اسراء 28.mp3
13.51M
#استاد_رنجبر
#تفسیر_صوتی
#سوره_اسراء
#جلسه28
🔅🔅🔅
🔹با بیانی جذاب، شنیدنی و زیبا و آسان وساده و کاربردی
🔹فرصت دارید گوش دادن سری این جلسات را از دست ندهید.
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
اسراء 29.mp3
12.23M
#استاد_رنجبر
#تفسیر_صوتی
#سوره_اسراء
#جلسه29
پایان جلسات تفسیر سوره اسرا
🔅🔅🔅
🔹با بیانی جذاب، شنیدنی و زیبا و آسان وساده و کاربردی
🔹فرصت دارید گوش دادن سری این جلسات را از دست ندهید.
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 ناصح کربلا
▪️ این مسئله «نُصح» که به معنای خیرخواهی و هدایت خیرخواهانه است، برنامه رسمی بسیاری از انبیا بود که این بخش را قرآن کریم این گونه نقل کرد: ﴿نَصَحْتُ لَكُمْ﴾،[1] ﴿لاَتُحِبُّونَ النَّاصِحِینَ﴾[2] و مانند آن. امّا آن طوری که حسین بن علی (سَلَامُ اللَّهِ عَلَیه) امت را نصیحت کرده است، هیچکسی نصیحت نکرد؛ زیرا که «فَأَعْذَرَ فِی الدُّعَاءِ وَ مَنَحَ النُّصْحَ وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیكَ لِیسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیرَةِ الضَّلَالَةِ».[3]
▪️ این همزهٴ باب افعال گاهی برای اِزاله است؛ «أعذر» یعنی «أزال العُذر»، آن قدر نصیحت کرد که عذرها را از بین برد! این مسئلهٴ عذر را از بین بردن هم در لسان قرآن کریم حرف انبیا هم هست که به برخی از انبیا می گفتند چرا این قدر تلاش و کوشش می کنید؟ می گفتند: ﴿مَعْذِرَةً إِلَی رَبِّكُمْ﴾؛[4] برای اینکه کسی عذرخواهی نکند و جلوی عذر افراد را هم بگیریم. این «الف» در «أعذر»، «الف» اِزاله است؛ یعنی «أزال عُذرا» دیگر هیچ کس نمی تواند عذر بیاورد، برای اینکه حضرت مصاحبه کرده، گفتگو کرده، مناظره کرده، نامه نوشته، احتجاج و استدلال کرده، هیچ عذری برای هیچکسی نگذاشت و خالصانه این نصیحت را بخشید! «مَنَحَ» یعنی بخشیدن، همان طوری که انبیا گفتند: ﴿لاَ أَسْأَلُكُمْ عَلَیهِ أَجْراً﴾،[5] ایشان هم همان کار را کرد. بخشش غیر از «بیع» است، بخشش غیر از «اجاره» است؛ یعنی رایگان!
▪️ همان طوری که قرآن درباره انبیا گفت که ﴿لاَ أَسْأَلُكُمْ عَلَیهِ أَجْراً﴾، همان درباره حسین بن علی هست، برای اینکه تمام تلاش و کوشش او «مَنَحَ» و بخشش بود، رایگان بود و عذری برای هیچکس نگذاشت، «فَأَعْذَرَ»! چطور «أعذر»؛ یعنی «أزال عذرکم»؟ یک؛ چگونه «مَنَحَ النُّصْحَ»، بخشش رایگان را قبول نکردند؟ دو. برای اینکه اینها در جهالت و حیرت ضلالت غرق شدند. اگر کسی غریق جهل علمی و جهالت عملی بود، نه آن نصیحت و نه این خلوص و خیرخواهی معصومانه اثر میگذارد، «لِیسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیرَةِ الضَّلَالَةِ».
▪️ امّا اثرهای فراوان نهضت سالار شهیدان تا امروز ظاهر شده است برای اینکه نگذاشت که عدّهای به دام جهل علمی و جهالت عملی بیفتند و نگذاشت کسانی که گرفتار جهل علمی و جهالت عملی شدند بمانند، بلکه آنها را نجات داد و نشانه آن همین اشتیاق «زاید الوصف» میلیونی زائران کربلاست.
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1394/09/12
📝 پانویس:
[1]. سوره اعراف، آیات79 و 93.
[2]. سوره اعراف، آیه79.
[3]. تهذیب الاحکام، ج6، ص113.
[4]. سوره اعراف، آیه164.
[5]. سوره انعام، آیه90.
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
لطفا در ایتا مطلب را دنبال کنید
مشاهده در پیام رسان ایتا
امروز لحظاتی قبل از شروع درس تفسیر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی
روضه حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام (مورخ ٩٨/٧/٢٢)
#اربعین
#امام_حسين
#اربعین_حسینی
#جوادی_آملی
#آیت_الله_جوادی_آملی
@rahighemakhtoom
4_5821164129129334316.mp3
1.6M
🎙آیت الله جوادی آملی:
🔆تربيت با گفتن و شنيدن نيست.
🔆آن عالمی که ديدار او شما را عوض نکند لفظش هم عوض کننده نيست.
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 نظام حق
▪️ ابوالقاسم فردوسی این بزرگ مرد شیعه جهان اسلام را خدا غریق رحمت كند! گفت:
اگر بار خار است خود کِشته ای ٭٭٭ وگر پرنیان است خود رشته ای[1]
▪️ این عالَم به حق خلق شده است؛ یعنی ممكن نیست كسی یك غذای مسمومی را بخورد و بالا نیاورد. ممكن نیست كسی راه دیگران را ببندد و بی حیثیت و بی آبرو نشود. اختلاس بكند و نجومی بشود و بی آبرو نشود. این نظام به حق خلق شده است، هر چه انسان بخواهد این نظام را دفن كند، دفن شدنی نیست. فرمود: ﴿بِالْحَقِّ﴾. بخش های سالبه هم این است كه ﴿ما خَلَقْنَا السَّماءَ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَینَهُما باطِلاً﴾؛[2] هم به صورت قضیه موجبه در قرآن كریم آمده و هم به صورت قضیه سالبه آمده است، مثل اینكه خدای سبحان بفرماید ما دستگاه گوارش شما را به حق خلق كردیم، یك; ما دستگاه گوارش شما را به باطل خلق نكردیم، دو; چه موجبه، چه سالبه، یك پیام دارد و آن این است كه این دستگاه فقط غذای سالم را قبول می كند، اگر غذای فاسد را بدهید بالا می آورد، اختلاس را بالا می آورد، حقوق نجومی را بالا می آورد، بیراهه رفتن را بالا می آورد. این نظام، نظام حق است.
▪️ وجود مبارك حسین بن علی براساس این معیار حركت كرد، فریاد زد و فرمود: «أَوَ لا یرَونَ أَنَّ الحَقَّ لا یعمَلُ بِهِ وَ أَنَّ البَاطِلَ لَا یتَنَاهَی عَنْه»؟! [3] این قرآن ناطق بر وزان حق حركت كرد، اموی و مروانی و عباسی و دیگران و دیگران بر باطل رفتند و بالا آوردند!
▪️ با این نام، با قبر و با همه شئون مبارزه كردند؛ پانصد سال عباسیان این كار را كردند، قبل از آنها هم اموی و مروانی، ولی الآن كه اربعین می شود بیست میلیون آنجا در نزدیك و دور كنار مضجع حضرت از راه دور و نزدیك عرض ادب می كنند، این فراموش شدنی نیست! كسی در مسیر نظام عالَم حركت كند كه حق است، ماندنی است؛ لذا زینب كبرا (سلام الله علیها) فرمود قسم به خدا نمی توانی نام ما را محو كنی، برای اینكه ما با این ناظم حركت كردیم! خدا هم فرمود نظام عالم به حق خلق شده است و كسی كار باطل بكند بالا می آورد، اینجا جای باطل نیست، از اینجا بیرون می كنند! به صورت سالبه فرمود: ﴿ما خَلَقْناهُما إِلاَّ بِالْحَقِّ﴾.[4] سالار شهیدان با این نظام حركت كرد، فرمود: «أَوَ لا یرَونَ أَنَّ الحَقَّ لا یعمَلُ بِهِ وَ أَنَّ البَاطِلَ لَا یتَنَاهَی عَنْه».
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1395/07/08
📚پی نوشت:
[1]. شاهنامه فردوسی، فریدون، بخش20.
[2]. سوره ص، آیه27.
[3]. بحار الأنوار، ج78، ص116.
[4]. سوره دخان، آیه39.
🆔 @rahighemakhtoom
برشی از #تفسیر_تسنیم_جلد_اول(12)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_تخصصی
#سوره_حمد
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
📌گزيدهي تفسير :بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
«الله» برترين نامِ خدايي است كه داراي همهي كمالات وجودي است و «الرحمن» و «الرحيم» از صفات اوست كه نشانهي رحمتِ آن هستيِ بي پايان است؛ با اين فرق كه رحمان بر «كثرت» رحمت دلالت مي كند و رحيم بر «ثبات و دوام» آن. پس رحمان خدايي است كه رحمت فراگيرش همه چيز و همه كس را شامل مي شود (مؤمن، كافر، دنيا و آخرت) و چنين رحمتي در برابر غضب نيست، بلكه غضب نيز از مصاديق آن است و اما رحيم خدايي است كه رحمتي ويژه براي مؤمنان دارد و اين رحمت در برابر غضب اوست. خداي سبحان، قرآن و نيز سوره را با نام خود مي گشايد و بدين گونه، ادب شروع كار با نام خدا را به انسانها مي آموزد.
🔅🔅🔅
📖تفسير تفصیلی آیه شریفه "بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ"
🔹ب: لفظ «باء» حرف جرّ است و مجموع جار و مجرور (بسم) كلمه است، نه كلام و از اين رو مفيد معناي تام نيست، مگر با عنايت به متعلَّق آن كه در تعيين متعلق، در پايان بحث از مفردات آيهي كريمه (بسم الله...) سخني خواهد آمد.
