✍خدمات و برکات روشنفکری(علی ما اُدّعیَ)
💠 خدمات و برکات روشنفکری دینی در صحنهی تفکر ایران در چهار دههی اخیر نه تنها بیتأثیر نبوده بلکه پدیدهای مؤثر بوده است که حساسیت هایی را در جریان سنتی برانگیخته، آن ها را با پرسش های جدیدی مواجه کرده است. استبداد دینی را نیز به عکسالعملهای محدودکننده، تضییقات، سانسور و تبعید واداشته است. بیتردید این طیف در میان نسل جوان و تحصیل کرده هواخواهانی دارد.
🔸رواج تفکر انتقادی در حوزهی دین در ایران و تفکر انتقادی در علوم انسانی و اجتماعی بویژه علوم اسلامی در ایران ضعیف یا غائب بوده است. در تفکر دینی این روش مبارک کمتر مطرح بوده و به همت روشنفکری دینی به عنوان سنتی مستحسن جا انداخته شد.
🔹نگاه تاریخی داشتن به دین مورد دیگر است. دین در طول تاریخ تکوین پیدا کرده است و افراد و نسل های فراوانی در ساخته شدن آنچه دین نام دارد سهیم بودهاند. امر تاریخی قابل نقد و بحث است و فاقد قداست است. تکثر در فهم دینی محصول این دو اصل مبارک بوده که کاری سترگ است.
🔸 مورد بعد شتاب بخشیدن به روند سکولاریته در ایران است. سکولاریته معلول شرائط متعددی است. این طیف به چنین روند مبارکی تسریع بخشیده است. مرادم از سکولاریته جدایی نهاد دین از دولت است. اهمیت این رویکرد در حکومت تئوکراتیک و ربانی سالار ولایت مطلقه فقیه که رهبر را منصوب الهی و خلیفهی رسول خدا و نایب امام غایب میداند و دیانتش عین سیاستش است، کاری است کارستان.
🔹مطرح کردن امکان فهمهای گوناگون از متن واحد، قرائتپذیری دین، و در سایهی آن نقد بنیادی تفکر سنتی از ابعاد مختلف، و عیان کردن ضعف این فهم از دین در عرصههای گوناگون نیز از برکات روشنفکری است.
این خدمات مغتنم و ارزشمند هستند که در مورد هرکدام میتوان به تفصیل سخن گفت.
#محسن_کدیور
#روشنفکری
#مرجعیت
#فلسفه_دین
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 این سخنان مقام معظم رهبری رو خوب گوش بدیم تا در پازل دشمن بازی نکنیم.
⁉️امروز جنگ ما کجاست؟
⛔️جنگی هم هست که از آن غفلت داریم.
⚠️ویروس بدبینی را نباید گسترش داد.
#رهبری
#تبلیغ
#سیاسی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
امام حسین علیه السلام:
هرکس گره ای از مشکلات مومنی باز کند و مشکلش را برطرف نماید خداوند متعال مشکلات دنیا و آخرت او را اصلاح می نماید.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ علوم اجتماعی مدرن چه پیامدهای معرفتی، اجتماعی و فرهنگی دارد؟
🔹تأثیر هستی شناختی: گرایش از هستی شناسی توحیدی به هستی شناسی سکولار
🔸تأثیر انسان شناختی: گسترش اومانیسم (فردگرایی، خودخواهی، نفسانیت زدگی، شهوت گرایی، تنوع طلبی در راستای ارضای خواسته های نفسانی...)
تغییر نظام ارزشی و هنجاری و رویکرد زیباشناختی جامعه متأثر از تغییر در نظام اعتقادی آن.
🔹گسترش لیبرالیسم / اباحه کری: نتیجه سکولاریسم و اومانیسم.
خوداجتهادی ،خودبنیادی، ترویج بی حیایی و بی عفتی، برداشته شدن حدود چهار گانه شرعی (واجب، متسحب، حرام و مکروه) و ذوب آنها در منطقه الفراغ اباحیت، دینداری غیرمسؤولانه، گسترش روحیه خودخواهی و...
