✅ مقام علمی حضرت زهرا سلام الله علیها در بیان آیت الله العظمی جوادی آملی
🎙 آیت الله جوادی آملی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 اندیشه ما» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اسراء: آیت الله العظمی جوادی آملی در جلسه درس امروز خود (16 آذر 1401) با اشاره به ایام فاطمیه، اظهار داشتند: این ایام، ایام فاطمیه است که باید ذکر مصیبتی داشته باشیم، اما اولی در ذکر مصیبت اینها، بازگویی معارف اینها و فضائل علمی اینهاست.
🔸 پایگاه اطلاع رسانی اسراء: آیت الله العظمی جوادی آملی در جلسه درس امروز خود (16 آذر 1401) با اشاره به ایام فاطمیه، اظهار داشتند: این ایام، ایام فاطمیه است که باید ذکر مصیبتی داشته باشیم، اما اولی در ذکر مصیبت اینها، بازگویی معارف اینها و فضائل علمی اینهاست.
🔸 معظم له سپس به ذکر حدیثی از کتاب شریف کافی پرداختند و ابراز داشتند: مرحوم کلینی(رضوان الله تعالی علیه) در کتاب شریف کافی در جلد اول «بَابُ جَوَامِعِ التَّوْحِید» یک روایت مفصلی را از وجود مبارک حضرت امیر نقل می کند «وَ هَذِهِ الْخُطْبَةُ مِنْ مَشْهُورَاتِ خُطَبِهِ ع» این خطبه ای که از اول از اینجا شروع می شود که در جنگ با معاویه در دوره دوم وقتی مردم جمع شدند فرمود: «الْحَمْدُ لِلَّهِ الْوَاحِدِ الْأَحَدِ الصَّمَدِ الْمُتَفَرِّدِ الَّذِی لَا مِنْ شَيْءٍ كَانَ وَ لَا مِنْ شَيْءٍ خَلَقَ مَا كَانَ» این خطبه مفصل است، و اگر کسی بخواهد موحدانه بیندیشد، براهین را از همین می شود گرفت. بعد فرمایش مرحوم کلینی این است: اگر جن و انس جمع بشوند، پیغمبر در بین اینها نباشد، فقط موجودات عادی باشند، بشر باشد و جن، بخواهند مثل حضرت امیر(سلام الله علیه) درباره توحید سخن بگویند که پدر و مادرم فدای او «مَا قَدَرُوا عَلَيْهِ» ممکن نیست. و اگر حضرت گره را باز نمی کرد، این شبهه برای خیلی ها می ماند و زمین گیر می کرد.
🔸 ایشان در تبیین مطلب اظهار داشتند: یک شبهه ای است که از دیرباز پیش ملحدان و منکران توحید بود و آن اینکه خدایی که شما می گویید موجود است از چیست؟ خدا یا «من شیء» است یا «من لا شیء». از دو طرف نقیض که بیرون نیست. اگر «من شیء» باشد پس قبل از خدا چیزی بود و خدا از آن خلق شد. اگر «من لا شیء» باشد، از عدم که چیزی خلق نمی شود. این مال خود خدا. درباره خلقت: خدا جهان را «من شیء» خلق کرد؟ یعنی ذراتی بود این ذرات را خدا جمع کرد و به آن صورت داد؟ اگر «من لا شیء» کرد یعنی عدم را جمع کرد و از عدم عالم را ساخت، اینکه ممکن نیست. پس هم وجود خدا مسئله دارد هم خالقیت خدا! این شبهه از دیرزمان در ملحدان بود، مرحوم کلینی می فرماید این شبهه گلوگیر و نفسگیر را حضرت امیر با آن خطبه نورانی حل کرد که اگر انبیاء و اولیایی نباشند، کسی نمی تواند این جور حرف بزند.
🔸 ایشان ادامه دادند: وجود مبارک حضرت امیر فرمود اصل تناقض را شما متوجه نشدید! نقیض «من شیء»، «من لا شیء» نیست، اینها هر دو موجبه هستند. نقیض «من شیء»، «لا من شیء» است. حالا که فهمیدی سر را بلند کن تا بفهمی. اصلاً اصل تناقض را شما نفهمیدی، حالا جواب سؤال اول: خدا «من شیء» است یا «لا من شیء»؟ می گوییم: «لا من شیء» است، چون هستی او عین ذات اوست. رفع نقیضین نشد. خدا «لا من شیء» است، نه «من لا شیء» تا شما بگویید که «من شیء» باشد اشکال دارد، «من لا شیء» باشد اشکال دارد. نخیر! پس درباره ذات اقدس الهی چون هستی او عین ذات اوست، «لا من شیء» است، از چیزی خلق نشد. اما درباره خلقت عالم؛ سؤال کردید که خدا آیا عالم را «من شیء» خلق کرد یا «من لا شیء»؟ می گوییم: این سؤال غلط است! اصلاً شما نقیضین را متوجه نشدید. درست سؤال بکن. بگو: خدا عالم را «من شیء» خلق کرد یا «لا من شیء»؟ می گوییم: «لا من شیء». این مبدع است. خدا عالم را از چیزی خلق نکرد، نوآوری کرد. چون نوآوری کرد، «لا من شیء» است، نه «من لا شیء»!
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/magham-hazrat-zahra/
#مقام_علمی
#حضرت_زهرا
#آیت_الله_جوادی_آملی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ هیج وجه مسأله الزام حجاب، دلیل شرعی ندارد و امروز بسیاری از مراجع به آن معتقد نیستند
🎙 استاد محمد علی ایازی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 «اندیشه ما» به نقل از پایگاه خبری جماران: روز گذشته یکی از نمایندگان مجلس در گفت و گویی، گفته بود که در برخورد با زنان بی حجاب گفته بود، «امکان دارد در قالب تذکری از طریق پیامک به افراد بیحجاب اعلام شود که شما حجاب رعایت نکردید و سعی کنید به قانون احترام بگذارید. بعد از تذکر، وارد مرحله اخطار میشویم بعد هشدار و در مرحله سوم ممکن است حساب بانکی فرد بیحجاب مسدود شود».