🔹اسم: لفظي است كه حاكي از مسمّاي خود باشد. اين كلمه يا از «سِمَة» به معناي نشانه، اشتقاق يافته است، چنانكه كوفيان برآنند و يا از «سُمُوّ» به معناي بلندي مشتق است، چنانكه بصريان بر آن باورند؛ همچنين محتمل است مشتق از چيزي نبوده، وضع مختص به خود داشته باشد. البته اثبات اين محتمل، همانند اثبات قول كوفيان دشوار است؛ زيرا همان طور كه راغب و برخي مفسران(مفردات راغب؛ تفسير كبير؛ الجامع لأحكام القرآن؛ منهج الصادقين.)
🔹ديگر گفته اند، براي تشخيص مبدأ اشتقاق مي توان به تحوّلهاي صرفي آن كلمه مراجعه كرد و ريشهي اشتقاقي آن را به دست آورد و چون در جمع، تصغير و نسبت، هر كلمه اي به مبدأ اصلي خود بر مي گردد، مي توان استشهاد كرد كه كلمه اسم از سُمُوّ مشتق است، نه از وَسْم؛ زيرا جمع آن «اسماء» است، نه «أوسام» و تصغير آن «سُمَيّ» است، نه «وُسَيْم».
🔹مؤلّف أقرب الموارد، پس از بيان معناي اسم، دو قول ياد شده را بازگو مي كند و هيچ يك را ترجيح نمي دهد، ليكن كلمه اسم را در باب «سُمُوّ» مي آورد و همين وضع، احتمال تأييد قول بصريان را دربر دارد. به هر تقدير، اسم در عرف و لغت به معناي «لفظ دالّ بر شخص يا شي ء» است و در اين جا اسم در مقابل فعل يا حرف نيست.
🔹«اسم» در اصطلاح اهل معرفت به معناي «ذات با تعيّن خاصّ» است؛
يعني ذاتي كه صفتي از صفات يا همهي صفات او مورد نظر باشد. اسم در اين اصطلاح از سنخ وجود خارجي و عيني است، نه از مقولهي لفظ. چنين اسمي خود داراي اسم است و مفهوم دال بر آن را «اسم الاسم» و لفظ دالّ بر آن را «اسم اسم الاسم» مي نامند.
ادامه دارد....
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🆔 @rahighemakhtoom
✳️ جستارهای قرآنی رحیق
#بررسی_های_قرآنی #واژه_ها_مفاهیم #معارف_قرآن #فرهنگ_قرآنی #شُرب #سَقی 🔅🔅🔅 ✔️ آشامیدنی ها در قرآن
#بررسی_های_قرآنی
#واژه_ها_مفاهیم
#معارف_قرآن
#فرهنگ_قرآنی
#شُرب
#سَقی
🔅🔅🔅
✔️ آشامیدنی ها در قرآن
📌آشامیدنیهای دوزخ
◽️مایعجوشان:
آیات متعدّدی نوشیدنی دوزخیان را چنین وصف کرده. «إن یَستَغیثُوا یُغاثُوا بماء کَالمُهلِ یَشْوی الوُجُوهَ بِئسَ الشَّرابُ و ساءَت مُرتَفَقاً»؛ اگر فریادرسی خواهند، به آبی چون مس گداخته که صورتها را بریان میکند، فریادرسی میشوند. بد آشامیدنی و بدجایگاهی است. (سوره کهف/18، 29)
به نقل طبری، مفسّران «مُهل» را به معنای مایع ذوب شده، چرک و خون و ته مانده روغن آب شده دانستهاند:[۲۱] «وَسُقُوا ماءً حَمیماً فَقَطَّع أمعاءَهُم»؛ آبی جوشان به خوردشان داده میشود تا رودههایشان را از هم فرو پاشد. (سوره محمد/47، 15)، «تُسقی مِن عَین ءَانیة»؛ از چشمهای داغ نوشانده شوند. (سوره غاشیه/88، 5) و نحوه نوشیدنشان به شتران تشنه تشبیه شده: «فَشرِبونَ عَلَیه مِن الحَمیم × فشرِبون شُربَ الهیم». (سوره واقعه/56، 54 و 55)
◽️چرکابه:
«لایَذوقُونَ فِیها بَرداً وَلا شَراباً × إلاّ حَمیماً وَ غَسّاقاً»؛ در آنجا [=جهنم] نه خنکی چشند و نه نوشیدنی، جز آبجوشان و چرکابهای. (سوره نبأ/78، 24 و 25)
«غسّاق» را چرک و خون و مایعی بدبو دانستهاند:[۲۲] «مِن وَرائِهِ جَهنَّم و یُسقی مِن ماء صدید»؛ جهنم پیش روی او است و به او از آبی چرکین نوشانده میشود. (سوره ابراهیم/14، 16)
📌آشامیدن وسیله امتحان
آب در چند مورد، وسیله آزمایش الهی قرار گرفته است:
◽️فراوانیِ آن
«وَألَّوِا استَقموا عَلی الطَّریقَةِ لاَسقَینهُم ماءً غَدَقاً × لِنَفْتِنَهُم فیه...»؛ و اگر جنّ و انس[۲۳] در راه راست [=طریقه اسلام][۲۴] پایداری ورزند، به طور قطع آب فراوانی [=روزی زیاد] به آنان مینوشانیم تا آنان را در اینباره بیازماییم.(سوره جن/72، 16 و 17)
◽️تقسیم آب میان مردم و ناقه صالح
«إنّا مُرْسِلوا النّاقَةِ فِتنَةً لَهُمْ فَارتَقِبهم واصطَبِر × و نَبِّئهُم أَنَّ الماءَ قِسمةٌ بَینَهم کُلُّ شِرب مُحتَضَر»؛ ما برای آزمایش آنان، آن ماده شتر را فرستادیم و به صالح گفتیم: مراقب آنان باش و شکیبایی کن و به آنان خبر ده که آب میانشان بخش شدهاست و هر کدام را آب به نوبت خواهد بود. (سوره قمر/54، 27 و 28)
در آیات 155 سوره شعراء/26 و 13 سوره شمس/91 نیز به همین معنا اشاره شده است.
◽️آشامیدن آب در داستان طالوت
«إنّ اللّهَ مُبتَلیکُم بِنَهَر فمَن شَرِبَ مِنهُ فَلَیسَ منّی وَمَن لَمیَطعَمهُ فَإنَّهُ مِنّی»؛ خداوند شما را با رودخانهای خواهد آزمود؛ پس هرکس از آن بیاشامد از پیروان من نیست و هر کس از آن نخورد، به طور قطع او از [پیروان] من است. (سوره بقره/2، 249)
📝پانویس:
21.جامع البیان، مج9، ج15، ص298 و 299.
22.جامع البیان، مج15، ج30، ص17-18.
23.مجمع البیان، ج10، ص559.
24.المیزان، ج20، ص46.
📚منابع
•محمد خراسانى، آشامیدنی ها، دائرة المعارف قرآن كريم، جلد1، چاپ: دوم، 1383، در دسترس در مرکز فرهنگ و معارف قرآن.
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🆔 @rahighemakhtoom
#دوزخ
#جهنم_الان_وجود_دارد
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
📖خاطره ای از استاد که در جلسه درس #تفسیر برای شاگردان خویش بیان فرمودند
🔹سالي ما در مدينه در عمره مفرده در برابر ضريح مطهر رسول خدا(صلّي الله عليه و آله و سلّم) نشسته بودم ديدم يك مرد ميانسالي تقريباً نزديك چهل سال بود آمد نشست و گفت حاج آقا ميتوانم چيزي بپرسم گفتم بپرس, گفت ﴿كَلاَّ لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْيَقِينِ ٭ لَتَرَوُنَّ الْجَحِيمَ﴾ معنايش چيست؟ ما هم توضيح كوتاهي در موردش داديم .
🔹ديدم ميگويد من آبميوه فروشم آن روزها رسم بود كه چند قالب يخ را بينالطلوعين جلوي اين مغازههاي آبميوهفروشي و امثال آن ميآوردند گفت من صبح كه نماز خواندم آمدم جلوي مغازه که, مغازهام را باز كنم ديدم از اين قالبهاي يخي كه جلوي مغازه من است آتش شعله ميكشد هر چه ميبينم, ميبينم كه اين شعلههاي آتش است كه از اين قالبهاي يخ در ميآيد فهميدم در مالِ ما حرامي راه پيدا كرده رفتم از بعضي از علماي شهرم ـ اهل شيراز بود ـ سؤال كردم كه اين چيست كه من ميبينم ؟!
🔹(آن عالم)گفت كه شما چطور آبميوه ميفروشي گفت ما به اين مشتريها ميگوييم مثلاً اين يك ليوان آبميوه صد تومان اين ليوان آبميوه به اندازهاي كه ما همين آبميوه را در آن بريزيم چون گرم است خوشمزه نيست يك قالب يخ هم در آن ميگذاريم خب آن يك قالب يخ كه به اندازه آبميوه نميارزد .گفت :آتش همين است همين حرام به آن صورت در آمد .!
🔹گفتم پس ما چه كار كنيم ؟
🔹گفت :شما دو ليوان تهيه كنيد يك ليوان بزرگ و يك ليوان معمولي, قراردادتان با همين ليوان معمولي باشد يعني وقتي ميگوييد يك ليوان آبميوه صد تومان با همين ليوان باشد آن قالب يخي كه ميخواهي بگذاري كه قيمتش يك قران است آن را در ليوان بزرگ بگذار كه اين آبميوه در آن ليوان بزرگ باشد خنك و گوارا باشد به او بدهي, گفت ما اين كار را كرديم بعد ديگر آتش را نديديم
🔹آتش يعني همين مال حرام اين در سورهٴ مباركهٴ «نساء» بحثش گذشت فرمود: ﴿إِنَّ الَّذِينَ يَأْكُلُونَ أَمْوَالَ الْيَتَامَي ظُلْماً إِنَّمَا يَأْكُلُونَ فِي بُطُونِهِمْ نَاراً﴾[39] اين نار براي دنياست آن سين ﴿وَسَيَصْلَوْنَ سَعِيراً﴾ كه پشت سرش است بله بعداً هم يك عذاب ديگر است اما فعلاً دارد آتش ميخورد منتها متوجه نيست .(تفسیر سوره احزاب ج 27)
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🔅به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
🆔 @rahighemakhtoom
📌 برو به دامان #قرآن چنگ بزن!