🔸تأثیر معرفت شناختی: رواج نگاه گفتمانی و نسبی گرایانه به عرصه های معرفتی و اعتقادی، قائل بودن به قیاس ناپذیری فرهنگ ها و عدم امکان داوری حق یا باطل بودن فرهنگ ها
🔹آثار اجتماعی: گسترش سبک زندگی مدرن؛ افزایش اهمیت مدیریت بدن (رژیم های غذایی لاغری، جراحی های زیبایی، هزینه های آرایشی)، تجمل گرایی، سبک ازدواج، نوع خانواده، نوع مسکن، نوع خوراک و آشپزی و...
تزلزل بنیان خانواده: افزایش نرخ طلاق، کاهش گرایش به ازدواج، افزایش گرایش زنان به اشتغال در بیرون از خانه، افزایش طلاق های عاطفی، افزایش تجربه جنسی قبل از ازدواج و خیانت های زوجین، افزایش توقعات و...
کاهش رشد جمعیت: کاهش فرزند آوری زنان، تأخیر سن ازدواج.
#فلسفه
#علوم_انسانی
#جامعه_شناسی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
تنها در محضر دانشمندانی نشینید که شما را از پنج چیز به پنج چیز فرا می خوانند:
از دو دلی به یقین، از ریا به اخلاص، از دنیا خواهی به دنیا گریزی، از تکبر به فروتنی و از ناخالصی به خلوص.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹این انسان یکی از لشکر آن آدم هایی است که سر جاشون نیستند.
🔸مشخصا به نظر من شما یک کتاب قطورید...
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
نشستهام به در نگاه میکنم
دریچه آه میکشد
تو از کدام راه میرسی
خیال دیدنت چه دلپذیر بود
جوانی ام در این امید پیر شد
#طنز
#سیاسی
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️مراحل دستیابی به امام زمان(ع)
.
🔹کسانی که علاقمند هستند تا پیرامون امام زمان(ع) و مهدویت، پژوهش نمایند؛ لازم است تا سلسله مراحل تحقیق در این موضوع را رعایت نمایند. اگر این سلسله مراتب در پژوهشها رعایت نگردد، عمر انسان ضایع خواهد شد؛ چون وجود یا تصدیق هر یکی از این مراحل، مترتب به وجود و تصدیق مراحل قبلی است.
.
🔹پیرامون امام زمان(ع)، حداقل این موضوعات کلی با این ترتیب منطقی، قابل طرح و بررسی هستند:
🔺1ـ آیا حضرت عسکری(ع) خودشان امام بودهاند؟ و اگر امام بودهاند، چرا شخص ایشان آخرین امام نباشند و خود ایشان به فیض غیبت نائل نگردند؟ چرا لازم است تا به خاطر 5 سال (فاصله میان 255 تا 260ق)، مردم جهان نیازمند وجود یک امام 5 ساله دیگر باشند؛ که همیشه نیز در پس غیبت بوده است؟
🔺2ـ آیا امام حسن عسکری(ع) همسر آزاد یا کنیزی که بتواند حامله گردد؛ در اختیار داشتهاند؟ آیا این همسر، حامله شده است؟ و این حمل، زنده بدنیا آمده است؟
🔺3ـ اگر حضرت مهدی(ع) زنده متولد شدهاند، آیا دلیلی وجود دارد که وی امام دوازدهم شیعیان هستند؟ و شخص دیگری، امام نیستند؟
🔺4ـ آیا امام زمان(ع) در کودکی کشته شدهاند؟ یا اینکه زنده بوده و از نظرها غایب شدهاند؟
🔺5ـ آیا غیبت و عدم حضور امام در میان مردم، امکانپذیر است؟ و اگر امکانپذیر و ثمربخش است، چرا امامان قبلی ما غایب نشدهاند؟ و فلسفه تعداد امامان در این رویکرد، چگونه تبیین شدنی است؟
🔺6ـ با فرض امکان غیبت، فلسفه طول مدت غیبت چگونه ارزیابی میشود؟ و این زمان تا چه میزانی ادامه پیدا کند، قابلقبول و پشتیبانی است؟ بهعبارت دیگر، اگر ده هزار سال دیگر نیز، امام غیبتشان ادامه پیدا کند، آیا ما شیعیان، استدلالهایمان برای مسأله غیبت، تغییری نخواهد نمود؟
🔺7ـ با فرض درستی اصل غیبت، چرا امام زمان(ع) باید ظهور و حضور دوباره داشته باشند؟ آیا امکان اتصال غیبت ایشان بهقیامت نیست؟ چه دلایلی بر اصل ظهور و به سود آن، میتوان ارائه داد؟
🔺8ـ علائم و شرایط این ظهور چگونه است؟ و آیا اجمال و ابهام در علائم ظهور، مخرب اصل مفهوم غیبت نمیباشند؟
.
