#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_371
❇️انسان حتّی در قيامت به #دوست_خوب نيازمند است!
💠فَما لَنا مِنْ شافِعِينَ (۱۰۰) وَ لا صَدِيقٍ حَمِيمٍ (۱۰۱) فَلَوْ أَنَّ لَنا كَرَّةً فَنَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (۱۰۲) إِنَّ فِي ذلِكَ لَآيَةً وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ (۱۰۳) وَ إِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ (۱۰۴/شعراء)
🌱در نتيجه (امروز) برای ما نه شفيعانی وجود دارد و نه حتّی يك دوست صميمی. پس اگر برای ما بازگشتی (به دنيا) بود، از مؤمنان میشديم.
حقّاً كه در اين (سرگذشت) درس عبرت و نشانهای است، ولی بيشترشان ايمانآورنده نبودند. البتّه، پروردگار تو همان توانای مهربان است.
🔹در قيامت شفاعت قطعی است، امّا گروهی از جمله مشركان از آن بهرهمند نمیشوند. إِذْ نُسَوِّيكُمْ بِرَبِّ الْعالَمِينَ ... فَما لَنا مِنْ شافِعِينَ
🔹دوستی با گنهكاران در دنيا، در قيامت حاصلی ندارد. «وَ لا صَدِيقٍ حَمِيمٍ»
🔹انسان حتّی در قيامت به دوست خوب نيازمند است. «وَ لا صَدِيقٍ حَمِيمٍ»
🔹شرط دريافت شفاعت، ايمان است. «فَما لَنا مِنْ شافِعِينَ- فَلَوْ أَنَّ لَنا كَرَّةً فَنَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ»
🔹روز قيامت، روز حسرت است. «فَلَوْ أَنَّ لَنا كَرَّةً»
🔹اگر مردم نخواهند و لجاجت كنند، نشانهی بزرگ الهی نيز برای هدايت آنان كارساز نيست. «لَآيَةً وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ»
🔹مهربانی در عين قدرت، يك صفت الهی است. «الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ»
🔹ای پيامبر! نگران انحراف اكثريّت مباش، زيرا تو تحت حمايت مخصوص ما هستی. «وَ ما كانَ أَكْثَرُهُمْ مُؤْمِنِينَ وَ إِنَّ رَبَّكَ لَهُوَ الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ»
🔹مهلتی كه خداوند به منحرفان میدهد به خاطر عجز و ناتوانی نيست، بلكه به خاطر رحمت و لطف است تا شايد برگردند. «الْعَزِيزُ الرَّحِيمُ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
انجمن بهجت پور.m4a
66.48M
« مدل تربیت توحیدی در سیر نزول قرآن (محدوده سورههای مکّی)»
💢نظام تعلیم و تربیت کنونی منطبق با روش قرآن نیست
تفسیر به #ترتیب_نزول یکی از سبکهای مطالعات قرآنی است که تلاش میکند به سیر طبیعی نزول سورههای قرآن نزدیک شود،
💢قرآن در سوره هود فرموده است؛ کِتَابٌ أُحْکِمَتْ آیَاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ، میتوان برداشت کرد که #فهم آیات یک مرحله اجمالی و یک مرحله تفصیلی دارد یعنی یکسری شرایط و وضعیتهایی پیش آمده است و قرآن متناسب با آن آیاتی را نازل کرده است
✅خداوند مسئله #توحید را به عنوان یک روش برای تربیت فرد و جامعه در سیر نزول سورهها تعقیب فرموده است، در این سیر نه فقط جنبه نظری و بینشی مخاطب، بلکه گرایش و رفتارها را هم تغییر داده است و در این مسیر نه فقط شخص بلکه جامعه را با گرایش و رفتار توحیدی شکل داده است.
الان نظامهای تعلیم و تربیت کاملا مکانیکی و جدا از هم مباحث را از اصل وجود خدا شروع و سپس به توحید ذات و صفات و افعال و عبادت میپردازد و بعد وارد حوزه اخلاق میشود و در حوزه فقه و احکام و رفتارهای اجتماعی یکسری گزارههایی دارد
🎤 استاد عبدالکریم بهجتپور
📚 انجمن مباحثات قرآنی
@quranpuyan
#زندگي_قرآني
شماره 167
سوره #ال_عمران صفحه_65
🔻نكاتی از #جنگ_احد
🟧قسمت سوم :
#امداد_الهی جبران کننده #کمبودهای_مادی
💠وَ لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَ أَنْتُمْ أَذِلَّةٌ فَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ 123/آل عمران
و همانا خداوند شما را در جنگ بدر در حالى كه ناتوان بوديد يارى كرد، پس از خداوند پروا كنيد، باشد كه سپاس گزارى نمائيد.
💬نکته ها🔻
👈«اذلّة» يا به معنى كمبود نيروى انسانى مؤمنان در جنگ بدر است و يا به معناى كمبود ساز و برگ جنگى و تداركات است. يادآورى كمبودها در بدر، اشاره به توانمندى آنان در مقايسه با جنگ احد است.
