🚩🚩 #عاشورا، قیام برای #اصلاح_امت اسلامی ونه فقط تغيير #حاكم
💠 #امام_حسین(ع) انسانی خشن نبود، بلکه در برابر #خشونتی_تحمیلی از سوی دیگران ایستادگی کرد.
امام حسین(ع) صرفاً یک فرد انقلابی نبود که در پی ساقط کردن یک فرد باشد، بلکه آن حضرت در پی از بردن وضعیت موجود بود و این فرد نیز بخشی از این همین واقعیت است.
این همان چیزی است که ما باید آن را درک کنیم، حتی اگر [این فرد] در مراکز حساس سیاسی حضور داشته باشد.
وقتی که مردم ضد فردی #طاغوتمنش و ستمگر و مستکبر شورش میکنند، عین همین حقیقت وجود دارد.
⭕زیرا برخی تصورشان این است که اگر فردی ساقط شد، مشکل حل میشود. ولی ما باید متوجه باشیم شخص حاکم نیز برخاسته از #ذهنیتهای_موجود در جامعه است.
همین ذهنیتها هستند که چنین فردی را به حاکمیت میرسانند، او را مورد پذیرش قرار میدهند و از او حمایت به عمل میآورند.
👈ما این را در تاریخ معاصر خود نیز میبینیم. اشخاص توسط #انقلابها و کودتاها ساقط شدند، اما دیدیم که مشکل حل نشد.
زیرا نهاد و نظامها و اصولی وجود دارند که میتوانند دوباره همین راه را در پیش بگیرند. از این رو برای اینکه بتوانی موقعیت افراد و میزان تأثیرگذاری آنها را بر صحنه مورد تجزیه و تحلیل قرار دهی باید خود صحنه را بررسی کنی. تنها در این صورت است که مشکل با همه ابعاد آن درمان خواهد شد.
ولی مشکل ما این است که ما شرقیها، نمیگویم فقط اعراب، چشممان فقط به #قهرمان است نه قهرمانی.
ما فقط افراد را میبینیم نه عناصر شخصیت و توانمندی او را.
با توجه به همین واقعیت هاست که باید بپرسیم: وقتی که سخنان امام حسین(ع) را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم، باید چگونه آنها را به تصویر بکشیم؟
🔴چگونگي #انحراف_امت و #حاكم در سخن امام حسین(ع)
امام حسین(ع) نقاط منفی موجود در شخصیت حاکم را از نگرش اسلامی مورد توجه قرار میدهد. آن حضرت از ویژگیهای شخصی حاکم سخن نمیگوید، بلکه از ویژگیهای خطی که این فرد تجسم آن میباشد، سخن میگوید.
#امام_حسین(ع) میفرماید: «مَنْ رَأى سُلْطاناً جائِراً مُسْتَحِلا لِحُرُمِ الله ناکِثاً لِعَهْدِالله، مُخالِفاً لِسُنةِ رَسُولِ اللهِ یَعْمَلُ فِى عِبادِاللهِ بِالِاثْمِ وَ الْعُدْوانِ.»
ایشان در این فراز از سخنان خویش، روی نقاط منفی کسی که با استفاده از رابطههایی که میان او و مردم وجود دارد، خود را به عنوان رهبر بر جامعه اسلامی تحمیل کرده است، تأکید مینماید. «فَلَمْ یُغَیِّر عَلَیْهِ بِفِعْل وَ لاقَوْل کانَ حَقَّاً عَلَى اللهِ اَنْ یُدْخِلَهُ مُدْخَلَهُ.»
وقتی که امام حسین(ع) از #انحراف سخن میگوید، از یک واقعیت سخن میگوید، از یک نظام و دستگاههای آن سخن میگوید. از کسانی سخن میگوید که برای تحمیل این نظام فعالیت میکنند.
🔸«اَلا وَ اِنَّ هؤلاءِ قَدْ لَزِمُوا طاعَةَ الْشَیْطانِ وَ تَرَکُوا طاعَةَ الْرحْمنِ وَ اَظْهَرُوا الْفَسادَ وَ عَطَّلُوا الْحُدُودَ وَ اسْتَأثَرُوا بِالْفَىْءِ وَ اَحَلُّوا حَرامَ اللهِ وَ حَرَّمُوا حَلالَهُ وَ اَنَا اَحَقُّ مَنْ غَیَّرَ.»
