eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
309 دنبال‌کننده
114 عکس
2 ویدیو
50 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
4️⃣8️⃣ 2️⃣2️⃣ ❇️ علامیت صحت حمل و صحت سلب 👈 یکی از راه‏های تشخیص معنای حقیقی صحت حمل و عدم صحت سلب است. مقدمه: برای درک این علامت ابتدا باید اقسام حمل محمول بر موضوع مشخص گردد: حمل محمول بر موضوع به دو صورت قابل تصور است: 1️⃣ اول: اگر در حمل محمول بر موضوع، ذات یا ذاتیات ذات بر موضوع حمل شود، حمل اولی ذاتی بروز می‏کند که دارای دو شعبه است: ۱- گاهی بین موضوع و محمول اتحاد مفهومی وجود دارد، مثل «انسان بشر است» یا «انسان انسان است» ۲- گاهی موضوع و محمول اتحاد مفهومی ندارند، بلکه از لحاظ ماهیت با یکدیگر متحدند و به اصطلاح اتحاد ماهوی دارند، مثل «انسان حیوان ناطق است» 2️⃣ دوم: اگر در حمل محمول بر موضوع، مصداقی از مصادیق محمول بر موضوع حمل شود، نام این حمل شایع صناعی است و بین آن دو اتحاد وجودی و مصداقی بر قرار است. این حمل نیز دارای دو قسم است: ۱- حمل مواطات یا حمل بدون واسطه، یعنی محمول بدون واسطه بر موضوع حمل می‏شود مثل «زید عالم» یا «زید ضاحک» ۲- حمل اشتقاق یا حمل با واسطه، یعنی محمول به وسیله رابطه ‏ای بر موضوع حمل می‏شود، مثل حمل «علم» بر انسان؛ در این حمل واسطه‏ای وجود دارد، زیرا انسان «علم» نیست، بلکه انسان صاحب علم است. 👈با توجه به حمل اولی ذاتی و شایع صناعی، برای تشخیص معنای حقیقی از مجازی این گونه عمل می شود: 🔶 لفظی که معنای حقیقی آن مجهول است، موضوع و معنای مشکوک بین حقیقت و مجاز محمول قضیه واقع می‏گردد و سپس به حمل اولی آن معنا بر موضوع حمل می‏گردد، چنان چه حمل به صورت اولی ذاتی صحیح بود، کشف می‏شود که آن معنا برای آن لفظ وضع شده است؛ 👈 به عنوان مثال برای فهمیدن معنای حقیقی لفظ «اسد»، آن لفظ موضوع قضیه قرار داده می‏شود و سپس معنای مشکوک «حیوان مفترس» به صورت حمل اولی ذاتی بر آن حمل می‏گردد و چون آن حمل صحیح است، کشف می‏شود که معنای «حیوان مفترس» برای لفظ «اسد» به صورت حقیقی وضع شده است. 🔄 همان طور که صحت حمل علامت حقیقت است عدم صحت سلب نیز علامت حقیقت است، یعنی اگر سلب معنا به حمل اولی از لفظ امکان پذیر بود، کشف می‏شود که آن معنا برای لفظ وضع نشده است، به عنوان مثال چون سلب معنای «رجل شجاع» از لفظ «اسد» امکان پذیر است، پس آن معنا برای لفظ اسد به صورت حقیقی وضع نشده است. 📚 برگرفته از کتاب غایه السؤول شرح کفایه الأصول استاد مهرکش (زید عزه) 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
5️⃣8️⃣ 2️⃣2️⃣ ❇️ در استدلال به سنت (ادله حجاب) سه طائفه از روایات داریم 1️⃣ طائفه اول روایات دال بر پوشاندن مو و زینت توسط زنان است. که یک روایاتی داریم ذیل این روایات علتی بیان شده که ما از آن علت می‌توانیم این حکم را استنباط کنیم که نه تنها حاکم شرع مجاز به جعل قانون است در عرصه حجاب، بلکه بر او لازم است، جزو وظایف حاکم است، اگر نکند مؤاخذه می‌شود و بازخواست می‌شود و کوتاهی کرده. 2️⃣ طایفه دوم: لغویت روایات دال بر مراتب عالیه امر به معروف و نهی از منکر بر فرض عدم الزامی بودن حجاب است. 🔶 ما یک روایاتی داریم می‌فرماید پایین‌ترین مرتبه امر به معروف قلبی است. مرتبه بعد لسانی،‌ مرتبه سوم با اعضا و جوارح است، با ید است. وقتی که حکومت تشکیل می‌شود و حاکم سر کار است، اگر که در آن زمان هم قانونی وضع نشود برای این که امر به معروف و نهی از منکر جوارحی هم انجام بشود، عملاً امکان مرتبه عالیه امر به معروف و نهی از منکر وجود ندارد، الا نادراً. پس اگر که حاکم هم حتی حق نداشته باشد که بخواهد بیاید بستر اجرای احکام شریعت را فراهم بکند لغویت مرتبه عالیه امر به معروف و نهی از منکر پیش می‌آید که این خلاف حکمتی است که این روایات متعدده برای آن‌ها صادر شده، البته یکی دو تا اشکال و جواب و بحث سندی هم دارد. 3️⃣ طائفه سوم اولویت روایات داله بر لزوم امتثال و انتهاء در امر به معروف و نهی از منکر نسبت به حاکمان است. 