🔹نکته
پیرامون این سؤالات و بسیاری دیگر از این دست سؤالها، از چهار منظر میتواند پژوهش و تأملاتی داشت: از نظر «تاریخی، حدیثی، کلامی، فلسفی».
ممکن است یک مسأله، از نظر کلامی، مستدل باشد؛ ولی مثلاً از نظر تاریخی یا حدیثی، قابلیت پشتیبانی نداشته باشد. به عنوان نمونه، ممکن است با اسناد تاریخی، نتوان فرزند داشتن امام عسکری(ع) و تولد امام زمان(ع) را اثبات و پشتیبانی نمود؛ ولی با چندین استدلال کلامی، خصم را قانع نمود که باید امام عسکری(ع) فرزند داشته باشد؛ و الا ...
#تأمل
#امام_زمان
#کلام
#تاریخ
👇👇
@Taammolate_talabegi
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:
هر که در جستجوى دانش باشد، بهشت در جستجوى او برآید.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍ منظرهای بررسی نظریات علمی
🔹فلسفه علم:
بررسی روابط معرفتی نظریات علمی با مبانی، اصول موضوعه، پیش فرض ها، مفاهیم، موضوعات و حتی با دیگر علوم و نیز پیامدهای معرفتی و منطقی یک دانش علمی.
بررسی نظریه در جهان نخست؛ مقام نفس الامر (با صرف نظر از ظرف آگاهی فردی و اجتماعی)
🔸جامعه شناسی معرفت و علم:
بررسی تعینات اجتماعی معرفت، روابط تاریخی، فرهنگی و اجتماعی نظریات علمی و عالمان. بررسی روابط فرهنگی و تاریخی نظریه با زمینه ها و عوامل اجتماعی آن.
بررسی نظریه در جهان دوم؛ ظرف آگاهی و معرفت عالم، و جهان سوم؛ ظرف فرهنگ و آگاهی جمعی.
#فلسفه
#جامعه_شناسی
#علوم_انسانی
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 تیزر فیلم خواهران جنگجو (فرانسوی: Sœurs d'armes)
🔹یک فیلم درام و جنگی فرانسوی است که بر مبنای وقایع تاریخی ساخته شدهاست. داستان این فیلم اکشن و جنایی دربارهی گروهی از زنان مبارز میباشد که با ورود گروه تروریستی به شهرشان، باید در مقابل آنها بایستند و از شرف و عزت خود محافظت کنند، اما در این میان اتفاقات تلخ زیادی را تجربه میکنند که...
📲دانلود رایگان همراه زیرنویس چسبیده:
https://hubgram.ir/post/%D9%81%DB%8C%D9%84%D9%85-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AC%D9%86%DA%AF-%D8%AF%D9%88%D8%A8%D9%84%D9%87-%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C.p52823
#معرفی_فیلم
👇👇
@Taammolate_talabegi
تأملات طلبگی
✍️تاملی مختصر بر شق القمر 💠بعد از قرآن مشهورترین معجزه ی منتسب به پیامبر شکافته شدن ماه به دو نیم
✍️دو نیمه ماه بر فراز دو کوه
.
♦️شَقُّ الْقَمَر از معجزات منسوب به پیامبر(ص) است؛ که به نقل از برخی روایات، پیامبر در حدود سال اول یا هشتم یا دهم بعثت، و به درخواست برخی مشرکان یا یهودیان مکه، با اشاره انگشت به ماه، آن را به مدت حدود یک دقیقه یا یک ساعت، به دو نیمه قسمت نمودند.
