#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_370
❇️در عين #قدرت #رحيم است
💠وَ إِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ
🌱و قطعاً این پروردگار توست که شکستناپذیر و بسیار مهربان است.
شعراء - ۶۸
🔷اين نكته نيز قابل دقت است آخرين آيه مورد بحث كه يك نوع نتيجهگيری از مجموع كار موسی و فرعون و پيروزی لشكر حق و نابودی لشكر باطل است خداوند را به" عزت" و" رحمت" توصيف میكند، اولی اشاره به شكستناپذيری قدرت او است و دومی وسعت رحمتش را نسبت به همه بندگان میرساند، و مخصوصا" عزيز" را بر" رحيم" مقدم داشته، تا اين توهم پيش نيايد كه رحمتش از موضع ضعف است، بلكه در عين قدرت رحيم است.
🔷البته بعضی از مفسران معتقدند كه توصيف به عزت اشاره به شكست دشمنان و توصيف به رحمت اشاره به پيروزی دوستان او است، ولی هيچ مانعی ندارد كه هر دو صفت شامل هر دو گروه گردد، چرا كه همه از رحمتش استفاده میكنند حتی گناهكاران و همه از سطوتش بيمناكند حتی نيكوكاران!
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_370
❇️اگر ديد و بينش و #تفكّر صحيح بود، رفتار و #گفتار و #نيّت هم صحيح میشود.
💠رَبِّ هَبْ لِي حُكْماً وَ أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ (۸۳/شعراء)
🌱(ابراهيم در ادامهی سخن خود گفت:) پروردگارا! به من حكمت و دانش مرحمت فرما و مرا به صالحان ملحق كن!
🔹انسان برای رسيدن به كمالات بايد از خداوند استمداد كند. رَبِّ هَبْ لِي ...
🔹استمداد از نام «ربّ»، در استجابتدعا مؤثّر است. «رَبِّ»
🔹حكمت و بينش همراه با عمل، هديهی الهی است. «هَبْ لِي حُكْماً»
🔹قبل از درخواست جديد از خداوند، از نعمتهای قبلی نامی ببريد و از او تشكّر كنيد. خَلَقَنِي- يَهْدِينِ- يَشْفِينِ- يَسْقِينِ- وَ ... رَبِّ هَبْ لِي
🔹اگر حكمت باشد، ولی دوستان انسان نااهل باشند، حكمت كارايی ندارد.
«هَبْ لِي حُكْماً وَ أَلْحِقْنِي»
🔹اگر ديد و بينش و تفكّر صحيح بود، رفتار و گفتار و نيّت هم صحيح میشود.
(حكمت به معنای ديد و فهم و نظر صحيح است). «حُكْماً»
🔹حكمت نظری، به تنهايی مفيد و نجاتبخش نيست. حكمت بايد با عمل همراه باشد. «هَبْ لِي حُكْماً وَ أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ»
🔹برخورداری از حكمت و معرفت در درون و زندگی در جامعهی صالحان و صالح بودن، بالاترين درجهی سعادت است. «حُكْماً وَ أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ»
🔹حكمت وشناخت وبينش، بر عمل مقدّم است. «هَبْ لِي حُكْماً وَ أَلْحِقْنِي»
🔹بهترين دعا را از بهترين افراد بياموزيم. (بهترين افراد، انبيا هستند و يكی از بزرگترين انبيا حضرت ابراهيم عليه السلام است كه در دعا از خداوند مغفرت، حكمت، نام نيك و حسن عاقبت میخواهد و در آيات ديگر از خداوند، فرزندان خوب و پيروان مسلمان درخواست میكند).
🔹حكومتخواهی برای انجام احكام الهی، مطلوب است. «هَبْ لِي حُكْماً»۲
🔹هم انزوا ممنوع است و هم جذب نااهلان شدن. «أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ»
🔹پيش كسوتان صالح را ارج نهيم. «أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ» (نفرمود: از صالحين باشم، بلكه فرمود: به آنان ملحق شوم. زيرا مقام سابقين برتر است).
🔹جامعهای ارزش دارد كه افرادش صالح باشند. «أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ»
🔹انسان به رفيق خوب محتاج است. «وَ أَلْحِقْنِي بِالصَّالِحِينَ»
📚تفسير نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
5⃣1⃣ تدبر در سوره #دخان
🔹خلاصه تفسیر سوره دخان از تفسیر تسنیم آیت اله جوادی آملی
بخش سوم
اينکه نزول دفعي شد يعني چه؟ يعني کلّ اين قرآن دفعتاً نازل شد؟ اگر دفعتاً نازل شد، آنجا که سؤال و جواب هست، حضرت منتظر چيست؟ گاهي دو روز يا سه روز کمتر يا بيشتر منتظر است! ﴿وَ اللَّهُ يَسْمَعُ تَحاوُرَكُما﴾،[ زن و شوهر درباره مسايل خانوادگي خودشان محاوره و مجادلهاي داشتند، آمدند خدمت پيغمبر(ص) و سؤالاتي کردند، بعد حضرت منتظر جواب بود که جوابی آمده است، يا آنکه همسر حضرت گفت که ﴿مَنْ أَنْبَأَكَ هذَا قَالَ نَبَّأَنِيَ الْعَلِيمُ الْخَبِيرُ﴾. اين قصههاي تدريجي نشان ميدهد که حادثهاي اتفاق ميافتد، وجود مبارک حضرت منتظر دستور الهي است، بعد حکم الهي نازل ميشود و حکم مشخص ميشود. پس اين کتاب نميتواند يک کتاب دفعي باشد! اگر نزول آن دفعي بود و دفعتاً کلّ مجموعه اين کتاب نازل شد، حضرت منتظر چه بود؟
قهراً بين آن نزول دفعي و اين نزول تدريجي بايد فرق گذاشته شود، بيان نوراني امام سجاد(سَلامُ اللهِ عَلَيهِ) در اين دعای پايانی قرآن کريم را ملاحظه بفرماييد؛ در دعاي 42 صحيفهٴ سجاديه اين جملههاي نوراني آمده: «اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَنْزَلْتَهُ عَلَی نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَّی اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ مُجْمَلًا وَ أَلْهَمْتَهُ عِلْمَ عَجَائِبِهِ مُكَمَّلًا وَ وَرَّثْتَنَا عِلْمَهُ مُفَسَّراً وَ فَضَّلْتَنَا عَلَی مَنْ جَهِلَ عِلْمَهُ وَ قَوَّيْتَنَا عَلَيْهِ لِتَرْفَعَنَا فَوْقَ مَنْ لَمْ يُطِقْ حَمْلَهُ»، اين بيان نوراني نشان ميدهد که قرآن به طور اجمال يک بار بر حضرت نازل شد و علم عجايب آن را ذات اقدس الهي الهام کرد، بعد مرحله تکميل و تفصيل ارائه شد
مطلب ادامه دارد.....
https://zaya.io/m42dk
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگي_قرآني
شماره 166
سوره #ال_عمران صفحه_65
🔻نكاتی از #جنگ_احد
🟧قسمت دوم :
#توكل بر خدا دور كننده #سستي
💠إِذْ هَمَّتْ طائِفَتانِ مِنْكُمْ أَنْ تَفْشَلا وَ اللَّهُ وَلِيُّهُما وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ 122/ ال عمران
آنگاه كه دو گروه از شما بر آن شدند كه (در جنگ) سستى كنند، امّا خداوند ولىّ آنان بود (و به آنان كمك كرد كه از اين فكر باز گردند،) پس مؤمنان تنها به خدا توكّل كنند.
👈« تَفْشَلاَ » از ريشه «فَشَلَ»، #احساس_ضعفي است که منجر به ترس از دشمن ميگردد. اين واژه 4 بار در قرآن تکرار شده که در همه موارد سخن از ضعف و ترسي است که در جنگ پيش ميآيد. در سه مورد همراه تنازع آمده انفال 43 و 46 ، آلعمران 152 كه نشان ميدهد اولين نتيجه اختلاف و تنازع، تفرقه و احساس تنهايي و ترس است.
⬅️دو گروه از مسلمانان به نامهاى «بنوسلمه» از قبيلهى اوس و «بنوحارثه» از قبيلهى خزرج، تصميم گرفتند كه از شركت در جنگ احد خوددارى كنند. دليل سستى اين دو گروه را عواملمتعدّدى ذكر كردهاند:
⭕️ #ترس از دشمن كه بيش از مسلمانان بودند.
🔻ناراحتى از اينكه چرا در مقام مشورت به رأى ما توجّه نشد و در شهر سنگر نگرفتند.
⬅️ايراد به اينكه چرا پيامبر اجازه نداد يهوديانِ هم پيمان، به آنان كمك كنند.
ولى خداوند با لطف خود اين دو گروه را از افتادن به دام گناه و فرار از ميدان جنگ درامان نگه داشت و به جز عدّه اندكى، همگى از تصميم خود برگشته و همراه سپاهيان اسلام به ميدان احد آمدند.
⬅️وجود عناصر سست بنياد در جبههها، عامل شكست و خطر است. «تَفْشَلا»
⬅️اگر انسان تحت ولايت خدا نباشد، سست مىشود. «أَنْ تَفْشَلا وَ اللَّهُ وَلِيُّهُما»
⬅️خداوند #مؤمنان را به حال خود رها نمىكند و در مواقع حساس دست آنان را مىگيرد. «وَ اللَّهُ وَلِيُّهُما»
⬅️فكر گناه، اگر به مرحلهى عمل نرسد، انسان را از تحت ولايت الهى خارج نمىكند. «هَمَّتْ ... وَ اللَّهُ وَلِيُّهُما»
👌يگانه داروى سستى، #توكّل بر خداست كه اين دارو تنها در دست مؤمنان است. «وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ»
⬅️ #ايمان و #توكّل بر #خداوند، عامل #پيروزى است. «هَمَّتْ ... أَنْ تَفْشَلا وَ اللَّهُ وَلِيُّهُما وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ»
📚تفسیر نور
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
✅ #اصول و #مبانی رویکرد #تربیتی و تکاملی به #دین
🔺برای اینکه #دین بتواند وجهه تربیتی، معنوی و اخلاقی خویش را به دینداران بنماید:
1⃣دین را باید به عنوان راهنمایی در کنار جامعه دانست و باور به مداخله حداکثری آن در همه شئون زندگی انسان نداشت.
2⃣باید توجه کرد که ترساندن دینداران از عذاب و جهنم و نیز برانگیختن حرص نسبت به پاداش و بهشت هرچند کارکردهایی را دارد اما موانع بزرگی در راه تربیت و انسانیت است و حریت انسان را از او میستاند و اجازه نمیدهد انسان راه تکامل را پیش بگیرد. بندگی به شرط مزد و به داعی ترس و سود به تعبیر روایت مشهور:
🔻 بندگی بردگان و تاجران است و نه بندگی احرار و آزادگان.
انسان آزاده می خواهد با #خویشتنشناسی #خداشناسی و #خداخویی را نصیب برد.
3⃣تمام اوامر و نواهی دین #ارشادی است و جهتش بهبود وضعیت معنوی انسان است و خود انسان کارآمدی آن را بهتر از هر کسی در می یابد. دقیقاً مثل شخصی که نزد پزشک میرود و نسخه ای دریافت میکند و درستی و نادرستی نسخه را از طریق کارآمدی آن و بهبود و عدم بهبود خود تحقیق میکند.
همه اوامر و نواهی دین چون به قصد بهبود وضعیت شخص انسانی است و نه هدفی دیگر به اصطلاح "امر و نهی ارشادی" است و نه "امر و نهی #مولوی".
5⃣آموزهها و اوامر و نواهی دینی اگر قرار باشد به تربیت دیندار بیانجامد، باید هدف دیندار تربیت و تکامل معنوی باشد و نه انجام صرف پاره ای اعمال و #مناسک به نحو #تقليدى.
اگر کسی پنجاه سال نماز بگزارد و اندکی بر رحم و گرم وی افزوده نشود و از غش و غلش کاسته نگردد آیا چنین عبادتی در طریق تربیت بوده است؟ کسانی چون معاویه و عمر سعد و شمر و نیز اعمال دینی را به جا میآوردند اما چون عملشان جهت و هدف نداشت و تقلیدی صرف بود هیچ بهرهای برایشان در بر نداشت.
6⃣در اوامر و نواهی دینی باید به روح حاکم بر عمل توجه شود و نه صورت عمل، زیرا پرداختن به صورت موجب میشود که پای #ظاهرگرایی و آنچه اصطلاحاً حیله شرعی شود باز شود. هرگاه تنها به خود عمل توجه شود و هدفی از انجام اعمال در نظر گرفته نشود؛ گرفتار بحثهای بیهوده درباره جزئیات عمل می شویم و در مواقع خطا از گریزگاههایی صوری استفاده میکنیم. این در حالی است که مراد از تدین صرف انجام مجموعهای از اعمال نبوده و اعمال روی در هدف یا اهدافی عالی داشتهاند.
7⃣به جهت اینکه کارکرد اصلی دین #تربیت است باید توجه داشت که روشهای منتهی به تربیت افراد مختلف بسیار با هم فرق میکند و نمیتوان از روشی واحد برای همگان استفاده کرد.
شیوه های تربیتی هرگز نمی تواند حالت یکنواختی داشته باشند حتی نسبت به یک فرد در حالات مختلف تا چه رسد به اشخاص مختلف در احوال مختلف و حتی نمیتواند یکنواخت باشد نسبت به فرد واحد در یک حال نسبت به زمان و ایام مختلف زندگی او و اگر حالت یکنواختی در امور تربیتی اعمال شد خاصیت خود را در مرود زمان از دست خواهد داد که
👈اگر #عبادت، #عادت شود بیاثر هم خواهد شد...
🖊درسگفتارِ نقد مبانی فقه
مرحوم سیدمرتضی جزایری
سال ۱۳۷۳
🌐منبع: کانال اندیشه معاصر
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#آیههاینور
🔹وَمَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمَنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ
🔸هرکس از یاد خداوند رحمان رویگردان شود برای او شیطانی قرار میدهیم که همواره همدمش باشد
📗سوره زخرف، آیه ۳۶
@quranpuyan