🔷 روایاتی داریم که دلالت می‌کند بر این که امر به معروف کنید تا امتثال کنند. یعنی غایت امر به معروف را امتثال معرفی فرمودند. نهی از منکر کنید تا انتها‌ کنند یعنی دست از منکر بردارند. غایت نهی از منکر در فرض امکان این است. یعنی اگر می‌توانی جوری تذکر بدهی که انجام بدهد، ولی فقط یک اشاره‌ای کنی و رد شوی، این وظیفه امر به معروف را انجام ندادی. چون غایت محقق نشده و تو می‌توانستی. 👈 حالا به طریق أولی برای حاکم که ابزار در اختیار دارد، قوه قهریه در اختیار دارد، لازم می‌شود که این غایت امر به معروف و نهی از منکر که از روایات استفاده می‌شود را محقق کند. 📚 برگرفته از نشست علمی استاد استوار (18 آبان 1401) 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
6️⃣8️⃣ 9️⃣1️⃣ ❇️ واجتماع العاملين على مَعْمُول وَاحِد غير جَائِز 👈 ولِهَذَا رد قَول من قَالَ: إِن الْفِعْل وَالْفَاعِل مَعًا عاملان فِي الْمَفْعُول، والابتداء والمبتدأ مَعًا عاملان فِي الْخَبَر؛ والمتبوع وعامله مَعًا عاملان فِي التَّابِع ◀️ وإِذا اجْتمع العاملان فإعمال الْأَقْرَب جَائِز بالِاتِّفَاقِ، وَفِي الْأَبْعَد اخْتِلَاف مَنعه البصريون وَجوزهُ الْكُوفِيُّونَ 🔶 وإِذا اجْتمعت همزتان متفقتان فِي كَلِمَتَيْنِ نَحْو: (جَاءَ أَجلهم) جَازَ حذف إِحْدَاهمَا تَخْفِيفًا وَفِي الْمَحْذُوف اخْتِلَاف فَقيل: الْمَحْذُوف هُوَ الأولى لِأَنَّهَا وَقعت آخر الْكَلِمَة مَحل التَّغْيِير، وَقيل: الثَّانِيَة 🔷 وإِذا اجْتمعت همزَة الِاسْتِفْهَام مَعَ همزَة قطع نَحْو: {أأمنتم من فِي السَّمَاء} فَإِنَّهَا ترسم بِالْألف الْوَاحِدَة وتحذف الْأُخْرَى 👈 واخْتلف فِي المحذوفة فَقيل: الأولى، لِأَن الْأَصْلِيَّة أولى بالثبوت، وَقيل: الثَّانِيَة، لِأَن بهَا يحصل الاستثقال 🔶 وإِذا اجْتمع نون الْوِقَايَة وَنون (إِن) و (أَن) و (كَأَن) و (لَكِن) جَازَ حذف أَحدهمَا وَفِي الْمَحْذُوف قَولَانِ: أَحدهمَا، نون الْوِقَايَة، وَعَلِيهِ الْجُمْهُور، وَقيل: نون (إِن) 🔷 وإِذا اجْتمعت الهمزتان فِي كلمة وَاحِدَة: فالمختار عِنْدهم أَن تحذف إِحْدَاهمَا أَو تخفف، لِأَن حذف إِحْدَاهمَا أَو تخفيفها أخف من الْإِدْغَام إِلَّا فِي بَاب (فعال) بِالْفَتْح وَالتَّشْدِيد فَإِنَّهُ بَاب قيامي حوفظ عَلَيْهِ مَعَ وجود الْمدَّة بعْدهَا فَكَانَت مسهلة لأمرهما 🔶 وإِذا اجْتمعت همزَة الِاسْتِفْهَام مَعَ حرف الْعَطف [نَحْو: (أَو من كَانَ مَيتا) ] فَحِينَئِذٍ تدخل همزَة الِاسْتِفْهَام فِي الْمُقدر لرعاية حَقّهَا 🔷 وإِذا اجْتمع اسمان من جنس وَاحِد، وَكَانَ أَحدهمَا أخف على أَفْوَاه الْقَائِلين غلبوه فسموا الآخر باسمه ك (العمرين) 📚 برگرفته از کتاب کلیات ابوالبقاء 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣8️⃣ 9️⃣1️⃣ ❇️ راههای اطلاع از صدور خبر از طریق حس در عصر مرحوم شیخ کلینی (دو طریق بیان شد) 3️⃣ احتمال دارد بخشی از روایات از راویانی نقل شده باشد که صحت اخبار ایشان توسط ائمه(علیهم السلام) تصدیق شده است؛ اعم از اینکه ایشان دارای کتاب بوده اند یا نه. 👈 به عنوان نمونه امام حسن عسکری(علیه السلام) درباره بنی فضال فرمود: «خذوا بما رووا و ذروا ما رأوا» و به این وسیله روایات منقوله ی بنی فضال را تضمین نمود. 🔍 البته در این مورد خاص، برخی به این روایت عمل نکرده اند؛ زیرا در سند آن تشکیک نموده و گفته اند روایت از خادم حسین بن روح نقل شده است و ما شناختی راجع به او نداریم. 🔦 در پاسخ باید گفت که ضعف سند، دلیل بر عدم صدور روایت و بطلان آن نمی باشد؛ چه بسا روایت به رغم اینکه ما در حال حاضر حجتی بر اعتبارش نداریم، درست باشد. 👈 از سویی شاید صحت روایت مذکور برای مرحوم کلینی معلوم بوده است؛ زیرا ایشان معاصر حسین بن روح بوده و احتمالا خادم وی را می شناخته است. در نتیجه ممکن است مرحوم کلینی برای احراز صحت برخی روایات، به روایت امام حسن عسکری(علیه السلام) تمسک کرده باشد که یک راه حسی است. 🔷 نکته قابل توجه اینجاست که چه بسا نظیر روایت امام حسن عسکری(علیه السلام) درباره بنی فضال، احادیثی راجع به راویان دیگر وجود داشته که به دست ما نرسیده است. 📚برگرفته از مطالب آیت الله شب زنده دار 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣8️⃣ 3️⃣2️⃣ ❇️ صدور دليل به چهار طريق ثابت مى ‏شود: 1️⃣ تواتر 2️⃣ اجماع و شهرت 3️⃣ سيره متشرعه و عقلا 4️⃣ خبر ثقه ◀️ حجيت طرق سه ‏گانه اول براساس افاده علم است، پس حجيت آنها ذاتى است، ولى حجيت خبر ثقه جعلى و تعبدى است. ◀️ تواتر و اجماع و سيره در اين جهت اشتراك دارند كه در هر سه طريق از تراكم احتمالات و تجمع قرائن علم حاصل مى ‏شود. ◀️ حجيت خبر ثقه به مفهوم آيه نبأ و نيز به سيره متشرعه و عقلا ثابت مى ‏شود. 👈 فعل معصوم دلالت بر عدم حرمت، و ترك معصوم دلالت بر عدم وجوب، و تقرير معصوم دلالت بر امضا مى ‏كند. 🔷 تقرير معصوم يا در مواجهه با فعل شخصى است يا در مواجهه با سيره نوعى عقلا. 🔶 بر حجيت ظواهر الفاظ علاوه بر سيره متشرعه، به سيره عقلا نيز مى ‏توان استدلال كرد. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
9️⃣8️⃣ 3️⃣2️⃣ ❇️ نگاه مرحله‌ای به طلاق را در منابع دینی می شود برداشت کرد.هم روایات و هم آیات را باید بررسی کرد حدود 23 ‌تا آیه‌ی قرآن داریم در مورد طلاق با بررسی اینها در چند نوبت می شود این مرحله‌ای بودن طلاق را از منابع دین پیدا کرد. 👈 افراد مختلفی هم در غرب این نگاه مرحله‌ای را به طلاق داشتند و برای هر مرحله هم یک‌سری مشخصات و مؤلفه‌‌ها بیان می‌کنند. ◀️ برای اولین گام برای این مسأله این بود که برویم سراغ مراحل تحول و شکل‌گیری طلاق که این کمک بکند بعداً به زوجین و مشاور که می‌‌خواهد مشاوره طلاق بدهد ببیند این زوجین توی کدام مرحله هستند متناسب با آن مرحله تعیین تکلیف کند. 🔷 لذا بعد از اینکه منابع دینی دیده شد به شش مرحله رسیدیم. 1️⃣ مرحله‌ی اول حالا اسمش را یک‌ موقعی گذاشتیم پیش از آ‌شفتگی. بعد برخی از اساتید فرمودند بگذارید ضعف کارکرد. 2️⃣ مرحله‌‌ی دوم اسمش را گذاشتیم بروز آشفتگی. 3️⃣ مرحله‌ی سوم شد آشفتگی. 4️⃣ مرحله‌ی چهارم شد گسستگی و امکان طلاق. 5️⃣ مرحله‌ی پنجم شد طلاق و بازگشت. 6️⃣ مرحله‌ی ششم که از اختصاصات شیعه است بحث جدایی‌سازی و بازگشت است. 👈 هر مرحله آن شاخص‌هایی دارد و این شاخص‌ها از کجا آمده و چطور این اسم انتخاب شد، و وارد هر مرحله بشویم توضیح آن می آید. 📚 برگرفته از نشست علمی استاد مخدومی (21 دی 1401) 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
