💢 #تدریس #فلسفه: الشواهدالربوبیه
🔰استاد علی فرحانی
👈محدوده: از ابتدای مشهد ثالث تا اشراق ثامن از شاهد ثالث از مشهد ثالث (ص255)
🔹تدریس در: موسسه اسراء
✅تعداد جلسات: 25
⬇️لینک دانلود صوت👇👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/doroos/falsafe/shavahed-al-roboubiah-esra-97-98/?dir=shavahed3
#پای_درس_استاد #فلسفه
@fater290
المرسلات
♨️ #مجموعه_جلسات فقه فرهنگ موضوع این جلسات، مسئله فقه فرهنگ است که استاد علی فرحانی در زیرموضوع دور
👆👆👆
با سلام
جلسات فقه فرهنگ، تا آخرین جلسه (23/4/99) در سایت به روز رسانی شد.
ادامه جلسات انشالله در سال آینده برگزار خواهد شد.
@fater290
♨️راهکار اساسی تحول در حوزه
✅علاجی [نیست] جز آنکه شخصیتهایی که:
1️⃣ #مورد_قبول باشند
2️⃣و از حیث #معلومات قابل عرضه باشند
3️⃣در حوزهها باشند و آنها #ابتکار را به دست گیرند.
📚امام خمینی، در پاسخ به نامه شهید مطهری، صحیفه امام، جلد ۳، ص۳۲۸
#در_مدرسه_امام_خمینی
#اندیشه_مطهر #حوزه_و_روحانیت
@fater290
المرسلات
♨️ #مجموعه_جلسات تدریس کتاب شریف تعادل و تراجیح، اثر گرانقدر امام خمینی (ره) استاد علی فرحانی در را
باسلام
✅21مین جلسه تدریس کتاب تعادل و تراجیح امام خمینی (ره) دیروز 30/4/99 در موسسه مفتاح برگزار شد.
⭕️موضوع: وجه تقدم عام بر مطلق ص 75
⬇️لینک دانلود👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/doroos/osul/taadol-v-tarajih-emam-khomeini/
#تدریس #پای_درس_استاد
#اصول #در_مدرسه_امام_خمینی
@fater290
هدایت شده از مشواق||عباس افروزی
05.mp3
4.72M
🔊🔊#بشنوید
🔰 استاد علی فرحانی
🔘تدریس مبانی حکمت متعالیه، موسسۀ اسراء
💠تقسیم براهین به دو قسم رئیسی
🔻 براهینی که مستقیما دست روی خود موضوع گذاشته و با تمرکز بر روی آن، برهان بر اثبات و نفی اقامه می کنند.
🔻 براهینی که به واسطۀ دیگر موضوعات بدیهی عالم هستی، بر اثبات یا نفی موضوع برهان اقامه می کنند
🔻ابتکار بی سابقۀ علامۀ طباطبایی در نظام حکمت متعالیه
┄┅┅═❅❅❄️❅❅═┅┅┄
#استاد_علی_فرحانی
#فلسفه_اسلامی
#دو_قسم_رئیسی_براهین
#ابتکار_علامۀ_طباطبائی
🆔@meshvagh
المرسلات
💢 #مجموعه_جلسات مبانی حکمت متعالیه
💢 #مجموعه_جلسات مبانی حکمت متعالیه
🔰 استاد علی فرحانی
👈 تعداد: 24جلسه
🔹سال ارائه: پاییز و زمستان 97
🔸گروه فلسفه موسسه اسراء(آیت الله جوادی)
💠💠💠💠💠
💠 معرفی مختصر جلسات:
🔅با تامل در این که اصالت الوجود یک قرائت برهانی از موضوع مسائل فلسفی می باشد و مرحوم صدر المتالهین هم اکثر نوآوری های خویش را مبتنی بر این خوانش قرار داده است، به وضوح درک می شود که این مطلب سرنوشت محمولات فلسفی را نیز دچار دگرگونی می کند و باعث ایجاد مفاهیمی جدید از محمولات فلسفی می شود.