👈👈 او از کسی سخن میگوید که در رفتار و حکومتداری، عملکرد نامناسبی دارد. سپس از جامعهای سخن میگوید که با این فرد هماهنگی دارد تا جامعه اسلامی به جامعهای غیر اسلامی تبدیل شود.
📌 آن حضرت خود را فردی معرفی میکند که آمده است تا این وضعیت را تغییر دهد.
منظور او فقط تغییر فرد نیست، بلکه آماده است تا خطی را که این شخص نماد آن است و نظامی را که این جامعه، جامعه همنوا با این فرد و این نظام، تجسم آن میباشد، تغییر دهد.
👌👌از خلال این گفتار چنین میتوان درک کرد که وقتی با #طاغوت مواجه میشویم، نباید در خود این فرد غرق شویم و تأثیراتی را که فرد بر جامعه دارد و گروههایی را که از این فرد حمایت به عمل میآورند و جامعهای را که میرود تا در کام این فرد سقوط نماید، در نظر نگیریم. باید این مسأله را در قیام #امام_حسین(ع) بررسی کنیم.
↩️و از آن برای مقابله با ظلم و انحراف، آگاهی سیاسی کسب کنیم.
↩️باید برای #رأس و #قاعده هرم برنامه ریزی کنیم،
نه اینکه برای رأس برنامه داشته باشیم، ولی قاعده را فراموش کنیم.
زیرا اگر چنین کنیم، باز هم رأس دیگری از این قاعده سر بلند خواهد کرد.
🖋 علامه سید محمد حسین فضل الله
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_یوسف آیات 15 تا 22
📄#صفحـہ_237
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_237
❇️#حوادث دو چهره دارد: بلا و سختی، #صبر و زيبائی
💠وَ جاؤُ عَلی قَمِيصِهِ بِدَمٍ كَذِبٍ قالَ بَلْ سَوَّلَتْ لَكُمْ أَنْفُسُكُمْ أَمْراً فَصَبْرٌ جَمِيلٌ وَ اللَّهُ الْمُسْتَعانُ عَلی ما تَصِفُونَ (۱۸/یوسف)
🌱و پيراهن يوسف را آغشته به خونی دروغين (نزد پدر) آوردند. (پدر) گفت:
چنين نيست، (كه يوسف را گرگ دريده باشد)، بلكه نفسِتان كاری (بد) را برای شما آراسته است. پس صبری جميل و نيكو لازم است و خدا را بر آنچه (از فراق يوسف) میگوييد، به استعانت میطلبم.
🔷✨منظور از «کذب» مکذوب فیه است یعنى خونى که در آن دروغ جعل کرده بودند، مراد از «امرا» کار مجهول یا کار بزرگى است «فصبر» ظاهرا مبتدا و خبر آن محذوف است مثل «اولى» یعنى «فصبر جمیل اولى» مى شود خبر مبتداى محذوف باشد مانند «فشأنى صبر جمیل» و در این ماجرا که نقل مى کنید از خدا یارى مى جویم یعنى: یوسف را گرگ نخورده است، بلکه باطن و حسد شما جنایت بزرگى را بر شما خوب وا نموده است، صبر خوب براى من بهتر است و از خدا یارى مى خواهم ناگفته نماند در اینجا چند مطلب هست.
🔹اول آنکه: یعقوب این نقشه را ظاهرا از اینکه دید پیراهن یوسف پاره نشده دانسته است که اگر گرگ او را خورده بود پیراهنش را پاره مى کرد، از امام باقر علیه السّلام منقول است: بزغاله اى را بر روى پیراهن یوسف ذبح کردند، از امام صادق علیه السّلام نقل شده: چون پیراهن یوسف را براى یعقوب آوردند گفت: خدایا چه گرگ مهربانى بوده که پیراهن یوسف را پاره نکرده است دوم: به نظر مى آید این گفتۀ ضمیر یعقوب بوده نه اینکه رو در رو به آنها چنین گفته باشد و گرنه ناراحتى بیش از حد مى شد و اللّٰه العالم سوم: در حدیثى از رسول خدا صلّى اللّٰه علیه و آله و سلّم نقل شده: صبر جمیل آنست که در آن به خلق شکایت نشود: «الصبر الجمیل الذى لا شکوى فیه للخلق»
📚تفسیر احسن الحدیث
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_237
❇️وجود #علم و #حكمت در كنار يكديگر، بسيار ارزشمند و كارساز است
💠وَ لَمَّا بَلَغَ أَشُدَّهُ آتَيْناهُ حُكْماً وَ عِلْماً وَ كَذلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ (۲۲/یوسف)
🌱و چون (يوسف) به رشد و قوّت خود رسيد به او حُكم (نبوّت يا حكمت) و علم داديم و ما اينگونه نيكوكاران را پاداش میدهيم.