🔻 در این خصوص گفت و گویی را با آیت الله سید محمدعلی ایازی عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم انجام دادیم که مشروح آن در پی می آید:
🔸 این روزها به جای آرام کردن فضا از دهان برخی مجلسیها و افراد سخنان عجیب و غریبی میشنویم. روز گذشته خبر مسدودسازی حساب بانکی زنان بیحجاب موجی از تعجب در میان افراد به وجود آورده است. لطفاً درباره تبعات منفی این طرح صحبت کنید.
🔸 در این زمینه باید به دو نکته اساسی توجه کرد؛ یکی بحث اصلی و مبنائی است که آیا ما در شرع افزون بر حکم حجاب مسئله الزام به حجاب را داریم چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم و آیا این کار یک امر دینی است که بخواهیم کاری کنیم که مردم از طریق زور مجبور به التزام به حجاب شوند، یعنی چیزی را که اعتقاد ندارند انجام دهند؟ آیا این کار درست است یا خیر؟
🔸 این بحث را پیش از این در مقاله مستقلی تحت عنوان «نقد الزام حجاب» در مجله فقه اسلامی دفتر تبلیغات قم توضیح دادم و گفتم این کار نه دلیل شرعی دارد و دلیل عقلی. همه چیزهایی که از امر به معروف و نهی از منکر و جلوگیری از مفسده مطرح میشوند، ادله ای نیستند که قابل استناد باشند؛ بر فرض اینکه عدهای قبول کنند الزام به حجاب از باب نهی از منکر است. باز به قول استاد مطهری نهی از منکر منطق دارد؛ منطق معقولی دارد که از آن منطق در اثربخشی و مفیدیت باید استفاده شود، نه اینکه از هر راهی انجام گیرد.
🔸 مرحوم مطهری مثالی میزند. در یکی از شهرهای آمریکا، زنان قماربازی میکردند؛ گروهی فکر کردند که چه عاملی باعث شده که عدهای قماربازی میکنند. عده ای از طریق موعظه و عده ای با روش های دیگر اقدام کردند؛ اما اثر نبخشید. بررسیهایی انجام شد و ریشه آن را بیکاری و استفاده نکردن از ظرفیت کاری زنان تشخیص دادند و آنان از همین راه، قماربازی را از بین بردند. بعد شهید مطهری میفرمایند، این کار منطق نهی از منکر است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/elzam-be-hejab-vajhe-shrii-nadarad/
#الزام_حجاب
#دلیل_شرعی
#مراجع
#محمدعلی_ایازی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ بازخوانی هویت و رسالت «دانشجو» از منظر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی
🎙 آیت الله مکارم شیرازی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 « سایت اندیشه ما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی ، علم آموزی؛ مهمترین رسالت دانشجویان / دانشجویان و نهضت مطالبه گری / دانشجو و معنویت / دانشجویان و اخلاق مداری / رسالت دانشجویان در صیانت از ارزش های نظام اسلامی / آرمان خواهی و انقلابی گری با چاشنی آینده نگری؛ مهمترین رسالت دانشجویان / لزوم اهتمام دانشجویان به حل مسائل اجتماعی جامعه / سياست بازي؛ بلای جان دانشجويان / رسالت دانشجویان در نظریه پردازی و تولید فکر
🔸 سخن گفتن از دانشجویان، سخن گفتن از میلیونها نفر است، زیرا آنچه به دانشجویان عرضه می شود عرضه به اقشار بسیار گسترده ای از مردم است.بازخوانى تاريخ انقلاب نشان می دهد دانشجویان از جمله عوامل کلیدی پیروزی انقلاب اسلامی به شمار می آیند؛ دانشجویانی که در کنار دیگر اقشار مردم با دست خالى در مقابل ارتش نيرومند زمان شاه ایستادند و پيروز شدند. و هم اکنون نیز در رشد و پیشرفت جامعه ی اسلامی نقش انکار ناپذیری ایفا می کنند.
🔸 لیکن در این میان و با گذشت زمان و آميختن سليقه ها و افكار شخصى و گرايش هاى مختلف و دراز شدن دست مفسده جويان به سوى جوانان و دانشجویان این مرز و بوم، اين روح زلال كه از فطرت پاک نشأت می گیرد با عبور از مغزهاى برخی جریانات غرب زده تدريجاً تيره و تار گشته، و صفاى نخستين خود را از دست می دهد.حال آنکه «دانشجو» در جستجوى راه رستگارى است و همى خواهد زنگار شبهات و اوهام را از آينه درون بزدايد و به سالكان طريق حق پرستى ملحق گردد؛ لذا ضرورت بازشناسى چشم انداز راهبردی دانشجویان با تأکید بر هویت و رسالت حقیقی آینده سازان نظام اسلامی باید مورد توجه قرار گیرد.
🔺 علم آموزی؛ مهمترین رسالت دانشجویان
🔸 در آموزه های اسلامی طلب علم بر زن و مرد مسلمان واجب شده است؛ لذا در كلمات پيامبر صلّى الله عليه وآله وسلّم است: «طَلَبُ العِلمِ فَريضَةٌ عَلى كُل مُسْلم وَ مُسْلمة؛ تحصيلِ دانش بر هر مرد و زن مسلمانى واجب است.» در روایتی از امام صادق عليه السلام نيز می خوانیم: «طلَبُ العِلم فِريضة على كل حال؛ کسب علم در هر حال، واجب است»
🔸 براى آگاهى از توجه اسلام به علم و ارج نهادن به آن، كافى است به اين حديث بنگريم كه پيامبر اكرم صلّى الله عليه وآله وسلّم فرمود:«اغدُ عالماً او مُتَعَلّما او مستمِعاً او مُحِبّا و لا تكن الخامس؛ يا دانشمند باش يا دانشجو يا شنوا از دانشمندان و يا دوستدار آنان، و هرگز نفر پنجمى نباش كه هلاک خواهى شد!»
🔸 لذا دانشجو برای آنکه به مقامات عاليه علمى برسد باید تلاش و كوشش را در فراگيرى علم افزايش دهد،دانشجویان هرگز نبايد از فراگيرى علم و دانش خسته شوند يا گمان كنند به مرحله نهايى علم و دانش رسيده اند باید بدانند به سمتى حركت می كنند كه هر قدر جلوتر می روند وسيعتر می شود.
