بیداری علما.mp3
1.16M
#قیام_ابراهیم_علیه_السلام
#روز_بزرگداشت_ابوریحان_بیرونی
#فکر_توحیدی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📈 بیداری علما
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#قیام_ابراهیم_علیه_السلام
#روز_بزرگداشت_ابوریحان_بیرونی
#فکر_توحیدی
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📈 بیداری علما
🔹 ابوریحان بیرونی را خدا غریق رحمت كند! سقراط كه مسموم شد، او مشكل سیاسی داشت؟ مشکل فقط توحید بود، مشكلی دیگری نداشت! آن جا جای الحاد و شرك بود، او برخاست توحیدی فكر كرد، توحیدی حرف زد، توحیدی تبلیغ كرد، «إلاّ و لابد» گفتند باید سمّ بخوری و سمّ خورد و آن مقاومتِ سمّخوری سقراط باعث شد افلاطون پیدا شد، بعد ارسطو پیدا شد. آنها كه پیغمبر نداشتند آنها كه امام نداشتند، یعنی خود سقراط اینطور قیام كرد؟ فلسفه تولید كرد یا معبر بود نه مبدأ؟
🔹 مرحوم ابوریحان بیرونی مستحضرید چون در برابر إبن سینا قرار گرفت خیلی شهرت پیدا نكرد، ولی ابوریحان بیرونی خیلی مرد عظیمی است! ایشان در تحقیق ماللهند چون خودش مدتی هند بود گرچه به صورت تصریح عبارت انموذجی اینطور حرف نزد و متنی حرف زد، ولی در همان متنی فرمودند خلیل حق (سلام الله علیه) كه قیام كرد دو سه فرمایش داشت: یكی براهین ﴿لاَ أُحِبُّ الآفِلِین﴾[1] بود كه در بخشی اثر كرد، یكی هم تبرگیری بود ﴿فَجَعَلَهُمْ جُذَاذاً إِلَّا كَبِیراً لَّهُم﴾[2] بود كه در بخش دیگر است، یكی وقتی ﴿یا نَارُ كُونِی بَرْداً وَ سَلاَماً﴾[3] در خاورمیانه پیچید، این خبری نبود که در جایی دفن شود، آن روز رسانه نبود ولی قاصد تازه نفس در هر شهری بود؛ در كمترین مدت از بارگاه خلیل به یونان و امثال یونان رسید، فهمیدند یك خبری هست، عاقلتر از دیگران بودند و از الحاد و شرك صرف نظر كردند، به فكر توحید افتادند و چون به فكر توحید افتادند دیدند كه این حق است و گفتند باید سمّ بخوری، سمّ هم خورد، موحّداً مُرد، افلاطون تربیت كرد، از آن جا فلسفه به كشورهای دیگر رسید.
🔹 من یادم است همین حرف ابوریحان بیرونی ایشان یك گِلهای از علمای هند می كند گفت یونان این تفكّر را داشت و این بیداری را داشت ولی هند این را نداشت.[4] چند سال قبل كه علمای هند آمده بودند ایران، به مؤسسه اسراء هم آمدند، من این داستان ابوریحان بیرونی را برای اینها نقل كردم اینها اشك ریختند گفتند اگر علمای گذشته ما بیدار بودند ما الآن گرفتار موش پرستی و گوساله پرستی نبودیم.
[1]. سوره انعام، آیه76.
[2]. سوره انبیاء، آیه58.
[3]. سوره انبیاء، آیه69.
