مکتب خانه
💢 المنطق 🔰استاد امین اسدپور ♻️ تعداد جلسات : 220 ⚜️ تدریس شده در مدرسه علمیه شهیدین ♨️ لینک دا
🔰🔰 سلسله جلسات جریان شناسی، آسیب شناسی و تبیین هویت #علم_دینی 💢 #استاد_امین_اسدپور
جلسه اول؛ 16/4/1392
یکی از اهداف اسلامی که مقام معظم رهبری نیز در این سال های اخیر بر روی آن تمرکز نموده اند، تاسیس تمدن عظیم اسلامی است؛ می توان این نگاه را جامع ترین نگاه و رویکرد به بحث علم دینی دانست اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که با سایر رویکردها نیز مضطر به تولید علم دینی و به تعبیر دیگر تحول در علوم انسانی هستیم.
در یک تقسیم بندی کلی می توان سه رویکرد به بحث علم دینی مطرح نمود:
1. رویکرد تمدنی؛ تمدن محور
2. رویکرد اجتماعی؛ جامعه محور
3. رویکرد فردی؛ فرد محور
در بحث های اسلام شناسی با هر سه رویکرد فوق، مواجه هستیم و جریان های متنوعی را ذیل این سه رویکرد کلی می توان تبیین نمود؛ ان شاء الله در بحث جریان شناسی علم دینی نیز مفصلاً بررسی خواهیم کرد که هر کدام از جریان های مدعی تولید علم دینی در ذیل کدام یک از این سه رویکرد قرار می گیرند؟!
سوال: براساس رویکرد تمدنی چرا مضطر به تحول در علوم انسانی هستیم؟
بنابر هر سه رویکرد می توان گفت که وضعیت موجود علوم انسانی به نوعی مانع تحقق آرمان های دینی محسوب می شود و این مسئله بنابر رویکرد تمدنی بسیار واضح است؛ وقتی ما تاسیس تمدن عظیم اسلامی را دنبال می کنیم مشاهده می کنیم که وضعیت فعلی علوم انسانی مانع تحقق آرمان های تمدنی اسلام است به سه جهت:
اولاً وضعیت فعلی علم و بالخصوص علوم انسانی موجود درصدد نفی ضرورت تشکیل تمدن عظیم اسلامی است.
ثانیاً شاید گفته شود که علم فعلی، از جهت برهانی، تشکیل تمدن اسلامی را ممکن دانسته و آن را نفی نمی کند ولی باید توجه نمود که وضعیت فعلی علم انگیزه و دغدغه پیگیری تشکیل تمدن اسلامی را تضعیف می کند.
ثالثاً وضعیت فعلی علم، قدرت عملیاتی و اجرایی کردن و به عبارت دیگر ظرفیت، استعداد و مقدمات شکل گیری تمدن اسلامی را نفی می کند.
لذا اگر کسی معتقد به آرمان های اسلامی با رویکرد تمدنی باشد باید به سمت تحول در علوم انسانی حرکت کند اما بنابر سایر رویکرد ها به آرمان های اسلامی، توضیح ضرورت چنین حرکتی مشکل می نماید.
❇️❇️ @esra_rasane
🔰🔰عبارت زیر از #علامه_طباطبایی درباره نحوه چینش #دروس_حوزوی که نتیجه اش بی توجهی به قرآن کریم در فرآیند استنباط است: و لعل المتراءى من أمر الأمة لغيرهم من الباحثين كما ذكره بعضهم:
«أن أهل السنة أخذوا بالكتاب و تركوا العترة، فآل ذلك إلى ترك الكتاب لقول النبي ص: «إنهما لن يفترقا» و أن الشيعة أخذوا بالعترة و تركوا الكتاب، فآل ذلك منهم إلى ترك العترة لقوله ص: «إنهما لن يفترقا» فقد تركت الأمة القرآن و العترة (الكتاب و السنة) معا».
و هذه الطريقة المسلوكة في الحديث أحد العوامل التي عملت في انقطاع رابطة العلوم الإسلامية و هي العلوم الدينية و الأدبية عن القرآن مع أن الجميع كالفروع و الثمرات من هذه الشجرة الطيبة التي أصلها ثابت و فرعها في السماء تؤتي أكلها كل حين بإذن ربها، و ذلك أنك إن تبصرت في أمر هذه العلوم وجدت أنها نظمت تنظيما لا حاجة لها إلى القرآن أصلا حتى أنه يمكن لمتعلم أن يتعلمها جميعا: الصرف و النحو و البيان و اللغة و الحديث و الرجال و الدراية و الفقه و الأصول فيأتي آخرها، ثم يتضلع بها ثم يجتهد و يتمهر فيها و هو لم يقرأ القرآن، و لم يمس مصحفا قط، فلم يبق للقرآن بحسب الحقيقة إلا التلاوة لكسب الثواب أو اتخاذه تميمة للأولاد تحفظهم عن طوارق الحدثان! فاعتبر إن كنت من أهله. [المیزان، ج 5 ، 276]
❇️❇️ @esra_rasane
♦️#یادداشت_فرهنگی
#نمادها
1⃣ نقطه شروع در #استحاله_فرهنگی خودباختگی در برابر یک فرهنگ بیگانه است.
2⃣ و این خودباختگی بصورت عملی ابتدا با پذیرش نمادهای اختصاصی آن فرهنگ شروع میشود و کم کم آن فرهنگ در جامعه مرجعیت پیدا می کند.
3⃣ و همین نقطه شروعی می شود تا در یک جامعه با دو فرهنگ فرعی و اصلی مواجه شویم.
4⃣ و سپس نوبت به پذیرش تمدن فرهنگ اصلی می رسد.
5⃣ و به این ترتیب جامعه ای مثلا اسلامی فرهنگ اصلی اش می شود فرهنگ غربی و در ساحت تمدن نیز خود را تحت هژمونی تمدن غرب تعریف می کند.
