فلسفه نظری
╭──────────────── ꧷ 🔻 درباره #چشم_زخم_۲ ( اَصابت العین_اِزلاق البصر ) #محسن_بهرامی ╰๛---๛---๛--- ‑
🔻 درباره چشم زخم_۳
#ملاصدرا در کتاب المبدأ و المعاد تصریح کرده است که برخی نفوس در قوه وهمیه بهحدی میرسند که میتوانند در مواد خارجی تأثیر بگذارند و #چشم_زخم نیز به همین مقوله تعلق دارد.
#صدرالمتالهین مساله چشم زخم یا اِزلاق البصر را در بحث نبوات فلسفه مطرح میکند.
پرسش مهم این است که چگونه انبیاء و اولیای الهی در طبیعت خارج واعیان موجودات تاثیر میگذاشتند؟؟ و اموری چون:
اِنفلاقِ بحر (شکافتن بحر)
انفلاق جبل و ولاده ابل (شکافتن کوه و ولادت شتر توسط حضرت صالح)
ویا شق القمر از آنها صادر میشد؟؟
#صدرا در پاسخ میگوید این مسائل جزء تاثیرات نفس ناطقه نبی و ولی الهی بر اعیان و عالم خارج میباشد.
به این معنا که کل عالم خارج به مثابه جسم وبدن انسان کامل است که بوسیله قدرت فعاله نفس در هر قسمتی میتواند تصرف کند.
#صدرا در ادامه بحث قدرت نفس انسان در تاثیر بر خارج را مطرح میکند و اینکه چشم زخم نیز یکی از مواردی است که میتوان به عنوات قدرت واهمه نفس بر تاثیر در عالم خارج یاد کرد، این تصرف در خارج جزء نبوات عقل عملی اولیاء و انبیاء الهی است.
لذا نفس مهذب ایشان مصداق عبودیت
واقعی خداوند و این روایت امام صادق(ع) است که:
العبودیة جوهرة کنهه الربوبیة
جوهر وحقیقت عبودیت وبندگی خداوند اینه که انسان رب و پرورش دهنده موجودات عالم میشود ودر آنها قدرت تصرف پیدا میکند.
لذا ازلاق البصر هم جزء همین تاثیرات فعاله نفس بر خارج است که حد اعلای این انشائات انفسی نزد انبیاء میباشد.
#محسن_بهرامی
╰๛---๛---๛---------------
⌜@falsafeh_nazari⌟
🔻خداوند عزوجل ما را اندر زمانهای پدیدار آورده است که اهل آن هوی را شریعت نام کردهاند و طلبِ جاه و ریاست و تکبر را عِزّ و علم و ریای خلق را خشیت و نهان داشتن کینه را اندر دل، حلم و مجادله را مناظره و محاربت و سفاهت را عزّت و نفاق را زُهد و تمنا را ارادت و هذیانِ طبع را معرفت و حرکات دل و حدیث نفس را محبت و الحاد را فقر.
📖کشف المحجوب
👤علی بن عثمان هُجویری
╰๛---๛---๛--- ‑ ‑ - -
⌜@falsafeh_nazari⌟
فلسفه نظری
🔻 اجزاء جسم_۲ (ماده وصورت) 🔖 ترکیب #ماده و #صورت اتحادی است و این دو در خارج نه به دو وجود بلکه به
🔻اجزاء جسم_۳
(ماده وصورت)
براساس آنچه گفتیم #ماده به خودی خود، هیچ فعلیتی ندارد و همۀ فعلیتش به این است که پذیرای صورتهای متفاوت باشد.
براین اساس ماده به دو معنا اطلاق میشود:
الف) #ماده_اولیه :( #هیولی _ #ماده_اولی )
ب) #ماده_ثانیه :
۱_ ماده اولیه_هیولای اولی:
الف) #هیولی یا #ماده_نخستین قوه واستعدادی است که هیچ شانیتی جز پذیرفتن و قبول کردن صورت ندارد.
هیولی نسبت به هرچیزی که با آن روبه رو گردد، قابل و استعداد خواهد بود و جایگاهی جزاین ندارد. حتی هیولی نسبت به چیزی عکس العمل و واکنشی نشان نمیدهد. هیولی یا ماده نخستین صورتهای گوناگونی را میپذیرد ولی واکنش نشان نمیده.