[4]. تحقیق ماللهند، ص21؛ «...إنّ الیونانیین أیام الجاهلیة قبل ظهور النصرانیة كانوا علی مثل ما علیه الهند من العقیدة، خاصّهم فی النظر قریب من خاصّهم و عامّهم فی عبادة الأصنام كعامّهم و لهذا أستشهد من كلام بعضهم علی بعض بسبب الاتّفاق و تقارب الأمرین لا التصحیح فإنّ ما عدا الحقّ زائغ و الكفر ملّة واحدة من أجل الانحراف عنه و لكنّ الیونانیین فازوا بالفلاسفة الذین كانوا فی ناحیتهم حتى نقّحوا لهم الأصول الخاصة دون العامّة لأنّ قصاری الخواصّ اتّباع البحث و النظر و قصاری العوامّ التهوّر و اللجاج إذا خلوا عن الخوف و الرهبة یدلّ علی ذلك سقراط لمّا خالف فی عبادة الأوثان عامّة قومه و انحرف عن تسمیة الكواكب «آلهة» فی لفظه كیف أطبق قضاة أهل اثینیة الأحد عشر علی الفتیا بقتله دون الثانی عشر حتى قضی نحبه غیر راجع عن الحقّ و لم یك للهند أمثالهم ممّن یهذّب العلوم فلا تكاد تجد لذلك لهم خاصّ كلام إلا فی غایة الاضطراب و سوء النظام و مشوبا فی آخره خرافات العوامّ من تكثیر العدد و تمدید المدد و من موضوعات النحلة التی یستفظع أهلها فیها المخالفة و لأجله یستولی التقلید علیهم...».
📚 دیدار مدیر حوزه های علمیه با حضرت استاد
تاریخ: 1398/05/24
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
حاکمیت قرآن، قوی ترین نیروی دفاعی
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#حاکمیت
#قرآن_کریم
#قرآن
#دفاع
#نیرو
#اختلاس
#نجومی
#قدرت_نظامی
#قدرت_معنوی
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#تدبر
#تدبر_در_قرآن
☘☘☘
🌷همراهی شما با صفحه قرآنی رحیق موجب تشویق قرآن پژوهان در ترویج آموزه ها و معارف قرآنی است.🌷
👇👇👇
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برشی از کتاب گرانقدر سروش هدایت ج 3- برش 238
(پيام به #همايش يادبود آية اللّه سيد جلال الدين #آشتياني (قدسسرّه)
#آیت_الله_جوادی_آملی
#سروش_هدایت
#اسلام_شناسی
#آموزه_های_اسلامی
#قرآن_شناسی
#آموزه_های_قرآنی
🔅🔅🔅
💢کرامت ؛خلافت الهی؛عقلانیت
⏹كرامت انسان مسبوق به خلافت اوست و خلافت وي مصبوغ به عقلانيّت اوست كه اَحسن از آن صبْغه اي نخواهد بود: (و من أحسن من الله صبغة) [سوره بقره، آيه 138.]و چون خليفه خدا بايد مُسْتَخلف عنه خود را بشناسد و به ضرورت ازلي و وحدت ذاتي و بي همتايي او آگاه گردد و از ارسال پيام آوران و فرو فرستادن صحيفه هاي وحياني وي مطلع شود و راه اثبات آنها را بداند و در فرق بين معجزه و علوم غريبه متحيّر نباشد و اين معارف وزين بدون مباني معقول ميسور نيست و استنباط چنين مباني متقن، بدون منابع معرفت شناسي عقلي مقدور نخواهد بود، خداي سبحان دفائن علمي را در نهان انسان نهادينه فرمود و او را به تدبّر ترغيب كرد تا حكيمانه بينديشد و امانت خلافت را حراست كند تا نه از خود ببافد و نه بافته هاي ديگران را با يافته اصيل خويش كه همانا خلافت الهي است، تلفيق نمايد، زيرا مُلَفّقِ از داخل و خارج، خارج است و خارجي خليفه نخواهد بود و چون حيثيت خلافت براي انسان واقعي حيثيتِ تقييدي است، نه تعليلي، اگر كسي رأي خود يا نظر ديگران را بر حكم مُستخْلف عنه خويش مقدّم بدارد، مسلوب الخلافه شده و منفي الكرامه مي گردد و با سوطِ (فهي كالحجارة او اشدّ قسوةً) [سوره بقره، آيه 74.]هبوط مي كند و شناخت همه اين اصول با برهان عقلي است و ايمان به آنها، به فتواي عقل نظري، بر عهده عقل عملي است: «[العقل] ما عبد به الرحمن و اكتسب به الجنان» [الكافي، ج1، ص11]و آن فتواي علمي و اين ايمان عملي از سپهر فطرت مي بارد و بر صحنه دل فرومي آيد و به صورت اسلام فطري مي رويد و قبل از طلوع خورشيد نقل، پگاه را روشن مي كند، آنگاه با تابشِ شمسِ نقل شكوفا مي گردد.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آيه ۱۷۸ #سوره_آل_عمران
#کفر
آنهايی که در #دنيا دلی خوش و خرم و #عمر طولانی دارند ولی #کافر و يا #فاسقند نبايد فکر کنند که #خدا آنها را #دوست داشته و به آنها #مهلت داده است بلکه لازمه اين #کفر و آن #آسايش، اين بی توجّهی آنها به #حقايق اين است که گناه بيشتری بکنند تا به #عذاب بيشتری مبتلا گردند.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
📌همه #طب در یک آیه
الإمام عليّ عليه السلام - وسُئِلَ فَقيلَ: إنَّ فِي القُرآنِ كُلَّ عِلمٍ إلاَّ الطِّبَّ؟: لما إنَّ فِي القُرآنِ لاَيَةً تَجمَعُ الطِّبَّ كُلَّهُ: « وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ وَلاَ تُسْرِفُواْ » .
