدلال در آن بهروایات و غیر روایات از آیات و قواعد اصولی و فقهی و غیره شد. 👈 در ابتدا کتاب فقهی به عنوان تفصـیلی همان ابواب فقهی موجود مطرح می شد و به تقسیم بندي کل مسائل علم فقه زیاد توجه نشـد. ✅ تـا این که رسیدیم به زمان مرحوم سـلار و همچنین مرحوم ابوصـلاح حلبی ... . 📚برگرفته از دروس آیت الله شاهرودی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
2️⃣8️⃣1️⃣ 3️⃣4️⃣ ❇️ فرق های صفت مشبهه و اسم فاعل 🔷 سه فرق اول بیان شد. 4️⃣ معمول منصوب اسم فاعل می توانـد مقدم بر اسم فاعل شود، مثل: «زید عمرا ضارب» که در اصل اینگونه «زید ضارب عمرا» بوده است. ولی تقدم معمول منصوب صفت مشبهه بر آن به علت ضعف در عمل جایز نیست. 5️⃣ معمول اسم فاعل می توانـد سـببی و أجنبی باشد در حالیکه معمول صـفت مشـبهه واجب است حتما سـببی باشد. و مراد از معمول سببی این است که معمول یک نحوه سبب ارتباط با اسم قبل از صفت مشبهه و یا اسم فاعل داشته باشد که نوعا در این موارد، معمول صفت مشبهه و اسم فاعل داراي ضمیري است که به اسم قبل از صـفت مشـبهه و اسم فاعل راجع است. ماننـد: «زیـدضارب غلامه» و «زید حسن وجهه» یا «زیدحسن الوجه» که الف و لام عوض از مضاف الیه «وجه» بوده است. 6️⃣ اسم فاعل، با آن فعلی که از آن اشـتقاق شده، مخالفت در عمل نمی کنـد یعنی اگر آن فعل لازم باشـد، اسم فاعل آن نیز لازم است و اگر متعـدي است، اسم فاعل آن نیز متعدي خواهد بود در حالی که صفت مشبهه مخالفت با فعلش در عمل می کند. 👈 بایـد دانست که صـفت مشـبهه همیشه از فعل لازم اشـتقاق می شود و فعل لازم هرگز مفعول نـدارد، در حالی که صـفت مشـبهه گاهی اسـمی را نصب می دهد بنا بر شـبه مفعول بودن اگر معرفه باشد و بنا بر تمییزیت اگر نکره باشد، مانند این مثال که شما می گوئیـد: «زیـد حسن وجهه» بـا آنکه ممتنـع است که بگوئیـد: «زیـد حسنَ وجهه» زیرا فعـل لازم «حسن» هرگز مفعول نمی گیرد. 🔷 مخفی نماند که بعضـی گفته اند فعل لازم نیز همچون صـفت مشـبهۀ خود می تواند اسم بعد از خود را نصب دهد بنا بر شبه مفعول اگر آن اسم معرفه باشد و بنا بر تمییزیت اگر آن اسم نکره باشد. 📕 مغنی باب رابع 📚 برگرفته از شرح استاد صفایی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
3️⃣8️⃣1️⃣ 3️⃣4️⃣ ❇️ جواب از نقضهایی که در مورد روات ابن ابی عمیر وارد شده است؛ 🔶 یک قسم از نقضها محل مناقشه است و معلوم نیست که ابن ابی عمیر از آن افراد که ضـعیف هسـتند نقل کرده باشـد و حتی می دانیم که او از آنها نقل نکرده است. 👈 یکی از آنهـا روایت ابن ابی عمیر از محمـد بن سـنان است. صـاحب وسائل سـند روایت را اینگونه بیان می کنـد: یعقوب بن یزید از ابن ابی عمیر از محمد بن سنان روایت نقل می کند. ⬅️ صـاحب وسائل به اشـتباه آن را نقـل کرده است و اصل روایت اینگونه است: یعقوب بن یزیـد عن ابن ابی عمیر و محمـدبن سنـان کمـا اینکه صـحیح آن در علل و کامل الزیارات موجود است این روایت را هم علل ذکر کرده است و هم صاحب کامل الزیـارات در علـل به شـکل عطف آمـده است و در علل، یعقوب بن یزیـد عن محمـد بن سـنان یعنی بین این دو، ابن ابی عمیر واسـطه نشـده است. ابن ابی عمیر هرگز از محمد بن سـنان روایت نکرده است و هر دو در عصـر واحد بودند و اینکه این دو با هم عطف شده باشند بسیار زیاد است. 📚برگرفته از دروس آیت الله شبیری زنجانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
4️⃣8️⃣1️⃣ 7️⃣4️⃣ ❇️نکاتی از حلقه ثانیه 🔷 براى شناخت معناى حقيقى از معناى مجازى، علامت ‏هايى همچون تبادر، ذكر شده است. ✅ علم تفصيلى به وضع متوقف بر تبادر است و تبادر متوقف است بر علم ارتكازى به وضع. 👈 پس در رجوع به تبادر دور لازم نمى ‏آيد. همچنين مى‏ توان گفت: تبادر نزد عالم به لغت، علامت شناخت وضع نزد جاهل است، ولى اشكال دور را مى ‏توان بى ‏اساس دانست بدين ترتيب كه بگوييم تبادر فرع بر نفس وضع يعنى وجود قرن اكيد است، نه علم به وضع. ⬅️ صحت حمل و اطراد به منزله دو علامت ديگر از علايم شناخت وضع بيان شده است، ولى هر دو محل اشكال است؛ چون صحّت حمل تنها معناى مراد را تعيين مى ‏كند، نه معناى حقيقى را، و اطراد در معناى مجازى نيز راه پيدا مى ‏كند. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)