📷 تصویر مرحوم حجتالاسلام #شیخ_محمدتقی_فلسفی بر منبر یکی از مساجد تهران در دهه ۴۰
📖 حجتالاسلام اسماعیل فردوسی پور در خاطرات خود میگوید:
▪️ ایام محرم آن سال [۱۳۴۲] که امام یک اعلامیه بسیار تندی صادر کردند. همچنین آیتالله العظمی میلانی اعلامیه ای صادر کردند و این اعلامیهها توسط منبری ها و وعاظ مخصوصاً مرحوم آقای فلسفی خوانده شد. در آن جلسه ای که مرحوم آقای فلسفی این دو اعلامیه را می خواست بخواند من بودم، چون در ایام 15 خرداد در تهران بودم، من ایام محرم و صفر تهران میآمدم و منبر می رفتم. ایشان در مسجد در بازار سخنرانی می کرد. در آنجا اعلام کرد که حضرت آیتالله میلانی و حضرت آیتالله العظمی خمینی نامهای به من نوشتند که می خواهم آن نامهها را برای شما بخوانم.
🔹در اعلامیه مرحوم آیتالله العظمی میلانی این جمله بود: کسی که در این ماه محرم سر سفره ابا عبدالله الحسین(ع) بنشیند و نسبت به مظالم و جنایات رژیم سخن نگوید مثل آن است که سر سفره نشسته و غذا خورده و نمکدان شکسته است، وظیفه همه است که در این جریان اقدام کنند و سخن بگویند. خوب این موضوع حاکی از یک تحول و یک حرکت سراسری و عمومی در دهه عاشورا بود...
آن شب [عاشورا] جمعیت به قدری زیاد بود که مدرسه، مسجد بازار و تیمچههای اطراف پر از جمعیت بود و ایشان را از سبزه میدان، از بالای بام مسجد برده بودند.
#خرداد_۴۲
#محرم_۴۲
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 ردیف نشسته، از چپ:
آیتالله #سید_عزالدین_زنجانی در کنار پدرش مرحوم آیت الله آقا #سید_محمود_امام_جمعه_زنجان
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
📷 ردیف نشسته، از چپ: آیتالله #سید_عزالدین_زنجانی در کنار پدرش مرحوم آیت الله آقا #سید_محمود_امام_ج
آیت الله #سید_عزالدین_زنجانی در بیان خاطرهای از مرحوم پدرش آیتالله آقا سید محمود میفرمود:
اوائل غائله #کشف_حجاب بود و من هنوز به حد تکلیف نرسیده بودم، همراه مرحوم والد در یک منزل اجاره ای واقع در خیابان سیروس تهران سکونت داشتیم.
آن روزها مسئله کشف حجاب از طرف رژیم تعقیب میشد و مجالس تشکیل مییافت و بزرگان را طوعا و کرها به آن مجالس همراه خانمهایشان دعوت می کردند.
شوهر همشیره مرحوم والد یکی از رجال سرشناس زنجان بود و احتمال میرفت که او نیز دعوت شده و در آنگونه مجالس حضور یابد. مرحوم والد نامه مفصلی به وی نوشته و در آن بر لزوم مقاومت در برابر این برنامه ننگین و ضرورت رد دعوت مجالس مزبور تاکید کردند، نامه به آدرس زنجان پست شد.
چندی بعد مرحوم والد طرف صبح به همراه یکی از بستگان به قصد ملاقات کسی از منزل خارج شدند و ظهر به منزل نیامدند، ما نگران شدیم شب که مرحوم والد به منزل آمد ماجرا را چنین تعریف کرد:
همین که از منزل بیرون رفته و سوار درشکه شدیم شخص جلو آمد و گفت: سرتیپ جوانشیر شما را به اداره تأمینات احضار کرده اند و باید الان با من به نظمیه بیائید. درشکه از همانجا مستقیم به میدان توپخانه رفت و مرا به نظمیه بردند و به اتاقی که دفتر کار سرتیپ جوانشیر بود وارد کردند، سرتیپ با برخوردی بسیار سرد کاغذی را در جلوی من گذاشت و پرسید: این کاغذ را شما نوشته اید؟ من دیدم همان نامه ای که به شوهر همشیره ام نوشته بودم که سانسور شده و به دست نظمیه افتاده است.
باری با کمال شجاعت و صراحت گفتم: بلی من نوشتهام. سرتیپ پرسید: مگر نمیدانی که اعلیحضرت به رفع حجاب امر فرموده است؟ گفتم: فعلاً به این جهت قضیه که این عمل خلاف شرع مقدس و مخالف صریح قرآن است کاری نداشته و بدان نمیپردازیم. اما از بیان این نکته نمیتوانم بگذرم که آنچه من از مقام و عزت و آبرو و امکانات مادی و غیر و غیره دارم همه و همه از پرتو این دین مبین و پیروی از آن بدست آمده است. حال اگر با وجود برخورداری از این همه نعمت که به برکت این دین فراهم آمده با دستورات آن مخالفت ورزم کفران نعمت و ناسپاسی کرده و باید دو توپ گذاشته شوم. من این نامه را به حکم وظیفه دینی که بالاتر از هر امر و فرمانی است نوشته ام و در این راه نیز خود را برای هر اتفاقی که رخ دهد آماده کردهام.
می فرمود: برخلاف انتظار این کلام بسیار مؤثر افتاد و سرتیپ نامبرده با لحنی گرم صدا زد برای آقا چای بیاورید. گفتم: من نمیخورم و (چون سرتیپ چنین پنداشت که به خاطر احتیاط و پرهیز از سم احتمالی از نوشیدن آن خودداری می کنم ) افزودم که : از برکت این دین من بحمدالله بهترین چای لاهیجان را می خورم و اینگونه چائیها با مذاق من سازگار نیست.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
از راست:
#شهید_نواب_صفوی،
#محمدمهدی_عبدخدایی،
شهید #سید_عبدالحسین_واحدی
تصویر مربوط به سال ۱۳۳۲ میباشد.