استاد سید محمدعلی علوی:
روزی با مرحوم آیت الله موسوی گلپایگانی به دیدن علامه طباطبایی در منزل شان رفتیم. در میان صحبت های ایشان این سئوال را پرسیدیم که چه شد با این که اشتغال به فلسفه داشتید، به قرآن رو آوردید و تفسیر المیزان را نوشتید؟
مرحوم علامه فرمودند:
بله! من مدتی دنبال فلسفه بودم تا اینکه شبی مادرم را در خواب دیدم که به من گفت:
محمدحسین! تو که این اندازه در پی فلسفه هستی، فردای قیامت چه خواهی کرد؟! دستت خالی است!
در خواب به مادرم گفتم:
پس چه کنم؟
مادرم گفت:
به دامان قرآن چنگ بزن!
در پی قرآن و تفسیر آن برو تا ان شاءالله شفاعتت بکند!
من وقتی این خواب را دیدم، خیلی مضطرب و نگران شدم و دریافتم که مادرم کلام بسیار جالبی فرموده است. با خودم گفتم:
چه بهتر که این آخر عمری، به ذیل عنایت قرآن، متوسل بشوم و این، انگیزه شد که من شب و روز به نگارش تفسیر المیزان همت بگمارم و بحمدالله، با عنایت خداوند و دعای مادرم، موفق به اتمام دوره آن شدم و این را از برکات عنایت مادرم می دانم.
[البته این انگیزه و این که علامه در جایی فرموده است که کاستی حوزه قم درباره قرآن و تفسیر، انگیزه مطالعات و نگارش درباره قرآن و تفسیر آن شد، جمعپذیر است.]
📚سیره فرزانگان،عبدالحسن بزرگمهرنیا،نشر سامان دانش،به نقل از:
ز مهر افروخته- ناگفته های نغز، همراه کامل ترین مجموعه اشعار ازحضرت علامه سید محمدحسین طباطبایی- تهران: سروش، ۱۳۸۱، ص۴۰،علی تهرانی.
@rahighemakhtoom
13980716000843_Test.mp3
13.03M
#قرآن
#اسلام
#محمد_صدیق_منشاوی
#قاریان
#تلاوت_قرآن
🔅🔅🔅
محمد صدیق منشاوی از قاریان نامدار جهان اسلام و کشور مصر سال ۱۹۲۰ در منطقه منشا و در خانوادهای قرآنی به دنیا آمد.
پدرش قاری قرآن بود و او به هم راه برادرش گام در راه پدر نهادند. دیری نپایید که محمد به یکی از قاریان سرشناس در جهان تبدیل شد
منشاوی در سال ۱۹۶۶ براثر بیماری تصلب شرایین درگذشت.
در این گزارش تلاوتی زیبا از این قاری نامدار شامل آیاتی از سوره مبارکه زمر تقدیم میشود.
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 شکوه اربعین
▪️ اینکه می بینید اربعین به این عظمت به لطف الهی دارد باشکوه خودش را نشان می دهد، برای این است که حسین بن علی (سلام الله علیه) یک کار جهانی کرد؛ تنها این نبود که بگوید من این بیعت این تعهد و ولایت عهدی را امضا نمی کنم و من این ظالم را نمی پذیرم، یک جنگ شخصی نبود! اولاً حضرت فرمود: «مِثْلِی لَا یبَایعُ مِثْلَ یَزیدَ بْنَ مُعاوِیَةَ»،[1] نفرمود «إنی لا ابایع»، نفرمود من بیعت نمی کنم، فرمود هر کس حسینی فکر می کند زیر بار ذلت نمی رود. «مِثْلِی لَا یبَایعُ مِثْلَ یَزیدَ بْنَ مُعاوِیَةَ»؛ بعد آنها را معرفی کرد.
▪️ اصلاً اموی و مروانی کاری با دین نداشتند، قیام کردند برای هَدم دین! آن وقت حسین بن علی در این شرایط قیام کرد که دین را زنده کند. دست مبارک امام سجاد به عنوان اسیر در شام بسته است، یکی از شامی های بی ادب برای طعن و نیش زدن به وجود مبارک امام سجاد عرض کرد در این صحنه چه کسی پیروز شد؟ فرمود ما! عرض کرد چطور؟ فرمود: «إِذَا أَرَدْتَ أَنْ تَعْلَمَ مَنْ غَلَبَ وَ دَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاةِ فَأَذِّنْ ثُمَّ أَقِم»؛[2] اگر خواستی بفهمی چه کسی پیروز شد موقع نماز اذان و اقامه بگو ببین در اذان و اقامه نام چه کسی را می بریم؟ ما رفتیم این نام را زنده کردیم و برگشتیم، چون معاویه قبلاً گفته بود که تا این نام هست ما نمی توانیم حکومت بکنیم. سخن از اصل دین بود! این است که می بینید میلیون ها نفر در آنجا جان فشانی می کنند. این را باید همه بدانند که عظمت حسین بن علی تنها این نبود که یک مظلومی در برابر ظالم مقاومت کرد، نخیر! این تمام دین را از اسارت درآورد، دین زنده شد؛ لذا امام سجاد فرمود ما! و حسین بن علی یعنی این! یعنی تمام دین به برکت او زنده شد.
▪️ یک وقت است که حالا آدم بهره های موضعی می گیرد، ما زیر بار ظلم نمی رویم «هَیهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة»[3] اینها مثل اینکه انسان از دریا یک مقدار آب بگیرد، اینها درست است اما دریا دریاست! ما از یک گوشه دریا آب بگیریم و از یک گوشه دریا بهره ببریم این درست است اما دریا دریاست و سخن وجود مبارک حضرت از اینکه من مظلوم هستم، او ظالم است و من زیر بار ظلم نمیروم، این یک چهار قدحی است از یک دریا. اگر کسی اموی را بشناسد، مروانی را بشناسد، حکومتشان را بشناسد، غرضشان را بشناسد، نامه مبارک علی بن ابیطالب را در نهج البلاغه[4] بخواند که فرمود این دین اسیر بود و چون دین را به اسارت گرفتند دست من را بستند و من سقیفه را امضا کردم، این معلوم می شود که حسین بن علی چه کار کرد. آن وقت هر چه درباره اربعین گفته بشود جا دارد.
📚 سوره مبارکه انسان جلسه 8
تاریخ: 1398/07/13
▪️پی نوشت:
[1]. بحار الأنوار(ط ـ بیروت)، ج44، ص325.
[2]. الامالی(للطوسی)، ص677.
[3]. اللهوف علی قتلی الطفوف، ص97.
[4]. نهج البلاغة (للصبحی صالح)، نامه53؛ «فَإِنَّ هَذَا الدِّینَ قَدْ كَانَ أَسِیراً فِی أَیدِی الْأَشْرَارِ یعْمَلُ فِیهِ بِالْهَوَی وَ تُطْلَبُ بِهِ الدُّنْیا».
🆔 @rahighemakhtoom
برشی از #تفسیر_تسنیم_جلد_اول(13)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_تخصصی
#سوره_حمد
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
📌 تفسير :بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
▫ واژه الله:
الله: برترين نام از نامهاي ذات مقدسي است كه هستي صِرف و جامع و مبداي همهي كمالات وجودي و منزّه از هر نقصي است و چون آن ذات اقدس جامع همهي اسماي حسني و صفات نيكوست، گفته مي شود: «الله اسم ذاتي است كه جامع همهي كمالات است» وگرنه اشتمال بر كمالات در معناي اين كلمه مأخوذ نيست.
🔹 اين نام مبارك كه از آن به «لفظ جلاله» ياد مي شود و 2698 بار در قرآن كريم به كار رفته است، در اصل «إله» بوده و همزهي آن بر اثر كثرت استعمال حذف شده است و با پيوستن «الف و لام» به آن به صورت «الله» در آمده است.
🔹 «إله» به معناي «مَألُوه» است و مَألوه يا به معناي معبود است يا مُتَحيّرٌ فيه (ذاتي كه همهي عقلها و دلها دربارهي او متحيّر و سرگردانند)، يا مفهومي جامع بين اين دو.
🔹 در زبان عرب و فرهنگ وحي، «إله» بر هر معبودي كه عابدان در پيشگاهش خضوع كنند، اطلاق مي شود؛ حق باشد يا باطل: (لا تتخذوا إلهين اثنين)[ سورهي نحل، آيهي 51.]، (أرأيت من اتخذ إلهه هواه)[ سورهي فرقان، آيهي 43]، (أأنت فعلت هذا بِالهتنا)[ سورهي انبياء، آيهي 62.]؛ امّا «الله» بر اثر كثرت استعمال، عَلَم (اسم خاص) ذات مقدس خداوند است كه جامع همهي صفات جلالي و جمالي است و جز بر او اطلاق نمي شود: (هو الله الخالق الباري المصور له الأسماء الحسني)[ سورهي حشر، آيهي 24.]
🔹 و از اين رو لفظ جلاله (الله) موصوف همهي اسماي حسناي خداوند از جمله «الرّحمن» و «الرّحيم» قرار مي گيرد، ولي خود، صفت هيچ اسمي واقع نمي شود و بر اين اساس، گفته مي شود: «الله اسم ذات و ديگر اسمهاي خداوند نامهاي صفات اوست».
ادامه دارد....
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
🆔 @rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_فجر
🔅🔅🔅
✳ نگاشت 14 : نکات تفسیری آیات 15تا 20
🔸 فَأَمَّا الْإِنْسانُ إِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ🔸 «15» وَ أَمَّا إِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَهانَنِ «16» كَلَّا بَلْ لا تُكْرِمُونَ الْيَتِيمَ «17» وَ لا تَحَاضُّونَ عَلى طَعامِ الْمِسْكِينِ «18» وَ تَأْكُلُونَ التُّراثَ أَكْلًا لَمًّا «19» وَ تُحِبُّونَ الْمالَ حُبًّا جَمًّا «20»
🔹 «فَأَمَّا الإِنسَانُ»: شأن خدا چنان بود که گذشت، و امّا حال انسان. مراد انسان کافر یا سست ایمان و سست باور است «إِبْتَلاهُ»: او را آزمایش کرد
🔹 «أَکْرَمَهُ»: سَروریش بخشید و بزرگیش داد. بدو جاه و مقام و قدرت و قوّت داد.