🔅امام علی علیه السلام- در پاسخ این پرسش که: «آیا در قرآن ، همه دانش ها بجز دانش #طب هست؟» - فرمودند: زنهار ! در قرآن ، آیه ای هست که همه طب را یکجا در خود گرد آورده است: (بخورید و بیاشامید ؛ ولی زیاده روی نکنید) .
📚 بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 267 ، حدیث 42
☘☘☘
🌷همراهی شما با صفحه قرآنی رحیق موجب تشویق قرآن پژوهان در ترویج آموزه و معارف وحیانی است.🌷
👇👇👇
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
جهانی بودن، شرط انتظار
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#ولی_عصر
#امام_زمان
#حضرت_حجت
#انتظار
#منتظر
#جهانی
#مکاتب
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
.
🔰 تفسیر سوره حمد
هر "بِسمِ الله"را معناییست...
بدان که اهل معرفت "بِسمِ الله" هر سوره را متعلق به خود آن سوره دانند؛ و از این جهت در نظری "بِسمِ الله" هر سوره را معنایی غیر از سوره دیگر است؛ بلکه "بِسمِ الله" هر قائلی در هر قول و فعلی با "بِسمِ الله" دیگرش فرق دارد.
📚کتاب تفسیر سوره حمد، ص۳.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
سه دقیقه در قیامت 63.mp3
28.09M
📚 شرح و بررسی کتاب #سه_دقیقه_در_قیامت
📎 تجربه نزدیک به مرگ جانباز مدافع حرم
📼جلسه شصت و سوم 🌴🌴🌴
* حقالناس، حقالله، حقالنفس
* تصور غلط مردم نسبت به خدا
* تفاوت حقالناس و حقالله
* حقوقی که که نفس بر گردن ما دارد
* نسبت به داشتههایمان نگاه امانتدارانه داشته باشیم
* اهمیت حقالنفس
* گرفتاری برزخی با ضرر زدن به بدن
* توصیه اسلام؛ تنپروری یا پرورش بدن؟
* حد ضرر در حقالنفس
* ملاک حرمت شرعی در اسلام
* جوانان حقالنفس را جدی بگیرند
* سیگار کشیدن بزرگان، حقالنفس محسوب نمیشود؟
* نکتهای در مورد سیگار کشیدن علامه طباطبایی ره
* نکاتی جالب از کتاب نور مجرد آیتالله حسینی تهرانی
📅99/05/03
🌷🌷🌷
تمام فایل ها با هشتگ #سه_دقیقه_در_قیامت در کانال قابل دریافت می باشد.
🔅 دوستان وقت بگذارید برای رونق بازار دین همیشه این فرصت ها در اختیار نیست.
قدر وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس خجالت که از این حاصل ایام برد
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
واکاوی دعای 23 صحیفه سجادیه 37.mp3
6.2M
#آوای_زندگی
#نگاشت_صوتی 58
📼 قسمت: سی و هفتم
📌واکاوی دعای 23 #صحیفه_سجادیه
🌴🌴🌴
✳️ عوامل تامین عافیت در زندگی
📈 جان واژه امنیت در قرآن
☑ امنیت جان پناه زندگی موجود زنده
وامنن علی بالصحة و الامن
🌴🌴🌴
👈 دوستان وقت بگذارید برای رونق بازار دین همیشه این فرصت ها در اختیار نیست.
قدر وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس خجالت که از این حاصل ایام برد
☑ ثواب انتشار و استفاده از این فایل (اگر ثوابی داشته باشد)هدیه به پیشگاه مقدس حضرت امام سجاد علیه السلام...التماس دعا
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#آوای_زندگی
#نگاشت_صوتی 58
📼 قسمت: سی و هفتم
📌واکاوی دعای 23 #صحیفه_سجادیه
🌴🌴🌴
✳ عوامل تامین عافیت در زندگی
📈 جان واژه امنیت در قرآن
☑ امنیت جان پناه زندگی موجود زنده
وَ التِّينِ وَ الزَّيْتُونِ «1» وَ طُورِ سِينِينَ «2» وَ هذَا الْبَلَدِ الْأَمِينِ (تین، آیه 3)
البلد: بلد: سرزمين، منظور از آن سرزمين مكه است الْبَلَدِ الْأَمِينِ سرزمين امن و امان....
▫ امنيت يكي از خواصي است که براي حرم الهی تشريع شده، و هيچ جاي ديگر دنيا چنين حكمي برايش تشريع نشده است .
▫ و اينکه حرم سرزميني است که خانه كعبه در آن واقع است، و خداي تعالي در باره آن فرموده:" أَ وَ لَم يَرَوا أَنّا جَعَلنا حَرَماً آمِناً"«سوره عنكبوت، آيه 67.»،
▫ و نيز در دعايي که قرآن كريم از ابراهيم خليل (ع) حكايت كرده آمده:" رَبِّ اجعَل هذا بَلَداً آمِناً"« سوره بقره، آيه 126.»، و در دعاي ديگرش آمده:" رَبِّ اجعَل هَذَا البَلَدَ آمِناً"« ابراهيم، آيه 35».(المیزان)
.
▫ سرزمین مکه که حتی در عصر جاهلیت به عنوان منطقه امن و حرم خدا شمرده میشد، و کسی در آنجا حق تعرض به دیگری نداشت. در مكه معظمه که محل امن است حتي صيد حرم حرام است حتي قاتل اگر پناه بحرم آورد نميتوان او را كشت.از امتيازات اسلام داشتن سرزمين امن است حتى براى گياهان و حيوانات. «الْبَلَدِ الْأَمِينِ»
▫ امنيّت شهر مكّه، دعاى حضرت ابراهيم است كه گفت: «رَبِّ اجْعَلْ هذا بَلَداً آمِناً» « بقره، 126. » و اين دعا مورد استجابت واقع شد.
🌴🌴🌴
👈 دوستان وقت بگذارید برای رونق بازار دین همیشه این فرصت ها در اختیار نیست.
قدر وقت ار نشناسد دل و کاری نکند
بس خجالت که از این حاصل ایام برد
☑️ ثواب انتشار و استفاده از این فایل (اگر ثوابی داشته باشد)هدیه به پیشگاه مقدس حضرت امام سجاد علیه السلام...التماس دعا
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
برداشت از آيه ۱۷۹ #سوره_آل_عمران
#امتحان
مهمترين مسأله ای که در #دنيا برای #مؤمنين و سالکين الی اللّه از جانب خدای تعالی وجود دارد امتحان آنها است. لذا #خدای تعالی در #دنيا افراد خبيث را از پاکان جدا می کند و هيچ کس را از آينده نامعلوم #امتحان آنها مطلع نمی کند تا بهتر #امتحان بدهند ولی اين اصل مسلم است که اگر کسی #ايمان داشته باشد و #تقوی پيشه کند در امتحان موفّق خواهد بود و خدای تعالی به او کمک بزرگی خواهد فرمود.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
هتک حرمت رسول اکرم (ص)، رخدادی تلخ
رخداد تلخی که در جهان کنونی، مخصوصاً #غرب به آن دامن زده است؛ #هتک_حرمت ذات مقدس #رسول گرامی است. ما هر اندازه به عظمت آن حضرت آشنا بشویم، راه #روشنگری و بیدار کردن غرب برای ما آسان تر است. مردان #منصف هستند، افراد #آگاه کم نیستند؛ کسانی که تشنه #معارف اند، اگر چنانچه بیدار بشوند که #پیامبر کیست و پیامبر چه آورد و انسان کیست و چیست و به چه امر نیازمند است؛ آنها می پذیرند.
✅ درس اخلاق _ قم ؛ اسفند ۱۳۸۴
#آیت_الله_جوادی_آملی
#علامه_جوادی_آملی
#جوادی_آملی
#پیامبر_اکرم
#رسول_اکرم
#رسول_الله
#کاریکاتور_موهن
#شارلی_ابدو
#هفته_نامه_شارلی
#پاریس
#فرانسه
#اروپا
#کاریکاتور_پیامبر_اسلام
#کاریکاتور_موهن
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
یکی از جلوات هوی حب مال، بخل و قرض است و طمع…5.mp3
4.37M
#سیر_و_سلوک (5)
#درس_اخلاق
#اخلاق_و_تزکیه
مرحوم آیت الله #محمد_شجاعی (رضوان الله علیه)
🕑 زمان:35 دقیقه
🌿🌿🌿
📼یکی از جلوات هوی حب مال، بخل و قرض است و طمع…
☑ ☑ ثواب انتشار و استفاده از این فایل هدیه به پیشگاه مطهر حضرت امام سجاد علیه السلام...التماس دعا
🔅 تفسیر و قرآن پژوهی
🆔 @rahighemakhtoom
برشی از کتاب گرانسنگ #تفسیر_تسنیم_جلد_دوم (29)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_تخصصی
#سوره_بقره
#تفسیر
#تسنیم
#آیت_الله_جوادی_آملی
🔅🔅🔅
✅ آیه 1 - الم
📈 تفسير
⏪ ويژگيهاى حروف مقطعه
☑ 10- برخى مفسران در بيان ويژگيهاى حروف مقطعه گفته اند: با اين حروف، پس از حذف مكررات آنها مى توان جمله هايى مانند صراط على حق نمسكه يا على صراط حق نمسكه يا على حق، نمسك صراط ساخت.
جمله هاى ديگرى نيز با اين حروف تاليف يافته كه در كتب علوم قرآنى آمده است. (86)
▫ اين ويژگى گرچه لطيف است، ليكن دليل معتبر آن را تاييد نمى كند؛ افزون بر آن كه، با اين گونه روشها نمى توان عقايد و مبانى دينى را اثبات كرد؛ زيرا شيوه اى است نقدپذير، چنانكه آلوسى مى گويد:
از ظرايف اين است كه شيعيان براى اثبات خلافت حضرت على (عليه السلام) از حروف مقطعه، پس از حذف مكررات آنها، جمله صراط على حق نمسكه را ساخته اند و اهل نست نيز مى توانند براى تاييد راه خود با همين حروف جملاتى مانند صريح طريقك مع السنه را بسازند؛ يعنى، راه و روش تو در صورت هماهنگى با سنت (برداشت خاص اهل سنت از اسلام) صحيح است. (87)
▫ ما بايد به گونه اى سخن بگوييم كه نقدپذير نباشد؛ سخنى كه پشتوانه معقول يا منقول نداشته باشد با نقد مستدل به نحو نقص يا منع يا معارضه فرو مى ريزد.
☑ 11- زمخشرى درباره برخى از ويژگيهاى حروف مقطعه مى گويد:
و بدان كه تو هر گاه در حروف مقطعه اى كه خداوند در آغاز سوره ها آورده تامل كنى مى بينى آنها نيمى از حروف معجم (14 حرف) است...
و سوره هايى كه با اين حروف آغاز مى شود، به تعداد حروف معجم (29 حرف) است و اگر در 14 حرف مقطعه تامل كنى مى يابى كه مشتمل بر نصف هر يك از اجناس حروف است ... (88)
▫ مراد زمخشرى از جمله اخير اين است كه حروف اوصافى دارد؛ مانند: مهموسه، مجهوره ، شديده، رخوه، مطبقه، منفتحه، مستعيله، منخفصه، قلقله و... هر يك از اينها وصف گروهى از حروف الفباست كه نيمى از حروف هر دسته در ميان حروف مقطعه يافت مى شود؛ مثلا از حروف مهموسه، نصف آن كه ص، ك، ه، (س و ح است در ميان حروف مقطعه وجود دارد.
▫ گرچه ممكن است هر يك از اين ويژگيها درست باشد، ليكن ضابط جامعى را اثبات نمى كند و اينها از قبيل مناسبات ذكروها بعد الوقوع است.
===========
86- البرهان فى علوم القرآن ، ج 1، ص 167
87- روح المعانى ، ج 1، ص 172، با اندك تصرف .
88- كشاف ، ج 1، ص 29.
🌴🌴🌴
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
مائده 21.mp3
14.47M
#استاد_رنجبر
#تفسیر_صوتی
#تفسیر_عمومی
#سوره_مائده
#جلسه 21
🔅🔅🔅
🔹با بیانی جذاب، شیرین؛ شنیدنی و زیبا و آسان وساده و کاربردی
▪️با هشتگ #استاد_رنجبر در کانال تمام فایل هااز سوره #حمد تا سوره #مائده را می توانید گوش کنید.
☑️ ثواب انتشار و استفاده از این فایل هدیه به پیشگاه مقدس حضرت امام سجاد علیه السلام...التماس دعا
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
4-mostafa_esmaeil.taregh.mp3
1.4M
#قرآن
#اسلام
#استاد_مصطفی_اسماعیل
#قاریان
#تلاوت_قرآن
#سوره_طارق
🔅🔅🔅
تلاوت مبنا - سوره طارق - مصطفی اسماعیل
📌 تلاوت استاد مصطفی اسماعیل
🕑 زمان:3دقیقه
👈 به هنگام فتنه ها و بلاها به قرآن پناه ببریم.
التماس دعا🙏
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#آیات_نور
#کانال_قرآنی_رحیق(تفسیر وقرآن پژوهی)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_انشقاق
#سوره_انشقاق
🔅🔅🔅
📌نگاشت11:نکات تفسیری آیات6 سوره انشقاق
يَا أَيُّهَا الْإِنْسَانُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَى رَبِّکَ کَدْحاً فَمُلاَقِيهِ
▫ «کَادِحٌ»: تلاشگرِ رنجبر. «کَدْحاً»: جدّ و جهد در کار همراه با رنج و تعب، به گونهای که در جسم و جان اثر بگذارد.
▫ «إِلی رَبِّکَ»: این آیه، بیانگر ذاتِ جویا و کوشای انسان و حرکت دائمی این رهرو رنجبر نالان در کاروان جهان گذران به سوی یزدان سبحان است.
▫ «فَمُلاقِیهِ»: به پروردگار خود میرسی. به نتیجه تلاش و رنج خود میرسی. ضمیر (هِ) به رَبّ یا کَدْح برمیگردد.
☑ ۱ - انسان ها، با شتابى طاقت فرسا به سوى خداوند در حرکت اند. (یأیّها الإنسن إنّک کادح إلى ربّک کدحًا) حرف «ال» در «الإنسان»، براى جنس است. بنابراین «یاأیّها الإنسان» خطاب به یکایک انسان ها است. «کدح»; یعنى، تلاش کردن و به زحمت افتادن (مفردات راغب) و به قرینه حرف «إلى»، معناى «سیرکردن» نیز در آن ملحوظ است. از جمله معانى این کلمه خدشه وارد کردن است (لسان العرب)، ممکن است گفته شود: در آیه از لغت «کدح» - به منظور مبالغه در تلاش - معناى «خدشه وارد کردن» اراده شده است; یعنى، تلاشى شدید که گویا شخص به آن وسیله به خود آسیب مى رساند.
☑۲ - مرگ انسان، رجوع به خداوند است. (إنّک کادح إلى ربّک کدحًا) مراد از «کدح»، حرکت و تلاشى است که در دنیا انجام مى گیرد و با مرگ پایان مى پذیرد. تعبیر «إلى ربّک» - که ناظر به منتهاى تلاش انسان است - بیان مى دارد که مرگ انسان، مصادف با حضور او نزد خداوند است. آیات بعد دلالت دارد که مراد از حضور در نزد خداوند، آماده شدن براى حسابرسى است.
☑۳ - مالک و مدبّر بودن خداوند براى انسان ها، دلیل رجوع تمام حرکت ها و تلاش هاى آنها به خداوند است. (کادح إلى ربّک)
☑۴ - ملاقات خداوند و حضور در پیشگاه او، فرجام محتوم هر انسان و با هر نوع کردار است. (یأیّها الإنسن إنّک کادح ... فملقیه)
☑۵ - در قیامت، هر انسانى با کردار خویش، مواجه شده و سزاى آن را خواهد دید. * (کدحًا فملقیه) ضمیر مفعولى در «فملاقیه» ممکن است به «کدحاً» برگردد; در این صورت احتمال مى رود مراد ملاقات جزاى عمل بوده و از باب مبالغه، به ملاقاتِ خود عمل، تعبیر شده باشد.
☑۶ - زمان شکافته شدن آسمان و گسترش زمین و تخلیه درون آن، زمان حضور انسان ها در پیشگاه پروردگار است. (إذا السماء انشقّت ... فملقیه) «إذا» در «إذا السماء انشقت» ظرف است و مظروف آن به قرینه «فملاقیه» محذوف مى باشد; بنابراین مراد چنین خواهد بود: «إذا السماء انشقت ... لاقى الإنسان ربّه».
☑۷ - انسان، موجودى حرکت آفرین و پر تلاش است. (انشقّت ... مدّت ... کادح إلى ربّک) آیات پیشین درباره آسمان و زمین، افعالى را به کار برد که بیانگر حالت انفعالى آنها بود; ولى در این آیه انسان را به «تلاش کننده» توصیف کرده است. این تفاوت تعبیر، برخاسته از ویژگى انسان در استناد حرکت ها به خود او است.
☑۸ - قیامت، میعاد ملاقات انسان با خداوند است. (فملقیه)
☑۹ - ربوبیت خداوند، مقتضى وجود یافتن قیامت و ملاقات انسان ها در آن، با خداوند است. (إلى ربّک کدحًا فملقیه)
☑۱۰ - حرکت ها و کردارهاى انسان، نزد خداوند حسابرسى خواهد شد. (کادح إلى ربّک کدحًا فملقیه) ملاقات با خداوند، به معناى حضور در نزد او براى حسابرسى است.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
#چشمه_حکمت
#آیات_نور
#کانال_قرآنی_رحیق(تفسیر وقرآن پژوهی)
#تفسیر_قرآن
#تفسیر_سطح_متوسط
#تفسیر_سوره_انشقاق
#سوره_انشقاق
🔅🔅🔅
📌نگاشت12:نکات تفسیری آیات7و8 سوره انشقاق
فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ کِتَابَهُ بِيَمِينِهِ
☑ ۱ - براى هر انسان، نامه عملى است که در قیامت آن را دریافت خواهد کرد. (فأمّا من أُوتى کتبه)
☑۲ - برخى از انسان ها در قیامت، نامه عمل خود را با دست راست دریافت خواهند کرد. (فأمّا من أُوتى کتبه بیمینه)
☑۳ - حاکمیت نظمى خاص، بر حسابرسى اعمال در قیامت (أُوتى کتبه بیمینه)
☑۴ - امتناع کردن از دریافت نامه اعمال در قیامت، امکان پذیر نیست. (فأمّا من أُوتى کتبه بیمینه) برداشت یاد شده، از مجهول بودن «اُوتى» استفاده مى شود.
☑۵ - تحویل دهندگان نامه هاى اعمال به انسان ها در قیامت، از فرجام آنها آگاه اند. (من أُوتى کتبه بیمینه)
☑۶ - انسان ها هنگام حضور در پیشگاه خداوند نامه هاى اعمال خود را در اختیار داشته و به کردار خویش آگاهى یافته اند. (فملقیه . فأمّا من أُوتى کتبه بیمینه) «فاء» در «فأمّا» بیانگر ارتباط مفاد این آیه با ملاقات خداوند است که در آیه قبل مطرح شده بود.
🔅🔅🔅
فَسَوْفَ يُحَاسَبُ حِسَاباً يَسِيراً
☑۱ - در قیامت، اعمال انسان ها حسابرسى خواهد شد. (فسوف یحاسب)
☑۲ - مرحله حسابرسى در قیامت، مرحله اى پس از دریافت نامه هاى اعمال است. (فسوف یحاسب حسابًا یسیرًا) «سوف»، براى وعده دادن به کار مى رود (مصباح) و دلالت بر تأخیر دارد. (مقاییس اللغة)
☑۳ - کسانى که نامه عمل آنان به دست راستشان داده شود، حسابرسىِ آسانى خواهند داشت. (فأمّا من أُوتى کتبه بیمینه . فسوف یحاسب حسابًا یسیرًا) «یسیر» دو معنا دارد: ۱. آسان، ۲. قلیل (مفردات راغب). در آیه شریفه، اولین معنا مناسب است.
☑۴ - اعطاى نامه عمل به دست راست حاضرانِ در قیامت، رمز و نشانه چشم پوشى از لغزش هاى آنان است. * (فأمّا من أُوتى کتبه بیمینه . فسوف یحاسب حسابًا یسیرًا) نادیده گرفتن «سیئات» - که در بعضى از سوره هاى دیگر درباره گروهى از حاضران قیامت مطرح شده - مصداق حساب آسان است.
☑۵ - در قیامت، انسان خود، محاسبه و ارزشیابى خواهد شد. (فسوف یحاسب) فعل «یحاسب» به شخص استناد یافته است; نه به عمل; بنابراین حسابرسى قیامت در مورد خود اشخاص خواهد بود. مى توان گفت: اعمال و نیت هاى انسان براى او، رتبه وجودى خاصى مى بخشد; زیرا ملکه او شده و ابعاد وجودى او را شکل مى دهد و در نتیجه سنجش آن انسان، در حقیقت محاسبه اعمال او است.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
علم و عدل.mp3
442.4K
علم و عدل
🔹 مهم ترین كاری كه وجود مبارك حضرت بعد از ظهور انجام می دهد همین است كه علم و برهان را به جای مظنّه، سوء ظن و مانند آن می گذارد، عدل را به جای هوس می گذارد.
🔹 این كتاب موجز و متقن، نظام جاهلی را در همین دو عنصر می داند: ﴿إِنْ یتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ﴾ را در بخش اندیشه، ﴿وَ ما تَهْوَی الْأَنْفُس﴾[1] را در بخش انگیزه؛ یعنی اینها براساس گمان زندگی می کنند و براساس میل به سر می برند، در حالی که باید بر اساس علم زندگی كنند و با عدل به سر ببرند.
[1] . سوره نجم، آیه23.
#عصر_ظهور
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
📚 درس اخلاق
تاریخ: 1395/07/15
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom
📌پناهگاه
🔅پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله فرمودند:
اِذَا الْتَبَسَتْ عَلَيْكُمُ الفِتَنُ كَقِطَعِ اللَّيْلِ الْمُظْلِمِ فَعَلَيْكُمْ بِالْقُرآنِ ... و لَهُ ظَهْرٌ وَ بَطْنٌ فَظاهِرُهُ حُكْمٌ وَ باطِنُهُ عِلْمٌ ... فيهِ مَصابيحُ الْهُدي وَ مَنارُ الْحِكْمَةِ وَ دَليلٌ عَلَي الْمَعْرِفَةِ لِمَنْ عَرَفَ الصِّفَةَ؛
🔅هنگامی که فتنه ها چون پاره های شب تار بر شما مشتبه شود، به قرآن روی بیاورید ... برای قرآن ظاهری و باطنی است. ظاهر آن حکمت و باطن آن دانش است ... در قرآن چراغ های هدایت و نشانه های حکمت و راهنمای معرفت هست، برای کسی که ویژگی اش را شناخت.
☘☘☘
🌷همراهی شما با صفحه قرآنی رحیق موجب تشویق قرآن پژوهان در ترویج آموزه و معارف وحیانی است.🌷
👇👇👇
کافی، ج 2، ص 599 ، ح 2.
🔅تفسیر و قرآن پژوهی
@rahighemakhtoom