🔹تلاش #فدائیان_اسلام در محرم و صفر پس از #کودتای_۲۸_مرداد
👇👇👇👇
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
از راست: #شهید_نواب_صفوی، #محمدمهدی_عبدخدایی، شهید #سید_عبدالحسین_واحدی تصویر مربوط به سال ۱۳۳۲ می
✍ پس از کودتای 28 مرداد 1332، جمعیت #فدائیان_اسلام درصدد برآمد که از منابر و مجالس عزاداری #ماه_محرم، بیشترین استفاده را ببرد تا ضمن بیان مسائل روز کشور به تبلیغ و افشاگری علیه رژیم بپردازد. بیشک، استفاده از این مجالس، با توجه به اوضاع خفقانی که رژیم پس از کودتا به وجود آورده بود، کمک شایانی به ادامه مبارزات علیه رژیم میکرد.
اصغر عمری در خاطرات خود درباره سخنرانی فدائیان اسلام در #مسجد_شاه ( #مسجد_امام ) پس از کودتای 28 مرداد 32 چنین میگوید: «در عاشورای پس از 28 مرداد، فدائیان اسلام از این فرصت استفاده کردند که در مسجد شاه آن زمان، سخنرانی داشته باشند. دستههای سینهزنها به مسجد میآمدند و شهید نواب صفوی از این موقعیت استفاده کرد و گفت: حالا که این جمعیتها به مسجد میآیند، ما آنجا یک سخنرانی میگذاریم و این کار را هم کرد. من در آنجا محافظ منبر و بلندگو بودم، مسجد و جمعیت و آدمها را از بالا خوب میدیدم و به آنان اشراف داشتم.
در قدیم رسم بود که روز عاشورا در تمام شبستانهای مسجد، گروهها و دستههای گوناگون جلساتی داشتند، عزاداری میکردند و سینه میزدند، از جمله در شبستان شمال شرقی مسجد، گروهی عزاداری میکردند و سخنرانِ آنجا فردی به نام آقا #شیخ_باقر_نهاوندی بود که بر منبر رفته بود. دستهها وارد مسجد میشدند و مسجد مملو از جمعیت شد. در آن زمان حکومت نظامی برقرار بود و سربازان مسلح در بین مردم حضور داشتند. #شهید_سید_عبدالحسین_واحدی بالای منبر رفت و شروع به سخنرانی کرد، او میگفت که ما خیال داریم با ظلم حاکمان و ستم ستمگران مبارزه کنیم. کسانی که موافق هستند و میخواهند با ما بیعت کنند، دستهای خود را روی سرشان بگذارند. تمام مردم دستهای خود را روی سرشان گذاشتند. ایشان پس از بیعت گرفتن، شروع به سخنرانی کرد و به دولت اولتیماتوم داد که ما این برنامهها را داریم.»
#محمدمهدی_عبدخدایی در خاطرات خود درباره سخنرانی فدائیان اسلام در محرم بعد از کودتای 28 مرداد 32 چنین میگوید: «ماه محرم و صفر بود و مرسوم بود که تمام دستههای مذهبی به بازار میآمدند، از بازار وارد میشدند و از مسجد امام خارج میشدند. روز عاشورای آن سال شهید سید عبدالحسین واحدی در مسجد امام سخنرانی کرد. در حین سخنرانی ایشان، شهید نوابصفوی با حدود سیصد نفر از جوانهای دولاب پای برهنه از دولاب وارد مسجد شدند. #نواب_صفوی صبح تا ظهر روزهای عاشورا را دولاب تا مسجد امام را پای برهنه طی میکرد.
در این سخنرانی، زاهدی (نخستوزیر) را مورد خطاب قرار داد و گفت: آقای زاهدی این مسجد همان مسجدی است که در آن رزمآرا به جهنم رفت، اگر برخلاف نظر مردم ایران گامی بردارید به سرنوشت رزمآرا دچار خواهید شد. از میان فدائیان اسلام شهید سید عبدالحسین واحدی بیشتر از دیگران منبر داشت و سخنرانیهای تندی علیه رژیم ایراد میکرد. در ده روز محرم در مسجد شاه (امام) مجالس روضهخوانی برگزار میشد و شهید واحدی در این ده شب بر منبر میرفت و هر شب در آن مجالس، به شاه حمله میکرد و میگفت: محمدرضا ، اعلیحضرت و شاه نبود بلکه «پسرک پهلوی» بود. در آن زمان هیچکس جرأت نمیکرد اینگونه حرف بزند.»
📚کتاب «نهضت عاشورا و تأثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن بر جامعه ایرانی». مرکز اسناد انقلاب اسلامی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🥀به مناسبت شهادت شهید #سید_علی_اندرزگو در ۲ شهریور ۵۷
🔹 همسر #شهید_اندرزگو:
آن موقع من ۱۶ سال، و ایشان حدود ۲۹ سال داشتند. قرار شد با خانوادهام به منزل آقای موسوی در اختیاریه برویم تا او را ببینیم.
در آن جا او گوشهای نشسته بود. من چای بردم، ولی از سر حجب و حیا نه من ایشان را توانستم ببینم و نه او مرا. فقط موقعی که از خانه خارج میشد از پنجره او را دیدم. لباس قبای نیمچهای به تن، و کلاه عرقچین مشکی به سر داشت. ظاهراً تازه طلبه شده بود.
قرار شد برای بار دوم همدیگر را ببینیم و صحبت کنیم که او آن موقع گفت: «من طلبهای هستم که نه کسی را دارم و نه از مال دنیا چیزی. اگر میتوانی نان طلبگی بخوری، بسمالله».
من هم پذیرفتم.
📷 تصویر مجلس عروسی شهید اندرزگو در #محله_چیذر
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📽 وصف حالات معنوی آیتالله #سید_جمال_الدین_گلپایگانی از لسان فررندش مرحوم آیتالله #سید_علی_هاشمی_گلپایگانی
🗓 به مناسبت ۴ شهریور سالروز رحلت جمال السالکین آقا سید جمال گلپایگانی در سال ۱۳۳۶ش برابر با ۲۹ محرم ۱۳۷۷ق
✍ دو تن از فرزندان اهل علم این عارف عظیم الشأن یعنی حضرات آیات سید علی و سید احمد هاشمی گلپایگانی از نجف به تهران مهاجرت کرده و در زمره علمای تهران به خدمات علمی و تبلیغ معارف الهی پرداختند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💡آیتالله #حاج_آقا_نصرالله_شاه_آبادی در خاطرات خود از مرحوم پدرش آیتالله #میرزا_محمدعلی_شاه_آبادی میفرمود:
در منزل آیتالله #سید_محمد_بهبهانی مجلس روضه بود و من هم در خدمت والد، در آن مجلس شرکت کردیم.