🔹 «نَعَّمَهُ»: بدو نعمت و ثروت داد. دارا و ثروتمندش کرد.
🔹 «أَکْرَمَنِی»: مرا گرامی و بزرگوار کرده است و شایسته احترام و اکرام دیده است. یکی از معانی باب افعال، چیزی یا کسی را بر صفتی دیدن است یعنی چنین فردی، جاه و مقام و ثروت و نعمت را نشانه عزّت و کرامت ذاتی خود در نزد پروردگار میشمارد و خویشتن را در خور چنین تفضّلی میداند.
▫ آیات 15و16 درباره عتبة بن ربیعه نازل شده و نیز گویند: درباره امیة بن خلف الجمحى نازل گردیده است.[ تفسیر کشف الاسرار.]
✅ ۱ - خداوند، انسان ها را امتحان مى کند. )فأمّا الإنسن إذا ما ابتلیه ربّه
🔹 ( حرف «ال» در «الإنسان» براى جنس و بیانگر این است که آیه شریفه درباره نوع انسان ها است. «إبتلاء» به معناى اختبار و امتحان است. (قاموس)
✅ ۲ - امتحان بندگان، جلوه ربوبیت خداوند و در راستاى تدبیر امور آنان است. (ربّه)
✅ ۳ - خداوند، با بهره مند ساختن آبرومندانه مردم از مادیات و رساندن آنها به نعمت و رفاه، آنان را آزمایش مى کند. (ابتلیه ربّه فأکرمه و نعّمه)
🔹 «اکرام» این است که بدون تحقیر به کسى نفعى رسانده شود و یا به کسى عطاى شرافتمندانه اى داده شود(مفردات راغب). فعل «أکرمه» به معناى «او را با عظمت و بى عیب شمرد» نیز آمده و فعل «نعّمه»; یعنى، او را رفاهمند ساخت (قاموس). حرف فاء در «فأکرمه»، براى تفصیل مجمل به کار رفته و نوع امتحان را بیان مى کند.
✅ ۴ - آزمایش هاى متعدد خداوند از انسان ها، کمین هاى او براى مراقبت رفتار آنان است. (إنّ ربّک لبالمرصاد . فأمّا الإنسن إذا ما ابتلیه ربّه)
🔹 حرف «فاء» در «فأمّا الإنسان»، این آیه را به آیه قبل مرتبط ساخته و ابتلا را مصداق آن قرار داده است.
✅ ۵ - نعمت هاى ارزانى شده به انسان ها، اکرام خداوند و احسان او است. (فأکرمه و نعّمه) جمله «نعّمه» - به قرینه سیاق آیه - بیان جمله قبل و عطف آن، براى تفسیر اکرام است.
✅ ۶ - انسان ها، هنگام برخوردارى از نعمت و رفاه، خود را نزد خداوند، عزّت مند و با کرامت مى پندارند. (فأمّا الإنسن إذا ... نعّمه فیقول ربّى أکرمن)
🔹 اکرام در فعل هاى «أکرمه» و «أکرمن»، به یک معنا نیست; زیرا لحن آیه شریفه گوینده «ربّى أکرمن» را نکوهش کرده; با آن که اکرام را در «أکرمه» پذیرفته است. بنابراین در «أکرمه» مراد «رساندن نفع بدون خوارى و ذلت» است - که در «مفردات راغب» از معانى اکرام شمرده شده - و در «أکرمن» مقصود «با عظمت شمردن و بى عیب دانستن» است که در «قاموس» آمده است.
✅ ۷ - عجب و خودپسندى، خطرى در کمین ثروت مندان; حتى کسانى که نعمت ها را وابسته به خداوند دیده و به ربوبیت او ایمان دارند. (ربّى أکرمن)
🔹 واژه «ربّى»، نشانگر مؤمن بودن گوینده آن به ربوبیت خداوند است. بنابراین گرچه «الإنسان» مطلق است; ولى سخن درباره خداپرستان است.
✅ ۸ - غفلت از آزمایش بودن نعمت ها، مایه خطا در تحلیل عوامل پیشرفت هاى اقتصادى (ابتلیه ربّه ... فیقول ربّى أکرمن)
✅ ۹ - برخوردارى از نعمت و رفاه، نشانه شرافت مندى در پیشگاه خداوند نیست. (و نعّمه فیقول ربّى أکرمن)
✅ ۱۰ - خودپسندى و احساس شرافت مندى بر اثر ثروت، حالتى نکوهیده و ناشایست است. (فیقول ربّى أکرمن)
✅ ۱۱ - لزوم دقّت در گفتار و پرهیز از ارائه تحلیل هاى نادرست (فیقول)
ادامه دارد....
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_فجر
🔅🔅🔅
✳ نگاشت 15 : نکات تفسیری آیات 15تا 20
🔸 فَأَمَّا الْإِنْسانُ إِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ🔸 «15» وَ أَمَّا إِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَهانَنِ «16» كَلَّا بَلْ لا تُكْرِمُونَ الْيَتِيمَ «17» وَ لا تَحَاضُّونَ عَلى طَعامِ الْمِسْكِينِ «18» وَ تَأْكُلُونَ التُّراثَ أَكْلًا لَمًّا «19» وَ تُحِبُّونَ الْمالَ حُبًّا جَمًّا «20»
🔹 «قَدَرَ»: تنگ کرد. کم کرد .
🔹 «أَهَانَنِی»: به من اهانت کرده است. خوار و ناچیزم داشته است.
✅ ۱ - آزمایش هاى الهى، گوناگون است. (إذا ما ابتلیه ... و أمّا إذا ما ابتلیه)
✅ ۲ - خداوند با فشارهاى اقتصادى و کاهش درآمدها، انسان را مى آزماید. (ابتلیه فقدر علیه رزقه) «قَدَر» با «ضَیَّق» (تنگ گرفت)، به یک معنا است.(مصباح)
✅ ۳ - رزق انسان به دست خداوند است و کاهش و افزایش گاه گاه آن، داراى نظام و اهدافى خاص است. (ابتلیه ربّه فأکرمه ... ابتلیه فقدر علیه رزقه)
✅ ۴ - آزمایش انسان با فقر و تنگدستى، در راستاى تربیت او و جلوه ربوبیت خداوند است. (ابتلیه فقدر علیه رزقه)
🔹 ضمیر فاعلى در «إبتلاه»، به «ربّه» در آیه قبل برمى گردد.
✅ ۵ - انسان ها، تنگدستى و کاهش روزى را، اهانتى از جانب خداوند قلمداد کرده، اظهار شکوه مى کنند. (و أما إذا ... فقدر علیه رزقه فیقول ربّى أهنن)
🔹 «اهانة» از ریشه «هَوان» (ذلّت و حقارت) به معناى استهزا و استخفاف است. (مصباح)
✅ ۶ - تهى دستى، حتى براى مؤمنان، زمینه ساز بدگمانى به خداوند و لب گشودن به اعتراض و گلایه از او است. (فیقول ربّى أهنن)
✅ ۷ - غفلت از آزمایش بودن فقر، زمینه ساز پیدایش تحلیل هاى نادرست درباره عوامل آن (و أمّا إذا ما ابتلیه ... فیقول ربّى أهنن)
✅ ۸ - تهى دستى، نشانه تحقیر شدن از سوى خداوند نیست. (و أمّا إذا ... قدر علیه رزقه فیقول ربّى أهنن)
🔹 در آیه قبل، پیش از جمله «نعّمه»، خداوند با جمله «أکرمه» بر گفته «ربّى أکرمن» صحّه گذاشته است; ولى در این آیه پیش از «قدر علیه رزقه» نفرمود: «أهانه» و در نتیجه گفته «ربّى أهانن» را مردود شمرده است. این نکته به ضمیمه لحن ملامت بار آیه شریفه - که گوینده «ربّى أهانن» را نکوهش کرده - بیانگر برداشت یاد شده است.
✅ ۹ - لزوم خاموش ماندن از گفتار غلط، درباره رفتار خداوند با انسان ها و پرهیز از ارائه تحلیل هاى نادرست از فقر (فیقول ربّى أهنن)
✅ ۱۰ - رفاه و فقر، دو کمین گاه خداوند براى مراقبت از رفتار انسان ها است. (إنّ ربّک لبالمرصاد . فأمّا الإنسن إذا ... نعّمه ... قدر علیه رزقه)
✅ ۱۱ - طبیعت انسان، رفاه دوست و فقرگریز است. (فأمّا الإنسن ... أکرمن ...أهنن)
✅ ۱۲ - آزمایش با نعمت، سخت تر از امتحان با فقر است.* (نعّمه ... فقدر علیه رزقه) تقدیم امتحان با نعمت بر آزمایش با فقر، ممکن است بیانگر اهمیت آن باشد.
ادامه دارد....