♦️این دو نیمه شدن ماه، با توصیفات بسیار متفاوتی نقل شده است؛ که حتی در برخی از این نقلها آمده است که، هر نیمه ماه بر سر کوهی جایگاه یافته است؛ و یا اینکه کوهی میان دو نیمه ماه نمایان شده است. هر چند که نام این کوهها در روایات، مختلف بیان شده است.
وقوع این معجزه، مورد قبول عدهای از علمای اسلامی است، و حتی آیات سوره قمر را بر آن تطبیق نمودهاند؛ هر چند که برخی از اندیشمندان نیز، وقوع این معجزه را نپذیرفتهاند و اشکالاتی بر آن وارد نمودهاند.
.
♦️روایات شق القمر، هم در منابع شیعی وجود دارد و هم در منابع اهل تسنن. روایات عامه، همگی از جهت سند و دلالت مخدوش هستند، و راویان آنها جز یک نفر، بیننده واقعه شق القمر نبودهاند؛ و روایات این یک نفر از این واقعه نیز، از لحاظ متن مضطرب هستند. روایات شیعه نیز همان مشکلات را دارد؛ و در اسناد این روایات، راویانی مهمل، مجهول و ضعیف حضور دارند؛ که برخی از ایشان نیز، زیدی مذهب میباشند.
.
اکنون فرض میکنیم که روایات شق القمر، همگی اصیل و معتبر هستند و راویان آنها نیز، همه موثق و راستگو میباشند؛ و اساساً این روایات جعلی نیستند.
♦️برای معجزه شق القمر، دو حالت کلی قابل طرح است:
1ـ تصویر دیده شده توسط برخی اندک از افراد همراه پیامبر(ص)، تصویری «سرابی و توهمی» بوده است. یعنی این افراد، یا تصرّف در چشمانشان صورت گرفته است و یا اینکه، با یک واقعه طبیعی (همانند مانع شدن یک جسم جلوی تصویر ماه)، تصوّر نمودهاند که ماه دو نیم شده است. به عبارت دیگر، زمانهایی که ماه بسیار پایین و تقریباً مماس سطح زمین قرار میگیرد، اگر شئای همانند درخت یا کوهی، جلوی تصویر ماه واقع شود، بیننده تصور میکند که ماه دو نیم شده است.
2ـ جدا سازی ماه به دو نیمه، واقعی و غیر توهمی بوده است. این رخداد میتواند در جداسازی در حد چندین متر و غیر قابل مشاهده باشد؛ و میتواند جداسازی در حد چندین کیلومتر و قابل مشاهده باشد.
فرض میکنیم که امکان دارد ماه (با وجود جاذبه میان کرات و زمین)، به دو نیمه با فاصله چندین کیلومتر تقسیم شود؛ و اساساً معجزه، یعنی همین رخداد خارق العاده.
اکنون این سؤالات اساسی به وجود میآید که:
1ـ چرا این واقعه بسیار مهم، در بلاد هم افق و با وجود شب مشترک با مکه، دیده و گزارش نشده است؟
2ـ چرا این واقعه مهم، توسط عدۀ زیادی در همان زمان وقوعِ رخداد مکه، و نیز راویان بسیار زیاد در دورۀ حیات پیامبر(ص)، یعنی در میان مردم حجاز پیش و پس از هجرت ایشان، گزارش و دهان به دهان نگشته است؟
.
♦️در اینجا، ممکن است گفته شود:
الف. زمان رخداد شق القمر، چند ثانیه بوده است؛ و فقط یکی دو نفر که گوش به زنگ بودهاند، این واقعه را دیدهاند؛ و بقیه مردم حواسشان به ماه نبوده است، تا بخواهند ببینند و گزارش کنند.
ب. اتفاقاً بسیاری از مردم مکه و دیگر بلاد حجاز، این معجزه را دیدهاند؛ ولی معاندان و دشمنان پیامبر(ص) از ذکر معجزه خودداری نمودهاند، و از نقل آن توسط دیگران نیز، جلوگیری نمودهاند. یا اینکه بگوییم، روایات کثیری در این باره نقل شده بوده است، ولی در طی قرون بعدی، همه این روایات از بین رفتهاند.
.
❓سؤال
آیا مشرکان و یا یهودیانی که این واقعه را درخواست نمودند، به پیامبر اسلام(ص) ایمان آوردند؟ آیا گزارشی از ایمانآوری آنها و یا نقل قول ایشان در رابطه به رخداد شق القمر وجود دارد؟
#اعجاز_قرآن
#قرآن
#نبوت
#تأمل
#معجزه
#شق_القمر
👇👇
@Taammolate_talabegi
May 11
امام علی علیه السلام:
چه زشت است که انسان ظاهری موافق داشته باشد و باطنی منافق.
#حدیث
👇👇
@Taammolate_talabegi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 بابای قهرمان من
🎞 گزیده ای از دیدارهای رهبر معظم انقلاب با خانواده های شهدا
#رهبری
#مذهبی
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍مسأله ی «خلود» در قرآن/ محمد ذکاوت صفت
🔹مسأله ی «خُلود» (به معنای باقی ماندنِ ابدیِ بهشتیان در بهشت و جهنّمیان در جهنّم) از مهم ترین مسائلی است که از دیرباز مورد توجه مسلمانان و اندیشمندان اسلامی بوده است. وجود آیات قرآن و روایات در این زمینه، موجب شده است که سؤالاتی درباره ی خلود، خصوصاً خلودِ جهنّمیان، در ذهن مخاطبان مطرح گردد.
🔸مهمترین بلکه اصلی ترین سؤال در زمینه ی خلودِ جهنّمیان، سوالِ عدمِ تناسبِ جُرم با جزاست که نه تنها با عدل، بلکه با رحمتِ عامِ الهی ناسازگار است. حتی اشاعره که لزوم تقیّدِ افعالِ الهی به عدل را نمی پذیرند، گریزی از این اشکال ندارند.
🔻در پاسخ به این اشکال، جواب هائی از قبیل تجسم اعمال، تجسّم ملکات، نیّتِ باقی ماندنِ همیشگی در کفر از طرف کافر داده شده است.
▪️منابع این تحقیق، آیات قرآن، تفاسیر مختلف، روایات، کتاب هاب شرح روایات، کتاب های مستقل، مقاله های مختلف و تأملات محقق خواهد بود.
این تحقیق بسیاری از شبهات اعتقادی را پاسخ خواهد داد.
#قرآن
#کلام
#تأمل
👇👇
@Taammolate_talabegi
✍️علمای ولایی و تحریف قرآن
.
♦️در مذهب شیعه اثناعشریه، حداقل در قرون اخیر، سه دسته علما و دانشمندان دینی وجود دارند:
🔹1ـ علمای عقلگرایِ آزاداندیش؛ یعنی کسانی که واقعاً محقق هستند، و اگر نتیجه تحقیقشان مطابق مذهب درنیاید، ابایی از عقیده به آن و طرح و ابراز آن ندارند.
🔹2ـ علمای عقلگرایِ کلامی؛ یعنی کسانی که وظیفه خود را ترویج آموزههای رایج مذهب که از کودکی آموختهاند میدانند؛ و جایگاه خود را مبلغ دینی با گرایش عقلی میدانند.
🔹3ـ علمای اخباریِ ولایی؛ یعنی کسانی که اهتمام ویژهای به سنت و مخصوصاً مناسک شیعی دارند. از ویژگیهای بارز ایشان، ارادت ویژه و غلوآمیز به اهلبیت(ع)، روضه و مخصوصاً جانشینی بلافصل پیامبر(ص) است؛ و مرتب بر آتش تفرقه مسلمانان میدمند.
.
♦️در مسأله تحریف قرآن، برخی از این سه دسته، مواضع مشترک و متفاوت دارند:
🔹گروه اول، به جهت باستانشناسی، و تحقیقات عمیقِ غیر مبتنی به مذهب، معتقد به تحریفات معنوی و لفظی قرآن هستند.
🔹دسته دوم، اساساً و از هر جنبهای مخالف طرح مسأله تحریف قرآن هستند؛ و دلایل کلامی متعددی در عدم تحریف قرآن، ابراز میکنند؛ و علاقهای به ورود به مسایل باستانشناسی پیرامون تحریف قرآن ندارند.