🔅لذا حضرت استاد که عقیده شان بر این است، در این جلسات ابتدا اصالت الوجود را با قرائت علامه طباطبایی تبیین فرموده و مباحثی پیرامون کثرت را در مباحث تشکیک و علم حصولی بیان کرده اند.
🔅با پایان این بخش، شناخت ما از موضوع مسائل فلسفی تا مقدار قابل ملاحظه ای تکمیل می شود. لذا استاد در ادامه مباحث برخی از محمولات فلسفی مثل وجوب و امکان ، مستقل و رابط ، قوه و فعل و ... را هم با دید ماهوی و هم با نگاه اصالت الوجودی تبیین نمودند.
🔅این شیوه تدریس منحصر به فرد استاد در این جلسات باعث می شود که نقش اصالت الوجود در نظام فلسفی صدرا و علامه آشکار شود و در سامان یافتن نظام فلسفی طالبان آن، کمک شایانی می کند.
🔅با توجه به مختصر بودن تعداد جلسات این دوره می توان گفت برای کسانی که با مباحث فلسفی استاد آشنایی دارند، نوعی جمع بندی محسوب می شود و نیز برای کسانی که آشنایی لازم را در این باب ندارند، می تواند بسیار مفید واقع شود.
🔰معرفی از: حجت الاسلام باقر نوید
👈 از دانش پژوهان موسسه اسراء
#فلسفه #یادداشت
#پای_درس_استاد #در_محضر_علامه
@almorsalaat
♨️پیامبران و ساخت تمدن
🔰شهید مطهری (ره)
⚡️پيامبران در گذشته اساسيترين نقشها را در اصلاح و بهبود و پيشرفت جوامع داشتهاند. تمدن بشر دو جنبه دارد: مادي و معنوي. جنبه مادي تمدن جنبه فني و صنعتي آن است که دوره به دوره تکامل يافته تا به امروز رسيده است. جنبه معنوي تمدن مربوط به روابط انساني انسانهاست. جنبه معنوي تمدن مرهون تعليمات پيامبران است و در پرتو جنبه معنوي تمدن است که جنبههاي مادي آن نيز مجال رشد مييابد. عليهذا نقش پيامبران در تکامل جنبه معنوي تمدن به طور مستقيم است و در تکامل جنبه مادي به صورت غيرمستقيم.
📚وحی و نبوت ص۲۸
#دین_شناسی #اندیشه_مطهر
@fater290
المرسلات
♨️پیامبران و ساخت تمدن 🔰شهید مطهری (ره) ⚡️پيامبران در گذشته اساسيترين نقشها را در اصلاح و بهبو
باسلام
امروز با جمعی از دوستان طلبه، بخش هایی از کتاب #وحی_ونبوت شهید مطهری رو مباحثه کردیم. واقعا کتاب بی نظیری است و ایشان در این کتاب، بروزترین دیدگاه ها رو در موضوع وحی و نبوت تبیین کرده اند و ملاک های بسیار مهمی در مورد دین بیان کرده اند. چند تا نکته در مورد این کتاب به ذهنم رسید که عرض می کنم:
1⃣در ارتباط با آثار شهید مطهری، سعی کنید که حتما #متن کتاب های ایشان را بخوانید و با آنها انس بگیرید و به تدریس استاد اکتفا نکنید. هر چند برخی از آثار ایشان مثل همین کتاب، تدریسی است و نمی توان به مطالعه بسنده کرد.
2⃣در مورد کتاب #وحی_ونبوت، همینطور که خود شهید در ابتدای کتاب می فرمایند، مباحث این کتاب، نیاز به یک دوره مباحث #هستی_شناسی و #انسان_شناسی دارد. به نظرم می آید که اگر یک دوره کتاب #بدایه_الحکمه با تدریس استاد علی فرحانی خوانده شود، در استفاده علمی از آثار شهید مطهری و فهم آنها، تاثیر بسزایی دارد. و بسیاری از سوالات حل می شوند.
3⃣یکی از مسائل مهمی که شهید در این کتاب و سایر آثار مکررا بیان می کنند، این است که تمدن ها و جوامع انسانی بدون استفاده از #دین و #تعالیم_وحی به سرانجام نمی رسند و دچار انحراف می شوند و تمدن و پیشرفت واقعی #فقط در سایه تعالیم انبیاء محقق می شود. امروز که تمدن غرب رو به افول رفته است، جمهوری اسلامی ایران، فرصت بسیار خوبی است که بتوانیم این منطق را عملا اثبات کنیم.
