🔻تفسیر سوره مبارکه #انسان
🔺 بخش سوم ـ آیه دوم
🌺بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم🌺ِ
🌿إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَبْتَلِيهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِيعًا بَصِيرًا
🔸در این آیه درباره خلقت انسان میفرماید: ﴿إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ﴾، اصلش اختصاصی به حضرت آدم ندارد البته حضرت آدم از نطفه نبود، ولی این طور نیست که اصل آدم را بخواهد بگوید از نطفه است. انسان این طور است؛ منتها اصلش از تراب، نسلش از آب. در بعضی از آیات دیگر دارد که: ﴿مِن مَاءٍ مَهِینٍ﴾، در آن آیات بررسی کرد بین خلقت خود حضرت آدم که اصل است از تراب است و بین فرزندان او که از نطفهاند.
🔹 درباره خلقت انسان فرمود: ﴿إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشاجٍ نَبْتَلیهِ﴾؛ در بخش پایانی سوره مبارکه قبل که سوره «قیامت» بود فرمود: ﴿أَ یَحْسَبُ الْإِنْسانُ أَنْ یُتْرَکَ سُدیً أَ لَمْ یَکُ نُطْفَةً مِنْ مَنِیٍّ یُمْنی﴾.
❗️ درباره بدن انسان فرمود: این نطفه مخلوط بود در درون خود یک آمیزشی داشت بعد با نطفه همسر هم که مشیج است آن هم مخلوط شد، آن وقت ما این را خلق کردیم و سمیع و بصیر قرار دادیم.
☘در بین حواسّ پنجگانه سمع و بصر را ترجیح میدهند برای اینکه اینها به تجرّد نزدیکترند. مسئله لامسه، مسئله شامه، مسئله ذائقه این گونهها به مادیت نزدیکترند. انسان تا از نزدیک چیزی را نچشد ذائقه تشخیص نمیدهد لامسه هم همچنین اما سمع و بصر این طور نیست از جهات مختلف انسان صدا را میشنود و از راههای دور چیزهایی را میبیند. سمع و بصر به تجرّد نزدیکترند تا نسبت به شمّ و ذوق و لمس. لذا در غالب آیات از سمیع و بصیر قرار دادن انسان سخن به میان آمده و میآید؛ اما از لامس و شامّ و ذائقه بودن کمتر. فرمود ما این را قرار دادیم برای آزمون.
👂سمع گفتند به تجرّد نزدیکتر از بصر است. گرچه بصر فایده ظاهری او بیشتر است. اگر کسی بصر نداشته باشد میتواند دانشمند باشد از راه سمع، اما اگر گوش شنوا نداشت چه چیزی را بشنود و از چه راهی عالم بشود؟
👁 اما اگر اعمی بود خیلی از علوم را میتواند یاد بگیرد از راه گوش و با زبان هم میتواند بگوید. بحث هم بکند.
بنابراین سمع به تجرّد نزدیکتر است تا بصر؛ گرچه فایده بصر خیلی به حسب ظاهر محسوس است اما سمع آن قدرت را دارد که اگر کسی سمیع بود ولو بصیر نباشد دانشمند بشود، چون دو قوه ادراکی و گویایی در اختیار اوست.
ادامه دارد
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
@qurantehran
🔻تفسیر سوره مبارکه #انسان
🔺ادامه بخش سوم
🌼 در این سمیع و بصیر قرار دادن که بعد از «نَبتلی» آمده، یک بیان لطیفی سیدنا الاستاد دارد که با بیانات سایر مفسران فرق میکند. سایر مفسران بر این هستند که ما او را سمیع و بصیر قرار دادیم چرا؟ برای اینکه میخواهیم او را امتحان بکنیم. وقتی موجودی را میشود امتحان کرد که او عاقل باشد سمیع باشد بصیر باشد، موجودی که ادراک ندارد که قابل امتحان نیست. این ﴿نَبْتَلیهِ﴾ را همان ابتلا به معنی آزمون میگیرند؛ آن وقت خودشان مثل فخر رازی و دیگران به خودشان اعتراض میکنند که اگر این سمیع و بصیر برای ابتلاست چرا ابتلا مقدم بر سمیع و بصیر قرار گرفت؟
❗️بعد میگویند این تقدیم و تأخیر است اصلش این است که ﴿إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ نُطْفَةٍ أَمْشاجٍ ... فَجَعَلْناهُ سَمیعاً بَصیراً﴾ چرا؟ برای اینکه ﴿نَبْتَلیهِ﴾ میخواهیم ابتلا بکنیم ابتلا متفرع بر سمیع و بصیر است نه اینکه سمیع و بصیر متفرع بر ابتلا باشند. این کاری است که غالب مفسران مخصوصا فخر رازی دارند.
