با سلام به استحضار می رساند شروع دروس خارج فقه و اصول فقه فقیه عالیقدر حضرت ایت الله استاد حاج سید احمد مددی الموسوی حفظه الله در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ ان شاالله تعالی به حول و قوه الهی از روز سه شنبه ۱۴۰۲/۷/۴ می باشد.
خارج اصول فقه : صحیح و اعم
ساعت : ۹-۱۰
خارج فقه : مکاسب بیع مکره
ساعت : ۱۰-۱۱
مکان : صفائیه کوچه ۱۷ پلاک ۳۳ معهد الامام المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
ان شاالله به حول و قوه الهی روزانه صوت و تقریرات و متن کامل مطابق با صوت دروس در سایت منتخب و گروه منتخب در واتساپ و کانالهای منتخب در ایتا و سروش و تلگرام ارائه می گردد.
بحمدلله امکان پخش زنده تصویری دروس بر روی موبایل هم کما فی السابق برای اعزه گرامی و سروران گرانقدر فراهم می باشد.
برای دریافت اپلیکیشن مخصوص پخش زنده تصویری دروس و تنظیمات اپلیکیشن با شماره ۰۹۱۹۱۵۹۲۸۷۵ هماهنگی حاصل بفرمایید.
www.madadialmusavi.com
📚 نگاهی اجمالی به ویژگیهای برخی دروس خارج (5)
ویژگیهای درس خارج فقه آیتالله استاد سیداحمد مددی
اشاره:
درس خارج فقه و اصول جناب استاد آیتالله سیداحمد مددی یکی از دروس متمایز بین دروس خارج موجود است. سبک تدریس، نوع محتوای ارائه شده و دیگر خصوصیات این درس را بهصورت کلی متمایز میکند.
1. توجه به تاریخ مندی مسئله
علم فقه از منظر استاد علمی تاریخ مند است که در بستر تاریخ پدید آمده، رشد و نضج داشته است. این توجه موجب میشود مسئلهها در خلاء و بریده از سیر تاریخی خود بررسی نمیشود. توجه به تاریخ مندی باعث توجه به زمینه پيدايش مسئله، تطور انظار و آراء نسبت به آن و ریشههای بحث دارد که همه موجب پدید آمدن تحلیلی دقیق تر از مسئله میگردد.
2. کتابشناسی و منبع شناسی
جناب استاد یک کتابشناس خبره است. بر منابع فقهی، اصولی، حدیثی و رجالی اشراف ویژهای دارند و این تسلط موجب میشود در بخشهای مختلف به منبعشناسی و معرفی کتب و جایگاه تاریخی و علمی آن میپردازند.
3. تحلیل روایات بر اساس زمینه صدور
توجه به تاریخ مندی علم فقه موجب شده است روایات را در بستر تاریخی آن تحلیل کنند. توجه زمینه صدور روایات، موقعیت تاریخی، اجتماعی و جزئیاتی از این دست تحلیل را نزدیکتر به واقع میکند.
4. نظارت به فقه اهل سنت
جناب استاد اشراف ویژهای بر منابع اهل سنت دارند، ازاینرو درس ایشان در موارد بسیاری ناظر به مباحث اهل سنت فقها و اصولاً است. اعتنا به منابع اهل سنت از جهت نکته قبل که توجه به زمینه صدور روایات است دارای اهمیت خواهد بود.
5. عدم تتبع مرسوم در اقوال
درس جناب استاد مددی مانند دروس رایج خارج متکی به تتبع گسترده اقوال نیست. معمولاً در فقه متن مکاسب شیخ محور است و در کنار آن به برخی حواشی مکاسب چون حاشیه ایروانی و انظار مرحوم آیتالله خویی اشاره میشود. تتبع ایشان بیش از آنکه بر اقوال متمرکز باشد، بر تاریخ مسئله تمرکز دارد.
6. تحقیقات گسترده رجالی
استاد مددی ید طولایی در تحقیقات و مطالعات رجالی دارند و هنگامی که وارد بحث از یک راوی میشوند بر اساس مطالعات گسترده، نکات بدیع و دقیقی را بیان میکنند که در کمتر جایی بهدست میآید.
