⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث #کلامی
✅ توسل
🌸 توسل از ماده «وسل» به معنای انجام دادن کاری برای تقرب به یک چیز یا شخص است.
🌸 توسل در اصطلاح به این معناست که انسان در هنگام دعا و استغاثه، به درگاه الاهی چیزی عرضه کند که واسطه پذیرش توبه و اجابت دعای او و بر آورده شدنِ درخواستش باشد، مانند صفات و اسمای الهی یا نام پیامبر اکرم و دعای آن حضرت یا نام اولیای عظیم الشأن و فرشتگان.
🌸 آیات بسیاری در قرآن کریم وجود دارد که سیله قرار دادن مقام انسان صالحی در پیشگاه خداوند و درخواست حاجت از خداوند به خاطر آن وسیله، مشروع میداند.
🌸 آیه ۳۵ سوره مائده به آیه توسل مشهور است. "يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسيلَةَ وَ جاهِدُوا في سَبيلِهِ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُون؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد! و وسيلهاى براى تقرب به او بجوئيد! و در راه او جهاد كنيد، باشد كه رستگار شويد!".
🌸 آیات بسیاری در قرآن کریم وجود دارد که در خواست از غیرخداوند را مشروع میداند:
⚜️ طلب استغفار حضرت ابراهیم (علیهالسّلام) از خداوند برای عمویش (توبه:114)
⚜️ ماجرای برادران حضرت یوسف (علیهالسّلام) و درخواست استغفار از پدرشان حضرت یعقوب (علیهالسّلام) (یوسف:97)
⚜️ خداوند در آیه ۶۴ سوره نساء خطاب به پیامبرش میفرماید: «وَلَوْ أَنَّهُمْ إِذْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ جَاءُوکَ فَاسْتَغْفَرُوا اللَّهَ وَاسْتَغْفَرَ لَهُمُ الرَّسُولُ لَوَجَدُوا اللَّهَ تَوَّابًا رَحِیمًا؛ و اگر آنان وقتی به خود ستم کرده بودند، پیش تو میآمدند و از خدا آمرزش میخواستند و پیامبر نیز برای آنان طلب آمرزش میکرد، قطعاً خدا را توبهپذیرِ مهربان مییافتند.»
🌸در سیره مسلمانان صدر اسلام و یاران پیامبر مواردی وجود دارد که نشان میدهد توسل به صالحان و پاکدامنان از دیدگاه آنان امری مقبول و پسندیده بوده است.
🌸 درباره جواز و مشروعیت انواع توسل مذاهب اسلامی کمتر اختلاف نظر دارند، ولی معدودی از حنبلیان به پیروی از ابن تیمیّه دامنه توسلهای مشروع را بسیار محدود کرده و آن را تنها شامل توسل به خدا و اسما و صفات او دانستهاند.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/توسل
#ویکی_فقه #توسل #توسل_در_قرآن #توسل_به_اهل_بیت
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به #مباحث #اخلاقی
✅ قناعت
🌸 قناعت در لغت، به معنای راضی بودن به آن چه قسمت و روزی انسان بوده و یا به معنای اکتفا کردن به اندک از آنچه مورد نیاز انسان است، میباشد.
🌸 قناعت در اصطلاح، عبارت از این است که انسان بیش از هر چیز به خداوند متعال متکی بوده و به هرچه در اختیار دارد خشنود و سازگار باشد و با عزت نفس و آبرومندی به سر برده و هیچگاه چشم داشتی به دیگران نداشته و از نداشتن امور مادی و کمبودها اندوهگین و حسرتزده نباشد.
🌸 قناعت صفتی است که با تکرار و تمرین در انسان بصورت ملکهای در میآید که باعث خشنودی و راضی شدن به چیز کم و نگه داشتن نفس از زیادهخواهی میشود.
🌸 قناعت در فرهنگ غنی اسلام یکی از شاخصهای بالندگی و آفرینندگی و خلاقّیت و عزّت است که ممکن است در فرد یا یک ملت تحقق یابد. هر کس میتواند با توجه به شرایط و وضعیتی که در آن قرار دارد طبق این اصل الهی رفتار کند و به اقتصاد جامعه کمک کند.
🌸 در متون دینی و روایی نتایج فراوانی برای قناعت ذکر شده است:
⚜️ حیات طیبه: از حضرت علی (علیهالسلام) پرسیدند که منظور خداوند از حیاة طیبه در آیه "مَن عمل صالحاً من ذکرٍ او اُنثی و هو مومنَ فلنحییَّهُ حیاهً طیبه؛ هر مرد و زن با ایمانی که کار نیکی انجام دهد او را زندگی پاکیزه خواهیم بخشید" چیست فرمودند: هی القناعهِ.
⚜️ سبکی حساب در روز قیامت: حضرت علی (علیهالسلام ) فرموده است: "اِقنَع بِما اوتیتَهُ َحِفَّ علیکَ الحساب؛ به آنچه داده شدی قناعت ورز تا حساب روز قیامت بر تو سبک و آسان گردد".
⚜️ رضایت خداوند: امام صادق (علیهالسلام) میفرمایند: "من رضي من الله باليسير من المعاش رضي الله منه باليسير من العمل؛ هر که به معاش اندک خدا راضی گردد خدا هم به عمل اندک او راضی شود".
⚜️ عزّت و سربلندی: حضرت علی (علیهالسلام ) میفرمایند: "ثَمَرةُ القَناعَةِ العِزُّ؛ عزّت و سربلندی نتیجه قناعت است".
⚜️ بینیازی از مردم: حضرت علی (علیهالسلام) میفرمایند: "القناعهُ راسِ الغِنی؛ قناعت راس بینیازی و ثروت است".
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/قناعت
#ویکی_فقه #قناعت #زهد #رزق_و_روزی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به #مباحث #اعتقادی #مهدویت
✅ رجعت
🌺 رجعت در لغت مصدر مره به معنی يكبار بازگشت است، در معارف دینی رجعت به معناى زنده شدن بعضى انسانهای نيكوكار و بدکار خاص، در زمان ظهور امامزمان (عجّلاللهفرجهالشریف) است که از روايات و بعضى آیات استفاده مىشود و لزوما یک مرتبه بودن رجعت که از معنی لغوی آن استفاده میشود، در این اعتقاد شرط نشده است.
🌺 رجعت در اصطلاح علم کلام در عقیده شیعیان عبارت است از اینکه: خداوند گروهی از اموات را در هنگام ظهور حضرت مهدی آل محمد (عجّلاللهفرجهالشریف) به همان صورتی که در عالم ماده داشتند به دنیا بر میگرداند، گروهی را عزیز و گروهی را ذلیل میکند و اهل حق را بر اهل باطل غلبه داده، داد مظلومان را از ستمگران میگیرد.
🌺 رجعت با اندک فاصله بعد از ظهور ولی عصر (عجّلاللهفرجهالشریف) و پیش از شهادت آن حضرت و برپاشدن قیامت واقع خواهد شد. اعتقاد به رجعت از باورهای ضروری و تردید ناپذیر شیعه است که بر آیات قرآن و احادیث معصومین (علیهمالسّلام) و ادله عقلی استوار میباشد.
🌺 بطور کلی بازگشت به دنیا طبق روایات اختصاص به مؤمن خالص و کافر خالص دارد. در برخی روایات بطور مشخص نام افرادی كه رجعت ميكنند ذکر شده است، از پیامبران، حضرت اسماعیل بن حزقیل و دانیال و یوشع و عیسی و خضر و حضرت رسولاکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) و نیز ائمه اطهار (علیهمالسّلام) و جمعی از اصحاب چون سلمان، مقداد، جابربن عبدالله انصاری، مالک اشتر، مفضل بن عمر و حمران بن اعین و میسر بن عبدالعزیز و نیز اصحاب کهف و....ذکر شدهاند.
