✳️ باید به شدت نسبت به فرسایش مغزها در حوزه علمیه حساس باشیم
🎙 استاد ابوالقاسم علیدوست
✂️ برش هایی از متن:
🔹 بررسی دغدغههای مراجع و مصلحان حوزه نسبت به وضعیت علمی حوزههای علمی مهم است، ما در هیچ زمانی نمیتوانیم بگوییم وضعیت حوزههای علمیه شیعه مثل امروز خوب بوده است. علی رغم آنکه شیعه در دوران آخوند خراسانی نسبت به وضعیتهای دیگری بهتر بوده و تحت فشار سیاسی نبوده است و وضعیت حوزههای علمیه یک وضعیت متوسطی بوده، اما در عین حال اصلا شرایط و امکانات طلاب با امروز قابل قیاس نیست. حال اگر بر این وضعیت معیشتی و امکاناتی سخت طلاب و حوزههای علمیه در گذشته، فشار سیاسی اهل تسنن و حکومتها را بر حوزههای علمیه اضافه کنیم، وضعیت بسیار اسف بار بوده است.
🔹 تشریح و تأکید بر وضعیت خوب حوزههای علمیه از منظر امکاناتی و سخت افزاری نسبت به همه دورانهای گذشته، به معنی آگاه نبودن از کمبودها و نقصها در این عرصه نیست، البته به نظر میرسد که امروز فشار اجتماعی بیشتر از فشار اقتصادی بر طلاب و روحانیت وارد میشود که امید داریم برطرف شود.
🔹 حوزههای علمیه امروز از نظر مجموعه مسائل سیاسی و حکومت امکانات و سخت افزاری، از منظر علمی و نرم افزاری و برنامه ریزی آموزشی، اصلا قابل قیاس با دورانهای گذشته حوزههای علمیه نیست، اما نسبت به این وضعیت مطلوب، گزارشهایی که واصل شده است، وضعیت خوبی را نشان نمیدهد و بیش از این خوب نبودن، بد نمابودن حوزههای علمیه در حال گسترش است.
🔹 ظرفیتهای حوزه علمیه هم که البته باید دیده شود، متأسفانه دیده نمیشود، یعنی وقتی اساتید، مسئولان مربوطه، مدیران اجرایی قصد داوری نسبت به حوزههای علمیه را دارند، دچار یک حجاب معاصرتی میشوند. کمیّت و کیفیت پژوهشهای حوزههای علمیه با ۴۰ سال گذشته اصلا قابل قیاس نیست، متأسفانه این میزان زیاد پژوهشهای خوب نه در رسانه ملی، نه در رسانههای جمعی و نه در جامعه بیان نمیشود و یک بد نمایی نسبت به حوزههای علمیه صورت میگیرد.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/farsayesh-maqz-dar-howze/
#حساس
#فرسایش
#مغز
#حوزه_علمیه
#ابوالقاسم_علیدوست
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ تقریب، وحدت و امتگرایی از وجوه بارز سیره امام رضا(ع)
🎙 استاد علی راد
✂️ برش هایی از متن:
🟢 حجتالاسلام علی راد، دانشیار دانشگاه تهران تاکید کرد: امام رضا(ع)، تاکید بر تقریب و وحدت و امتگرایی داشتند از این رو از وجوه برجسته سیره آن امام عزیز، امتگرایی و تقریب مؤمنین و مسلمین است.: در روزگار امام رضا(ع)، چالشهای جامعه اسلامی در حوزه مباحث فرهنگی، امامت، خلافت، سیاست و حکومت، شایع بوده است.
🟢 وی افزود: امام رضا(ع) با رصد دقیق جریانات حاکم بر امت اسلامی، تلاش کردند مانع انشقاق و انشعاب امت اسلامی شوند لذا تاکید بر تقریب، وحدت و امتگرایی داشتند از این رو از وجوه برجسته سیره آن امام عزیز، امتگرایی و تقریب مؤمنین و مسلمین است.
🟢 دانشیار پردیس فارابی دانشگاه تهران اضافه کرد: وجه برجسته دیگر سیره امام رضا(ع)، گفتوگو و گفتمان با دگراندیشان است و شاهد مناظرات امام رضا(ع) با جریانات فکری غیراسلامی و جریانات فکری متنوع درون دینی هستیم و بر پایه آن میتوانیم منطق مناظرات آن امام بزرگوار را استخراج کنیم.
🟢 راد بیان کرد: وجه سوم سیره برجسته امام رضا(ع)، تلاش برای اشاعه خوانش اعتدالی از اسلام ناب محمدی(ص) است، خوانشی مبتنی بر قرآن کریم، سنت و سیره نبوی.