🔹علم وحكمت، ظرفيّت وآمادگی میخواهد. «بَلَغَ أَشُدَّهُ»
🔹ترفيعات الهی بدون فوت زمان و در وقت خود صورت میگيرد. لَمَّا بَلَغَ ... آتَيْناهُ
🔹حكمت، غير از علم است. (علم، دانش است، ولی حكمت، بينش و بصيرتی است كه انسان را به حقّ میرساند) «آتَيْناهُ حُكْماً وَ عِلْماً»
🔹علوم انبيا، اكتسابی نيست. «آتَيْناهُ حُكْماً وَ عِلْماً»
🔹وجود علم و حكمت در كنار يكديگر، بسيار ارزشمند و كارساز است. «حُكْماً وَ عِلْماً»
🔹دليلِ عزل و نصبها را برای مردم بيان كنيد. آتَيْناهُ حُكْماً ... كَذلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ
🔹بايد احسان كنيم تا لايق دريافت پاداش خاصّ الهی باشيم. «نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ»
🔹نيكوكاران، در همين دنيا نيز كامياب میشوند. «كَذلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ»
🔹هر كس كه توان علمی و جسمی داشته باشد، مشمول لطف الهی نمیشود، بلكه محسن بودن نيز لازم است. «نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
May 11
♻️♻️♻️ #قرآنفهمیبرایهمه : تدبر در سوره های قرآن به ترتيب نزول
6⃣3⃣ تدبر در سوره #هود
🔹تفسیر سوره هود از عبدالعلی بازرگان
هود : ۳۱
وَلَا أَقُولُ لَكُمْ عِندِي خَزَائِنُ اللَّهِ وَلَا أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلَا أَقُولُ إِنِّي مَلَكٌ وَلَا أَقُولُ لِلَّذِينَ تَزْدَرِي أَعْيُنُكُمْ لَن يُؤْتِيَهُمُ اللَّهُ خَيْرًا اللَّهُ أَعْلَمُ بِمَا فِي أَنفُسِهِمْ إِنِّي إِذًا لَّـمِنَ الظَّالِـمِينَ
و به شما نميگويم که گنجينههاي خدا نزد من است [=وعده مال و ثروت دنيائي نميدهم] ادّعاي علم غيب هم ندارم و نميگويم که فرشتهام، و [نيز] به کساني که در چشم شما حقير ميآيند، ۳۳
نميگويم که خدا هرگز خيري نصيبشان نخواهد کرد! خدا به آنچه در نفسشان است [=به نيّات آنها؛ از من و شما] آگاهتر است. در آن صورت [اگر چنين گويم] مسلماً از ستمگران خواهم بود.
__
۳۳- «تَزْدَرِي»از ريشة «زَرَي»، عيب گرفتن و حقير شمردن کسي يا چيزي است. اين کلمه يک بار در قرآن آمده است. امام علي(ع) نيز در نهج البلاغه [خطبه ۱۷۴] از خود راضي نبودن و انتقاد به خود را با همين کلمه بيان کرده است: «إن المؤمن لا يمسي و لا يصبح إلّا و نفسه ظنون عنده فلا يزال زارياً عليها و مستزيداً لها» نفس مؤمن هميشه مورد سوء ظن اوست، دائماً بر او عيب ميگيرد و بيشتر از او طلب ميکند.
هود : ۳۲
قَالُوا يَانُوحُ قَدْ جَادَلْتَنَا فَأَكْثَرْتَ جِدَالَنَا فَأْتِنَا بِمَا تَعِدُنَا إِن كُنتَ مِنَ الصَّادِقِينَ
گفتند: اي نوح، با ما مجادله کردي و خيلي هم ادامه دادي ۳۴
[اما بدان گوش ما به اين حرفها بدهکار نيست] اگر راست ميگوئي آنچه را [از عذاب] بيم ميدهي بياور!