4⃣یکی از نکات جالب این کتاب، هماهنگی این کتاب با بخش نبوت از کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی حضرت آقاست. امروز در ضمن بحث، برخی از این موارد را مثل فلسفه نبوت و هدف انبیاء، تطبیق دادیم.
5⃣در مورد ختم نبوت نیز در این کتاب در نقد دیدگاه مرحوم اقبال لاهوری، بیانات فوق العاده ای دارند.
6⃣در یکی از فصل های این کتاب، نمایی اجمالی از انسان شناسی، شناخت شناسی، جهان بینی و ایدئولوژی اسلامی را بیان می کنند که خواندن آن بسیار لذت بخش است.
♨️ #حتما #حتما این کتاب رو تهیه کنید و #چندبار بخوانید.
🔰محسن ابراهیمی ۹۹/۵/۲
@fater290
المرسلات
📚#معرفی_کتاب: نقش زمان و مکان در اجتهاد 🔰مصاحبه با جمعی از فقها و شاگردان امام خمینی (ره) ❄️حضرت ام
❄️بدون اطلاع از جریانات زندگی چگونه ممکن است؟
🔹اين دين، دين خاتم است، اختصاص به زمان معين و يا منطقه معين ندارد، مربوط به همه منطقهها و همه زمانهاست، ديني است که براي نظام زندگي و پيشرفت زندگي بشر آمده، پس چگونه ممکن است فقيهي از نظامات و جريان طبيعي بيخبر باشد، به تکامل و پيشرفت زندگي ايمان نداشته باشد و آنگاه بتواند دستورهاي عالي و مترقي اين دين حنيف را که براي همين نظامات آمده و ضامن هدايت اين جريانها و تحولات و پيشرفتهاست کاملًا و بهطور صحيح استنباط کند؟!
📚شهید مطهری، ده گفتار، اصل اجتهاد در اسلام
#اندیشه_مطهر #موضوع_شناسی #اجتهاد
@fater290
♨️سلسله جلسات «بررسی هماهنگی نظام انسان شناسی امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی (ره)»
🔰ارائه: استاد شیخ علی فرحانی
⏰یکشنبه ساعت ۱۰صبح
🏠بلوار مصلی، کوچه۱۰، پلاک۲۳ ، طبقه دوم
✅برگزارکننده: پژوهشکده شهید صدر، اندیشکده تعلیم و تربیت
📌حضور در جلسه برای همه طلاب و دانشجویان علاقه مند بلامانع است.
⬇️تاکنون سه جلسه برگزار شده است که می توانید از لینک زیر دانلود کنید و بشنوید👇👇
ostadfarhani.ir/morsalat/maaref/hamahangi-emam-v-allame-99-sadr/
#پای_درس_استاد #در_محضر_علامه
#در_مدرسه_امام_خمینی #فلسفه #عرفان
@fater290
❄️مبارزه و جنگیدن و مقاومت کردن، با ایمان است، نه با دست و چشم و بدن. این همان کاری است که بسیجی ها در جبهه کردند. آنها معتقد بودند که باید دفاع کرد و جنگید.
🔰رهبر انقلاب 15/2/72
♨️یک ملت، با نیروی ایمان و اعتقادش مبارزه میکند. اصلاً مبارزه و جنگیدن و مقاومت کردن، با ایمان است، نه با دست و چشم و بدن. دست و چشم و بدن ابزار است. یک آدم سالم و قوی، یک تیراندازماهر و آگاه به همه فنون جنگی را در نظر بگیرید که به جنگیدن ایمان ندارد. یک نفر ناوارد را هم در نظر بگیرید که بلد نیست چگونه تفنگ را به دستش بگیرد؛ اما معتقد است که باید با چنگ و دندان جنگید. این دو نفر، کدامشان بهتر میجنگند؟ آن که جنگیدن بلد است، اما معتقد نیست، نمیجنگد! درست است که بلد است، اما بلدىِ خودش را به کار نمیاندازد. یکی هم هست که جنگیدن بلد نیست، اما معتقد است که باید جنگید. لذا با چنگ و دندان میجنگد و جنگیدن را در اسرع وقت یاد میگیرد. مگر بسیجیهای ماچه کار کردند؟ بسیجیهای ما مگر دورههای آنچنانی دیده بودند؟ دورههای بیست روزه، دورههای چهل و پنج روزه، دورههای دوماهه و سهماهه دیدند؛ اما دیدید در میدان جنگ چه کردند. چرا؟ چون معتقد بودند که باید دفاع کرد و جنگید.
