بینات || ناصر قیلاوی زاده
#یادداشت 📝 اجتهاد، رکن رکین شناخت معارف اسلامی ❗️یک آسیب ریشه دار در باب کیفیت مواجهه با منابع نقل
#کامنت و #پاسخ
یکی از اعضای محترم کانال، در مورد #یادداشت فوق👆 از حجت الاسلام قیلاوی زاده @ghilavi، سوالی را مطرح کرده اند، که سوال و جواب آن را در ادامه می خوانید.
⁉️#سوال: در مورد متن منتشر شده حضرتعالی سوالی دارم، بفرمایید نسبت مطلق شخص مسلمان با ملکه اجتهاد چیست؟ هر فرد مسلمان چه وظیفه ای نسبت به ملکه اجتهاد دارد؟ اساسا آیا کسب ملکه اجتهاد شرط در تکامل مطلق انسان است یا یک تکلیف کفایی اجتماعی است؟
✅ #پاسخ: در مورد ارتباط افراد مسلمان با مسئله ملکه اجتهاد و جهتی که فرمودید، دو بحث وجود دارد:
1️⃣ بحث اول در مورد اجتهاد و حیثیت تکالیف اجتماعی متفرع بر آن است. اجتهاد ابزار اسلامی شناسی و کشف مسائل جدید از دل منابع اسلامی است. در این مورد خود استاد شهید مطالب بسیاری دارند که نمونه بارز آن در مقاله «اصل اجتهاد در اسلام» و «الهامی از شیخ الطائفه»، مباحث اسلام و مقتضیات زمان موجود است.
🔷 البته خود استاد شهید در تبیین و تشریح نقش اجتهاد در اسلام و جایگاه آن در ایدئولوژی اسلامی به مقاله #ختم_نبوت ارجاع می دهند. شهید مطهری در این مقاله در مورد اجتهاد چنین می نویسند:
➖ اهمّ وظايف و #مسؤوليّت_هاى_علماى_امّت، «اجتهاد» است. اجتهاد يعنى كوشش عالمانه با متد صحيح براى درك مقرّرات اسلام با استفاده از منابع: كتاب، سنّت، اجماع، عقل.
➖كلمه «اجتهاد» اوّلين بار در احاديث نبوى به كار رفته و سپس در ميان مسلمين رايج گرديده است. اين كلمه در قرآن نيامده است. كلمهاى كه از لحاظ روح معنى مرادف اين كلمه است و در قرآن آمده است «تفقّه» است. قرآن صريحاً به تفقّه و فهم عميق دين دعوت كردهاست.
➖ اجتهاد يا تفقّه، در دوره خاتميّت وظيفه بسيار حسّاس و اساسى بر عهده دارد و از شرايط امكان جاويد ماندن اسلام است. اجتهاد را به حق نيروى محرّكه اسلام خواندهاند. #ابن_سينا فيلسوف بزرگ اسلامى با روشن بينى خاصّى اين مسأله را طرح مى كند، مى گويد:
➖ «كلّيّات اسلامى، ثابت و لا يتغيّر و محدود است و امّا حوادث و مسائل، نامحدود و متغيّر است و هر زمانى مقتضيات مخصوص خود و مسائل مخصوص خود دارد. به همين جهت ضرورت دارد كه در هر عصر و زمانى گروهى متخصّص و عالم به كلّيّات اسلامى و عارف به مسائل و پيشامدهاى زمان، عهدهدار اجتهاد و استنباط حكم مسائل جديد از كلّيّات اسلامى بوده باشند.»
🔶 بنابرمطلبی که استاد شهید فرموده اند و تقریبا تمام علمای اعلام بر آن تصریح دارند، اجتهاد وظیفه ای اجتماعی و یک واجب کفایی است که باید علمای امت عهده دار آن باشند تا بتوانند مسائل و نیازهای هر عصر و مصر را بر اساس این شاخصِ اسلامی بسنجند و احکام اسلامی را از دل منابع اسلام، استخراج کنند. طبیعتا با حصول نتیجه این تکلیف از دوش بقیه ساقط است.
نکته جالب توجه این است که در شرایط فعلی فقدان مجتهدین به شدت حس می شود و این مهمترین تکلیف بر زمین ماندۀ حوزه علمیه است، که متوجه تمامی طلاب است.
2️⃣ جهت دوم ، اجتهاد و کمال فردی انسان ها: بیان حق مسئله در مورد این بخش کار دشواری است که باید اهل آن در موردش نظر بدهند. اما از باب تجمیع و اشاره به مسئله به چند نکته اشاره می کنیم.
🔹 نکته اول: راه رسیدن به کمال نهایی انسان ها انجام تکالیف شرعیه است. در این مسیر هرکس بهتر به تکالیف خود عمل کند، به مقام قرب نزدیک تر شده است.
🔹 نکته دوم: اگر کلمات امامین انقلاب را محور و مبنا بدانیم و تشخیص آنها را در سیر و سلوک صائب بدانیم، می بینیم که در کلماتشان در مورد شهدای جنگ تحمیلی تعابیر دارند که نشان می دهد حداقل، برخی از شهدای جنگ تحمیلی به کمال نهایی خویش رسیده اند.
🔹نکته سوم: تعابیری است که از حضرت امام در مورد کیفیت سلوک (خصوصا برای اهل علم) بیان شده است که ایشان ابتدا دستور به کسب مقدمات علمی دارند.