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
29.02M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
#قرآن
#اسلام
#محمد_صدیق_منشاوی
#قاریان
#تلاوت_قرآن
#سوره_فجر
🔅🔅🔅
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
15_Saoud_Tartil_S089_www.RASEKHOON.net.mp3
461.7K
#قرآن
#اسلام
#احمد_سعود
#قاریان
#تلاوت_قرآن
#سوره_فجر
🔅🔅🔅
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 بدترین دشمن
▪️ حضرت در این نامه 76 نهج البلاغه بعد از اینکه فرمود: «أُوصیكَ بِتَقْوَی اللَّهِ ـ عَزَّ وَ جَلَّ ـ وَ الْعَدْلِ عَلی مَنْ وَلَّاكَ»، فرمود: «وَ إِیاكَ وَ الْهَوی»؛ مبادا با این غدّه بدخیم کنار بیایی! این «هوی» از هر دشمنی بدتر است، دشمن بیرون به هر حال از آدم جان می خواهد، کاری دیگر نیست؛ یا زمین و معدن می خواهد، دیگر کاری دیگر نیست؛ اما اینکه حضرت فرمود: «أَعْدَی عَدُوِّكَ نَفْسُكَ الَّتِی بَینَ جَنْبَیكَ»؛[1] فرمود: بدترین دشمن، دشمن درونی است؛ برای اینکه او که از ما خانه و زمین و زندگی نمی خواهد، از ما آبرو و دین می خواهد، اوّل دین، بعد آبرو! «أَعْدَی عَدُوِّكَ نَفْسُكَ الَّتِی بَینَ جَنْبَیكَ»؛ فرمود: بدترین دشمن این دشمن درونی و هوس و هوی است و مبارزه با او هم مبارزه جهاد کبیر یا جهاد اکبر است. جوانان عزیز بدانند که این مسئله فضای حقیقی، نه فضای مجازی! بارها به عرض شما رسید! سیم حقیقت نیست تا بی سیم بشود مجاز! این چهره شیشه تلویزیون حقیقت نیست تا بی شیشه بشود مجاز. هر جا اندیشه و فکر و نظر و اینها منتقل می شود فضا، فضای حقیقی است. این فضای حقیقی را شما باید مدیریت بکنید هر چیزی دیدید به درد شما نمی خورد نگاه نکنید، این جز آبروبری کاری ندارد.
▪️ فرمود: « وَ إِیاكَ وَ الْهَوی فَإِنَّهُ یصُدُّكَ عَنْ سَبیلِ اللَّهِ»، «وَ إِیاكَ وَ الإِحَنَ» «إحَنْ» جمع «إحْنَة» است، «إحْنَة» با «الف» و «حاء»؛ یعنی کینه. فرمود: کینه کسی را در دل نداشته باش! اگر خلاف کرد، امر به معروف و نهی از منکر برای همین است. این کینه یک بیماری است در درون خود آدم، جلوی سعادتِ آدم را می گیرد. اگر کسی بد کرد، ما موظفیم امر به معروف کنیم نهی از منکر کنیم، بعد او را به ذات اقدس الهی رها کنیم.
▪️ فرمود: «وَ إِیاكَ وَ الإِحَنَ فَإِنَّهَا تُمیتُ الْقَلْبَ وَ الْحَقَّ»؛ حق را در درون شما ذبح می کند از بین می برد؛ همان طوری که باطل «یموت بترک ذکره»، حق هم «یموت بترک ذکره»؛ البته در دستگاه الهی موجود است، سالیان متمادی بود که قبر مطهّر امیرالمؤمنین مخفی بود، سالیان متمادی! اینکه در عصر عاشورا دامن آن بچه که آتش گرفته بود، یک عربی خاموش کرد این بچه احساس کرد او نسبت به این محبتی کرد، از این عرب سؤال کرد راه نجف کجاست؟ این گفت، چون نجف بیابانی بود اطراف کوفه، جایی نبود، آن را می گفتند «غَرِی». این بزرگانی که در نجف تربیت شدند حوزه علمیه نجف، اینها شناسنامه هایشان «غَروی» است، آن سرزمین را می گویند سرزمین «غَرِی». اینها منسوب به آن سرزمین اند می شوند غروی. گفت با نجف چه کار داری؟ آنجا یک بیابان است! گفت تو ما را نمی شناسی، ما بچه های علی بن ابیطالب هستیم، قبر جدّ ما آنجاست، ما را به قبر جدّمان راهنمایی کنید! قبر علی (علیه السلام) آن زمان تا آن وقت هم مخفی بود، بعدها هم مخفی بود. شما می بینید وقتی اربعین شد بیست میلیون در آن سرزمین هستند، این خداست! کسی که این را راه اندازی نکرده است. فرمود ما حافظ هستیم: ﴿إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَ إِنَّا لَهُ لَحافِظُونَ﴾؛[2] قرآن را اهل بیت را؛ اهل بیت را قرآن را که باهم اند. شما در کجای دنیا دیدید این طور شیفته وار عده ای بروند و عده ای هم شیفته وار از اینها پذیرایی کنند؟! تا آنجا که مقدور ماست این است که تسلیم باطل نشویم.
[1]. مجموعة ورام، ج1، ص59.
[2]. سوره حجر، آیه9.
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1396/10/28
🆔 @rahighemakhtoom
#مهدویت
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اندیشه_جهانی
🔅🔅🔅
📌در مساله مهدویت وظیفه اصلی ما این است که جهانی فکر کنیم و جهانی عمل کنیم
در تاریخ آمار مدعیان کذاب کمتر از انبیاء الهی نبوده است و همواره در مقابل پیامبران عده ای بوده اند که ادعای دروغین داشته باشند.
🔹با مطالعه تاریخ می بینیم که دشمنان در پنج بخش قدم گذاشته اند؛ بخش اول، در مساله «توحید»، فرعون ابتدا با توحید مخالفت کرد اما وقتی دید الوهیت جای خود را بین مردم باز کرده است گفت بله! خدا وجود دارد، اما من خدا هستم! بخش دوم، در مساله «نبوت»، ابتدا بسیاری با نبوت مخالفت کردند و گفتند اگر خداوند بخواهد برای ما پیامبری بفرستد باید از فرشتگان باشد، اما وقتی نبوت توسط مومنین پذیرفته شد، آنها نیز نبوت را قبول کردند اما خود را نبی معرفی کردند و ادعای نبوت کردند، در مساله «امامت» و خلیفه بعد از پیامبر(ص)، ابتدا امامت را رد کردند اما وقتی دیدند نمی شود جامعه را بدون رهبر رها کرد سقیفه را به جای غدیر نشاندند، در مساله «نائبان» و علمای بعد از ائمه(ع) نیز در ابتدا مخالفان نیابت برخاستند و مخالفت کردند اما بعداً پدیده علمای درباری پیدا شد یا مدعیان دروغینی که ادعای نیابت از ائمه داشتند ظهور کردند، در مساله «توده مردم مومن»، دشمنان در ابتدا آنها را اُمل و عقب افتاده می گفتند، اما وقتی دیدند که دین، همه جامعه را فراگرفته و بسیاری از مردم متدین شدند و مومنان محترم هستند، ایمان را قبول کردند و پدیده نفاق و منافق از اینجا شکل گرفت، این پنج بخش همواره در طول تاریخ بوده است.
🔹چنانچه حوزه ما جامع الاطراف بود این خطرات عقیدتی حوزه و طلاب را تهدید نمی کرد، خلاء مباحث کلامی و امامت شناسی در حوزه آسیب هایی را به وجود آورد اما جلو ضرر هرگاه گرفته شود منفعت است و بر ما واجب است که جلو ضرر بیشتر در این زمینه را بگیریم.
🔹حوزه باید با همه وجود از دین محافظت کند اما وجود این بیماری ها نباید باعث شود همواره به فکر درمان باشید و از پیشگیری غفلت کنید، در این راستا لازم است کار فرهنگی را بیش از پیش تقویت کنید.
🔹آیت الله العظمی جوادی آملی در پاسخ به شبهه ای در خصوص اعتقاد برخی از فرقه های انحرافی به کشف و شهود به وسیله خواب، بیان داشتند: این تلقینات قبلی است که در خواب مشهود می شود، باید توجه داشت مواد اولیه سالم غذای سالم تحویل می دهد اما حاصل مواد اولیه مسموم غذای ناسالم خواهد بود؛ رویایی که محصول تلقین احمد الحسن ها است از همین جنس غذاهای ناسالمی است که با مواد اولیه مسموم به وجود آمده است، اما آنچه در جلد هشت کافی آمده که حضرت به شاگردان خود می فرمود دیشب در خواب چه دیدید؟ آن خواب در نتیجه تلقینات سالمی بود که از حضرت به شاگردان منتقل می شد و آن علم را برای آنها از علم حصولی به علم حضوری تبدیل می ساخت.
🔹اسلام در سه بخش برنامه دارد؛ بخش «ملی» که مربوط به مسلمانان است، بخش «منطقه ای» که موحدان عالم را شامل می شود و بخش «بین المللی» که مخاطب آن همه انسان ها اعم از موحد و غیرموحد هستند، مهدویت از جمله موضوعات بین المللی اسلام است.
🔹در مساله مهدویت وظیفه اصلی ما این است که جهانی فکر کنیم و جهانی عمل کنیم؛ «لیظهره علی الدین كله» یک دستور همگانی است اما کسی می تواند داعیه جهانی شدن داشته باشد که جهانی فکر کند و جهانی فکر کردن، فهم جهانی می خواهد در نتیجه ما باید از تفکرات و مکاتب موجود در سرتاسر جهان باخبر باشیم، دست ما پر باشد و در مقابل آنها پاسخ داشته باشیم، اینکه پیامبر(ص) فرمود «الْإِسْلَامُ يَعْلُو وَ لَا يُعْلَی عَلَيْهِ» این جمله خبری است که به داعی انشا القا شده است؛ این دین که خود به خود بالا نمی آید! منظور این است که بکوشید تا دین گسترش پیدا کند و این را بر ما واجب کرده و راه آن همین قلمی است که خداوند به آن قسم یاد کرده است.
🌿🌿🌿
🔹برای نشر فرهنگ دینی و آشنایی ژرف با آموزه ها ی #قرآنی با پیوستن به کانال قرآنی #رحیق از فعالیت های #قرآنی حمایت کنید.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
#محرم
#آیت_الله_جوادی_آملی
#شکوفایی_عقل_در_پرتو_نهضت_حسینی
🏴 السلام علیک یا اباعبدالله الحسین 🏴
🔅🔅🔅
📌 اهمیت زیارت اربعین
🔶 اهمیت #زیارت_اربعین تنها به این نیست که از نشانههای ایمان محسوب میشود، بلکه طبق یک روایت در ردیف نمازهای واجب و مستحب قرار گرفته است.
♦️همان گونه که #نماز ستون دین و شریعت است، زیارت اربعین و حادثهٴ کربلا نیز ستون #ولایت است.