🔸 البته باید دانست اصل ماهیت علم آموزی باید در چهار مرحله طى شود، اوّل: فراگيرى علم، دوم: تثبيت آن علم، سوم: توسعه و تكميل آن، و چهارم: نشر آن در ميان مردم است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/bazkhani-va-hoviyat-daneshjo-az-manzar-ayatollah-makarm-shirazi/
#دانشجو
#رسالت
#هویت
#آیت_الله_مکارم_شیرازی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ جامعیت خطبه فدکیه، مسائل اعتقادی، اخلاقی، حکمت دستورات دینی، مسائل مربوط به امامت، نبوت، موضوعات قبل و بعد اسلام و جریان فدک تبیین شده است.
🎙 آیت الله سید جعفر سیدان
✂️ برش هایی از متن:
🔸 به گزارش سایت اندیشه ما» به نقل ازایکنا از خراسان رضوی، آیتالله سیدجعفر سیدان، استاد برجسته حوزه علمیه خراسان، شامگاه ۱۶ آذرماه، در مراسم افتتاحیه نهمین دوره از سوگواره «نگین شکسته» که بهمناسبت بزرگداشت شهادت حضرت صدیقه کبری(س) در محل برج آسمان مشهد برگزار شد، اظهار کرد: شب شهادت شخصیتی الهی، یگانه بانوان جهان، دخت پیامبر گرامی، همسر مولا امیرالمؤمنان، امالائمه المعصومین، حضرت صدیقه طاهره است.
🔸 وی ادامه داد: امیدواریم این عرض ادبها و عزاداریها از دوستان حضرتش در همه نقاط جهان مورد عنایت حضرت حق قرار گرفته و مجلس امروز هم مشمول عنایات خاصه پروردگار متعال قرار گیرد و همه کسانی که در این مراسم حضور یافتند و در برگزاری این مراسم باشکوه و ارزنده در تعظیم شعائر دستاندرکار بودند، مورد توجه الهی واقع شود.
🔸 سیدان بیان کرد: شخصیت حضرت فاطمه زهرا(س) شخصیتی نیست که بتوان توصیف کرد. من حدیث کوتاهی را در شخصیت این بانوی بزرگوار به عرض میرسانم که یکی از دهها بلکه صدها حدیث در خصوص شخصیت حضرت است که امیدوارم منظور نظر را برساند.
🔸 وی با اشاره به این حدیث امام صادق(ع) که در صفحه ۱۰، جلد ۴۳ کتاب شریف بحارالانوار آمده است، گفت: متن حدیث به این شرح است: «حدثنا ابن المتوکل، عن السعد آبادی، عن البرقی عن عبدالعظیم حسنی عن الحسن بن عبدالله عن یونس بن ظبیان قال ابوعبدالله علیهالسلام: لفاطمة علیها السلام تسعة اسماء عندالله عزوجل: فاطمة و الصدیقة و المبارکة و الطاهرة و الزکیة و الرضیة و المرضیة و المحدثة و الزهراء. ثم قال: تدری لای شیء سمیت فاطمة علیها السلام؟ قلت: اخبرنی یا سیدی. قال: فطمت من الشر. قال: ثم قال علیهالسلام: لولا ان امیرالمومنین علیه السلام تزوجها لما کان لها کفو علی وجه الارض الی یوم القیامة آدم فمن دونه.»
🔻 اسامی ۹ گانه حضرت زهرا(س) نزد خداوند
🔸 وی افزود: حضرت عبدالعظیم حسنی از حسن بن عبدالله از یونس بن ظبیان از امام جعفر صادق(ع) نقل میکند که فرمود: حضرت فاطمه(س) را در پیشگاه خداوند متعال ۹ اسم است: «فاطمه»، «صدیقه»، «مبارکه»، «طاهره»، «زکیه»، «راضیه»، «مرضیه»، «محدثه» و «زهرا».
🔸 سیدان ادامه داد: سپس فرمود: «آیا میدانی چرا او فاطمه نامیده شده است؟» گفتم: «شما بفرمایید ای آقای من.» فرمود: «چون از هر شر و بدی به دور است» و آنگاه فرمود: «اگر امیرالمؤمنین(ع) با او ازدواج نکرده بود، در روی زمین تا روز قیامت هیچ همسر و همتایی در میان بنیآدم برای او نبود.»
🔸 این استاد حوزه علمیه خراسان بیان کرد: معنی فاطمه که منزه و دوری از هر شر و بدی است در آیه تطهیر به این مسئله یعنی منزه بودن حضرت اشاره شده است.
🔻 برتری حضرت صدیقه طاهره(س) نسبت به انبیا
🔸 وی با اشاره به اینکه کفوی جز امیرالمؤمنین(ع) برای ازدواج با حضرت زهرا(س) وجود نداشت، اظهار کرد: این تعبیر محتوای مهمی دارد و لذا از این تعبیر مرحوم علامه مجلسی چنین استفاده کردند و بیان نمودند تعبیر محتوای این روایت این است که حضرت زهرا(س) به جز پیامبر اعظم(ص)، از همه انبیای العزم الهی برتر هستند، یعنی شخصیت ایشان چنان شخصیتی است که همه کمالات انبیاء را دارند و به جز وجود مقدس پیامبر گرامی از همگان برتر است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/jameiyat-khotbe-fadak/
#اخلاق
#اعتقادات
#جامعیت_خطبه_فدکیه
#حکمت
#سید_جعفر_سیدان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ این معارضان، محارب نیستند
🎙آیت الله محمد سروش محلاتی
✂️ برش هایی از متن:
🔻حرکتهای اعتراضی در نظام اسلامی که به خشونت میانجامد، دو گونه است:
الف) خشونت هایی که توسط گروهها و سازمانهای مسلح انجام میشود. سازمانهایی که به هدف براندازی حکومت و یا ضربه زدن به آن از راه به قتل رساندن افراد موثر حکومت تشکیل میشود.