◀️ لذا نباید #نمادهای یک فرهنگ را دست کم گرفت؛ پذیرش نمادهای فرهنگ دیگر که تناسبی با فرهنگ بومی آن جامعه ندارد نقطه شروع عملی استحاله فرهنگی است.
🔸 البته استحاله فرهنگی را نباید با تکامل فرهنگی اشتباه گرفت؛ برای این که دچار خلط بین این دو نشویم باید بین تهاجم یک فرهنگ به فرهنگ دیگر (#تهاجم_فرهنگی ) و مبادله بین دو فرهنگ ( #تبادل_فرهنگی ) فرق گذاشت چه اینکه در تهاجم فرهنگی، مفهوم زور و اجبار و شیوه های احیانا اغواگرانه نهفته است و فرهنگ مورد هجوم قدرت انتخاب خود را در پذیرش فرهنگ مهاجم از دست داده است بر خلاف تبادل فرهنگی که آگاهانه و در راستای رشد و تعالی فرهنگ بومی محقق می شود.
🔴 می توان با این دید فرهنگی و تمدنی، مقوله پوشش و سایر نمادهای فرهنگی و جنگ رسانه ای و اجتماعی شکل گرفته در جامعه ایرانی امروز درباره #حجاب_قانونی را بازخوانی کرد؛ آنگاه خواهیم دید که #مهندسان_فرهنگ غرب چگونه آگاهانه وارد این فاز شده اند و فعالین فرهنگی جامعه ما چه کوته اندیشانه از کنار این گسل اجتماعی موجود در جامعه (با حجاب و بد حجاب) به راحتی عبور می کنند!
❇️❇️ @esra_rasane
➕فرهنگستان علوم اسلامی برگزار میکند:
🔰دوره علمی #هستیشناسیاجتماع
بررسی عینیت جامعه در سنت اندیشمندان غربی و فیلسوفان مسلمان
#هفتهاول؛
🔻طرح نظریات اندیشمندان غربی
دورکیم، هگل، مارکس، دیلتای، وبر
#هفتهدوم؛
🔻طرح نظریات اندیشمندان مسلمان
علامهطباطبایی، استاد مطهری، علامه مصباحیزدی
#هفتهسوم؛
🔻طرح نظریات اندیشمندان مسلمان
استادسید منیرالدین حسینی الهاشمی
#مکانبرگزاری: قم، بلوار الغدیر، کوچه ۱۰، فرهنگستان علوم اسلامی، ط۲
#زمانبرگزاری: پنجشنبهها؛ ۱۳، ۲۰ و ۲۷ تیرماه، ساعت ۹ الی ۱۳
جهت #ثبتنام و شرکت در دوره مشخصات خود را حداکثر تا تاریخ ۱۲ تیرماه به شماره ۰۹۱۹۸۵۲۳۴۴۲ پیامک کنید. (شرکت در دوره #رایگان میباشد)
#مدرسهآزادفرهنگستانعلوماسلامی
@farhangestan_edu
@esra_rasane
#فقه_و_اصول
#رابطه_فقه_و_کلام
#دین_شناسی
#حلقات
شهید صدر در تعریف حکم شرعی می فرمایند: تشریع صادر از خداوند متعال با هدف تنظیم زندگی بشر.
سوالات پژوهشی ای که در ذیل این تعریف شکل می گیرد می تواند راهگشای بحث از ارتباطات علوم و شکل گیری منظومه فکری باشد:
1⃣ چرا هدف از تشریع دین فقط انسان است و شامل سایر موجودات نمی شود؟
2⃣ رابطه تشریع دین با صفات و افعال الهی چیست؟
3⃣ این تعریف ناظر به بعد هستی شناختی دین است یا بعد معرفت شناختی دین؟
4⃣ آیا اساساً خداوند متعال برای تنظیم حیات بشر برنامه ای ارائه داده است؟ این امر چگونه می تواند اثبات شود؟ چه ضرورتی برای ارائه این برنامه وجود دارد؟
5⃣ هدف از تنظیم زندگی بشر یه وسیله تشریعی الهی چیست؟
6⃣ تشریع الهی کدام حیطه از حیطه های حیات بشر را شامل می شود؟
@esra_rasane
هدایت شده از احمد فربهی
#دلیلبرمنطقیبودنشیوهیبیانمعارفوحیانی
با چند دلیل و شاهد میتوانیم اثبات کنیم شیوهی بیانی منابع وحیانی در اندیشههای زیربنایی شیوهای منطقی است؛
1) نحوهی مواجههی منابع وحیانی با مخالفان خود مواجههای احتجاجی است؛ این مواجهه، خود مقتضی ضابطهمند شدن شیوههای تبیین ادعاهاست؛ بخشی از آنضابطهها دقیقا همان قواعد و شیوههایی است که توسط اندیشمندانِ منطقی کشف و تدوین شده و بخشی دیگر چنین نیست.
2) بررسی سیرهی احتجاجی منابع وحیانی در مقابل دشمنان فکریفرهنگی و در مواجهه با دوستان، به ما نشان میدهد که در چارچوب قواعد قابل کشف و تبیین احتجاج کردهاند؛ قواعدی که مراعات کردن آنها ذهن را از خطای در فکر مصون میدارد.
3) خروجیها و شهادت بزرگانی که اهل تفکرات منطقیاند، همگی نشاندهندهی آن است که شیوهی تعامل علمی وحی، شیوهای ضابطهمند است.
هدایت شده از احمد فربهی
#قواعدمنطقی،بخشیازقواعدتفسیری
✅تفسیر صحیح، تفسیری است که در چارچوب قواعد و قرائن معتبر باشد؛ قواعد منطقی نیز بخشی از قواعدی است که عقلاء در تفسیر سخنان دیگران از آن بهره میبرند، بهرهگیری از قواعد و مهارتهای منطقی در تفسیر متون وحیانی، باعث بهرهمند شدن از سطح عمیقتری از فهم، و موجب به دست آوردن معارف گستردهتری میشود.