#دفاع_مقدس #کلام_ولی #حوزه_انقلابی
@fater290
♨️اصالت وجود و وحدت شخصیه از دیدگاه امام خمینی (ره) و علامه طباطبایی (ره)
🔰استاد علی فرحانی
🔹استاد علی فرحانی در ادامه جلسات تبیین هماهنگی نظام انسان شناسی امام خمینی و علاممه طباطبایی به مسئله اصالت وجود و وحدت شخصیه آن، از دیدگاه این دو حکیم عارف پرداختند. در این صوت که بخشی از جلسه سوم است، استاد موارد زیر را توضیح می دهند:
👈تبیین مدعای اصالت وجود
👈نسبت بین «ماهیت» در کلام فلاسفه و «اعیان ثابته» در نگاه عرفا
👈نسبت بین اصالت وجود و وحدت شخصیه آن
👈ناسازگاری قول به اصالت وجود و اعیان ثابته و وجیه بودن آن از نظر ذوق عرفانی
⬇️لینک دانلود صوت👇👇
ostadfarhani.ir/morsalat/audio/falsafe-erfan/asalate-vojood-az-negahe-emam-v-allame.mp3
🔰🔰🔰🔰🔰🔰
📌چند نکته:
🔸قابل توجه است که استاد در این صوت، این مطلب مهم را به صورت مختصر تبیین می کنند لذا فهم آن نیاز به دقت بیشتری دارد. جهت تفصیل این موضوع می توانید به نوارهای تدریس بدایه استاد مراجعه کنید.
🔸بحث وحدت شخصیه وجود از مباحث بسیار بحث برانگیز عرفان است و برخی از علماء همین اعتقاد را دلیل بر رد مسلک عرفا می دانند. اما استاد در این صوت تبیین می کنند که اگر مسئله اصالت وجود به خوبی تصور شود، متوجه می شویم که اصالت وجود ملازم با نفی ماهیت است و با نفی ماهیت، همان وحدت شخصیه وجود نتیجه می شود. البته قول به وحدت شخصیه ملازم با نفی کثرت نیست. بلکه وحدت شخصیه به معنای نفی استقلال موجودات است. این مطلب با این نگاه، از آیات قرآن و روایات هم بدست می آید. در تفصیل این مطلب به جلسات تدریس بدایه استاد مراجعه شود.
🔸همینطور که استاد در این صوت می فرمایند، مسئله اصالت وجود دارای تقریرهای مختلف و نتایج مختلفی است. لذا قول به وحدت شخصیه، از همه تقریرها بدست ها نمی آید. بهترین تقریر از اصالت وجود ازآن علامه طباطبایی است و می توان این نتایج را از آن به دست آورد و همان نتیجه ای را که صدرالمتالهین در مرحله علیت اسفار بدست آورده است و آن را تتمیم فلسفه می دانند، علامه از اصالت وجود نتیجه می گیرد. لذا در کتاب توحید علمی و عینی می فرمایند: «و اين بنده را گمان بر آن است كه: همان برهان حكماء، به طورى كه بيان آن گذشت؛ مسلك عرفاء را بعينه نتيجه مىدهد»
🔰محسن ابراهیمی 99/5/5
#پای_درس_استاد #عرفان #فلسفه #وحدت_شخصیه #اصالت_وجود #در_مدرسه_امام_خمینی #در_محضر_علامه
@fater290
#پیام_شما👆👆
در مورد مباحث مربوط به روش تحصیل و اهداف طلبگی، اگر مجموعه صوتی #طلبه_موفق به خوبی استماع بشه، فک نمیکنم هیچ سوالی باقی بمونه. من خودم این مسئله رو تجربه کردم. شما هم حتما گوش کنید.