7. قرابت به منهج و مکتب قم
هرچند استاد مددی از شاگردان آیتالله خویی بهشمار میآید اما منهج وی بهنوعی امتداد و تکامل مکتب فقهی قم و ممشای آیتالله بروجردی است. هرچند نمیتوان ایشان را دقیقا نماینده مکتب فقهی آیتالله بروجردی دانست، اما عناصر موجود در سبک اجتهادی ایشان شباهتهای متعددی خصوصا در ناحیه تمرکز بر تاریخ مندی فقه به سبک آیتالله بروجردی دارد.
8. عدم پیروی از سبک مرسوم و مدرسی درس خارج
همانطور که گذشت سبک تدریس ایشان متفاوت با شیوههای مرسوم است. مطالعات پردامنه ایشان در حوزههای مختلف موجب شده است مباحث علمی ایشان دقیقا بر اساس کتب رایج حوزوی پیش نرود و متعرض ابعاد مختلفی از یک بحث و حتی زوایای بدیعی شود. ازاینرو مباحث بهصورت منسجم و مدرسی ارائه نمیشود بلکه نتایج آخرین تحقیقات و مطالعات استاد است که در درس ارائه میگردد.
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
📚 کانال قبسات
https://eitaa.com/ghabas
💠 قتل صحابه یا لعن صحابه؟
جلد 1 فتح الباری که برای ابن حجر است نگاه کنید، یک لیست از اعتراضاتی که به بخاری وارد شده است بخاطر رواتی که بخاری از آن ها حدیث نقل می کند و آن ها طعن دارند، به ترتیب حروف الفبا آورده است. این ها مثلا به شیعه اشکال می کنند که سب صحابه می کنید یا لعن صحابه، مروان ابن حکم (مروان معروف)، معروف است که در جنگ جمل طلحه را او کشت! حالا خنده دار هم هست چون طلحه و مروان و پسر عثمان و عائشه برای خونخواهی عثمان آمدند، همه هم در یک ارتش اند برای این که خونخواهی عثمان بکنند و انتقام خون عثمان را بگیرند، آن وقت مروان حس می کند طلحه حواسش نیست از عقب او را با تیر می زند، به پایش هم تیر می زند، مروان را، یعنی یکی از عشره مبشره را می کشد. بالاتر از این هم داریم؟ سب صحابه مشکل درست می کند، کشتن یکی همچون طلحه که جزء عشره مبشره هست، مشکل نیست؟! آمده است که افتاده بود و ناله هم می کرد در ارتش خودش، ارتشی که خودش فرمانده اش بود، اینقدر خون از او رفت تا مرد. این هم از سو اعمال و سو رفتار و آثار مخالفت با امیرالمومنین ع، است. حتی دارد که نیم خیز بود، هِی سفارش می کرد بیایید پایین، هیچ کس به او اعتنا نمی کرد.
حتی در یک متنی - البته در همه کتب تاریخ نیامده- دیدم که مروان رو می کند به پسر عثمان می گوید: کفیتک احد قتلة ابیک، انتقام یکی از قاتل های پدرت را گرفتم. طلحه آمده به عنوان خونخواهی، این به او می گوید این قاتل پدرت است، تبعا ابن حجر به دست و پا افتاده چطوری مروان را تأیید کند، چطور بخاری می آید از همچین شخصی نقل می کند؟!
📚درس خارج اصول فقه ؛ سه شنبه: 18/10/1397
🏠@ostadmadadi
معهد الامام المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
فقیه عالیقدر حضرت ایت الله استاد حاج سید احمد مددی الموسوی حفظه الله
ادرس دفتر : قم صفاییه کوچه ۱۷ پلاک ۳۳
معهد الامام المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف
۰۲۵۳۷۷۴۰۹۶۰
ادرس وب سایت :
www.madadialmusavi.ir
ارتباط با مسئول کانال Smjmadadi@
۰۹۱۹۱۵۹۲۸۷۵
https://eitaa.com/mahadalemamalmahdi
لوکیشن معهد👇
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 یک نکته از قاعده «العقود تابعه للقصود»
📚 درس خارج فقه، ۱۴۰۲/۰۷/۰۸
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 مفهوم شناسی ضرر، اضطرار، حرج
📚 درس خارج فقه ۱۴۰۲/۰۷/۹
🏠@ostadmadadi
✔️ درس خارج اصول آیت الله سید احمد #مددی (حفظهالله تعالی)
1397/10/17
🔸 مرحوم شیخ {انصاری} دو دختر بیشتر نداشت، یکی از دخترهایشان را به یکی از علمای شوشتر میدهند و یک دختر را هم به یکی از سادات میدهند، لذا این دو خانواده به سبط الشیخ معروف شدند.
🔹 آقا شیخ احمد سبط الشیخ که نوه دختری شیخ بود میگفت جدّ ما نجف که بود، یک سفری به ایران میآید و هنوز کتابهای شیخ مثل مکاسب به خطّ شیخ موجود بود. در فکر بود که برگردد به نجف. بعد نگذاشتند که برگردد. لذا همه کتابها تلف شدند. لذا چیزی از مکاسب وجود ندارد.
🔸 شنیدم قطعهای از آن ادعا شده که در آستان قدس هست، اما آقا شیخ احمد سبط الشیخ برای من گفت که همه نسخهها تلف شد...
🔹 {رسائل هم} به صورت رساله رساله است: «رسالة حجیة المظنة، رسالة البرائة و الإشتغال، رسالة الإستصحاب، رسالة التعادل و الترجیح» این چهار رساله است که بعدها توسط یکی از شاگردان شیخ -در آن نسخهای که حاشیه آشتیانی دارد- ایشان رسائل را عنوان فرائد الاصول میدهد.
🔸 {فرائد الأصول} اسمی نیست که شیخ گذاشته باشد. بعدها این اسم را گذاشتهاند. از کارهایی که انجام گرفت این بود که از آن حالتِ رساله- رساله در آوردند و به این صورت، انسجام دادهاند. در حقیقت {به این انسجام} تألیفِ شیخ نیست. بعد از شیخ این جا افتاد...
🔹 کفایه آمد و حرفهای شیخ را با حرفهای قدما تنظیم کرد. مباحث الفاظِ شیخ توسط شاگرد ایشان مرحوم کلانتر به اسم «مطارح الأنظار» نوشته شد، ولی آنچه که به قلم شیخ بود، این چهار رساله است. این چهار رساله بعداً منسجم شد و این چهار رساله با هم ربط پیدا کردند، ولی در اصل چهار رسالهی غیر مرتبط بودند...
🔸 البته در {این} اثناء تعدیلاتی هم شده است، مثلا مرحوم آقای محقق اصفهانی می گفت چهار فصلش بکنیم و بعضی از مباحث -مثل مشتق- را از مقدّمات خارج کرد و در ظهورات انداختند...
#اصول
#رسائل
#مکاسب
@Nardebane_feghahat
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 تمسک به اطلاق قرآن و سنت (دیدگاه اخباریون)
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/15
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 حقیقت عرفیه بودن مفاهیم شرعی (نفی حقیقت شرعیه)
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/15
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 اقسام اطلاق (1. لفظی تصوری 2. لفظی تصدیقی 3. مقامی)
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/15
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 دیدگاه مختار در بحث اطلاق؛ 1.مقام بیان اصل تشریع 2. مقام بیان قانونی
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/15
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🌐 برای مطالعه کفایه، باید کتاب فصول را دید
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/۱۶
🏠@ostadmadadi
45.75M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌐 استفاده مبنای اصولی از فتوای فقهی قدما
🔸 تفاوت اماره و اصول
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/۱۷
🏠@ostadmadadi
💢رجال
💠 بكير بن أعين
پدر عبدالله و برادر زراره است. درباره زراره گفته شده است ده تا، دوازده تا، شانزده تا، هجده تا برادر بودند، یکی دو تایشان را می گویند سنی اند. به هر حال با قطع نظر از سنی و شیعه شان سه تایشان دارای شخصیت اند یکی بُکیر است، یکی زراره است، یکی هم حمران است. از بعضی از روایات نیز معلوم می شود1️⃣. حمران خیلی جلیل القدر است، ولی این قدر شهرت پیدا نکرده است. این سه تا برادر در بقیه اولاد أعین ممتازند، این ها هم رومی هستند، شیبانی ولائا هستند، روم در این جا مراد روم شرقی است که همین ترکیه فعلی باشد.
خود بکیر و بقیه برادران، مخصوصا خود بکیر، خاندانی در کوفه داشتند، خاندان معروفی هم بودند. ابوغالب زراری، نوه همین بُکیر است. ابوغالب، لکن می گوید چون امام هادی و امام عسگری، تعبیر از من است، به جد ما نامه ای که نوشت خطاب کرد زراری، ما هم لقبمان شد زراری به برکت امام و چون زراره در این ها معروف بود تمام خاندان که از برادر های دیگر بودند معروف به زراری شدند. علی ای حال بکیر بن اعین جزو اجلاست.