با ورود ایشان، سخنران صلوات فرستاد و در اثناء سخن، از ایشان با القاب و صفات بسیار تجلیل کرد تا حدی که مرحوم پدر ناراحت شد و از همان پایین منبر فرمود:
«بگذارید لقبی هم برای #امام_زمان (ع) باقی بماند. تو که هرچه لقب بود برای من گفتی!»
📚 منبع: #حدیث_نصر ص۱۹۵
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🗓 به مناسبت ۴ شهریور سالروز رحلت فقیه عارف آیت الله #سید_عبدالله_جعفری_تهرانی
یکی از شاگردان آیتالله جعفری تهرانی میگوید:
ایشان فرمودند شما میتوانید با #آیت_الله_مهدوی_کنی تماس بگیرید؟
گفتم: بلی
فرمودند: ۶۰ سال قبل وقتی پدرم از دنیا رفت ، پیکر او را با هشت نفر از بستگان به قم آوردیم و چون هوا سرد بود نزدیک غروب از دفن او فارق شدیم و امکان برگشت این هشت مهمان ما به تهران وجود نداشت، لذا شب را در قم ماندیم و آقای مهدوی کنی غذای ساده ای آماده کردند برای مهمان های ما.
من امروز که اعمال خود را محاسبه میکردم، یادم نیست که از آقای مهدوی در آن روز تشکر کرده ام یا نه؟
میترسم تشکر نکرده باشم و برای من وزر و وبال شود.
وقتی آن شاگرد با آقای مهدوی تماس گرفت و جریان را گفت، آقای مهدوی فرمودند: چه وزری؟! چه وبالی؟!
ایشان استاد بنده بوده است.
یک سال قبل از فوت مرحوم آیت الله جعفری (ره)، آیت الله مهدوی کنی(ره) به دیدار ایشان در بیمارستان میلاد آمدند.
📽 فیلم بالا مربوط به دیدار این دو یار دیرین در بیمارستان میلاد تهران در تاریخ ۱۳۹۰/۵/۲۰ میباشد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ مرحوم #حاج_آقا_مسلم_اسماعیلی که روز گذشته پیکر پاکش در قبرستان بقیع قم در خاک آرمید، در آن سالهای دور که در مدرسه #آیت_الله_مجتهدی تحصیل میکرد، از محضر #حاج_آقا_فخر_تهرانی بهره برد.
حاج آقا فخر، یک مربی وارسته بود که زیر نظر آیتالله مجتهدی در مدرسه علمیه ایشان حجره داشت و به صورت شبانهروزی به تربیت طلاب میپرداخت. مرحوم حاج آقا مسلم اسماعیلی که حقیقتا وارث سیره تربیتی استادش حاج آقا فخر بود، در وصف وی به نگارنده نکاتی فرمود که همگی در وجود خود آن مرحوم نیز مشهود بود. ایشان میفرمود:
«حاج آقا فخر از پرکارترین افراد بود. هر طلبه ای هرچه لازم داشت برایش تهیه می کرد و به ارزاق و امور خانوادگی اش رسیدگی می کرد. اما در بوق و کرنا نمی کرد و لذا هنوز هم خدمات ایشان باقی است. اگر بنا بود آقا فخر خللی در کار داشته باشد، آقای مجتهدی ایشان را راه نمی داد. آیت الله مجتهدی خیلی به ایشان اهمیت می داد. یکی از طلبه ها بچه دار شده بود، ولی هیچ کس نمی دانست. حاج آقا فخر برایش جگر گرفته و پنهانی برایش فرستاده بود. همچنین برنج و روغن را غیر مستقیم به کسی داده بودند که برایش ببرد.
گاهی حاج آقا فخر یک جعبه سیب می خرید و شبها به طلبه هایی که آنجا بودند می گفت: سیب بخورید. بعضی از طلبه ها آن موقع نمی توانستند سیب بخرند. حاج آقا فخر و آقای مجتهدی استحباب را در وجود ما تزریق می کردند. گاهی انجیر می خرید و در گوشه حجره می گذاشت و می گفت: هر طلبه ای صبح ها یک انجیر بخورد.
آقای مجتهدی درسشان را می گفتند و می رفتند؛ ولی حاج آقا فخر این درسها را باز با طلبه ها کار می کرد.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 سال ۱۳۶۵، #مدرسه_عالی_شهید_مطهری
از راست: آیتالله #سید_عبدالمجید_ایروانی، #آیت_الله_مهدوی_کنی، حضرت #آیت_الله_خامنه_ای، آیتالله #محی_الدین_انواری، #آیت_الله_جنتی، آیتالله #مجتهد_شبستری و #آیت_الله_امامی_کاشانی.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
تاریخ حوزه طهران
📷 سال ۱۳۶۵، #مدرسه_عالی_شهید_مطهری از راست: آیتالله #سید_عبدالمجید_ایروانی، #آیت_الله_مهدوی_کنی،
✍ این روزها یادآور رحلت عالمی مجاهد است که حق بزرگی به گردن #حوزه_تهران دارد.
☘آیتالله سیدعبدالمجید ایروانی که تاسیس مدرسه علمیه ایروانی و مدیریت #مهدیه_تهران را برعهده داشت در
در سال 1315 متولد شد. والد معظم ایشان آیتالله حاج #سید_عبدالحجت_ایروانی (ره) از اعاظم علمای عصر خود بود.
🔹سیدعبدالمجید ایروانی مقدمات دروس علمی را در تبریز طی نموده و در سال 1332 وارد حوزه علمیه قم گردیده و از محضر حضرات آیات عظام بروجردی، شاهرودی، داماد و اراکی کسب فیض نمود و درس فقه و اصول را از محضر حضرت آیت الله العظمی امام خمینی (ره) فرا گرفت و تا زمان تبعید معظم له در سال 1342 از شاگردان ایشان بود و به تدریس سطوح در حوزه علمیه قم نیز مشغول بود.
💡ایشان در سال ۱۳۵۰ به تهران آمد و مبارزات خود را در سنگر مسجد گسترش داد و با قبول مدیریت مهدیه تهران منشأ خدمات متنوعی برای روحانیت و اقشار مردم گردید.
مرحوم ایروانی در دوران نهضت امام ره مبارزی خستگیناپذیر بود و بارها از سوی ساواک دستگیر شد.
🔹آیتالله ایروانی پس از پیروزی انقلاب در این عرصه ها به خدمات فرهنگی و دینی اشتعال یافت:
امامت مسجد حضرت ابوالفضل علیه السلام
مدیریت و سرپرستی مهدیه تهران
عضو اصلی شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز تهران
نماینده حضرت امام در بنیاد مستضعفان
سرپرست حوزههای علمیه جنوب و غرب تهران
مسئول کمیته امداد امام خمینی منطقه 17 تهران
عضو شورای مرکزی دفتر مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنهای
تأسیس مدرسه دینی در تهران که بعد از وفات ایشان به نام «مدرسه علوم اسلامی ایروانی حوزه علمیه طلاب دینی» نامگذاری شد.
🍂آیتالله سیدعبدالمجید ایروانی در تاریخ ۶ شهریور ۱۳۷۱ش دار فانی را وداع گفت.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
✍ محدث اخباری مسلک شیخ محمدرضا چالهحصاری تهرانی مشهور به افضل عصر در سال ۱۲۹۸ ق در تهران متولد شد.
🔹مقدمات و سطوح علوم دینی را در تهران گذراند و سپس به عتبات مشرف شد و در مدت ۱۰ سال از محضر #آخوند_خراسانی ، #سید_محمدکاظم_یزدی صاحب عروه و #شیخ_الشریعه_اصفهانی استفاده کرد و حدود سال ۱۳۳۳ق به تهران بازگشت و نزدیک به ۳۰ سال در این شهر به تدریس و تألیف پرداخت.
🔹شیخ محمدرضا تهرانی پس از سقوط رضاخان به قم هجرت کرد و در آن اقامت گزید تا آنکه در تاریخ ۹ شهریور ۱۳۳۲ش دار فانی را وداع گفت.
🚫 این محدث اخباری طبق وصیتش در خانه خود دفن شد و این خانه را هم وقف مقبره خود کرد، اما متأسفانه مدفن وی دچار تصرفات دیگری شد و اکنون در زیر زمین این مسافرخانه (سمت چپ حیاط) مدفون است.
🔸شیخ محمدرضا تهرانی یکی از پیشوایان اخباریان ایران است که اندک پیروانی در تهران دارد.
📚از این محدث اخباری حدود ۶۰ اثر باقی مانده که از جمله آنها #موازین_الکلام در علم اصول که در واقع اصول رسیده از سوی ائمه اطهار(ع) میباشد.
📖تصویر بالا نیز دو صفحه از نسخه خطی کتاب #سبیل_الرشد لاهل الزهد میباشد که در گنجینه نسخ خطی کتابخانه مجلس موجود است.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🔹سندی مربوط به شهریور سال ۱۳۴۹ محتوی صورت اسامی روحانیون طراز اول تهران و مراجع تقلید مورد نظر ایشان همراه با آدرس
اسامی مراجع تقلید نشانی
شیخ حسن سعید
خوئی
مسجد جامع شبستان چهلستون
حاج غلامحسین جعفری
خوئی
مسجد جامع شبستان گرمخانه
حاج خلیلی خمینی مسجد جامع مابین گرمخانه و شاهآبادی
سید ضیاء استرآبادی
خوئی
مسجد جامع شبستان استرآبادی
سید ابوالحسن رفیعی قزوینی1
خودش مسجد جامع شبستان شاهآبادی
سید حسین درکهای
خوئی
چهارسوق بزرگ خیابان خیام مقابل سیدنصرالدین
سید مهدی لواسانی
رفیعی ـ خمینی کوچه لوطی صالح در بازار گذر لوطی صالح
شیخ عبدالکریم حقشناس
خوئی ـ خمینی
امینالدوله در خیابان مولوی بازار حضرتی کوچه چهلم
شیخ حسین زاهد
خوئی
خیابان سیروس مقابل میدان سیداسماعیل کوچه گلشن
سیدعلینقی تهرانی خوئی
مسجد حضرتی در خیابان مولوی بازار حضرتی
سیدصدرالدین جزایری
میلانی
مسجد عباس آباد در خیابان خیام بازار عباسآباد
شیخ خلیل قبلهای
خوئی ـ خمینی
خیابان خیام مقابل کوچه انبار معیر دروازه نو
سیدجواد میرسجادی
شاهرودی خیابان خیام سیدنصرالدین مسجد اتفاق
کاظم شبستری خمینی ـ میلانی
مسجد ملک در خیابان خیام کوچه لاجوردی
احمد گلپایگانی
خوئی
مسجد گذرقلی در خیابان پاچنار گذرقلی
ابوطالب فاضل خوئی
خوئی ـ خمینی
گذر مستوفی درخونگاه خیابان خیام
حاج شیخ محمدتقی شریعتمداری میلانی
مسجد درخونگاه خیابان سیروس
حاج شیخ قوامالدین شریعتمداری میلانی
مسجد درخونگاه خیابان سیروس
میرزا محمد مرندی
خمینی، روحانی مسجد حسینی خیابان بوذر جمهری غربی بین درخونگاه و چاله حصار
....
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
⚡️حاج ملا علی کنی در بیان سفیر آمریکا
🗓 به مناسبت رحلت فقیه عظیم الشأن #حاج_ملا_علی_کنی در ۲۷ محرم ۱۳۰۶ق
📚 #بنجامین اولین #سفیر_آمریکا در ایران، در خاطرات خود چنین می نویسد:
«... حکام شرع ملا یا مجتهد نامیده میشوند که بزرگترین مجتهدهای فعلی که به منزله رییس عدالتخانه حالیه ممالک فرنگ است، حاجی #ملا_علی_کنی است... حاجی ملا علی شخص مسنی است و ظاهراً مایل به تجمل نیست بلکه میل به سادگی زیاد دارد، اگر چه املاک او زیاد است، مع هذا نمیخواهد جلال و ظاهر سازی به خرج دهد.