🌺 یکی از ادله قرآنی دال بر رجعت آیه 83 سوره نمل است: "وَ يَوْمَ نَحْشُرُ مِنْ كُلِّ أُمَّةٍ فَوْجاً مِمَّنْ يُكَذِّبُ بِآياتِنا فَهُمْ يُوزَعُونَ؛ (به خاطر آور) روزى را كه ما از هر امّتى، گروهى را از كسانى كه آيات ما را تكذيب مىكردند محشور مىكنيم؛ و آنها را نگه مىداريم تا به يكديگر ملحق شوند!".
🌺 اين آيه صراحت دارد كه دسته هايى از ستمكاران برانگيخته مىشوند، نه همه آنها، و منظور از آن برانگيخته شدن در روز قيامت نيست؛ زیرا حشر قيامت، رستاخيزى همگانى است.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/رجعت
#ویکی_فقه #رجعت #رجعت_کنندگان #رجعت_در_قرآن
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به #مباحث #فلسفی
✅ قاعده الواحد
🌸 قاعده الواحد به این معناست که بین هر علت و معلول آن باید تناسب و سنخیت باشد، وگرنه لازم میآید که هر معلولی از هر علتی بتواند صادر شود هر چند با آن علت تناسب و سنخیت نداشته باشد، مثلا آب بسوزاند و آتش خاموش کند.
🌸 فلاسفه معتقدند این قاعده بدیهی و روشن است و نیازی به استدلال ندارد در عین حال تبیینهای گوناگونی از این قاعده ارائه کردهاند.
🌸 فلاسفه براساس این قاعده جهان را دارای نظام طولی میدانند که تنها معلول نخستین، و بدون واسطه و به طور مستقیم از خداوند صادر شده است و موجودات دیگر نظام طولی از موجودات پیش از خود صادر شدهاند و در نتیجه با واسطه و به طور غیرمستقیم، معلول ذات واجب میباشند. و این نظام طولی به جهان ماده ختم شده است.
🌸 این قاعده مورد قبول همه فلاسفه اسلامی (مشائین، اشراقیین، حکمت متعالیه) میباشد. اما متکلمین با آن به مخالفت پرداخته گفتهاند تندادن به این قاعده محدودکردن قدرت خداوند است، اما فلاسفه در پاسخ میگویند صدور معلولهای زیاد از علت واحد، محال عقلی است و چیزی که محال باشد هرگز قدرت خدا به آن تعلق نمیگیرد و لازمۀ آن محدود شدن قدرت خدا نیست.
🌸 یکی از مهمترین انتقادات متاخرین بر اصل سنخیت که اساس قاعده الواحد میباشد از سوی دکتر یثربی ارائه شده است. ایشان اصل سنخیت را از اساس بیبنیان میانگارد و همه تبیینهای این قاعده را بیپایه میخواند.
🌸 بنظر میرسد که درک منتقدان از اصل علیت درکی ماهیتی است و نه وجودی! زیرا اگر علیت را مطابق فلسفه ملاصدرا به صورت وجودی تلقی کنیم، یعنی بگوییم معلول چیزی جز فقر مطلق و احساس نیاز به علت خود نیست و این تنها علت است که وجود دارد و معلول تنها استشراقی از علت است، آن گاه خواهیم دید که اصل سنخیت در پرتوی اصل علیت امری اجتناب ناپذیر خواهد شد.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/قاعده_الواحد_(فلسفه)
#ویکی_فقه #قاعده_الواحد #صدور #اصل_سنخیت
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به #مباحث #کلامی
✅ تولی و تبری
🌺 تولی از ماده «و-ل-ی» به معنای به کار کسی پرداختن،، قبول ولایت، کسی را دوست و سرپرست گرفتن و پیروی کردن است.
🌺 تبری از ماده «ب-ر-أ» به معنای دوری از عیب و نقص و دوری جستن از چیزی آمده است.
🌺 در اصطلاح، این هیئت ترکیبی (تولی و تبری) در مفاهیم دوستی خدا، دوستی با دوستان خدا، پیامبران ، امامان معصوم و مؤمنان و دشمنی با دشمنان خدا و دشمنان انبیا و اولیای الهی و نیز اعتقاد به ولایت اهل بیت محمد (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و دوستی با آنان و دشمنی با دشمنان آنان و حب و بغض در راه خدا استعمال شده است.
🌺 مدار دین بر حب و بغض فی اللّه است، از این رو ایمان راستین، محکوم معادله تولی و تبری است که مؤمن بر اساس آن هم باید از انوار ارباب کمال و اهل حق استضائه کرده و همنشینی و دوستی با آنها را برگزیند و هم باید از رفاقت و دوستی هواپرستان و اهل بدعت بپرهیزد تا به صراط مستقیم الهی که همان ایمان خالص است دست یابد.
🌺 از امام صادق (علیهالسّلام) سوال شد که: آیا دوستی و دشمنی از ایمان است؟ فرمودند: آیا ایمان جز دوستی و دشمنی است؟»
در روایت دیگری، امام صادق (علیهالسّلام) می فرماید: «من أحبّ للّه و أبغض للّه و أعطی للّه فهو ممّن کمل إیمانه؛ آن کس که برای خدا دوستی بورزد، برای خدا دشمنی کند و برای خدا ببخشد، از کسانی است که ایمان او کامل شده است.»
🌺 مراد از «العُروَهِ الوثقی» در آیه ۲۵۶ بقره نیز حب فی اللّه و بغض فی اللّه و محبت اهل بیت (علیهمالسلام) دانسته شده و از پیامبر اعظم (صلیاللهعلیهوآلهوسلم) روایت شده: کسی که دوست دارد بر کشتی نجات سوار شده، به دستگیره قابل اطمینان چنگ زند و به ریسمان الهی آویخته شود، باید بعد از من علی (علیهالسلام) را دوست بدارد و با دشمنان وی دشمن باشد و از امامان هدایت (فرزندان وی) پیروی کند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/تولی_و_تبری
#ویکی_فقه #تولی #تولی_و_تبری #اهل_بیت
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به #مباحث #کلامی
✅ حدوث و قدم کلامی
🌸 لغت حدوث، از ریشه حَدَث، به معنای هست شدن چیزی است پس از نیست بودنش، و قدیم، از ریشه قَدَمَ، در معنایی خلاف حدوث بهکار میرود. همچنین اشتقاقهای مختلف حدث بر تازگی دلالت دارد و قدیم بر امری که مربوط به گذشته باشد و مدت زمان زیادی بر آن گذشته باشد، بهکار رفته است.
🌸 در اصطلاح متکلمان، حادث تعریفهای مختلفی پیدا کرده است، از جمله: آنچه بعد از آنکه نبود هستی یافت، آنچه برای وجودش ابتدایی هست، آنچه مسبوق به عدم یا مسبوق به غیر است. برای قدیم نیز چند تعریف ذکر کردهاند، از رایجترین آنها تعریف قدیم به چیزی است که ابتدایی ندارد.
🌸 بسیاری از مفسران آیات مختلف قرآن را به صورت استدلالهایی بر حدوث تفسیر کردهاند. در احادیث امامان (علیهمالسلام) نیز ادله حدوث عالم و نفی قدم را میبینیم.
⚜️ در توحید ابن بابویه در باب اثبات حدوث عالم آمده است که فردی از امام رضا (علیهالسلام) میپرسد دلیل حدوث عالم چیست و امام حادث شدن خود او را دلیل بر حدوث عالم میشمرند.
⚜️ امام صادق (علیهالسلام) در پاسخ ابن ابیالعوجاء درباره دلیل حدوث عالم، به وجود تغییر و زوال در اشیای عالم، که منافی قدیم بودن است، اشاره میکنند.
