آیات و روایات اجتماعی
💠 مومن گنهکار را دوست بدار اما از عملش تبری بجو 🔸راوی به #امام_کاظم(ع) میگه: من یکی از #دوستان و مح
یک بیان عامی هم حضرت امیر خطاب به مالک اشتر دارن، البته که یک فرمان حکومتی است که باید برای تعامل حکومت با مردم الگو باشه اما به طریق اولی در تعامل مردم با یکدیگر هم مصداق داره:
و أشعِر قَلبَكَ الرَّحمَةَ لِلرَّعِيَّةِ، وَ المَحَبَّةَ لَهُم، وَ اللُّطفَ بِهِم، و لا تَكونَنَّ عَلَيهِم سَبُعا ضارِيا تَغتَنِمُ أكلَهُم؛ فَإِنَّهُم صِنفانِ:
إمّا أخٌ لَكَ فِي الدّينِ،
و إمّا نَظيرٌ لَكَ فِي الخَلق
دلت را پُر از محبت به مردم و مهربانی و لطف در حق آنها کن و مبادا مانند حیوان درنده در فکر دریدن آنها باشی چرا که مردم دو دسته اند:
یا برادران دینی تو هستند
یا اگر برادر دینی تو نیستند اما در خلقت و آفرینش همانند تو هستند
«#اَشعِر» فعل امر از باب افعال که ریشه اش «شعار»، به معنای #لباس_زیر میباشد. (رک: معجم مقاییس اللغة)
استفاده از این کلمه، میخواهد شدت التصاق را برساند یعنی همیشه رحمت نسبت به مردم را، مشی خود قرار بده و آن را هیچگاه کنار مگذار.
جالب تر آنکه چنین محبتی اختصاص به شیعیان ندارد، بلکه باید نسبت به همه مردم اعمال بشود، حتی #اهل_سنت و حتی غیر مسلمانان.
نکته مهم اینکه حضرت در دستهبندی مردم #مصر، شیعیان و اهل سنت را در یک گروه قرار داده و با عبارت جامع «#برادران_دینی» به همه آنها اشاره میکنند و غیر مسلمانان را در دسته دوم جای میدهند.
.
قبلا هم برخی روایات رو گذاشته بودیم که محتواش همین موضوع بود. حتما ببینید. روایات جالب و مهمی بودن
آیات و روایات اجتماعی
💠 مومن گنهکار را دوست بدار اما از عملش تبری بجو 🔸راوی به #امام_کاظم(ع) میگه: من یکی از #دوستان و مح
💠 یکی از دوستان گفتن مرز این مسئله کجاست؟
💠 به نظرم شاخص، این فراز از زیارت عاشوراست: «إِنِّي سِلْمٌ لِمَنْ سَالَمَكُمْ / وَ حَرْبٌ لِمَنْ حَارَبَكُمْ / وَ وَلِيُّ لِمَنْ وَالاكُمْ / وَ عَدُوٌّ لِمَنْ عَادَاكُم»
➖ یعنی خود اهل بیت به ما یاد دادن، این رو ملاک و شاخص قرار بدید: با کسانی که دوست دار حسین هستند، دوست باشیم و با کسانی که دشمن حسین هستند دشمن باشیم.
هر کس وارد این دایره شد، باید با او همانگونه تعامل کنیم که در روایات بالا ذکر شد، باید آنها رو حقیقتا دوست داشته باشیم، هرچند اهل خطا و گناه باشند،
البته نسبت به عمل و کار خطایشان تذکر می دهیم،
🔺 اساسا #امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر دقیقا همینجا معنا پیدا میکند، یعنی به دنبال #دستگیری از او هستیم، چون محب حسین است، نه اینکه دنبال #مچ_گیری و طرد او باشیم
🔺 باید با این طیف گسترده از #محبان_حسین(ع)، هرچند اهل خطاهایی باشند، با محبت رفتار کرد، اهل #مدارا، گذشت، #شرح_صدر، #همدلی و همدردی بود.
قطعا این دوستداران حسین، مراتبی دارند، خطاهایی دارند اما نباید این رشته دوستی را با آنها قطع کرد.
باید با جامعه خود در تعامل سالم بود و در هر سطحی که هستند، بر محور شعار، «#حب_الحسین_یجمعنا» جمع شد.
➕ نکته مهم این است که ما به دنبال شکل گیری این بستر هستیم تا به مرور و کم کم، دستگیری کنیم و #محبان_حسین را تبدیل به #شیعیان_حسین کنیم.
در این نوع نگاه، صف بندی و روابط بر محور سلم و حرب با امام شکل میگیرد.