این نکته حائز اهمیت است که هیولی یا ماده نخستین، استعداد و قابلیتی میباشد که به نحو مستقیم و بی واسطه فقط پذیرای صورت جسمیه است. لذا هیولی، جوهری است که همه قوهها و استعدادهای #جسم ناشی از آن است اما خودش فی نفسه هیچ فعلیتی ندارد.
ب) پذیرفتن وقابلیت محض دارای معنا میباشد. اگر دارای معنا نبود فاعلیت نیز معنا پیدا نمیکرد. زیرا فاعل بودن یعنی درغیرخود اثر گذاشتن و تاثیر گذاشتن فاعل در غیرخود، مستلزم آن است که آن شیء از قابلیتِ اثر پذیری برخوردار باشد.
زمان بدون آنچه زمانمند خوانده میشود، چیزی جز امر موهوم نیست زیرا آنچه زمانمند است از زمان منفک و جدا نیست، بر همین اساس هیولا که همان قوه و استعداد محض است بدون گونهای از فعلیت وصورت فعلی جز در عالم ذهن بهرهای از وجود ندارد. از طرفی فعلیت صرف بدون هرگونه قوه و قابلیت نیز در عالم خارج موجود نمیباشد. بنابراین در عالم همانگونه که ماده از صورت فعلی منفک و جدا نیست، فعلیت نیز هرگز از ماده و قوه محض منفک و جدا نخواهد بود، به این ترتیب تقسیم موجودات طبیعی به دو قسم #ماده و #صورت یا به دو قسم بالقوه و بالفعل یک تقسیم تحلیلی و عقلی شناخته میشود و از صنف تقسیمهای فکی و خارجی به شمار نمیآید. لذا ماده محض یا هیولا و صورت فعلی دو امر از امور معقول بوده و آنچه معقول است با هیچ یک از حواس ظاهری قابل ادراک نخواهد بود.
#محسن_بهرامی
╰๛---๛---๛--- ‑ ‑ - -
⌜@falsafeh_nazari⌟
7.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻قوام #هنر به #زیبایی است و #زیبایی مرتبهای از مراتب #وجود است، بنابراین زیبایی و وجود به یک مساله منتهی میشوند:
«هنر انکشاف وجود است»
عارفان مسلمان، سلسله مراتب وجود را پنج مرتبه میدانند و از آن به «حضرات خمسه الهیه» یاد میکنند. علت این نام گذاری آن است که هر مرتبه، جز ظهور و تجلی حضرت حق چیز دیگری نیست. این مراتب وجود طولی هستند و هر مرتبه ی عالی، علتِ تحقق مرتبه ی پایینتر از خود است؛ مراتب پایین دارای تکثر و تنوع، ولی مراتب بالا دارای وحدتاند، هر سطحی از سطوح هستی، تجلی مرتبه بالاتر است تا به ذات الهی میرسد.
همه عوالم و مراتب هستی، ساخته و تجلی زیبایی و حسن الهی است، از این رو #ابن_عربی هستی را صبغة الله میخواند. #فارابی نیز به صراحت زیبایی را بالاترین مرتبه وجود، برای هر موجودی معرفی میکند.
╰๛---๛---๛---------------
@falsafeh_nazari
فلسفه نظری
🔻 هرمسهاس تاریخ در تاریخ سه هرمس معروف داریم: ۱)هرمِسُ الهَرامس یا هرمسَ الهَرامیشا: [ Hirmis a
🔻ماهیت کامل در فلسفه هرمسی
فلسفه #هرمسی در قرن ششم هجری وارد فلسفه اشراقی #سهرودی شد. نفوذ مکتب هرمسی در اشراقیون بعدی و در میان دیگر هواداران این مکتب مثل قطب الدین شیرازی، جلال الدین دوانی و صدرالدین شیرازی آشکار است.