🍃 اما بیان ابتکاری سیدنا الاستاد(علامه طباطبایی رضوان الله علیه) این است که این ماده ابتلا از بِلاء است یعنی #کهنه_کردن اینکه میگویند ما امتحان کردیم معنای ابتلاء امتحان نیست! آدم لباسی را که میپوشد وقتی چند مدت پوشید و آن را خوب کهنه کرد میگوید من آن را آزمودم من آن را کهنهاش کردم... اگر با یک دوستی با یک رفیقی چند سال رفاقت داشته باشد میگوید من او را کهنهاش کردم کهنه کردم؛ یعنی در اثر این تکرر رفت و آمدهای سالیان متمادی من برایم معلوم شد که او در چه حد میاندیشد اخلاقش چگونه است.
🌸 ﴿نَبْلُوکُمْ بِالشَّرِّ وَ الْخَیْرِ فِتْنَةً﴾ ما شما را امتحان میکنیم یعنی با این وضع میآزماییم کهنهتان میکنیم.
❓چرا غم را میگویند بلا؟ برای اینکه باعث کهنگی اوست انسان را کهنه میکند تلاش و کوششی در انسان ایجاد میکند زیر و رو میکند؛ غم را اگر میگویند بلا به همین مناسبت است، حوادث تلخ را اگر میگویند بلا به همین مناسبت است.
🌿 پس ابتلا به معنای امتحان یعنی یک تحولی در او ایجاد میکنم یا تحولات ایجاد شده او را برای خودم تبیین میکنم.
ادامه دارد
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
@qurantehran
🔻تفسیر سوره مبارکه #انسان
🔺ادامه بخش سوم
☘ ذات اقدس الهی همان طوری که در بخشهایی از سوره مبارکه «مؤمنون» تحولات یکی پس از دیگری خلقت انسان را ذکر میکندکه ﴿وَ لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ مِنْ سُلالَةٍ مِنْ طینٍ ٭ ثُمَّ جَعَلْناهُ نُطْفَةً فی قَرارٍ مَکینٍ ٭ ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظاماً﴾ این تحولات را ما انجام میدهیم، اینجا هم فرمود تحولات را ادامه دادیم تا به سمع و بصر رسیدیم.
🍃﴿نَبْتَلیهِ﴾ یعنی «نحوّله و نبدّله و نقلّبه تارة بعد أُخری» یکی از تحولات و تقلّبات و انقلاباتی که در او به عمل آوردیم این است که او را #سمیع و #بصیر قرار دادیم.
➖ پس این تقدیم و تأخیر نمیخواهد، «فاء» هم سر جایش محفوظ است تقدیم و تأخیری در کار نیست.
🌱اما آنچه فرمایش ایشان را میتواند تأیید کند این است که ابتلاء در قرآن کریم به معنای امتحان به امور خارج از ساختار خلقت است، به #مال امتحان میکند، به #فرزند امتحان میکند به #مقام امتحان میکند به #جاه امتحان میکند به #حیثیت و #آبرو امتحان میکند؛ اینها چیزهایی است که یا «نِعَم» است یا «نِقَم» یا به #درد میآزماید تا #صبر مشخص بشود یا به #رحمت و عنایت میآزماید تا شکر روشن بشود
🍂 در ذیل این آیه: ﴿وَ نَبْلُوکُمْ بِالشَّرِّ وَ الْخَیْرِ فِتْنَةً﴾ مرحوم امین الاسلام طبرسی نقل میکند که وجود مبارک حضرت امیر(سلام الله علیه) بیمار شد، به عیادت آن حضرت رفتند و عرض کردند «کیف حالک»؟ فرمود «علی شرّ». عرض کردند شما هم تعبیر شر میفرمایید؟ فرمود بله برای اینکه خدا در قرآن فرمود: ﴿وَ نَبْلُوکُمْ بِالشَّرِّ وَ الْخَیْرِ فِتْنَةً﴾ و این بیماری شرّ است برای ما، نه اینکه ما ـ خدای ناکرده ـ در برابر حوادث الهی ناراضی باشیم. چون خدا فرمود، ما هم عرض میکنیم که شرّ است؛ ﴿وَ نَبْلُوکُمْ بِالشَّرِّ وَ الْخَیْرِ فِتْنَةً﴾، وگرنه در نظام أحسن چیزی شرّ نیست. «ما لیس موزونا بنقم خاص»، آنچه که مناسب با نقم است در اسرار خلقت نیست؛
🍁در ساختار خلقت بینظمی نیست ولو به حساب بعضی افراد مناسب حال آنها در نیاید؛ یا ﴿الْمالُ وَ الْبَنُونَ زینَةُ الْحَیاةِ الدُّنْیا﴾؛ یا در بخشهایی از سوره مبارکه «فجر» آمده است که ما انسان را با رحمتهای خاص و گاهی با نقمتها میآزماییم.
🔸سوره مبارکه «فجر» آیه پانزده به بعد: ﴿فَأَمَّا الْإِنْسانُ إِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَکْرَمَهُ وَ نَعَّمَهُ فَیَقُولُ رَبِّی أَکْرَمَن﴾ یعنی ﴿أَکْرَمَنِ﴾؛ ﴿وَ أَمَّا إِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَیْهِ رِزْقَهُ فَیَقُولُ رَبِّی أَهانَن) یعنی ﴿أَهانَنِ﴾؛ ﴿کَلاَّ﴾. ما گاهی انسان را مبتلا به سلامت میکنیم؛ سالم است در خانهاش زندگی میکند در محل کار است رفت و آمد دارد خیلی شاداب است، این مبتلا به #سلامت است. گاهی بعضی را به بیماری مبتلا میکنیم که در بیمارستان بستری میشوند این مبتلا به مرض است. در هر دو حال ما داریم انسان را آزمایش میکنیم. ﴿فَأَمَّا الْإِنْسانُ إِذا مَا ابْتَلاهُ رَبُّهُ فَأَکْرَمَهُ﴾، این مبتلا به #کرامت میشود مبتلا به #ثروت میشود مبتلا به #قدرت میشود، مبتلا به جاه میشود مبتلا به #عظمت و #آبرو میشود این شخص مبتلاست. او خیال میکند ما او را گرامی داشتیم گرامی داشتن در روز دیگر است اینها همه امتحان است! برای اینکه انسان در برابر او باید یک پاسخ مثبت بدهد؛ آن وقت ﴿فَیَقُولُ رَبِّی أَکْرَمَن﴾، خدا مرا گرامی داشت! نخیر، ﴿کَلاَّ﴾، این طور نیست. ﴿وَ أَمَّا إِذا مَا ابْتَلاهُ فَقَدَرَ عَلَیْهِ رِزْقَهُ فَیَقُولُ رَبِّی أَهانَنِ﴾، ﴿کَلاَّ﴾، این آقایان مبتلا به سلامتاند آن آقایان که در بیمارستان هستند مبتلا به بیماریاند ما هیچ کدام را گرامی نداشتیم. گرامی داشتن، اجر و پاداش دادن، بعد از حساب است و توزین اعمال است و صحنه قیامت. الآن هر چه به ما دادند #امتحان است پس هیچ کس نباید خیال کند که حالا خدا او را گرامی داشت.
🔸غرض این است که آنچه به ما میدهند امتحان است آنچه از ما میگیرند امتحان است؛ اما آن ساختار خلقت ما را که سمیع بودن بصیر بودن اینها را وسیله امتحان قرار بدهند در قرآن کریم نیست یا بسیار کم است. این است که سیدنا الاستاد فرمود امتحان با سمیع و بصیر کاری با او ندارد سمیع و بصیر بودن جزء تحولات خلقت است، مثل اینکه این بیان را تقویت میشود.
ادامه دارد
#آیت_الله_العظمی_جوادی_آملی
@qurantehran
#قرائت_روزانه_قرآن_کریم
🌺صفحه ۳۲۹ مصحف شریف
🌸 سوره مبارکه #انبیاء
━═🌸━⊰🍃💔🍃⊱━🌸═━
✅ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖ
دعای دعا کننده را،
هنگامی که مرا میخواند،
پاسخ میگویم.
📚بقره_آیه١٨۶
@qurantehran
مؤسسهٔ قرآن و عترت علی بن موسی الرضا(ع)
#قرائت_روزانه_قرآن_کریم 🌺صفحه ۳۲۹ مصحف شریف 🌸 سوره مبارکه #انبیاء ━═🌸━⊰🍃💔🍃⊱━🌸═━ ✅ أُجِيبُ دَع
#ترجمه(بهرامپور)
82 - و عدهای از شیاطین برای او غواصی میکردند و غیر از آن نیز کارهایی انجام میدادند، و ما مراقب اوضاع آنها بودیم [تا از فرمان سلیمان تمرد نکنند]
83 - و ایوب را [یاد کن]، هنگامی که پروردگارش را ندا داد که مرا رنج و عسرت گرفته است و تو از همه مهربانان مهربانتری
84 - پس دعای او را اجابت نمودیم و آسیب وارد شده بر او را برطرف کردیم، و خانوادهی او و نظیرشان را همراه با آنان مجددا به وی عطا کردیم تا رحمتی از جانب ما و تذکری برای خداپرستان باشد
85 - و اسماعیل و ادریس و ذو الکفل را [یاد کن] که همه از صابران بودند
86 - و آنها را در جوار رحمت خود در آوردیم، همانا آنان از شایستگان بودند
87 - و ذو النّون (یونس) را [یاد کن]، آنگاه که خشمگین [از میان مردم خود] برفت و پنداشت که ما هرگز بر او تنگ نمیگیریم، [که ماهی او را بلعید،] پس درون تاریکیها ندا در داد که معبودی جز تو نیست منزّهی تو به راستی که من از ستمکاران بودم
88 - پس دعایش را اجابت کردیم و او را از اندوه رهانیدیم، و مؤمنان را چنین نجات میدهیم
89 - و زکریّا را [یاد کن]، هنگامی که پروردگار خود را خواند: پروردگارا! مرا تنها [و بیفرزند] مگذار و تو بهترین وارثانی
90 - پس دعای او را اجابت نمودیم و یحیی را بدو بخشیدیم، و همسرش را برای او شایسته [و آمادهی حمل] کردیم همانا آنها در کارهای نیک پیشقدم بودند و با بیم و امید ما را میخواندند و در برابر ما خاشع بودند
@qurantehran
#سلام_امام_زمانم
🍃السلام علیڪ یا بقیة اللہ
صبح همچنان
جای خالیات را
نشانمان میدهد...