🔸تحلیل منطقی سخن دیگران، و بهرهگیری از قواعد منطقی در فهم و تفسیر سخنان دیگران، رفتاری است که با هر سخنی میتوان داشت از اینرو تفاوتی بین متون وحیانی و سایر متنها نیست؛ آنچه موجب تفاوت میشود، خروجیها و ارزش منطقیِ عبارتهاست.
♦️تحلیل منطقیِ سخن دیگران و بهرهگیری از قواعد منطقی در فهم و تفسیر سخن دیگران، سرفصل مشخصی در کتب منطقی ندارد اما این بحث را میتوان تحت عنوان «تحلیل قیاسات» و نیز ذیل برخی از مغالطات یافت.
#کلام_اسلامی
#معاد_شناسی
سطح آشنایی
❇️ سیر مباحث معاد
1⃣ جایگاه بحث معاد
بحث درباره معاد بحثی بنیادین درباره سرانجام و مقصد انسان است.
2⃣ نقش معادباوری در حیات دنیوی و اخروی انسان
انسان موجودی مختار است.
و ویژگی موجود مختار و دارای اراده این است که در اعمال خود هدفی را دنبال می کند.
و عالی ترین هدف هر انسانی رسیدن به سعادت است.
انسان ها درباره اینکه مصداق سعادت چیست با هم اختلاف دارند.
بنابر اعتقاد به معاد، سعادت یعنی فلاح و فوز در حیات اخروی.
بنابر اعتقاد به معاد، زندگی دنیوی ارزش ذاتی نداشته و به هر میزان که در سعادت اخروی تاثیر دارد، ارزشمند و قابل پیگیری است.
بنابر اعتقاد به معاد، زندگی دنیوی در شکل گیری حیات اخروی موثر است و براین اساس باید سبک زندگی دنیوی متناسب با سعادت اخروی باشد.
اما بدون اعتقاد به معاد، سعادت به معنای رسیدن به اوج پیشرفت مادی و ارضای نیازهای دنیوی است و لا غیر.
3⃣ روش بحث در معادشناسی
✅ برخی از مباحث معادشناسی با روش عقلی و نقلی و استفاده از منابع وحیانی قابل پیگیری است.
✅ در برخی دیگر از مباحث معاد شناسی نمی توان از براهین عقلی استفاده کرد و تنها باید از منابع وحیانی بهره برد.
4⃣ مبادی تصوری بحث؛ اصطلاح شناسی
⭕️ معنای لغوی معاد: از ریشه «عود» به معنای بازگشتن و سه احتمال درباره ساختار صرفی آن وجود دارد:
1. مصدر میمی: بازگشتن
2. اسم مکان: محل بازگشت
3. اسم زمان: زمان بازگشت
♦️ معنای اصطلاحی معاد: هستی انسان با مرگ پایان نمی پذیرد بلکه در جهان دیگری تداوم می یابد و در آنجا اعمال مورد حسابرسی قرار می گیرد و نیکان وارد بهشت شده و از سعادت ابدی و نعمتهای اخروی بهره مند می شوند و بدکاران در دوزخ الهی گرفتار و معذب می گردند.
⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane
هدایت شده از خارج اصول استاد حسینی نسب
عزیزانی از شاگردان استاد کانالی را ترتیب داده اند که آثار استاد را بارگزاری می نمایند . این کانال هم خدمتتان معرفی می گردد
@hoseininasab
امام خامنه ای :
ما که #نباید_فقط_به_مرقد امام علیبنموسیالرّضا اظهار ارادت کنیم؛ او امام ماست، زندگی او برای ما درس است، از زندگی او باید درس بگیریم.
🔹زندگی او برای ما یک پیامی دارد، آن پیام چیست؟
من آن پیام را در یک کلمه خلاصه میکنم: بدانید پیامِ زندگیِ پر ماجرای علیبنموسیالرّضا علیهالصّلوةوالسّلام به ما عبارت است از #مبارزی_دائمی خستگیناپذیر.
هدایت شده از صُدا ( صوت دروس اساتید حوزه)
💠 الشواهد الربوبیة
💢 استاد علی فرحانی
♻️ مشهد اول: ۲۶ جلسه
♻️ مشهد سوم: ۲۵ جلسه
⭕️ تدریس شده در موسسه اسراء
💢 سال ۹۷ -۹۸
💠💠💠💠💠
┄┅┅═❅❅❄️❅❅═┅┅┄
💢 لینک دانلود از سایت: soda96.ir/56uZ
┄┅┅═❅❅❄️❅❅═┅┅┄
#استاد_علی_فرحانی
#الشواهد_الربوبیه
@soda96
مکتب خانه
✅ فهرست درسهای سال جدید: ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ برنامه دروس سال ت
#حلقات #شهید_صدر
#حلقه_ثالثه #تقریر_بیانات #استاد_سید_محمدصادق_علم_الهدی
🔰🔰 القسم الثانى؛ تتمة العناصر المشتركة فى عملية الاستنباط: الاصول العمليّة
التمهيد
🔅 فهرست مباحث حلقه ثالثه
1. تمهید علم اصول: پیرامون مبادی تصوری و تصدیقی علم اصول همانند ماهیت و اقسام حکم و ...
2. عناصر مشترک: قواعد و گزارههای اصولی که در استنباط احکام مشترکاند و معیار اشتراک عناصر نیز این است که قابلیت کاربرد در فرآیند استنباط حکم در تمام ابواب فقه را داشته باشد همانند ظهور صیغه امر در وجوب برخلاف قواعد فقهی که باوجود کاربرد در چندین کتب فقهی ولیکن در تمام ابواب فقه حضور ندارند البته قواعد فقهی اساساً نقش استنباطی و حد وسطی و ابزار اثباتی ندارند بلکه نقش تطبیقی دارند و نقشآفرینی قواعد فقهی از باب تطبیق یک کلی بر مصادیق و افرادش به شمار میرود؛ خود عناصر مشترک نیز بر سه قسم هستند:
الف. حجیت قطع: عنصر مشترک عام که در هر نوع استنباطی ایفای نقش میکند و اصولی در وهله اول باید تکلیف خودش را با قطع معلوم کند که آیا قطع حجت است یا حجت نیست؟ و درصورتیکه قائل به عدم حجیت قطع بشود دیگر نمیتواند به بحث ادامه دهد چه اینکه در صورت عدم حجیت قطع، غایت مترتب بر تحقیقات اصولی و فقهی که حصول قطع است، بیمعنا خواهد بود.