🟢 رئیس دفتر قم بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی در پاسخ به این پرسش که چرا امام رضا(ع) فاز فرهنگی و علمی را در مواجهه با خلفای جائر زمان خود برگزیدند و وارد فاز نظامی نشدند؟ بیان کرد: در روزگار حضرت رضا(ع)، روزگار اقلیت شیعه از یکسو و از سوی دیگر شاهد قلع و قمع جریانات نظامی شیعه و به شهادت رساندن دستاندرکاران این نوع جریانات هستیم و با توجه به این دو نکته زمینه مواجهه نظامی در برخورد با دشمنان فراهم نبود.
🟢 وی تاکید کرد: سیاست حاکم بر سیره رضوی، گفتوگو و نقد و نظر و در مجموع راهبرد فرهنگی بود و امام رضا(ع) از این سیره فرهنگی و علمی در مواجهه با دگراندیشان بهره بردند.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/vahdat-omat-emam-reza/
#امام_رضا
#امت_گرایی
#بارز
#تقریب
#سیره
#وحدت
#علی_راد
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ تحلیل تاریخی وضعیت جهان اسلام در دوران امام هشتم(ع)
🎙 امام موسی صدر
✂️ برش هایی از متن:
🔹پرچم های هدایت
«ایشان پرچمهای هدایت و چراغ تاریکیها هستند. آنان یکی پس از دیگری آمدند تا نوبت به امام علی بن موسی الرضا (ع) رسید. در زمان امام حادثه جدیدی اتفاق افتاد. همان طور که میدانیم این امام همام در زمان مأمون، خلیفه عباسی، میزیست. در آن زمان اسلام در اوج تمدن و گسترش خود بود و جهان عرب در دنیا از نظر اندیشه و افکار در حال توسعه بود.
🔹 دغدغه مامون برای حفظ همزمان بغداد و خراسان و پیشنهاد ولایتعهدی به امام
🔹 مأمون مشکلی داشت، زیرا هارون الرشید ارث خویش را میان فرزنداش تقسیم کرده بود و مأمون را حاکم و والی شرق، یعنی ایران و بخش بزرگی از روسیه امروز و افغانستان کرده بود و ولایت بغداد را به پسر بزرگتر خویش امین داده بود. هارون به آنان سفارش کرده بود که با یکدیگر متحد باشند. اما هیهات که ملک عقیم است.
🔹 امین به ملک مأمون تجاوز و وی را عزل کرد. سپس مأمون بر ضد برادرش قیام و با کمک اهالی خراسان، بغداد را فتح کرد. او برادرش امین را کشت و خلیفه همه جهان اسلام شد. او به فکر فرو رفت که آیا در بغداد که پایتخت جهان اسلام است اقامت کند و خراسان را که محل سربازان و سپاهیان و قلعه پهلوانان بود ترک کند؟ آیا پایگاه نظامی خود را رها کند؟ همان طور که میدانیم وسایل نقلیه آن روز توان جابجایی سپاه را نداشت. اگر خراسان را رها میکرد، امکان شورش بر ضد وی وجود داشت.
🔹 ممکن بود اهالی خراسان به همان شکل که امین را عزل کردند، مأمون را نیز عزل کنند، یا اینکه به خراسان برود و بغداد و علوی های بسیار و عباسیانی را که در آنجا زندگی میکردند به حال خود رها کند؟ در این صورت امکان داشت آنان با کسی که بر خلاف امین ارادهای قوی داشته باشد، بیعت کنند و با تبانی خلافت را از دست مأمون بگیرند و او را با مشکل جدیدی مواجه کنند و شاید حتی او را بکشند. مأمون اندیشید و به این نتیجه رسید که پایگاه خویش را خراسان قرار دهد و قدرتمندترین شخصیت علویان و عباسیان، یعنی امام علی بن موسی الرضا (ع)، را که همه علویان و عباسیان به برتری وی معترف بودند، از مدینه به خراسان دعوت کند و از وی بخواهد که خلیفه مسلمین شود.
🔹 بسیاری از سیره نویسان و مورخین این موضوع را مورد بحث و بررسی قرار دادهاند. آنان بحث کردندهاند که آیا پیشنهاد مأمون به علی بن موسی الرضا پیشنهاد واقعی بود یا تنها تعارف بود؟ البته، من نمیخواهم وارد این بحث شوم. هنگامی که مأمون میخواست پیشنهاد این مسئولیت را به امام بدهد، به وی گفت: اگر خلافت را نمیخواهی پس ولایتعهدی را قبول کن. امام ابتدا نپذیرفت، اما پس از گفت و گوهای طولانی، امام این مسئولیت را با این شرط که مسئولیت خلافت را نپذیرد و در حکومت مشارکت نداشته باشد، پذیرفت و بدین ترتیب خلافت مأمون استقرار پیدا کرد و جهان اسلام آرام شد....