از مهمترین نکات، تفکیک بین سیر آموزشی و محتوایی، روش تحصیل سیر محتوایی، رعایت اعتدال در زندگی طلبگی هستند.
لینک دانلود👇👇
eitaa.com/fater290/1014
@fater290
#پیام_شما 👆👆
یه پیج اینستاگرام داریم و سعی میکنیم که تقریبا همه مطالب کانال رو توی اون صفحه بازتاب بدیم.
www.instagram.com/fater__290
انشالله به زودی پخش آنلاین هم خواهیم داشت.
@fater290
🔉🔉 #تدریس #تعادل_و_تراجیح
📌 امروز دوشنبه 99.5.6 - جلسه 22
✅موضوع: دوران امر بین نسخ و تخصصیص
⬇️لینک دانلود صوت👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/doroos/osul/taadol-v-tarajih-emam-khomeini/022-taadol-99.5.6.mp3
🔰🔰🔰🔰🔰
#گزارش
🔸یکی از مباحثی که در ضمن باب تعادل و تراجیح مطرح می شود، مسئله دوران امر بین نسخ و تخصیص است. مشکل مسئله نسخ این است که در ظاهر، ملازم با جهل شارع و مسئله بداء است. اما از آنجایی که نسخ، یکی از مسلمات شریعت اسلام است در علم کلام به تفصیل پیرامون آن بحث می شود و حل آن نیاز به مقدمات انسان شناسی دارد و به دلیل ظرافت بالای این مسئله گاها برخی از بزرگان حکمای معاصر در این مسئله لغزیده اند.
🔸برخی از اصولیین این مسئله را از حیث کلامی آن در علم اصول بحث کرده اند و برخی برای توجیه مسئله نسخ قائل به تخصیص ازمانی شده اند. در حالی که مسئله نسخ از این جهت، نباید در علم اصول مطرح شود.
🔸جناب شیخ انصاری، از بهترین کسانی است که این مسئله را از حیث اصولی آن که پرداختن به جنبه های زبانی مسئله است، بحث کرده است. از حیث اصولی در دوران بین نسخ و تخصیص، این جمله رایج است که اگر مخصص قبل از عمل به عام بیان شود، تخصیص است و اگر بعد از عمل به عام، بیان شود، نسخ است.
🔸شیخ انصاری بیان می کنند که این ملاک نیز ناشی از سرایت دادن حیث کلامی نسخ به علم اصول است و نباید آن جهت را در این مسئله دخیل کنیم. از طرفی در علم فقه، این مطلب مسلم است که عموماتی را در زمان حضرت رسول (ص) داریم و مخصصات آن در زمان ائمه بعدی خصوصا صادقین (ع) بیان شده است.
🔸تنها مشکلی که باقی می ماند، قبح تاخیر البیان عن وقت الحاجه است. که شیخ این را اینگونه توضیح می دهد که حتی اگر قبل از بیان مخصص وقت عمل به عام رسیده باشد، به دلیل مصلحت تسهیل و مصالحی دیگر که شارع می داند، قبحی وجود ندارد.
🔸حضرت امام (ره) به شیخ اشکال می کنند که این مطلب صحیح نیست که بگوییم در زمان پیامبر اکرم (ص) فقط عمومات بیان شده است و مردم معطل مانده اند تا زمان صادقین مخصصات بیان شود. بلکه صحیح این است که در همان زمان حضرت رسول (ص) همه مخصصات نیز بیان شده است، اما به دلیل ظلم هایی که بعد از پیامبر اتفاق افتاد، این مخصصات فراموش شدند و بعد از پیامبر هر کدام از اهل بیت به مقداری که مجال پیدا می کردند، مخصصات را دوباره بیان می کردند. بیشترین کسانی که این فرصت برایشان ایجاد شد، صادقین علیهماالسلام بودند. ایشان می فرماید: «أنّ رسول اللَّه (ص) و إن بلّغ جميع الأحكام الكلّية للُامّة، لكن لمّا لم تكن دواعي الحفظ في صدر الشريعة و أوّل بدء الإسلام قويّة، لم يضبط جميعَها بخصوصيّاتها إلّا من هو بطانته و أهل بيته». ایشان شواهدی بر این مطلب اقامه می کنند که می توان در جزئیات آن به متن کتاب مراجعه کرد.