9️⃣8️⃣ 3️⃣2️⃣ ❇️ نگاه مرحله‌ای به طلاق را در منابع دینی می شود برداشت کرد.هم روایات و هم آیات را باید بررسی کرد. حدود 23 ‌تا آیه‌ی قرآن داریم در مورد طلاق با بررسی اینها در چند نوبت می شود این مرحله‌ای بودن طلاق را از منابع دین پیدا کرد. 👈 افراد مختلفی هم در غرب این نگاه مرحله‌ای را به طلاق داشتند و برای هر مرحله هم یک‌سری مشخصات و مؤلفه‌‌ها بیان می‌کنند. ◀️ برای اولین گام برای این مسأله این بود که برویم سراغ مراحل تحول و شکل‌گیری طلاق که این کمک بکند بعداً به زوجین و مشاور که می‌‌خواهد مشاوره طلاق بدهد ببیند این زوجین توی کدام مرحله هستند متناسب با آن مرحله تعیین تکلیف کند. 🔷 لذا بعد از اینکه منابع دینی دیده شد به شش مرحله رسیدیم. 1️⃣ مرحله‌ی اول حالا اسمش را یک‌ موقعی گذاشتیم پیش از آ‌شفتگی. بعد برخی از اساتید فرمودند بگذارید ضعف کارکرد. 2️⃣ مرحله‌‌ی دوم اسمش را گذاشتیم بروز آشفتگی. 3️⃣ مرحله‌ی سوم شد آشفتگی. 4️⃣ مرحله‌ی چهارم شد گسستگی و امکان طلاق. 5️⃣ مرحله‌ی پنجم شد طلاق و بازگشت. 6️⃣ مرحله‌ی ششم که از اختصاصات شیعه است بحث جدایی‌سازی و بازگشت است. 👈 هر مرحله آن شاخص‌هایی دارد و این شاخص‌ها از کجا آمده و چطور این اسم انتخاب شد، و وارد هر مرحله بشویم توضیح آن می آید. 📚 برگرفته از نشست علمی استاد مخدومی (21 دی 1401) 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
0️⃣9️⃣ 0️⃣2️⃣ ❇️ ادات قسم بر سه قسم است : ✅ حرفیه : باء - تاء - واو - لام 🔸واللهِ — تاللهِ 🔸 والْعَصْرِ ﴿۱﴾ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرِ 👈 نکته : ادات حرفیه قسم همه حرف جر هستند که متعلق به : «أُقسم» محذوف است ✅ اسمیه : أیمُن - عَمر 🔸لعَمْرُکَ إِنَّهُمْ لَفي‏ سَکْرَتِهِمْ يَعْمَهُونَ حجر 72 ✅ فعلیه : مانند «حلفت» و «أُقسم» 🔸 يحْلِفُونَ بِاللَّهِ ما قالُوا (منافقان) قسم به خدا یاد می‌کنند توبه /74 📚 برگرفته از مطالب استاد یوسف زاده گیلانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
1️⃣9️⃣ 0️⃣2️⃣ ❇️ راههای اطلاع از صدور خبر از طریق حس در عصر مرحوم شیخ کلینی. (طریق یک و دو و طریق سه بیان شد) 4️⃣ در اعصار گذشته، آثار بسیاری از علما و نیز روات به وسیله دست خط ایشان شناخته می شده است و با وجود آن، نیازی به ذکر سند نبوده و اگر هم ذکر می شده، بیشتر جنبه تشریفاتی داشته است. 👈 به عنوان نمونه مرحوم شیخ طوسی در جایی می فرماید که کتاب محمد بن علی بن محبوب به خط ایشان نزد من هست. 👈 همچنین مرحوم صاحب معالم، فرزند شهید ثانی، می نویسد که تهذیب مرحوم شیخ طوسی به خط خود شیخ نزد من موجود است. 👈 مرحوم ابن داوود نیز در رجالش مکررا ذکر می کند که رجال شیخ طوسی را به خط خود ایشان در اختیار دارد. 👈 نظیر این مطلب در زمان ما نیز جریان دارد؛ چنان که امروزه دست خط مرحوم مجلسی - پس از قریب به 350 سال - در کتابخانه های ما وجود دارد و برای ما شناخته شده است؛ لذا در تشخیص متونی که از ایشان به ما رسیده، نیازی به حدس و نظر نداریم. 👈 از همین قبیل است دست خط مرحوم علامه حلی و حتی جناب شیخ طوسی که در کتابخانه مرحوم آیت الله نجفی مرعشی موجود است 🔦 پس وقتی با گذشت زمانهای طولانی هنوز دست خط بسیاری از علما برای ما قابل شناسایی است، به طریق اولی برای مرحوم کلینی که قریب به زمان معصومین هم بوده، تشخیص دست نوشته های راویان احادیث امکان داشته است. ⬅️ در نتیجه، این احتمال وجود دارد که جناب شیخ کلینی صحت روایات را از این طریق احراز کرده باشد؛ لذا این که می بینیم مرحوم کلینی گاه در کافی صرفا با ذکر دو یا سه راوی ،روایت را به امام معصوم(علیه السلام) می رساند، با این هدف بوده است که ظاهر سند، مرسل نباشد؛ و الا در واقع حتی ذکر این تعداد واسطه هم لازم نبوده است. 📚برگرفته از مطالب آیت الله شب زنده دار 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
2️⃣9️⃣ 4️⃣2️⃣ ❇️ حکومت؛ 🔷 حکومت، به معنای نظارت یک دلیل بر دلیل دیگر به منظور تفسیر آن است، چه دلیل حاکم، موضوع دلیل محکوم را تفسیر نماید، چه متعلق آن را و چه حکم آن را. ◀️ این نظارت و تفسیر می‌تواند به صورت توسعه و یا تضییق باشد، هر چند این توسعه و تضییق حقیقی نیست، بلکه تعبدی است، 👈 مانند این که دلیلی بگوید: خمر حرام است و دلیل دیگر بگوید: هر مسکری خمر است؛ در این جا دلیل دوم که ناظر به دلیل اول است و برای بیان و تفسیر آن وارد شده، دایره موضوع دلیل اول را توسعه داده است، البته باید توجه داشت که این توسعه تعبدی است؛ یعنی شارع حکم می‌کند که خمر تنها مایع مست کننده گرفته شده از انگور نیست، بلکه به فقّاع (آب جو) و نبیذ (عصاره کشمش) و غیره نیز اطلاق می‌گردد. ⬅️ این تصرفی تعبدی در موضوع است، که عالم تکوین، آن را تایید نمی‌کند؛ بنابراین، در حکومت، دلیل حاکم به طور تعبدی نه حقیقی دلیل محکوم را توسعه داده و یا تضییق می‌کند. 🔷 مراد از حکومت این است که یکى از دو دلیل، سیطره‌گونه و چیره‌دستانه از جهت ادا (بیان مُفاد خود) بر دیگرى مقدم مى‌شود. بنابراین، تقدیم دلیل حاکم بر دلیل محکوم از جهت سند و نیز از جهت حجیت نیست؛ بلکه پس از تقدیم یکى از دو دلیل بر دیگرى، نیز هر دو بر حجیت‌ خود باقى‌اند؛ چرا که هیچ کدام دیگرى را تکذیب نمى‌کند تا تعارض پدید آید و یکى از حجیت بیفتد. 👈 مانند مفاد این روایت که با حفظ امام نسبت به عدد رکعات، شکى براى مأموم نیست. بنابراین، اگر مأموم بین سه و چهار شک کند، ولى امام به یکى از دو طرف علم داشته باشد، مأموم نباید به شک خود اعتنا کند. در نتیجه، دلیلى که موضوع (شک) را تعبدی- و نه وجدانى- در صورت حفظ امام براى مأموم نفى مى‌کند، بر دلیلى که وظیفه شاک را بنا گذاشتن بر اکثر مى‌داند حکومت دارد، بدون اینکه با آن تعارضى داشته باشد. ✅ دلیل حاکم، گاه مفسر موضوع دلیل محکوم است و گاه مفسر محمول آن؛ چنان که گاه دایره موضوع یا محمول دلیل محکوم را تنگ مى‌کند، مانند مثال یاد شده، و گاه وسعت مى‌بخشد، مانند دلیلى که مى‌گوید: طواف کعبه، نماز است نسبت به دلیلى که بیانگر احکامى خاص براى نماز است، که دلیل حاکم، موضوع دلیل محکوم (نماز) را توسعه داده است. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
✅ مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام) برگزار می کند 9️⃣1️⃣ نوزدهمین جلسه از سلسله نشست های علمی ☑️ با موضوع نظریه تاریخی چگونگی تشکیل جامعه شیعی توسط اهل بیت (علیهم السلام) (جلسه چهارم) 🎤با استفاده از محضر حجة الاسلام و المسلمین لیاقتی 🗓 زمان: چهارشنبه 13 اردیبهشت 1402 🕐 ساعت 11 حضوری و مجازی 🌎 مکان خیابان شهیدین، مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام) 💻 لینک ورود به جلسه به صورت مجازی در ایتا https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad
با سلام 🖌 لطفاً با کلیک بر روی لینک، در نظرسنجی مربوط به نوزدهمین جلسه از سلسله نشست های علمی (استاد لیاقتی ـ جلسه چهارم) شرکت فرمایید 👇 https://formafzar.com/form/m7kmt
استاد لیاقتی جلسه چهارم.MP3
16.9M
صوت جلسه چهارم نشست علمی استاد لیاقتی
متن پیاده شده نشست علمی استاد لیاقتی جلسه چهارم 👆👆👆👆
3️⃣9️⃣ 4️⃣2️⃣ ❇️ توضیح مرحله اول ◀️ مرحله‌ی اول مرحله‌ی ضعف کارکردها است. که چندین نشانه دارد. 🔶 یکی از نشانه ها «عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» (نساء/19) است. 👈 در آیات قرآن واژه‌ی معروف سی و هشت مرتبه استفاده شده، نوزده بار آن فقط در مورد بحث خانواده و معاشرت زوجین است. 🔷 خانواده را فقط نمی شود با حقوق و خط قرمز اداره کرد. یک اصل مسلّم است، فقط اینها حد را مشخص می‌کند که «تلک حدود الله». منتها بین این‌ها اگر شما بحث معروف را مطرح نکنید آن خانواده هیچ‌موقع آن انعطاف لازم را پیدا نمی‌کند. لذا مدار ایده‌آل یک زندگی «عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» است. معاشرت معروفانه می‌شود مدار اصلی زندگی. 