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/jahan-eslam-da-doran-emam-hashtom/
#اسلام
#امام_رضا
#تاریخ
#تحلیل
#امام_موسی_صدر
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ ضرورت باز نویسی رساله های عملیه مراجع
🎙 استاد محسن غرویان
✂️ برش هایی از متن:
🔹پرچم های هدایت
🔺 رساله های عملیه در واقع نسخه هایی برای رفع مشکلات فقهی و عملی مردم است که در زندگی روزمره خود با آن مواجه هستند و می خواهند اساس زندگی آنها براساس دین و شریعت باشد.
🔺 رساله های عملیه باید متناسب با نیازهای روز تدوین شود
🔺 او افزود: اسلام برای زندگی انسان ها احکامی دارد که توسط فقها و علمای دین استنباط شده و در رساله های عملیه تبیین می شود تا مردم که فرصت تحقیق ندارند به این رساله ها مراجعه نموده و آداب و احکام دینی خود را دریافت می کنند.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه بیان کرد: نوع نیازها و احتیاجات مردم در طول تاریخ با توجه به تغییر و تحول در سبک زندگی، مختلف است بنابراین رساله های عملیه باید متناسب با نیازهای روز باید تدوین شود؛ چه بسا موضوعاتی که صد سال قبل در رساله های عملیه مطرح شده، امروز دیگر مطرح نباشد لذا فقها و علما باید مسائل مستحدثه را شناسایی کنند و متناسب با این نیازها، رساله های عملیه را بنویسند تا نسل جوان آن را نصب العین خود قرار دهند.
🔺 او تصریح کرد: رساله های عملیه هم از نظر موضوعات، هم از نظر فرم نگارش و جهات صوری باید متناسب با عصر جدید بوده و مراجعه به آنها سهل الوصول باشد تا برای نسل جوان سبب زدگی نشود.
🔺 غرویان درباره ادبیات رساله های عملیه گفت: سبک نگارش هم بنابر دیگر تحولات تغییر می کند و رساله های عملیه هم باید متناسب با عصر جدید نگارش یافته و ویراستاری شوند تا نسل جوان با این کتاب ها ارتباط برقرار کنند.
🔺 قلم زیبا و نگارش نوین در رساله های عملیه باید اتفاق بیفتد
🔺 او در عین حال بیان کرد: نمی توان استدلال های فقهی را تماما در رساله ها آورد اما می توان اصطلاحات فقهی سنگین را تبدیل به معادل های روانتر و سهل الوصولتر کرد یا در پاورقی توضیحاتی را ارائه کنند تا خواننده احساس خستگی نکند. معتقدم قلم زیبا و نگارش نوین در رساله های عملیه باید اتفاق بیفتد.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/zarorat-baznevisi-resale-marage/
#بازنویسی
#رساله
#ضرورت
#مراجع
#محسن_غرویان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ انحراف در معنویات از منظر حضرت امام رضا (ع) با نکته سنجی امام خمینی
🎙 استاد هادی سروش
✂️ برش هایی از متن:
🔸 بله محبت به اهل بیت یک فضیلت است همانطوریکه در حدیث امام هشتم آمده، و اصلا ؛ خود محبت به اهل بیت صِرف یک راه برای رسیدن نیست، بلکه موضوعیت دارد باعث قرب انسان می شود اما نباید از دو نکته غفلت ورزید که ...
🔸 پایگاه خبری جماران، یکی از خطاهایی که ممکن است در میان دینداران دیده شود این است که در معنویات دچار اشتباه می شوند و با توجه به یک بُعد از معنویت از توجه به دیگر موارد ضروری در باب معنویات غافل می شوند.
🔸 امام معصوم تعیین کننده معنویت ها
🔸 تشخیص معنویات، و معنویتِ مورد نیاز انسان از عهده هر کسی ساخته نیست و از عهده امام معصوم برمی آید، چون شناخت کامل دین و انسان فقط در دسترس امامان که ارتباط با غیب جهان دارند.
🔸 همانطوریکه بدن انسان نیاز به غذای سالم دارد و سلامت غذا گاهی با دیدن و بو کردن قابل تشخیص است اما گاهی از ظاهر غذا نمی توان سالم یا فاسد بودن او را تشخیص داد ، در اینجا باید به وسیله یک چشم بصیری در آزمایشگاه غذا را مورد بررسی قرار میدهد کمک گرفت تا فاسد بودن یا سالم بودن معلوم شود . معنویات ؛ غذای روح انسان است و اینکه چه معنویتی در چه جایگاهی برای روح موثر است و یا کدام معنویت برای روح کدام انسان غذای مفیدی نیست ، نیاز به یک شخص بصیری دارد که باطن معنویت را ببیند و گزارش کند و آن کسی نیست جز امام معصوم علیه السلام .
🔸 اشاره مهم امام رضا (ع) به چالش معنویت ها
🔸 در حدیث قابل توجهی امام هشتم علیه السلام به این موضوع که ممکن است انسان با توجه افراطی به یک معنویت از معنویت دیگر غافل شود و آن را از دست دهد به زیبائی ما را راهنمایی فرمودند.