🔹فرقه سوم، همه و شاید غالباً، به صورت کم یا زیاد، معتقد به تحریف قرآن در دوران خلفاء هستند؛ برخی از ایشان، علناً اعلام میکنند و برخی نیز، در خفا و جلسات خصوصی اعلام موضع مینمایند.
علمایِ معاصرِ این دسته، اگر هم کتابی دربارۀ تحریف قرآن بنویسند، در جواب طعنهها و شماتت اهلسنت به شیعیان است؛ به اینکه، اگر برخی از علمای گذشته شیعه قائل به تحریف قرآن بودهاند، چه نشستهاید که، علمای اهلسنت نیز قائل به تحریف قرآن هستند؛ و میکوشند با نقل برخی روایات عامه و نیز، بیان اقوال علمای اهلسنت، اثبات نمایند که، ایشان نیز قائل به تحریف قرآن هستند.
♦️برخی از این عالمان اخباریِ ولاییِ قرون متأخر، عبارتند از:
1ـ سید نعمتالله جزایری (م۱۱۱۲ق).
2ـ محمدباقر بن محمدتقی مجلسی (م۱۱۱۰ق).
3ـ شیخ ابوالحسن شریف (م1139ق).
4ـ محدث نوری(1320ق)؛ که کتاب مهم و مفصلی در تحریف حذفی در قرآن نگاشته است. وی از ارادتمندان خاصِ به امام زمان(ع) و اهلبیت(ع) بود؛ و او را احیاء کننده پیادهروی اربعین میدانند.
علمای زنده و موجود از این گروه «سلفیِ شیعی» را هم، که خودتان میشناسید؛ و نیاز به ذکر اسم ایشان نیست. آنها نیز، گاه و بیگاه در نوشتهها و منبرهای خود، و البته برای دفاع از حریم ولایت، عقیده خود به تحریف قرآن را ابراز میکنند.
#اخباری_گری
#علامه_مجلسی
#تحریف_قرآن
#قرآن
#تأمل
#سلفی_گری_شیعی
👇👇
@Taammolate_talabegi
🔻در کاربستِ «ع» و «علیه السلام»
✍️مصطفی قناعتگر
🔹اینکه اصحاب امامان غالبا به هنگام ذکر نام ایشان از واژۀ «علیه السلام» یا هر واژۀ عظمتنماد دیگری استفاده میکردهاند، محل تردید است. در موارد فراوانی از روایات در دسترس، نام امام را بدون هیچ پسوندی میبینیم. برای نمونه کافی است عبارت "جعفر بن محمد" را در نرمافزار نور با دامنه محدود به متن احادیث جستجو کنید تا درستی این ادعا را دریابید. حتی در موارد وجود عبارت علیه السلام، احتمال متاخر بودن و پدیداری آن به قلم محدثان و کاتبان قوی است.
🔹اگر از عبارت «علیه السلام» یا به تعبیر مجلسی اول «صلوات الله علیه» پس از نام امام استفاده کنیم، نیکو عملی است؛ اما اگر کسی چنین نکرد نمیتوان بر او خرده گرفت.
چرا این نکته را بیان کردم؟ گاهی در نصایح علمی-اخلاقی به دانشیان توصیه میشود واژۀ علیه السلام را به شکل کامل بنویسید و از اختصار «ع» بپرهیزید که کاری ناشایست است.
🔹این توصیه دو اشکال دارد؛ اولین اشکال، بیتوجهی به ارتکاز شیعیان متقدم پیرامون عدم تقید به کاربست «علیه السلام» است؛ چه به شکل تمام و چه مختصر.
دومین اشکال نیز بیتوجهی به خصوصیت «حاکی» و «نماد» بودن لفظ از/برای معنا است. وقتی لفظ «ع» پس از نام امام معنای علیه السلام را در ذهن تداعی میکند، چه ایرادی به آن میتوان گرفت و چه کم از عبارت تمام «علیه السلام» دارد؟ بماند که هر دو صورت تمام و مختصر، امری دارای اصالت فرهنگیِ دیرین نیست که در ابتدا عرض شد.