🔰محسن ابراهیمی 99.5.6
#اصول #پای_درس_استاد
#در_مدرسه_امام_خمینی
@fater290
#پیام_شما👆👆
در مورد روش خواندن لمعه و مکاسب خوبه که صوت های زیر استماع بشه
👇👇
🔺نکاتی مهم در خواندن کتاب شریف لمعه
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/audio/heda-va-maha/download.php?file=06-elme-fiq/003-%20nokatidarkhandanelome@almorsalat.mp3
🔺روش تحصیل مکاسب و کتب فقهی
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/audio/heda-va-maha/download.php?file=06-elme-fiq/022-raveshetahsilemakasebvkotobefeghhi@almorsalat.mp3
همین دو کتاب فقهی اگر خوب خونده بشن، برای دوره سطح کفایت میکنه. البته در خواندن فقه، جمع بندی داشتن از علم اصول خیلی لازمه. خوبه که قبل از ورود به مکاسب، حتما یه جمع بندی از اصول داشته باشید.
استاد در ضمن تدریس لمعه و مکاسب، نکات مهمی در مورد خواندن فقه بیان می کنند. اگه دروس ایشان رو بتونید کار کنید، علاوه بر کیفیت سرعتتون هم بالاتر میره.
@fater290
🕌 استاد معظم حضرت آیت الله فرحانی:
🔰 شرایط #امام_باقر شرایطی بود که هجوم اندیشه ها و افکار مختلف از شرق و غرب در عالم اسلام آغاز شده بود و نیاز بود در یک فضایی با تربیت شاگردان امین و قوی این میراث حفاظت بشود. شکافتن علم انبیاء ماموریتی بود که پیامبر اکرم(ص) به ایشان دادند و سلامی که جابر از زبان پیامبر اکرم(ص) به ایشان ابلاغ کرد، علامت تایید این ماموریت بزرگ است.
السلام علی محمد بن علی الباقر ...
@ofoqemobin
@fater290
♨️امروز هم باب شهادت بسته نیست.
🔰رهبر معظم انقلاب ۷۸/۶/۸
✅امروز هم باب شهادت بسته نیست. ما امروز در میدان کار و سازندگی هستیم. جنگی نداریم؛ اما آن دشمنی که نمیخواهد ملت ایران کشور خود را بسازد، گاهی حوادثی را بر ما تحمیل میکند. همین ناامنیها، همین قاچاقها، همین تهدیدها و همین شرارتها، موانعی است که دشمن بر ملت ایران تحمیل میکند. من قبل از این مراسم، فرزند شهیدی را در اینجا زیارت کردم که پدر او چند ماه قبل در مقابله با اشرار شهید شده است. این هم شهادت ارزشمندی در راه خداست. این هم همان «حضور در لحظه» است.