در سه آيه قبل خوانديم كه صبر و تقوا، انسان را از حوادث تلخ بيمه مىكند و در اين آيه نمونه عملى آن را مجاهدان بدر معرفى مىكند. در آيهى قبل نيز سخن از توكّل بود و مجاهدان بدر نمونه عملى توكّل هستند. اين آيه خطاب به مسلمانان مىفرمايد: شما كه در بدر نصرت خدا را ديديد، چرا در احد به فكر فرار افتاديد؟!
💬پیام ها🔻
⬅️امدادهاى غيبى را در ميدانهاى كارزار فراموش نكنيد. «نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ»
🌱نصرت الهى، نشانهى ولايت الهى بر مؤمنان است. «وَ اللَّهُ وَلِيُّهُما ... وَ لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ»
⬅️به خداوند #توكّل كنيم كه نصرت او را در صحنههاى جنگ ديدهايم. «وَ عَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ ... نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ»
⬅️ امدادهاى الهى سرنوشت #جنگ را معيّن مىكند، نه عوامل طبيعى. «نَصَرَكُمُ اللَّهُ بِبَدْرٍ وَ أَنْتُمْ أَذِلَّةٌ»
🌱هركس طالب #نصرت_الهى است، بايد تقوا پيشه كند. «نَصَرَكُمُ اللَّهُ ... فَاتَّقُوا اللَّهَ»
🌱شكر #امدادهاى_الهى آن است كه #تقواى_الهى پيشه كنيم. «فَاتَّقُوا اللَّهَ ... تَشْكُرُونَ»
📚تفسير نور
┄═❁🍃❈
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دینداری_عاطفی یا دینداری قاعده مند
🔹در بحث مربوط به دینداری و میزان #دینداری در جامعه ایران، نوعی غفلت از توجه به تعریف دقیق نهاد دین و دینداری دیده می شود و به همین خاطر برخی خطاها را در ارزیابی روند دینداری در جامعه ایران شاهدیم.
🔸اینکه ما دین را به #مناسک تقلیل دهیم یا دین را در حد کمیت و با میزان ایام دینی در تقویم سال یا با میزان اماکن دینی و امامزاده ها تعریف کنیم، نتیجه اش این می شود که بگوییم جامعه دینی تر شده و میزان دینداری در جامعه افزایش یافته است.
🔹اما اگر معیار دینداری را تحقق روح و اهداف دین بدانیم، باید ببینیم شاخص هایی نظیر حضور امر قدسی در زندگی مردم یا پایبندی به #اخلاق، اعتماد و وفای به عهد یا #عدالت در جامعه افزایش یافته است یا خیر؟
🔸از نگاهی دیگر می توان کیفیت دینداری را در جامعه با نفوذ و تاثیرگذاری نهاد دین مانند #مرجعیت و روحانیت در زندگی مردم سنجید؛ آیا محبوبیت، نفوذ، اثرگذاری، اعتبار و اعتماد به مرجعیت و روحانیت افزایش یافته یا کاهش یافته است؟ و بر این اساس داوری کرد.
🔹در عصر روشنگری، کلیسا با این چالش مواجه شد که آیا هدف از دینداری، ظاهر و پوسته دین و مناسک و کمیت فعالیتهای دینی است یا هدایت و پیرایش و اخلاقی کردن جامعه است.
🔸روایات و قرآن کریم، تاکید فراوان دارند که هدف از ظواهر و کمیت دینداری، رسیدن به #روح_دینداری و معنویت است و چه بسیار دیندارانی که به شریعت و #ظواهر پایبند بودند اما رستگار نشدند.
🔹به نظر می رسد دینداری در ایران، خصوصیاتی نظیر گریز از عقلانیت، گریز از رقابت و تلاش، گریز از پیگیری و استمرار، و در یک کلام خصلتی عاطفی دارد؛ یعنی این که به دینداران گفته شده بجای آنکه براساس قواعد و رفتارها و تلاش برای رفتار اخلاقی و تغییر خود و دیگران عمل کنند، با کنش های عاطفی، عزاداری و گریستن یا شرکت در فلان مراسم و راهپیمایی رستگار می شوند.
🔹این یعنی بجای طی کردن مسیری سخت و تلاش برای نجات خود و دیگران، با یک #گریه نتایج یک عمر عمل غیراخلاقی جبران می شود.
🔸در منطق قرآن، دینداری یک امر #ورزیدنی است نه داشتنی.
یعنی ایمان ورزیدن نه ایمان داشتن.
🔹ایمان ورزیدن نیاز به تلاش دائمی، مراقبت و زحمت دارد. ایمان ورزیدنی، ایمانی تعهدآور و مبتنی بر تلاش مستمر است و ایمان عاطفی، ایمانی داشتنی است و نیاز به تغییر ماهیتی و رعایت اخلاق و زحمت دایمی ندارد. بلکه با یک توسل و گریستن؛ بدون تلاش چندان، می توان براحتی رستگار شد.
🔸در جامعه ایران بجای تمرکز بر تغییر تدریجی و تلاش مستمر، بر تغییر ناگهانی و تحول آنی توجه می شود و استثنائاتی نظیر فضیل عیاض یا بشرحافی یا #توبه ناگهانی فلان گناهکار بعنوان قاعده معرفی می شود.