ب) خشونت هایی که توسط افراد معترض پراکنده-- که چه بسا در اثر فقدان فضای اعتراض مسالمت آمیز و یا کم تحملی حکومتها-- انجام میشود. افرادی که وابستگی به یک سازمان عملیات مسلحانه ندارند و صرفا در جریان حرکت اعتراضی مردمی، دست به خشونت زده و موجب قتل و یا آسیب برخی عناصر حکومتی میشوند.
🔻نوع اول در فقه "فئه باغیه" نامیده میشود و حکومت موظف است با آنها قتال نموده و سازمانشان را منهدم سازد.
ولی نوع دوم مشمول حکم باغی نیستند و برخورد با آنها متفاوت است.
شیخ طوسی و به تبع او فقهای دیگری، حکم "بغی" را به گروه اول اختصاص داده اند: یعتبر فی جریان حکم البغاه کونهم فی منعه و کثره لایمکن کفهم و تفریق جمعهم الا بالاتفاق و تجهیز الجیوش و القتال، فاما ان کانوا نفرا یسیرا کالواحد و الاثنین و العشره و کیدهم ضعیف لم یجر علیهم حکم اهل البغی. صاحب جواهر همین نظر را تایید میکند.
🔻برای تبیین این تفاوت استناد شده به ماجرای اقدام ابن ملجم در ترور امیرالمومنین که حضرت در زمان جراحت، توصیه به احسان به ابن ملجم نمودند و سفارش کردند که در صورت مرگ، فرزندان، او را عفو کنند!
إِنْ أَبْقَ فَأَنَا وَلِيُّ دَمِي وَ إِنْ أَفْنَ فَالْفَنَاءُ مِيعَادِي وَ إِنْ أَعْفُ فَالْعَفْوُ لِي قُرْبَةٌ وَ هُوَ لَكُمْ حَسَنَةٌ فَاعْفُوا أَ لاٰ تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اَللّٰهُ لَكُمْ (نامه ۲۳ نهج البلاغه)
این سخن امیرالمومنین گویای آن است که اگر معترضی دست به سلاح هم ببرد و شخص امام معصوم را هم به قتل برساند مشمول حکم بغاه ( ویا محاربان) نیست و:
اولا: جنایت او در حوزه حقوق خصوصی مطرح میشود و مجازات او به عنوان قصاص بوده و در اختیار اولیای دم میباشد و نباید آن را مصداق محاربه تلقی نموده و کیفر را وظیفه حکومت دانست.
ثانیا: در برابر همین افراد جنایتکار و قاتل هم عفو و گذشت از سوی اولیای دم، پسندیده بوده و بر قصاص ترجیح دارد.
🔻از سوی دیگر باید توجه داشت که بلحاظ مبانی فقهی به هر کسی که علنا مبادرت به قتل دیگری میکند "محارب" اطلاق نمیشود. در قرآن کریم قبل از آنکه مجازات محارب بیان شود "فساد فی الارض" به موضوع آن افزوده شده، یعنی "محاربی که مفسد فی الارض" است دارای آن مجازات است:
«إِنَّمَا جَزَ ٰۤؤُا۟ ٱلَّذِینَ یُحَارِبُونَ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ وَیَسۡعَوۡنَ فِی ٱلۡأَرۡضِ فَسَادًا أَن یُقَتَّلُوۤا۟ أَوۡ ....»[سوره مائده/٣٣]
از این رو فقهای بزرگ به قید "فساد فی الارض" در تفسیر محاربه توجه داشته اند مثلا صاحب جواهر پس از آنکه محاربه را به سلاح کشیدن برای ایجاد رعب و خوف در مردم میداند، این قید را اضافه میکند که: بگونه ای که "قصد فساد فی الارض" تحقق داشته باشد: علی وجه یتحقق به صدق اراده الفساد فی الارض. وی در ادامه تاکید میکند که در صدق محاربه قصد رعب و وحشتی ملاک است که موجب فساد فی الارض باشد: و المدار علی قصد الاخافه الذی یتحقق به الفساد فی الارض(جواهرالکلام/ج۴۱/ص۵۶۴ و ۵۶۶)
همین نکته مورد توجه علامه طباطبایی نیز بوده است، او میگوید: "سعی برای فساد در زمین" معنای محاربه را مشخص میکند از قبیل راهزنانی که امنیت عمومی را مختل میسازند، پس صرفا محاربه کافی نیست، چه اینکه هرگز رسول خدا با کفاری که میجنگیدند، پس از پیروزی چنین رفتاری نداشت و آنها را اینگونه مجازات نمیکرد.(المیزان/ج۵/ص۳۲۶) ......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/in-moarezan-mohareb-nistand/
#معارض
#محارب
#آیت_الله_محمد_سروش_محلاتی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ ریشه های بحران موجود
🎙استاد حمیدرضا شریعتمدای
✂️ برش هایی از متن:
1 ریشه های بحران کنونی اجتماعی چه چیزی است؟
2 سهم مدیریت فقهی واجرای دولتی احکام در بحران چیست
3 سهم نا مناسبات سیاسی اقتصادی وفرهنگی در بحران موجود چگونه توزیع می شود؟
4 راهکار های برون رفتن از بحران از منظر حوزه دین چگونه است؟
۱. در اینکه کشور ما گرفتار بحرانهای مختلف، و گاه پیچیده و درهمتنیده است، تردیدی نیست. برخی، اعتراضات جاری در ایران را که گاه به آشوب و اغتشاش تبدیل شده و مورد سوءاستفادهی بیگانگان و براندازان قرار گرفته را بحران تلقی می کنند، درحالی که این ناآرامیها بهخودیِ خود، بحران یا بحرانِ سختی نیست و حتما دیر یا زود، مهار خواهد شد. برخی ویژگیهای این اعتراضات، ازجمله، نداشتنِ سر و سازمان، نقض برخی هنجارها و ساختارهای پذیرفتهشدهی اخلاقی و مذهبی، ابعادِ خشونتآمیزِ آن، و تمرکز بیشاز حدِّ آن بر موضوع سبکزندگی(بهجای مطالباتی چون حلّ مشکلات معیشتی)، مانع پیوستنِ تودهایشدنِ این اعتراضات گردید. اعتراضات و تجمعاتِ بزرگ و بینظیرِ ایرانیانِ مخالفِ جمهوری اسلامی در خارج از کشور نیز بهخاطر عواملی، شبیه همانهایی که گفته شد، نتوانست پژواک نمایانی در داخل کشور داشته باشد و حتی نتوانست با اعتراضات داخلِ کشور، پیوندهای جدی و روشنی برقرار کند.
