✍ فقه حکومتی مستلزم چشمپوشی روحانیون از مناصب اجرایی(قسمت اول)
🔺مقدمه:
🔹یکی از پرسشهایی که پیرامون و در پرتو رویکرد حکومتی به فقه ( #فقه_حکومتی) مطرح شده این است که: آیا فقه حکومتی مستلزم حضور بیشتر روحانیون در مناصب اجرایی کشور (مانند ریاست جمهوری، نمایندگی مجلس، وزارت و …) است! یادداشت حاضر، با خدشه در این انگاره، معتقد است، حضور #روحانیون در مناصب، نه تنها راه کار حل معضل نیست، که اتفاقاً به مثابه گرهی کور بر روی گرههای پیشین، مشکلات را دوچندان میکند. به بیان دیگر، گزینش و نصب روحانیون در #مناصب_اجرایی کشور، پاک کردن صورت مسئله است، در حالی که ما باید به دنبال حل مسئله باشیم.
🔸انگاره پیشنهادی این یادداشت، میتواند به عنوان یکی از راههای حل مسئله در این رابطه تلقی گردد:
1⃣ «فقه کارگزار» یکی از بخشهای مهم «فقه #دولت_سازی اسلامی» قلمداد میشود. در این بخش از فقه دولت، ویژگیها، حقوق و تکالیف کارگزاران #دولت_اسلامی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.(۱)
2⃣ در بحث «فقه گزینش» به عنوان بخشی از «فقه کارگزار» بحث بر سر این است که از لحاظ دینی و فقهی افرادی که برای تصدی منصب در دولت اسلامی گزینش میشوند، باید دارای چه ویژگیها و مختصاتی باشند و معیارهای #گزینش در این میان چیست؟ در پاسخ گفته شده که: «معیارهای و ملاکهای گزینش در یک تقسیم بندی در دو دسته قابل صورتبندی است:
⏺ معیارها و ملاکهای عمومی
⏺ معیارها و ملاکهای اختصاصی.
🔹به بیان دیگر، گزینش کارگزار، در دو مرحله انجام میشود:
➖گزینش اولیه، که در این مرحله معیارها و ملاکهای عمومی تصدی منصب بررسی میشود
➖گزینش نهایی، که در این مرحله معیارهای و ملاکهای اختصاصی تصدی منصبی خاص مورد بررسی قرار میگیرد».(۲)
3⃣ در «گفتمان فقه حکومتی» بر خلاف فقه فردی، فقه نرم افزار اداره جامعه و حکومت تلقی میشود و بر همین اساس، فرایند فقاهت در فقه حکومتی از «نظریهپردازی» آغاز و با گذر از مراحل «موضوعشناسی»، «حکمشناسی» و «تولید ابزار»، در نهایت به ساحت عینیِ مدیریت حکومت و جامعه میرسد.(۳)
📎توضیح اینکه: پس از حکمشناسی و ابلاغ حکم، مرحله پسینی و نهایی #فقاهت، که از لحاظ اهمیت، کمتر از مرحله حکمشناسی نیست، مرحله «تولید ابزار متناسب برای عملیاتیسازی احکام و الگوهای رفتاری» است. بدیهی است که دستیبابی به «تولید ابزارهای متناسب» نیازمند «دانش طراحی #تکنولوژی» است که فقیهِ فقه حکومتی باید پیشتر فکری برای آن نیز کرده باشد. گفتنی است لازم نیست فقیه در فرآیند و برآیند تولید دانش طراحی و نیز تولید تکنولوژی و نیز مدیریت جزئیات ساحت اجرا، حضور مستقیم داشته باشد، بلکه میتواند (و باید) از طریق: اولاً طراحی «نظام کارشناسی» تراز اسلامی و فقهی، و ثانیاً «تربیت کارشناسان اسلامی و دینی» در بستر آن نظام کارشناسی، این مرحله از فرآیند فقاهی و مدیریتی خود را به انجام برساند.(۴)
4⃣ بر اساس نظریه لزوم طراحی نظام کارشناسی و تربیت #کارشناس در بستر این نظام کارشناسی، روشن است که امکان بهرهبرداری از تربیت یافتگان نظام کارشناسی غیر دینی و #سکولار، در دولت اسلامی وجود ندارد. این مهم نیز ناشی از «لزوم تناسب میان حکم و مجری» ناشی میشود که در بحث فقه گزینش مورد تأکید اساسی قرار میگیرد.