✅ جمع بندی :با توجه به اینکه انسان های مختلف در شرایط مختلف تکالیف مختلفی دارند، و با توجه به اینکه ملاک اسلامی در رشد و کمال انسان ها، عمل به تکالیف شرعیه است، باید گفت که مسیر عادی و عمومی که وجود دارد این است که از طریق کسب علم (که در برخی جاها نیازمند اجتهاد هم می شود) باید به کمال رسید البته این طریق منحصر نیست همانطور که مسئله شهدا این مسئله مصداق پیدا کرده است.
🎁 تمام مطالبی که در قسمت دوم بیان شد، در کلمات استاد فرحانی با تبعیت از اندیشۀ #اعلام_اربعه موجود است. لینک برخی از ارجاعات مطلب را اضافه می کنم تا به اصل مطلب هم مراجعه بفرمایید.
eitaa.com/almorsalaat/1300
eitaa.com/almorsalaat/811
eitaa.com/almorsalaat/544
eitaa.com/almorsalaat/1128
eitaa.com/almorsalaat/813
eitaa.com/almorsalaat/862
*انسان و ایمان ص 62
مجموعه آثار شهيد مطهرى ج3ص198
#اندیشه_مطهر #اجتهاد #یادداشت
▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
@almorsalaat
@shmotahari
الگوی همیشه جاوید
🔰خاطرات استاد شهید مرتضی مطهری از سال های اول طلبگی / روح قدس الهی
🔷 تا آنجا كه من از تحوّلات روحى خودم به ياد دارم از سنّ سيزده سالگى اين دغدغه در من پيدا شد و حسّاسيت عجيبى نسبت به مسائل مربوط به خدا پيدا كرده بودم. پرسشها- البتّه متناسب با سطح فكرى آن دوره- يكى پس از ديگرى بر انديشهام هجوم مى آورد.
🔶 در سالهاى اوّل مهاجرت به قم كه هنوز از مقدّمات عربى فارغ نشده بودم، چنان در اين انديشهها غرق بودم كه شديداً ميل به «تنهايى» در من پديد آمده بود. وجود هم حجره را تحمّل نمى كردم و حجره فوقانى عالى را به نيم حجرهاى دخمه مانند تبديل كردم كه تنها با انديشههاى خودم بسر برم. در آن وقت نمى خواستم در ساعات فراغت از درس و مباحثه به موضوع ديگرى بينديشم، و در واقع، انديشه در هر موضوع ديگر را پيش از آنكه مشكلاتم در اين مسائل حل گردد، بيهوده و اتلاف وقت مى شمردم. مقدّمات عربى و يا فقهى و اصولى و منطقى را از آن جهت مى آموختم كه تدريجاً آماده بررسى انديشه فيلسوفان بزرگ در اين مسأله بشوم.
🔷 به ياد دارم كه از همان آغاز طلبگى كه در مشهد مقدّمات عربى مى خواندم، فيلسوفان و عارفان و متكلّمان- هر چند با انديشههايشان آشنا نبودم- از ساير علما و دانشمندان و از مخترعان و مكتشفان در نظرم عظيمتر و فخيمتر مى نمودند تنها به اين دليل كه آنها را قهرمانان صحنه اين انديشهها مى دانستم. دقيقاً به ياد دارم كه در آن سنين كه ميان 13 تا 15 سالگى بودم، در ميان آن همه علما و فضلا و مدرّسين حوزه علميّه مشهد، فردى كه بيش از همه در نظرم بزرگ جلوه مى نمود و دوست مى داشتم به چهرهاش بنگرم و در مجلسش بنشينم و قيافه و حركاتش را زير نظر بگيرم و آرزو مىكردم كه روزى به پاى درسش بنشينم، مرحوم «آقا ميرزا مهدى شهيدى رضوى» مدرّس فلسفه الهى در آن حوزه بود. آن آرزو محقّق نشد، زيرا آن مرحوم در همان سالها (1355 قمرى) در گذشت.
🔶 پس از مهاجرت به قم گمشده خود را در شخصيّتى ديگر يافتم. همواره مرحوم آقا ميرزا مهدى را بعلاوه برخى مزاياى ديگر در اين شخصيّت مى ديدم؛ فكر مىكردم كه روح تشنهام از سرچشمه زلال اين شخصيّت سيراب خواهد شد. اگر چه در آغاز مهاجرت به قم هنوز از «مقدّمات» فارغ نشده بودم و شايستگى ورود در «معقولات» را نداشتم، امّا درس اخلاقى كه وسيله شخصيّت محبوبم در هر پنجشنبه و جمعه گفته مى شد و در حقيقت درس معارف و سير و سلوك بود نه اخلاق به مفهوم خشك علمى، مرا سرمست مى كرد. بدون هيچ اغراق و مبالغهاى اين درس مرا آنچنان به وجد مى آورد كه تا دوشنبه و سه شنبه هفته بعد خودم را شديداً تحت تأثير آن مى يافتم.
🔷بخش مهمّى از شخصيّت فكرى و روحى من در آن درس- و سپس در درسهاى ديگرى كه در طىّ دوازده سال از آن استاد الهى فرا گرفتم- انعقاد يافت و همواره خود را مديون او دانسته و مى دانم. راستى كه او « #روح_قدسى_الهى» بود.