🔸 امام رضا علیهالسلام فرمود : "مبادا اعمال نیک را به اتکاى دوستى آل محمد (ص) رها کنید، مبادا دوستى آل محمد (ص) را به اتکاى اعمال صالح از دست بدهید، زیرا هیچ کدام از ایـن دو ، به تنهایى پذیرفته نمى شود. /
🔸 لا تَدعُوا العَمـلَ الصّالِـحَ وَ الاِجتهادَ فِى العِبادَةِ اتِّکالاً عَلى حُبِّ آلِ مُحَمدٍ (ص) وَ لا تَدعُوا حُبَّ آلِ مُحَمـدٍ (ص) و التسلیم لامرِهـم اِتِّکـالاً عَلـى العِبـادَةِ فَـاِنَّـهُ لایَقـبَلُ اَحـدَهُـمـا دونَ الآخَر ." (بحار ۳۴۷/۷۵)
🔸 خطر "غرور دینی"
🔸 ریشه این افراط و تفریط ها ؛ "غرور دینی" است .
🔸 در قرآن به مسئله "غرور دینی" توجه داده شده است و فرمود ؛ " وقالوا لن یدخل الجنة الا من کان هودا او نصـری تلک امانیهم قل هاتوا برهـنکم ان کنتم صـدقین بلی من اسلموجهه لله وهو محسن فله اجره عند ربه..." یعنی ؛ گفتند: هرگز به بهشت درنمىآید جز کسى که یهودی یا نصرانی باشد. این خیال هاى خام آن هاست، بگو: اگر راستگویید دلیل و برهانتان را بیاورید.چرا؛ کسى که تمام وجود خود را تسلیم خدا کند در حالى که (در عمل) نکوکار است، او را پاداشى است درخور مقامش در نزد پروردگار خود.. (بقره / ۱۱۱)
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/enheraf-manaviat-az-naar-emam-reza/
#امام_خمینی
#امام_رضا
#انحراف
#معنویات
#معنویت
#هادی_سروش
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ طالبان در آیینه اندیشه دینی و رفتار سیاسی
🎙 استاد ضامن علی حبیبی
✂️ برش هایی از متن:
🔺 تسلط مجدد طالبان، برسیاست و حکومت درافغانستان و فروپاشی نظام جمهوری اسلامی این سؤال را در اذهان عمومی وکنشگران سیاسی ایجاد نموده است که طالبان امروز با طالبان دیروز از منظر اندیشه دینی و رفتار سیاسی چه تفاوتی دارند؟
🔺 تحقیق حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و یافتههای میدانی، به پرسش فوق پاسخ داده است که طالبان امروز از منظر اندیشه دینی، اصول و مبانی فکری با طالبان دیروز تفاوتی نکردهاند؛ ولی از منظر رفتار سیاسی به دو گروه حقانی وقندهاری قابل تقسیم است طالبان قندهار معتدل و پختهتر شده است در رفتار معتدلانه امروز طالبان، تجربه فروپاشی سلطه سیاسیشان درگذشته و تقابل با جامعه جهان مؤثر بوده است.ولی طالبان پکتیا( شبکه حقانی) همچنان رفتار افراطی دارند.
🔺 اصول و مبانی فکری طالبان ریشه درمکتب دیوبندیها شبهقاره دارد که این اندیشه با عجین شدن بافرهنگ قبیله بر چند اصل بنیادین استوار است:
🔺 1-اصل تشکیل خلافت و امارت اسلامی که منبع مشروعیت آن اهل حل و عقد است نه مراجعه به آرای عمومی شهروندان.2 حذف احزاب سیاسی و جامعه مدنی از مشارکت سیاسی،3 حذف زنان از عرصه سیاست و اجتماع حذف شیعیان از عرصه سیاسی وحکومت داری بخصوص دستگاه عدلی وقضایی
🔺 4- ظاهرگرایی در فهم مبانی دینی 5 انحصار قدرت به دست قوم خاص و تمرکزگرایی در حاکمیت 6 قومیت و جغرافیا باتوجهبه اصول مبانی فوق میتوان گفت: طالبان امروز از منظر اندیشه تفاوتی با گذشته ندارند ولی در مقام عمل ملایمتر شدهاند. والی
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/taleban-dar-andishe-dini-raftar-siyasi/
#آیینه
#اندیشه
#دینی
#رفتار
#سیاسی
#طالبان
#ضامن_علی_حبیبی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ نکتهای قرآنی درباب حکمرانی
🎙 استاد محمد هادی زاهد غروی
✂️ برش هایی از متن:
🔹 یکی از دغدغههای مهم حکومتها داشتن مشروعیت است. اندیشمندان علوم سیاسی نیز درباره مشروعیت و عوامل تشکیل دهنده آن، مبانی و نظرات مختلفی ارئه دادهاند. در این میان برخی از اندیشمندان علوم سیاسی بر مقبولیت و کارآمدی تأکید ویژهای دارند و این دو ویژگی را از عوامل مهم تشکیل دهنده مشروعیت حکومتها دانستهاند.
قرآن کریم کتاب هدایت و راهنمای سعادت اخروی بشر میباشد، اما در برخی از آیات قرآن کریم اشاراتی به مسائل دنیوی ـ البته در راستای هدف اصلی که سعادت اخروی باشد ـ شده است.
در آیات 204 و 205 سوره بقره، خداوند متعال ویژگی حاکم و حکمرانی ناسالم و ناشایست را به روشنی معرفی میکند، به گونهای که میتوان از این دو آیه، دو ویژگی مقبولیت و کارآمدی را استنتاج کرد:
🔸 و مِنَ النَّاسِ مَنْ يُعْجِبُكَ قَوْلُهُ فِي الْحَياةِ الدُّنْيا وَ يُشْهِدُ اللَّهَ عَلى ما في قَلْبِهِ وَ هُوَ أَلَدُّ الْخِصامِ وَ إِذا تَوَلَّى سَعى فِي الْأَرْضِ لِيُفْسِدَ فيها وَ يُهْلِكَ الْحَرْثَ وَ النَّسْلَ وَ اللَّهُ لا يُحِبُّ الْفَسادَ .
و از مردم كسى است كه گفتارش در زندگى دنيا تو را خوش آيد، و [براى اينكه چنين وانمود كند كه زبانش با دلش يكى است] خدا را بر آنچه در دل دارد شاهد مىگيرد، در حالى كه سرسختترين دشمنان است. و هنگامى كه [چنين دشمن سرسختى] قدرت و حكومتى يابد، مىكوشد كه در زمين فساد و تباهى به بار آورد، و زراعت و نسل را نابود كند و خدا فساد و تباهى را دوست ندارد.
در رابطه با این آیه حضرت امیرالمؤمنین (ع) میفرماید: ظلم با سرشت بدی که دارد، کشتزارها و حیوانات را از بین میبرد.(کافی، 8/289).امام کاظم (ع) نیز میفرماید: منظور از نَسْلَ، فرزندان و منظور از حَرْثَ، کشاورزی و کشت و زرع است (بحارالأنوار، 9/189).همجنین در منابع روایی آمده است که، منظور از حَرْثَ در این آیه دین و نَسْلَ، مردم میباشد (بحارالأنوار، 9/189).
برخی از مفسران، احتمال دادهاند كه مقصود از جمله" إِذا تَوَلَّى" همان مساله قبول ولايت و حكومت است، يعنى منافقان هنگامى كه به حكومت و سلطه برسند، دست به فساد و خرابى زده و ظلم و ستم را در ميان بندگان خدا به راه مىاندازند و به خاطر ظلم و ستم آنها آباديها رو به ويرانى مىگذارد، دامها هلاك مىشوند، و جان و مال مردم بر باد مىرود (المیزان، 2/96).
🔹علامه طباطبایی ذیل آین آیه چنین بیان میکند: وقتى در زمین سعى به فساد مى کند، به نحوى نمىکند که ظاهر آن فساد باشد، بلکه به شکلى انجام مىدهد که ظاهرش اصلاح باشد، یعنى … حکم خدا را از آنچه که هست تغییر مىدهد، و در تعالیم دینى دخل و تصرف مىکند، تصرفى که منجر به فساد اخلاق و اختلاف کلمه شود، و معلوم است که در فساد اخلاق و اختلاف کلمه، مرگ دین و فناى انسانیت و فساد دنیا حتمى است .آنچه که در این آیات آمده
، مورد تصدیق تاریخ قرار گرفته ، چون مردانى در امت اسلام آمدند، و بر دوش این امت سوار شده ، در امر دین و دنیا تصرفاتى کردند که نتیجه مستقیم آن وبال براى دین ، و انحطاط براى مسلمین ، و اختلاف در امت بود …و نتیجه این سعى و خود کامگی ها فساد زمین شد، اولا به خاطر نابود شدن دین ، و ثانیا به خاطر هلاک انسانیت (المیزان، 2/97).
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/nokte-qourani-dar-bab-hokmrani/
#حکمرانی
#حکومت
#قرآن
#نکته
#هدایت
#محمد_هادی_زاهد_غروی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ رساله جامع ۴ جلدی حضرت آیت الله العظمی سید علی سیستانی منتشر شد
آیت الله سیستانی
✍️ بر اساس گزارش، روابط عمومی «سایت اندیشه ما» رساله توضیح المسائل جامع در چهار جلدی مظابق فتوای مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیة الله العظمی سید علی حسینی سیستانی منتشر شده است.