سلام ...
حاضرترین غایب زمین
#اللهم_عجل_لولیک_الفرج
@qurantehran
مؤسسهٔ قرآن و عترت علی بن موسی الرضا(ع)
#روزشمارعیدغدیر 3⃣2⃣ روز مانده تا عید سعید غدیر تا عیدالله الاکبر، هر روز چشم مان را به نور یکی ا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#روزشمارعیدغدیر
2⃣2⃣ روز مانده تا عید سعید غدیر
تا عیدالله الاکبر، هر روز چشم مان را به نور یکی از فضائل مولی الموحدین امیرالمومنین علیه السلام روشنایی بخشیم...
▫️پیامبر صلی الله علیه وآله:
لَوِ اجْتَمَعَ النَّاسُ عَلَى حُبِّ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ لَمَّا خَلَقَ اللَّهُ النَّارَ.
اگر مردم همگی علی بن ابیطالب علیهماالسلام را دوست داشتند خدا اصلاً جهنم را خلق نمیکرد!
📚 بشارة المصطفی ص۷۵
۲۲ روز تا عید همعهدی (غدیر) ✨
@qurantehran
4_369063533268173082.mp3
3.28M
#صحیفه_سجادیه 🔺
#استادمحمدعلی_انصاری
شرح دعای بیستم(دعای مکارم الاخلاق)
💠جلسه پنجم(غنای درون و برکت در رزق )
#هر_هفته_یک_فراز_از_دعای_مکارم_الاخلاق
🌸 اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ، وَ اکْفِنِی مَا یَشْغَلُنِی الاِهْتَِمامُ بِهِ ، وَ اسْتَعْمِلْنِی بِمَا تَسْأَلُنِی غَداً عَنْهُ ، وَ اسْتَفْرِغْ أَیَّامِی فِیما خَلَقْتَنِی لَهُ ، وَ أَغْنِنِی وَ أَوْسِعْ عَلَیَّ فِی رِزْقِکَ ، وَ لَا تَفْتِنِّی بالنَّظَر (بِالبَطَر) ِ ، وَ أَعِزَّنِی...
خدایا! بر محمد و دودمانش درود فرست و مرا از دل مشغولى به خویشتن و بازماندن از وظیفه ى بندگى، کفایت کن، و مرا به کارى که در آخرت از آن بازخواست مى کنى، برگمار، و روزگارم را به انجام دادن کارى که مرا براى آن آفریده اى (عبودیت)، مصروف دار، و بى نیازم کن، و در روزى ام فراخى بخش، و مرا به فتنه ى ناسپاسى و سرکشى (سنت امهال) میازماى، و عزیز و گرامى ام دار، ...
@qurantehran
🌀 نماز توبه
📝 عمل یکشنبههای ماه ذیالقعده
☘امروز اخرین یکشنبه ماه ذیقعده است☘
❇️ کیفیت و شرایط نماز:
➖ غسل و وضو
➖ ۲ تا دو رکعت نماز مانند نماز صبح بجا آورید که در هر نماز ، در هر رکعت سوره «حمد» را یک مرتبه، سوره «توحید» را سه مرتبه، سوره «فلق» را یک مرتبه و سوره «ناس» را یک مرتبه بخوانید
🔻 پس از نماز هفتاد مرتبه استغفار کنید : (استغفرالله ربی و اتوب الیه)
🔻بعد از ۷۰ استغفار یکبار بگویید :
«لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلّا بِاللهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ»
🔻 سپس یکبار بگویید:
«یا عَزِیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَات فَإِنَّهُ لایَغْفِرُ الذُّنُوبَ الا انت».
@qurantehran