وقتی در کوچهای راه میرود، بر قاطر سفیدی سوار میشود و فقط یک نفر نوکر دارد، اما جمعیت از هر طرف کوچه به جلوی او ازدحام میکنند، مثل اینکه وجودی ملکوتی است، اگر یک کلمه بگوید میتواند اعلی حضرت شاه را از سلطنت خلع کند. وقتی به نزد اعلی حضرت شاه میآید، پادشاه به جهت احترام او قیام تمام به عمل می آورد.
سربازهایی که در سفارت ممالک متحده آمریکا قراول میکشیدند، به من گفتند که اگر چه ما برای حفظ وجود شما اینجا فرستاده شدهایم، اما اگر حاجی ملاعلی امر کند همه شما را میکشیم!».
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 سال ۱۳۳۹، حجت الاسلام والمسلمین حاج #شیخ_محمدتقی_فلسفی در حال عزیمت به سفر استعلاجی به آلمان و در میان بدرقه پرشور روحانیون و خطبای تهران در #فرودگاه_مهرآباد
در این تصویر حجتالاسلام #شیخ_عبدالحسین_جاودان معروف به شیخ عبدالحسین زاهد پدر استاد ارجمند آیتالله #محمدعلی_جاودان حفظه الله
و مرحوم آیتالله #شیخ_محسن_حبیبی تولیت فقید حوزه علمیه #آیت_الله_مجتهدی در سنین جوانی حضور دارند. 👇
⁉️ در تصویر مشخص نکردم تا عزیزانی که تا حدودی شناخت دارند نسبت به شناسایی این دو بزرگوار تلاش کنند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت رحلت آیتالله طالقانی در ۱۹ شهریور ۱۳۵۸
✍ #آیت_الله_طالقانی در سال ۱۳۱۸ش از نجف اشرف به تهران بازگشت و در این زمان در بیشتر جلسات آیتالله #میرزا_خلیل_کمره_ای شرکت میکرد.
آیت الله کمرهای در مورد این جلسات که در سال ۱۳۱۸ برقرار می شد چنین می گوید:
مجلس های درس ادامه می یافت. این مبارزات روز به روز داغ تر می شد. آقای #سید_محمود_طالقانی در حوزه درس منظومه و منطق من در قم در محله آب انبار سید عرب حاضر می شد و بعد در تهران در منزلی در نزدیکی #مدرسه_سپهسالار درس فلسفه و تفسیر حضور پیدا میکرد شعبهای از درس تفسیر قرآن در حوالی منزل ایشان در خانی آباد اطراف مسجد مقدس در بین دوستان ایشان و مرحوم پدرش دایر شد...
در این جلسات درس، #نهج_البلاغه را با آقای طالقانی مجاهد در مورد نقشه پیاده کردن دولت امیرالمومنین(ع) مورد مذاکره قرار دادیم و در صدد برآمدیم دونفری نهج البلاغه را تجزیه کنیم و کتب و کلمات را که مشتملات نهج البلاغه است هر قطعه ای را به ضمیمه قطعات مناسب آن در یک جا جمع آوری کنیم و این کار را کردیم. نهج البلاغه ۲۲ کتاب شد و مقدماتی هم بر آن نوشتیم الان دفترچه تجزیه نهج البلاغه خط آقای طالقانی در کتابخانه من موجود است.
📚 زندگی و مبارزات آیتالله طالقانی ص۲۵ و ۲۶
📷تصویر: سال ۱۳۳۲. حرکت به سوی پاکستان برای شرکت در کنگره شعوب المسلمین کراچی، به اتفاق آیتالله حاج میرزا خلیل کمرهای
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📚 مرحوم #میرزا_ابوالفضل_کلانتر_تهرانی (متوفای ماه صفر ۱۳۱۶ق) پدربزرگِ خانم #خدیجه_ثقفی همسر #امام_خمینی ره در کتاب #شفاء_الصدور در #شرح_زیارت_عاشورا ص۵۳۴ ذیل «و علی اولاد الحسین علیهالسلام» مینویسد:
✍ «در منتخب حدیث وفات #رقیه_بنت_الحسین را در شام ذکر کرده و شاید آن اسم منسی در کلام جماعتی از مورخین همین باشد.
و مؤید او آن است که او را در شام قبه و مزاری است معروف که عامه و خاصه جهارا زیارت میکنند و اهل شام به توارث نقل میکنند که او دختر سیدالشهداء است و معروف به سیده رقیه است و تبرکات و توسلات به مرقد پاک آن مطهره مینمایند.
✨و من بنده در سالی که در راه حج وارد دمشق شدم مکرر به زیارت او مشرف شدم و آثار جلالت و خدارت و انوار عصمت و طهارت در آن مرقد مطهر و مضجع مقدس مشاهده کردم.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 سمت راست: #سپهبد_باقر_کاتوزیان نوه مرحوم #حاج_ملاجعفر_چاله_میدانی در سنین جوانی.
سمت چپ: برادر وی شیخ مرتضی کاتوزیان از علمای تهران
✍ به خاطر دارم مرحوم آیتالله مجتهدی عملکرد سپهبد کاتوزیان را همچون علی بن یقطین در دربار عباسی عنوان میکردند.
🔹دکتر #احمد_مهدوی_دامغانی درباره مجالس عزاداری در منزل #سپهبد_کاتوزیان (سپهبد نیروی زمینی شاهنشاهی) مینویسد:
مجلس منزل مرحوم سپهبد باقر کاتوزیان در خیابان وزرا یا تلویزیون در اراضی عباسآباد... در میان امرای ارتش آن زمان مرحومان سپهبد مرتضی زاهدی (که با سپهبد فضلالله زاهدی هیچ نسبت خانوادگی نداشت) و سپهبد باقر و برادرش سپهبد کاظم کاتوزیان از تقوا و طهارت نفس و اعتقاد راسخ مذهبی ممدوحی برخوردار بودند.
برادر دیگر این دو سپهبد، عالم مشهور طهران، مرحوم حاج #شیخ_مرتضی_کاتوزیان بود.
در مجلس مرحوم کاتوزیان، عموم طبقات و سکنه آن اطراف و بسیاری از اهل علم و کارمندان پست شرکت میکردند و تا آخرین سال حیات آن مرحوم، آن مجلس منعقد میشد. وفات ایشان در اواخر دهه ۶۰ در طهران واقع شد رحمتالله علیه.