از جمله جنبههای مکتب هرمسی که در #فلسفه_اسلامی به ویژه در مکتب #اشراقی نفوذ کرده و در بسیاری از آثار اشراقی پس از قرن ششم هجری دیده می شود، اعتقاد به یک راهنمای آسمانی است که انسان را در جستجوی حقیقت یاری میکند. این پیشروی معنوی، درواقع مقصد سلوک عرفانی انسان است، که انسان در سیر و سلوک سرانجام با آن متصل و سپس متحد میشود.
نام این راهنمای آسمانی، که #ابن_سینا او را (حی بن یقظان) مینامید و برخی از متصوفه قرن هفتم هجری او را (شاهدآسمانی_شاهد فی سماء) میخواندند در مکتب هرمسی (ماهیت کامل) نامیده میشود. چنانکه سهروردی در مطارحات میگوید:
(هرمس گفت من موجودی روحانی یا آسمانی را ملاقات کردم که علوم اشیاء را به من منتقل کرد. من پرسیدم کیستی؟ او گفت: من ماهیت کامل هستم.)
مهمترین بحث مفصل راجع به ماهیت کامل در میان منابع اسلامی در کتاب غایت الحکیم است که یکی از معروفترین آثار علم کیمیا به زبان عربی است.
از بررسی این کتاب و بخشهایی از منابع دیگری که درباره این موضوع است، به نظر میرسد که «ماهیت کامل» هرمسی همان همزادِ روح انسان در آسمان میباشد. به عبارتی روح انسان دارای معادل و بخش دیگری است که از آن به همزاد یا منِ دیگر یاد میشود، براین اساس وقتی روح انسان در بدن هبوط کرده آن معادل و منِ دیگر در آسمان باقی میماند. به این دلیل روح همیشه در پی نیمه دوم خود برای کامل کردن وجود خویش است.
باور به وجود روح انسانی در دنیای روحانی و جدایی آن از نیمه آسمانی خود پس از ورود به این دنیا، در دین #زرتشتی کاملاً شناخته شده بود، به عقیده زرتشتیان نیمه آسمانی روح، همان فرشته نگهبان آن در روی زمین است. نیمه دیگر آسمانی روح انسانی (دآئِنا_Da ena) نامیده میشود که در مزدیسنا همچون دختری جوان و زیبا جلوهگر میشود.
شباهت بسیار زیاد بین شخص دائنا و ماهیت کامل هرمس نشانه دیگری از ارتباط بین مکتب هرمسی و حکمت ایران باستان است.
در غایت الحکیم، ماهیت کامل رازی پنهان در قلب #فلسفه لحاظ شده که فقط برای کسانی که به مقامات بالای #حکمت میرسند آشکار می شود. ماهیت کامل منبع قدرت است که انسان به وسیلۀ آن در کسب معرفت و علم و فلسفه تعالی می یابد.
در واقع این ماهیت کامل است که انسان را در زندگی راهنمایی و کمک مینماید تا بر مشکلات خود غلبه کند، به همان نحوی که #ارسطو پیروزی #اسکندر بر #ایران را به خاطر غلبه ماهیت کامل او پیشگویی کرد.
📖برگرفته از مقاله:
تأثیر علم و فلسفه هرمسی بر متفکرین مسلمان
👤دکتر سید حسین نصر
╰๛---๛---๛---------------
@falsafeh_nazari
🔻در هر کشور مردم بر سه طبقه اند:
آنان که بسیار توانگرند، آنان که بسیار فقیرند و آنان که میان دو گروهند.
چون ثابت شد بهترین هر چیز میانهی آن است، باید پذیرفت که بهترین میزان بهره مندی از دارایی نیز در اندازه نگه داشتن است. زیرا آنکه به اندازه مال می اندوزد، گوش به فرمان خِرَد دارد و حال آن کس که به افراط از زیبایی یا نیرو یا نسب یا دارایی بهره مند باشد و یا بیش از حد فقیر و ناتوان و فرودست باشد، فرمان خرد را به دشواری می پذیرد؛ زیرا پایان کار آن یک، گستاخی و ستمگری و فرجام کار این یک، زبونی و تنگ نظری است و سرچشمه ی همه ی پلیدی ها و نابکاریها یا گستاخی است یا زبونی.