🔹برای دفع استبعاد از این بیان، تصویر (https://t.me/tavanerejal/490?single) نسخهای از وسائل الشیعه با حاشیۀ مجلسی دوم را مشاهده میکنیم که مجلسی به کرّات از «ع» بهره جسته است. کاتب وسائل نیز در غالب موارد چنین کرده.
مجلسی در برخی موارد حتی پس از نام رسول الله از اختصار «ص» بهجای صلی الله علیه وآله بهره جسته که در آینده در اینباره نیز خواهم نوشت بعونالله.
#تأمل
#سلفی_گری_شیعی
#نقد_مشهورات
👇👇
@Taammolate_talabegi
May 11
✍️تاملی بر ادعای مولوی عبدالحمید :
«چندهمسری از نظر عقلی درست است چون جمعیت زنان بیشتر از مردان است.»
🔹مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در گفتگوی خود با روزنامه شهروند گفته است: «از لحاظ عقلی هم اگر بخواهیم به این مساله [چندهمسری] نگاه کنیم، عقل هم میگوید که درست است. درست است که برای زنان سخت است ولی الان در جامعه ما جمعیت زنان بیشتر از مردان است. جنگها مثل جنگ ایران و عراق جمعیت مردان را کمتر کرده است. تعدد همسر از لحاظ شرعی درست است و حکمتی در حکم خداوند است ولی خداوند مشروط کرده که باید عدالت رعایت شود. اگر عدالت رعایت شود، حقوق زنان ضایع نمیشود.»
🔹دفاع از چندهمسری با استدلالِ جمعیت بیشتر زنان نسبت به مردان، مختص مولوی عبدالحمید نیست و محدود به سالهای اخیر نمیشود.
♦️بررسی ادعا
دادههای سرشماری مرکز آمار ایران معتبرترین منبعی است که میتوان به آن مراجعه کرد. بر اساس آخرین سرشماری انجام شده، نسبت جنسی (نسبت جمعیت مردان به زنان) در کشور ۱۰۳ درصد و در تمام مناطق بیش از ۱۰۰ درصد است. به این معنی که جمعیت مردان در کشور بیش از زنان است.
طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت مردان در کل کشور ۴۰میلیون و ۴۹۸هزار و ۴۴۲ نفر 40498442 و جمعیت زنان کل کشور ۳۹ میلیون و ۴۲۷ هزار و ۸۲۸ نفر بوده است. به عبارتی جمعیت مردان بیش از یک میلیون نفر بیشتر از زنان بوده است.
حتی در خود استان سیستان و بلوچستان جمعیت مردان بیش از ۷۱۵ هزار نفر و جمعیت زنان کمتر از ۷۱۲ نفر بوده است.
🔹جدول الحاقی نشان میدهد جمعیت مردان مناطق مختلف کل کشور چقدر از جمعیت زنان بیشتر است. ردیفهایی که متن آنها با رنگ قرمز مشخص شده، وضعیتهایی است که جمعیت زنان بیشتر از جمعیت مردان است.
این جدول به طور دقیق نشان میدهد به جز طیف ۵۰ تا ۷۰ سال، به نفع مردان است. این گروه از جامعه در زمان آغاز جنگ بین ۱۴ تا ۳۴ ساله بودند و شاید کاهش جمعیت مردان به دلیل جنگ در این طیف مصداق داشته باشد، با این حال فاصله طیف سنی ۵۰ تا ۷۰ سالهها با میانگین سنی ازدواج فاصله نسبتا زیادی است، و قاعدتا نمیتواند افراد مورد اشاره مولوی عبدالحمید باشند. بر اساس آمار مرکز آمار، میانگین سن اولین ازدواج در سال ۱۳۹۰ برای مردان ۲۶ سال و در میان زنان ۲۳ سال بوده است.
♦️نتیجه اینکه استدلال «عقلی» و استناد به این فکت که «جمعیت زنان بیشتر از مردان است»، برای توجیه حکم تعدد زوجات با آمار و اطلاعات معتبر، همخوانی ندارد.
#تأمل
#فقه_سنتی
#فقه
#مرجعیت
#تعدد_زوجات
👇👇
@Taammolate_talabegi