🔹حجتالاسلام #شیخ_حسین_انصاریان میفرماید:
سال ۱۳۴۹ اولین دیدار من و سپهبد کاتوزیان در خانهای در خیابان زیبا بود. در آن جلسه دعای کمیل خواندم و در پایان همان جلسه بود که مرا برای روضه اول ماه به خانهاش دعوت کرد که این جلسات تا قبل از پیروزی انقلاب ادامه یافت. علما هم در مجالس روضه او شرکت میکردند...
(استاد انصاریان در سال ۱۳۵۰ به دعوت مرحوم کاتوزیان و به همراه وی به حج مشرف شد)
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓به مناسبت #هفت_صفر شهادت امام حسن مجتبی علیه السلام
🏴مرحوم حاج #شیخ_عبد المنتظر_مقدسیان از شاگردان آیتالله حاج #شیخ_علی_اکبر_برهان درباره استاد خود مینویسد:
◾️ایشان هفتم ماه صفر را در #مسجد_لرزاده، مجلسی مهم به یاد حضرت امامحسن(ع) برپا میکرد و هیئت مسجد لرزاده را برای بردن به زاویۀ مقدسۀ حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) حرکت میداد. آن هم با آن ترتیب خاص که از میدان حضرت عبدالعظیم، جمعیت پیاده و دسته تشکیل میشد و جناب #حاج_حسن_ناظم شروع به نوحهخواندن [میکرد و] با حالی سرشار از حزن و اندوه حرکت میکردند به طرف حرم مطهّر و در آنجا به سینهزدن و عزاداریکردن مشغول میشدند تا نزدیک ظهر و ظهر در #مدرسه_برهانیه نماز و اطعام [برگزار میشد و] بعدازظهر می آمدند به تهران و باز شب در مسجد، شام غریبان به پا میکردند.
🏴 اما از مطالبی که مرحوم حاج شیخ علیاکبر برهان دراینباره به گویندگان و وعّاظ آن زمان می فرمود، این بود که بسیار سزاوار و بهجاست که از برای امامحسن(ع) این ده روز را عزاداری کنید و دهۀ آخر صفر را هم به یاد رسول اکرم(ص) عزاداری بشود. چنانکه سیره و روش بزرگان در صفحات عراق چنین بوده است.
📷 توضیح تصویر، ردیف اول از سمت چپ:
آیتالله برهان، آقا #شیخ_جواد_آزاده ، ... ، شیخ عبدالمنتظر مقدسیان، #سید_محمدعلی_لواسانی ، #سید_عبدالله_جعفری_تهرانی
در جمع اعضای هیئت برهانیه مسجد لرزاده
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷از راست:
آیتالله #سید_ابوالحسن_اصفهانی، میرزا جهانگیر خان قشقایی، #سید_عبدالرحیم_صاحب_فصول
✍در آن سالهای انتقال حوزه حکمی از اصفهان به تهران، جمعی از حکما و عرفا همچون #آقا_محمدرضا_قمشه_ای و آقا #سید_رضی_لاریجانی به تهران هجرت کردند و جویندگان حکمت و معرفت نیز برای استفاده از محضر این اساطین، به تهران آمدند.
از آن جمله است #میرزا_جهانگیرخان_قشقایی که این روزها سالگرد درگذشت او است.
💡میرزا جهانگیر خان در #مدرسه_صدر تهران مشتاقانه خدمت حکیم قمشهای رسید.
ایشان خود در اینباره میگوید:
«همان شب اول خود را به محضر او رساندم. وضع لباسهای او علمایی نبود، به کرباس فروشهای سِدِهْ میماند. حاجت خود را به دو گفتم. گفت: میعاد من و تو فردا در خرابات. خرابات محلی بود در خارج خندق قدیم تهران. در آنجا قهوه خانهای بود که درویشی آن را اداره میکرد. روز بعد اسفار ملاّصدرا را با خود بردم. او را در خلوتگاهی دیدم که بر حصیری نشسته بود. اسفار را گشودم. او آن را از بر میخواند. سپس به تحقیق مطلب پرداخت. مرا آنچنان به وجد آورد که از خود بی خود شدم، میخواستم دیوانه شوم. حالت مرا دریافت. گفت: آری! قوت می، بشکند ابریق را».
📚خدمات متقابل اسلام و ایران، ص ۵۲۳
💥متاسفانه در این سالها کمکم به سوی انقراض #حوزه_حکمی_تهران میرویم که ضرورت دارد مسئولان حوزه چارهاندیشی کنند!
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🗓 به مناسبت ۹ صفر سالگرد رحلت علامه #سید_محمدحسین_طهرانی
📚فرزند ایشان در کتاب #نور_مجرد ج۱ مینویسد:
✨مىفرمودند: هنگامى كه تصميم داشتم از نجف أشرف به طهران مراجعت كنم، مرحوم #آيت_الله_خوئى به من فرمودند: «آقا سيّدمحمّدحسين! شما در نجف بمانيد و به طهران نرويد؛ اگر در اينجا بمانيد بعد از من لا يَخْتلِف علَيكَ اثْنان.» يعنى حتّى دو نفر از علماء هم در مرجعيّت شما اختلاف نمىكنند.
و زمانى كه ايشان از حضرت آية الله حاج #شيخ_محمدجواد_انصارى_همدانى قدّس الله نفسه الزّكيّه، كسب مصلحت مىكنند كه براى معنويّت و سلوك عرفانى ايشان كدام بهتر است؟ ايران يا نجف أشرف؟ ايشان فرموده بودند: بعداً جواب ميدهم. و پس از يك شبانه روز، در حضور جمعى فرموده بودند: نجف خوب است، طهران هم خوب است، ولى اگر نجف بمانى آنچه كسب مىكنى همهاش براى خودت؛ و اگر در طهران بمانى در آنچه بدست مىآورى شركت مىكنيم! و چون اين پاسخ دلالت بر أرجحيّت طهران داشته، ايشان فوراً تصميم به مراجعت به طهران مىگيرند.
💡پینوشت:
شهر تهران و #حوزه_تهران امروز بیش از هر زمانی محتاج بازگشت یا هجرت فقها و حکمای حوزههای بزرگ دیگر در ایران و عراق به سوی خویش است! کاش آنها که در این زمینه توانایی یا مسئولیتی دارند زودتر چاره اندیشی کنند.