⬇️صوت بیانات استاد را در تبیین همین موضوع #بشنوید👇
eitaa.com/fater290/811
#کلام_ولی #شهادت
@fater290
#معرفی_کتاب
📚تعلیقات بر مصباح الانس
🔰امام خمینی (ره)
🔅کتاب مصباح الأنس با نام کامل «مصباح الأنس بین المعقول و المشهود» کتابی است در شرح مزجی شمس الدین محمد بن حمزه فَناری، مشهور به ابن فناری (۸۳۴ - ۷۵۱ق)، به زبان عربی، بر مهمترین اثر صدرالدین قونَوی؛ یعنی «مفتاح الغیب» یا «مفتاح غیب الجمع و الوجود»، از شاگردان نامدار محیالدین عربی. متن و شرح، هر دو، از منابع مهم عرفان نظری و از متون آموزشی در این رشته میباشند. شارح، به تأسی مولف مفتاح الغیب در تبیین قواعد کشفی به لسان عقل، سعی بلیغی نموده و کوشیده است تا هماهنگی عرفان و برهان و عقل و دل و شهود و نظر را نشان دهد
🔅حضرت امام خمینی (ره) این کتاب را نزد استاد بزرگوارشان آیت الله شاه آبادی تلمّذ کرده اند. امام در ابتدای این کتاب می فرماید: «قد شرعنا قرائة هذا الكتاب الشّريف لدى الشّيخ العارف الكامل استادنا فى المعارف الألهيّة حضرة الميرزا محمّد على الشّاه ابادى الإصفهانى دام ظلّه فى شهر رمضان المبارك سنة 1350. ص209»
🔅رهبر انقلاب ماجرای درخواست امام خمینی (ره) از آقای شاه بادی را به نقل از امام خمینی چنین توضیح می دهند: «گفتند اوّلی که ایشان مرحوم آقای شاه آبادی را در قم دیده بودند، یک کسی گفته بود آن که شما دنبالش میگردید، این است. مرحوم شاه آبادی چند سالی هم در قم مانده بودند. ایشان گفتند که من و فلانی ـ یک کس دیگری را اسم آوردند، که من حالا یادم نیست ـ دو نفری رفتیم پیش ایشان و گفتیم یک درسی برای ما شروع کنید. ایشان اول امتناع میکرد، اما بعد با اصرار زیاد ما گفت: خب، حالا چه میخواهید؟ منظومه، اسفار، فلان؟ گفتیم نه، ما از این چیزها گذشتهایم؛ «مصباح الانس» میخواهیم. ایشان گفت: اِ، «مصباح الانس»؟! خانه ایشان ظاهراً گذر جدّا بود. امام میگفتند از مدرسه دارالشفاء یا فیضیه تا گذر جدّا با ایشان همین طور رفتیم، تا اینکه بالاخره ایشان را وادار کردیم که برای ما «مصباح الانس» بگوید. امام از اول هم از «مصباح الانس» شروع کرده. ایشان خیلی هم به عرفان علاقه مند بودند. میدانید تبحر امام بیشتر در عرفان بود، بیش از فلسفه ـ یعنی امام متبحر و منغمر در عرفان بودند ـ خب، در فلسفه هم که ایشان بلاشک استاد بودند؛ 91/11/23»
🔅البته تحصیل این کتاب نزد آقای شاه آبادی به اتمام نرسیده است. در اواسط کتاب به نقل از امام بیان شده است که: «الى هيهنا قرات الكتاب عند شيخنا العارف الكامل الشّاه ابادى روحى فداه و قد اتّفق انتقاله الى طهران فصرت محروما من فيضه دام ظلّه ص251». اما نکته قابل توجه این است که امام با رفتن استادشان، تحصیل و تعلیقه بر کتاب را رها نکرده اند و آن را به اتمام رسانده اند.
🔅مطلب مهم و جالب در مورد این کتاب، نحوه پیدا شدن آن برای اولین بار در همدان است. در مقدمه این کتاب آمده است که: «في سنة 1362 شمسيّة التقى احد طلاب الحوزة العلميّة في مدينة «همدان» ببائع متجوّل يحمل معه كتابين جاء بهما الى مدرسة علميّة يريد بيعهما، احدهما «شرح فصوص الحكم» الآنف الذّكر و الآخر كتاب مخطوط، فاشتراهما بخمسين تومانا، و مع تصفّحه الكتاب و تأمّله فيه تستثير انتباهه تعليقات خطيّة كتبت في حواشي الكتاب بخطّ حسن و بذيل كلّ تعليقة منها توقيع «السّيّد روح اللّه الخميني». لم يكد الطّالب يصدّق ما رآه، فحمل الكتابين مستبشرا ليقدّ مهما الى آية اللّه النّوري امام جمعة «همدان» آنذاك و الّذي كان يعرف خط الامام و خطّ نجله الشّهيد المرحوم آية اللّه السّيّد مصطفى الخميني، فتعجبه هذه الصّدفة الغريبة و يقدّم هديّة مناسبة للطّالب المذكور ثمّ يأخذ الكتابين و هما «شرح فصوص الحكم» مع تعليقات الامام دام ظلّه- كما ذكرنا- و الثاني تعاليق الشهيد السّيّد مصطفى الخميني رحمه اللّه على الجزء الأوّل لكفاية الاصول، و يحملهما الى سماحة الامام دام ظلّه حيث قدّم له جزيل الشّكر.»