🌸 براهین متکلمان درباره حدوثعالم را به دو دسته میتوان تقسیم کرد: آنهایی که مستقیمآ حدوث عالم را اثبات میکنند و آنهایی که تنها قدیم و ازلی بودن عالم را طرد میکنند، چه راه سومی متصور نیست و با ابطال یکی دیگری اثبات میشود.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/حدوث_و_قدم_کلامی
#ویکی_فقه #حدوث #قدم #حدوث_و_قدم_کلامی #حدوث_و_قدم_فلسفی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به مباحث فلسفی
✅ نفسالامر
🌸 یکی از اساسیترین سوالاتی که به لحاظ معرفتشناختی از گذشتههای دور تاکنون ذهن بشر را به خود معطوف کرده این است که معیار و ملاک حقیقت و خطا یا صدق و کذب چیست؟ این مساله در فلسفه غرب معمولاً تحت عنوان (fact) مورد بحث قرار میگیرد.
🌸 مفهوم نفسالامر، چنانکه بزرگان حکمت اسلامی گفتهاند، به معنای «خود شیء» است اما در باب تعیین مصداق نفسالامر بین حکما اختلاف وجود دارد.
🌸 حکمای متقدم غالبا «نفسالامر» را در موجودی جستجو میکردند که در آنجا حقایق ادراکات تحقق دارد و از آن با عناوین زیر یاد کردهاند:
۱. تفسیر نفسالامر به علم الهی ۲. عالم مجردات ۳. عالم امر ۴. عالم اعلی ۵. اعیان ثابته ۶. ربالنوع انسانی ۷. اسماء الهی ۸. عقل کل ۹. لوح محفوظ ۱۰. کتاب مبین ۱۱. نفس کلی ۱۲. مثل افلاطونی ۱۳. قلب انسان کامل ۱۴. عقل فعّال ۱۵. شیطان در مورد قضایای کاذبه و جز آن
🌸 اما حکمای متاخر نفسالامر را در موجودی خاص نظیر عقل فعال، شیطان و... جستجو نمیکنند، بلکه در صدد برمی آیند که براساس نوع حکایت قضیه، برای آن از چیزی به نام نفسالامر سخن گویند.
⚜ حکیم سبزواری نفسالامر را صرف «نفس الشی ء» دانسته است.
⚜میرداماد، نفسالامر را «مطلق وعاء حصول» میداند.
⚜ آقا علی مدرس نفسالامر را خارج از ظرف انعقاد قضیه معرفی کرده است.
⚜ علامه طباطبایی نفسالامر را ظرفی دانستهاند که شامل مطلق ثبوت و تحقق میشود.
⚜ علامه جعفری مینویسد که نفسالامر عبارت است از آن موقعیت تجریدی نفس یا من.
⚜ استاد مصباح یزدی نفسالامر را ظرف ثبوت محکیات دانستهاند.
⚜ آیتاللّه جوادی آملی نفسالامر را به معنای شی ء در حد ذات خود میداند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/نفسالامر
#ویکی_فقه #معرفت_شناسی #نفسالامر #حقیقت #صدق
@wikifeqh_ir
⚡️ مقاله مناسبتی
✅بقیع:
🔹بقیع، کهنترین و مشهورترین گورستان دوره اسلامی در شهر مدینه که به «بقیع الغَرقَد»، یا به ویژه در زمان متأخر به «جنة البقیع» نیز شهرت داشته است. و متبرک به وجود قبورمطهر ائمه علیهم السلام گردیده است.
🔹بقیع راازآنرو «بقیع الغرقد» نامیده اند که نوعی درخت خاردار در آنجا می روییده و نامش «غرقد» بوده است.
سپس آن درخت از میان رفت، امّا نامش ماندگار شد.برخی نیز گفتهاند: بقیع غرقد، نام زمینی است که نوعی درخت بلند توت آن را پوشانده باشد.
🌹 مشهورترین مدفونین
🔸 مشهورترین مدفون بقیع در عهد رسول اکرم (ص)، ابراهیم فرزند خردسال آن حضرت بود؛ پیامبر(ص) در اواخر عمر شریف نیز چنانکه خود به تصریح فرمودند، به امر پروردگار برای طلب غفران و بخشایش الهی برای اموات بقیع، به آنجا رفتند؛ پس از وفات پیامبر (ص)، برخی از اصحاب، به دفن پیکر آن حضرت در گورستان بقیع نظر داشتند.
🔸 این گورستان در طول سالهای بعد مدفن بسیاری از نامآوران از اصحاب و دیگر مسلمانان بود، از آن جمله ابن مسعود، صهیب رومی، مقداد بن اسود و سعد بن ابی وقاص را میتوان نام برد.
🔸 برخی از همسران رسول خدا (ص) همچون ام سلمه، صفیه، حفصه و عایشه نیز در همانجا به خاک سپرده شدند حتی بنا بر برخی روایات، پیکر حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در بقیع دفن شد گر چه شماری از علمای شیعه این احتمال را بعید دانستهاند.
🔸 گورستان بقیع همچنین به سبب دفن پیکر ۴تن از ائمه، امام حسن مجتبی، امام سجاد؛ امام باقر و امام صادق علیهمالسلام، نامبردار بوده، و به همین سبب، بر استحباب زیارت بقیع تأکید بسیار شده است.
🔸 گوشههایی از بقیع، به سبب دفن اعضای مشهور از یک خانواده، اندک اندک صورت مقبره اختصاصی یافت، مانند قطعهای که مدفن امامان چهارگانه و عباس بن عبدالمطلب عموی پیامبر(ص) بود و ظاهراً مقبره بنیهاشم شمرده میشد یا مدفن عثمان بن عفان در بستان حَشَّ کوکب، در کنار بقیع که جزو این گورستان گردید و بعدها به صورت مقابر بنیامیه درآمد.
⚡️ جنایت وهابیت
🔸 پس از تسلّط سعودیان بر حجاز، با توجه به پیوند فکری و مذهبی آنان با محمد بن عبدالوهاب، در هر شهر و منطقه ای که وارد میشدند، آثار و ابنیه ساخته شده بر روی قبور بزرگان صدر اسلام را خراب و ویران میکردند.
🔸 وهابیان، بار نخست در سال ۱۲۲۱هـ.ق. بخشی از بناهای قبرستان بقیع را ویران نموده و سپس با تکمیل سلطه خود بر حجاز در شوال سال ۱۳۴۴هـ.ق. کلیه این بناها و گنبدها و آثار را ویران و اموال و اشیای گران قیمت موجود در این اماکن را به تاراج بردند و نه تنها در مدینه، بلکه در هرجا گنبد و بارگاه و زیارتگاهی بود، به ویرانی آن اقدام کردند.
🍁 عکسالعمل مردم ایران
🔸 با انتشار خبر تخریب ابنیه بقیع، به خصوص آثار قبور پیشوایان معصومِ مدفون در آن قبرستان، افکار عمومی در ایران به شدت تحت تأثیر قرار گرفت و شیعیان از خود واکنشهای شدیدی نشان دادند به گونهای که رییس الوزرای وقت، مجبور شد روز شانزدهم صفر را عزای عمومی اعلام کند.
🔸 روز شنبه شانزدهم صفر (۱۵ شهریور)، تعطیل عمومی شد و از طرف دستهجات مختلف تهران، مراسم سوگواری و عزاداری به عمل آمد و عصر همین روز نیز یک اجتماع چندین ده هزار نفری، در خارج دروازه دولت تشکیل گردید و درآنجا خطبا و ناطقین، نطقهای مهیجی ایراد کرده و نسبت به قضایای مدینه واهانتی که از طرف وهابیها به گنبد مطهر حضرت رسول صلواتاللهعلیه به عمل آمده بود، اظهار انزجار و تنفّر شد.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/بقیع
#ویکی_فقه #بقیع #ائمه_بقیع #تخریب_قبور_بقیع #تخریب_قبور_ائمه_بقیع #وهابیت #آل_سعود #محمد_بن_عبدالوهاب
@wikifeqh_ir
⚡️ برای برای علاقهمندان به مباحث اعتقادی
✅ آثار محبت اهل بیت
🌺 مراد از اهل بیت پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) افراد خاصی هستند و اهل بیت، شامل تمام وابستگان نسبی و سببی انسان نمیشود.