🔶 هرچه از این معاشرت معروفانه فاصله بگیرید به سمت آشفتگی حرکت می‌کنید. وجه استفاده از تعبیر آشفتگی این است که همین واژه‌ی معروف را شما در بحث کتب لغت ببینید مثلاً ابن فارس دارد که «هذا امرٌ معروف و هذا یدل علی ما قلناه من سُكونه إليه» یعنی بحث معروف را با بحث سکونت و ‌آرامش عجین می‌کند و هرچی از این سکونت و آرامش شما فاصله بگیرید نتیجه‌اش آشفتگی است. 🔦 حالا معاشرت معروفانه یعنی چه؟ نظریه‌ی نهایی (علامه طباطبایی و بعض دیگر) این است که آن چیزی که عرف، شرع و عقل این را معروف و حَسَن می‌داند. 👈 مثال‌هایی که فقهاء زدند را می‌توانیم توی چهارتا حیطه‌ی کارکردهای خانواده مطرح کنیم. 1️⃣ کارکرد حمایتی؛ شیخ طوسی می‌گوید اگر یک زنی شأنش در این بود که یک کسی داشته باشد که کارهایش را انجام دهد «و كان مثلها مخدوماً فعليه إخدامها» می‌فرماید این خادم گرفتن وظیفه‌ی شوهر می‌شود، می‌گویند این یک مصداقی است برای معاشرت معروفانه. ادامه دارد .... 📚 برگرفته از نشست علمی استاد مخدومی (21 دی 1401) 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
4️⃣9️⃣ 1️⃣2️⃣ ❇️ نکاتی در مورد اذ و اذا 🔶 إذْ: هَل هُوَ ظرف زمَان أَو مَكَان أَو حرف بِمَعْنى المفاجأة، أَو حرف مُؤَكد أَي زَائِد؟ 📚 فيهِ أَقْوَال 👈 والْحق ان إِذْ وَكَذَا إِذا كِلَاهُمَا من الْأَسْمَاء اللَّازِمَة الظَّرْفِيَّة؛ بِمَعْنى أَنَّهُمَا يكونَانِ فِي أَكثر الْمَوَاضِع مَفْعُولا فِيهِ؛ وَأما كَونهمَا مَفْعُولا بِهِ وبدلا وخبرا لمبتدأ فقليل 🔷 لكِن الْفرق بَينهمَا ان إِذْ ظرف وضع لزمان نِسْبَة مَاضية وَقع فِيهِ أُخْرَى، وَإِذا: ظرف وضع لزمان نِسْبَة مُسْتَقْبلَة يَقع فِيهِ أُخْرَى؛ وَلذَلِك تجب إضافتهما إِلَى الْجمل، ك (حَيْثُ) فِي الْمَكَان، وبنيا تَشْبِيها بالموصولات، واستعملتا للتَّعْلِيل والمجازاة؛ ومحلهما النصب أبدا على الظَّرْفِيَّة، فَإِنَّهُمَا من الظروف غير المتصرفة لبنائهما؛ ⬅️ وقد تسْتَعْمل إِذا للماضي نَحْو: {إِذا بلغ بَين السدين} {إِذا سَاوَى بَين الصدفين} 👈 والاستمرار فِي الْمَاضِي دون الشَّرْط نَحْو: {وَإِذا لقوا الَّذين آمنُوا قَالُوا آمنا} 👈 وتستعمل للشّرط من غير سُقُوط الْوَقْت ك (مَتى) و (حَيْثُمَا) وَهُوَ مَذْهَب الْبَصرِيين 🔷 واسْتدلَّ لإِفَادَة الْوَقْت الْخَاص فِي أَمر مترقب، أَي منتظر لَا محَالة بقوله تَعَالَى {إِذا الشَّمْس كورت} ⬅️ وقد يَجِيء (إِذا) و (إِذا) لمحض الِاسْم، يَعْنِي أَنَّهُمَا يستعملان من غير أَن يكون فيهمَا معنى الظّرْف أَو الشَّرْط، نَحْو: (إِذا يقوم زيد) أَي: وَقت قِيَامه 🔶 و (إِذْ) يدل على وَقت مَاض ظرفا نَحْو: (جئْتُك إِذْ طلع الْفجْر) 👈 ومفعولا بِهِ نَحْو: {واذْكُرُوا إِذْ كُنْتُم قَلِيلا} وَكَذَا الْمَذْكُورَة فِي أَوَائِل الْقَصَص، كلهَا مفعول بِهِ بِتَقْدِير (اذكر) 👈 وبدلا نَحْو: {وَاذْكُر فِي الْكتاب مَرْيَم إِذْ انتبذت} 👈 ومضافا إِلَيْهَا اسْم زمَان صَالح للحذف نَحْو: {يَوْمئِذٍ تحدث أَخْبَارهَا} وَهِي من إِضَافَة الْأَعَمّ إِلَى الْأَخَص، أَو غير صَالح لَهُ نَحْو {بعد إِذْ هديتنا} 👈 وللتعليل نَحْو: {وَلنْ ينفعكم الْيَوْم إِذْ ظلمتم} 📚 برگرفته از کتاب کلیات ابوالبقاء 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
✅ مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام) برگزار می کند 0️⃣2️⃣ بیستمین جلسه از سلسله نشست های علمی ☑️ با موضوع فروع علم اجمالی عروه 🎤با استفاده از محضر حضرت آیت الله شاهرودی 🗓 زمان: چهارشنبه 20 اردیبهشت 1402 🕐 ساعت 11 حضوری و مجازی 🌎 مکان خیابان شهیدین، مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام) 💻 لینک ورود به جلسه به صورت مجازی در ایتا https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad
5️⃣9️⃣ 1️⃣2️⃣ ❇️ مجموع آنچه ذکر شد (اینجا) نشان می دهد خبر و شهادت جناب کلینی(ره) (درباره این که کتابش حاوی روایاتی از اهل بیت (علیهم السلام) است که برای بیان حکم واقعی ایراد فرموده اند) 👈 از یک سو احتمال عقلایی و قابل اعتنا دارد که، از نوع إخبار حسی باشد 👈 و از سویی دیگر امکان حدسی بودن این إخبار نیز وجود دارد 🔷 بنابر این، خبر ایشان از قِسم خبرهای محتمل الحس و الحدس می باشد . ◀️ در علم اصول این مبنا نزد بسیاری از أعلام پذیرفته شده است: اگر خبری که «مخبرٌبه» آن یک امر حسی است (یعنی ذات مخبرٌبه امری است که می توان با حس دریافت کرد) محتمل الحس و الحدس باشد (یعنی محتمل است إخبار کننده آن خبر را از راه حس به دست آورده باشد و نیز محتمل است آن را از راه حدس به دست آورده باشد) در صورتی که احتمال حسی بودنش قابل اعتنا و عقلایی باشد، چنین خبری نزد عقلا حجیت دارد. 🔶 مرحوم محقق خویی حجیت قول بزرگان علم رجال همچون شیخ طوسی، مرحوم نجاشی و جناب کشی را از همین باب می داند؛ یعنی چون خبرشان محتمل الحس و الحدس است، از نظر ایشان حجت می باشد. 🔷 در خصوص مبحث حاضر نیز باید گفت که با توجه به عصر حیات مرحوم کلینی و فراهم بودن اسباب إخبار حسی در این دوره، احتمال حسّیت در مورد شهادت و إخبار ایشان، احتمال متوفر و عقلایی است؛ بلکه حتی این احتمال نسبت به احتمال حدسیّت، مرجوح هم نمی باشد. 👈 با ضمیمه کردن دو مطلب اخیر (محتمل الحس و الحدس بودن إخبار جناب کلینی به صدور روایات کتاب کافی از معصوم(علیه السلام) برای بیان حکم واقعی و حجیت این گونه خبرها نزد عقلا) این نتیجه حاصل می شود که شهادت ایشان درباره روایات کتاب شریفش حجیت دارد. 🔍 البته ممکن است در مورد کبرای این قضیه (حجیت خبر محتمل الحس و الحدس نزد عقلا) مناقشاتی مطرح باشد که در محل خود باید بررسی شود . 📚برگرفته از مطالب آیت الله شب زنده دار 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
پخش زنده
فعلا قابلیت پخش زنده در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
با سلام 🖌 لطفاً با کلیک بر روی لینک، در نظرسنجی مربوط به بیستمین جلسه از سلسله نشست های علمی (استاد شاهرودی) شرکت فرمایید 👇 https://formafzar.com/form/s296j
نشست علمی آیت الله شاهرودی.MP3
12.69M
صوت نشست علمی آیت الله شاهرودی
6️⃣9️⃣ 5️⃣2️⃣ ❇️ ورود؛ 🔷 اصطلاح ورود، بدین معناست که یک دلیل (وارد)، موضوع دلیل دیگر (مورود) را‌ به‌طور حقیقی بردارد (رفع کند) و آن را از موضوعیت بیندازد و این امر مستند به نظر شارع (تعبدی) باشد، مانند ورود اَماره (دلیل) معتبر شرعی بر ادله اصول عملیه عقلی. 👈 مثلاً هر چند موضوع اصل برائت عقلی (به استناد قاعده عقلیِ قبحِ عقاب بلا بیان) «عدم‌ البیان» و نتیجه آن، برائت ذمه مکلف است، با ورود اَماره‌ای معتبر مانندِ خبر واحد، عدم ‌البیان تعبداً از موضوعیت می‌افتد و به بیان مبدل می‌شود و در نتیجه، دیگر زمینه‌ای برای اجرای اصل عملیِ برائت باقی نمی‌ماند. ✅ اصطلاحاً می‌گویند که دلیل معتبر شرعی، که حکمی شرعی را بیان می‌کند، بر دلیلی که حجیت اصل عملی را اثبات می‌کند «وارد» شده است. 🔄 وجه اشتراک «ورود» با «تخصص» (بیرون بودن موضوع یکی از دو دلیل، حقیقتآ از شمول موضوع دیگر) این است که خروج برخی مصادیق در هر دو، موضوعی (خروج از دایره موضوع) و حقیقی است. 