اما بحرانهای اصلیِ ایران را باید با نشانه هایی دیگر و در لایههایی عمیقتر از اعتراضات جاری جست و یافت. اعتراضات کنونی محصول یا نشانهی یک یا چند بحران دیگر است که شاید بتوان از آن، تحت عنوان بحران هویت یا بحران الگوهای زیستی یاد کرد.
۲ و ۳. تبیین دقیق و تحلیل عمیق این بحرانها نیازمندِ دادههای مطمئنِ پیمایشی و نیز تخصص در مطالعات اجتماعی است، اما براساس برخی مطالعات و اطلاعات، و در حدّ گمانهزنی، درخصوص نسبتِ این بحرانها با مؤلفهی دین(فقه/ شریعت)، میتوان گفت که تمرکز زیاد/نامتوازن و غیرهوشمندانهی نظام فرهنگی و آموزشیِ کشور، بر هویت دینی، آنهم هویت تشیع فقاهتی(و نادیدهگرفتنِ دیگر مؤلفههای هویتی، و نیز خرده هویتهای دینی، مذهبی و قومی)درکنارِ ناکامی در ارائهی الگوهای موفق، امروزین و جذاب از سبک زندگیِ ایرانیاسلامی برای نسلی که زادن و بالیدنش در فضای دیجیتال بوده، ازجمله، عوامل بحرانهای معطوف به هویت و سبک زندگی است. نسلِ جدید که از آن به نسل زِد(z)، تعبیر میشود، اولاً، بنابه دلائلی، ازجمله، عدم تمرکزِ پدران، مادران و نهادهای تربیتی و فرهنگی بر رسالتهای تربیتیشان،(که خودش ناشی از عوامل مختلفِ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است) جذب و دستپروردهی جهانی دیگر(با ابعاد ناشناخته) شدهاند که بُعد فانتزی و تخیلیاش بر بُعد واقعیاش غلبه دارد، و بهجای همهی تعلقات هویتیِ ملی، مذهبی و حتی خانوادگی، نوعی بیتعلقی یا جهانوطنی را در جان و روانِ این نسل، رسوخ دادهاند. طبعاً در میدانیافتن و اثرگذاریِ این دنیای جدید، حاکمان و بانیانِ دنیای سنتی، و ازجمله، جهان دینی، حتماً نقش تعیینکنندهای داشتهاند. اشتغال فرهنگبانان و مرزبانانِ دین و فرهنگ دینی به سیاست، سپردن فرهنگ به نهادهای غیرفرهنگی، ماندنِ داعیان و عالمان دین در کهنالگوهای نوناشده و درجامانده، بدون شناختن و بهرسمیتشناختنِ تحولها و تکثرها، و سرانجام ناکارآمدی یا ناکافیبودنِ انواع گوناگونِ رسانهها، اعم از رسانهی ملی تا رسانههای سنتیِ دینی هرکدام کمی تا قسمتی در طردِ نسل جدید از این سو، و پرتابشدنش به آن دیگر سوهای ناشناخته و بیرون از کنترل، ایفای نقش کردهاند؛
اگر بخواهیم بنیانهای نظریِ این ناکامیها را در نگرههای دینی بجوییم(و البته همهی مشکلات را نباید در نگرههای دینی جست)، میتوانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/rishe-haye-bohran-mojod-2/
#بحران
#ریشه
#حمیدرضا_شریعتمداری
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ درجات علم حضرت فاطمه (س) در دانستن گذشته و آینده
🎙 گفتاری از آیت الله سید صادق روحانی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 در کتاب عیون المعجزات از جناب سلمان و از عمّار در حدیثى آمده است که: فاطمه علیها السلام امیرمؤمنان را ندا داد و گفت: «یا عَلى، أدن لِأحدّثک بِما کان وَ بِما هُوَ کائِن وَ بِما لَمْ یَکُن إلى یَوْم القیامَهِ حِیْنَ تَقومُ النّاس»؛ (1) على جان! نزدیک بیا تا از رخدادهاى گذشته و حال و آینده و آنچه تا روز رستاخیز رخ خواهد داد، به شما خبر دهم! و نیز در همین کتاب عیون المعجزات، ضمن حدیثى از خود آن حضرت آمده است که: «وَ أَنَا مِن ذلِکَ النّور أعْلمُ ما کان وَ ما یَکُون وَ ما لَمْ یَکُن إلى یَوم القیامَهِ حِیْنَ تَقومُ النّاس» (2) و من از همان فروغ محمّدى هستم، و رخدادهاى گذشته و حال و آینده و آنچه را تا روز رستاخیز رخ خواهد داد، مى دانم.