__
۳۴- معناي اصلي جدال، محکم کردن و تابيدن نخ و ريسمان است و در مجادله ميان انسانها، گوئي طرفين با بحث و گفتگوي خصمانه تلاش ميکنند گِره اعتقادات خود را محکمتر و پيوستگي نظريات طرف مقابل را سُستتر کنند و به اين وسيله همچون دو کُشتيگير، ديگري را مغلوب نمايند. اين واژه ۲۸ بار در قرآن آمده است و اين از ويژگيهاي آدمي است که نه تنها از جسم و جان و موجوديت خود، بلکه از حيثيت و آبرو و آرمان، حتي باطل خويش هم به سختي دفاع ميکند. قوم نوح نصايح خيرخواهانه و محبتآميز او را به حساب مجادله و قصد سلطهجوئي او بر خود تلقي کردند و موضع مخالفت با او را در پيش گرفتند.
https://zaya.io/ldpig
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#زندگی_قرآنی
شماره 45
سوره #بقره صفحه_25
#اجابت_حتمی #خداخواهان
🔸 وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ "بقره/186"
🌱 و اگر بندگانم سراغ مرا از تو گرفتند [=از خود برتر آمده و مرا طلب كردند]، من كه مسلماً نزديكم [یعنی حجاب و دوري از خود آنهاست]. من دعاي دعاكننده را، آنگاه كه مرا [نه براي حاجات مادّي خود] بخواند اجابت ميكنم. پس بايد براي [نزديك شدن به] من [تشنه و] طالب اجابت باشند و بايد به من ايمان بياورند، باشد تا رشد يابند.
__
🍃🍃حرف «اذا» نشان ميدهد سراغ خدا گرفتن استثنايي است و اكثريت مردم خدا را براي رفع حاجات و دفع بلايا ميخوانند و در واقع او را براي خود ميخواهند، نه برعكس!
🍃🍃«قَرِيب» مبالغه «قُرب» است و نهايت نزديكي خدا به بندگان را، كه از رگِ گردن نزديكتر است، نشان ميدهد. اين نزديكي تا جايي است كه حتي گفته نشده: به آنها بگو من نزديكم، بلكه بيواسطه بيان شده است.
🌹 #تضمين_دعا تنها زماني است كه از خود و #حوائج خود برتر آمده و طالبِ خود خدا [اسماء نيكو و جمال و جلالش] باشيم. خواندن خدا البته در هر شرايطي و به هر نيتي شايسته است، اما آنچه تعهّدِ اجابت شده، برداشتن موانع و حجابهاست كه همان «من» و تمنيّات شخصي است. آنچنان كه فرمود: «مرا بخوانيد تا شما را اجابت كنم» [غافر 60 (40:60) ] و «خدا كسي است كه شخص درمانده را وقتي او را ميخواند اجابت ميكند» [نمل 62 (27:62) ].
🌹مانع ما براي رسيدن به حاجات خدايي، خودمان هستيم كه با دور شدن از خودخواهيها مانع از بين ميرود و به خواستههاي خدايي خود ميرسيم. به همين دليل دعاهاي به ظاهر غير ممکن پيامبران اجابت شده است.
✨ به تعبير مولوي در داستان تشنه و ديوار:🔻
سجده آمد كنـدن خشت لزب
موجب قُربي كه واسجد واقترب
تاكه اينديوارعاليگردن است
مانـع اين سر فـرود آوردن است
هركه تشنهتر بُوَد بر بانگ آب
او كلوخ زفتتر كند از حجاب
🌹منظور همين ايمان عادي نيست، بلكه ايمان به حقيقت توحيدي دعاست كه جز خدا چيزي خواندنی نیست.
📌برحسب موضوع، معناي رشد تفاوت ميکند؛ وقتي موضوع هدايت مطرح باشد، معناي رشد مقابل «غي» [بيراهه] ميباشد بقره/256 اعراف/146، وقتي سخن از سود و زيان در کار باشد، رشد معنائي متضاد «شرّ» جن/10يا ضرر جن /21پيدا ميکند. اين سومين هدف و برنامة زيربنايي رمضان است كه با خداخواهي [نه خواندن خدا براي حاجات مادّي خود] حاصل ميشود. به نسبت دور شدن از منيّتهاست كه به او نزديك ميشويم و رشد ميكنيم، وگرنه با خرج كردن خدا براي خود در جا ميزنيم.