🌺بر اساس قرآن و روایات اهل بیت پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) حضرت علی و فاطمه زهرا و حسن و حسین (علیهمالسّلام) و نه امام معصوم از فرزندان امام حسین (علیه السّلام) هستند.
🌺 در آیات قرآن کریم صراحتا به دوستی و محبت اهل بیت اشاره شده است. چنانکه در آیه مودت چنین آمده است: "قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى؛ بگو: «من هيچ پاداشى از شما بر رسالتم درخواست نمىكنم جز دوستداشتن نزديكانم (اهل بيتم)".
🌺 در روایات فریقین همانند قرآن کریم به طور صریح بر محبّت اهل بیت (علیهمالسّلام) تأکید شده است و برای آن آثار خاصی ذکر شده است:
⚜ اساس اسلام، دوستی اهل بیت است؛
بر اساس متون روایی اهل سنت رسول خدا (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) میفرمایند: "اساس الاسلام حبّی و حبّ أهل بیتی؛ اساس اسلام، دوستی من و اهل بیت من است".
⚜ دوری از آتش جهنم؛
حاکم نیشابوری در المستدرک، از منابع روایی اهل سنت روایتی نقل کرده که پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) فرموند: "برائه من النار حبّ علیّ؛ تنها راه دوری از آتش جهنم، دوستی علی (علیهالسّلام) است".
⚜ نشانه حلالزادگی؛
در کتاب ترجمه الامام الحسن بن علی من تاریخ مدینة دمشق ابن عساکر سنی روایتی نقل کرده که پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلم) با اشاره به علی (علیهالسّلام) فرمودند: "یّها الناس امتحنوا أولادکم بحبّه، فانّ علیّاً لا یدعو الی ضلاله، و لا یبعد عن هدی، فمن أحبّه فهو منکم، و من أبغضه فلیس منکم؛ ای مردم! اولاد خود را به دوستی علی امتحان نمایید، زیرا او شما را گمراه نمیکند و از هدایت دور نمیسازد. پس هر یک از اولاد شما که علی را دوست بدارد از شماست، و هر کدام که او را دشمن بدارد از شما نیست".
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/دوستی_اهلبیت
#ویکی_فقه #اهل_بیت #دوستی_اهل_بیت #آثار_محبت_اهل_بیت
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به مباحث دینپژوهی و کلام جدید
✅ فلسفه دین:
🌸 این مقاله بر آن است تا مسأله «چیستی فلسفه دین و مسائل آن» را بررسی کند.
در ابتدا شاید این مسأله واضح به نظر برسد؛ امّا با تأمل بیشتر مشخص میشود که تعریف فلسفه دین، بسیار مشکل و مناقشهآمیز است؛ در نتیجه، مسائل آن نیز به تبع تعریف معیّن نیست.
🌸 تعریف فلسفه دین تابعی از تعریف فلسفه و دین است و تعریف آنها آن چنان متنوع و گسترده است که تعریف دقیقی از آنها نیز با مشکل مواجه میشود.
🌸 تعریف فلسفه مورد ارزیابی قرار گرفته و مشخص گردید که فلسفه روش واحدی برای فلسفهپردازی ندارد و حتی به تعبیری میتوان دین را نیز مکتب فلسفی نام نهاد.
🌸 در مورد دین نیز تعریفهای گوناگونی ارائه شده است؛ بهطوری که نمیتوان تعریف واحدی از آن ارائه داد؛ از این رو برخی دینپژوهان کوشیدهاند ابعاد گوناگون دین یا مشخصههای دینساز را مطرح کنند؛ بنابراین، ما باید در فلسفه دین تعریف خاص خود را از دین ارائه دهیم.
🌸 سرانجام بر اساس تعریفهای گوناگون از فلسفه و دین، سعی شده است تعریفی از فلسفه دین ارائه شود که اشکالات کمتری داشته باشد:
فلسفه دین، فعالیتی عقلانی در جهت معقولیت و توجیه مولفهها یا آموزههای اصلی دین و سازواری آنها با یکدیگر یا در جهت نفی آنها و نیز ارزیابی نقادانه از آنها است.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/فلسفه_دین
#ویکی_فقه #فلسفه_دین #کلام_جدید #فلسفه_های_مضاف #فلسفه #دین
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به مباحث اجتماعی و تربیتی
✅ شغل بانوان:
🌸 حکم اسلامی:
🔹 در نظام حیات اسلامی بار تامین معاش و زندگی بر دوش مردان است و زنان در این زمینه مسؤولیتی ندارند.
این بخاطر رافت اسلامی است که زن بتناسب جنبههای روانی و عاطفی در کاری انجام وظیفه کند که امکان آن برایش موجود باشد.
🔹 اسلام در رعایت حال زنان حتی فرمود که پدر میتواند پسر خود را جبراً به کاری درآمد زا مشغول نماید تا او تهیه معیشت کند ولی چنین جبری درباره دختران روا نیست.
او دارای طبعی ظریف و روحی حساس است و عادلانه نیست کارهای مردانه که سفت و سخت و خشناند بر آنها بار شود.
🔹 زن نه در خانه پدر و نه در خانه شوهر ناگزیر به کار و تلاش برای تامین معیشت نیست، اجباری ندارد که در محیط خشن و توام با سر و صدای کارخانهها و یا در عمق معادن و زیر زمینها به تحمل صدمات و مشقات بپردازد و نان برای اعضاء خانه فراهم کند.
این امر بویژه در ایام عادت ماهانه و در دوران حمل و شیر دهی ستم عظیمی برای زن به حساب میآید. پس چه بهتر که او به کار لطیف و ظریف خود بپردازد و شوهر او به تامین معیشت و تحمل بار نفقهاش اقدام کند.
🌸 وظیفه اساسی زن:
🔹آن چه اسلام خواستار آن است این که زن زندگی ساز و هنرمند باشد. هم عامل آرامش و سکون باشد و هم بهشت را زیر قدم خود داشته باشد.
اولی را در سایه خوب شوهرداری و دومی را در سایه تربیت نسل و مادری.
🔹 مرد در میدان مبارزه زندگی خسته و کوفته میشود، ناگزیر باید به گوشهای از میدان پناه برد و در آن جا به استراحت بپردازد. آن گوشه میدان خانه است که محل سکون و آرامش اوست، یعنی همان جائی که تمرین جهاد زن آغاز میگردد. (جهاد المرأة حسن التبعل).
🌸 زن و خدمت اجتماعی:
🔹در عین حال این سخن بدان معنی نیست که ورود زن در عالم خدمات اجتماعی امری تحریم شده است.
🔹 کار زنان حرام نیست و حتی در مواردی شاید در حد واجب کفایی باشد.
در دنیای اسلام ما برای برخی از خدمات نیاز به کار زنان داریم مثلا برای تربیت دختران نیاز به معلم زن است، برای درمان زنان و بانوان نیاز به پزشک زن است، حتی برای کارهای پرستاری و زخم بندی و مداواها نیاز به خدمت زنان میباشد.
🔹 بر این اساس غرض ما نفی کار زنان و خدمت آنها به اجتماع نیست از آن بابت که جامعه و دولت به آن شدیدا نیاز دارند.
ولی مساله این است که این کار نباید به بهای همه چیز تمام شود و مثلاً شرف و حیثیت زن لکهدار، دامن اجتماع آلوده و نسل انسانی ضایع گردد.
کاری باید برای زنان تهیه شود که در آن جداً مردان وامانده باشند و در همین کار هم ایمان و شرف او و فرزندان باید حفظ گردد و زندگی خانوادگی متزلزل و بی رونق نگردد.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
#ویکی_فقه #شغل_زنان #اشتغال_زنان #همسرداری #خانه_داری #تربیت_فرزند #جایگاه_زن
@wikifeqh_ir
⚡️برای علاقهمندان به #مباحث_تاریخی و #اعلام
✅ عبدالعزیز بن عبدالرحمان آل سعود:
🔹 آلِ سُعود، سلسلهای منسوب به سعود بن محمد بن مِقْرِن که از ۱۱۴۸ق/۱۷۳۵م به بخشی از جزیره عربستان فرمان رانده است و اکنون نیز بر کشور عربستان سعودی که نام خود را از آن سلسله برگرفته، فرمان میراند.
🔹 عبدالعزیز بن عبدالرحمن بن فیصل (حک: ۱۳۱۹-۱۳۷۲ق/۱۹۰۲-۱۹۵۳م)، معروف به ابن سعود، وی از بزرگترین فرمانروایان این خاندان و پایهگذار کشور عربستان سعودی، نیز نخستین پادشاه آن کشور است.
🔹 پس از تسلط ابن رشید بر ریاض عبدالرحمن همراه پسرش عبدالعزیز به کویت رفت و در پناه شیخ مبارک سکنی گزید.
⚜ اقدامات ابن سعود:
🔸 احیای دوباره آل سعود
چندی بعد که عثمانیها کوشیدند توسط متحد خود، ابن رشید بر کویت سیطره یابند، انگلستان به تکاپو افتاد و ائتلافی از اعراب مخالف آل رشید، مرکب از شیخ مبارک و قبایل وهابی مذهب به سرکردگی عبدالعزیز و یکی از قبایل جنوب عراق، منتفق، پدید آورد.
عبدالعزیز به ریاض تاخت و اگرچه در نخستین هجوم خود کامیاب نشد، ولی سرانجام در ۴ شوال ۱۳۱۹ق/۱۴ ژانویۀ ۱۹۰۲م آنجا را گشود و حکومت آل سعود را دوباره استوار ساخت. سپس به توسعۀ قلمرو خود پرداخت و نجد را تصرف کرد.
او در ۱۳۲۲ق/۱۹۰۴م قلمرو سعودیها را به مرزهای سابق برگرداند و خود را امیر نجد و امام وهابیه خواند.
🔸 شکست آل رشید
در ۱۳۲۴ق/۱۹۰۶م آل رشید را به سختی شکست داد و عبدالعزیز رشیدی را کشت.
🔸 ایجاد سازمان دینی و نظامی وهابیان
ابن سعود در این ایام، در کنار جنگ با مخالفان، برای توسعه و تثبیت نیروی خود به ایجاد آبادیهای وهابی دست زد و ساکنان آنها را «اخوان التوحید» یا «برادران یکتاپرستی» که در حقیقت سازمانِ دینی ـ نظامیِ وهابیان بود نامید. نخستین منطقۀ مسکونی برادران در ۱۳۳۰ق/۱۹۱۲م ایجاد شد و سپس شمار آنرو به افزایش نهاد.
اعضای آن عقاید وهابیت را در صحرا نشر میدادند. این آبادیها که بنیادهای یک سازمان متمرکز را تشکیل داد، در سالهای بعد وسیلۀ تثبیت نیروی وهابیان شد.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/عبدالعزیز_بن_عبدالرحمان_آل_سعود
#ویکی_فقه #آل_سعود #وهابیت #عبدالعزیز_بن_عبدالرحمان #رابطه_وهابیت_و_آل_سعود #رابطه_آل_سعود_و_انگلیس
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_حقوقی
✅ حقوق
🌸 حقوق، از مهمترین شاخههای علوم اجتماعی که به مطالعه قواعد حاکم بر روابط میان اشخاص (حقیقی و حقوقی) در عرصه جامعه میپردازد.
🌸 علم حقوق دارای شاخههای متعددی است مانند: حقوق عمومی، حقوق خصوصی، حقوق کیفری، حقوق بینالملل و ...
🌸 نظام حقوقی اسلام نظامی دینی است که ریشه در اراده تشریعی خداوند دارد و مهمترین ویژگی های آن عبارتاند از: الهی و دینی و وحیانی بودن، هماهنگی با طبیعت و فطرت انسان، کامل بودن، توجه داشتن به ابعاد گوناگون وجودی انسان، انسجام و هماهنگی، دارا بودن ضمانت اجرای درونی، سَهله و سَمْحه بودن (آسانیِ رعایت مقررات آن) و ثبات و جاودانگی.
🌸 مقام تضمین کننده اجرای قاعده حقوقی معمولاً دولت است که نماینده قدرت عمومی است، ولی به دولت اختصاص ندارد. درجه الزامآور بودن قواعد حقوقی یکسان نیست و قواعد، از نظر درجه الزام، به آمِره (امری) و تکمیلی (تفسیری) تقسیم میشوند.
🌸 در دین اسلام، بر مبنای جهانبینی توحیدی از یک سو و عدم صلاحیت کامل انسان برای قانونگذاری از سوی دیگر، فقط خداوند توانایی و حقِ وضعِ قواعد حقوقی (قانونگذاری) را دارد. اما اینکه فقط خداوند حق قانونگذاری دارد، به معنای نفیِ مطلقِ نقش انسان در قانونگذاری نیست و خداوند، در قلمروهایی خاص و با شرایطی ویژه، این حق را به معصومان (علیهمالسلام) یا دیگر انسان های واجد شرایط تفویض کرده است.
🌸 بخش وسیعی از احکام اسلامی، و از جمله قواعد حقوقیِ آن، درباره ابعاد ثابت و جاوید و آن جهانیِ انسان است. در این قوانین، انسانِ غیر معصوم حق قانونگذاری ندارد. اما در مورد قوانین متغیر و ناپایدار، اختیار وضع قانون به انسان واگذار شده و دولت اسلامیِ مشروع مجاز است، متناسب با موضوع، بنابر فلسفه اصلیِ احکام الهی، به وضع قانون مبادرت کند.
🌸 عالمان حقوق درباره هدفِ ماهوی حقوق اتفاق نظر ندارند، ولی نظم و عدالت نقطه اشتراک همه مکاتب حقوقی به شمار میرود.
🌸 از دیدگاه فقهای شیعه، منابع اصلیِ حقوق اسلام قرآن و سنّت و عقل هستند و اجماع و شهرت و عرف و سیره متشرعه و بنای عقلا منابع فرعی آن هستند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/حقوق
#ویکی_فقه #علوم_اجتماعی #حقوق #حقوق_عمومی #حقوق_خصوصی #حقوق_کیفری #حقوق_بین_الملل
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_حقوقی
✅ آداب قضاوت
🌸 در شرع مقدس اسلام برای قضاوت آدابی ذکر شده است.
🌸 فقها آداب قضا را به مستحب، مکروه، واجب و حرام تقسیم کردهاند:
⚜ آداب واجب:
🔹رعایت مساوات در سلام گفتن و نشستن و سخن گفتن و توجه به طرفین دعوی؛
🔹رعایت عدالت در صدور حکم؛
🔹 استماع ظهارات مدعی قبل از مدعی علیه و ...
⚜ آداب حرام:
🔹قاضی نباید به یکی از متخاصمان مطلبی القا کند که موجب غلبۀ او بر طرف دیگر گردد؛
🔹قاضی مجاز نیست در حق الناس مانع اقرار اصحاب دعوی شود؛
🔹قاضی نباید شاهدی را که در ادای شهادت تردید دارد، تشویق به ادای شهادت کند و ...
⚜آداب مستحب:
🔹قاضی باید وقت حضور خود را در دادگاه به طریقی مطمئن به اطلاع مردم برساند؛
🔹رسیدگی به وضع یتیمان و نظارت بر اعمال سرپرستان آنان تا بر یتیمان ستمی نرود؛
🔹 هنگام دادرسی با علما، مشورت کند تا در صدور حکم دچار لغزش نگردد؛
🔹 ترغیب متخاصمان به سازش قبل از صدور حکم و ...
