#درسنامه_روش_سنتی
#علوم_عقلی
↪️🔻پیشگفتار
🔹علوم عقلی شامل علوم مختلفی است ولی در میان آنها سه علم منطق، فلسفه و کلام از اهمّیت بیشتری در حوزه برخوردارند. از این رو، نخست به این علوم پرداخته و سپس در ادامه، اشارهای گذرا به برخی علوم عقلی دیگر خواهیم داشت.
1⃣ علم منطق
🔻مقطع آشنایی «مقدماتی»
🔹از مناسبترین کتابهای این مقطع، سه کتاب الصغری و الوسطی و الکبری فی المنطق نوشتۀ میر شریف جرجانی است.
🔹شروح و حواشی الکبری :
🔸شرح عصام الدین اسفراینی
🔸بهجة الطّالبین نوشتۀ محمّد بن محمود حسینی یزدی
🔸حاشیه هروی
🔸حاشیه مرحوم مدرّس افغانی.(چاپ شده در ضمن جامع المقدمات)
↩️ ادامه دارد.
👉 @raveshsonnati
#ویژه
#سخن_بزرگان
⚡️ سالگرد ارتحال آیت الله بروجردی
✔️ آیت الله شبیری زنجانی
🔹آقای بروجردی از همان دوران طلبگی از جهت تقوایی از افراد انگشت شمار و شخصیتی مورد قبول و خیلی مورد توجه مرحوم آخوند بود این مسلم است و از نامه مرحوم آخوند به پدر آقای بروجردی پیداست، چون با یک سوز خاص نوشته است. ج ۱ ص ۵۷۹
🔸از بعضی افراد شنیدم آقای بروجردی زمانی که در بروجرد بودند ماههای رجب و شعبان را نیز یعنی سه ماه متوالی روزه میگرفت. ایشان در قم در همان سال وفات تا آخر ماه رمضان روزه گرفت. ج۱ ص ۵۸۹.
🔷 آقای بروجردی مورد قبول علمای مختلف بود.
🔹کسانی که اهل سیر و سلوک معنوی بودند، ایشان را قبول داشتند.
🔸مرحوم آسید جمال گلپایگانی به ایشان خیلی معتقد بود. در نجف من از آسید جمال شنیدم که گفت ایشان بر همه ما مقدم است. ج۲ ص۵۷۲.
🔸آقای بهجت از آسید محمود حلبی نقل میکرد که ایشان خطاب به آقای خویی میگفت: «آقای آشیخ حسنعلی (نخودکی) با آن مقامی که داشت مرید یکی از شماها بود.» آقای بهجت گفت مقصودش آقای بروجردی بود و گویا از او تقلید هم میکرد. ج۱ ص ۵۸۵ و ج ۱ ص۵۷۹.
🔹از نظر علمی هم مورد قبول بود.
🔸آقای آسید مصطفی خوانساری هم از آسید جمال نقل کرد که آسید جمال میگفت اگر قرار بود تقلید کنم از آقای بروجردی تقلید میکردم با اینکه آسید جمال خودش اهل سلوک و این رشتهها بود و شاگرد آسید احمد کربلایی بود آقای بروجردی را کاملا قبول داشت. ج۱ ص ۵۸۵
🔸آقای آشیخ محمدحسین کاشف الغطا کسی را قبول نداشت کسی نقل میکرد آقای آسید صادق روحانی به آشیخ محمد حسین کاشف الغطا نامه نوشت که غیر از خودتان چه کسی را اعلم میدانید ایشان گفته بود: «غیر از خودم و آقای بروجردی، آقای خویی را اعلم میدانم» ایشان آقای بروجردی را از بقیه جدا کرده بود. ج۲ ص۵۷۲.
🔹آقای بروجردی مرجع جهانی بود نه عالم منطقهای خاص. ایشان مایه حیثیت روحانیت و اسلام در داخل و خارج بود. برخوردش به گونهای بود که افراد مختلف مجذوب وی میشدند. هم جاذبه علمی داشت و هم جاذبه معنوی رضوان الله علیه. ج۲ ص۵۷۳.
📚 جرعهای از دریا.
👉 @raveshsonnati
#سخن_معصوم
#شرح_کلمات_قصار
✔️قال اميرالمؤمنين علیه السلام:
💥النَّدَمُ عَلَى الْخَطِيئَةِ يَمْحُوهَا
1⃣ ترجمه
🔹پشيمانى بر گناه، گناه را محو و نابود میكند.
2⃣ اعراب
🔹الندم: بر وزن فرس به معناى پشيمانى و غصه داشتن و ندم يک نوع از غم و غصه است و آن غصه بر چيزى است كه واقع شده و آرزو میكند كاش واقع نمیشد.
🔹الخطيئة: به معناى گناه، در قرآن است: «وَ مَنْ يَكْسِبْ خَطِيئَةً».
🔹يمحوها: مضارع محى، در قرآنست: «يَمْحُوا اللَّهُ ما يَشاءُ وَ يُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُّ الْكِتابِ» فاعل ضمیر مستتر راجع به ندم، و مفعول ضمیر بارز راجع به خطيئه، و ممكن است از باب افعال باشد يعنى و يمحيها.