📚 درس خارج اصول فقه، سه شنبه: 2/7/1398
1️⃣في إخوة زرارة حمران و بكير و عبد الملك و عبد الرحمن بني أعين.
270 - حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ مَسْعُودٍ، قَالَ: حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ نُصَيْرٍ، قَالَ: حَدَّثَنِي مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى بْنِ عُبَيْدٍ. وَ حَدَّثَنِي حَمْدَوَيْهِ بْنُ نُصَيْرٍ، قَالَ حَدَّثَنَا: مُحَمَّدُ بْنُ عِيسَى ابن عُبَيْدٍ، عَنِ اَلْحَسَنِ بْنِ عَلِيِّ بْنِ يَقْطِينٍ، قَالَ: حَدَّثَنِي اَلْمَشَايِخُ: أَنَّ حُمْرَانَ وَ زُرَارَةَ وَ عَبْدَ اَلْمَلِكِ وَ بُكَيْراً وَ عَبْدَ اَلرَّحْمَنِ بَنِي أَعْيَنَ كَانَ مُسْتَقِيمِينَ ، وَ مَاتَ مِنْهُمْ أَرْبَعَةٌ فِي زَمَانِ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ وَ كَانُوا مِنْ أَصْحَابِ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ السَّلاَمُ، وَ بَقِيَ زُرَارَةُ إِلَى عَهْدِ أَبِي اَلْحَسَنِ فَلَقِيَ مَا لَقِي. (اختیار معرفة الرجال. جلد:۱. صفحه:۳۸۳)
#بکیر_بن_اعین
🔸فهرست اسامی
🏠@ostadmadadi
هدایت شده از استاد مددی
🔸 الف:
ابان بن عثمان / ابان بن تغلب / ابراهیم بن اسحاق / ابراهیم بن علی/ ابن غضائری/ ابن بطه/ ابن فضال/ابی بکر حضرمی/ ابوعلی راشد/ابوخدیجه/ ابوالجارود/ ابن نوح/ احمد بن حسین/ احمد بن الحسین بن سعید الاهوازی/ احمد بن زیاد بن جعفر الهمدانی/ أحمد بن عبدالله بن مهران/أحمد بن محمد بن داود/ احمد بن محمد بن الحسن/ اسحاق بن عمار/ اسماعیل بن جابر
🔸 ب:
بکیر بن اعین
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 معنای «غیبت»؛ معنای عرفی یا حقیقت شرعیه؟
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/۲۲
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 معنای «صلاه» و «صوم»؛ معنای عرفی یا حقیقت شرعیه؟
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/۲۴
🏠@ostadmadadi
💢نظام قانونی فقه و اصول [20]
💠 ابتنای فضای «عبد و مولا» بر مالکیت مولا بر عبد
نکتة اساسی و زیربنایی در این گفتمان، اعتبار مملوکیت ذات عبد برای مولا است که به سبب آن افعال عبد نیز ملک مولا میشود و درنتیجه تصرفاتش محدود میگردد. مرحوم علامه طباطبایی; در تحلیل «امر» فرمود: عبد توسعۀ وجودی مولاست. 1️⃣ این حرف با نظام «عبد و مولا» سازگار است.