#هدف_زندگی #هدف_حوزه
▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
@shmotahari
الگوی همیشه جاوید
🔰 خاطرهاى خوش و جاويد از دوران تحصیل استاد شهید مرتضی مطهری
🔷 يادم هست، در زمانى كه در قم تحصيل مى كردم، يك روز خودم و تحصيلاتم و راهى را كه در زندگى انتخاب كردهام ارزيابى مى كردم؛ با خود انديشيدم كه آيا اگر بجاى اين تحصيلات، رشتهاى از تحصيلات جديد را پيش مى گرفتم بهتر بود يا نه؟
🔶طبعا با روحيّهاى كه داشتم و ارزشى كه براى ايمان و معارف معنوى قائل بودن اولين چيزى كه به ذهنم رسيد اين بود كه در آن صورت وضع روحى و معنوى من چه مىشد؟
🔷 فكر كردم كه الان به اصول توحيد و نبوّت و معاد و امامت و غيره ايمان و اعتقاد دارم و فوق العاده اينها را عزيز مى دارم؛ آيا اگر يك رشته از علوم طبيعى و يا رياضى يا ادبى را پيش گرفته بودم چه وضعى داشتم؟
✅ به خودم جواب دادم كه اعتقاد به اين اصول و بلكه اساساً روحانى واقعى بودن وابسته به اين نيست كه انسان در رشتههاى علوم قديمه تحصيل كند. بسيارند كسانى كه از اين تحصيلات محرومند و در رشتههاى ديگر تخصص دارند، اما داراى ايمانى قوى و نيرومند هستند و عملًا متّقى و پرهيزكار و احياناً حامى و مبلّغ اسلاماند و كم و بيش مطالعات اسلامى هم دارند؛ احياناً ممكن بود من در آن رشتهها بر زمينههايى علمى براى ايمان خود دست مى يافتم بهتر از آنچه اكنون دست يافتهام.
🔷 آن ايّام، تازه با حكمت الهى اسلامى آشنا شده بودم و آن را نزد استادى- كه برخلاف اكثريّت قريب به اتفاق مدّعيان و مدرّسان اين رشته صرفاً داراى يك سلسله محفوظات نبود، بلكه الهيّات اسلامى را واقعا چشيده و عميقترين انديشههاى آن را دريافته بود و با شيرينترين بيان آنها را بازگو مى كرد، مى آموختم. لذّت آن روزها و مخصوصاً بيانات عميق و لطيف و شيرين استاد از خاطرههاى فراموش ناشدنى عمر من است.
🔶 در آن روزها با همين مسأله كه آن ايّام با مقدّمات كامل آموخته بودم آشنا شده بودم، قاعده معروف «الواحد لا يصدر منه الّا الواحد» را آن طور كه يك حكيم درك مىكند درك كرده بودم (لااقل به خيال خودم)، نظام قطعى و لا يتخلّف جهان را با ديده عقل مى ديدم، فكر مى كردم كه چگونه سؤالاتم و چون و چراهايم يكمرتبه نقش بر آب شد؟
🔷 و چگونه مى فهمم كه ميان اين قاعده قطعى كه اشياء را در يك نظام قطعى قرار مى دهد، و ميان اصل «لا مؤثّر فى الوجود الّا اللّه» منافاتى نديده آنها را در كنار هم و در آغوش هم جا مى دهم، معنى اين جمله را مى فهميدم كه «الفعل فعل اللّه و هو فعلنا» و ميان دو قسمت اين جمله تناقضى نمى ديدم، «امر بين الامرين» برايم حل شده بود، بيان خاصّ صدر المتألّهين در نحوه ارتباط معلول با علت و مخصوصاً استفاده از همين مطلب براى اثبات قاعده «الواحد لا يصدر منه الّا الواحد» فوق العاده مرا تحت تأثير قرار داده و به وجد آورده بود
⬅️ خلاصه يك طرح اساسى در فكرم ريخته شده بود كه زمينه حلّ مشكلاتم در يك #جهان_بينى گسترده بود؛ در اثر درك اين مطلب و يك سلسله مطالب ديگر از اين قبيل، به اصالت معارف اسلامى اعتقاد پيدا كرده بودم، معارف توحيدى قرآن و نهج البلاغه و پارهاى از احاديث و ادعيّه پيغمبر اكرم و اهل بيت اطهار را در يك اوج عالى احساس مى كردم.
🔶 در اين وقت فكر كردم ديدم اگر در اين رشته نبودم و فيض محضر اين استاد را درك نمى كردم همه چيز ديگر چه از لحاظ مادّى و چه از لحاظ معنوى، ممكن بود بهتر از اين باشد كه هست، همه آن چيزهايى كه اكنون دارم داشتم و لااقل مثل و جانشين و احياناً بهتر از آن را داشتم، اما تنها چيزى كه واقعاً نه خود آن را و نه جانشين آن را داشتم همين طرح فكرى بود با نتايجش؛ الآن هم بر همان عقيدهام.
📚 مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى، ج1، ص 124
#عدل_الهی #خاطره_خوش_جاوید
▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
@shmotahari
الگوی همیشه جاوید
بسم الله الرحمن الرحیم
🔰 حوزه یا دانشگاه؟!
✳️ ابتدای سال تحصیلی هستیم و هنوز نتایج کنکور سراسری اعلام نشده است. بسیاری در پی پاسخ به این پرسش هستند که برای آینده خود چه تصمیمی باید بگیریم؟!
⁉️ به رشته های فنی دانشگاهی بروم یا در #حوزه علمیه تحصیل کنم؟!
⁉️ در دانشگاه #امام_صادق (علیه السلام) درس بخوانم یا #حوزه_علیمه_قم؟!
⁉️آیا بعنوان یک #دختر عصر #انقلاب_اسلامی می توانم در #جامعه_الزهرا و #حوزه_خواهران مفید باشم یا بعنوان یک نیروی تحصیل کرده دانشگاهی مفیدتر هستم؟!
✅ سوالات بسیار زیادی از این دست وجود دارد که پاسخ به آنها نیازمند صرف وقت و تامل و تفکر و مشورت است.