📚تفسیر آقاے بازرگان
┄═❁🍃
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
⭕️خطر #مناسکِ #منهای_اخلاق و فضائل
📌◽️یکی از آسیب های مهم در نظام ديني ، تحریف و دستکاری در معانی واژه های ارزشی و وارونه جلوه دادن آنهاست که موجب پیامدهای ناگوار از جمله انحراف در مسیر انقلاب و نظام می شود ؛ چنانکه تحریف در معنا و مفهوم « متقی » ، « انقلابی » ، « #حزب_اللهی » و « عماریون » از همین قبیل می باشد.
امروز در میان مردم و مسئولان افراد بسیاری حضور دارند که واقعا متصف به این اوصاف ارزشی بوده و مایه افتخار برای همه هستند ؛ اما در کنار اینها با آدم هایی مواجه می شویم که از این واژه های مقدس و ارزشی تنها #ظواهر دینی مانند: ریش ، تسبیح ، انگشتر و اهتمام به نماز جمعه، جماعت ، روزه و حج را دارا هستند.
🔸در حالی که وقتی به متون آیات و روایات مراجعه می کنیم ، این امور تنها بخشی از اوصاف #متقین و حزب الله شمرده شده است و بعضی صفات مهم تری مانند: #صداقت ، صراحت ، متانت ، پاکدامنی، ادب، امانت داری ، احترام به هم نوع ، تکریم بزرگان ، عدالت محوری ، ظلم ستیزی هم وجود دارند که اگر فردی فاقد اینها باشد نمی توان او را انسان متقی ، انقلابی و حزب اللهی نامید.
📌نماز، روزه و حج به رابطه انسان با خدا و « حقوق الله » بر می گردد ، اما این امور با « #حقوق_الناس» ارتباط مستقیم دارد و اگر در مناسک سستی شود شاید خدای رحمان و رحیم از آن بگذرد، اما از حقوق مردم هرگز؛ مگر این که رضایتِ طرف جلب و ترمیم شود.
⭕امروز متاسفانه در سطح جامعه انقلابی ما بعضی افرادی را شاهد هستیم که فقط به همین #امور_ظاهری دلخوش کردند و حتی در اثر شدت عبادات ، پیشانی شان پینه بسته است ، اما به راحتی #دروغ می گویند ، دزدی ، #اختلاس و دغل بازی در میانشان شیوع دارد ، به دیگران #تهمت می زنند ، مرتب به فضای جامعه، آتش بد بینی، نفرت، تفرقه، خصومت و دو قطبی پمپاژ می کنند؛ به ظاهر عماریونی که هیچ شباهتی به « عمار علی » ندارند و اغلب بر خلاف توصیه های رهبری خودسرانه عمل می کنند.
◽️چرا که ما در تعلیم و تربیت جوانان تک بُعدی عمل کردیم و تنها به #مناسک آنها اهتمام ورزیدیم ، بدون این که به علم و #رشد_عقلی شان توجه کنیم
در نهایت آنها را آدم های متنسکِ خشک و دارای عقاید قوی، اما منهای منطق و اخلاق بار آوردیم.
در تعریف « #جاهل_متنسک » گویند : ظاهری زیبا و فریبنده دارد ولی باطنی تاریک و خالی از نور معرفت و فاقد فکر و اندیشه، سجده هایش به مثابه نوک کلاغیست بر زمین کوبیده شود.
🔸این که گفته می شود: « آدم هایی دارای اعتقادات قوی، اما فاقد علم و رشد عقلی خطرناکتر می باشند » سخن درستی است ، چون اولا: اینها ظاهر نگرند و از دین و مذهب فقط پوسته ی آن را می بینند و از هسته و حقیقت آن دو غافل می باشند؛ ثانیا: خیلی راحت از شیطنت های شیاطین فریب می خورند؛ ثالثا: چون زود بازی می خورند ، به قول شهید مطهری همیشه آلت فعل #فرصت_طلبان قرار می گیرند و تیری می شوند در کمان آنها و سیاهیِ لشکر در جبهه و جناح آنها.
📌در انتخابات اخیر ، بعضی از همین مناسکی ها ، دوقطبیِ ( علی و معاویه ) به راه انداختند و خودشان را به جای حق و رقیب را به جای باطل نشاندند، می گفتند: اگر به فلان کاندیدا رای بدهید در تأخیر ظهور حضرت حجت ( عج ) شریک خواهید شد ، با این گونه رفتارهای جاهلانه مردم را از انتخاب درست باز می داشتند و با خود همراه می کردند و یا در اذهان آنان شک و سردرگمی ایجاد می نمودند.
ای کاش به همین حد بسنده می شد اما وقتی به آنها القا می شود طرفِ مقابل در صف معاویه ، عمر سعد و یا عامل امپریالیزم جهانی است، بدون این که تحقیق کنند و از صحت و سقم آن بپرسند درصدد ترور شخصیت و یا حتی ترور فیزیکی وی بر می آیند .
◽️از جمله ویژه گی های اخلاقی اکثر جاهلان متنسک ، چون منطق ندارند پرخاشگری، #فحاشی، #اتهامزنی، خود خدا پنداری و #جهنمی تصور کردن دیگران است.
این پدیده خطرناک امروز یکی از آسیب ها و معضلات جدی به شمار می آید و همچون موریانه در سطح وسعی از داخل به ارکان نظام و جامعه رسوخ کرده است و پیش از آنکه به مرحله انفجار و بحران برسد چاره اندیشی اساسی لازم دارد؛ پس در کنار مناسک به #اخلاق و فضائل نیز باید اهتمام ورزید.
✍عبدالرحیم اباذری
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تفقه در دين
┏━━🌹💠🌹━━┓
🆔@quranpuyan
┗━━🌹💠🌹━━┛
#دعاهای_روزانه
💠اللَّهُمَّ اشْرَحَ بِكِتَابِكَ صَدْرِي
🌟خدایا به وسیله کتابت (قرآن)سینه ام را بگشای!
کانالِ قرآنپویان
تدبر در قرآن ،تعقل در شريعت
@quranpuyan
💠#تلاوت_روزانـہ یــڪ صفحـہ قرآטּ بـہ همراـہ ترجمـہ
📖#سوره_مبارڪه_یوسف آیات 23 تا 30
📄#صفحـہ_238
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحہ_238
❇️صاحبان قدرت معمولًا اگر مقصّر باشند، ديگران را #متّهم میكنند
💠وَ اسْتَبَقَا الْبابَ وَ قَدَّتْ قَمِيصَهُ مِنْ دُبُرٍ وَ أَلْفَيا سَيِّدَها لَدَی الْبابِ قالَتْ ما جَزاءُ مَنْ أَرادَ بِأَهْلِكَ سُوءاً إِلاَّ أَنْ يُسْجَنَ أَوْ عَذابٌ أَلِيمٌ (۲۵/یوسف)
🌱و هر دو بسوی در سبقت گرفتند و آن زن پيراهن او را از پشت دريد.
ناگهان شوهرش را نزد در يافتند. زن (برای انتقام از يوسف يا تبرئه خود با چهره حقّ به جانبی) گفت: كيفر كسی كه به همسرت قصد بد داشته جز زندان ويا شكنجه دردناك چيست؟
🔹گفتن «مَعاذَ اللَّـهِ» به تنهايی كفايت نمیكند، بايد از گناه فرار كرد. «اسْتَبَقَا»
🔹گاهی ظاهر عمل يكی است، ولی هدفها مختلف است. (يكی میدود تا به گناه آلوده نشود، ديگری میدود تا آلوده بكند.) «اسْتَبَقَا»
🔹هجرت و فرار از گناه، لازم است. «اسْتَبَقَا الْبابَ»
🔹بهانهی بسته بودن در برای تسليم شدن در برابر گناه كافی نيست، بايد به سوی درهای بسته حركت كرد شايد باز شود. «اسْتَبَقَا الْبابَ»
🔹مجرم معمولًا از خود جای پا باقی میگذارد. «قَدَّتْ قَمِيصَهُ مِنْ دُبُرٍ»
🔹گاه بايستی سرزده به منازل و محل كار سركشی كرد. «أَلْفَيا»
🔹گاهی شاكی، خود مُجرم است. قالَتْ ما جَزاءُ ...
🔹گنهكار برای تبرئه خود، از عواطف واحساسات بستگان خود استمداد میكند. «بِأَهْلِكَ»
🔹صاحبان قدرت معمولًا اگر مقصّر باشند، ديگران را متّهم میكنند. «مَنْ أَرادَ بِأَهْلِكَ سُوءاً»
🔹مجرم برای تبرئه خود، به ديگران اتهام میبندد. «أَرادَ بِأَهْلِكَ سُوءاً»
🔹چه بسا سخن حقّی كه از آن باطل طلب شود. (كيفر برای كسی كه سوء قصد به زن شوهردار دارد، حرف حقّی است، امّا چه فردی سوء قصد داشته بايد بررسی شود) «أَرادَ بِأَهْلِكَ سُوءاً إِلَّا أَنْ يُسْجَنَ»
🔹زليخا عاشق نبود، بلكه هوسباز بود؛ چرا كه عاشق حاضراست جانش را فدای معشوق كند، نه اين كه او را متهم و به زندان افكند. أَرادَ بِأَهْلِكَ سُوءاً ...