✳️ در این نوع نگاه، نباید #دوگانه_های_کاذب ایجاد کرد، نباید #حواشی را تبدیل به #متن کرد،
دوگانه #باحجاب و #بی_حجابی، دوگانه های #انتخاباتی و #اختلاف_سلیقه_ها، ماجرای #شریعتی در دهه پنجاه، ماجرای کتاب #شهید_جاوید یا ماجرای انگشتر دادن آیت الله #خویی به فرح یا ماجرای #مشایی همه اینها مصادیقی از دوگانه های کاذب اند، نه به این معنا که مهم نیستند، بلکه قطعا مهم هستند اما پررنگ کردن آنها، متن کردن آنها، اصلی دانستن آنها، موجب تخریب #انسجام_اجتماعی و ایجاد دوقطبی های کاذب است.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
آیات و روایات اجتماعی
💠 مومن گنهکار را دوست بدار اما از عملش تبری بجو 🔸راوی به #امام_کاظم(ع) میگه: من یکی از #دوستان و مح
🔰 یکی از امتدادهای سیاسی اجتماعی این نگاهی که براساس روایات گفته شد، متنی است که در ادامه میفرستم:
👇👇👇👇👇👇
🔹با سلام و احترام!
🌹«نقد عملکرد یا تخریب شخصیت»
✍ مرتضی صانعی
✅ این سالها کم و بیش مرسوم شده است برای نقد عملکرد اشخاص در نظام اسلامی به تخریب شخصیت ایشان پرداخته می شود. گویی این رویه به یک مدل نقادی تبدیل شده و برخی احساس می کنند که برای این که بتوان یک اندیشه ای را در نطفه خشکاند، بهترین شیوه ترور شخصیت است.
✅ به نظر می رسد که در نقد اشخاص باید میان شخصیت اشخاص و عملکردشان تفاوت قائل بود. البته همه جا استثنا وجود دارد و ممکن است شخصی به عنوان مسئول، کف صلاحیت مثل باور و اعتقاد به دین و قانون رایج کشور را نداشته باشد، اینجا نباید چنین شخصی اجازه مسئولیت داشته باشد.
✅ لیکن در نظام اسلامی قاعدتاً باید کارگزاران آن کف صلاحیت را داشته باشند و از این روی در مقام نقد باید رفتار آنان مورد نقادی قرار گیرد و حق اتهام زنی اعم از خائن، منافق، جاسوس و غیره به ایشان وجود ندارد، مگر آنکه در دادگاه صالحه جرم ایشان اثبات شده باشد.
✅ در نظام مردم سالار دینی ممکن است اشخاصی که اندیشه روشنفکرمأبانه یا اندیشه متحجرانه دارند به قدرت برسند در حالیکه متدین و انقلابی با امتیاز ضعیف یا خوب هستند. طبیعی است هر دو طیف فکری بر اساس اندیشه ی خود عمل می کنند که در مواردی خلاف مصالح ملی است. اینجا وظیفه ما چیست؟
✅ آیا وظیفه ما تخریب شخصیت ایشان است، یا نقد عملکرد و تلاش جهت خشکاندن اندیشه افراطی یا تفریطی ایشان در جامعه است؟
✅ بر اساس مبانی اسلامی وظیفه ی ما نقد اندیشه خطرساز در جامعه است و حق نداریم تا زمانی که جرمی ثابت نشده تهمت بزنیم و شخصیت اشخاص را زیر سؤال ببریم.
🆔 https://eitaa.com/msanei_ir
43.55M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💠 استاد پناهیان در ماه محرم، اصلی ترین موضوع منبر خود رو مسئله #تحجر قرار دادن.
اینکه این مسئله درست هست یا نه، فعلا محل بحث نیست.
اتفاقا مباحثی که مطرح کردن، مباحث قابل استفاده ای بود و پیشنهاد میکنم حتما گوش کنید. هرچند ممکنه نقدهایی هم باشد.
🔺 اما در این کلیپ ایشون در کنار گزاره های مختلفی که مطرح میکنن، به دنبال اثبات یک مدعای اصلی هستند و مابقی گزاره موید آن مدعای اصلی است.
➕#مدعای_اصلی ایشون در این کلیپ عبارت است از اینکه: #خوارج، #مسئله_اصلی امیرالمومنین بودند، نه #مسئله_فرعی، خوارج در آن عصر، اصلی ترین مشکل حیات بشری بودند.
جلسه پنجم این سلسله جلسات را که ببینید، ایشان تصریح میکنند که فکر نکنید معاویه و جملی ها، از جریان خوارج مهم ترند، این ابن ملجم است که دارای اهمیت ویژه است.