3⃣ معنى
🔹مراد آن است كه پشيمانى بر گناه و غصه داشتن بر ارتكاب عصيان باعث محو شدن سيّئه و پاک شدن خطيئه است؛ زيرا آنكه از روى صدق از گناه پشيمان گردد و بداند چه ضررى را مرتكب شده و چگونه شخصى را مخالفت كرده، و از گناه خود استغفار كند و پوزش طلبد، خدا را گناه او میگذرد، و قلم عفو بر نامه سياهش میكشد، و البته پشيمانى جزء علت براى محو سيّئه است مگر در بعضى از خطايا و گفته شده: «النَّدَمُ تَوْبَة» و حكيم ناصر خسرو گفته:
🔸درد گنه را نيافتند حكيمان
🔸جز كه پشيمانى اى برادر درمان
🔸چيست پشيمانى آنكه باز نگردد
🔸مرد بكارى كزان شدست پشيمان
🔸نيست پشيمان دلت اگر تو بر آنى
🔸تات چگويد فلان فقيه ز بهمان
🔹كاتب حروف گويد:
🔸اى دوش تو سنگين ز گناه بسيار
🔸اى روح تو گشته از خطايت بيمار
🔸از كرده پشيمان شو و تكرار مكن
🔸تا محو شود گناه و بخشيده عثار
📚شرح ۱۱۰ کلمه از کلمات امیرالمؤمنین علیه السلام، ۷۵-۷۶.
👉 @raveshsonnati
#معرفی_مولف_و_کتاب
💥 شرح البسط و التعریف فی علم التصریف لعبدالرحمن المکودی(۷۰۸ ق)
✔️ محمد صالح موسی حسین
🔹 عبدالرحمن مکودی از اعلام عربیت است و در حوزهها بیشتر به شرحی که بر الفیه ابن مالک دارد شناخته میشود.
🔹وی منظومهای در علم صرف سروده است که چندان شناخته شده نیست، چه اینکه شروح آن نیز مخطوط باقی مانده است. جناب محمد صالح موسی حسین که از اساتید دانشگاه در مغرب و لیبی و ... است به شرحی که در مقدمه گفته است در صدد چاپ شروح آمده ولی این توفیق نصیبش نشده است، از این رو خود این منظومه را منتشر کرده و در پاورقی به شرح و توضیح مشکلات ابیات پرداخته است.
🔹 این کتاب را به علاقمندان علوم ادبی تقدیم میکنیم.
👉 @raveshsonnati
#روش_تدریس
#یادگیری
#مفهوم_و_حیطههای_یادگیری
↪️🔻حیطه عاطفی
4⃣ سازماندهی ارزشها
🔹یادگیرنده در این طبقه با درک رابطه بین ارزشهای درونی شده خود، آنها را بر اساس اهمیت و اولویت سازمان دهی میکند. طبیعی است که هر یک از ارزشهای جدید نیز در این سازمان جایی پیدا میکنند و بالاتر از برخی ارزشهای قبلی، و پایینتر از برخی دیگر قرار میگیرند. کسی که به این طبقه از تغییرات عاطفی میرسد، در واقع هم درک عمیقتری از ارزشها به دست آورده و هم آن ارزشها را بیشتر درونی کرده است؛ یعنی فکر و عواطف و عمل خود را با آن ارزشها بیشتر هماهنگ کرده است.
🔹سازمان دادن ارزش ها دارای دو سطح یا درجه است:
🔸درک مفهوم یک ارزش: برای آنکه کسی بتواند ارزشهای متعدد را درجه بندی و سازماندهی کند، باید ابتدا مفهوم هریک را دریابد. او در این سطح، از نظر ذهنی ویژگیهای کلی و انتزاعی یک ارزش را در مییابد و با استفاده از این ویژگیهای کلی آنها را درجه بندی میکند؛ پس کسی که درس تعلیمات دینی را به عنوان یک ارزش در میان ارزشهای دیگر سازمان داده است، درک کرده است که این درس شامل آموزشهایی است که به جدیترین و اساسیترین سؤالات زندگی انسان پاسخ میدهد و میتواند در جهت گیری اصلی زندگی انسان نقش ایفا کند. او تا این ویژگیهای کلی و انتزاعی را نفهمد، نمیتواند اولویت این ارزش را نسبت به بقيه ارزشها تشخیص دهد و آنها را سازماندهی کند؛
🔸سازماندهی ارزشها: در این سطح، اولویت هر یک از ارزشها نسبت به ارزشهای دیگر در ضمیر یادگیرنده معین میشود و به این ترتیب او میتواند رابطه هری ک از ارزشها را با دیگری برای خود مشخص کند. به همین دلیل، چنین فردی در هر لحظه به راحتی میتواند تصمیم بگیرد که چه کاری برای او مهمتر است، مدافع چه موضعی باید باشد و در راه چه هدفی باید فعالیت کند؛ زیرا تقدم و تأخر ارزش ها برایش آشکار است.
↩️ ادامه دارد.
📚 روش تدریس (هادی رزاقی) ص ۶۷-۶۸.
👉 @raveshsonnati