📷 از چپ: #علامه_طهرانی ، #شیخ_محمدتقی_فلسفی ، #آیت_الله_مجتهدی
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🥀روزهای نخست ماه صفر سالروز شهادت #شهید_رابع است؛ شهید آیتالله #شیخ_محمدباقر_اصطهباناتی که در وقایع مشروطه در شیراز به شهادت رسید.
این عالم مجاهد در حوزه تهران در فقه و اصول از محضر #حاج_ملاعلی_کنی و در حکمت از دروس #آقا_علی_مدرس و #میرزا_ابوالحسن_جلوه بهره برد.
📜 سند بالا اعلامیه آیتالله #سید_عبدالله_بهبهانی است که از همگان دعوت نموده تا در مجلس فاتحه شهید شیخ محمدباقر اصطهباناتی که در #مدرسه_سپهسالار_قدیم برگزار میشود شرکت نمایند.
🔹متن اعلامیه:
«خدمت عموم انجمنهای محترمه متحده متحابه دارالخلافه زیدت توفیقاتهم و جمعت آرائهم فی حفظ بیضة الاسلام و قواعد دین خیرالانام اظهار میشود بر همه مخفی و پوشیده نیست که جناب مستطاب حجتالاسلام شیخ محمدباقر مجتهد اصطهباناتی در شیراز شهید گردیده و بر تمام مسلمین و برادران مؤمنین تعزیت داری و سوگواری در این باب واجب و لازم است؛ خصوصا سلسله جلیله اهل علم. لذا پس از تعزیت گویی به تمام اعضای انجمن های محترم اعلام میشود داعی به جهت اختصاصی که به شیراز و اهالی آن مملکت دارد از فردا صبح را که یوم پنجشنبه نهم [صفر] است در مدرسه مرحوم سپهسالار قدیم، اقامه مجلس فاتحه و تعزیت داری منعقد است، ان شاء الله همگی قدم رنجه داشته مستفیض شویم.
الداعی خادم الشریعه الطاهره عبدالله بهبهانی»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 فقیه و عارف عظیم الشأن آخوند ملاعلی معصومی همدانی در جمع علمای تهران.
ردیف نشسته از راست، نفر دوم: آخوند همدانی؛ نفر چهارم: #شیخ_محمدتقی_فلسفی.
✍ #آخوند_ملاعلی_همدانی
تحصیل کرده در حوزه تهران و در محضر آخوند #ملا_محمد_هیدجی ، #میرزا_مهدی_آشتیانی ، #شیخ_محمدرضا_تنکابنی و...
🔹تشییع جنازه و مجالس ختم ایشان در تهران در سال ۵۷ بسیار باشکوه بود و به یکی از صحنه های مبارزه مردم علیه رژیم پهلوی تبدیل شد.
🔹مرحوم عقیقی بخشایشی میگوید: «وقتی که در سال ۱۳۴۱ ش از همدان به قم میرفتم آیت الله آخوند به بنده فرمودند: به آقایان (مراجع) تک تک نیابت دارید از قول من سلام برسانید، ولی وقتی خدمت حاج آقا روح الله رسیدید از قول من بعد از سلام یک جمله ای برسانید. گفتم آن چیست؟ فرمودند: به حاج آقا بگویید آخوند سلام رساند و گفت: ابوذر یک کمی آرام، آرامتر!
وقتی خدمت امام رسیدم و قضایا را گفتم، ایشان تبسمی کردند و فرمودند: وقتی خدمت آقای آخوند رسیدید از قول من سلام برسانید، ضمنا بگویید، سلمان یک کمی حرکت!»
🔹نوشته اند: رابطه آیت الله آخوند با امام به حدی بود که در سال ۱۳۴۲ وقتی عوامل رژیم پهلوی به منزل امام (ره) هجوم بردند، ایشان کتاب اربعین خود را برای محفوظ ماندن از یورش مأمورین به آخوند ملاعلی همدانی سپردند.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 آیتالله #میرزا_عبدالکریم_حقشناس در مسجد امین الدوله و در جمع رزمندگان
🗓 به مناسبت آغاز #هفته_دفاع_مقدس
✨آیتالله حقشناس میفرمودند: «با شروع جنگ تحمیلی این شبهه برای من ایجاد شد كه مبادا در جبهه به من نیاز باشد.
به خدمت امام راحل مشرف شدم. آیتالله شهید صدوقی هم در مجلس حضور داشتند. من دو وجبی زعیم عالیقدر بودم گفتم: بنده مدرس حوزه و امام جماعت #مسجد_امینالدوله هستم. اگر چنانچه وظیفه طور دیگر است دستور میفرمایید به جبهه بروم.
امام فرمودند: مگر تو میتوانی تفنگ بلند كنی؟ گفتم: بنده یكبار تفنگ بلند كردم و گلنگدن را كشیدم و ماشه را چكاندم به جای این كه من تفنگ را نگه دارم تفنگ مرا مسافتی عقب برد.
امام تبسمی كردند و اظهار داشتند: جبهه تو همان مدرسه است و مسجد امین الدوله.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
💡یکی از شاگردان مرحوم آیتالله #شیخ_محمدحسن_معزی_تهرانی میگوید:
🌱در سفری به مشهد مقدس که من به همراه استاد از زیارت برمیگشتیم دور فلکه حضرتی نمی دانم چه شد که سخن به اینجا کشید و از باب گلایه و شکایت به خاطر اوضاع فرهنگی به ایشان عرض کردم آقا شاید زلزله مشکل تهران را حل کند مگر وضعیت جامعه اسلامی هم آخرین گونه میشود؟! انسان وقتی این وضعیت را میبیند دلش میخواهد آرزو کند که زلزله بیاید شاید مردم به خودشان بیایند و از خواب غفلت بیدار شوند.
✨تا سخن من به اینجا رسید معظم له با یک نگاه تند و تغییری به من فرمودند:
انشاءالله اینطور نخواهد شد. تهران پایتخت شیعه است و شاید هم در آینده پایتخت امام زمان باشد. همان جوانهایی که هر هفته زیارت عاشورا در تهران می خوانند و در محرم آنگونه عزاداری می کنند همانها یار و انصار امام زمان(ع) خواهند بود. سربازان امام زمان(ع) از آن محافل برگزیده می شوند. شما چند تا ظاهر کذایی دیدهاید. نباید چنین آرزویی کنید؛ بلکه برای آن ها دعا کنید. این وظیفه شماست.