🔹اما در دینداری مورد نظر قرآن، برای رستگاری تلاش گسترده و رقابت صورت می گیرد.
🔸رستگاری امری یکباره و ناگهانی نیست بلکه با زحمت و #عمل_صالح و مرارت بدست می آید.
🔹مدل کلیسا و کشیشیان مسیح، مبتنی بر رستگار کردن و پاک کردن توسط کلیساست نه تلاش فرد؛ با یک اعتراف و حضور در کلیسا فرد بخشیده می شود نه با تلاش و جبران اشتباه و عمل صالح.
🔴تفاوت های دینداری قاعدهمند با دینداری عاطفی:
1⃣ در دینداری عاطفی بر مفاهیم التیام بخش تمرکز می شود؛ یعنی گریستن را به معنای رستگاری می گیرند در حالیکه گریه موجب آرامش می شود اما لزوما موجب رستگاری و تغییر نمی شود؛ یعنی فرد، فردای عزاداری ممکن است همان رفتار و اشتباهات قبلی خود را تکرار می کند.
2⃣ عشق در دینداری: عشق به اهل بیت اگر واقعی باشد، موجب تغییر در عمل و شبیه شدن عاشق به معشوق می شود؛ نه اینکه فرد خود را عاشق اهل بیت معرفی کند اما در عمل پایبند به توصیه ها و سیره اهل بیت نباشد.
3⃣ در دینداری عاطفی تمرکز بر ستایش خدا و بزرگان دین است بجای طی کردن مسیر رستگاری و تقرب و همراهی با بزرگان، مدح و ستایش خدا و ائمه بدون عمل ما و نشان دادن راه رستگاری به مردم، کاری ساده و کم زحمت است. اما شیعه واقعی به رفتن راه و مسیر علی توجه و تلاش می کند و فقط به مدح او بسنده نمی کند.
4⃣ شهودگرایی و خواب و #رویامحوری بجای واقعگرایی
5⃣ پرهیز از تفکر انتقادی و #عقلانیت و زیر سوال بردن رفتار و وضعیت موجود، از ویژگیهای دینداری عاطفی است.
6⃣ تملق و ستایش نهاد روحانیت و رهبران دینی بجای گفتگو و پرسش و به چالش کشیدن آنها.
7⃣ آسیب دینداری عاطفی، دچار #خرافات شدن و ابتلا به هزاره گرایی است یعنی بخاطر اینکه واقعیت جامعه را با ذهنیات خود منطبق نمی بیند سعی می کند آن را مختل کند
8⃣ دیگر آسیب آن، #خیابانی_شدن دینداری است؛ یعنی عمق دینداری از مسجد به حسینیه و از حسینیه به خیابان کشیده می شود و بجای تفکر و پژوهش دینی، سطحی گرایی در منبر و #مداحی باب می شود.
استاد صادق نیا
@quranpuyan
#دعاهای_روزانه
أَعْطِنِی بِمَسْأَلَتِی إِیَّاکَ جَمِیعَ خَیْرِ الدُّنْیا وَ جَمِیعَ خَیْرِ الْآخِرَةِ
با درخواستم از تو، همه خیر دنیا و خیر آخرت را به من عطا کن
بخشی از دعای ماه رجب
@quranpuyan
༻🍃🌸🍃༺
💝باسلام بہ همراهان عزیز در تلاوت روزانہ یڪ صفحہ از قرآن📖
🔷✨از آنجا ڪه هدف از این برنامہ، تلاوت آیات همراہ با ترجمہ و آگاهی از تفسیر ساده آن صفحہ است،
👈 روزهاے جمعه ، صفحہ جدیدے ارسال نمیشود تا دوستانیڪہ در طول هفتہ موفق بہ مطالعہ برخی پستها یا صفحات نشدند، فرصت ڪنند خود را باسایر عزیزان، همراه نمایند.
التماس دعا🙏
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
4_5956336486625317269.mp3
21.13M
✅محمد(ص) بهمثابه اسوه اخلاقی
جلسه سوم: تقدم #اخلاق بر دین، شرط استفاده درست از #اسوهها
ایا اخلاق را از اسوه ها میگیریم
یا اسوه ها را با اخلاق می سنجیم؟
اگر دین را بر اخلاق مقدم کنیم، داعش میشود
اگر اخلاق مقدم بر دین نباشد، با چه ملاکی ادیان را مقایسه و اسلام را انتخاب کنیم؟
با چه معیاری امام #علی و معاویه را ارزیابی کنیم؟
✅اینکه کسی عقیده خود را درست، مطلق و غیر قابل خطا بداند، سایرین را باطل میداند در حالیکه دغدغه هرکس همواره باید کشف #حقیقت باشد
💢اگر ادمی ادعای نبوت کرد و معجزه اورد و مطنین شدیم پیامبر است و بعد دستور به جنایت و قتل داد، چه کنیم؟
نباید جنایت کرد چون اخلاق مقدم است
مرز. #حق_پرستی با #خودپرستی نزدیک است
استاد سلیمانی
دانشگاه مفید، زمستان ۴۰۲
@quranpuyan