📖 سیاست
👤 #ارسطو
╰๛---๛---๛---------------
@falsafeh_nazari
18.6M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
╭────────────────
꧷
🔻بیان خاطره ای از #هانری_کربن توسط #استاد_دینانی
🔖 مرحوم #علامه_طباطبایی_ره سالهای اواخر عمرشان جلساتی با هانری کربن فیلسوف و عرفانپژوه فرانسوی، پیرامون معارف اسلامی وتشیع و همچنین خوانش و تفسیر سایر متون فلسفی و عرفانی دنیا داشتند. در این جلسات برخی از اهل حکمت وطالبان معارف الهی نیز شرکت میکردند.
╰๛---๛---๛-------------
@falsafeh_nazari
🔻 #هانری_کربن را زائر شرق نامیدهاند. او هرچند پیش از سفرش به شرق در مکتب پدیدارشناسی #هوسرل پرورش یافته بود و #هایدگر را درک کرد و البته از جمله شاگردان بزرگانی چون #امیل_بریه، #ارنست_کاسیرر، #اتین_ژیلسون، #لویی_ماسینیون، #هلموت_ریتر و… بود، اما بعدها حکمت حقیقی را نه در #فلسفه_غرب که در #حکمت_اسلامی دید.
کربن پس از آشنایی و ورودش به ایران دیگر خود را شرقی و ایرانی میدانست. او در گفتوگوهای خود از #ملاصدرا، #شیخ_اشراق، #ابن_سینا و… به عنوان «فلاسفه خودمان» نام میبرد و صحبت جالبی دارد تحت این عنوان که
«مشرقیان جهان متحد شوید.»
#سید_حسین_نصر خاطرهای از کربن را به این شرح بیان کرده است:
«هنگامی که با کربن به مناسبت انعقاد اولین کنفرانس راجع به تشیع به استراسبورگ رفته بودیم، روزی با هم بر قله تپه زیبایی که فرانسه و آلمان را از هم جدا میکند، سفر کردیم. او نگاهی به جنگلهای انبوه در آن سوی مرز افکند و گفت: «هنگامی که جوان بودم، از همین راه عبور کردم و وارد آلمان شدم تا با هایدگر ملاقات کنم، لکن پس از کشف سهروردی و ملاصدرا و سایر حکمای الهی ایران، دیگر مرا حاجتی به سفر به آن سوی این مرز نیست»
╰๛---๛---๛------------
@falsafeh_nazari
فلسفه نظری
🔻ماهیت کامل در فلسفه هرمسی فلسفه #هرمسی در قرن ششم هجری وارد فلسفه اشراقی #سهرودی شد. نفوذ مکتب هر
🔻ماهیت کامل
در فصل هفتم کتاب #غایت_الحکیم که راجع به سبائیان است، دعایی خطاب به #هرمس وجود دارد که در آن همه خصوصیات #ماهیت_کامل به شخص هرمس بخشیده شده، و هرمس نامهای متفاوتی دارد از قبیل:
(ما تو را با همه نامهایت می خوانیم:
به عربی #عطارد به فارسی #تیر به رومی #هروس به یونانی #هرمس و به هندی #بودا...)
بنابراین در واقع هرمس و ماهیت کامل یکی و عین هم هستند.
لذا هرمس که پیشتر نیمه آسمانی خود را طلب کرده بود سرانجام موضوع طلب روحانی گشته و به عنوان استاد و راهنما برای کسانی که در جستجوی رسیدن به معرفت هستند ظاهر گشت.
#ماهیت_کامل واقعیت روحانی انسان است که حیات باطنی وی را هدایت می کند. به این دلیل، هیپوکراتس (سقراط) او را شمس الحکیم و کلید علم و فلسفه مینامد. باز به همین دلیل، ماهیت کامل معلم و راهنمای واقعی روح انسان برای کسب علم و معرفت از کودکی تا دوره بلوغ است.
