⭕️ماه بندگی
🔹#انسان در این دنیا مأمور به ساختن سیرت خویش است. او آمده است تا با #بندگی، صورتی برای #آخرتش بیاراید و خود را برای #ابدیت آماده کند. «سيرتی كاندر وجودت غالب است - هم بر آن تصوير، حشرت واجب است».
🔹«إِنَّ لِرَبِّكُمْ فِی أَيَّامِ دَهْرِكُمْ نَفَحَاتٍ أَلَا فَتَعَرَّضُوا لَهَا» [۱] بهترین فرصت #خودسازی و تلاش برای رسیدن به سیرتی زیبا، استفاده از موسم ماه مبارک #رمضان است؛ چرا که فرمود: «عَمَلُكُمْ فِيهِ مَقْبُولٌ وَ دُعَاؤُكُمْ فِيهِ مُسْتَجَابٌ»؛ [۲] ازاینرو #سالکالیالله به تکاپو میافتد و #بدن خود را به زحمت میاندازد و پا روی #نفس میگذارد
🔹و خواستههایخدا را بر خواستههای خود ترجیح میدهد: «هَل الدّينُ إِلاَّ التَّرجيحُ عِنْدَ الدَّوَرانِ؟!؛ آيا #دين جز ترجيح [آخرت بر دنيا و يا رضاى خدا بر هواى نفس و شيطان] هنگام دوران امر است؟!»؛ ديندارى انسان وقتى معلوم میشود كه بر سر دوراهى #دنيا و #آخرت، و متابعت #هواى_نفس و #شيطان و يا #بندگى_رحمان قرار گيرد».
🔹 #چشم از ناپاکیها میبندد و دست بهسوی آن دراز نمیکند و #قلب خود را برای خدا خالی میکند. برای #قرب به محبوب به #مستحبات میپردازد: «امتثال نافله از امتثال فرايض اقوى است؛ يعنى اگرچه مُمْتَثَل در فريضه اقوى است، ولى امتثال و اظهار #عبوديت و عبديّت در نوافل، اقوى از فرايض است». خلاصه آنکه #سالک در این ماه رهسپار جاده #بندگی میشود.
پی نوشتها؛
[۱]بحارالأنوار ج۶۸ ص۲۲۱
[۲]عيون أخبارالرضا ج۱ ص۲۹۵
منبع: وبسایت مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت
#آیت_الله_بهجت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️بر طبق نامه ۴۷ نهج البلاغه، ترک «امر به معروف» و «نهی از منکر» چه پيامدهايی به دنبال دارد؟
🔹#امام_علی (علیه السلام) در بخشی از نامه ۴۷ #نهج_البلاغه (وصيّتنامه حضرت) مى فرمايد: «لا تَتْرُكُوا الاَْمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ فَيُوَلَّى عَلَيْكُمْ شِرَارُكُمْ، ثُمَّ تَدْعُونَ فَلا يُسْتَجَابُ لَكُمْ». (#امر_به_معروف و #نهى_از_منكر را ترك نكنيد كه اشرار بر شما مسلّط خواهند شد، سپس هر چه #دعا كنيد مستجاب نمى گردد). آيا در ميان #حاكميت_اشرار و ترك «امر به معروف» و «نهى از منكر» تنها يك رابطه معنوى و مجازات الهى است، و يا رابطه ظاهرى هم وجود دارد؟
🔹به نظر مى رسد كه پيوند اينها با يكديگر به صورت منطقى قابل اثبات است؛ چرا كه يكى از مصاديق مهم #امر_به_معروف و #نهى_از_منكر اقدام به اين دو در برابر #حاكمان_وقت است، كه اگر خلافى مرتكب شوند عامّه مردم به آنها تذكّر دهند و اگر معروفى را ترك كنند از آنها مطالبه نمايند. اگر اين دو ترك شود و حاكمان هيچ گونه مانع و اعتراضى در برابر خود نبينند جسور مى شوند و #اشرار بر جامعه اسلامى مسلّط مى گردند. امّا چرا #دعاها براى رفع شر حاكمان شرور مستجاب نمى شود؟
🔹براى اينكه در روايات اسلامى آمده آنجا كه مصيبت به واسطه #سوء_اختيار خود انسان و كوتاهى او باشد، #دعا براى رفع آن مستجاب نمى گردد و به آنها گفته مى شود: اين نتيجه #اعمال خود شماست، چرا چنين كرديد كه به چنان #عاقبت بدى گرفتار شويد؟ جالب اين است كه از #امام_رضا (عليه السلام) نقل شده حتى اگر #نيكان هم در چنين شرايطى #دعا كنند، دعاى آنها مستجاب نخواهد شد: «فَيَدْعُو خِيَارُكُمْ فَلا يُسْتَجَابُ لَهُمْ». [۱]
🔹در حديثى از امام باقر (عليه السلام) مى خوانيم: «إِنَّ الاَْمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيَ عَنِ الْمُنْكَرِ سَبِيلُ الاَْنْبِيَاءِ وَ مِنْهَاجُ الصُّلَحَاءِ فَرِيضَةٌ عَظِيمَةٌ بِهَا تُقَامُ الْفَرَائِضُ وَ تَأْمَنُ الْمَذَاهِبُ وَ تَحِلُّ الْمَكَاسِبُ وَ تُرَدُّ الْمَظَالِمُ وَ تُعْمَرُ الاَْرْضُ وَ يُنْتَصَفُ مِنَ الاَْعْدَاءِ وَ يَسْتَقِيمُ الاَْمْرا». [۲] (#امر_به_معروف و #نهى_از_منكر راه انبياء و طريقه صالحان است؛ فريضه بزرگى است كه با آن ساير فرايض برپا مى گردد، جادّه ها امن و امان و كسب ها حلال مى شود، حقوق غصب شده به صاحبانش بازگردانده شده و زمين ها آباد مى گردد و از دشمنان انتقام گرفته خواهد شد و تمام امور سامان مى يابد).