در این رساله جامع چهارجلدی، احکام شرعی مطابق با فتاوای حضرت آیت الله العظمی سیستانی آمده است و مقلدان ایشان می توانند از این کتاب استفاده نمایند.
گفتنی است در ابتدای این کتاب آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
این نسخه چهار جلدی رساله (توضیح المسائل جامع) مورد تأیید است و عمل به آن -ان شاءالله تعالی- مجزی است.
۲۷ شوال ۱۴۴۳
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/resale-jame-4jeldi-ayatollah-sistani/
#آِیت_الله_سیستانی
#رساله
#توضیح_المسائل
#احکام_شرع
#احکام
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ ضرورت بازنویسی، تغییر «شکلی» و «ماهوی» رسالههای عملیه
🎙 استاد محمد پروازی
✂️ برش هایی از متن:
▫️ فقه ما از ابتدای اوایل قرن اول تا به امروز، چهار مرحله را طی کرده است که نام آن را «مراحل مختلف مباحث فقهی و علم فقه» میگذارم؛ «مباحث فقهی» از این جهت که فقط ناظر بر روایات است و «علم فقه» از این جهت که مباحث غیر روایی هم در آن وارد شده و نظر فقها هم بوده است.
▫️ چهار مرحله تحول در رسالههای عملیه
▫️ وی به مرحله اول از چهار مرحله فقه اشاره و خاطرنشان کرد: مرحله اول، سه بخش دارد؛ اولین بخش: «فقه آغازین» است که مراجعه افراد به یاران امامان یا نزدیکان امامان و گرفتن پاسخ به شکل روایی بوده است یعنی پاسخ آنها شنیدههایشان از امامان بوده و نقل میکردند.
▫️ بخش دوم: «فقه تقدیری» است؛ این فقه بخشی از تاریخ فقه است که سوالاتی در محافل علمی طرح و به آنها پاسخ داده میشد. اینگونه نبود که صرفاً شخص مبتلا به یک مطلبی شود و درباره آن سوال کند بلکه سوالات فرضی و مطالب در تقدیر بود؛ در محافل علمی بحث میکردند که شما چه روایاتی از پیامبر و امامان شنیدید و حول محور روایات، سوالات تقدیری را پاسخ و بحث خود را سامان میدادند.
▫️ بخش سوم: «فقه مدوّن» است که غیر از اینکه حول محور روایات مباحث فقهی بود، غیر از اینکه در محافل مینشستند و با یکدیگر صحبت میکردند، کتابت فقه تقریباً از اواخر سده دوم قمری شروع میشود که صدر نشین این بخش ابوحنیفه و شاگردانش و محمدبن حسن شیبانی بودند که روایات را نقل کردند و وارد کتابت مباحث فقهی شدند.
▫️ وی به مرحله دوم مباحث فقهی اشاره و بیان کرد: مرحله دوم مباحث فقهی حدوداً از اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم شروع میشود که سبک جدید مباحث فقهی صرفاً حول محور روایات نبوده بلکه استنباط و فهم از روایات را هم در بر میگرفته و در این میدان هم کتاب بوده است. در مرحله دوم فقط مباحث روایی فقه وجود نداشته و در واقع شروع مباحث علم فقه در این مرحله بوده است. بنابراین در مرحله دوم غیر از اینکه مثل مرحله اول کتابت بوده، یک نکته دوم هم به آن افزوده میشود و آن اینکه فهم فقیهان و یاران امام در مباحث فقهی نقش ایفا میکند که از اینجا به بعد نام آن را علم فقه میگذارند. در این میدان شیخ طوسی با «المبسوط» تقریباً صدر نشین است و مرحوم شیخ صدوق هم با «النهایه» و «الممتنع» خود جزو صدر نشینها میباشد.
▫️ این محقق، پژوهشگر افزود: این روند ادامه داشته و همچنان کتابت و علم فقه در اختیار فقها بوده و اینطور نبوده که کتاب نوشته شده به دست مردم رسیده باشد. در واقع یک بحث فنی فقهی بوده که زیر ساختهای علم فقه را پی ریزی میکرد و به آن شکل علم فقه میداد، اما اینطور نبود که به دست مردم رسیده باشد بلکه در اختیار شیخ صدوق یا شیخ طوسی و فقهای دیگر بود و مردم به سمت فقها میرفتند و سوالات خود را طرح میکردند و آنها پاسخ میدادند.