🔀 وجه افتراق آن دو این است که خروج برخی مصادیق از دایره موضوع دلیل عام، در «ورود» جنبه تعبدی دارد و مستند به نظر شارع است، ولی در «تخصص» جنبه تکوینی دارد و مستند به حکم عقل است، مانند خروج ایقاعات از موضوع عقود، از آن‌رو که ایقاعات موضوعاً و تخصصاً از عقود خارج است. 🔍 تفاوت مهم حکومت با ورود آن است که در حکومت ارتباط دلیل حاکم با دلیل محکوم به صورت نظارت، تفسیر و تبیین است، در حالی که تصرف دلیل وارد در دلیل مورود به صورت خارج ساختن از شمول آن‌ به‌طور حقیقی است. 👈 بر این اساس، نتیجه حکومت (اگر محدود کننده باشد) همانند تخصیص‌ است، ولی نتیجه ورود همانند تخصص است. 🔦 به عبارت دیگر، هم حکومت و هم ورود، تصرف تعبدیِ یک دلیل در دلیل دیگر است، ولی حکومت، اخراج تعبدی و ورود، خروج تعبدی است. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣9️⃣ 5️⃣2️⃣ ❇️ توضیح مرحله اول (قسمت اول) 2️⃣ کارکرد اقتصادی در زندگی، بحث نفقه و مهریه. البته مثل جریان حضرت زهرا و حضرت امیرالمؤمنین داریم که حضرت زهرا می‌فرمایند که هیچ‌وقت چیزی از حضرت امیر نخواستم که یک ‌موقع ایشان نتواند و شرمنده شود. خود این توقع مالیِ زن نسبت به همسر یا ایجاد وسعت مالی مرد برای همسر؛‌ این‌‌ها به عنوان مصادیق «عاشروهنّ بالمعروف» می‌شود مطرح کرد. 3️⃣ کارکرد عاطفی، مثلاً مرحوم محدث بحرانی می‌گوید از معاشرت معروفانه این است که این‌‌که دارد نفقه می‌دهد حتی توی چهره‌اش هم احساس سنگینی ملاحظه نشود. 4️⃣ کارکرد جنسی هم داریم،. مثل بیان شیخ طوسی «و من المعروف ان یکون الجماع على صفة يلتذّان به». ⬅️ این‌ها مواردی است که توی چهارتا کارکرد عاطفی، حمایتی، جنسی و اقتصادی ما می‌توانیم مثال بیاوریم برای «عاشروهنّ بالمعروف». ⛔️ هر چه از این فاصله بگیریم این کارکردها ضعیف می‌شود. لذا من مرحله‌ی اول اسمش را گذاشتم مرحله‌ی ضعف کارکردها یا پیش از آشفتگی. هنوز مشکل جدی پیش نیامده. یکی از نشانه‌هایش همین نشانه‌هایی بود که به عنوان «عاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوف‏» (نساء/19) گفته شد که یک مقدار از این‌ها فاصله گرفته بشود. 🔦 نشانه دیگر سازش و مدارایی که باز از مؤلفه‌های جدی زندگی زناشویی است. 🔶 نشانه و مؤلفه بعدی وقتی است که کراهت است. کراهت طرفینی، کراهت طرفینی را از طلاق خلع و مبارات گرفتیم. که از شاخصه‌های اصلی طلاق خلع کراهت یک‌طرفی است. 📕 خلاصه اینکه ضعف کارکردها (اسم مرحله) چهارتا مؤلفه و سازه دارد. 1️⃣ از آن‌چه که عقل و شرع و عرف معروف می‌دانند فاصله گرفتند ولی هنوز مشکل جدی به‌وجود نیامده. 2️⃣کارکردهای همسری در حد معروف نیست. 3️⃣ امکان سازش بالا بوده و امید به عادی شدن زندگی بالا است. 4️⃣ هنوز کراهت و تنفر نسبت به طرفین حاصل نشده است. 👈 این شد مرحله اول. 📚 برگرفته از نشست علمی استاد مخدومی (21 دی 1401) 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
پانزدهمین شماره لوح «جواهر» منتشر شد 📣📣 عناوین مطالب این شماره به شرح زیر است: ✳️ مساله ضد؛ عدم امکان کشف ملاک در فرض تزاحم(برگرفته از درسهای استاد قائینی - به کوشش آقای میثاق احمدی نژاد از طلاب پایه نهم مدرسه) ✳️ واکاوی شرط عقل در شروط متعاقدین (برگرفته از درسهای حضرت استاد شب زنده دار - به کوشش حجت الاسلام محمدرضا عیسوی طلبه درس خارج و معاون پژوهش مدرسه) ✳️ استدلال امامیه بر قاعده لطف (به قلم آقای محمد موسی زاده طلبه پایه هفتم) ✳️ بررسی حکم تعیین سوره هنگام خواندن «بسم الله الرحمن الرحیم» ✳️ راهکاری برای تداوم نماز شب(برگرفته از کتاب پندهای سعادت؛ بیانات حضرت آیت الله شب زنده دار (حفظه الله) - به کوشش حجه الاسلام حسین کریمی طلبه درس خارج)