🔷 در این یادداشت به چند نکته کوتاه اشاره می کنم و برای تفصیل مسئله به مطالبی از شهید مطهری ارجاع می دهم.
1️⃣ قبل از هر انتخابی (مقل انتخاب رشته یا محل تحصیل) باید هدف خود را معلوم کنیم، بدون تعین دقیق هدف، انتخاب کردن فقط باعث دوری از مطلوب می شود، هرچه سرعت بیشتر باشد، هدف دورتر می شود.
2️⃣ تعین هدف نباید در حد گفتن چند کلمه و جمله باشد. اینکه کسی بگوید هدف من «تقرب به خدای متعال است»، «سربازی امام زمان است» «شهادت است» «شغل خوب است» و مواردی از این قبیل، قطعا هدف دقیق و سازنده ای نخواهد بود.
3️⃣ وقتی هدفتان خوب و معین است که بتوانید حداقل چند صفحه در مورد آن بنویسید و توضیح بدهید. (یکبار این کار را امتحان کنید.)
4️⃣ اگر هدفی درست تصور شود و به خوبی شناخته شود، خود آن هدف، راه و روش رسیدن را نیز به شما معرفی می کند.
🔰 برای آشنایی بیشتر با این مسئله مطالب زیر را مشاهده کنید.
✅ کتاب عدل الهی، خاطره ای خوش و جاوید (2 صفحه)
https://eitaa.com/shmotahari/107
✅ مقدمه کتاب علل گرایش به مادیگری، خاطرات حجره نشینی شهید مطهری (2 صفحه)
https://eitaa.com/shmotahari/106
✅ صوت جلسه اول تدریس کتاب انسان و ایمان (در باب چیستی هدف و ضرورت آشنایی با آن)
https://eitaa.com/shmotahari/87
🎁 پیشنهادات، سوالات و مسائلی را که در این زمینه دارید رو برای من ارسال کنید. @Ghilavi
#یادداشت #حوزه #دانشگاه #هدف
▫️▪️▫️▪️▫️▪️
@BAYYENATT
بسم الله الرحمن الرحیم
🌐 کتاب شریف «مقدمه ای بر جهان بینی اسلامی» در بخش جهان بینی توحیدی مطالب ناب و تولیدی و جدید بسیاری دارد.
🌐 این کتاب علاوه بر اینکه رویکرد جدیدی در معرفی دین و مذهب و توحید و نگرش توحیدی دارد، از مطالب و محتوای دقیق و علمی جدیدی نیز برخوردار است.
🌐 استاد شهید در این کتاب به نقد روش پوزیتویسمی یا به اصلاح #روش_علمی می پردازند و مزایا و نواقص این روش علمی را در مسائل مربوط به جهان بینی مورد اشاره و نقد و بررسی قرار می دهند.
🌐 کتاب #جهان_بینی_توحیدی بعد از کتاب انسان و ایمان قرار دارد. بعد از اینکه در کتاب قبلی ثابت کردیم که انسان برای رشد و کمال نیازمند #مکتب (جهان بینی و ایدولوژی) است، اکنون به بررسی اقسام جهان بینی و بیان خصائص جهان بینی خوب و برتر می پردازد.
🎙 🔷 صوت تدریسی که در ادامه منتشر می شود، صوتی است که در مدرسه دارالهدی در خدمت طلاب خوب و جدید الورود این مدرسه بودم.
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه
⏱ زمان: دقیقه
🔰توضیح درس:
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰موضوع: تدریس کتاب جهان بینی توحیدی
🏛 مکان: مدرسه دارالهدی، | سال 1399
♨️ #جلسه_هشتم
⏱ زمان: 50 دقیقه
🔰توضیح درس:
🔆 کدام علم با اهمیت ترین علم محسوب می شود؟!
✅ بررسی برخی از شاخصه های ارزش مندی یک علم
🔷 توضیح توحید در جهان بینی اسلامی و تفاوت توحید در الوهیت و ربوبیت
🔶 تبیینی از این جمله که استاد شهید می فرمایند: 《توحید در اسلام به خالص ترین شکل و پاک ترین طرز بیان شده است.》 و بیان تفاوت آن با سایر ادیان ابراهیمی
#جهان_بینی_توحیدی #کلام
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
📌حد عزلت و گوشه گیری
🔰علامه طباطبایی (ره):
#فيض_كاشانى رحمه الله در كتاب اخلاقى خود درباره عزلت و كناره گيرى يا معاشرت با مردم و فوايد هر كدام، فصلى طولانى اختصاص داده است و در پايان به منظور جمع بندى مى فرمايد:
🔆با شناخت فوايد و مضار #عزلت و كناره گيرى، دانستى كه نمى توان يكسر حكم كرد كه كناره گيرى از همه كس و همه جا و از سوى هر كسى پسنديده يا ناپسند است، بلكه بستگى دارد كه
خود شخص كه باشد؟
و همنشينش چگونه آدمى باشد؟
و انگيزه آنان در معاشرت چه باشد؟
بايستى ديد كه به سبب آميزش با او چه چيزى را به دست مى آورى؟
و به سبب این ارتباط چه چيزى را از دست مى دهى؟
سپس از مقايسه بهترين را برگزينی.
سخن آخر اينكه:
1️⃣كناره گيرى كامل از مردم سبب دشمنى آنها مى شود و معاشرت بسيار هم سبب گرفتار شدن به همنشينان بد مى شود.
2️⃣پس راه ميانه را برگزين و اين راه ميانه و حدوسط با ملاحظه حالات و فوايد و آفات، تفاوت مى يابد.