▫️ پروازی درباره مرحله سوم، گفت: شروع مرحله سوم از عصر صفوی است و در این مرحله یک اتفاق نوینی میافتاد و اولین کتاب به نام «جامع عباسی» اولاً به زبان فارسی و ثانیاً برای مردم شکل میگیرد؛ این کتاب را مرحوم شیخ بهایی مینویسد. کتاب «جامع عباسی» با رسالههای امروز ما خیلی تفاوت ندارد و این امر نشان میدهد که هنوز کتابهای ما در همان چهره سنتی و قدیم خود باقی مانده است.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/zarorat-baznevisi-resale/
#بازنویسی
#رساله
#ضرورت
#محمد_پروازی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa▫️
✳️ دعایی مردی انقلابی، دوستدار اهل فرهنگ
🎙 استاد رسول جعفریان
✂️ برش هایی از متن:
🔹 کافی بود کسی یک بار مرحوم دعایی را ببیند و شیفته او شود. کافی بود کسی او را ببیند و بفهمد او در زمره آنانی است که میشود ایشان را مصداقهای بعدی رسول(ص)، در وصف قرآنی «انّک لعلی خُلُقٍ عظیم» دانست. در زندگی اجتماعی، اخلاق حرف اول را میزد و او عالیترین نوع آن را در قیاس با آنچه بهترینها داشتند، برخوردار بود. اخلاق فقط لبخند و نرمی در برخورد نیست، اخلاق ترکیبی از داشتن حسن برخورد، به همراه درایت و عقل، کاربردی کردن آن، معتدل و اهل مدارا بودن، فهیم بودن و درک افراد، احترام نهادن به آراء دیگران و در یک سخن داشتن پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک بود. من نوبه خود، هر زمانی او را میدیدم، احساس فاصله زیاد اخلاقی میان خود و او میکردم و به وصف و حال و صفات او غبطه میخوردم. البته میدانستم و میدانم هرگز مثل او نخواهم شد، اما چنان که امیر مومنان در باره خود میفرمود، تلاش میکردم شبیه او باشم. حق این است که شبیه بودن به او هم بسیار دشوار بود.
🔹 1. یک نکته مهم این بود که در مسیر ا نقلاب، آن هم آدمی مثل دعایی که بسیار نزدیک به قطب انقلاب بود، با فراز و نشیبهای عجیب و غریبی که آدمهای انقلابی را گرفتار میکرد و با هر انگیزهای، میتوانست گرفتار گردابهای عجیبی شده باشد. این که شما به عنوان انقلابی، با آن سوابق و نفوذ، یک مرتبه به مقامات بالایی برسید که دستتان در هر کاری باز باشد، در همه چیز... اما این کار را نکنید، اصلا وارد نشوید تا آلوده شوید، خود را در شرایطی قرار دهید که در چاه و چاله نیفتید، این چیزی بود که دعایی با اعتقاد و فهم به آن توجه داشت. از روز اول هم آدم تندی نبود و سوابقش این را نشان نمیدهد. از اول هم در حد خود مردمی و فرهیخته بود. دعایی روزها و مرزهای سختی را پشت سر گذاشت، آن هم بیش از چهل سال، اما اصولش را حفظ کرد، مهمتر از همه اصول دینی و اخلاقی را. به آن شناختی که از امامان داشت، معتقد بود. به اصول انسانی و نه اصول ساختگی و اصرار بر آنها، باور داشت. دعایی راه خود را رفت، اسیر جوّ نشد، از ارزشهایی که برای خود
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/mardi-enqelabi-dostdar-farhang/
#اهل_فرهنگ
#انقلابی
#مرحوم_دعایی
#فرهنگ
#رسول_جعفریان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa▫️
✳️ الحذر، که با قانون شما قطرهخونی به ناحق بریزد!
🎙 استاد سیدضیاء مرتضوی
✂️ برش هایی از متن:
🔷 امیرالمومنین(ع) در عهدنامه مالک اشتر، پس از هشدار شدید درباره خونریزی بهناحق، که آن را مایه بدترین و بزرگترین پیامدها از جمله «سرآمدن مدت» میشمارد، می افزاید:
«پس به هیچ رو سلطه و حکومت خود را با ریختن خون حرام تقویت نکن که این کار از جمله اموری است که حکومت را ضعیف و سست میسازد و بلکه آن را نابود میسازد و از میان میبرد و در قتل عمد نه پیش خداوند و نه پیش من عذری نداری، چون قصاص نفس خواهد داشت، و اگر گرفتار خطا شدی و تازیانه تو یا دست تو در کیفر دادن، ناخواسته نافرمانی و زیادهروی کرد، که گاه یک مشت یا بیشتر مایه کشتن میشود، زینهار که غرور حکومت، تو را از اینکه حق بازماندگان کشتهشده را بدهی باز بدارد».