🔸 این روایت را مرحوم صدوق در کتاب هاى خویش نظیر عیون و علل الشّرایع و معانى الْأخبار و… آورده است. افزون بر آنچه آمد، روایاتى به این مضمون از پیشوایان معصوم علیهم السلام رسیده است که بر این حقیقت گواهى مى کند؛ نظیر این روایت که: پیشوایان اهل بیت علیهم السلام حجّت ها و برگزیدگان خدا بر آفریدگانش هستند و فاطمه، حجّت راستین و پُرشکوه خدا بر آنان. «أنَّ الْأئِمَّهَ حُجَجُ اللّهِ عَلى خَلْقِهِ وَ فاطمهُ حُجه اللّه عَلَیْهِم»؛ (3) و یا بسان این حدیث که مى فرماید: فاطمه پاره اى از وجود پیامبر است؛ از این رو خدا به خشنودى او خشنود و به خشم او خشمگین مى گردد. (4) روشن است که این ملازمت و هماهنگى خشنودى و خشم خدا با او، نیازمند علم و دانش به همه چیزهایى است که خداى را خشنود و یا خشمگین مى کند، و باز در شکوه دانش و خِرد و جایگاه والاى علمى فاطمه علیها السلام همین بس که چنین حجم عظیمى از دانش و معنویت از راه آموزش هاى عادى و شناخته شده به دست نخواهد آمد. و اما موضوع خشم و آزردگى وجود گرانقدر زهرا علیها السلام، به دلیل غصب خلافت شرعى امیرمؤمنان بود، و جریان غصب فدک نیز در جهت تضعیف اقتصادى آن بزرگوار و در تنگنا قرادادن او دنبال شد،
🔸 چرا که آن حضرت در آن شرایط بحران زا نخستین منتقد و بزرگترین مخالف جریان خلافت غاصب و زورمدار بود، و نیز مى دانیم که زهرا علیها السلام پس از آن که جریان سقیفه شأن نزول و داستان فرود آیه قُربى بر پیامبر و آنگاه فرا خواندن دخترش فاطمه و اعطاى فدک به او را انکار نمود، از راه ارث پدرى، آن را مطالبه نمود، چرا که موضوع دفاع از حق و باز پس گرفتن آن از غاصب و ظالم، نه تنها کارى شرعى و اخلاقى که گاه لازم و واجب است، همچنانکه بر غاصب نیز بازگرداندن حقوق دیگران واجب است.
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/darajat-elam-hazrat-fateme/
#حضرت_فاطمه_زهرا
#درجات_علمی
#آیت_الله_سید_صادق_روحانی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ حق کمتر، کیفر بیشتر؟!
🎙 آیت الله محمد سروش محلاتی
✂️ برش هایی از متن:
🔻 این روزها بحث اجرای حد محارب است یعنی کسی که با بر کشیدن سلاح -- حتی اسلحه سرد -- اخلال در امنیت بوجود میآورد. ولی آیا در مسائلی که مورد اختلاف نظر بین فقهاست، حکومت میتواند با استناد به برخی فتاوی، به اعمال حداکثر مجازات اقدام کند و فتاوای معتبر مخالف را نادیده انگارد؟
چه بسا به استناد فقه و فتوی، خون کسانی ریخته شود که به نظر بسیاری از فقهای بزرگ، آنها مستحق قتل نیستند.
در اینجا به چند مساله اختلافی درباره مجازات محارب اشاره میکنم:
1️⃣ آیا مفسد فی الارض مثل محارب، مستحق اعدام است؟ از نظر امام خمینی افساد فی الارض فقط در شرایطی که ویژگیهای محارب را داشته باشد یعنی تعرض مسلحانه به دیگران کند (با رعایت شرایط دیگر محارب) اعدام میشود. از نظر ایشان افساد اقتصادی یا فرهنگی یا اجتماعی، چنین مجازاتی ندارد ولی آیت الله مکارم مجازات محارب را به مفسدان هم تعمیم داده و همه کسانی را که اشاعه فحشا میکنند، یا در اخلاق جامعه خللی ایجاد میکنند، یا در اعتقاد و فرهنگ مردم و یا معیشت و اقتصاد اخلال میکنند، مفسد فی الارض دانسته و حکم محارب را بر آنها جاری میکند:
«ان الذین یریدون ان تشیع الفاحشه فی الذین آمنوا او یریدون ایجاد الاخلال فی امن البلاد او اخلاق المجتمع او ما یرتبط بالمساله الاعتقادیه و الثقافیه او الاقتصادیه داخلون کلهم فی عنوان المفسد فی الارض ویجری علیهم حد المحاربین»(انوارالفقاهه(کتاب الحدود)،ج۳، ۳۰۸)
سوال این نیست که با این نگاه، چه گستره ای از شهروندان محارب اند و بخصوص چه کسانی از اندیشمندان و نویسندگان و هنرمندان، بدلیل اخلال در مسائل اعتقادی و فرهنگی -- بخصوص با معیارهای همان مرجع درباره رایتل و مانند آن -- مستحق مجازات محاربه اند؟ بلکه سوال این است که قانونگذار در مجلس و یا قاضی در محکمه، با چه حجت شرعی فتوای امام خمینی را کنار میگذارد و به استناد این فتوای مخالف و یا مشابه آن، حکم اعدام بعنوان افساد فی الارض صادر میکند؟
2️⃣ آیا عنوان محارب اختصاص به اشراری دارد که برای ناامنی در جامعه سلاح میکشند تا مردم را بترسانند مثل قطاع الطریق، یا شامل معترضان سیاسی که دست به خشونت میزنند و با حکومتی ها معارضه دارند نیز میشود؟ برخی فقها مثل آیت الله مومن قائل به این تعمیم هستند ولی برخی دیگر با آن مخالفند. آیت الله سید محمود هاشمی شاهرودی که سالها در شورای نگهبان و ریاست قوه قضاییه حضور داشت و برجسته ترین فقیه نظام بود، با این تعمیم مخالف بود و در یک مقاله مفصل به رد نظر آيت الله مومن پرداخته و آن را مخالف دلالت آیه و روایات و کلمات فقها دانسته و نتیجه گرفته است:
محارب در آيه شریفه اختصاص دارد به کسی که به قصد افساد در زمین، سلاح میکشد و معنای افساد در زمین عبارت است از اخلال در امنیت مردم و ترساندن آنها و تجاوز به مال و جان و ناموسشان. واین معنا شامل "باغی" یا کافری که به جنگ با دولت اسلامی و "قیام" در برابر آن برخاسته است مادام که مرتکب محاربه به معنای مذکور نشده باشد،نمیشود و در این صورت نیز از آن جهت که مرتکب این قسم از محاربه شده مصداق محارب است.(بایستههای فقه جزا،ص۲۳۵)
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/hagh-kamtar-keyfar-bishtar/
#اعدام
#حق
#کیفر
#آیت_الله_محمد_سروش_محلاتی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ روایت اشرفی اصفهانی از نگرانی آیتالله العظمی سیستانی در قبال وقایع اخیر ایران
🎙 استاد محمد اشرفی اصفهانی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 « سایت اندیشه ما» به نقل از پایگاه خبری جماران: بیش از دو ماه و نیم از شروع اعتراضات در کشور که در پی فوت خانم مهسا امینی شروع شد، می گذرد. در این مدت اتفاقات تلخی نیز همچون بروز خشونت در کنار تجمعات خیابانی، دستگیری ها و... رخ داده است که موجب نگران و آشفتگی بیشتر در جامعه شده است.
حجت الاسلام و المسلمین محمد اشرفی اصفهانی به خبرنگار جماران گفت: در مهرماه پس از سه و چهار سال سفر به عتبات عالیات و دیدار با آیتاللهالعظمی سیستانی توفیق بنده شد. البته ایشان ملاقاتهای محدودی دارند؛ اما این توفیق نصیب بنده شد و خدمت ایشان رسیدم. آیتالله سیستانی نسبت به بنده و پدر بزرگوارم شهید محراب لطف فوقالعادهای داشتند و از ایشان بسیار تجلیل کردند. به ایشان عرض کردم آیا از اخبار ایران مطلع هستید؟ فرمودند، «بله. من در جریان کامل اتفاقات ایران هستم و مطالب سایتها را بررسی و مطالعه میکنم و نسبت به اوضاع ایران بسیار نگران هستم». ایشان به صراحت نسبت به «اوضاع ایران و مذهب تشیع» اظهار نگرانی کردند.
🔸 در خصوص این اتفاقات با حجت الاسلام و المسلمین محمد اشرفی اصفهانی فرزند شهید محراب آیت الله اشرفی اصفهانی گفت و گویی داشتیم.
🔹 مشروح گفت و گو:
جنابعالی اولین نفری بودید که چند ماه قبل نسبت به عملکرد گشت ارشاد اعتراض کردید و خواستار جمعآوری گشت ارشاد شدید. اخیراً دادستان کل کشور خبر از تعطیلی گشت ارشاد داده است. در این زمینه چه نظری دارید؟
🔺 به نظرم ضمن تحلیل ریشههای ناآرامیهای اخیر در کشور، مسئولان کشور را باید در برخی روشها و قوانین تجدیدنظر کنند. باید این مشکل و معضل که خطری جدی برای نظام جمهوری اسلامی محسوب شود، از جوانب مختلف بررسی و در راستای رفع آن اقدامی صورت گیرد.
🔸 زمانی که خانم مهسا امینی فوت کرد، بنده با جماران مصاحبهای داشتم. در آن مصاحبه صریحاً اعلام کردم من با وجودی که در حال حاضر سمتی در جمهوری اسلامی ایران ندارم، اما اگر از من خواسته میشد در این ماجرا ورود پیدا کنم، حقیقتاً وارد میشدم و اجازه نمیدادم این مسائل سخت و ناگوار رقم بخورد و سبب شود نظام تهدید شود و خون شهدای فراوان و شخصیتهای بزرگی مثل شهدای محراب زیر سؤال رود و خدایناکرده موجب تضعیف نظام شود.
🔸در جامعه ما فقر و نابرابری، بیکاری و انواع تبعیض غوغا میکند
جامعه انباشته از برخی مشکلات است .......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/ashrafi-esfahani-negarani-ayatollah-sistani/
#نگرانی
#آیت_الله_سیستانی
#ایران
#اشرفی_اصفهانی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ حکم جرم هایی مانند ترساندن مردم، بستن خیابان و زخمی کردن شخص مقابل «اعدام» نیست بلکه حکم این مجرمان یا متهمان ازجمله «نفی بلد» است.
🎙 آیت الله رحمت
✂️ برش هایی از متن:
🔸 «اندیشه ما» آیت الله رحمت، عضو دفتر استفتائات بیت امام خمینی(ره) و از شاگردان ایشان، معتقد است: حکم جرم هایی مانند ترساندن مردم، بستن خیابان و زخمی کردن شخص مقابل «اعدام» نیست بلکه حکم این مجرمان یا متهمان ازجمله «نفی بلد» است.
🔸 «محارب» اگر «قاتل» باشد، حکم او «اعدام» است
🔸 آیت الله رحمت اظهار کرد: در حکم «محاربه» میان فقها اختلاف نظر بسیار وجود دارد و بحثی طولانی است، اما آنچه که امام خمینی(ره) مطرح فرمودند عبارات معروفی است از جمله اینکه «محارب» اگر «قاتل» باشد، حکم او «اعدام» است و در صورتی که جرم ارعاب و ترساندن باشد، حکم آن «نفی بلد» یا «قطع دست و پای مخالف» است.
🔸 مراقبت می خواهد که بحث و احکام محاربه سیاسی نباشد
🔸 وی درباره برخی از احکام محاربه گفت: مراقبت می خواهد که بحث و احکام محاربه سیاسی نباشد. بحث های محاربه، جدای از بحث های سیاسی است.»
🔸 مراجع تقلید نظر خود درباره احکام محاربه را اعلام کنند
🔸 آقای رحمت تصریح کرد: ضروری است که مراجع عظام نظر خود درباره احکام محاربه که این روزها اجرایی می شود را اعلام کنند. همچنین حوزه های علمیه باید این احکام را مورد بحث و بررسی قرار دهند.
🔸 وی تأکید کرد که قاضی پرونده هایی با حکم محاربه، اگر مجتهد باشد، باید نظر اجتهادی خود را در مورد این مساله مطرح کند.