🔹به بیان دیگر، آنچه در ساحت اجرایی و مدیریتی مهم است لزوم تناسب حکم و مجری است و متناسبسازی حکم و مجری در #حکومت_اسلامی از رهگذر تربیت مجری و کارگزار در نظام کارشناسی دینی به دست میآید.
5⃣ با توجه به رویکرد ساختاری در جامعهشناسىِ نیروها و نهادهای اجتماعى، که نقش و کارکرد ساختهاى سیاسى و #اجتماعی آنها را بر فرایندهاى سیاسى مورد بررسى قرار مىدهد، «صنف روحانیت و طلاب» (به مثابه یک نیرو و صنف عظیم اجتماعی)، داراى کارویژههایى است که از ظرفیتها و تواناییهاى موجود در این صنف ناشی میشود. برخی از این کارویژهها به صورت همیشگی/دائمی و با قطع نظر از شرایط و مسائل بر عهده #روحانیت است (کاویژههای اصیل) و برخی از آنها نیز، مقطعی و ناظر به شرایط، مسائل و نیازمندیهای آحاد، جامعه و حکومت اسلامی است (کارویژههای موقعیتمند).
🔸کارویژه اصیل و همیشگی صنف روحانیت، عبارت است از: «فهم، حفظ، ترویج و دفاع از دین و معارف آن». این کارویژه، نشانگر فلسفه وجودى روحانیت است. چنانکه ستیز روحانیت با رژیمهای طاغوتی، بهویژه رژیم طاغوتی پهلوی، نیز به دلیل رفتار ضد شرعى آنها و تهدید مبانى و احکام دینی بوده است. بدیهی است تحلیل جایگاه و رفتار سیاسى روحانیت به عنوان حاملان، مفسران و مروجان شریعت، بدون شناخت این کارویژه، دچاربدفهمی و کاستى خواهد بود.
🖊عباسعلی مشکانی سبزواری
🆔 @sedayehowzeh
📸ببینید| دکتر موسوی در صفحه شخصی خود پیرامون ماه رمضان و بهره رسانه ای برخی شرکتها نوشت:
🔹دو میلیارد مسلمان در سراسر جهان، #ماه_رمضان را به عنوان ماه مهمانی خدا گرامی میدارند.
🔸ماه مبارک رمضان، یکی از شلوغترین و بهترین دورههای تبلیغاتی، به خصوص در کشورهای مسلمان محسوب میشود و فرصتی برای تبلیغدهندگان است تا با جامعه مسلمین تعامل برقرار کنند.
🔹استفاده از فرامتن مسلمانان در تبلیغات یکی از نکات جالب در تبلیغات این سالها است.
🆔 @sedayehowzeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥ببینید| افطاری بزرگ در مسجد شیخ زائد در امارات و قصه پرغصه ما!
⁉️ چرا در ایران، #ماه_رمضان جشن نیست؟!
🔹تاملی کوتاه در سبک استقبال از ماه مبارک رمضان در ایران بویژه در سالهای اخیر 👇👇👇👇
🆔 @sedayehowzeh
پایگاه خبری صدای حوزه
🎥ببینید| افطاری بزرگ در مسجد شیخ زائد در امارات و قصه پرغصه ما! ⁉️ چرا در ایران، #ماه_رمضان جشن نیس
✍ افطاری بزرگ در مسجد شیخ زائد در امارات و قصه پرغصه ما!
چرا در ایران، رمضان جشن نیست؟!
🔹درباره #ظاهرسازی_دینی کشورهای عربی و یا ترویج #سکولاریسم و لیبرالیسم توسط حکام عرب گفته اند و گفته ایم (جملات انتهایی همین کلیپ می تواند یک نمونه از ترویج پلورالیسم باشد) اما خوب است بدانیم لااقل در شهرهای اصلی کشورهایی مانند امارات، رمضان واقعا یک جشن عمومی محسوب می شود.
🔸قیمت ها در رمضان تخفیف می خورند و همه جا نمادسال رمضان استفاده می شود و سفره های #افطاری مجللی برپا می شود. تعطیلات اصلی آنها همین #عید_فطر است و مردم، رمضان را با طرح واره جشن درک می کنند و با آن انس می گیرند.
🔹به راستی ایرانیان این روزها رمضان را جشن می پندارند؟ از تاثیر وضعیت بد #اقتصادی بر تلخ کامی مردم که بگذریم، خبر چندانی از #جشن_رمضان دیده و شنیده نمی شود. حتی سریال های طنز و یا معنوی رمضانی هم دیگر حال پخش ندارند و از ساعت یازده شب به بعد شاهد #مناجات خوانی حاج مهدی سلحشور و میثم مطیعی و محمود کریمی و دیگران در شبکه های اصلی #صداوسیما هستیم که غالبا همراه با روضه و ذکر مصیبت هستند.
🔸افطاری های ساده هم که در برخی موارد منجر به صف و دریافت یک لقمه نان و پنیر و خرما می شوند، باز هم در عین حسن ذاتی این کار به دلیل همجواری با سایر موارد، حس جشن را برای مردم منتقل نمی کنند.
🔹حتما قبول دارید که عموم مردم وقتی این برنامه ها را می بینند حس می کنند قرار است رمضان بازتکرار مختصری از محرم باشد!
🔸رمضان که می آید قیمت سبزیجات و بامیه و برنج بالاتر می رود و برخی مشاغل هم لاجرم با #محدودیت روزانه مواجه می شوند و حاصل جمع اینها این می شود که رمضان دیگر جشن نیست!
🔹همه این نکات برای شرح حال اصطلاحا #قشر_خاکستری بود و الا اهالی باصفای مساجد و بچه حزب اللهی ها با نمازهای جماعت بعد افطار و کلاس های قرآن و گعده های دوستانه و مسابقات ورزشی شبانه لذت بی مثالی می برند و حتی در مجتمع های مسکونی برگزاری نمازهای جماعت و بعد هم یک افطاری ساده جور خیلی از کم کاری های ارگانی را به دوش می کشد.
🔸فرهنگ در صورتی نهادینه می شود و در نتیجه سالها بعد آثارش هویدا می شود که امروز برایش وقت و هزینه بگذاریم، رمضان و اعتکاف و محرم و ... باید طوری برگزار شوند که منجر به خلق تصویر خوشایند و دلنشین در ذهن فرد شود تا همراهی کند و در مسیر تربیت دینی قرار بگیرد اما هر روز که میگذرد، فرصتی هم از دست می رود.
🔹صداوسیما، #سازمان_تبلیغات، وزارت ارشاد، کانون مساجد، ائمه جمعه، موسسات خیریه و ارگان های مدعی کار مردمی و ... چقدر به وظایف خود در جهت خلق این تجارب شیرین برای مردم عمل می کنند؟!
🆔 @sedayehowzeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥ببینید| تجمع گسترده مردم در لیبرتی، لاهور در حمایت از عمران خان
پ.ن #صدای_حوزه: آمریکا و جبهه غرب، جنگ های مرزی و ژئوپلیتیک را بصورت جدی کلید زده اند و تمام مرزهای ایران را دچار #بیثباتی و تنش کردهاند.
🔸عراق و افغانستان و حالا پاکستان. اگر ترکیه و آذربایجان هم همراهی نکنند، شک نکنید که در اولین فرصت انتخاباتی، #جریان_مخالف دولت بقدری قدرت خواهد گرفت که شاهد آبستراکسیون در مجلس یا انحلال پارلمان یا عزل نخست وزیر و...خواهیم بود.
#عمران_خان
#پاکستان
🆔 @sedayehowzeh
#بسته_خبری
مروری سریع بر مهمترین اخبار امروز
1️⃣ خبرنگاران ایتالیایی شرف و وجدان خود را به پول نفروختند!
به گزارش مشرق، کاربرفضای مجازی در توییتر نوشت:
خبرنگاران ایتالیایی شماره سریال موشک « #توچکی_یو»، که به ایستگاه راه آهن کراماتورسک اصابت کرد را به همه نشان دادند و دروغهای #زلنسکی را آشکار و اثبات کردند که دولت خائن اوکراین علیه مردم خودش هم جنایت میکند تا به گردن روسیه بیندازد.
2️⃣ یازده سال حقوق یک کارگر، هدیه فرح پهلوی به موسسه موسیقی ونیز
کانال تلگرامی تونل زمان نوشت:
طبق سند محرمانه #پهلوی، در سال ۵۵ فرح پهلوی در یک فقره مبلغ ۶۰۰۰ دلار به موسسه موسیقی ونیز اهدا کرد. مبلغی معادل یازده سال حقوق یک کارگر در آن سال./ مشرق
3️⃣ مشارکت پایین شهروندان فرانسه در انتخابات ریاست جمهوری
رسانهها به نقل از وزارت کشور فرانسه نوشتند که مشارکت مردمی در #انتخابات ریاست جمهوری به نسبت دور قبل پایین بوده است./ فارس
4️⃣ تظاهرات مردم استانبول علیه افزایش کرایه حمل و نقل عمومی
مردم شهر توریستی «استانبول» در ترکیه در اعتراض به #افزایش_کرایه حمل و نقل عمومی تظاهرات کردند. در استانبول کرایه حمل و نقل عمومی ۴۰ درصد افزایش یافته و اعتراضات به این افزایش قیمت روزها است که ادامه دارد./ فارس
5️⃣ بانکهای مهم رژیم اسرائیل بهدنبال حمله سایبری از دسترس خارج شدند
رسانههای عبریزبان #رژیم_صهیونیستی از حمله سایبری به شماری از وبگاههای بانکهای اسرائیلی خبر دادند، بر اساس این گزارش، وبگاههای بانکهای مسعد، اینترناسیونال، اوتزارهاشیال و چند بانک دیگر از دسترس خارج شدهاند./ تسنیم
6️⃣ دستور نظارتی قاضیالقضات به تمام مقامات قضایی
اژهای: مجوز #بازدید و سرکشی نمایندگان مجلس از مجموعهها و مراکز قضایی را صادر کنید و اجازه دهید نواقص و معایب مراکز قضایی از ناحیه آنها مطرح شود./ فارس
7️⃣ توقف دیدار لیگ جزیره برای افطار ستاره مسلمان
دیدار تیمهای برنلی و اورتون در شرایطی با شکست ۳ بر ۲ شاگردان فرانک لمپارد همراه بود که در جریان این بازی نیز اتفاق جالبی رخ داد. اواسط این مسابقه زمان #افطار فرا رسید و به همین خاطر بازی چند دقیقه متوقف شد تا عبدولای دوکوره هافبک مالیایی اورتون افطارش را باز کند./ بیداری ملت
8️⃣ ایتالیا: جنگ جهانی شروع شده است
«لوئیجی دی مایو» وزیر خارجه ایتالیا: ما از مشارکت نظامی ناتو در درگیریهای #اوکراین حمایت نخواهیم کرد زیرا منجر به یک جنگ جهانی خواهد شد. ما در حال حاضر در جنگ جهانی هستیم اما نه از نقطهنظر نظامی./ بیداری ملت
9️⃣ سانسور تشییع امام خمینی در فیلم «از کرخه تا راین» توسط فیلیمو!
سایت فیلیمو به شکلی کاملاً حرفهای و زیرکانه صحنههای انقلابی فیلم «از کرخه تا راین» ساخته ابراهیم حاتمیکیا را #سانسور و حذف کرده است. این اقدام شکبرانگیز، سانسور سکانسی پیرامون ارتحال و تشییع #امام_خمینی است که صحنههایی بسیار تأثیرگذار در فیلم شکل میگیرد.
🔟 جزییاتی از اقساط نهضت ملی مسکن
معاون وزیر راه و شهرسازی از پرداخت اقساط بلند مدت ماهیانه ۳ تا ۴ میلیون تومان طی مدت ۲۰ ساله #نهضت_ملی_مسکن خبر داد و گفت: طبق سیاست اولیه وزارت راه و شهرسازی و به حداقل رساندن هزینه ساخت واحدها تلاش بود تا هزینه زمین از قیمت واحدها حذف شود./ مشرق
1️⃣1️⃣ قانون جدید عربستان برای سربازی زنان
وزارت دفاع عربستان طی این خبر، از تصمیم خود برای پذیرش و جذب یکپارچه مردان و زنان در مشاغل نظامی و حتی جهت پیوستن به #خدمت_سربازی از درجه «گروهبان» تا «سرباز» خبر داد./ مشرق
2️⃣1️⃣ وصف زیبای یک مادر سنی از خصایل داماد شیعه خود( #شهید_دارایی)
قاسم قاسمی، مستندساز در صفحه اینستاگرام خود نوشت: گفتم مادر، دامادت #روحانی شیعه و شما سنی هستید؛ هیچ وقت شده بود به خاطر این مسائل بین تان کدورتی پیش بیاید. مثل ابر بهار گریه کرد و گفت همین قدر به شما بگویم من که جای خود، برادرانم وقتی خبر شهادت محمد صادق را شنیدند به سر و صورت خود می زدند./ مشرق
3️⃣1️⃣ مبارزه برای آزادی در برابر توطئه خارجی برای تغییر حکومت آغاز میشود
#عمران_خان در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: «پاکستان سال ۱۹۷۴ به یک کشور مستقل تبدیل شد، اما امروزه مبارزه برای آزادی دوباره در برابر توطئه خارجی برای تغییر حکومت آغاز میشود. این مردم کشور هستند که همیشه از حاکمیت و دموکراسی خود دفاع میکنند.»/ ایلنا
4️⃣1️⃣ دروس حوزههای علمیه در همه مقاطع تحصیلی حضوری می شود
دروس حوزههای علمیه در همه مقاطع تحصیلی، پس از ماه مبارک رمضان و از تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه، به صورت #حضوری دایر خواهد بود./ حوزه
🆔 @sedayehowzeh
#صفحه_نخست_روزنامه_ها
🔺گزارش وطن امروز از ابلاغیه جدید #رهبر_انقلاب:
فرمان #تامین_اجتماعی
🔺گزارش کیهان از #کودتای_نرم امریکا در #پاکستان:
#عمران_خان از قدرت کنار گذاشته شد!
🔺گزارش فرهیختگان از دور زدن 90 درصدی بانک ها از #شفافیت:
بدهی بانک ها به مطالبه #دولت
🔻گزارش اعتماد از نتیجه دادن اعتراضات #افکار_عمومی:
پیروزی #محیط_زیست در میانکاله
🔻گزارش آفتاب یزد:
اوضاع ناخوشایند #دارو و #تجهیزات_پزشکی
🆔 @sedayehowzeh
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥ببینید| بیان جزئیات جدید حجتالاسلام پاکدامن از حادثه حرم رضوی
🔹گفتوگو با حجت الاسلام پاکدامن، سومین فرد از #واقعه_تروریستی مشهد
🆔 @sedayehowzeh
پایگاه خبری صدای حوزه
✍ فقه حکومتی مستلزم چشمپوشی روحانیون از مناصب اجرایی(قسمت اول) 🔺مقدمه: 🔹یکی از پرسشهایی که پیرا
✍بخش دوم از مقاله حجت الاسلام عباسعلی مشکانی
در مقابل از آنجا که صنف و نهاد روحانیت، صنف و نهادی فعال و کنشگری آگاه است، همواره بر حسب موقعیتهای تاریخی و اجتماعی، قلمروی وظایف و نقشهای خود را بازنگری و بازبینی میکند و گستره وظایف و کارویژههای خود را مورد قبض و بسط قرار میدهد. این کارویژههای حوزه و روحانیت اشکال مختلفی به خود میگیرد و ناظر به شرایط و امکانات قابل تعریف میباشد. به اصطلاح منطقی، این سنخ از کارویژههای صنف روحانیت، «بشرط شیء» است. یعنی به شرط فراهم بودن امکانات و شرایط و نیز وجود خواست و نیاز در عرصههای مختلف، حوزه و روحانیت کارویژههایی متناسب با شرایط و امکانات و نیز خواستها و نیازها، برای خود تعریف میکند. این دسته از کارویژهها، عنوان «کارویژههای موقعیتمند» را به خود اختصاص میدهد.(۵)
6⃣ تاسیس جمهورى اسلامى در ایران توسط امام خمینى(ره)، حمایت گسترده روحانیون و حضور آنان در بخشهاى مهمى از سازمان حکومت و مناصب متعدد کلی و جزئی را به دنبال داشت. روشن است که این وضعیت ناشی از وضعیت بحرانی تازه تأسیسی نظام اسلامی و فقدان نظام کارشناسی مطلوب برای تربیت کارشناسان دینی و اسلامی بود. در واقع با توجه به اینکه نظام کارشناسی حاکم بر کشور در دوران آغازین انقلاب، نظام کارشناسی سکولاری بود که از نظام طاغوتی به ارث رسیده بود، رهبران انقلاب برای جبران خلاء کارشناسی و کارگزار دینی و اسلامی، به جهت سنخیت و قرینیت صنف روحانیت با اسلام و احکام اسلامی، به طور موقت از روحانیت دعوت شد تا علاوه بر ایفای نقش در کارویژه اصلی و همیشگی خود، عهدهدار کارویژهای موقعیتمند و موقتی شوند، تا نظام بتواند نظام کارشناسی خود را طراحی و در بستر آن به تربیت کارشناسان و کارگزاران اسلامی بپردازد.
7⃣ در نتیجه جستجو در میان معیارها و ملاکهای عمومی گزینش در فقه گزینش، به هیچ عنوان به شرط و معیاری با عنوان «روحانی بودن» متقاضی تصدی منصب برنمیخوریم. معیارهایی که در این بخش از فقه گزینش مورد بحث قرار میگیرد، مواردی از قبیل: عدالت، اهلیت، علم و تخصص، تعهد و… است. در بخش مربوط به معیارهای اختصاصی گزینش اما، به تناسب نوع منصب، شاید در برخی موارد که جنس منصب از نوع کارویژه اصیل روحانیت است (مثلاً ریاست سازمان تبلیغات اسلامی و یا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی)(۶) به این شرط تصریح شود، اما در دیگر مناصب، صرف تربیت یافتگی در نظام کارشناسی دینی به همراه تخصص لازم در زمینه منصب واگذار شده، کفایت میکند و نیازی به واگذاری منصب به روحانیون در آنها نیست.
جمعبندی و نتیجهگیری: بر اساس آنچه گذشت، از منظر رویکرد حکومتی به فقه و در فرض تحقق نظام کارشناسی اسلامی و تربیت کارشناسان و کارگزاران مورد نیاز دولت اسلامی، نیازی به حضور روحانیت در مناصب اجرایی و جزئی نظام نخواهد بود.(۷) روحانیون در غیر شرایط اضطرار باید به کارویژه اصیل خود، یعنی «فهم، حفظ، ترویج و دفاع از دین و معارف آن» مشغول باشند و بقیه امور اجرایی و … را به تربیت یافتگان نظام کارشناسی اسلامی واگذار نمایند.
———————-
1⃣ ن.ک. مشکانی سبزواری، عباسعلی؛ «فلسفه فقه دولت»، دوفصلنامه گفتمان فقه حکومتی، ش۴، بهار و تابستان ۱۳۹۸.2⃣ ن.ک. مشکانی سبزواری، عباسعلی؛ «درآمدی بر گزینش سیاسی در فقه دولت»، آماده انتشار، ۱۳۹۹.
3⃣ ن.ک. مشکانی سبزواری، عباسعلی؛ «اجتهاد حکومتی و نظام سازی دینی»، دوفصلنامه اندیشه تمدنی اسلام، بهار و تابستان ۱۳۹۵.
4⃣ ن.ک. مشکانی سبزواری، عباسعلی؛ «مناسبات فقه و تکنولوژی»، مجموعه مقالات همایش هفته تمدن نوین اسلامی، ۱۳۹۸.
5⃣ ن.ک. مشکانی سبزواری، عباسعلی؛ «مناسبات حوزه و نظام اسلامی»، دوفصلنامه گفتمان فقه حکومتی، پاییز و زمستان ۱۳۹۶.
6⃣ البته اصل وجود چنین نهادهایی (مانند وزارت فرهنگ و ارشاد) در نظام اسلامی، از منظر رویکرد حکومتی به فقه، مورد مناقشه است. اما یادداشت حاضر مجال بحث از آن را ندارد.
7⃣ روشن است که مناصبی همچون منصب #رهبری یا منصب ریاست قوه قضاییه و مواردی از این قبیل، به دلیل شرط «اجتهاد مطلق» در آن، در انحصار روحانیون می باشد و سخن در مناصب دیگری از قبیل ریاست جمهوری، نمایندگی مجلس، وزارت و… است.
پ.ن #صدای_حوزه: تاکید می شود که صدای حوزه مسئولیت #انعکاس و بازتاب #فرهیختگان_حوزوی را برعهده داشته و نسبت به صحت و سقم محتواها چه بسا نظرات متفاوتتری داشته باشد.
🆔 @sedayehowzeh
آیت الله فیضی سرابی دار فانی را وداع گفت
🔹آیتالله محمد فیضی سرابی نماینده مردم آذربایجان شرقی در مجلس خبرگان رهبری پس از یک دوره بیماری صبح امروز به لقاء الله پیوست.
🆔 @sedayehowzeh
📣در مصاحبه #صدای_حوزه با عضو کمیسیون تخصصی آموزش عالی شورای عالی #انقلاب_فرهنگی مطرح شد؛
🔺مشوق های طرح جمعیت باید کارآمدتر باشد
🔺بُعد فرهنگی موضوع جمعیت، کمتر از بُعد مالی نیست!
🎙حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی گرجیان:
🔹بحث فرهنگی مسئله ی #جمعیت به نظرم کمتر از مسائل مالی نیست. علی الاسف به این نکته کمتر توجه شده است. صدا و سیما غالباً جایی که #فرزند_کمتر بوده را نماد پیشرفت فکری-فرهنگی و اخلاقی بازنمایی کرده، در حالی که افرادی که دارای تعداد فرزند بیشتری بودهاند را به عنوان یک نماد ضد فرهنگ معرفی کرده است.
🔸هنوز دغدغه ی #مقام_معظم_رهبری مبنی بر تحدید نسلی و بحران جمعیتی که وجود دارد به خوبی از طرف نخبگان برای هنرمندان و بقیه ی اقشار تبیین نشده است.
🔹باید #تهاجم_فرهنگی را جدی گرفت. به نظر من برنامه ریزان در این مسئله باید صدا و سیما را در درجه اول دریابند. مطبوعات و فضای مجازی را نیز باید جدی گرفت. متاسفانه دشمن از همین طریق نفوذ می کند.
⁉️ باید سوال پرسید شورای عالی انقلاب فرهنگی واقعا چقدر در موضوع #بحران_جمعیت ورود پیدا کرده است؟ من نمی گویم اصلاً کاری نکرده اند؛ اما کاری که نمود و خروجی داشته باشد چقدر انجام شده است؟
🔸مسئله ی #ازدواج_آسان، مسکن، اشتغال و … بسیار مهم است.
🔹مشوق هایی که در طرح "قانون حمایت از جمعیت" در نظر گرفته شده، باید کارآمدتر باشد چراکه خانواده ها بعد از گذشت مدتی دچار مشکلات وام می شوند.
🔸من در این عرصه باید این را عرض کنم که #حوزههای_علمیه برنامههای جدی در این عرصه نداشته اند.
مشروح مصاحبه:
v-o-h.ir/?p=40397
🆔 @sedayehowzeh