🔺 خب، به نظر شما آیا این مدعا درست است؟ آیا خوارج برای امیرالمومنین، مسئله اصلی بودند یا فرعی؟ دشمن اصلی حضرت کدوم جریان بود؟ آیا حقیقتا خوارج اصلی ترین مشکل حیات بشری بودند؟
📌 در ادامه به بررسی و نقد بیان استاد پناهیان خواهیم پرداخت.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
آیات و روایات اجتماعی
💠 استاد پناهیان در ماه محرم، اصلی ترین موضوع منبر خود رو مسئله #تحجر قرار دادن. اینکه این مسئله درس
💠 اساسا جنگ های سه گانه #امیرالمومنین، یک الگوی بسیار عالی برای #عبرت_گیری امروز ماست،
حقیقتا جامعه امروز ما چقدر نیاز به بازخوانی مدل #اسلام_جملی، #اسلام_صفینی و #اسلام_خوارجی و تفاوت مدل برخورد حضرت امیر با اونها رو داره
🔺 #امام_صادق میفرمایند: «كانَ في قِتالِ عليٍّ عليه السلام أهلَ قِبْلةٍ بَرَكةٌ، ولَو لَم يُقاتِلْهُم عليٌّ عليه السلام لَم يَدْرِ أحدٌ بعدَهُ كيفَ يَسيرُ فيهِم.»
یعنی در جنگ حضرت امیر با اهل قبله یعنی مسلمانان، بركت بود؛ زيرا اگر على عليه السلام با آنان نمىجنگيد، بعد از آن حضرت، هيچ كس نمىدانست با آنان چگونه رفتار كند.
این یعنی باید مدل تعامل حضرت امیر با آن سه گروه را یاد بگیریم و برای امروزمان استفاده کنیم.
🔺 ویژگی این سه جنگ، آن بود که برای نخستینبار در تاریخ اسلام، جنگ مسلمان با مسلمان آغاز شد؛ چون تمام جنگهای پیش از آن میان مسلمانان با مشرکان و کفار بود.
🔺 در واقع براساس این روایات میتوان گفت جنگهای سهگانۀ دوران امیرالمؤمنین، #الگوهای_نبرد_اسلام_با_اسلام است و این سه کلانالگو، مدلهای مختلف #اسلام_آمریکایی در همۀ زمانها، حتی در عصر ظهور #حضرت_حجت(عج) است.
🔺 براساس این الگو، به زیبایی می توان شیوه صحیح مواجهه با #جریانات_سیاسی و اجتماعی که مدعی حق و حقیقت هستند را شناخت
و می توان در این میان #دشمن_اصلی و #خطرناک در نبردهای حق و باطل را از #دشمن_های_فرعی تشخیص داد و در یک کلام از سیره و سخن مولا علی(ع) در این نبرد سرنوشت ساز مدد گرفت و دچار #اشتباهات_راهبردی نشد.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
🟡 اینکه ماهیت هر کدام از این مدل اسلام های امریکایی چیست، فعلا محل بحث نیست.
سوال اینجاست که کدام یک از این مدل ها، کدام یک از این جریانات، #مسئله_اصلی حضرت امیر بود؟
🔰 به نحو قاطع می توان گفت، مسئله اصلی برای امیرالمومنین، #جریان_اسلام_صفینی بود، دشمن اصلی حضرت این جریان بود، دغدغه اصلی ذهن حضرت، نبرد با این جریان بود،
اینکه بخواهیم #جریان_اسلام_خوارجی را مسئله اصلی و اول حضرت امیر بدانیم، یک #خطای_شناختی، یک #انحراف_تاریخی و یک #آدرس_غلط است.
🔰 اراده اولیه حضرت امیر، نبرد با جریان اسلام صفینی است، اما وقتی #جریان_اسلام_جملی، دست به شورش میزند، حضرت امیر به ناچار با آنها وارد جنگ میشود و فتنه آنها را می خواباند.
در گام بعد به دنبال مسئله و دشمن اصلی میرود یعنی اسلام صفینی، #اسلام_اموی.
🔰 در #جنگ_صفین، وقتی ماجرای قرآن به نیزه کردن رخ میدهد، #خوارج با رهبری و #هدایت عده ای از #خواص مانند #اشعث_بن_قیس، حضرت را مجبور به پذیرش #حَکَمیت میکنند و شد آنچه نباید میشد...
🔰 اما حضرت امیر نتیجه حکمیت را نمیپذیرد و به لشکریان میگویند مجدد جمع شده و آماده شوند، برای حمله به سپاه معاویه اما خوارج نمیپذیرند که با حضرت همراه بشوند و از لشکر حضرت امیر کناره میگیرند
و میگویند ما علی را شایسته رهبری و #امامت نمیدانیم.