ابتنای قانون و شریعت در «نظام قانونی» بر «مصالح و مفاسد واقعی» و در «فضای عبد و مولا» بر «اراده مولا»
در فضای «عبد و مولا» منشأ قانونگذاری ارادة مولاست اما در «فضای قانونی» منشأ قانونگذاری وجود مصالح نفس الأمری و ملاکات واقعی است. البته ارادة «ولایی» در قانون وجود دارد و منشأ جعل میشود اما اولاً این ولایت به معنای مالکیت بر عباد نیست و ثانیاً قانون را عوض نمیکند که آن را طبق ارادة مولا کند به این معنا که مولا یک روز چیزی بگوید و روز دیگر چیز دیگری بگوید. روح اساسی قانون، انفصال قانون از شخصیت مقنن است. برخی تفکرات غربی مثل روح القوانین، سه مؤلفه را از شخص شاه جدا کردند: یک؛ «قانونگذاری»، دوم؛ «اجرا» و سوم؛ «رفع خصومت و ایجاد عدالت». مرحوم نائینی; در رسالة تنبیه الأمه که در اثبات مشروطیت نوشته است اولین مطلبی را که در رساله شروع میکند این است که شاه سایة خدایی پیدا کرده است که «لَا یسْأَلُ عَمَّا یفْعَلُ وَهُمْ یسْأَلُونَ» . (تنبیه الامه و تنزیله المله، ص41)
تخلف در فضای «عبد و مولا» ظلم به مولاست و در «نظام قانونی» ظلم به خود
در «نظام قانونی» ظلم بر قانون یا ظلم بر مولا مطرح نیست، چون مولایی فرض نمیشود، بلکه اگر کسی تخلف کرد ظلم به خودش کرده است. اگر در نظام قانونی گفتند: پول بدهید تا جاده را آسفالت کنیم و شما ندادید این ظلمی است که به خودتان و به جامعه برمیگردد. لذا این مطلب که در کفایه در باب تجری آمده است: «ذمه علی تجریه و هتکه لحرمة مولاه و خروجه عن رسوم عبودیت»؛ (کفاية الأصول، ص: 259) اولاً خود تجری محل کلام است که بحث اصولی است یا کلامی؟ و ظاهرش کلامی است که نکاتی هم در اصول دارد. ثانیاً ایشان حرمت تجری را از باب ظلم بر مولا آورده است که این، مبتنی بر دیدگاه «عبد و مولا» است. در «فضای قانونی»، ظلم به شارع بی معنا است؛ «وَمَا ظَلَمُونَا وَلَـکن کانُوا أَنفُسَهُمْ یظْلِمُونَ».
بنابراین دو زیربنای فکری متفاوت وجود دارد؛ تفسیر «فضای قانونی» شریعت را مبتنی بر مواد قانونی که امروزه متعارف زندگی ما است تفسیر میکند؛ در این صورت قانون را پرتو شخصیت مولا نمیدانند بلکه قانون را پرتو واقعیت و مصلحت خود مردم میدانند و بحث ظلم بر مولا و دولت و رئیس جمهور و امثال آن مطرح نیست!
اساساً عبد و انسان در مرحلهای نیست که با مولا (شارع مقدس) قابل قیاس باشد که مثلاً به او اهانت یا ظلم کند. بشر در روابط اجتماعی، به کمتر از مولای حقیقی خودش هم اهانت نمیکند، مثلاً اگر کسی به یک شعر سعدی توهین کند، مردم او را مسخره میکنند و کسی نمیگوید به سعدی ظلم واقع شد. اگر سعدی قابل مسخره کردن نیست، خدای متعال به طریق اولی قابل اهانت نیست. تمسخر، اهانت، ظلم و تعدی بر مولا، همگی در تفسیر فضای «عبد و مولا» است. ریشه حقوقی تفاوت «فضای قانونی» با فضای «عبد و مولا» این است که انسان کیش و پرتو شخصیت مولا نیست.
#نظام_قانونی
1️⃣«امر و خواستن کاری از دیگری چنانکه با تأمل به دست میآید بستگی دادن خواست و ربط دادن اراده است به فعل دیگری، و چون به حسب واقع اراده هر فرد مرید جز به فعل خود یعنی حرکات عضلانی خود تعلق نمیگیرد و همچنین فعل دیگری نیز جز به اراده خودش به جای دیگر متعلق نمیشود ناچار تعلق دادن مرید، اراده خودش را به فعل غیر جز دعوی و اعتبار، صورت دیگری نخواهد داشت و از این روی همین اعتبار تعلق اراده، ارتباط مستقیم به اعتبار «ریاست» دارد که به معنای «توسعه دادن وجود خود، و دیگران را جزء وجود خود نمودن» تقسیر نمودیم و در نتیجه باید گفت که در مورد امر، شخص آمر مأمور را جزء وجود خود و به منزله عضو فعال خود قرار میدهد...» اصول فلسفه و روش رئالیسم، ج2، ص221.
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 حجیت قطع
از منظر نظام قانونی، حجیت قطع ذاتی نیست.
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۷/۳۰
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 جمع ادله از راه فضای قانونی
به جای تخصیص و حکومت
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۸/۱
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 جمع ادله از راه فضای قانونی
معنای فریضه و سنت و فضائل
قاعده تسامح در ادله سنن
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۸/۶
🏠@ostadmadadi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💠 جمع ادله از راه فضای قانونی
تطبیق بر زکات
مکتب قم و بغداد
📚 درس خارج اصول ۱۴۰۲/۰۸/۶
🏠@ostadmadadi