✨البته آنها هم باطنهایشان پاک است و همگی دوستدار اهل بیت(ع) هستند اگر خطایی هم از آنها سر میزند و انشاءالله در آینده توبه خواهند کرد و به برکت دوستی با اهل بیت(ع) پاک خواهند شد.
✨ امروز چرخ دین توسط همین تهرانی ها می چرخد و به شما بگویم و شما بدانید افرادی که چشم باز دارند و اهل بصیرت هستند تردد و رفت و آمد امام زمان (ع) را بارها در تهران مشاهده کردهاند.
📚خورشید اهل دل، ص۱۳۶.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
🍃روح ملکوتی علامه ذوالفنون حسن حسنزاده آملی به ملکوت اعلی پیوست.
✨ما انسان ازلی نیستیم ، ولی انسان ابدی هستیم ، دیگر « تا » و « إلی » ندارد. هستیم که هستیم؛ تا بی نهایت و بدانید که علم و عمل انسان ساز است و ما به سوی عمل مان می رویم در عین حالی که « انّا لله و انّا الیه راجعون».✨
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر، از راست:
#آیت_الله_جوادی_آملی ، آقای جلال الدین غروی، آقای برهانی، مرحوم #علامه_حسن_زاده_آملی
✨علامه حسنزاده میفرمود:
یکی از خاطرات خوشی که از محضر شریف آیتالله #میرزا_ابوالحسن_شعرانی دارم، این است:
خدمت ایشان که بودم، در سال دو روز تعطیلی داشتیم، یکی روز عاشورا و دیگر روز شهادت حضرت امام مجتبی علیهالسلام بود و بقیه سال درس میخواندیم، یادم هست زمستان بود، برف خیلی سنگینی آمده بود، من از حجره #مدرسه_مروی بیرون آمدم، برف را نگاه کردم، مردد بودم به کلاس درس بروم یا نه!. اگر نمیرفتم، دلیل بر تنبلی من و عدم عشق و شوق من بود، به هر حال تصمیم گرفتم بروم.
رفتم تا در خانه ایشان در سهراه سیروس، خواستم در بزنم با آن برف سنگین که آمده بود، خجالت کشیدم، مدتی ایستادم کسی بیرون بیاید، اما کسی بیرون نیامد، دیدم وقت درس هم میگذرد، در هر صورت در زدم، آقازاده ایشان در را باز کرد، وارد شدم، سلام کردم و به محض نشستن عذرخواهی کردم و گفتم: آقا ببخشید در این برف مزاحم شدم، میخواستم نیایم.
گفتند: چرا؟ گفتم: در این روز برفی نمیخواستم مزاحم شوم.
گفتند: مگر شما که از مدرسه مروی تا اینجا میآمدید، گداها در سر راهها ننشسته بودند و گدائی نمیکردند؟ گفتم: چرا، گفتند: امروز آنها بودند یا نبودند؟ گفتم: چرا بودند، امروز روز کسبوکار آنهاست، گفتند: خوب آنها که تعطیل نکردند، ما چرا تعطیل کنیم؟!
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 تصویر مربوط به سال ۱۳۵۳ ش
پیاده روی جمعی از فضلای حوزه نجف جهت زیارت کربلای معلا از مسیر نخلستان
🔹تصویر اول:
نفر دوم از چپ: آیتالله حاج شیخ محمد جعفرى اراکى،
نفر اول از چپ: حاج سید حسن معین شیرازی،
🔹فضلای حاضر در تصویر دوم:
#آیت_الله_جعفری_اراکی ،
حاج سید حسن معین شیرازی،
مرحوم حاج سید محمد تقی نجفی اردبیلی،
حاج آقای مددی،
مرحوم حاج آقای فائق(ازعلماى تهران)،
حاج شیخ محمود قوچانی،
حاج شیخ مرتضی اشرفی شاهرودی،
شهید حاج شیخ محمد قوچانی،
ابوالشهید حاج شیخ علی ستاری،
حاج سید محمد بجنوردی.
🕌 @tarikh_hawzah_tehran
📷 #شهید_هاشمی_نژاد در مسیر پیادهروی اربعین؛ دهه ۳۰ شمسی/ ردیف دوم، نفر اول از چپ
🥀به مناسبت شهادت شهید هاشمی نژاد در هفتم مهر ماه
✨شهید سید عبدالکریم هاشمی نژاد، در بهشهر متولد شد؛ در کوهستان از انفاس #آیت_الله_کوهستانی بهره برد و سپس به قم رفت و از دروس آیتالله بروجردی و امام خمینی ره و دیگر اساتید استفاده کرد و آنگاه به مشهد رفت.
🔹او گرچه در مشهد مقدس سکونت داشت اما از سال ۴۲ به بعد در ایامی چون محرم و صفر جهت سخنرانی به تهران میآمد و با سخنرانی های آتشین خود شوری میآفرید.
🥀روز هفتم مهر سال ۱۳۶۰ همزمان با شهادت حضرت جوادالائمه (ع)، سید عبدالکریم هاشمی نژاد رأس ساعت ۷ صبح به مکان حزب جمهوری اسلامی آمد و در کلاسی که دانش پژوهان انتظار او را میکشیدند، حضور یافت. ساعت ۸ صبح هنگامی که در حال خروج از کلاس بود، یکی از منافقین در حالی که ضامن نارنجک را کشیده بود، سیدعبدالکریم را از پشت در بغل گرفت و نارنجک را جلوی شکم او قرار داد و با شدت به صورت روی زمین خوابانید. چند ثانیه بعد نارنجک منفجر شد و سید عبدالکریم با بدنی پاره پاره و دستهای قطع شده به خیل شهدا پیوست و پیکر پاکش در «دارالزهد» حرم مطهر حضرت علیبنموسیالرضا (ع) به خاک سپرده شد و سه روز عزای عمومی در خراسان اعلام شد.
✨امام خمینی به مناسبت شهادت او فرمود: «در روز شهادت امام جواد (ع) یکی از فرزندان و تبار آن خانواده به شهادت رسید. من از نزدیک با او و خصال و تعهدش آشنا و آن را لمس کرده بودم و مراتب فضل و مجاهدت او بر اشخاص آشنا پوشیده نیست.»
🕌 @tarikh_hawzah_tehran