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/آداب_قضاوت
#ویکی_فقه #قضاوت #آداب_قضاوت #دادگاه #مدعی_و_مدعی_علیه
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_معرفتشناسی
✅ زیرساختهای معرفت بشری
🌸 یکی از مهمترین زیرساختها و پایههای معرفت بشری، محسوسات یا مشاهداتاند که معمولاً وجدانیات را زیرمجموعه آنها قرار میدهند اما این دیدگاه به رغم شهرت آن، با مشکلات بسیاری روبهروست.
🌸 متفکران مسلمان، عمدتاً در آثار منطقی خود، محسوسات یا مشاهدات را گزارههایی بدیهی، بینیاز از استدلال و یقینی دانستهاند. از منظر آنان، اینگونه گزارهها اعتباری همچون فطریات و اولیات دارند و مفید یقین و معرفت یقینیاند.
🌸 محسوسات گزارههایی هستند که عقل به کمک حس درباره مفاد آنها داوری میکند. از آنجا که حواس بر دو گونه ظاهری و باطنی تقسیم میشوند، گزارههای محسوس نیز بر دو قسماند: محسوسات ظاهری و محسوسات باطنی یا وجدانیات.
⚜ محسوسات ظاهری گزارههایی هستند که عقل از راه حواس ظاهری بر مفاد آنها صحه میگذارد.
⚜ محسوسات باطنی گزارههایی هستند که عقل از راه حواس باطنی، یعنی حس مشترک، خیال، واهمه، متصرفه و حافظه، آنها را تصدیق میکند.
🌸 در منطق ارسطویی، گزارههای یقینی به شش دسته تقسیم شدهاند که محسوسات یکی از آنهاست. محسوسات را نیز به دو دسته تقسیم کردهاند: محسوسات ظاهری و محسوسات باطنی یا وجدانیات. این دستهبندی که از راه استقرا به دست آمده، مستلزم آن است که گزارههای حاکی از علوم حضوری را در برنگیرد وبدینسان، به گزارههای حاکی از علوم حضوری که مهمترین و یقینیترین معرفتهای بشری، و پایه و اساس دیگر معرفتهایند پرداخته نشده است.
🌸 گزارههای وجدانی یا وجدانیات صرفاً گزارههاییاند که از علوم حضوری حکایت میکنند. اما محسوسات گزارههایی هستند که عقل از راه حواسی ظاهری یا باطنی، نظیر حس مشترک، واهمه و متصرفه، بر مفاد آنها صحه میگذارد. بر این اساس، از آنجا که میان محسوسات و وجدانیات تمایزی اساسی وجود دارد، وجدانیات را باید از محسوسات جدا ساخت و قسیم آنها قرار داد.
🌸 وجدانیات گزارههایی واقعاً بدیهی بوده، و فراتر از محسوساتاند، و بلکه معتبرترین معرفتهای حصولی به شمار میآیند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/زیرساختهای_معرفت_بشری
#ویکی_فقه #معرفت #حس #محسوسات #وجدانیات #حواس_ظاهری #حواس_باطنی #حس_مشترک #قوه_واهمه
@wikifeqh_ir
🍀 سلام دوستان
🌸 همانطور که مستحضرید، سایت ویکیفقه با دارابودن پنجاه هزار (50000) مقاله (که به صورت روزانه در حال افزایش است)، یکی از بزرگترین دانشنامههای علوم اسلامی یا بزرگترین آنها میباشد.
🌸 همچنین با داشتن ویژگیهای خاصی مثل ارجاع و رفرنس پاروقیها به کتابخانه اختصاصی، اتقان مقالات و ...، جزء اولین انتخابهای محققین و فضلای عزیز میباشد.
🌸 برای رعایت حال اعضای محترم کانال، روزانه بهطور متوسط 2 مقاله به دوستان برای مطالعه پیشنهاد میشود.
حال اگر شما دوست و همراه گرامی، روزانه 15 الی 20 دقیقه از وقت شریفتان را در کانال (@wikifeqh_ir) و سایت (wikifeqh.ir) خودتون صرف کنید، پس از یکسال انبوهی از مقالات با محتوای خوب و قوی را مطالعه نمودهاید که از اهمیت زیادی برخوردار است.
موفق باشید.
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مسائل_جدید_کلامی
✅ پلورالیسم
🌸 پلورالیسم (کثرتانگاری) نسبت به دین، نظریهای است که برخی از دانشمندان و متکلمین غربی با تأثیرپذیری از دیدگاه خاصی در پاسخ به بعضی مسائل عقیدتی و همچنین برای حل برخی از مشکلات اجتماعی ارائه میدهند.
🌸 پلورالیسم در لغت بهمعنای کثرت و جمع در مقابل تفریق و کاهش است. در اصطلاح نام مکتب اصالت تکثر است که پیروان آن مدعی هستند: "حقهای مختلف داریم"یعنی هیچ مکتبی برتر از مکتب دیگر نیست و هیچ مکتب دینی بر مکتب غیردینی برتری ندارد.
🌸 پیشینه پلورالیسم را شاید بتوان به نیمه قرن ۲۰ ارجاع داد، این مفهوم برای نخستینبار زمانی در جهان مسیحیت مطرح شد که فرقههای گوناگون مسیحی با مهاجرانی مواجه شدند که در پذیرش مسیحیت گردن نمینهادند، آنها که قرنها شعار میدادند بیرون از کلیسا هیچ نجاتی وجود ندارد، درحالیکه میدیدند در پیروان ادیان دیگر انسانهای صالحی وجود دارد.
🌸 در جنگ جهانی دوم، کارل رانر متکلم کاتولیک این نظریه را مطرح کرد که برخی "مسیحیانِ بینامند" یعنی کسانی که زندگی و اخلاق خوبی دارند در حقیقت مسیحیاند، هرچند در ظاهر مسیحی نباشند و با ارائه این نظریه شمولگرایانه زمینه پیدایش پلورالیسم فراهم شد.
🌸 پلورالیسم در حیطه سیاست و اجتماع هم وارد میشود و قائلین به آن معتقدند که در ساحت جامعه، هیچکس را مفسر و مرجع رسمی در امور اجتماعی ندانیم و جامعه را غیرایدئولوژیک تلقی کنیم و اداره جامعه را برعهده عقل کثرتاندیش بگذاریم.
🌸 از لحاظ ریشهشناسی، کثرتگرایی دینی سیر تکاملی پروتستانتیسم لیبرال میباشد، که فردریک شلایرماخر بنیانگذار آن میباشد.
🌸 ریشههای سنت کثرتگرایی دینی که حاکی از تزلزل و تنزل فکر بشری و تردید در هرگونه حقیقتشناسی اصیل و مستدل میباشد، بشریت را نه تنها به سمت هستی متکامل و متعادل سوق نمیدهد بلکه زندگی بدون توجه به منظر اعلی و حیات عالیتر، سبب میشود تا انسان، در زمانی کوتاه به شکگرایی، احساس پوچی و ... حرکت نماید.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/پلورالیسم
#ویکی_فقه #مسیحیت #پلورالیسم #لیبرالیسم #پروتستانتیسم #کاتولیک #پلورالیسم_سیاسی #شک_گرایی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_کلامی و #کلام_جدید
✅ رابطه کلام جدید و کلام قدیم:
🔺امروزه تعیین مرزهای علوم و مشخص کردن وزن دانشهای نو پیدا، به عنوان علم جدید یا ادامه همان علم سابق، امری ناگزیر است.
🔺 در مورد کلام قدیم و کلام جدید و رابطه آنها با یکدیگر، دیدگاههای گوناگونی میان اندیشمندان معاصر مطرح شده است.
از یک سو، برخی آنها را دو علم جداگانه با دو هویت معرفتی مستقل میدانند که در همه اضلاع - حتی در موضوع و غایت - متفاوتاند و در نتیجه، تفاوت ماهوی دارند و از سوی دیگر، بیشتر دانشوران تفاوتی ماهوی میان آن دو قائل نیستند و کلام جدید را دنباله کلام قدیم و مرحله کمالی و تحولیافته آن، در برخی با تمام اضلاع معرفتی میدانند.
🔺 این پژوهش، با تاکید بر تفاوت میان کلام جدید و الاهیات جدید و خاستگاه متفاوت آن دو، با واکاوی و نقد رهیافتهای کلام جدید، آنها را به شیوهای علمی و منطقی بررسیده و کوشیده است نظریهای را که در این بزنگاه به صواب نزدیکتر است بیابد.
🔺 در نهایت، حاصل این کوشش، برگزیدن نظریه یکسانانگاری ماهوی کلام جدید و کلام قدیم، با محوریت تجدد در برخی اضلاع معرفتی آن، بوده است.
برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://www.wikifeqh.ir/رابطه_کلام_جدید_و_کلام_قدیم
#ویکی_فقه #کلام_قدیم #کلام_جدید #رابطه_کلام_جدید_و_کلام_جدید
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_حقوقی
✅ قضاوت در قرآن
🌸 قضاوت و داوری برای حل اختلافات و رفع منازعات از قدیمیترین ایام در میان بشر وجود داشته است و حتی در جوامع بدوی نوعی داوری برای حل اختلافات از سوی رئیس قبیله وجود داشته است. در حقیقت تاریخچه قضاوت به اندازه عمر جوامع بشری است.
🌸 برای جلوگیری از ظلم و فساد و پایان دادن به کشمکشها و منازعات، و اجرای صحیح قوانین و همچنین تعمیم عدالت اجتماعی یک نیروی مقتدر قضایی با پشتوانه کافی برای اجرای احکام آن لازم و ضروری است.
🌸 در آیات متعددی از قرآن کریم به موضوع قضاوت اشاره شده است:
⚜ سوره نساء آیه 105: "إِنَّا أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاس؛ ما اين كتاب را بحق بر تو نازل كرديم؛ تا به آنچه خداوند به تو آموخته، در ميان مردم قضاوت كنى".
⚜ سوره مائده آیه 42: "ً وَ إِنْ حَكَمْتَ فَاحْكُمْ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطين؛ و اگر ميان آنها داورى كنى، با عدالت داورى كن، كه خدا عادلان را دوست دارد" و آیات دیگر...
🌸 از مجموع آیات قرآن کریم به روشنی این مطلب ثابت میشود که از دیدگاه قرآن، داور و قاضی و حاکم خداست و کسانی که از سوی او به داوری و قضا مینشینند و هر چه غیر آن است حکم جاهلیت و داوری طاغوت و شیطان میباشد.
🌸 در آیه ۲۰ سوره غافر، این مطلب به وضوح بیان شده است: "وَ اللَّهُ يَقْضي بِالْحَقِّ وَ الَّذينَ يَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ لا يَقْضُونَ بِشَيْءٍ إِنَّ اللَّهَ هُوَ السَّميعُ الْبَصير؛ خداوند بحقّ داورى مىكند، و معبودهايى را كه غير از او مىخوانند هيچ گونه داورى ندارند؛ خداوند شنوا و بيناست". بنابراین تنها قضاوت و داوری خداوند و اولیاء الله قابل قبول است، نه داوریهای شرک آلود و غیر الهی.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/قضاوت_در_قرآن
#ویکی_فقه #قضاوت #قاضی #حقوق #قضاوت_در_قرآن
@wikifeqh_ir
هدایت شده از علیرضا شریفات
سالروز شهادت مظلومانه آیتالله دکتر بهشتی و هفتاد و دو تن از یاران ایشان تسلیت باد.
@wikifeqh_ir
⚡️ مقاله مناسبتی
✅ شهید آیتالله سیدمحمد حسینی بهشتی اصفهانی
🌸 شهید بهشتی در دوم آبان ماه ۱۳۰۷ هـ. ش در خانوادهای روحانی و متدینی در اصفهان دیده به جهان گشود.
🌸 پدرش از روحانیون اصفهان و امام جماعت مسجد لومبان بود و به کارهای مذهبی مردم می پرداخت و برای تبلیغ و رسیدگی به مسائل شرعی، به روستاهای اطراف اصفهان میرفت و به فعالیت دینی، سخنرانی و بیان احکام مشغول بود و نماز جماعت اقامه می کرد و مشکلات آنان را برطرف می ساخت.
🌸 ایشان در ۱۴ سالگی (۱۳۲۱ ش.) تحصیلات دبیرستان را نیمه تمام می گذارد و به جرگه حوزویان درمی آید. آقا سیدمحمد چهار سال در حوزه علمیه اصفهان به تحصیل علوم دینی پرداخت و در ۱۸ سالگی برای تکمیل تحصیلات عالی و به دست آوردن دانستنیهای تازه به شهر مقدس قم عزیمت کرد تا در جوار پربرکت حضرت فاطمه معصومه (علیهاالسلام) و در محضر استادان گرانقدر، فیض کسب کند.
🌸 سیدمحمد حسینی بهشتی همزمان با درسهای حوزوی، فراگیری دروس ناتمام گذشته را نیز ادامه دهد. به طوری که در سال ۱۳۲۷ موفق به اخذ دیپلم ادبی گشت و در همان سال وارد دانشکده منقول و معقول (الهیات و معارف اسلامی کنونی) شد و در رشته فلسفه به تحصیل پرداخت و در سال ۱۳۳۰ موفق به اخذ دانشنامه لیسانس در رشته فلسفه شد.
🌸 ایشان پس از اخذ لیسانس از تهران به قم مراجعت نمود و در درس خارج فقه و اصول شرکت جست و به موجب علاقه فراوانی که با مباحث فلسفی و عقلی داشت در درس اسفار و الهیات شفا علامه طباطبائی حضور یافت و در شبهای پنجشنبه و جمعه با شهید مطهری و دیگر دوستان جلسه گرم و پرشوری بر پا کردند که نتیجه آن به صورت کتاب ارزشمند «اصول فلسفه و روش رئالیسم» با پاورقیهای شهید مطهری تنظیم و منتشر گردید.
🌸 شهید بهشتی با همکاری شهید قدوسی (ره) و دعوت از اساتید بزرگواری چون حضرات آیات مشکینی (ره)، مصباح یزدی و جنتی اقدام به تشکیل مدرسه حقانی نمودند و آن را به مثابه پایگاه مهمی برای تربیت طلاب متعهد و انقلابی قرار دادند. پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نیز آن نهاد پاکی که دکتر بهشتی و شهید قدوسی نشاندند، به بار نشست و آثار مفید و مؤثری در این انقلاب عظیم داشت.
🌸 ایشان با صلاحدید حضرت امام خمینی (ره) در فروردین سال ۱۳۵۸ حزب جمهوری اسلامی را با همفکری و همکاری مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای و دیگر دوستان تأسیس کرد تا پایگاهی برای سازماندهی نیروهای مسلمان و متعهد و معتقد به ولایت فقیه باشد. آیت الله بهشتی تا هنگام شهادت به عنوان دبیرکل حزب جمهوری اسلامی انجام وظیفه می نمود.
🌸 پس از آنکه مجلس خبرگان توسط نمایندگان منتخب مردم، تشکیل شد دکتر بهشتی نایب رئیس مجلس خبرگان شد و به رغم مشغله کاری فراوان، با تلاش و کوشش فوق العاده و با همفکری و همکاری یاران دلسوز امام و انقلاب، قانون اساسی جمهوری اسلامی را تدوین کردند؛ که به تأیید امام و تصویب امت رسید. یکی از اقدامات مهم ایشان، در این زمینه روشن کردن جایگاه ولایت فقیه در این نظام مقدس بود. گرچه بعضی از لیبرال ها و ملی گرایان همچون بنیصدر خائن با آن مخالفت می کردند ولی آیتالله بهشتی با دلایل و براهین مستند به مخالفان جواب می داد و سرانجام اصل ولایت فقیه در مجلس تصویب شد.