🔹در ذيل همين حديث آمده است كه خداوند عزّ و جل به #شعيب_پيامبر (عليه السلام) وحى فرستاد كه من صد هزار نفر از قوم تو را كيفر خواهم داد؛ چهل هزار نفر از #اشرار و شصت هزار نفر از #اخيار! شعيب (علیه السلام) عرضه داشت: پروردگارا اشرار به جاى خود، اخيار چرا؟ خداوند عزّ و جل به او وحى فرستاد: «دَاهَنُوا أَهْلَ الْمَعَاصِی وَ لَمْ يَغْضَبُوا لِغَضَبِي». [۳] (با #گناهكاران راه سازش و بى تفاوتى پيش گرفتند و هرگز به جهت خشم من خشمگين نشدند).
🔹همچنین در حديث ديگرى از امام صادق (عليه السلام) مى خوانيم: «الاَْمْرُ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْيُ عَنِ الْمُنْكَرِ خَلْقَانِ مِنْ خَلْقِ اللهِ فَمَنْ نَصَرَهُمَا أَعَزَّهُ اللهُ وَ مَنْ خَذَلَهُمَا خَذَلَهُ اللهُ». [۴] (#امر_به_معروف و #نهى_از_منكر دو مخلوق [برجسته] از مخلوقان خدایند، هر كس اين دو را #يارى كند، خدا به او #عزّت مى بخشد، و هر كس دست از يارى اين دو بردارد خدا او را #مخذول مى كند».
🔹تعبير به مخلوق در واقع نوعى تشبيه است. اين احتمال نيز وجود دارد كه خُلق به معناى خصلت باشد، ولى به قرينه ذيل حديث اين احتمال بعيد به نظر مى رسد. در هر حال مسأله #امر_به_معروف و #نهى_از_منكر از امورى است كه هم خداوند متعال به وسيله انبياء و اوليايش آن را انجام مى دهد، و هم انبياى الهى و اوصياى آنها و هم تمام مردم به آن مأمورند.
پی نوشتها؛
[۱] الكافی، دار الكتب الإسلامية، چ ۴، ج ۵، ص ۵۶. [۲] همان. [۳] همان. [۴] همان، ص ۵۹
📕پيام امام اميرالمومنين(ع)، مكارم شيرازى، ناصر، دار الكتب الاسلامية، چ اول، ج ۱۰، ص ۲۸۳
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت).
#امر_به_معروف #نهی_از_منکر
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
⭕️«امام حسین» (علیه السلام) را به دنیا بشناسانیم
🔹ما امروز احتیاج داریم که #حسینبنعلی را به دنیا بشناسانیم؛ دنیای دچار ظلم و فساد و دنائت و لئامت، محتاج معرفت #آزادگی_حسینی و #حرّیت_حسینی است. امروز مردم دنیا، جوان های دنیا، ملّت های بیغرض، برای یک چنین حقیقتی دل هایشان میتپد؛
🔹[اگر] #امام_حسین به دنیا معرّفی بشود، #اسلام معرّفی شده است، #قرآن معرّفی شده است. امروز با صدها وسیله علیه اسلام و علیه معارف اسلامی تبلیغ می شود؛ در مقابل این حرکت خصمانهی جبههی کفر و استکبار، حرکت #معرفت_حسینی می تواند یک تنه سینه سپر کند، بِایستد و حقیقت اسلام را، حقیقت قرآن را به دنیا معرّفی کند.