🔶امام حسن عسکری (ع) فرمودند: «نشانههای مؤمن و شیعه، پنج چیز است:
🔸 اقامهٴ نمازِ پنجاه و یک رکعت،
🔸زیارت اربعین حسینی،
🔸 انگشتر در دست راست کردن،
🔸 سجده بر خاک
🔸و بلند گفتن بسم الله الرحمن الرحیم».
🔶 مراد از نماز پنجاه و یک رکعت، همان هفده رکعت نماز واجب روزانه به اضافهٴ نمازهای نافله است که جبران کنندهٴ نقص و ضعف نمازهای واجب است؛ به ویژه اقامهٴ #نماز_شب در سحر که بسیار مفید است. نماز پنجاه و یک رکعت به شکل مذکور از مختصات شیعیان و ارمغان معراج رسول خدا (ص) است. شاید سرّ ستودن نماز به وصف معراج مؤمن این باشد که دستورش از معراج آمده است و نیز انسان را به #معراج میبرد.
🔶 موارد دیگری نیز که در روایت یاد شده، همگی از مختصات شیعیان است؛ زیرا فقط #شیعه است که سجدهٴ بر #خاک دارد و نیز غیر شیعه است که یا «بسم الله الرحمن الرحیم» را نمیگویند یا آهسته تلفظ میکنند. همچنین شیعه است که انگشتر به دست راست کردن و نیز زیارت اربعین حسینی را مستحب میداند.
🔶مراد از #زیارت_اربعین، زیارت چهل مؤمن نیست؛ زیرا این مسأله اختصاص به شیعه ندارد و نیز «الف و لام» در کلمهٴ «الاربعین»، نشان میدهد که مقصود امام عسکری(ع) اربعین معروف و معهود نزد مردم است.
♦️اهمیت زیارت اربعین، تنها به این نیست که از نشانههای #ایمان است، بلکه طبق این روایت در ردیف #نمازهای واجب و مستحب قرار گرفته است.
🔶 برپایهٴ این روایت، همان گونه که نماز ستون دین و شریعت است، زیارت اربعین و حادثهٴ کربلا نیز ستون ولایت است.
🔶 به دیگر سخن، براساس فرمودهٴ رسول خدا(ص): عصارهٴ رسالت نبوی(ص) #قرآن و #عترت است؛ «إنی تارک فیکم الثقلین... کتاب الله و... عترتی أهل بیتی».
🔶 عصارهٴ کتاب الهی که #دین خداست، ستونی دارد که #نماز است و عصاره عترت نیز ستونش #زیارت_اربعین است که این دو ستون در روایت امام عسکری(ع) در کنار هم ذکر شده است؛ امّا مهمّ آن است که دریابیم نماز و زیارت اربعین انسان را چگونه متدین میکنند.
📚شکوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی، ص 227.
🌿🌿🌿
🔹برای نشر فرهنگ دینی و آشنایی ژرف با آموزه ها ی #قرآنی با پیوستن به کانال قرآنی #رحیق از فعالیت های #قرآنی حمایت کنید.
👇👇👇
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 رهایی از جهل علمی و جهالت عملی
▪️ «أَعْظَمَ اللَّهُ أُجُورَنَا [و اجوركم] بِمُصَابِنَا بِالْحُسَینِ (عَلَیهِ السَّلَامْ) وَ جَعَلَنَا وَ إِیاكُمْ مِنَ الطَّالِبِینَ بِثَأْرِهِ(عَلَیهِ الصَّلَاةْ وَ عَلَیهِ السَّلَامْ)».[1]مراسم أربعین سالار شهیدان حسین بن علی بن ابی طالب را به پیشگاه ولی عصر(ارواحنا فداه) و عموم علاقه مندان قرآن و عترت و شما برادران و خواهران ایمانی تعزیت عرض می کنیم و توفیق نیل به «زیارت أربعین»، مخصوصاً برای زائران مرقد مطهرش را از خدای سبحان مسئلت می کنیم و سلامتی همه زائران را «ذهاباً» و «ایاباً» و «مقصداً» از خدای سبحان درخواست می کنیم!
▪️ یک اصل کلی در روایات ما هست که وجود مبارک پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التحیة و الثناء)، چه درباره امیرمؤمنان و چه درباره اهل بیت چنین می فرماید: «عَلِی مِنِّی وَ أَنَا مِنْه»،[2] «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَینٍ»،[3] «حَسَنٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْه»[4] و سرّش هم این است که ذات أقدس الهی در قرآن کریم پیوند پیغمبر را با این ذوات قدسی با تعبیر ﴿وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُم﴾[5] مشخّص کرده است. اگر وجود مبارک حضرت امیر به منزلهٴ جان پیغمبر است، در اثر ولایت و مقام امامت است و این مقام امامت برای حسن بن علی و حسین بن علی (علیهم الصلاة و علیهم السلام) هست. بنابراین گرچه تعبیر آیه «مباهله»[6] درباره خصوص حضرت امیر است، ولی خصیصه ای برای آن حضرت نیست؛ زیرا معیار امامت است که در همه این ذوات قدسی هست؛ لذا فرمود: «حَسَنٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْه»، «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَینٍ». وقتی «حُسَینٌ مِنِّی وَ أَنَا مِنْ حُسَینٍ» شد، کار وجود مبارک پیغمبر (صلّی الله علیه و آله و سلّم) را حسین بن علی باید در حدّ امامت انجام دهد، این اصل اوّل.
▪️ اصل دوم اینکه برنامه حیات بخش وجود مبارک پیامبر را ذات أقدس الهی بعد از تلاوت آیات سه اصل مهم قرار داد: ﴿یعَلِّمُهُمُ الْكِتابَ وَ الْحِكْمَةَ وَ یزَكِّیهِم﴾[7] که جامعه را با فرهنگ وحی آشنا می کند، جامعه را طاهر و طیّب می کند و با حکمت که «خیر کثیر» است آشنا می کند؛ این برنامهٴ رسمی آن حضرت است که خود راهی این راه است و عدّه ای را هم به همراه می برد. در «زیارت أربعین» سالار شهیدان هم می خوانیم: «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیكَ لِیسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیرَةِ الضَّلَالَة»،[8] منتها وجود مبارک پیامبر در تمام مدّت عمر با تحمّل «مَا أُوذِی نَبِی مِثْلَ مَا أُوذِیتُ»[9] به آن سه اصل عمل کرد و سالار شهیدان هم با بذل خون، جامعه را از جهل علمی و جهالت عملی نجات داد و به مقصد هم رسیده است! آنچه را که شما در جوامع کنونی می بینید، همه در کنار سفرهٴ سالار شهیدان نشسته اند.
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1395/08/27
▪️پی نوشت:
[1] . مصباح المتهجد، ج2، ص772.
[2] . دعائم الإسلام، ج1، ص19.
[3]. کامل الزیارت، ص52.
[4] . بشارة المصطفی لشیعة المرتضی(ط ـ القدیمة)، ج2، ص156؛ بحار الأنوار(ط ـ بیروت)، ج43، ص306.
[5] . سوره آلعمران، آیه61.
[6] . سوره آلعمران، آیه6؛ ﴿فَمَنْ حَاجَّكَ فیهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَكُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَكُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَی الْكاذِبین﴾.
[7] . سوره بقره، آیه129.
[8] . مصباح المتهجد و سلاح المتهجد، ج2، ص788.
[9] . مناقب آل أبی طالب علیهم السلام(لابن شهرآشوب)، ج3، ص247.
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 بقای اربعین
▪️ «أَعْظَمَ اللَّهُ أُجُورَنَا [و اُجوركم] بِمُصَابِنَا بِالْحُسَینِ (علیه السلام) وَ جَعَلَنَا وَ إِیاكُمْ مِنَ الطَّالِبِینَ بِثَأْرِهِ (علیه الصّلاة و علیه السّلام)».[1] وجود مبارک پیغمبر (علیه و علی آله آلاف التّحیة و الثّناء) فرمود: هر کسی که بالغ شد باید شناسنامه را بگیرد. قبل از بلوغ وقتی به دنیا آمده است تا بالغ بشود در اختیار پدر و مادر است؛ نام گذاری او، شناسنامه او، کد ملی او، اینها را پدرانشان تأمین می کنند؛ اما حضرت فرمود وقتی کسی بالغ شد باید برای خودش شناسنامه بگیرد. بعد فرمود ما حاضریم شما را به فرزندی قبول بکنیم: «أَنَا وَ عَلِی أَبَوَا هَذِهِ الْأُمَّةِ»[2] بیایید بچه های ما بشوید،! ما امیدواریم این پیام را شنیده باشیم، فرزندان اینها شده باشیم. چه فخری بالاتر از این که پدر ما علی بن ابیطالب و مادر ما فاطمه زهرا باشد؛ از این فخر بالاتر فرض ندارد.
▪️ یک بیان نورانی سیدالشّهداء (صلوات الله و سلامه علیه) دارد؛ ببینید این اربعین بی حساب اربعین نبود، در این مملکت ساسانی، سامانی، سلجوقی، پانصد سال عباسیان از بغداد تا مرو، از مرو تا بغداد اینها حکومت می کردند، همین امین و مأمون و مانند اینها؛ یک وجب خاک به نام اینها نماند، از ساسانی تا پهلوی! وجود مبارک حضرت و ائمه دیگر یا در زندان شهید شدند یا در قتلگاه شهید شدند، کلّ جهان را گرفتند. حالا چه کسی به اینها گفته که شما پای زوّارهایی که وَرم کرده را بمال، برای رضای خدا و با خوشحالی، کفش های اینها را واکس بزن، چه کسی به اینها گفته؟ با شوق دارند این کار را می کنند! کسی که از آنها نخواسته است. اینها نسبت به مهمان هایشان این کار نمی کنند. مگر همین ها اگر کسی مهمانشان بشود می روند و کفش آنها را واکس می زنند؟ چنین نیست! یک حساب و کتابی در عالم هست! وجود مبارک سیدالشّهداء (سلام الله علیه)ـ البته این را از وجود مبارک پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم) که همه اینها از آن ذات مقدس است ـ فرمود: هیچ هدفی وسیله را توجیه نمیکند؛ باید حواستان جمع باشد! اگر کسی خواست به مقصد خوب برسد، به مقصد خوب و از راه خوب می شود به آن دسترسی پیدا کرد. هرگز خوبیِ هدف، وسیله را توجیه نمی کند: «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِیءِ مَا یحْذَرُ»؛[3] اگر کسی هدف خوبی دارد، ولی می خواهد از راه گناه و از راه خلاف به آن برسد، این شخص زودتر از دیگران به چاه می افتد و دیرتر از دیگران ممکن است به مقصد برسد. «مَنْ حَاوَلَ أَمْراً بِمَعْصِیةِ اللَّهِ كَانَ أَفْوَتَ لِمَا یرْجُو وَ أَسْرَعَ لِمَجِیءِ مَا یحْذَرُ».