🌸 پس از استقرار جمهوری اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) مسؤولیت دیوان عالی کشور (بالاترین مقام قضایی کشور) را در اسفند ماه ۱۳۵۸ به دست باکفایت آیتالله بهشتی سپرد تا برای این تشکیلات حیاتی که نقش مهم و تعیین کنندهای در جامعه دارد، زمینه اجرای قوانین اسلام با درک و درایت والای ایشان فراهم گردد و عدل و قسط در جامعه رواج یابد.
🌸 سرانجام آیتالله بهشتی در ۵۳ سالگی در شبانگاه هفتم تیر سال ۱۳۶۰ در حین سخنرانی بر اثر بمبگذاری سازمان مجاهدین (منافقین) خلق در دفتر حزب جمهوری اسلامی به همراه یاران باوفایش به درجه شهادت نایل آمدند و با هجرتی خونین و پروازی سرخ در کنگره عرشیان جای گرفتند و خاکیان را در سوگ و افلاکیان را در سرور نشاندند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/سیدمحمد_حسینی_بهشتی_اصفهانی
#ویکی_فقه #سیدمحمد_حسینی_بهشتی_اصفهانی #حکومت_از_نگاه_شهید_بهشتی
@wikifeqh_ir
⚡️ برای علاقهمندان به #مباحث_فلسفی
✅ برهان صدیقین
🌸 برهان صدیقین نخستین بار بر اساس آیات قرآن کریم و توسط ابوعلی سینا فیلسوف و دانشمند مسلمان ارائه شد.
🌸 سرّ این نامگذاری توسط او این است كه در این برهان هیچ یک از افعال و مخلوقات خداوند نظیر حرکت و حدوث، واسطه در اثبات نیست، بلكه بعد از نفی سفسطه و قبول این كه واقعیتی هست، با نظر به اصل وجود، بدون آنكه نیاز به واسطهای دیگر باشد، با یک تقسیم عقلی كه موجود یا واجب و یا ممکن است و در صورتی كه ممكن باشد مستلزم واجب خواهد بود، وجود خدای تعالی اثبات خواهد شد.
🌸 تحلیل برهان صدیقین ابنسینا:
🔹مقدمه اول: دور و تسلسل باطل است.
🔹 مقدمه دوم: موجودات یا واجب هستند یا ممکن و در این تقسیمبندی قسم سومی وجود ندارد.
🔹مقدمه سوم: هر موجود ممکنی برای موجود شدن به یک موجود ممکن دیگر و یا موجودی واجب نیاز دارد.
🔹 نتیجه: کل موجودات ممکن در نهایت به وجود واجبی نیازمند هستند که او خود به هیچ موجود دیگری محتاج نیست.
🌸 بعد از ارائه این برهان توسط ابنسینا نقدهایی بر آن وارد آمد:
⚜ نقد اول:
شاید این استدلال ابن سینا در مقایسه با دیگر برهانهای قبلی در این زمینه مستدلتر باشد ولی آن گونه که خود ابن سینا مدعی است چندان هم بی واسطه وضع نشده است. درست است که در این برهان، مخلوقات واسطه قرار نگرفتهاند، اما از سوی دیگر این برهان نیز واسطه دارد. آنچه در این برهان واسطه قرار گرفته امکان و خواص ماهیات است.
⚜ نقد دوم:
یکی دیگر از واسطههایی که در این برهان استفاده شده است ولی از چشمان ابن سینا مخفی مانده بهرهگیری از ابطال دور و تسلسل است. او از این رکن به عنوان پیشفرض برای استدلالش استفاده کرده در حالی که این روش در برهان صدیقین که مشخصه آن بی واسطه بودنِ آن است راهی ندارد.
⚜ نقد سوم:
از نقاط ضعف این برهان آن است که قادر نیست توحید واجب تعالی را اثبات کند. حتی اگر این برهان پذیرفته شود باز هم ممکن است موجودات واجب، اما متعددی وجود داشته باشند که هیچ یک به علتی غیر از خود محتاج نباشند. پس ضرورتی ندارد که حتما یک واجب الوجود داشته و آن را همان خدا دانست.
🌸 صدرالمتألهین برهان بوعلی را كه خودش آنرا برهان صدیقین میدانست، شایسته عنوان صدیقین ندانسته و خود به تقریری جدید و متقن از برهان صدیقین پرداخته است.
🌸 برهان صدیقین با تقریر صدرالمتالهین:
حقیقت هستی موجود است به معنای اینكه عین موجودیت است و عدم بر آن محال است و از طرفی حقیقت هستی در ذات خود یعنی در موجودیت و در واقعیت داشتن خود مشروط به هیچ شرطی و مقید به هیچ قیدی نیست. هستی چونكه هستی است موجود است نه به ملاك دیگر و مناط دیگر و هم نه به فرض وجود شیء دیگر... حقیقت هستی در ذات خود قطع نظر از هر تعینی كه از خارج به آن ملحق گردد مساوی است با ذات لایزال حق، پس اصالت وجود، عقل ما را مستقیماً به ذات حق رهبری میكند نه چیز دیگر.
🌸 نقد برهان صدیقین صدرالمتالهین:
🔹برهانی که صدرالمتالهین به عنوان برهان صدیقین ارائه داد به چند مقدمه نیاز دارد. این مقدمات عبارتنداز: اثبات اصالت وجود، اثبات تشکیک وجود، اثبات بساطت وجود. با در نظر گرفتن این مقدمات، آن گاه مسئله اثبات واجب از تامل در حقیقت هستی قابل طرح است.
🔹بنابراین اثبات واجب تعالی جزء اولین مسائل فلسفه نخواهد بود و هرگز نمیتوان بحث در اثبات واجب تعالی را از اولین مسئله فلسفی تلقی کرد. زیرا گذشته از نیاز به یک سلسله مبادی که مشترک در همه این براهین و تقریرات است، به یک سلسله مبادی تصدیقیه نیاز است که آنها باید قبلادر طی مسئله اصالت وجود، تشکیک وجود و بساطت وجود اثبات شوند.
🍁برای مطالعه کامل مقاله بر روی لینک زیر کلیک کنید👇
http://wikifeqh.ir/برهان_صدیقین
#ویکی_فقه #برهان #برهان_صدیقین #اصالت_وجود #تشکیک_وجود #بساطت_وجود #تسلسل #دور #امکان_ماهوی
@wikifeqh_ir
🍀 سلام دوستان
🌸 همانطور که مستحضرید، سایت ویکیفقه با دارابودن پنجاه هزار (50000) مقاله (که به صورت روزانه در حال افزایش است)، یکی از بزرگترین دانشنامههای علوم اسلامی یا بزرگترین آنها میباشد.
🌸 همچنین با داشتن ویژگیهای خاصی مثل ارجاع و رفرنس پاروقیها به کتابخانه اختصاصی، اتقان مقالات و ...، جزء اولین انتخابهای محققین و فضلای عزیز میباشد.
🌸 برای رعایت حال اعضای محترم کانال، روزانه بهطور متوسط 2 مقاله به دوستان برای مطالعه پیشنهاد میشود.
حال اگر شما دوست و همراه گرامی، روزانه 15 الی 20 دقیقه از وقت شریفتان را در کانال (@wikifeqh_ir) و سایت (wikifeqh.ir) خودتون صرف کنید، پس از یکسال انبوهی از مقالات با محتوای خوب و قوی را مطالعه نمودهاید که از اهمیت زیادی برخوردار است.
موفق باشید.
@wikifeqh_ir
هدایت شده از علیرضا شریفات
سالروز شهادت مظلومانه آیتالله دکتر بهشتی و هفتاد و دو تن از یاران ایشان تسلیت باد.
@wikifeqh_ir