🔹زندان و زندانی نمودن مجرمان، سابقه تاريخی دارد. «يُسْجَنَ»
🔹اعلام كيفر، نشانهی قدرت همسر عزيز بود. «يُسْجَنَ أَوْ عَذابٌ أَلِيمٌ»
🔹عشق هوسآلود، گاهی عاشق را قاتل میكند. «أَنْ يُسْجَنَ أَوْ عَذابٌ أَلِيمٌ»
🔹زليخا دارای نفوذ در دستگاه حكومتی و خط دهنده بوده است. «إِلَّا أَنْ يُسْجَنَ أَوْ عَذابٌ أَلِيمٌ»
📚تفسیر نور
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan
#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحہ_238
❇️اخبار مربوط به #مسئولان و نزدیکانشان ، زود شايع میگردد، پس بايد مراقب رفتارهای خود باشند
💠وَ قالَ نِسْوَةٌ فِي الْمَدِينَةِ امْرَأَتُ الْعَزِيزِ تُراوِدُ فَتاها عَنْ نَفْسِهِ قَدْ شَغَفَها حُبًّا إِنَّا لَنَراها فِي ضَلالٍ مُبِينٍ (۳۰/یوسف)
🌱زنانی در شهر (زبان به ملامت گشودند و) گفتند: همسر عزيز با غلامش مراوده داشته و از او كام خواسته است. همانا يك غلام او را شيفته خود كرده است. به راستی ما او را در گمراهی آشكار میبينيم.
🔷✨توطئه دیگر همسر عزیز مصر هر چند مساله اظهار عشق همسر عزیز، با آن داستانى که گذشت یک مساله خصوصى بود که عزیز هم تاکید بر کتمانش داشت، اما از آنجا که اینگونه رازها نهفته نمى ماند، مخصوصا در قصر شاهان و صاحبان زر و زور، که دیوارهاى آنها گوشهاى شنوایى دارد، سرانجام این راز از درون قصر به بیرون افتاد، و چنان که قرآن گوید: گروهى از زنان شهر، این سخن را در میان خود گفتگو مى کردند و نشر مى دادند که همسر عزیز با غلامش سر و سرى پیدا کرده و او را به سوى خود دعوت مى کند ( وَ قٰالَ نِسْوَةٌ فِی اَلْمَدِینَةِ اِمْرَأَتُ اَلْعَزِیزِ تُرٰاوِدُ فَتٰاهٰا عَنْ نَفْسِهِ ) و آن چنان عشق غلام بر او چیره شده که اعماق قلبش را تسخیر کرده است ( قَدْ شَغَفَهٰا حُبًّا ) و سپس او را با این جمله مورد سرزنش قرار دادند ما او را در گمراهى آشکار مى بینیم ! ( إِنّٰا لَنَرٰاهٰا فِی ضَلاٰلٍ مُبِینٍ )
🔷✨روشن است آنها که این سخن را مى گفتند، زنان اشرافى مصر بودند که اخبار قصرهاى پر از فساد فرعونیان و مستکبرین براى آنها جالب بود و همواره در جستجوى آن بودند این دسته از زنان اشرافى که در هوسرانى چیزى از همسر عزیز کم نداشتند، چون دستشان به یوسف نرسیده بود به اصطلاح جانماز آب مى کشیدند و همسر عزیز را به خاطر این عشق در گمراهى آشکار مى دیدند! حتى بعضى از مفسران احتمال داده اند، که پخش این راز بوسیله این گروه از زنان مصر، نقشه اى بود براى تحریک همسر عزیز، تا براى تبرئه خود، آنها را به کاخ دعوت کند و یوسف را در آنجا ببینند!، آنها شاید فکر مى کردند اگر به حضور یوسف برسند چه بسا بتوانند نظر او را به سوى خویشتن! جلب کنند که هم از همسر عزیز شاید زیباتر بودند، و هم جمالشان براى یوسف تازگى داشت، و هم آن نظر احترام آمیز
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺
🆔@quranpuyan