🔰 خلاصه آنکه: بعد از ماجرای صفین و حکمیت، حضرت مجدد لشکریان(به جز عمده خوارج) را در اردوگاه #نخیله جمع کرده و پیش از حرکت مجدد به سمت شام، تلاش میکند #افکار_عمومی لشکریانش را برای نبرد دوباره با جریان صفین آماده و توجیه کند لذا تاکید میکند:
➕ «قاتِلُوا الخاطِئينَ الضّالّينَ، #القاسِطينَ المُجرِمينَ، الَّذينَ لَيسوا بِقُرّاءٍ لِلقُرآنِ، و لا فُقهاءَ في الدّينِ، و لا عُلماءَ فِي التَّأويلِ، و لا لِهذَا الأَمرِ بِأَهلِ سابِقَةٍ فِي الإِسلامِ. وَاللّهِ، لَو وَلُّوا عَلَيكُم لَعَمِلُوا فيكُم بِأَعمالِ كِسرى و هِرَقلَ؛ تَيَسَّروا و تَهَيَّؤوا لِلمَسيرِ إلى عَدُوِّكُم مِن أهلِ المَغرِب»
➕ تاکید حضرت بر نبرد با جریان «خطا پيشگانِ گمراهِ ستمكارِ بدكرداری» است، کسانی كه نه #قارى قرآناند، و نه #دين را مىفهمند؛ کسانی که نه #تأويل قرآن و سنّت را مىشناسند، و نه در روزگار صدر اسلام، در پيشوايى و #مبارزه سابقهاى دارند.
🔻 چرا حضرت این جریان را خطرناکتر می داند؟ چون حضرت قسم میخورند که اگر اینها بر شما تسلّط يابند، #سبک_زندگی و #فرهنگ پادشاهان #ايران و #روم را در ميان شما جارى مىكنند، لذا اولویت نبرد با این جریان است.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍
🟢 در هر صورت، حضرت برای بار دوم، برای جنگ بهسوی #بنیامیه با جمعیتی حدود 70 هزار نفر بهراه می افتد و تا #انبار هم پیش میرود،
اما در میانۀ مسیر، خبر ناگهانی چند #جنایت توسط خوارج، در اطراف #کوفه که محل زندگی خانوادههای سپاهیان حضرت آنجا بود، آنها را ترساند.
🔰 اینجا بود که گروهی از یاران حضرت، اصرار ورزیدند که پیش از نبرد با معاویه، کار #خوارج را یکسره کنند، #افکار_عمومی لشکریان را نیز مردد کردند که #اولویت باید نبرد با جریان خوارج باشد.
امام مجبور میشود، خطبه ای بخواند و لشکریانش را متوجه این #اشتباه_راهبردی بکند،
لذا خطاب به سپاهیانش میگویند به من خبر رسیده که عده ای میگویند ای کاش اول به سمت خوارج میرفتیم و بعد به سمت شام، اما بدانید که این نگاه، #اشتباه است و در ادامه میگویند:
➕ «فَسيروا إلَى #القاسِطينَ؛ فَهُم #أهَمَّ عَلَينا مِنَ #الخَوارِجِ، سيروا إلى قَومٍ يُقاتِلونَكُم كَيما يَكونوا جَبّارينَ، يَتَّخِذُهُمُ النّاسُ أربابا، و يَتَّخِذونَ عِبادَ اللّهِ خَوَلاً ، و ما لَهُم دُوَلاً.»
➕ حضرت تاکید میکند، جریان معاویه، مسئله اصلی و اولویت دار است، نه خوارج. جریان صفین، از خوارج #خطرناکترند. پس به سوی شام حرکت کنید.
در ادامه حضرت درباره چرایی خطرناک تر بودن جریان اسلام صفینی توضیح میدهد و میگویند:
▪️چون این جریان به دنبال بدست گرفتن #قدرت و حاکمیت است.
میخواهد کاری کند که مردم، اختیار خود و اموالشان را بدست آنها بدهند.
جریان اسلام صفینی به دنبال این است که #مردم را #برده خود کند اما در قالب #دموکراسی_غربی یعنی با استفاده از #جهل مردم، با استفاده از #زر و #زور و #تزویر.
🔰 به نظرم حضرت با این بیان میخواهد تاکید کند که مشی من مانند آنها نیست، من قائل به #مردم_سالاری_دینی هستم. من قائل به آگاهی مردم هستم.
لذا میتوان گفت اساسا مشکل اصلی حضرت امیر با جریان اسلام صفینی، بر سر مقوله مردم سالاری دینی است
🔰 در هر صورت #جهاد_تبیین و فریادهای حضرت امیر که به لشکریانش میگفت: «و دَعوا ذِكرَ #الخَوارِج» یعنی خوارج را رها کنید و به شام بچسبید که اولویت با شام است، جواب نداد
و با اصرار بخشی از سپاه، با محوریت #اشعث ، حضرت مجبور شد مسیر را کج کرده و به سمت نهروان حرکت کند، اما به این شرط که پس از نابودی خوارج، بلافاصله به سمت شام حرکت کنند.
📍آیات و روایات اجتماعی | عضو شوید📍