🔹منطق #حسینبنعلی، منطق دفاع از حق است، منطق ایستادگی در مقابل ظلم و طغیان و گمراهی و استکبار است. این منطقِ #امام_حسین است؛ امروز دنیا به این منطق نیازمند است؛ امروز دنیا شاهد حاکمیّت #کفر و #استکبار و حاکمیّت #فساد است، دنیا شاهد حاکمیّت #ظلم است؛ این پیام امام حسین، پیام نجات دنیا است...
بیانات مقام معظم رهبری ۹۸/۰۶/۲۷
منبع: وبسایت دفتر حفظ و نشر آثار معظم له
#امام_حسین #امام_خامنه_ای
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️چگونه «روزه ماه رمضان» انسان را به یاد تشنگی و گرسنگی «قیامت» می اندازد؟
🔹«ماه مبارك #رمضان» از عظمت خاصي برخوردار است؛ #رسول_اكرم (صلی الله علیه و آله) در ماه شعبان میفرمايد: «خودتان را آماده كرده و از خدا بخواهيد تا #ماه_رمضان را با بركت و رحمت و مغفرتی كه می آيد، ادراك كنيد: «فَاسْأَلُوا اللهَ رَبَّكُمْ بِنِيَّاتٍ صَادِقَةٍ وَ قُلُوبٍ طَاهِرَةٍ أَنْ يُوَفِّقَكُمْ لِصِيَامِهِ وَ تِلَاوَةِ كِتَابِهِ فَإِنَّ الشَّقِيَّ مَنْ حُرِمَ غُفْرَانَ اللهِ فِی هَذَا الشَّهْرِ الْعَظِيمِ وَ اذْكُرُوا بِجُوعِكُمْ وَ عَطَشِكُمْ فِيهِ جُوعَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ وَ عَطَشَه»؛ [۱] (با #نيّتها و #دلهايی پاك از خداوند طلب توفيق برای #روزه و #تلاوت_قرآن نماييد. كسى كه از #مغفرت_خداوند محروم بماند، در حقيقت شقاوتش كامل است. به ياد تشنگی و گرسنگی #قيامت باشيد».
🔹در بعضی از روايات فضيلت #روزه، آمده است: «#روزه بگيريد، تا گرسنه شويد و درد #گرسنگان را بچشيد». [۲] اين به زبان ما سخن گفتن و از قدم های اوليه است، وگرنه چرا بايد بگذاريم كسى گرسنه باشد و خودمان هميشه سير باشيم؟ در #قيامت عدّه ای واقعاً گرسنه هستند، غذا میخورند ولی هرگز سير نمیشوند، همانطور كه در #دنيا هرگز سير نمیشدند؛ چون حسّ آز و #طمع تمام شدنی نيست، در #آخرت هم به صورت «هَلْ مِنْ مَزيدٍ» [سوره ق، آیه ۳۰] ظهور میكند. فرمود: شما به فكر گرسنگی و تشنگی #قيامت باشيد، نه به فكر گرسنگی و تشنگی ديگران، آن را كه بايد در قدمهای اوليه تأمين كرد.
پی نوشتها؛
[۱] عيونأخبارالرضا، نشر جهان، چ۱، ج۱، ص۲۹۵
[۲] منلايحضرهالفقيه، دفتر انتشارات اسلامى جامعه مدرسين، چ۲، ج۲، ص۷۳
📕حکمت عبادات (عبدالله جوادی آملی، محقق حسین شفیعی) مركز نشر اسراء، چ ۱۵، ص ۱۴۹
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم (بخش آئین رحمت)
#روزه
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
⭕️رمضان، ماه تهذیب و توبه
🔹ان شاء الله با #سلامت_نفْس وارد بشوید به #ماه_مبارک؛ و در ماه مبارک خودتان را در #ضیافت خدای تبارک و تعالی ببینید و #حق_تعالی را مضیف خودتان ببینید و او را #حاضر واقعه ببینید. اگر خدای نخواسته، یک وقتی خواستید به یک کسی جسارت کنید، بفهمید که در حضور #خدا دارید به بنده خدا جسارت میکنید. اگر #غیبت کردید از یک مومنی، بدانید که در #حضور_خدا غیبت کردید از یک مومنی.