▪️ امیدوارم ذات اقدس الهی عزاداری شما و عزاداری زائران اربعین را به أحسن وجه قبول کند و همه این زوّار گرامی به سلامت با زیارت مقبول و عمل مؤثّر و ادعیه مستجاب و امنیت کامل ـ إنشاءالله ـ برگرداند!
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1397/08/03
[1]. مصباح المتهجد، ج2، ص772.
[2]. علل الشرائع, ج1, ص127.
[3]. الکافی(ط ـ الإسلامیة)، ج2، ص373.
🆔 @rahighemakhtoom
▪️براساس فرمودهٴ رسول خدا (ص): عصارهٴ رسالت (نبوي (ص)) قرآن و عترت است؛ «إنى تارك فيكم الثقلين... كتاب الله و... عترتى أهل بيتى»
▪️عصارهٴ كتاب الهي كه دين خداست، ستوني دارد كه نماز است و عصارهٴ عترت نيز ستونش زيارت اربعين است ، كه اين دو ستون در روايت امام عسكري (ع) در كنار هم ذكر شده است؛ امّا مهمّ آن است كه دريابيم نماز و زيارت اربعين انسان را چگونه متدين ميكنند.
▪️انسان، فطرتاً موحّد است، ولي طبيعت او به هنگام حوادث تلخ، جزع دارد و در حوادث شيرين از خير جلوگيري ميكند، مگر انسانهاي نمازگزار كه آنان ميتوانند اين خوي سركش طبيعت را تعديل كنند و از هلوع، جزوع و منوع بودن بهدرآيند و مشمول رحمتهاي خاص الهي باشند؛ ﴿إنّ الإنسان خلق هلوعاً ٭ إذا مسّه الشرّ جزوعاً ٭ و إذا مسّه الخير منوعاً ٭ إلّا المصلّين﴾
▪️زيارت اربعين نيز انسان را از جزوع، هلوع و منوع بودن باز ميدارد.
📚کتاب ؛ شکوفایی عقل در پرتو نهضت حسینی
@rahighemakhtoom
#حضرت_آیت_الله_جوادی_آملی
📌 سوغات اربعین
▪️ چه در سوره مبارکه «بقره» و چه در سوره «آل عمران» دارد که شهید زنده است؛ یک، «عند الله» است؛ دو، «مرزوق» است؛ سه، رزق «لا یتناهی» دارد؛ چهار، ﴿وَ لاَ تَحْسَبَنَّ الَّذِینَ قُتِلُوا فِی سَبِیلِ اللّهِ أَمْوَاتاً بَلْ أَحْیاءٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ یرْزَقُونَ﴾،[1] هم ﴿لاَ تَقُولُوا﴾[2] هست، هم ﴿لاَ تَحْسَبَنَّ﴾ هست، پس مَزور به بارگاه خود رسیده است. این زیارت، تعلیم فرهنگی زائر است تا زائر بفهمد که مَزور رفته است تا کشور را پاک کند، «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الأرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُم»؛ کشوری که شما آرمیدید، این کشور پاک است. حالا اگر در چنین کشوری ما اختلاس داشتیم، معلوم می شود که حق شهید را اَدا نکردیم، چه رسد به حق سیدالشهدا! باند بازی داشتیم، معلوم می شود که ما حق شهید را رعایت نکردیم؛ اینها فرهنگ ماست، ما برای چه می رویم زیارت؟! «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الأرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُم»؛ بعد می گوییم: «یا لَیتَنِی کُنْتُ مَعَکُم»،[3] وقتی خونی بتواند کشوری را متمدّن کند، [در این صورت] ای کاش ما هم با شما بودیم!
▪️ در خصوص زیارت اربعین دارد به اینکه شما برای دو کار بهترین خون را دادید؛ یکی برای اینکه مردم را عالِم کنید، دوم برای اینکه مردم را عاقل کنید، چون عقل مسْبوقِ به علم است، فرمود: «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیكَ لِیسْتَنْقِذَ عِبَادَكَ مِنَ الضَّلَالَةِ وَ الْجَهَالَة»،[4] مردم هم عالم و هم عاقل بشوند؛ آن وقت چنین کشوری راحت است. امام (رضوان الله علیه) و بزرگانی که شربت شهادت را نوشیدند، این راه را درست عمل کرده بودند. چرا شرق و غرب ناامیدند؟ چرا استکبار جهانی ناامید است؟ چرا صهیونیست ناامید است؟ چرا تکفیری و مانند اینها اگر پنجاه کیلومتری ایران برسند، خط قرمز ماست؟ برای همین روحیه است. این روحیه که تا حال ـ به لطف الهی ـ حفظ شده بود، از این به بعد باید حفظ شود.
▪️ دو میلیون آدم وارسته، وقتی وارد کشور می شود، ادب سوغات بیاورد، حق سوغات می آورد، خیلی فرق است! دو میلیون آدم تربیت شده ره آورد فرهنگیشان «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الأرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُم» است، «وَ الْبَلَدُ الطَّیبُ»؛[5] اگر قرآن آن است، اگر روایت این است، مگر ما غیر از قرآن و عترت سند دیگری می طلبیم؟! اگر اینها نتوانند کشور ما را طیب و طاهر کنند پس چه چیزی می تواند؟! «طِبْتُمْ وَ طَابَتِ الأرْضُ الَّتِی فِیهَا دُفِنْتُم»؛ بیان صریح قرآن این است که کشور طیب و طاهر باید میوه طیب و طاهر بدهد.
▪️پی نوشت:
[1]. سوره آل عمران، آیه169.
[2]. سوره بقره، آیه154؛ ﴿لاَ تَقُولُوا لِمَنْ یقْتَلُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْیاءٌ وَ لٰكِنْ لاَ تَشْعُرُونَ﴾.
[3]. کامل الزیارات، النص، ص212.
[4]. کامل الزیارات، النص، ص228.
[5]. سوره اعراف، آیه58.
📚 دیدار مسئولان ستاد اربعین با حضرت استاد
تاریخ: 1394/09/08
🆔 @rahighemakhtoom
کانال قرآنی رحیق(منظومه تفسیری، فلسفی، اخلاقی آیت الله جوادی آملی)
eitaa.com/rahighemakhtoom
لطفا در معرفی کانال به دیگر افراد و گروهها و کانال ها از انتشارآموزه های ناب دینی حمایت فرمائید
@rahighemakhtoom
﷽
📌شیخ الرئیس ابنسینا متوفی ۴۲۸ه.ق در رساله معراجیه ص۱۵ گوید:
عزیزترین انبیاء و خاتم رسولان صلیاللهعلیهوآله چنین گفت با مرکز حکمت و فلک حقیقت و خزینه عقل امیرالمؤمنین علیهالسلام که:
"یَا عَلِیُّ؛ إذَا رَأَیْتَ النَّاسَ یَتَقَرَّبُونَ إلَی خَالِقِهِمْ بِأَنْوَاعِ الْبِرِّ، تَقَرَّبْ إلَیْهِ بِأَنْوَاعِ الْعَقْلِ حَتَّی تَسْبِقَهُمْ."
یعنی: ای علی؛ چون میبینی مردمان زمانهات را که با انواع گوناگون از أعمال صالحه و خیرات و مبرّات و نذورات و از اين قبيل كارها به خالقشان تقرّب ميجویند، تو به أنواع ادراکات معقولیّه و علوم انسانیّه و ارتقای فکری و كسب علوم و معارف و تفكر و تعقل به خدای خود تقرّب بجوی، كه از همۀ آنان سبقت خواهی گرفت.
و اینچنین خطاب جز با چون او بزرگی راست نیامدی که او در میان خلق آنچنان بود که معقول در میان محسوس...
📚هزار و یک نکته حضرت علامه حسنزاده آملی حفظه الله
___________
@rahighemakhtoom
برشی از کتاب #سروش_هدایت(101)
#آیت_الله_جوادی_آملی
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
#نظام_آفرینش
#حق_محوری
#پیام_ها_و_نکته_ها
#همايش_فرهنگي_سياسي_كوثر
🔅🔅🔅
▪ دانشگاه هم منبع دانش هاي گونه گون است و هم مخزن آن؛ به طوري كه قلمرو صدور دانش بعد از جوشش، اعمّ از داخل و خارج است؛ چه اينكه منطقه اختران آن بعد از پذيرش، اعم از درون و بيرون است. اختران پرفروغ دانشگاهي فراميهني فكر مي كنند، زيرا علم موجودي است سپهري و همانند نجوم آسمان مشرق و مغرب را روشن مي كند و سبب اصلي چنين نگرشِ جامعي، رشته هستي علم از يك سو و تجرّد عالم از سوي ديگر است؛ نه در شناسنامه علم مُهرِ اقليم خاص ثبت شد، و نه در هُويّتنامه عالِمْ خاتَم مرز و بوم مخصوص زده شد.
▪ اكنون كه هم دانش و هم فطرت دانش پژوه و روح ملكوتي انديشمند، همانند شجر طوباي زيتون هسته مركزي باغ عقل و عدل اند كه نه شرقي است و نه غربي، رسالت دانشگاه، هم در خيزش و رويش، هم در پذيرش و پالايش، در جامع نگري و شرح صدر و نيل به معالي امور و رهايي از سفساف آنها است تا جهاني سازي را وقف ديگران نداند و دلمايه الهي خويش را به دست نسيان نسپارد و در صحنه انساني خود را همسان ديگران بداند، به طوري كه هم از گزند افراطِ خودبرتربيني مصون باشد، و هم از آسيب تفريطِ خودكم بيني محفوظ بماند و اعتماد به نفس و خودكفايي را با غرور و غفلت اشتباه نكند و فروتني را به فرومايگي مبدّل ننمايد و از اقسام مغالطه در هويّت شناسي در امان باشد.
▪ رهنمود قرآن حكيم هماره بر رعايت اعتدال در امور است، زيرا خداي سبحان اقتصاد و ميانه روي را صريحاً تدوين و ارائه كرد؛ (...وعَلي الله قَصْدُ السبيل)، هرچند عدّه اي جائرانه كژراهه مي روند؛ (ومنها جائرٌ) [سوره نحل، آيه 9.]، و ليكن مقتصدان و ميانه روهاي هر گروهي و هر كيش و آييني شايسته تقديراند؛ (منهم أُمّةٌ مقتصدة)، چنانكه تندروان در هر مرامي درخور نكوهش؛ (...وكثيرٌ منهم ساء ما يعملون).[ سوره مائده، آيه 66.]
▪ فضاي حاكم بر دانشگاه، بعد از استقرار بر پايه عدل و رهايي از تقدّم بر ولايت اهل بيت وحي(عليهمالسلام) و نجات از تأخّر و عقب افتادگي از آن، هماهنگ با هدايت و حمايت ويژه آن، هم وراثت از رهبران ديني را در نشر مآثر كتاب آسماني و حكمت حفظ مي نمايد، و هم در گسترش آثار تزكيه نفوس، و هم وظيفه خويش را گشودن در به روي افكار ناب بشري و پذيرش ره توشه انديشه هاي انساني كه آنها نيز چيزي جز افاضه معلّم غيبي نخواهد بود، مي داند تا آنچه خود مي داند، بدون ضِنّت به دانش پژوهان ديگر عطا كند و آنچه خود نمي داند، بدون تعلّل از انديشوران ديگر اخذ نمايد.
▪ و اين تعاطي متقابل، آيين جهاني انديشيدن و منطقه اي زيستن را به همگان منتقل مي كند تا وسعت چشم انداز علمي مستلزم چشم طمع دوختن به ذخائر ديگران نباشد و سِعَه نگرش دانشوري سبب بدچشمي نگردد، زيرا خداي سبحان، نه تنها از خيانت هاي گونه گون چشم به معاني مختلفِ آن آگاه است؛ (يَعْلَم خائنَة الاَْعْيُن)، بلكه از آنچه در نهان خانه دل مي گذرد، باخبر است؛ (وما تُخْفي الصدور)[ سوره غافر، آيه 19.]. به هر تقدير تا جامعه، جام جهان نما نشود و از جام جم ننوشد، جهاني شدن سخت سست بنياد است؛
او زتو داند آنچه در دل توست
زانكه او خالق دِل و گِل توست
[حديقة الحقيقه و شريعة الطريقه، ص103.]
ستد و داد را مباش زبون
مرده بهتر كه زنده و مغبون
مرد باشي به گاه بيع و شِري
از ثُريّا نيوفتي به ثَري[همان، ص307.]
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_فجر
🔅🔅🔅
✳️ نگاشت 16 : نکات تفسیری آیات 15تا 20
فأَمَّا الْإِنْسانُ إِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَكْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَكْرَمَنِ «15» 🔸 وَ أَمَّا إِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَيْهِ رِزْقَهُ فَيَقُولُ رَبِّي أَهانَنِ 🔸 «16» كَلَّا بَلْ لا تُكْرِمُونَ الْيَتِيمَ «17» وَ لا تَحَاضُّونَ عَلى طَعامِ الْمِسْكِينِ «18» وَ تَأْكُلُونَ التُّراثَ أَكْلًا لَمًّا «19» وَ تُحِبُّونَ الْمالَ حُبًّا جَمًّا «20»
«قَدَرَ»: تنگ کرد. کم کرد
«أَهَانَنِی»: به من اهانت کرده است. خوار و ناچیزم داشته است.
✅ ۱ - آزمایش هاى الهى، گوناگون است. (إذا ما ابتلیه ... و أمّا إذا ما ابتلیه)
✅ ۲ - خداوند با فشارهاى اقتصادى و کاهش درآمدها، انسان را مى آزماید. (ابتلیه فقدر علیه رزقه)
🔹 «قَدَر» با «ضَیَّق» (تنگ گرفت)، به یک معنا است.(مصباح)
✅ ۳ - رزق انسان به دست خداوند است و کاهش و افزایش گاه گاه آن، داراى نظام و اهدافى خاص است. (ابتلیه ربّه فأکرمه ... ابتلیه فقدر علیه رزقه)
✅ ۴ - آزمایش انسان با فقر و تنگدستى، در راستاى تربیت او و جلوه ربوبیت خداوند است. (ابتلیه فقدر علیه رزقه)
🔹 ضمیر فاعلى در «إبتلاه»، به «ربّه» در آیه قبل برمى گردد.
✅ ۵ - انسان ها، تنگدستى و کاهش روزى را، اهانتى از جانب خداوند قلمداد کرده، اظهار شکوه مى کنند. (و أما إذا ... فقدر علیه رزقه فیقول ربّى أهنن)
🔹 «اهانة» از ریشه «هَوان» (ذلّت و حقارت) به معناى استهزا و استخفاف است. (مصباح)
✅ ۶ - تهى دستى، حتى براى مؤمنان، زمینه ساز بدگمانى به خداوند و لب گشودن به اعتراض و گلایه از او است. (فیقول ربّى أهنن)
✅ ۷ - غفلت از آزمایش بودن فقر، زمینه ساز پیدایش تحلیل هاى نادرست درباره عوامل آن (و أمّا إذا ما ابتلیه ... فیقول ربّى أهنن)
✅ ۸ - تهى دستى، نشانه تحقیر شدن از سوى خداوند نیست. (و أمّا إذا ... قدر علیه رزقه فیقول ربّى أهنن)
🔹 در آیه قبل، پیش از جمله «نعّمه»، خداوند با جمله «أکرمه» بر گفته «ربّى أکرمن» صحّه گذاشته است; ولى در این آیه پیش از «قدر علیه رزقه» نفرمود: «أهانه» و در نتیجه گفته «ربّى أهانن» را مردود شمرده است. این نکته به ضمیمه لحن ملامت بار آیه شریفه - که گوینده «ربّى أهانن» را نکوهش کرده - بیانگر برداشت یاد شده است.
✅ ۹ - لزوم خاموش ماندن از گفتار غلط، درباره رفتار خداوند با انسان ها و پرهیز از ارائه تحلیل هاى نادرست از فقر (فیقول ربّى أهنن)
✅ ۱۰ - رفاه و فقر، دو کمین گاه خداوند براى مراقبت از رفتار انسان ها است. (إنّ ربّک لبالمرصاد . فأمّا الإنسن إذا ... نعّمه ... قدر علیه رزقه)
✅ ۱۱ - طبیعت انسان، رفاه دوست و فقرگریز است. (فأمّا الإنسن ... أکرمن ...أهنن)
✅ ۱۲ - آزمایش با نعمت، سخت تر از امتحان با فقر است.* (نعّمه ... فقدر علیه رزقه) تقدیم امتحان با نعمت بر آزمایش با فقر، ممکن است بیانگر اهمیت آن باشد.
ادامه دارد....
🍁🍁🍁
🔅به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
💻به کانال قرآنی رحیق بپیوندید
@rahighemakhtoom
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
✳️قضای الهی از مسیر اراده و اختیار بشر میگذرد
شرح کلمه 78 از سخنان گهربار مولا امیرالمومنین در #نهج_البلاغه:
▪️در جریان جنگ صفین یک سائلی از حضرت سؤال میکند آیا اینکه ما به طرف شام میرویم قضا و قدر خداوند است؟ خود سید رضی دارد که پاسخ حضرت به این سوال مفصل و طولانی است، ولی این گوشهای از آن حدیث است.
▪️وجود مبارک حضرت امیر در اینجا فرمود: تو خیال کردی یک قضای لازم و اراده حتم و تخلفناپذیر در جریان است؟ «لَوْ كَانَ ذَلِكَ كَذَلِكَ لَبَطَلَ الثَّوَابُ وَ الْعِقَابُ»؛ خیر! قضای الهی سرجایش محفوظ است، اما اختیار ما هم سرجایش محفوظ است و خدای سبحان در نظام تکوین یک قضایی دارد یک قدری و در نظام تشریع نیز یک قضایی دارد یک قدری، قدر یعنی اندازه. خدا یک قضایی دارد، یک اصلی کلی مثل اینکه هر انسانی میمیرد: ﴿كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ﴾؛ یک قَدَری دارد که اندازهگیر است که فلان شخص اگر این شرائط را رعایت کند فلان مقدار عمر دارد و اگر مثلاً بهداشت را رعایت نکند فلان مقدار عمر دارد، این میشود قَدَر و آن ﴿كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ﴾ میشود قضا.
▪️حضرت در پاسخ آن فرد می فرماید، قضای الهی از مسیر اراده بشر میگذرد، از مسیر اختیار بشر میگذرد؛ «إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ أَمَرَ عِبَادَهُ تَخْییراً وَ نَهَاهُمْ تَحْذِیراً وَ كَلَّفَ یسِیراً وَ لَمْ یكَلِّفْ عَسِیراً وَ أَعْطَى عَلَى الْقَلِیلِ كَثِیراً وَ لَمْ یعْصَ مَغْلُوباً وَ لَمْ یطَعْ مُكْرِهاً»؛ هیچ اجباری در کار نیست، آن کسی هم که معصیت کرده اینطور نیست که علیه قدرت خدا کار کرده باشد، خدا او را امتحان کرده و دستش را هم باز گذاشته؛ آن کسی هم که اطاعت کرده این طور نبود که مجبور باشد اطاعت کند.
#جلسه_درس_اخلاق 25 مهر98
🆔 @rahighemakhtoom