🔅در مقدمه کتاب درباره تعلیقات امام و همچنین احاطه حضرت امام بر علم لغت چنین آمده است: «و من الجدير بالذّكر، ان الامام لا يستخدم عادة في تأليفاته و كتاباته، المسوّدة و المبيضّة و كلّما يكتبه انّما يتمتّع بالبداهة و السّرعة و بدون شطب و تغيير و بالاضافة الى محتواه العميق فانّه يمتاز بالبداعة و البلاغة و حسن التعبير و جمال الخطّ، الّا انّ مضيّ نصف قرن- و كما اشرنا اليه- على هذه النّسخة القيّمة و ظهور آثار من التّلف و الاستهلاك في بعض الموارد، الزم علينا من اجل الاطمئنان على صحّة الاستنساخ ان نعرض هذه الموارد على سماحته دام ظله و بالرّغم من كثرة اعماله و كبر سنّه الشريف و مرور عشرات السّنين على كتابة هذه التعاليق فقد اجاب سماحته بالبداهة على هذه الموارد، كتبيّا او شفاهيّا و وضّحها لنا بمنتهى الدّقّة، و قد اتّضحت لنا خلال ذلك سعة اطّلاع الامام و تعمّقه في اللّغة ايضا؛ فعلى سبيل المثال، ورد في المتن كلمة «اقحاط» و استظهر الامام في التعليقة صفحة (158) ان المراد به الضّرب الشّديد و اضاف بقوله: «لم نجد في اللّغة مادته». فقمنا بالبحث و التّنقيب عن الكلمة حتّى وجدنا في كتاب «لسان العرب» كلمة «قحيط» بمعنى «شديد» و قدّمناه ضمن مجموعة من الأسئلة الى سماحته ظنّا منّا بأنّنا قد كشفنا شيئا جديدا، فاجابنا دام ظلّه بالجواب التّالي الّذي ننشره «1» بخط يده تبرّكا و تيمّنا: «محتمل است لازم معنى را ذكر كرده باشد چون قحطى موجب شدت است».
🔅یکی از عبارات مهم حضرت امام در این کتاب، در مورد چگونگی «ربط» و «تعلق جعل به ماهیت» است. ایشان می نویسد: «الحقّ الحقيق بالتّصديق عند المشرب الأحلى و الذّوق الأعلى انّ الوجود العامّ لا يمكن ان يشار اليه و ان يحكم عليه بحكم لا عين الحقّ و لا غيره لا مفيض و لا مفاض لا هو من الأسماء الألهيّة و لا الأعيان الكونيّة بل كلّما يشار اليه انّه هو هو غيره لأنّه صرف الرّبط و محض التّعلّق و كلّما كان كذلك فهو معنى حرفى لا يمكن ان يحكم عليه بشئ اصلا و لهذا يقتضى ذوق التألّه ان تكون المهيّات مجعولة و مغاضة و ظاهرة و امّا الوجود فنسبة المجعوليّة اليه باطلة و مع انّه مشهود كلّ احد و لا مشهود الّا هو لا يمكن ان يحكم عليه بانّه مشهود او موجود او ظاهر او غير ذلك من الأسماء و الصّفات و بهذا جمعنا بين القول باصالة الوجود و مجعوليّة الماهيّة و بين قول العرفاء الشّامخين القائلين بانّ المهيّة مجعولة و بين قول بعض ارباب المعرفه و بعض ارباب التّحقيق القائلين بانّ الوجود مجعول و المهيّات اعتباريّة فافهم و اغتنم. ص288»
⬇️لینک دانلود کتاب👇👇
http://www.ostadfarhani.ir/morsalat/lib/emam/talighe-bar-fossos-v-mesbaholons.pdf
#در_مدرسه_امام_خمینی
#عرفان #کتابخانه_مجازی
@fater290