✨عنوان طرح: افتادن عمامه ها
🖼طراح: ابوالفضل قانع
✨ایده پردازی: ابراهیم تات
📝شامگاه ۱۶ مهر ۱۳۰۷ ماموران شهربانی به منزل آیت الله مدرس از بنیان گذاران نهضت ملی شدن صنعت نفت هجوم آوردند و وی را به شهر خواف تبعید و در قلعهای نظامی زندانی کردند. دوران تبعید او بیش از 9 سال طول کشید. در روز دهم آذر سال ۱۳۱۶ هجری شمسی سه مأمور نزد مدرس آمدند و چای سمی را به اجبار به او خوراندند. ماموران که دیدند خبری از اثر سم نیست، عمامه را از سر ایشان برداشتند و ایشان را خفه کردند.
@honar_hedayat
♦️محصول موسسه فرهنگی رسانه ای هنر هدایت (جمعی از طلاب #حوزه_تهران)
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 #گزارش_تصویری
💠 دیدار مسئول مرکز اسناد حوزه و روحانیت و معاون پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران با تولیت معظم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم علیه السلام حجت الاسلام والمسلمین قاضی عسگر
🔹در این دیدار که امروز شنبه ۲۸ آبان ۱۴۰۱ برگزار شد پیشنهاداتی در خصوص تعاملات محتوایی میان مرکز اسناد حوزه و روحانیت و آستان مقدس حضرت عبدالعظیم علیه السلام به ویژه مرکز اسناد آستان ارائه شد.
#مرکز_اسناد_حوزه_و_روحانیت
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 بازدید از کتابخانه و مرکز اسناد آستان مقدس حضرت عبدالعظیم علیه السلام
💠 مرکز اسناد آستان حضرت عبدالعظیم علیه السلام از سال ۹۲ فعالیت خود را آغاز کرده و تلاشهای فراوانی در جهت گردآوری اسناد و آثار مرتبط با شهرری به ویژه حرم حضرت عبدالعظیم علیه السلام صورت داده است.
در این بازدید گفتگوهای مقدماتی جهت تعامل و تبادل محتوایی میان مرکز اسناد حوزه و روحانیت استان تهران و مرکز اسناد آستان حضرت عبدالعظیم علیه السلام همچنین تولید آثاری در زمینه حوزه و روحانیت صورت گرفت.
پیش از این دیدار، بازدیدی هم از مدرسه کهن #برهانیه شهرری از آثار دوران سلجوقیان که توسط آیتالله شیخ علیاکبر برهان بازسازی شده، صورت گرفت.
#آبان_1401
#مرکز_اسناد_حوزه_و_روحانیت
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ مرحوم حاج شیخ غلامحسین جعفری متوفای ۲۷ آبان ۷۴ که از شاگردان آیات عظام #آقا_ضیاء_عراقی، #سید_ابوالحسن_اصفهانی، #میرزای_نائینی و #شیخ_محمد_حسین_غروی_اصفهانی بود از سال ۱۳۲۸ش در شبستان گرمخانه مسجد جامع به اقامه جماعت میپرداخت.
هنگامی که وی میخواست از نجف به تهران بیاید، چنین گفته میشد که اگر او در حوزه نجف میماند در زمره یکی از مراجع تقلید آینده به شمار میآمد. با این حال آیتالله جعفری همدانی وظیفه خود میدید در آن شرایط بحرانی سلطنت پهلوی که جامعه گرفتار بیدینی شدیدی بود به پایتخت ایران هجرت کند.
📃در یکی از اسناد ساواک مربوط به سال ۱۳۴۳ گزارشی از سخنرانی #شیخ_غلامحسین_جعفری_همدانی آمده است:
⚡️معنی جهاد آن نیست که شما شمشیر به دست بگیرید و به جنگ بروید. شما باید مبارزه کنید و برای اسلام به جهاد بپردازید زیرا اسلام در معرض خطر قرارگرفته است...
📰در روزنامه کیهان دیشب مطالب شرمآوری درباره زنان و بیحجابی و حق طلاق نوشته شده بود...
دیگر غیرت از سر مسلمین مملکت ما رخت بر بسته است؛ مملکت شیعه جعفری را دارند نابود میکنند.
به خدا قسم اگر من چاره داشتم و خودکشی در اسلام حرام نبود، خودم را میکشتم و از شر این بیدینها خلاص میشدم. حالا شما هم راحت نشسته و تماشاچی هستید!
📃 در یکی دیگر از گزارشهای ساواک درباره ایشان آمده است:
شیخ غلامحسین جعفرى هتاکترین آخوندى است که در جنوب شرق تهران ساکن است. با این که زندانى بوده است به هیچوجه زیر بار تسلیم تعهد نمىرود. با این که امام جماعت است و نباید روى منبر برود ولى نشسته توى مسجد مردم را تحریک مىکند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 #دیدار با آیتالله #سید_حسن_معین_شیرازی
💠 روز گذشته توفیق داشتم با آیتالله معین شیرازی از علمای تهران که سالهاست ریاست هیئت مدیره جمعیت مبارزه با دخانیات را برعهده دارند دیدار کنم.
خاندان ایشان تا چند پشت همگی از سادات جلیلالقدر و علمای تهران بودند و نسب ایشان از طرف مادر به علامه مجلسی میرسد.
پدرشان حاج آقا معین شیرازی از عالمان اهل سلوک و عرفان در تهران بودند.
در این دیدار ضمن تقدیم برخی از اسناد تحصیلی ایشان مربوط به اوایل دهه ۴۰ از سوی مرکز اسناد حوزه و روحانیت، مقرر شد نسبت به تنظیم تاریخ شفاهی این عالم پرتلاش اقدام نماییم.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ این روزها، ضدیت جماعتی با روحانیت، به ستیز آنها با تمام مظاهر دینداری و ملی انجامیده است. چیزی که نظیرش را در دوران مشروطه دیدهایم که چهها بر سر فرهنگ مردم این سرزمین نیاورد.
این روزها عدهای اندک، در فضای مجازی و حقیقی چنان افراد معتقد را در فشار قرار داده و به باد فحش و استهزاء گرفتهاند که بعضی برای حفظ حیثیت خود مجبورند تظاهر به بیدینی و بیاعتقادی به ملیت خود کنند و جمعی هم ژست اپوزیسیون بگیرند.
خواندن عبارات زیر به قلم #عبدالله_مستوفی از رجال دوران قاجار و پهلوی را توصیه میکنم👇
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
✍ این روزها، ضدیت جماعتی با روحانیت، به ستیز آنها با تمام مظاهر دینداری و ملی انجامیده است. چیزی که
✍ این روزها، ضدیت جماعتی با روحانیت، به ستیز آنها با تمام مظاهر دینداری و ملی انجامیده است. چیزی که نظیرش را در #دوران_مشروطه دیدهایم که چهها بر سر فرهنگ مردم این سرزمین نیاورد.
این روزها عدهای اندک، در فضای مجازی و حقیقی چنان افراد معتقد را در فشار قرار داده و به باد فحش و استهزاء گرفتهاند که بعضی برای حفظ حیثیت خود مجبورند تظاهر به بیدینی و بیاعتقادی به ملیت خود کنند و جمعی هم ژست #اپوزیسیون بگیرند.
📖خواندن عبارات زیر به قلم #عبدالله_مستوفی از رجال دوران قاجار و پهلوی را توصیه میکنم:👇
«مشروطهچیها بعد از عزل محمدعلی شاه، چون خرشان از پل گذشته بود، نمیخواستند زیر بار روحانیون بروند. دشمنی انسان به چیزی که از آن اطلاع ندارد امری طبیعی است. آقایان هم که از معارف اسلامی بیخبر بودند، دشمنی روحانیون را با هرچه با دیانت سر و کار داشت وجهه همت خود قرار داده و تا توانستند مردم را به بیدیانتی سوق دادند.
اکثریت مردم که همیشه تابع رؤسا (خواص) هستند، همینکه وضع را اینطور دیدند، بعضی ظاهراً و برخی ظاهر و باطن، باد به بوق بیدیانتی کردند. کار به جایی رسید که یکی از حزبهای سیاسی آن دوره، به تقلید انقلابیون عهد انقلاب کبیر فرانسه، جدایی مذهب را از سیاست جزو مرام خود کرد...
بهانه ایجاد این رویه هم همان آزادی مذهب و اصل مسلم #دموکراسی بود که آقایان مشروطهچیها بین آزادی اختیار مذهب، با لاقیدی در عملیات مذهب اختیار شده، نمیخواستند فرق بگذارند.
حتی در این اواخر نهی از معروف و امر به منکر را به اسم آزادی مذهب، به خود اجازه میدادند.
مردمان متنسک نزد آنها منفور و هرکس بیشتر اظهار بیدینی میکرد نزد آنها محبوبتر بود و هرکس را که به لوازم مذهب قیام میکرد فاناتیک میخواندند.
آقای #علی_اکبر_دهخدا میگوید:
در بدو مشروطیت روزی با سیدی اردبیلی که از وجوه مشروطهچیها بود، نزد استاد حسین خیاط که در بازار کنار خندق نزدیک سه راه مسجد شاه، دکان داشت و او هم از مشروطهچیها بود رفتم. سید و استاد خیاط یاوهگویی به دین و مذهب را شروع کرده، آنچه از کفر و الحاد در انبان فکر خود داشتند بیرون ریختند. پس از ساعتی برخاستیم، نزدیک مسجدی رسیدیم. سید به من گفت دو دقیقه تأمل کنید تا من بیایم. من ایستادم. دو دقیقه، ده و پانزده و بیست دقیقه شد، از سید اثری ظاهر نگردید. به خیال اینکه مبادا حادثهای برای او رخ داده باشد داخل مسجد شدم. ابتدا به جاهایی که احتمال میدادم رفتم نیافتمش، ناگزیر به جایی که هیچ احتمال نمیدادم یعنی در داخله مسجد هم سری زدم، دیدم سید در حال رکوع است. ذکر رکوع را بقدری تکرار کرد که هیچ پیشنمازی و لو در رکعت اول نماز آنقدر طول و تفصیل نمیداد. من همینکه وضع را اینطور دیدم خود را پشت ستون پنهان کردم. آقا سجود رفت و آنقدر سجود را به درازا کشید که من تاب نیاورده یکسر به منزل آمدم. سید سه ربع بعد از من به منزل رسید. از او سبب تأخیر را سؤال کردم، در جواب من واقعهای را اختراع کرده و من تا زنده بودم چیزی به روی او نیاوردم.
در آن دوره از این قماش مسلمانهای واقعی ترسو زیاد بودند که عملیات مذهبی خود را از سایرین پنهان کرده و از ترس مشروطهچیها در مجالس و محافل، خود را بیدین جلوه میدادند.»
📚(شرح زندگانی من ج۱ ص۳۱۶ و۳۱۷)
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🛑 پس از گذشت ۱۳۸ سال
👈 عکس نادر: آیت الله حاج ملا علی کنی (ره) در کنار مدیران مدرسه دارالفنون
✍ #محمدصادق_ابوالحسنی
🔰توضیح عکس: در این تصویر نادر چهره محمدحسین خان ادیب الدوله، جعفر قلی خان نیرالملک و علی قلی خان مخبرالدوله به چشم میخورد؛ رجالی که هر یک زمانی مدیریت مدرسه دارالفنون را در اختیار داشتند و برخی نیز بعداً به تصدی وزارت علوم و معارف رسیدند. این تصویر تاریخی که از آرشیو عکسهای معاونت ملی به دست رسید، همعصر ناصرالدینشاه قاجار است و نشان میدهد که آن عالم فرهنگبان، علاوه بر محوریت در محکمه شرعی و امور دینی مردم، با نخبگان فرهنگی و آموزشی وقت نیز ارتباط نزدیک داشته و از تاثیرگذاری بر آنان غافل نبوده است. امروز نیز بیش از هر زمان دیگر به ارتباط و اثربخشی نزدیک علمای حوزه علمیه بر مراکز آموزشی بویژه آکادمیک و دانشگاهی نیازمندیم.
منبع:
╭────────────╮
🆔 کانال اسرار تاریخ | استاد ابوالحسنی
http://eitaa.com/monzer_ir
╰────────────╯
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💠درگذشت فقیه و عارف بزرگ آیتالله میرزا محمدعلی شاه آبادی در روز پنجشنبه سوم آذر ۱۳۲۸ ش
#آیت_الله_شاه_آبادی در اعتراض به جنایات رضاخان به مدت یازده ماه در جوار حرم حضرت عبدالعظیم(ع) به صورت تحصن به سر برد. بسیاری از روحانیون در اثر فشار حکومت رضاشاه مجبور به کنار گذاردن لباس روحانی شدند، اما آیتالله شاه آبادی به منظور مقابله با اقدام او، هفت تن از فرزندان خود را به لباس روحانیت ملبس نمود.
🔹وی در طول امامت خود در مسجد جامع، به تدریس و وعظ و خطابه میپرداخت و هیچگونه اعتنایی به ممنوعیت منبر و دشمنی رضاخان با این گونه شعائر مذهبی نداشت. از این رو عوامل حکومت وقتی دیدند مشارالیه بر روی منبر علیه آنها سخنرانی و افشاگری میکند به خیال خود برای اینکه او را از این کار باز دارند، منبر مسجد جامع را ربودند ولی وی هم چنان به بازگویی حقایق علیه جنایت آنان میپرداخت. مؤمنین بارها در تهیه منبر دیگر به ایشان اصرار میکردند ولی آیتالله شاه آبادی میفرمود: من ایستاده سخن میگویم تا بدانند منبر سخن نمیگوید.
🔹مرحوم میرزا محمدصادق شاه آبادی برادر زاده آیتالله شاه آبادی میگوید:
«زمانی که رضاخان منبر رفتن را ممنوع کرده بود و روضهخوانی نمیشد و اگر کسی میخواست دهه عاشورا را روضهخوانی راه بیندازد، باید هنگام اذان صبح، پنهانی جلسه عزاداری درست کند و در خانهاش را هم ببندد، درست همان وقت، ایشان در مسجد جامع منبر میرفت و برنامه عزاداری دائر میکرد و رئیس کلانتری بازار هم میآمد جلوی در میایستاد و حرفهای ایشان را گوش میکرد و جرأت نمیکرد که چیزی بگوید و میرفت.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🔰 مهاجرت علما به تهران!
✍ حقیقت آن است که اگر هجرت یا بازگشت برخی از فقها و حکمای گذشته به تهران نبود، هرگز #حوزه_تهران به معنای حقیقی آن شکل نمیگرفت.
شکلگیری #حوزه_حکمی_تهران با هجرت یکی از حکما یعنی #ملا_عبدالله_زنوزی از اصفهان به تهران آغاز شد و حکمای طبقه بعدی هم همگی مهاجر بودند.
نخستین فقهای بزرگ حوزه تهران نیز عدهای از شاگردان #صاحب_جواهر و #صاحب_ریاض و #شیخ_انصاری بودند که از اقامت در حوزه نجف دست کشیدند و از میان همه شهرها تهران را برای اقامت، تدریس و ترویج برگزیدند.
این مجموعه از حکما و فقها از آغاز تا چندی پیش، علت محدثه حوزه تهران بودند، اما امروز که این حوزه کهن نیازمند علت مبقیه است، دچار مهاجرت معکوس شده و متأسفانه بعد از پیروزی انقلاب تا امروز، این خلأ شدت یافته و به یک بحران تبدیل شده است.
گذشتگان در مهاجرت به تهران چه انگیزه و اندیشهای داشتند که عالمان این عصر به آن نمیاندیشند؟!
حتی در دوران طاغوت، آن زمان که حوزه علمیه قم به اقتدار رسیده بود، حوزه تهران همچنان در اوج بود؛ هم در فقاهت و هم در حکمت؛ مساجد و محلات هم سرشار از مجتهدانی مردمی و خدوم. اینان عمدتا شاگردان حاج شیخ یا آیتالله بروجردی و امام خمینی یا حوزه نجف بودند که ترجیح دادند به تهران بیایند و در حوزه تهران به تدریس و تبلیغ بپردازند.
اما مشکل امروز چیست؟ علما به چه میاندیشند که از تهران، پایتخت نظام اسلامی دوری میکنند؟ چه موانعی برای مهاجرت فقها و حکما به تهران وجود دارد؟
#آسیب_شناسی_حوزه_تهران
📷 نمایی از یک حجره در یکی از مدارس تهران قدیم
🕌 @tarikh_hawzah_tehran