ب. ادله محرزه
ج. ادله غیر محرزه یا اصول عملیه
3. خاتمه علم اصول: پیرامون تعارض عناصر مشترک
🔰🔰 بررسی اقسام تزاحم
#اصول_فقه
#اقسام_تزاحم
فرهنگ نامه اصول فقه
1️⃣ تزاحم ملاكى: تنافى دو ملاك موجود در يك موضوع، در مقام تشريع؛ تزاحم ملاكى، مقابل تزاحم امتثالى و تزاحم حفظى، و به معناى تنافى ميان دو مقتضى موجود در يك موضوع، در عالم جعل و تشريع است؛ به اين معنا كه گاهى يك فعل داراى دو حيثيت است، از يك جهت داراى مصلحتى است كه موجب محبوبيت فعل نزد مولا، و مقتضى امر به ايجاد آن است، و از جهت ديگر، داراى مفسدهاى است كه موجب مبغوضيت فعل نزد مولا، و مقتضى نهى از انجام آن است؛ در چنين صورتى، بين دو مقتضى، تنافى و تزاحم پيش مىآيد، كه به آن «تزاحم ملاكى» میگويند؛ براى مثال، از طرفى، شرب خمر، از آن رو كه داراى مفسده است، مبغوض مولا است، و از طرف ديگر، به دليل برخى منافع، داراى مصلحت و مقتضى محبوبيت و مطلوبيت است، و از آنجا كه ملاك مبغوضيت (مفسده موجود در شرب خمر) غالب است، در تزاحم بين اين دو ملاك، جانب مفسده رعايت گرديده و از شرب خمر نهى شده است.
*️⃣ در كتاب «بحوث فى علم الاصول» آمده است: «التزاحم الملاكي و هو فيما اذا افترض وجود ملاكين في موضوع واحد احدهما يقتضى محبوبيته و الآخر يقتضى ما ينافيها و يضادها كالمبغوضية مثلا، فيقع التزاحم الملاكي بمعنى انه يستحيل أن يؤثّر كل منهما في مقتضاهما لمكان التضاد بينهما و من خصائص هذا التزاحم انه لا يكون الا في موضوع واحد و الا لم يكن هناك اجتماع الضدين، فلو كان كل من الملاكين في موضوع او حيثية تقييدية غير موضوع الآخر فلا محذور في تأثيرهما معا في ايجاد الطلب و البغض ...».
2️⃣ تزاحم حفظى: تنافى ميان احكام واقعى در موارد مشتبه، در مقام محافظت از اغراض تشريع؛ تزاحم حفظى، مقابل تزاحم امتثالى و تزاحم ملاكى، و به معناى تنافى ميان اغراض احكام تشريعى در مقام تحفّظ بر اغراض تشريع است.
*️⃣ برخى از اصوليون، فلسفه جعل احكام ظاهرى (اصول عمليه) را از طريق تزاحم حفظى تبيين كردهاند. توضيح: گاهى مصاديق موضوعات احكام الزامى و ترخيصى- مثل حرمت و اباحه- و يا دو نوع از احكام الزامى- مثل وجوب و حرمت- باهم مشتبه شده و مكلّف نمىداند كدام يك مثلا متعلق حرمت است و كدام يك متعلق وجوب يا اباحه. در اين موارد، مولا براى حفظ مصلحت و غرض اهمّ، از ميان اين دو (مصلحت موجود در حكم به وجوب يا حرمت، و يا مصلحت موجود در حكم به اباحه يا حرمت) با جعل حكم ظاهرى و توسعه دادن دايره محركيّت عبد، كارى مىكند كه آن غرض اهمّ حفظ گردد. براى مثال، قطره خونى در يكى از دو ظرف آب افتاده، اما بهطور مشخص معلوم نيست در كدام ظرف افتاده است؛ در اين صورت، بين مصلحت اباحه يكى از دو ظرف با مصلحت حرمت ظرف ديگر، به دليل اختلاط و مشتبه شدن آن دو بر مكلّف، تزاحم به وجود مىآيد، كه اگر مصلحت اباحه نزد مولا مهمتر باشد حكم ظاهرى اباحه را نسبت به هر دو ظرف براى حفظ غرض اهمّ جعل مىكند، و اگر مصلحت حرمت مهمتر باشد حكم احتياط را جعل میكند.
3️⃣ تزاحم امتثالى: تنافى ميان دو يا چند حكم فعلى در مقام امتثال؛ تزاحم امتثالى، مقابل تزاحم ملاكى و تزاحم حفظى، و به معناى تنافى ميان دو يا چند حكم فعلى در مقام امتثال است؛ يعنى علت تنافى و تزاحم، عجز و ناتوانى مكلف از انجام متعلق آن احكام در يك زمان است؛ پس تزاحم امتثالى در جايى است كه مكلف در يك زمان با دو تكليف فعلى روبهرو شود و نتواند آن دو را امتثال كند، مثل: وجوب نجات دادن دو نفر كه در يك زمان در حال غرق شدن هستند، درحالىكه مكلف فقط توانايى نجات يكى از آن دو را دارد.
*⃣ تزاحم امتثالى همان تزاحم اصطلاحى است كه از ابتكارات مرحوم «ميرزاى قمى» مىباشد.
*⃣ در كتاب «بحوث فى علم الاصول» آمده است: «التزاحم الامتثالى و هو ما اذا كان الملاكان في موضوعين و فعلين الا انه للتضاد بينهما لا يمكن الجمع في مقام الامتثال فهذا التزاحم انما هو في مرحلة الامتثال الناشى من ضيق القدرة على الجمع و القدرة تكون دخيلة في التحريك و الامر».
⭕️ نكته: بين تزاحم ملاكى و تزاحم امتثالى دو فرق وجود دارد:
1. در تزاحم امتثالى، دو حكم متزاحم، در مقام جعل با يك ديگر تنافى و تضاد ندارند و فقط در مقام امتثال باهم تنافى دارند؛ در نتيجه، تعارض و تكاذبى ميان آن دو دليل نيست؛ به خلاف تزاحم ملاكى كه تنافى و تضاد بين دو حكم در مقام جعل است، بهگونهاى كه اجتماع آن دو در موضوع واحد محال است.
2. در تزاحم امتثالى، به عنايت شارع در راهنمايى مكلف نسبت به اينكه كدام را انجام داده و كدام را ترك كند، نيازى نيست، بلكه خود مكلف آزاد است اهم را بر مهم ترجيح دهد يا در جايى كه مساوى هستند يكى را برگزيند؛ اما در تزاحم ملاكى، مكلف اختيارى ندارد و بر مولا است كه عنايت خود را شامل حال عبد نمايد و حكمى را كه ملاك آن قوىتر است، ترجيح دهد، زيرا تشخيص مقتضى و ملاك حكم با مولا است و از قدرت مكلف خارج است.
مکتب خانه
✅ فهرست درسهای سال جدید: ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ برنامه دروس سال ت
تقریرات درس حلقه ثالثه استاد علم الهدی؛ پایان جلسه 4.pdf
664.8K
#اصول_عملیه
#حلقه_ثالثه #تقریرات
#استاد_سید_محمدصادق_علم_الهدی
پایان جلسه 4
⭐️⭐️⭐️
1️⃣ تفاوت بین اماره و اصول عملیه 2️⃣ اصول عملیه شرعیه و عقلیه 3️⃣ اصول عملیه تنزیلی و محرز 4️⃣ مورد جریان اصول عملیه
❇️❇️ @esra_rasane
🔹ببخشید دماغ شما چند متر است؟
✍🏻مجتبی لشکربلوکی
✅لحظه ای با خود خلوت کنید و به این سوال صادقانه (تاکید میکنم صادقانه) پاسخ دهید: کدامیک از ما در زندگی مان مانند یک قدیس معصوم بوده ایم و کاملا پاک، بدون خطا و اشتباه بوده ایم؟ همه ما در برهه هایی از زندگی کارهایی کردهایم که بعدها آرزو کردهایم کاش هیچوقت آن ها را انجام نداده بودیم. تلاش می کنیم که آن ها را از حافظه خود نیز پاک کنیم. یکی در بخشی از زندگی اش سیگاری بوده، یا شیشه می کشیده. فرد دیگری در زندگی اش چند باری تقلب کرده. بخشی دیگر روابطی داشته که به خانواده اش منتقل نکرده. فرد دیگری یک بیماری دارد که هیچکس جز اعضای خانواده اش نمی دانند. اما شبکههای اجتماعی به جایزالخطا بودن انسانها احترامی نمیگذارند. کافی است اشتباه کوچکی از شما سر بزند، دیگر باید منتظر باشید که روزی کسی آن را منتشر کند و شما را به نابودی بکشاند. اگر فرد مشهوری باشید که اوضاع خیلی خیلی بدتر می شود. همه ما به خودمان حق می دهیم که دماغ مان تا هر جا که می توانیم در زندگی فرد مشهور فرو کنیم و از آن بدتر به خودمان حق می دهیم که هر چه فهمیدیم را سخاوتمندانه و پیروزمندانه با دیگران به اشتراک بگذاریم. اما آیا این «هتاکیِ جمعیِ هنجار-شده» به نفع من و شما و نسل آینده است؟ جامعه ای با دهان های گشاد و دماغ های بزرگ، جامعه کامیاب و شادی نخواهد بود. امروز پرده از زندگی من برداشته می شود و فردا قطعا نوبت شماست.
✅تحلیل و تجویز راهبردی:
تکنولوژی و رسانه ها دسترسی ما را به اطلاعات به شدت گسترش داده اند اما انگار که دکمه بمب اتم را گذاشته باشی زیر دست یک انسان نخستین. خاصیت تکنولوژی برطرف کردن محدودیت هاست. در ازای هر تکنولوژی ای که خلق می شود و به کار گرفته می شود حداقل یک محدودیت از پیش روی آدمی کم می شود و دقیقا همین جاست که ما محتاج آنیم که چیزی این مساله را مهار کند و متوازن کند؛ یعنی هر چقدر این محدودیت ها کمتر و کمتر می شود باید چیزی وجود داشته باشد که این انسان آزادتر شده را مهار و محدود کند: دیسیپلین شخصی.
برای تمرین دیسیپلین شخصی در حوزه رسانه (کاهش میزان فرو کردن دماغ در زندگی شخصی سایرین) تکنیک سه پرسش سقراطی بسیار مفید است..
✅هر زمان که تیتری دیدید در مورد رسوایی زندگی شخصی فلان آدم معروف یا غیرمعروف از «سه پرسش سقراطی» استفاده کنید. هر زمان که کسی خواست مطلبی را بگوید یا شما مطلبی را بگویید این تکنیک را به کار ببرید.
یک روز فرد بزرگي که از آشنايان سقراط بود، با هيجان آمد پیش او و گفت: ميداني راجع به يکي از شاگردانت چه شنيده ام؟
✅سقراط پاسخ داد: قبل از آن سه سوال از تو می پرسم. اولين سوال این است که کاملا مطمئني که آنچه را که مي خواهي به من بگويي حقيقت دارد؟ مرد جواب داد: نه. فقط در موردش شنيده ام. حالا سوال دوم؛ آنچه را که در مورد شاگردم مي خواهي به من بگويي خبرخوبي است؟ مرد جواب داد: نه! سقراط گفت: پس مي خواهي خبري بد در مورد شاگردم که حتي درمورد آن مطمئن هم نيستي بگويي؟ و اما سوال سوم؛ آن چه را که مي خواهي در مورد شاگردم به من بگويي براي من فایده ای هم دارد؟ مرد کمی فکر کرد و پاسخ داد راستش نه! سقراط گفت: اگرمي خواهي به من چيزي را بگويي که نه حقيقت دارد و نه خوب است و نه حتي سودمند است پس چرا اصلا آن رابه من مي گويي؟!!
✅این سه سوال به ترتیب پرسش حقیقت، پرسش خوبی، پرسش سودمندی نام دارند و دیسیپلین شخصی در عرصه رسانه ای یعنی اینکه من با این سه پرسش، دماغ خودم را کوتاه کنم.
✅درست آن است که آموزش و پرورش، آموزش عالی و صدا و سیما با بودجه های هزار میلیاردی در من و شما این دیسیپلین شخصی را ایجاد کنند. ادبستان که بعدها شد دبستان، در اصل هدف اصلی اش همین آموزش دیسیپلین شخصی یعنی حد نگهداشتن و مودب شدن بود که متاسفانه فروکاسته شد به خواندن و نوشتن.
وظیفه جمعی ما این است که نقصانهای اساسی سیستم آموزشی و رسانه ای (شامل آموزش و پرورش، آموزش عالی و صدا و سیما) را جبران کنیم. حال که این سیستم ها در خلق یک فرهنگ درست درمانده اند، باید خودمان دست به کار شویم و دیسیپلین شخصی را ابتدا در خودمان و سپس در نسل بعدی تمرین کنیم و پایدار کنیم.
«هتاکیِ جمعیِ هنجار-شده» را باید تبدیل کنیم به «جامعه ای با دهان ها و دماغهای با دیسیپلین». مقدمات کامیابی را تمرین جمعی کنیم.
@Dr_Lashkarbolouki
@sadeghniamehrab
هدایت شده از خبرگزاری حوزه
💠 حدیث روز 💠
❓امام کاظم علیهالسلام چه شغلی داشتند؟
🔻امام كاظم عليهالسلام:
إنّي لأَعمَلُ في بَعضِ ضِياعي حَتّى أعرَقَ ـ و إنَّ لي مَن يَكفيني ـ لِيَعَلَمَ اللّه ُ أنّي أطلُبُ الرِّزقَ الحَلالَ
🔹من در برخى از زمينهاى كشاورزىام كار مىكنم تا آن كه عرق از بدنم سرازير مىشود، در حالى كه هستند كسانى كه به جاى من كار كنند و مرا از كاركردن بىنياز كنند، ولى من كار مى كنم تا خداوند ببيند كه در جستوجوى روزى حلالم.
📚 الكافى، ج ۵، ص ۷۷
@HawzahNews
#مجمع_نمایندگان_طلاب
🔺مجمع مدافعان شورای عالی حوزه
🔸طنز مدیریتی در حوزه علمیه این است که ؛ طلاب مجمعی را برای گرفتن حقوق خود و مطالبه گری از مسئولان حوزه انتخاب کنند، آن وقت مسئولان این مجمع نه تنها زحمت انتقاد و مطالبه گری به خود نمی دهند؛ بلکه منتقدین دلسوز را هم #متهم به بی انصافی می کنند. این است ثمره اعتماد و رأی دادن به مجمع #صوری نمایندگان طلاب!
💬یوسف قربانی
🆔 @feghahat
⭕️ آن روزی که مصیبت پیش میآید و باید #فاتحه را بخوانیم!
🔻 اگر #دولت بخواهد #مردم را در فشار قرار دهد، بداند که فاتحه آن دولت خوانده خواهد شد
🎙هشدار #امام_خمینی درباره خطر رویگردانی ملت از حکومت:
💬 خطر بزرگ این است که یک وقت ملت از حکومت برگردد
💬 اگر #دولت کاری بکند که همه را ناراضی کند و همین طور #قضاتی که در اطراف هستند، اگر طریقشان را یک نحوی قرار بدهند که مردم کم کم شک در اینها بکنند، آن روز است که برای ما مصیبت پیش میآید ... آن روز است که باید فاتحه را بخوانیم
(https://t.me/mostazafin_tv)💬 اگر دولت بخواهد مردم و بازار را در فشار قرار دهد، بداند که فاتحه آن دولت هم خوانده خواهد شد
💬 شما گمان نکنید که قدرت نظامی شما را نگه داشته است، قدرت ایمان شما را نگه داشته است و پشتیبانی ملت. اگر این پشتوانه از دست ما برود، همه ما از بین خواهیم رفت!
(https://t.me/mostazafin_tv)🎬 @Mostazafin_TV
مکتب خانه
⭕️ آن روزی که مصیبت پیش میآید و باید #فاتحه را بخوانیم! 🔻 اگر #دولت بخواهد #مردم را در فشار قرار
⚠️عوامل شکست حکومت ها⚠️
✅امیرالمومنین امام علی علیه السلام:
چهار چيز باعث شکست حکومتها میشود:
۱-ضايع کردن اصول و مسائل مهم
۲-سرگرم شدن به فروع و امور کم اهميت
۳-به کار گماردن آدمهای پست
۴-و کنار نهادن افراد بافضیلت.
📚غررالحکم، صفحه ۳۴۲
💠علیبن محمد در صدر اسناد کافی
🔹«علیبن محمد» نامی پرتکرار در صدر اسانيد کافی است. با احتساب ضمیرها، سندهای تعلیقی و تفکیک سندهای تحویلی، در صدر سند ۵۳۵ روایت از روایات کافی، «علیبن محمد» به صورت مطلق وارد شده است؛ در ۱۰۷ سند، به صورت«علیبن محمدبن بندار»آمده است؛در ۳۸ سند به صورت «علیبن محمدبن عبدالله»، در ۲ مورد به صورت «علیبن محمدبن عبدالله القمی» و در یک مورد به صورت«علیبن محمد الکلینی»[علان الکلینی]ذکر شده است.
🔸علیبن محمدبن بندار و علیبن محمدبن عبدالله و علیبن محمدبن عبدالله القمی،هر سه نام نوه دختری «احمدبن محمدبن خالد برقی»میباشد که در پارهای از اسناد از او با نام «علیبن محمدبن ابی القاسم» نیز تعبیر شده است. «ابی القاسم» کنیه «عبدالله بن عمران»، جدّ «علیبن محمد»است و «بندار» نیز لقب «ابوالقاسم» میباشد.
🔹نجاشی (رحمةالله علیه)علي بن محمدبن أبي القاسم عبد الله بن عمران البرقي را توثیق کرده و همانگونه که بیان شد با علیبن محمد بن بندار اتحاد داشته و در نتیجه او نیز توثیق میشود. اما علیبن محمد علان الکلینی، دایی مرحوم کلینی، در رجال نجاشی با عنوان علي بن محمدبن إبراهيمبن أبان الرازي الكليني ترجمه و توثیق شده است.
🔺اما مراد از علیبن محمد واقع در صدر اسناد کافی کیست؟ دو دیدگاه در این باره وجود دارد:
1️⃣دیدگاه اول: تعین علی بن محمد در علی بن محمد بن بندار
2️⃣دیدگاه دوم: تعین علی بن محمد، غیر از دو مورد، در علی بن محمد علان الکلینی
👈نقدها و مناقشات در قول اول و ادله قول دوم را اینجا بخوانید:
https://bit.ly/2YHmaO4
#رجال
#یادداشت_محقق
#بازخوانی
___
🌐کانال مرکز فقهی امام محمد باقر علیهالسلام
@mfeqhi
به استادی از مارکسیستها، کرسی درس اختصاص دهید!
✍️استاد شهید مرتضی مطهری
✅من در همین دانشگاه ـ دانشگاه الهیات ـ چند سال پیش نامهاى به شوراى دانشكده نوشتم و در آن تذكر دادم یگانه دانشكدهاى كه صلاحیت دارد یك كرسى را به ماركسیست اختصاص بدهد همین دانشگاه الهیات است. ولى نه اینكه ماركسیست را یك استاد مسلمان تدریس كند، بلكه استادى كه واقعاً ماركسیست را شناخته و به آن مؤمن باشد و مخصوصاً به خدا اعتقاد نداشته باشد بیاید و از مذهب ماركسیست حرف بزند. باید به هر قیمتى از چنان فردى دعوت كرد تا در این دانشگاه مسایل ماركسیست را تدریس كند؛ بعد ما هم میآییم حرفهایمان را میزنیم منطق خودمان را میگوییم هیچ كس هم مجبور نیست منطق ما را بپذیرد، نباید اینگونه فكر كرد چون اینجا دانشكده الهیات است نباید در آن ماركسیست تدریس بشود...
✅شما كى در تاریخ عالم دیدهاید كه در جامعهای كه همه مردمش احساسات مذهبى دارند به غیر مذهبیهاى چنان آزادى بدهند كه بیایند در مسجد پیامبر، یا در مكه بنشینند حرف خودشان را آن طور كه دلشان میخواهد بزنند، خدا را انكار كنند، منكر پیامبرى پیامبر بشوند، نماز و حج را رد كنند، بگویند ما اینها را قبول نداریم، اما معتقدان مذهب با آنها با نهایت احترام برخورد كنند؟ در تاریخ اسلام از این نمونههاى درخشان فراوان میبینیم و به دلیل همین آزادیها بود كه اسلام توانست باقى بماند.
✅اگر در صدر اسلام در جواب كسى كه میآمد میگفت من خدا را قبول ندارم، میگفتند بزنید و بكشید، بگیرید؛ امروز دیگر خبری از اسلام وجود نداشت. اسلام به این دلیل باقى مانده كه با شجاعت و صراحت، با افكار مختلف مواجه شده است".
(مجموعه آثار، ج25 ص 126 و129)
مکتب خانه
#اصول_عملیه #حلقه_ثالثه
#تعارض_ادله
#حلقه_ثانیه #تقریرات
#استاد_سید_محمدصادق_علم_الهدی
مقدمه
با توجه به اینکه ادله مورد بحث در علم اصول فقه بر دو دسته ادله محرزه و ادله غیر محرزه هستند لذا تعارض بین ادله را در سه حالت می توان تصور نمود:
1⃣ حالت اول: تعارض بین دو دلیل محرز؛ خود این حالت شامل موارد زیر می شود:
• تعارض یک دلیل عقلی با دلیل دیگر
• تعارض یک دلیل شرعی لفظی با دلیل شرعی لفظی دیگر
• تعارض یک دلیل شرعی لفظی با دلیل شرعی غیر لفظی
• تعارض یک دلیل شرعی غیر لفظی با دلیل شرعی غیر لفظی دیگر
2⃣ حالت دوم: تعارض بین دو دلیل غیر محرز
3⃣ حالت سوم: تعارض بین یک دلیل محرز و یک دلیل غیر محرز
⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane
#یادداشت
#محمدباقر_ملکیان
🗒 توجيهی برای نقل احاديث جعلی
✅ در مصادر علوم حديث نقل شده که جماعتی از زهاد، برای ترغيب مردم به انجام کارهای نيک ومستحبّات به جعل احاديث می پرداختند، و بر اين باور بودند که حديث متواتر: «من کذب عليّ متعمّداً فليتبوء مقعده من النار» شامل حال آنان نمی شود، چرا که در اين حديث، از جاعلانی سخن گفته شده که احاديث جعلی شان به ضرر پيامبر اکرم (صلی الله عليه وآله) است، در حالی که احاديث جعلی اين دسته از زاهدان به نفع پيامبر(صلی الله عليه وآله) است.
در نگاه اول، به نظر می رسد اين کلام بيشتر به شوخی شباهت دارد، بلکه نگارنده اين سطور مدّت ها بر اين باور بود که اين سخن، اتّهامی بيش نيست، اتّهامی بر مبنای بهتان زدن به اهل بدعت. تا اين که با عباراتی از سيد حيدر آملی در شرح فصوص الحکم اش روبه رو شدم که نشان می دهد اين کلام مزاح گونه، تا قرن هشتم هم طرفداران جدی ای داشته است.
توضيح آن که ابن عربی در ديباچه فصوص الحکم ادّعاء می کند کتاب فصوص الحکم را پيامبر اکرم (صلی الله عليه وآله) به او داده اند. سيد حيدر آملی درباره اين ادّعاء می نويسد: «إن کان واقعاً صحيحاً مطابقاً فالکتاب يکون من رسول الله (صلی الله عليه وآله)... وإن لم يکن واقعاً ولا مطابقاً ويکون افتراءً علی النبي ونفسه.... ويکون الغرض من نسبته إلی الرسول ترغيب الخلق إليه وتحريضهم لديه. وهذا ليس بمذموم عقلاً ولا شرعاً ، بل هو محمود عقلاً وشرعاً، لأنّه من المرغّبات المرغّبة إلی الله تعالی وإلی طريق عباده». (نص النصوص في شرح الفصوص، ج1، ص145. ونیز نک: ج2، ص974)
با اين سخنان او، ديگر جای هيچ گونه تعجّب نيست اگر با انبوهی از احاديث جعلی در تفسير او (محيط اعظم) مواجه شويم.
مدتی پيش، که مشغول مطالعه آثار سيّد حيدر بودم، احاديث بدون اصل در اين تفسير را جمع کرده ام، اميدوارم لطف الهی شامل حالم شود، و توفيق نشر آن را پيدا کنم؛ إن شاء الله.
https://t.me/derasatfielmrejal
دراسات في مباني علم الرجال
حدیث و جستارهای وابسته/محمدباقر ملکیان
مکتب خانه
#تعارض_ادله #حلقه_ثانیه
#دلیل_عقلی
#حلقه_ثانیه #تقریرات
#استاد_سید_محمدصادق_علم_الهدی
بحث اول؛ بحث صغروی در اثبات قضایای عقلیه
1. تقسیمات قضایای عقلیه مشترک
تقسیم اول
• دلیل عقلی مستقل: دلیلی که برای استنباط حکم شرعی از آن، احتیاجی به اثبات قضیه شرعیه ندارد و به عبارت دیگر دلیلی که هم صغرا و هم کبرای آن عقلی است.
• دلیل عقلی غیر مستقل: دلیلی که برای استنباط حکم شرعی از آن، نیازمند اثبات قضیه شرعیه هست و به عبارت دیگر دلیلی که صغرای آن، شرعی و کبرای آن عقلی است همانند بحث مقدمه واجب.
تقسیم دوم
• قضیه تحلیلیه: قضیه ای که درصدد تحلیل و بررسی عقلانی هویت یک شیء است.
• قضیه ترکیبیه: قضیه ای که درصدد اثبات استحاله یا ضرورت یا امکان یک شیء است.
تقسیم سوم؛ مربوط به دلیل محرز عقلی مستقل ترکیبی
• دلیل سالبه: دلیلی عقلی مستقل که در نفی حکم شرعی به کار می آید.
• دلیل موجبه: دلیل عقلی مستقل که در اثبات حکم شرعی به کار می آید. ⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane
هدایت شده از مدرسه مجازی المرسلات
جام جم اجتهاد-استاد علی فرحانی.pdf
2.18M
📚 جام جم اجتهاد(جلداول)
👈 #یازده_گفتار در باب تولید علوم انسانی اسلامی
🔰 استاد علی فرحانی
🔅🔅🔅🔅🔅
✅ فهرست گفتارها👇👇
1- تاثیر جهان بینی در اسلام شناسی
2- جایگاه و ارزش انواع جهان بینی
3- علوم انسانی بدون پیش فرض
4- استخلاف و دین
5- فقه علم یا فلسفه علم؟
6- اعتبار و تعبد در دین
7- پله پله تا ملاقات خدا
8- اجتهاد جواهری با رعایت عنصر زمان و مکان
9- فلسفه اجتهاد
10- فقه جواهری کدام است؟
11- جایگاه و اهمیت کتاب مناهج الوصول امام خمینی(ره)
#پای_درس_استاد
#جام_جم_اجتهاد
#علوم_انسانی_اسلامی
#در_مدرسه_امام_خمینی
@almorsalat
#آثار_جدید
#شرح_نهج_البلاغه
✅ تازه های نشر✅
📚 «سلونی قبل ان تفقدونی»
📚 «تحریر نهج البلاغه» استاد جوادی آملی
💳خرید اینترنتی جلد اول:
https://ushort.ir/mi
💳خرید اینترنتی جلد دوم:
https://ushort.ir/mj
📞دفتر فروش آثار: 02537842461
🌐 Nashresra.ir
📱 @nashresra_ir
◀️ ارتباط با ما:
@nashresra_ir_admin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سخنرانی صریح یک از نخبگان در محضر رهبر انقلاب درباره مشکلات نخبگان! آیا مسئولین توجهی به وضعیت کشور دارند؟ عملکرد وحشتناک مسئولین یکی از عمده ترین عوامل ایجاد ناامیدی در میان مردم است! ⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane
فلسفه آفرینش، مقاله ای در باب سوالات ناظر به مساله آفرینش
تنوع پرسشهاي ناظر به علت آفرينش و پاسخ آنها | معرفت
http://marifat.nashriyat.ir/node/3398
@sarbakhshi ⭐️⭐️⭐️
❇️❇️ @esra_rasane