🔸 وی معتقد است: امروز مساله اصلی این است که پرونده هایی که به عنوان محاربه ساخته می شود، چه پرونده هایی است و چگونه تشکیل و نوشته می شود و به دست قاضی می رسد؟ مجریان احکام محاربه چه کسانی هستند؟ و این حکم چگونه اجرا می شود؟ آیا قاضی در حکم دادن مستقل است؟ آیا مطالبی که از متهم اخذ شده در چه شرایطی است؟
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/hokm-jorm-tarsandan-va-bastan-khiyaban/
#اعدام
#ترساندن
#اعدام
#جرم
#حکم
#آیت_الله_رحمت
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ افساد فی الارض؛ ابهام مفهومی، مفاسد عملی (تحلیل حقوقی ماده 286 قانون مجازات اسلامی)
🎙 استاد محسن برهانی
🔸 یکی از عناوین بحث انگیز در قلمرو حقوق کیفری اسلام، افساد فی الارض است؛ عنوانی که از یک سو مستندات فقهی ذکرشده برای آن، تکافوی اثبات چنین جرمی را نمیدهد و از سوی دیگر، کاربرد گسترده آن در حقوق کیفری ایران سایه سنگین مصلحت را بر پذیرش این تاسیس مشکوک فقهی گسترانده است. با پذیرش تعریف موسع از عنوان مفسد فی الارض در قانون جدیدالتصویب مجازات اسلامی باید نگاهی دوباره به مبانی فقهی این مجازات انداخت و از آن طریق به تحلیل رویکرد پذیرفته شده قانون مجازات اسلامی همت گمارد. در مقاله پیشرو به اثبات خواهد رسید که این مجازات مستند قابل اتکایی در فقه اسلامی ندارد و بیشتر فقها آن را به عنوان جرمی مستقل شناسایی نکرده اند. نیز روشن خواهد شد که رویکرد قانون مجازات اسلامی، چیزی جز استعمال گسترده عنوانی مبهم و مشکوک با عباراتی قابل تفسیر نیست و خطرهای بالقوه گسترهای را علیه جامعه اسلامی و شهروندان آن ایجاد خواهد کرد.
🔺 جهت مطالعه این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/efsad-felarz-ebham-mafhomi/
#افساد_فی_الارض
#ابهام_مفهومی
#مفاسد_علمی
#قانون_مجازات_اسلامی
#محسن_برهانی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa
✅ کسانی که با دولت اسلامی به مقابله می پردازند و به اغتشاش دست میزنند "باغی" هستند و حکم محارب شامل آنها نمی شود.
🎙 آیت الله کاظم قاضیزاده
✂️ برش هایی از متن:
🔸 مقدمه :ازآنجاکه آیه ۳۳ سوره مبارکه مائده به موضوع محاربه و افساد فیالارض پرداخته است اخیراً تفسیر و تعیین مصادیق آن در جامعه با واکنشهایی همراه بوده است.. برخی معتقدند که اغتشاش و اختلال در نظم ومقابله با حاکمیت از این طریق از مصادیق محاربه است مرتکب بایستی به مجازات حدی محاربه محکوم به مجازات گردد. برخی دیگر باور دارند که اغتشاش و اختلال در نظم امنیت اجتماعی از مصادیق "بغی" هستند .
🔸 فرق بغی و محاربه این است که در جرم محاربه شرط نیست که محارب قدرت براندازی نظم سیاسی موجود را داشته باشد و حتی اگر یک نفر بهمنظور ایجاد رعب و وحشت در جامعه تجرید سلاح نماید محارب شمرده میشود؛ ولی در بغی شرط است که بهصورت سازمانیافته و گروهی بوده و قدرت نظامی هم داشته باشد. گروهی هم بر این به باروند که اغتشاش و سلب امنیت اجتماعی از مصادیق افساد فیالارض شمرده میشود.در حالی به لحاظ فقهی محاربه، بغی و افساد فیالارض سه مفهوم مجرمانه متفاوت هستند که به لحاظ مفهوم، مصداق و ماهیت رفتار مجرمانه متفاوت هستند.
🔸 آیة الله کاظم قاضیزاده از مفسران و اساتید درس خارج حوزه علمیه قم به بررسی تفسیری و فقهی جرم پرداخته است که گزارش مختصر آن خدمت محققان و فقهپژوهان گرامی تقدیم میگردد.
🔻 هدف از این بحث، پاسخدادن به سه سؤال زیر است:
1 محاربه چیست؟
2- آیا کسانی که در عصر غیبت با حکومت به مقابله و اغتشاش دست میزنند شامل حکم محارب میشوند؟
3 بر اساس فقه اسلامی آیا “مفسدفیالارض غیر محارب” نیز مجازاتی مشابه چهار نوع کیفر آیه ۳۳ سوره مائده را دارد؟
🔺 ابتدا آیة الله کاظم قاضیزاده: به معنای لغوی محاربه و مقاتله پرداخت . وی با اشاره به آیه 32 سوره مائده در باب مجازات مفسدفیالارض بیان داشت: فساد در مقابل صلاح است و یک مفهوم گسترده و مشککی را دارد؛ لذا بهکرات در قرآن واژه فساد را میبینیم. وی همچنین در تبیین مفهومی محاربه بیان داشت: آنچه که در محاربه است، یک حَرَب است و یک حرّب. . حَرَب به معنای سلب است و محارب دنبال گرفتن چیزی (جان یا مال) است یا حرَب به معنای جنگیدن است درحالیکه مقاتله، کشتن یا کشتهشدن در کارزار و میدان نبرد است محاربه آن است که با سلاح سبب ترساندن مردم شود و آرامش مردم را سلب میکند و قصد جان و مال مردم را داشته باشد. اما در مورد مقاتله بهعنوانمثال دو قبیله بر سر یک اختلاف با هم میجنگند.
🔹 نظر مفسران قرآن:
وی افزود :از میان مفسران طبرسی آیه ۳۳ سوره مائده را درباره قاطع الطریق میداند یعنی کسی که راه را بر مسافران میبندد و اموال آنها را میدزدد. نقلی از اهل بیت علیهم السلام می آورد که فرمودند هرکس سلاح خود را آشکار سازد و راه را با رعب و وحشت ببندد، مشمول این آیه است و از سوی دیگر، حدّ محارب نه براساس تخییر بلکه براساس تناسب است.یعنی کسی که فقط اخافه می کند و مال و جانی را مورد تعرض قرار نمی دهد فقط نفی بلد می شود . به ترتیب شدت حکم شدید تر می شود ......
🔺 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/kasani-ke-ba-dolat-eslami/
#باغی
#اغتشاش
#دولت_اسلامی
#محارب
#آیت_الله_کاظم_قاضی_زاده
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishemaa
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
اینستاگرام:
https://www.instagram.com/andishemaa