╰๛---๛---๛---------------
@falsafeh_nazari
فلسفه نظری
🔻 هرمسهاس تاریخ در تاریخ سه هرمس معروف داریم: ۱)هرمِسُ الهَرامس یا هرمسَ الهَرامیشا: [ Hirmis a
🔻اما به هرمس سه قسم از اقسام حکمت اعطا شد:
۱_کیمیا (اعمال خورشید): کیمیا تبدیل فلزات به طلا نیست بلکه عملی روحانی است. این علم دانش زنده شدن، مردن و دوباره زنده شدن را بیان میکند. مراحل مختلف خالص کردن فلزات مانند مراحل مختلف خالص کردن روح است. تکامل با کار بزرگ #کیمیا صورت میگیرد.
۲_اخترشناسی(اعمال ستارگان): هرمس ادعا میکند که #زرتشت این قسمت حکمت را کشف کرد و به مردم یاد داد. بر اساس این ایده حرکت سیارهها در آسمان معنی بیشتری از قوانین فیزیکی دارند بلکه معادلات مقدرات الهی را نشان میدهند. حرکت سیارهها بر روی زمین تأثیر دارد ولیکن اعمال را تعیین نمیکند. حکمت با کشف کردن این تأثیرها و استفاده از آنها صورت میگیرد.
۳_تئورجی(اعمال خدایان): این قسمت استفاده از علوم غریبه را بیان میکند.
علوم غریبه به دو قسم تقسیم میشود:
تصرفات شیطانی(سحر سیاه) که بر اساس کمک گرفتن از ارواح شیطانی است و تصرفات الهی که از ارواح پاک کمک میگیرد.
╰๛---๛---๛---------------------
@falsafeh_nazari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
╭───๛────๛─────๛────
꧷
🔻 تصویرسازی و بازنمایی هوش مصنوعی از چهره بزرگان حکمت و معارف ایرانی_اسلامی
๛ #شیخ_الرئیس_ابوعلی_سینا๛
๛#زکریای_رازی๛ ๛#بابا_طاهر ๛#رودکی๛ ๛#سنایی๛
╰๛---๛---๛---------------
@falsafeh_nazari
فلسفه نظری
🔻اجزاء جسم_۳ (ماده وصورت) براساس آنچه گفتیم #ماده به خودی خود، هیچ فعلیتی ندارد و همۀ فعلیتش به این
اجزاء جسم_۴
(ماده وصورت)
۲_ ماده ثانیه:
الف) ماده ثانیه مانندِ هیولی وماده اولیه استعداد وقابلیت صرف نیست بلکه:
صورتی است که میتواند ماده (مقدمه وبستر) ایجاد و ظهور چیز دیگر (صورت دیگر) شود.
به عبارتی دیگر وقتی یک شیء (صورت) صفت وحالت ماده، یعنی قابلیت ومقدمه بودن را بپذیرد و بستر ایجاد شیء (صورت) دیگر شود به آن شیء (صورت) ماده ثانیه میگویند.
مثلا: چوب میتواند ماده برای کتابخانه باشد. براین اساس ماده ثانیه، صورتی است که صفت ماده بودن یا قابلیت را پذیرفته به همین دلیل به آن ماده میگویند.یعنی چوب در ابتدا یک صورت وماهیت معین است که قابلیت تبدیل شدن به کتابخانه را دارد، به چوبی که چنین قابلیتی دارد ماده کتابخانه گفته میشود.
ب)بنابراین در جواهر محسوس که مرکب از ماده و صورتند در آنها ماده و صورت نسبی است و درجات مختلف دارد مثلاً انسانیت صورت است و حیوانیت ماده اوست، اما حیوانیت هم نسبت به نبات صورت است و نباتیت که نسبت به حیوان ماده است نسبت به جماد صورت میباشد، و هر جمادی هم صورت است نسبت به جسم که ماده اوست و جسمیت نیز صورت است نسبت به ماده صرف که متعین نیست ولی قابلیت تعین دارد وصورت ندارد و هیولا میباشد.
🔖پس به اعتقاد فلاسفه، جسم از هيولای اولی و صورت جسميه تشکيل میشود، اما تبديل اجسام به يکديگر و تغيير صورتهای نوعيه آنها دراثر وجود هيولای ثانيه در اجسام (که امری نسبی است) اتفاق ميافتد.
#محسن_بهرامی
╰๛---๛---๛---------------------
@falsafeh_nazari