اين سخن، حرف حق و خالص است و غير از اين هر چه گويند سخنى است نارسا.
📚رساله لب اللباب، ص 373
🔰 نکته:
در هر دستور و سفارشی که از علما و بزرگان می رسد باید دقت کرد و مواجهه صحیح با آن داشت.
اصل کناره گیری از جامعه بعنوان یک ارزش مطرح نیست، بلکه باید هدفی داشته باشد و این هدف را باید با محاسن و مضار آن سنجید.
💠با هرکسی که #مشورت می گیریم فراموش نکنیم که این خودمان هستیم که باید انتخاب کنیم و بهترین تصمیم را بگیریم چون فرد مشاور از شرایط خاص و حالات شخصی ما با خبر نیست.
💠 اگر مشاورمان فرد حاذقی باشد می تواند به ما کمک کند که شرایط و وضعیت را بهتر ببینم و تصمیم درست را اخذ کنیم.
📝ناصر قیلاوی زاده
#تربیت_اسلامی #رمضان #دستور_اخلاقی #مشاوره
#علامه_طباطبایی
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
بسم الله الرحمن الرحیم
🔷 امروز مناظره #غیر_علمی و به شدت متحیر برنامه زاویه پیرامون حجاب الزامی و التزامی رو می دیدم.
🔶 آقای دکتر سوزنچی در عین اینکه بیرون از برنامه نظرات خوبی داشته و دارند، در مقام مناظره نتوانستند آنگونه که باید جهت دهی علمی به بحث بدهند و البته طرف مقابل که اصلا برای مباحث اصیل علمی نیامده بود و بیشتر با محوریت امثله و خاطره بحثش رو جلو می برد.
🔶 در مناظره مذکور آقای نصیری اصرار داشت که چون قانون حجاب رو بد اجرا کرده ایم باعث زدگی و واکنش منفی شده است و اگر مسئله رو رها کنیم رو به اصلاح خواهد رفت. با شنیدن این نگاه غلط جامعه شناسانه یاد این لطیفه قدیمی افتادم، بنده خدایی می گفت که دیشب در مورد مضرات سیگار و قلیان در روزنامه مطالعه کردم، خیلی ترسیدم، تصمیم گرفتم دیگه روزنامه نخوانم!
🔺 گاهی اوقات روش اشتباه علمی یا استفاده غلط از یک روش علمی باعث حصول نتایج اشتباه بسیار بسیار فاحش می شود، این مورد یکی از آنها است.
https://www.telewebion.com/episode/2369476
🔷 با دیدن این مناظره به نظرم رسید مصاحبه ای رو که تقریبا در همین موضوع بود رو به اشتراک بگذارم تا نظر شما همراهان عزیز رو در این مورد بشنوم. مصاحبا مربوط به مرداد سال 1397 و به مناسبت هفته حجاب و عفاف است.
🔲 در این مصاحبه چند قله اصلی برای مبحث وجود دارد که اجمالا به آنها اشاره می کنم:
1. جایگاه حجاب در منظومه مسائل دینی کجاست؟ ارتباط حجاب با حیا و عفاف چیست؟
2. نقش حاکمیت در مقوله حجاب چیست و آیا به وسیله الزام میتوان دنبال گسترش فرهنگ حجاب بود؟
3. نقش الگو سازی در فرهنگ سازی مسئله حجاب چیست؟
http://bidardez.ir/?p=2571http://bidardez.ir/2571/%D9%81%D8%B1%D9%87%D9%86%DA%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%A7-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D8%AF-%D8%B1%D8%B3%D9%85%D8%A7-%D8%A8%D8%A7/
نکته: شهید مطهری هنوز هم در این موضوع بی همانند است...
#اجتماعی #یادداشت
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
هدایت شده از بینش مطهر || مطهَرین
📝 #یادداشت_حجت_الاسلام_ناصر_قیلاوی_زاده
🔰موضوع: «آیا شصت سال برای صفا کافی است؟!»
🖌تعداد کلمات: 700 کلمه
📖 بخش هایی از یادداشت
💠شراب با یک اربعین صاف و خالص می شود و می توان از آن بهره مند شد و انسان نیز به فرموده حافظ شیرازی (به تبعیت از رسول گرامی اسلام)باید یک اربعین خویش تن داری کند تا به درجه صافی برسد. اینکه یک انسان با 40 روز صفا و صافی و مراقبه به کجاها می رسد بماند. اما سوال اینجاست که ما کی قرار است از شراب های چندین سالۀ آماده و مهیا استفاده کنیم؟! آیا گذر #60_سال کافی نیست؟!
⭕️ کسانی که تصور می کنند شهید مطهری مرد اجتماع و کار و تشکیلات نبوده است، زهی خیال باطل، که این مرد اجتماعیات اسلام را با گوشت و پوست و خون خود درک کرده است و الگوی صحیح آن را در عمل انجام داد و با بهترین بیان ثبت کرده است.
#عکس_نوشته
👇🏻مطالعه متن کامل در کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
هدایت شده از بینش مطهر || مطهَرین
📝 ناصر قیلاوی زاده
🔰 آیا شصت سال برای صفا کافی است؟!