🔹 #اعمال شما - به حسب روایات - عرضه داده میشود پیش #رسول_الله صلی الله علیه و آله و سلم. اگر #اعمال شما عرضه داده شد و رسول الله دید شما خلافکار هستید چقدر ایشان ناراحت میشود؟! نخواهید که #رسول_الله ناراحت بشوند؛ قلب مبارک ایشان را مکدر نکنید. اگر یک وقت #صفحه_عمل من و شما را بردند رسول الله دید که از #غیبت و از #تهمت و از فحش و امثال ذلک پر است، جهت قلبش هم که او اطلاع دارد همهاش توجه به #دنیاست،
🔹جهت #اخلاق هم اخلاقیات فاسده، #بغض و #حسد و #کینه - عرض میکنم - بدبینی نسبت به مردم، آن وقت یک همچو چیزی ببیند شاید در حضور ملائکه الله و در حضور خدای تبارک و تعالی خجالت بکشد که این شخص از پیروان شماست، از #شیعیان شماست، از امت شماست. انسان اگر از یک نفری که به انسان مربوط است، ارتباط دارد - فرض کنید که - برادر انسان است، پسر انسان است، قوم و خویش انسان است، نوکر انسان است، اگر چنانچه یک بدی واقع بشود از او، انسان پیش مردم خجالت میکشد. شما همه مرتبط به #رسول_خدا هستید.
بیانات حضرت امام ۱۳۵۰/۰۷/۲۷
منبع: سایت جامع امام خمینی (ره)
#امام_خمینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️چگونه انسان می تواند به درمان «ناسپاسی» در وجود خویش بپردازد؟
🔹نخستين راهکار برای تقویت حس شكرگزارى در انسان، افزایش #معرفت و #تفكّر در صنایع الهیه و انواع نعمت هاى ظاهرى و باطنى او است. [۱] راهکار ديگر، #دقت در زندگی افرادى است كه در #سطح_پایینتری از انسان زندگی می کنند. با افزایش دقت در زندگى آنان، #روح_شكرگزارى افزایش می یابد، در حالى كه اگر به #بالا_دست خود بنگرد وسوسه هاى شيطانى و #روحیه_ناسپاسى در او آشكار مى شود.
🔹از سوى دیگر، انسان ها باید در هر #مصيبت و #بلايى از بلاهاى دنيا، با خود بیاندیشند که سخت تر از آن نیز قابل تصوّر است؛ این اندیشه، انسان را به #شكرگزاری ترغیب می كند كه گرفتار مصیبتی بدتر از آن نشده است. نقل شده که فردی برای شکایت به حضور یکی از بزرگان رسید و گفت: دزد به خانه من آمده و همه چيز را با خود برده است، آن شخص فرهیخته در پاسخ به او گفت: برو شكر خدا كن كه اگر به جاى آن دزد شيطان به خانه تو مى آمد و ايمان تو را مى برد، چه مى كردى؟ [۲]
🔹#امام_صادق (عليه السلام) در كتاب معروف «توحيد مفضّل» با عباراتی گويا و دلايل روشن و تحليل هاى شگفت انگيز، به بیان حقايق توحيد می پردازد، اما گاه در ضمن بحث به ذكر #نعمتهاىبزرگالهى مى پردازد، تا از اين طريق انسان ها را به شناخت #منعم_حقيقى آشنا سازد. آن حضرت در بخشى از سخنان خود با اشاره به دو نعمت #سخن_گفتن و #نوشتن، به عنوان دو رکن اصلى تمدّن انسانى، مى فرمايند:
🔹«اگر خداوند ابزار اين دو كار را در اختيار او نگذاشته بود، نه توان بر سخن گفتن داشت نه نوشتن؛ آرى خداوند زبان و ذهنى در اختيار بشر گذارده كه به كمك آن دو مى تواند سخن بگويد، و دست و انگشتانى به او بخشيده كه قلم به دست بگيرد و امور مختلف را بنويسد؛ اگر اين دو نبود انسان همچون چهار پايان بود كه نه سخن مى گويند و نه چيزى مى نويسند [نه علم و دانشى دارند و نه تمدّن درخشانى] هر كس #شكر اين نعمت را بجا آورد، پاداش الهى در انتظار او است، و هر كس #كفران كند [به خدا زيان نمى رساند بلكه به خودش زيان مى رساند] زيرا خداوند از جهانيان بىنياز است».
پی نوشت:
[۱] معراج السعادة، نراقى، مؤسسه انتشارات هجرت، قم، ۱۳۷۷ش، چ۵، ص۸۱۰
[۲] المحجة البيضاء فی تهذيب الإحياء، فيض كاشانى، مؤسسه انتشارات اسلامى جامعه مدرسين، قم، ۱۴۱۷ق، چ۴، ج۷، ص۲۲۷
[۳] توحيد المفضل، مفضل بن عمر، مصحح: مظفر، كاظم، قم، داورى، بى تا، چ۳، ص ۷۹
📕اخلاق در قرآن، مكارم شيرازى، ناصر، مدرسه الامام على بن ابى طالب(ع)، قم، ۱۳۷۷ش، چ اول، ج ۳، ص ۷۸
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت).
#شکر #نعمت
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکموردرضایتنمیباشد