کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
■●حضرت آیت الله جوادی آملی مدظله العالی:●■(۲) #شهادت_در_راه_تهذیب_نفس ■اگر دانشمندی توان چيرگی بر د
■●آثارحضرت آیت الله جوادی آملی مدظله العالی:●■(۳)
#شهادت_در_راه_تهذیب_نفس
■غرض آن كه آن چه از پيامبر اكرم (صلی الله عليه و آله و سلم) رسيده است كه «إذا كان يوم القيامة يوزن دم الشهداء بمداد العلماء فيرجّح مداد العلماء علي دم الشهداء»[۱]، ناظر به آن است كه انديشمندان بكوشند كه #اولاً، معارف الهی را به خوبی فرا گيرند؛ #ثانياً، مطالب آموخته آن ها قابل ضبط و نگارش باشد؛ #ثالثاً، مطالب #صالح نگارش را مرقوم دارند؛
■ #رابعاً، سنّت و سيرت آنان در قلم و رقم زدن در مسير جهاد با اهريمن #درون و #بيرون باشد؛ #خامساً؛ روح حماسه و استقلال طلبی و نفی هر گونه سلطهگرز و سلطهپذيری از آثار قلمی آنان محسوب گردد تا رزمندگان دو جبهه جهاد اكبر و اصغر را در كنار مائده الهی و آثار بجا مانده از خويش، به خوبی بپرورانند و نظام اسلامی را مستقرّ كنند.
■نمونه بارز آن چه گذشت، زندگی پربار و عمر پربركت امام راحل(قدّسسرّه) است كه هم از #علم نافع برخوردار بود، هم امّت اسلامی را به فراگيری علوم نافع فرا ميخواند، هم آثار بَنان و بَيان ايشان در تحميس و تشجيع و ترغيب به برقراری نظام #قسط و #عدل و #تهديم هرگونه بنيان سلطهطلبی، سهم مُؤثّر ميداشت و خلف صالح و صادق ايشان مقام معظّم رهبری نيز همان راه را ادامه ميدهند، و تداوم آن سنّت حسنه را از خداوند مسئلت می نمايند.
■●سروش هدايت جلد۱ -صفحه۷۰●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○بحث روايتى سوره توحید○□
#تفسیرالمیزان
□در #كافى به سند خود از محمد بن مسلم از امام #صادق (عليه السلام) روايت كرده كه فرمود:
#يهوديان از #رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) پرسيدند:
مشخصات و #حسب و #نسب پروردگارت را براى ما بيان كن. آن جناب تا #سه روز پاسخ نداد، تا آنكه #سوره (قل هو الله احد) نازل شد.
□ #مؤلف: و در كتاب #احتجاج از امام #عسكرى (عليه السلام) روايت آورده كه فرمود:
#سؤال كننده #عبدالله بن صورياى يهودى بوده، و در بعضى روايات اهل #سنت آمده كه #سائل عبدالله بن سلام بوده، و اين سؤال را در #مكه كرد، و بعد از شنيدن پاسخ #ايمان آورد، ولى ايمان خود را #پنهان مى داشت، و در بعضى ديگر آمده #جمعيتى از #يهود بودند كه اين سؤال را از آن جناب كردند، و در روايات بسيارى از طرق اهل #سنت آمده كه اصلا سؤال از ناحيه يهوديان #نبوده، بلكه از ناحيه #مشركين_مكه بوده، و به هر حال هر چه بوده #مراد از حسب و نسب، #صفات و #مشخصات خداى تعالى است.(۱)
@mohamad_hosein_tabatabaei
کیش مهر (درمحضر علامه طباطبایی)
□○بحث روايتى سوره توحید○□ #تفسیرالمیزان □در #كافى به سند خود از محمد بن مسلم از امام #صادق (عليه ا
□○بحث روايتى سوره توحید○□
#تفسیرالمیزان
□و در كتاب #معانى به سند خود از #اصبغ بن نباته از #على (عليه السلام) روايت آورده كه در ضمن #حديثى فرمود: #نسبت خداى عزوجل همان #سوره (قل هو الله...) است و در كتاب #علل به سند خود از امام #صادق (عليه السلام) روايت كرده كه در حديث #معراج فرمود:
خداى تعالى به آن جناب - يعنى به #رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) - فرمود:
(قل هو الله احد) را همانطور كه نازل شده بخوان، كه اين سوره #نسبت و #معرف من است.
□ #مؤلف: و نيز به سند خود از #موسى بن جعفر روايتى در #معناى اين روايت آورده.
و در #الدر المنثور است كه #ابو_عبيد در كتاب #فضائل خود از ابن عباس از رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) روايت كرده كه فرمود:
سوره (قل هو الله احد) #ثلث قرآن است.(۲)
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●انسان كامل حجّت خداوند●□
□پنجمين ديدگاهی كه در جهان بينی عرفانی از آن به حضرت مهدی ارواحنافداه توجّه شده، اين است كه #انسان_كامل حجّت الهی در عالم و شاخص در سلوك الی الله است؛ بدين معنا كه معيار سير الی الله وجود انسان كامل است.
□در صلوات شعبانيه آمده است: اللهم صلّ علی محمّد و ال محمّدٍ الفُلك الجاريه و اللّجج الغامره يأمَنُ من رَكِبها و يغرُقُ من ترَكها. المُتقدّمُ لهم مارق و المتأخِّر عنهم زاهق و الازم لهم لاحق.
خداوندا! بر محمّد وال محمّد درود فرست، آنان كه كشتی روان در موج های دريا هستند كه هركس بر آن سوار شود ايمن و آسوده خواهد بود و هركس سوار آن نشود غرق خواهد شد. هركه بر ايشان پيشي گيرد از دين خارج گشته و هركه از آنان عقب ماند و از ايشان تبعيّت نكند هلاك شود و كسی كه پيوسته همراه آنان باشد به مقصد خواهد رسيد.
□بنابراين #انسان_كامل حجّت خدا و راهبر سير الی الله است و بدون وجودحجّت خدا هيچ سالكی نمی تواند به مقصد برسد؛ زيرا شاخص و صراط رسيدن به مقصد، حجّت خداست.
□چنانكه اميرالمؤمنين عليه السّلام فرمودند: انا الصّراط المستقيم: من صراط مستقيم هستم. او راه است و بدون راه نمی شود به مقصد رسيد.
□همچنين آن حضرت می فرمايند:
لَا تَخْلُو الْأَرْضُ مِنْ قَائِمٍ لِلَّهِ بِحُجَّةٍ ، إِمَّا ظَاهِراً مَشْهُوراً ، و إِمَّا خَائِفاً مَغْمُوراً ، لِئَلَّا تَبْطُلَ حُجَجُ اللَّهِ و بَيِّنَاتُهُ و كم ذا و اين اولءك؟ اولءك و الله الأقلّون عدداً والأعظمون عندالله قدراً و يَحفَظُ الله بهم حُجَجَه وبَيّناته: زمين از وجود كسی كه حجّت برپای خداست، خواه پديدار و شناخته باشد و خواه ترسان و پنهان از ديده ها، خالی نخواهد ماند؛ تا حجج و بيّنات الهی باطل نشود و نشانه هايش ازميان نرود و اينكه تعداد ايشان چقدر هست و در كجا هستند، به خداسوگند تعدادشان اندك؛ ولی نزدخدا بزرگ مقدارند؛ و خدا به وسيله آنان حجّت ها ونشانه های خود را نگاه می دارد.
□در زيارت امام عصر ارواحنافداه خطاب به ايشان عرض می كنيم: السّلام عليك يا نورَالله الّذی لا يُطفی. السّلام عليك يا حجّه الله الّتی لا تُخفی. السّلام عليك يا حجّه الله من فی الارض و السّماء ، سلام بر تو ای نور خدا كه خاموش نمی شود. سلام بر تو ای حجّت خدا كه پنهان نمی ماند. سلام بر تو ای حجّت خدا بر هركس كه در زمين و آسمان است. امام زمان ارواحنافداه حجّت خداست و زمين از حجّت خدا خالی نمی ماند.
■● #جان_جهان، صفحه ٧٩ و ٨٠●■
@mohamad_hosein_tabatabaei
□مفهوم ناب عبادت از دیدگاه علامه طباطبایی□
□ #واله مرحله اى است كه
در آن بنده عابد ديگر در حوائجش به #معبود مراجعه نمى كند، و كارى به ولايت خاص و عام او ندارد، چون عبادت :
□ناشى از #اخلاص درونى است،
نه طبيعت مادی.
#یاعلی
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
آیات 242-228 بقره قسمت هشتم
بخش پنجم
● هويت زن در اسلام
و اما هويت زن در اسلام : اسلام بيان مى كند كه زن نيز مانند مرد انسان است ، و هر انسانى چه مرد و چه زن فردى است از انسان كه در ماده و عنصر پيدايش او دو نفر انسان نر و ماده شركت و دخالت داشته اند، و هيچ يك از اين دو نفر بر ديگرى برترى ندارد، مگر به تقوا، همچنان كه كتاب آسمانى خود مى فرمايد: ((يا ايها الناس انا خلقناكم من ذكر و انثى ، و جعلناكم شعوبا و قبائل لتعارفوا، ان اكرمكم عند الله اتقيكم )).
بطورى كه ملاحظه مى كنيد قرآن كريم هر انسانى را موجودى گرفته شده و تأليف يافته از دو نفر انسان نر و ماده مى داند، كه هر دو بطور متساوى ماده وجود و تكون او هستند، و انسان پديد آمده (چه مرد باشد و چه زن ) مجموع ماده اى است كه از آن دو فرد گرفته شده است .
قرآن كريم در معرفى زن مانند آن شاعر نفرمود: ((و انما امهات الناس اوعية ))، و مانند آن ديگرى نفرمود:
بنونا بنوا ابناءنا و بناتنا
بنوهن ابناء الرجال الاباعد
بلكه هر فرد از انسان (چه دختر و چه پسر) را مخلوقى تأليف يافته از زن و مرد معرفى كرد، در نتيجه تمامى افراد بشر امثال يكديگرند، و بيانى تمام تر و رساتر از اين بيان نيست ، و بعد از بيان اين عدم تفاوت ، تنها ملاك برترى را تقوا قرار داد.
از نظر اسلام مرد و زن از نظر خلقت برابرند
و نيز در جاى ديگر فرمود: ((انى لا اضيع عمل عامل منكم من ذكر او انثى ، بعضكم من بعض ))، در اين آيه تصريح فرموده كه كوشش و عمل هيچكس نزد خدا ضايع نمى شود، و اين معنا را تعليل كرده به اينكه چون بعضى از بعض ديگر هستيد،
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 407
و صريحا نتيجه آيه قبلى كه مى فرمود: ((انا خلقناكم من ذكر و انثى ...)) را بيان مى كند، و آن اين است كه مرد و زن هر دو از يك نوع هستند، و هيچ فرقى در اصل خلقت و بنياد وجود ندارند.
آنگاه همين معنا را هم توضيح مى دهد به اينكه عمل هيچ يك از اين دو صنف نزد خدا ضايع و باطل نمى شود، و عمل كسى به ديگرى عايد نمى گردد، مگر اينكه خود شخص عمل خود را باطل كند. و به بانگ بلند اعلام مى دارد: ((كل نفس بما كسبت رهينه ))، نه مثل مردم قبل از اسلام كه مى گفتند: ((گناه زنان به عهده خود آنان و عمل نيك شاءن و منافع وجودشان مال مردان است !)) و ما انشاء الله به زودى توضيح بيشترى در اين باره خواهيم داد.
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□بیان آیه (۴) سوره توحید در تفسیرالمیزان□
□و از جمله #سخنانى كه در باره اين آيه (۴) گفته شده، اين است كه #مراد از كفو، #همسر است، چون همسر هر كسى #كفو او است. و بنابه اين گفتار آيه شريفه همان را #افاده مى كند كه آيه (۳) سوره جن (تعالى جد ربنا ما اتخذ صاحبه).(بلند است مقام با عظمت پروردگار ما و او هرگز برای خود همسر (و فرزندی) انتخاب نکرده) افاده مى كند. و ليكن اين حرف #صحيح #نیست.
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●از آمریکا و آل سعود انتقام خواهیم گرفت●□
#امام_خمینی (ره):
□●ان شاءالله ما اندوه دلمان را در وقت مناسب با انتقام از آمریکا و آل سعود برطرف خواهیم ساخت. داغ حسرت حلاوت این جنایت بزرگ را بر دلشان خواهیم نهاد با برپایی جشن پیروزی حق بر جنود کفر و نفاق و آزادی کعبه از دست نااهلان و نامحرمان به مسجدالحرام وارد خواهیم شد.
□●صحیفه نور جلد ۲۰ صفحه ۲۲۸
مورخ: ۱۳۶۷/۰۴/۲۹●□
□●به مناسبت سالروز تخریب قبور ائمه بقیع علیه السلام●□
@mohamad_hosein_tabatabaei
□●شرح غزل «در هوایت بی قرارم روز و شب»●□
□این غزل کاملا از عشق سرشار است؛ مستی و انتظار و طلب وصال و بیان حال عاشق را در فراق، در خود جمع کرده است.
□«در هوایت»؛ یعنی در عشق و تمنایت. خطابش به معشوق است که همواره درباره آن سخن گفته ایم. می گوید: در آرزوی وصالت، شب و روز بی قرارم. معلوم است که تمنای وصال و در هوای معشوق بودن، قراری برای انسان باقی نمی گذارد و انسان، در این صورت همیشه بی قرار است. وقتی در چنین شرایطی هستم و چنین آرزویی دارم: سر ز پایت برندارم روز و شب؛ سرم را به پایت میگذارم.
□سَر انسان، عالی ترین و مرتفع ترین جای اوست و پای معشوق، پایین ترین نقطه وجودی وی است. وقتی میگوییم: سر ز پایت برندارم روز و شب، نظر ما به این است که من سرم را که بالاترین نقطه هستی من است، در پای تو که پایین ترین نقطه هستی توست، قرار میدهم. و از این نکته این بیت، می توان یک مطلب فلسفی هم استخراج کرد و آن است که: وقتی آرزوی وصال معشوق را داریم و می خواهیم به معشوق برسیم، منتهای آرزوی ما، دست یافتن به پایین ترین مرتبه وجودی معشوق است. و در نهایت، معشوق را می خواهیم.
#دکتر_ابراهیمی_دینانی
@mohamad_hosein_tabatabaei
□استاد فاطمی نيا□
□حضرت موسی بن جعفر علیه السلام میفرمایند:
" دل مومن، از کعبه بالاتر است"
هردلی که حامل محبت امیرالمومنین علیه السلام است، حرمتش از کعبه بالاتراست!
□پس ماکه درمملکت شیعی زندگی میکنیم ، ازچپ وراست دراطراف ما کعبه است! خیلی باید مراقب باشیم دل های اینان را نشکنیم! آبروی مومنین را نبریم ؛ خدای نکرده دل شکستن باعث ظلمت و بیچارگی انسان میشود. با این کارها انسان عاقبت بخیر نمیشود.
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○" عید فرخنده "○□
○رمضان رفت و رهی دور گرفت اندر بر
○خنک آن کو رمضان را به سزا برد به سر
○رمضان گر بشد از راه فراز آمد عید
○عید فرخنده ز ماه رمضان فرخ تر
#فرخی
□در پایان ماه فرخنده رمضان
که ضیافتی از مائده های آسمانی و زمینی است
شایسته است که
از خوان کرامت عمر خیام،
شاعر قدسی و پاکیزه خوی
و رند سرافراز و بلند پرواز نیشابور
که از بلندی چون ستاره صبح
بر همه جهانیان هویداست
مائده ای بر سفره افطار پاکان روزه دار بنهیم
که هم شهد و هم شراب است
و هم حکمت و هم کتاب برای اصحاب معنا:
□تدین لی الدنیا بل السبغة العلی
بل الافق الاعلی اذا جاش خاطری
اصوم عن الفحشاء جهرا و خفیه
عفافا و افطاری بتقدیس فاطری
□هر زمان که کبوتر همت من اوج گیرد
تمامی دنیای دون
بلکه هفت آسمان و هفت گردون
بلکه افق اعلای کمال
همه در پیش روی من سر می نهند
من به خاطر نزاهت و پاکیزگی روزه می گیرم
از هر کار زشت چه آشکار و چه پنهان
و افطار می کنم
با تقدیس و تسبیح آفریدگار خویش
#از_اشعار_عربی_خیام
گر فوت شد سحور چه نقصان صبوح هست
از می کنند روزه گشا طالبان یار
#حافظ
□ترجمه و توضیح: حسین الهی قمشه ای□
@mohamad_hosein_tabatabaei
☑️شادی روح علامه طباطبایی(ره) #صلوات
@mohamad_hosein_tabatabaei
آیات 242-228 بقره قسمت هشتم
بخش ششم
● ملاك برترى از نظر اسلام تقوى و پرهيزگارى است
پس وقتى به حكم اين آيات ، عمل هر يك از دو جنس مرد و زن (چه خوبش و چه بدش ) به حساب خود او نوشته مى شود، و هيچ مزيتى جز با تقوا براى كسى نيست ، و با در نظر داشتن اينكه يكى از مراحل تقوا، اخلاق فاضله (چون ايمان با درجات مختلفش و چون عمل نافع و عقل محكم و پخته و اخلاق خوب و صبر و حلم ) است ، پس يك زنى كه درجه اى از درجات بالاى ايمان را دارد، و يا سرشار از علم است ، و يا عقلى پخته و وزين دارد، و يا سهم بيشترى از فضائل اخلاقى را دارا مى باشد، چنين زنى در اسلام ذاتا گرامى تر و از حيث درجه بلندتر از مردى است كه هم طراز او نيست ، حال آن مرد هر كه مى خواهد باشد، پس هيچ كرامت و مزيتى نيست ، مگر تنها به تقوا و فضيلت .
و در معناى آيه قبلى بلكه روشن تر از آن آيه زير است ، كه مى فرمايد: ((من عمل صالحا من ذكر او انثى و هو مؤمن فلنحيينه حيوة طيبة ، و لنجزينهم اجره باحسن ما كانوا يعملون )).
و نيز آيه زير است كه مى فرمايد: ((و من عمل صالحا من ذكر او انثى و هو مؤمن فاولئك يدخلون الجنه ، يرزقون فيها بغيرحساب )).
ترجمه تفسير الميزان جلد 2 صفحه 408
و نيز آيه زير است كه مى فرمايد: ((و من يعمل من الصالحات من ذكر او انثى و هو مؤمن فاولئك يدخلون الجنة ، و لا يظلمون نقيرا))
#تفسیر_المیزان
#سوره_بقره
#علامه_طباطبایی_ره
🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸🔷🔹🔶🔸
🔹💠کانال کیش,مهر💠🔹
🔺درمحضرعلامه طباطبایی ره🔺
▶️: https://telegram.me/mohamad_hosein_tabatabaei
□بحث روایتی سوره توحید□
#تفسیرالمیزان
□ #مؤلف: روايات از طرق اهل #سنت در اين #معنا بسيار زياد است، و آن را از عده اى از #صحابه از قبيل #ابن عباس و #ابى الدرداء، #ابن عمر، #جابر، #ابن مسعود، #ابى سعيد خدرى، #معاذ بن انس، #ابى ايوب، #ابى امامه، و غير نامبردگان از #رسول خدا (صلى الله عليه و آله و سلم) روايت كرده اند، و نيز در عده اى از روايات وارده از امامان #اهل_بيت (عليهم السلام) آمده، و #مفسرين در توجيه آن #وجوهى مختلف ذكر كرده اند، كه #معتدل ترين آن اين است كه تمامى معارف قرآنى به #سه اصل بر مى گردد، #توحيد و #نبوت و #معاد، و سوره مورد بحث از اين سه اصل #يك اصل را #متعرض شده، از اول تا به آخرش درباره آن سخن گفته، و آن اصل #توحيد است.(۱)
@mohamad_hosein_tabatabaei
□○حضرت آیتالله بهجت قدسسره○□
□اگر #قانع باشیم، چرا دینفروشی کنیم؟! در روایت است که: «عَزَّ مَنْ قَنَعَ؛ هر کس قناعت پیشه کند، همواره سرافراز و عزیز خواهد بود».
□اگر نان خالی هم داشته باشیم و قانع باشیم، دیگر محتاج به مال حرام نخواهیم بود، و چهبسا با نان خالی سالمتر هم باشیم!
□○در محضر بهجت، ج۳، ص۱۶۴○□
@mohamad_hosein_tabatabaei
■مهجورى از آن است كه من از او دورم■
■روزى ماهيان نزد بزرگشان گرد آمدند و گفتند: اى فلانى !ما قصد داريم به دريايى كه از آن موجوديم و بدون آن معدوم هستيم ، برويم .
پس ابتدا بايد به ما بياموزى كه دريا كدام جهت است و راهش از كدام سوى است . تا آن را دريابيم ؛ به سويش روان شويم ؛ زيرا مدت هاست كه نام آن را مى شنويم ، ولى بدان علمى نداريم و نه مكان آن را دانيم و نه جهتش را.
■بزرگ ماهيان گفت : اى دوستان و اى برادران ! اين سخن در شان شما و امثال شما نيست ، چه دريا بزرگ تر از آن است كه كسى بتواند به آن رسد و اين كار نه از عهده شما ممكن و نه در مقام شماست و او از شما غايب نيست و شما نيز از او پنهان نيستيد. او از خودتان به شما نزديك تر است .
■چون سخن او شنيدند برخاستند كه او را بكشند. او گفت : به چه گناهى مرا مستحق مرگ مى دانيد؟
گفتند: تو مى گويى آن دريايى كه در جستجوى آنيم ، چيزى است كه ما در آن هستيم ؛ در حالى كه ما فقط در آبيم ، آب كجا و دريا كجا! تو بر آنى كه با سخنانت ما را گمراه سازى
■بزرگ ماهيان گفت : به خدا سوگند، اين گونه نيست كه مى پنداريد، من جز به حقيقت سخن نگفتم ، چه دريا و آب در حقيقت يك چيز هستند و اصلا ميانشان فرقى نيست . به آن ، به حسب حقيقت و وجودش آب گويند و به حسب كمالات و خصوصيات و انبساط و انتشار تمام بر مظاهر، و دريا به جهت اب.
در اين هنگام بعضى از ماهيان حقيقت را دريافتند و ساكت شدند و بعضى ديگر انكار كرده ، از او رويگردان شدند و تنهايش گذاشتند
■●رساله لقاء الله ، ص۶۵
علامه حسن زاده ی آملی●■
@mohamad_hosein_tabatabaei