💠 شعر معروفی است که حضرت اجل حافظ شیرازی چنین سروده است:
شنيدم رهروى در سرزمينى
همى گفت اين معما با قرينى
كهاى صوفى شراب آنگه شود صاف
كه در شيشه بماند اربعينى
💠شراب با یک اربعین صاف و خالص می شود و می توان از آن بهره مند شد و انسان نیز به فرموده حافظ شیرازی (به تبعیت از رسول گرامی اسلام)باید یک اربعین خویش تن داری کند تا به درجه صافی برسد. اینکه یک انسان با 40 روز مراقبه و تقوا به چه درجاتی از صفا می رسد بماند. اما سوال اینجاست که یک امت کی می تواند از شراب های 60 ساله آماده و مهیا استفاده کند؟!
💠امروز به مناسبتی مقدمه کتاب شریف و عزیز «#داستان_راستان» را مطالعه می کردم. هرچه زمان می گذرد و پیچیدگی مشکلات بیشتر می شود، خواص آثار شهید مطهری خودنمایی بیشتر می یابند. متاسفانه مرور زمان و تاکیدات بسیار زیاد بر آثار شهید مطهری باعث پایین آمدن ارزش آثار ایشان در نگاه عمومی شده است؛ مثل تمام اموری که به راحتی در دسترس هستند.
💠هرچه بزرگان عرصه اندیشه به آثار این اعجوبه علمی بیشتر تاکید می کنند ما از آنها دورتر می شویم. مقدمه کتاب داستان راستان را بخوانید، هرچه سریعتر بخوانید تا ببینید این استاد شهید دقیقا در 60 سال پیش (تیرماه سال 1339) برای فعالیت های و تکالیف فرهنگی اجتماعی امروز ما چه نوشته اند.
💠کسانی که تصور می کنند شهید مطهری مرد اجتماع و کار و تشکیلات نبوده است، زهی خیال باطل، که این مرد اجتماعیات اسلام را با گوشت و پوست و خون خود درک کرده است و الگوی صحیح آن را در عمل انجام داد و با بهترین بیان ثبت کرده است.
💠مدعا این نیست که ایشان مولد و مخترع تمام اندیشه هایی است که ارائه داده است اما درک کننده آنها بوده و آنها را برای کاربری امروز امت اسلامی آماده کرده است، بگذریم که حقیقتا مبدع بسیاری از آنها نیز بوده است.
💠بخشی از این مقدمه را با هم می خوانیم و در یادداشت های بعدی نکات اقتباسی از این اثر بی نظیر را با هم مرور می کنیم. در این مقدمه بیش از 30 مورد (غیر از مصادیق و زیر مجموعه هایی که هم پوشانی دارند) از شاخصه های یک فعالیت فرهنگی-اجتماعی از نگاه اسلام تبیین شده است.
💠 بی جهت نیست که مقام معظم رهبری خود را شاگرد شهید مطهری می دانند و از نگاه ایشان «مبنای فکری این انقلاب تفکرات شهید مطهری است، ولا غیر» چرا که ایشان هم اندیشمند میدان علم و فقاهت بود و هم الگوی تمام نمای یک مجاهد فرهنگی-اجتماعی و همین خصائص است که ما را به گسترش اندیشه های ایشان ملزم می کند.
استاد شهید مرتضی مطهری:
🔶 صلاح و فساد طبقات اجتماع در يكديگر تأثير دارد. ممكن نيست كه ديوارى بين طبقات كشيده شود و طبقهاى از سرايت فساد يا صلاح طبقه ديگر مصون يا بى بهره بماند، ولى معمولا فساد از «خواص» شروع مى شود و به «عوام» سرايت مى كند و صلاح برعكس از «عوام» و تنبه و بيدارى آنها آغاز مى شود و اجبارا «خواص» را به صلاح مى آورد، يعنى عادتا فساد از بالا به پايين مى ريزد و صلاح از پايين به بالا سرايت مى كند.
🔷 روى همين اصل است كه مى بينيم اميرالمؤمنين على عليه السلام در تعليمات عاليه خود، بعد از آنكه مردم را به دو طبقه «عامه» و «خاصه» تقسيم مى كند، نسبت به صلاح و به راه آمدن خاصه اظهار يأس و نوميدى مى كند و تنها عامه مردم را مورد توجه قرار مى دهد.
🔆در دستور حكومتى كه به نام مالك اشتر نخعى مرقوم داشته مى نويسد:
🔷 «براى والى هيچ كس پرخرجتر در هنگام سستى، كم كمكتر در هنگام سختى، متنفرتر از عدالت و انصاف، پرتوقعتر، ناسپاستر، عذرناپذيرتر، كم طاقتتر در شدايد از «خاصه» نيست. همانا استوانه دين و نقطه مركزى مسلمين و مايه پيروزى بر دشمن «عامه» مى باشند، پس توجه تو همواره به اين طبقه معطوف باشد.».
💢 اين، فكر غلطى است از يك عده طرفداران اصلاح كه هروقت در فكر يك كار اصلاحى مى افتند، «زعماء» هر صنف را در نظر مى گيرند و آن قله هاى مرتفع در نظرشان مجسم مى شود و مى خواهند از آن ارتفاعات منيع شروع كنند.
⭕️ تجربه نشان داده كه معمولا كارهايى كه از ناحيه آن قلههاى رفيع آغاز شده و در نظرها مفيد مىنمايد، بيش از آن مقدار كه حقيقت و اثر اصلاحى داشته باشد، جنبه تظاهر و تبليغات و جلب نظر عوام دارد./
#تشکیلات_اسلامی #کار_فرهنگی
#شهید_مطهری #بینش_مطهر
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
بسم الله الرحمن الرحیم
حجت الاسلام حسین ثابت قدم از دوستان خوب و صمیمی و باصداقت بنده بودند که امروز به رحمت ایزدی پیوستند.