🔷 اگر بتوان به هر دلیل برای مجامله در استیفای کامل اموال عمومی از خائنان به بیت المال، عذر آورد و توجیه تراشید اما باید دانست که حساب جان و خون جداست و توجیهبردار نیست و همان گونه که هیچ عذری در ریختن قطرهخونی بناحق نیست، هیچ عذر و بهانهای حتی عذر پرهیز از تضعیف نظام و دغدغه حفظ نظام نمیتواند دلیل سکوت و سهلانگاری در برابر مسئولیت بیبدیل حفظ جان و سلامتی شهروندان باشد. ساکنان کشور، از هر دین و مذهب و جریان که باشند، متهم و غیر متهم، همه در پناه حکم خداوند و ذمه اسلام و در حمایت چیزی هستند که آن را «قانون» مینامیم. آن وقت چگونه میتوان پذیرفت که قانونگذاران با اراده و خواست خود، در صدد باشند دست مجریان رسمی و غیر رسمی را در به کار بردن سلاح، که طبعا یک موضوع یا موضوع اصلی آن مقابله با اعتراضات است، بیشتر باز بگذارند و پیداست کسی نمی تواند خود را از مسئولیت شرعی پی آمدهای قابل پیش بینی آن جدا انگارد.
🔷 این کار اگر هم به خیال بانیان و عاملان، ثمراتی داشته باشد اما باید بدانند که محمل قانونی بیشتری برای خونریزی هرچند ناخواسته به دست میدهد و آنان بیتردید شریک پیآمدهای آن هستند و اگر هم در دنیا به هر دلیل قابل رسیدگی نباشد، اما کسی نمیتواند از مسئولیت اخروی آن شانه خالی کند. شایسته توجه است به رغم اینکه در روایات بر اجرای حدود تاکید شده، اما در تاکید بر پرهیز از مجازات شبههناک، در سخنی از پیامبر(ص) خاطرنشان شده که عفو ناشیانه بهتر از خطای در مجازات است: «فانّ الامام اَن یخطئ فی العفو خیر من اَن یخطئ فی العقوبة».
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/hozr-qanon-khon/
#حذر
#خون
#ناحق
#قانون
#سید_ضیاء_مرتضوی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa▫️
✳️ منطق پیروان اسلام ،منطق دعوت به توحید، عقلانیت و رعایت اخلاق
🎙 استاد سید جواد ورعی
✂️ برش هایی از متن:
🔸 روش دین برای مقابله با توهین چیست و این برخورد، چگونه انجام میشود؟
ورعی: در خصوص روش دین برای مقابله با توهین، به چند نکته اشاره میکنم: نخست اینکه خدا در قرآن به مؤمنین فرموده، شما به مقدسات مشرکین توهین نکنید، چون نتیجهاش این است که آنها هم متقابلاً از روی جهالت و نادانی به خدای متعال و مقدسات شما اهانت میکنند. لذا مؤمنین را از اینکه به معبودهای مشرکین دشنام بدهند، نهی فرموده: «لا تَسُبُّوا الَّذِینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ فَیَسُبُّوا اللَّهَ عَدْواً بِغَیْرِ عِلْمٍ»
🔸 گام نخست جلوگیری از توهین، پرهیز مؤمنان از توهین به مقدسات دیگران
پس در گام نخست، مؤمنین و موحدین موظفند از دشنامدادن به مقدسات مشرکان بپرهیزند تا مبادا آنان هم دست به عمل متقابل بزنند. این نهی، توجه دادن به این نکته بدیهی و یک امر تربیتی است. پیروان مکتب اسلام و ادیان توحیدی دیگر باید به این نکته توجه کنند که اگر دوست ندارند کسی به مقدسات آنان اهانت کند، باید خود از اهانت به مقدسات دیگران، حتی معبودهای دروغین مشرکان، بپرهیزند.
🔸 نکته دوم این است که بعضی مفسران، این آیه شریفه را شبیه آیه «ادْعُ إِلی سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَ الْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَ جادِلْهُمْ بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ» دانستهاند که خداوند دستور داده، دیگران را با حکمت و موعظه نیکو و جدال احسن به راه پروردگارت دعوت کن.
🔸 روش دعوت و هدایت دیگران به راه پروردگار، روشی است که بتواند در دلها تاثیرگذار باشد. دشنام دادن و فحاشی و اهانت به مقدسات طرف مقابل، نهتنها نقشی در هدایت افراد ندارد، بلکه آنها را به واکنش واداشته و بر موضع باطلشان ثابتقدم نگاه میدارد و حتی به موضع لجاجت میاندازد؛ و این نکته بسیار مهمی است که قرآن کریم بدان توجه داده است.
بنابراین شاید بتوانم بگویم برای اینکه اهانت به مقدسات اسلامی رواج پیدا نکند، نخستین گامی که دین در پیش پای متدینان گذاشته، این است که با دشمنان اسلام به گونهای برخورد کنند که نه تنها تحریک نشوند، بلکه هدایت شوند. این نکته بسیار مهم و کلیدی است.
شما وظیفه دارید با عقاید شرکآمیز آنان مبارزه کنید و آنان را به راه راست دعوت کنید، اما مجاز نیستید حتی به معبودهای آنان توهین کنید.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/manteq-islam-manteq-davat-be-tohid/
#اخلاق
#اسلام
#توحید
#دعوت
#رعایت
#منطق
#سید_جواد_ورعی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa▫️