واقعا جز نیکویی از ایشون در خاطرم نیست حتی یک لحظه، خدا رحمتشون کنه و به حق امام حسین به خانواده شون صبر عنایت بکنه...
هدایت شده از المرسلات
🏴انا لله و انا الیه راجعون
▪️امروز مطلع شدیم که برادر ارجمند و روحانی گرامی حجت الاسلام شیخ حسین ثابت قدم پس از تحمل یک دوره بیماری به رحمت ایزدی پیوسته اند.
▪️انشالله که خدای متعال ایشان را با اولیای خود محشور گرداند و به خانواده ایشان خصوصا پدر و همسر ایشان، صبر و اجر عنایت فرماید.
▪️ما در سال های اولیه طلبگی با این برادر گرامی هم حجره بودیم و چیزی جز خیر و خوبی و صفا از ایشان ندیدیم. خدا ایشان را رحمت کند.
#هیئت_تحریریه_المرسلات
@almorsalaat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔰 تفاوت #شهید_مطهری با دیگران از نظر امامین انقلاب
💢چرا باید آثار شهید مطهری رو مطالعه کنیم؟!
🔷 دو نوع نگاه به چرایی مطالعه آثار شهید مطهری وجود دارد، یک نگاه #تقلیدی و یک نگاه #تحققی
1️⃣ در این گفتار کوتاه به بررسی تلفیقی هردوی این نگاه ها می پردازیم. چرا حضرت امام (ره) می فرمایند:
🔹 تمام آثار شهید مطهری بی استثناء آموزنده و مفید است و من هیچکس دیگر را نمی شناسم که بگوییم تمام آثار او بی استثنا آموزنده و مفید است!»
⁉️ دلالت های اصولی این کلام امام خمینی چیست؟! آیا این کلام ایشان #مفهوم دارد یا خیر؟!
2️⃣ بررسی #شیخ_الامه بودن شهید مطهری مبتنی بر کتاب نظام حقوق زن در اسلام
3️⃣ چهار خصوصیت شهید مطهری که در هیچ شخصیت دیگری از نظر #امام_خامنه_ای تجمیع نشده است.
🔰حجت الاسلام ناصر قیلاوی زاده
📌صوت افتتاحیه و انگیزشی طرح مطالعاتی شهید مطهری، مدرسه شهید صدوقی فاز چهار 19/6/99
#اندیشه_مطهر #مشاوره_مجازی
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
بسم الله الرحمن الرحیم
🔰 آیا اسلام و مسلمانی مشکک است؟!
🔶یکی از مفاهیمی که از سال های اول طلبگی، طلبه ها می آموزند مفهوم #مشکک و #متواطی است. مفاهیم مشکک یا تشکیکی به مفاهیم و معانی گفته می شود که مرتبه پذیر هستند یعنی می شود آنها را درجه بندی کرد. گاهی اوقات این مفاهیم را به وسیله ادات تفضیل هم می شود نشان داد.
🔷یکی از نکاتی که استاد شهید به درستی در جاهای مختلف به آن اشاره می کنند تشکیکی بودن مفاهیم و معارف اسلامی و الهی است. غفلت از این نکته باعث می شود که یک مسلمان و اندیشمند دارای یک نظام اندیشه ای بسیار خشک و شکننده باشد.
🔶مبتنی بر این نکته استاد شهید ما می توانیم دایره اسلام و مسلمانی و دایره توحید و موحدان را خیلی وسیع در نظر بگیریم در حالی که اگر به صورت متواطی ببینیم، باید بگویم یا مسلمان هست یا نیست و این خلاف صریح معارف اسلامی است.
✅ بعدا در مورد ثمرات این نکته منطقی بیشتر می نویسم.
🎙 در ادامه بیانی از #شهید_مطهری در این مورد را با هم بخوانیم.
🔷 خدا شناسى خيلى مراتب دارد. كسانى كه در علم توحيد واردند مى دانند كه بسيارى از مراتب توحيد [و بسيارى از] توحيدها در مرتبه بالاتر، شرك و كفر است. باز آن كه يك درجه بالاتر مى رود مى بيند آن مرتبه پايينتر خيلى مشوب به شرك بوده است، تا بالاتر مى رود، و لهذا اين حديث هم از پيغمبر اكرم هست- و حديث عجيبى است- كه «لَوْ عَلِمَ ابوذَرٍ ما فى قَلْبِ سَلْمانَ لَقَتَلَهُ» (و در يك حديث ديگر «لَكَفَّرَهُ»، در يك حديث ديگر «لَقالَ رَحِمَ اللَّهُ قاتِلَ سَلْمانَ» يعنى اگر ابوذر بداند آنچه در دل سلمان است چيست سلمان را تكفير مى كند، سلمان را مى كشد، مى گويد خدا رحمت كند قاتل سلمان را؛ يعنى آنچه كه سلمان مى داند در ظرف ابوذر نمى گنجد به طورى كه ابوذر آنها را عين كفر مى داند.
🔷 قرآن در اين جور مسائل آن حد اعلاى مراتب توحيد را بيان كرده است، همانهايى كه واقعا در ذهن امثال ما- مخصوصا در توحيد در فاعليت- نمى گنجد و مجبوريم يا مجبورند خيلي ها كه اين جور آيات را تأويل كنند چون آنقدر بزرگ است كه نمى توانند تصور كنند.
📚 مجموعه آثار استاد، جلد 4، صفحه 503
▫️▪️▫️▪️▫️
@bayyenatt
هدایت شده از بینش مطهر || مطهَرین
🔰معارفه طرح #بینش_مطهر
🔹با حضور مدیر مرکز بینش مطهر استان قم
🔸زمان: چهارشنبه ۱۴ آبان ماه
🔺ساعت: ۱۹
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
هدایت شده از بینش مطهر || مطهَرین
#گزارش_محتوایی
1️⃣ لزوم تکریم روز دانش آموز توسط معلمان و ارج نهادن به مقام علم آموزی
2️⃣ برقراری ارتباط عمیق علمی معلمان با #استاد_مطهری بعنوان الگوی #معلمی با استفاده از آثار تعلیم و تربیتی ایشان
3️⃣ بحثی در باب «جایگاه تفکر در تحصیل علم» در مسیر رشد دانش آموزان
🔴 بررسی آسیب جدی نظام آ.پ رسمی کشور از جهت عدم #پرورش_استعدادهای انسان
4️⃣ بیان چیستی #نظام_فکری در سه محور و کیفیت اخذ آن از آثار شهید مطهری
🔶اصول اندیشه و سنگ بنای محکم علمی که به انسان توانایی تنظیم دارایی های علمی را می دهد.
🔶توانایی مواجهه با مشکلات و شبهات و سوالات
🔶پیدا کردن راه رسیدن به پاسخ و حل مشکل
5️⃣ پویایی و دوام ثمرات آثار شهید مطهری در زمانه فعلی و بررسی علت این آن
6️⃣ معرفی اجمالی #طرح_بینش_مطهر و محاسن آن جهت کسب تمام مزایای #بینشی #دانشی و #روشی شهید مطهری
🆔 لینک دانلود صوت جلسه https://eitaa.com/bineshemotahar_qom/1336
#بینش_مطهر #استاد_قیلاوی #سخنرانی
@bineshemotahar_qom
کانال جامع اندیشه های شهید مطهری
هدایت شده از فانوس
13آبان.mp3
1.65M
♨️روز دانشآموز/ پرورش قدرت تفکر متعلّم
🔸حجت الاسلام استاد ناصر قیلاویزاده🔸
✅چرا معلمان روز دانشآموز را به دانشآموزان خود تبریک نمیگویند؟
✅نقد سیستم آموزشی حافظه محور، بدون پرورش قدرت تفکر و خلاقیت
#نقد_آپ
#روز_دانشآموز
•┈••✾•🍀🌹☘•✾•┈•
@fanoosemellatha
هدایت شده از فانوس
#تربیت_مطهر
♨️تبیینی از اصل حریت و آزادی در نگاه شهید مطهری
✍استاد ناصر قیلاویزاده
1️⃣ یکی از مبانی انسان شناسی در تعلیم و تربیت اسلامی این است که انسان موجودی دارای اختیار می باشد و مسائل تربیتی فقط وقتی ارزشمند هستند که از روی اختیار باشند یعنی عامل در انجام آنها اختیار داشته باشد. در نتیجه صرفا فعلی انجام که مبتنی بر خواست و اراده انسان باشد ارزشمند خواهد بود.
2️⃣ مبتنی بر این مبنای انسان شناسی یک اصل مهم در تعلیم و تربیت شکل گرفته است که از آن به نام اصل حریت و آزادی نام می برند. اصل حریت و آزادی به ما می آموزد که هرکسی برای اینکه واقعا رشد کند و تربیت شود باید در تصمیماتش آزاد باشد و خودش تصمیم بگیرد و با تصمیمات خودش رشد کند، نه اینکه همه چیز را بخاطر تعبد یا اجبار از طرف مربی/والدین انجام دهد. هنر مربی (مثل پدر_مادر) این است که متربی را به سمتی سوق دهد که با اراده و تصمیم خود، راه صحیح را انتخاب کند.
3️⃣ این اصل یکی از مهمترین اصول تربیتی است که متاسفانه بسیاری از مربیان و متربیان بخاطر دلسوزی های غلط از آن غافل شده اند و گاهی با دلسوزی و گاهی با اجبار بجای متربی تصمیم می گیرند و آنها را از رشد و کمال باز می دارند و در واقع به دوره کودکی و ناتوانی آنها امتداد می دهند. شهید مطهری در کلام خود به این اصل و مبنای تربیتی این چنین اشاره می کنند:
🔰 تربيت اجبار بردار نيست
🔹به زور شلاق مى شود نگذاشت كسى دزدى كند ولى با زور شلاق نمى شود روح كسى را امين كرد و الا اگر كسى مثلًا احتياج داشت به اينكه تهذيب نفس بشود و شخصيت اخلاقى اش خيلى عالى بشود مى بردندش يكصد شلاق به او مى زدند، بعد مى آوردند، تربيتش عالى مى شد. يعنى در مسئله پرورش به جاى همه چيز فقط شلاق مى زدند و مى گفتند براى اينكه اين آقا در عمرش هرگز دروغ نگويد و از دروغ گفتن بدش بيايد يكصد ضربه شلاق به او بزنيد كه بعد از شلاق خوردن از دروغ گفتن تنفر داشته باشد.
🔹همچنين است دوست داشتن. آيا مىشود كسى را با ضرب شلاق وادار كرد كس ديگرى را دوست داشته باشد؟ مهر با زور قابل تحميل نيست. اينها را مى گويند امورى كه زورپذير نيست. اگر تمام نيروهاى عالم را جمع كنند و بخواهند محبتى را به زور در دل كسى قرار بدهند يا محبتى را به زور از دل كسى بيرون بكشند ممكن نيست.
📚 مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى، ج20، ص: 247
#مبانی_تعلیم_تربیت
#اختیار
•┈••✾•🍀🌹☘•✾•┈•
@fanoosemellatha
@bineshemotahar_qom