*•═•••🌸◈﷽◈🌸•••═•*
#آموزشی
#شرحنهجالبلاغه
#حکمت_بیست_و_یک_بخش_ششم
┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄
👈بخش دوم: 《حیای منفی》
وَ الْحيَاءُ بِالْحِرْمَانِ؛ و حیا با محرومیت همراه است.
👈انواع حیا
حیا مانند بسیاری از صفات به دو نوع «مذموم و ممدوح» تقسیم میشود. «الحیاءُ حیاءانِ حیاءُ عقلٍ و حیاءُ حُمقٍ فَحیاءُ العقلِ هُوَ العِلمُ و حیاءُ الحمقِ هُو الجهلُ؛ شرم و حیا دو گونه است حیای عاقلانه و حیای احمقانه؛ حیای عاقلانه از علم سرچشمه می گیرد و حیای احمقانه از جهل. (کافی، ج2، ص106)
حیای ستوده قسمی است که ریشه در عقل و ایمان دارد و قرین این دو است؛ مثل حیا از ارتباط با نامحرم. ولی حیای نکوهیده و مخرب قسمی است که به فرمایش مولا محرومیت و خسران همراه است. حیای بیجا و بی مورد مانع رسیدن به اهداف، حق و سعادت خواهد بود.
👈سوال) در چه اموری موظف به پرهیز از حیا هستیم؟
از آنجا که حیای نامعقول و غیرمنطقی زندگی اخلاقی اجتماعی و معنوی انسان را تحت الشعاع قرار می دهد باید به جایگاه هایی که در آن ملزم به جرات و جسارت هستیم پی ببریم.
▪️گفتار حق: خداوند در قرآن فرموده «والله لا یستحی من الحق؛ خداوند از بیان حق حیا نمی کند.»
در حدیثی آمده «مَن استحیی مِن قَولِ الحَقِّ فَهُوَ أَحمَقٌ؛ کسی که از گفتن حرف حق شرم کند احمق است.» (غرر الحکم، ح 988)
▪️تحصیل علم: «من رقَّ وجههُ رقَّ علمَهُ؛ افراد کم رو کم دانش اند.» (کافی، ج2، ص106)
▪️کسب درآمد حلال: امام صادق علیه السلام فرمود: «کسی که از طلب مال حلال حیا نکند، هزینه هایش سبک شود و خداوند خانواده اش را از نعمت خویش بهره مند گرداند.»
▪️انتقاد سازنده: هیچ انسان و عملی نیست که بی عیب و نقص باشدبسیاری از پیشرفت ها در سایه انتقادهای سازنده میسر است؛ در حالیکه با حیای بی مورد از ارائه نظرات جامع تر، امکان ارتقا سلب خواهد شد.
▪️ابراز احساسات: انسان موجودی مدنی بالطبع است و احساساتی نظیر عشق و علاقه لازمه زندگی اوست ابراز علاقه می تواند در محکم شدن پیوندهاشدن رابطه ها به طرز معجزه آسایی تاثیر دارد ابراز محبت به پدر و مادر بوسیده دست آنان یا ابراز عشق به همسر و فرزند در تحکیم بنیان خانواده نقش مهمی دارد در حالیکه با حیای بیجا که شاید کم توجهی قلمداد شود، پایه های خانواده سست وگسسته می شود.نیز در تعاملات خود ممکن است از سخن یا عمل کسی رنجیده خاطر گردیم که اگر این مساله ادامه دار باشد موجبات آزار یا جدایی خواهد بود در حالیکه با ابراز محترمانه میتوان سوء تفاهم ها را برطرف کرد و به کامیابی و آرامش رسید.
▪️اظهار نظر : گاهی استعدادهای درخشان در اثنای مباحث علمی و کلاس های درس کشف می شود و آغاز راه شان بسوی مدارج بالا کلید میخورد اما مثلا اگر دانش پژوهی علی رغم هوش بالا و توان حل مسائل، بدلیل حیا و کم رویی قدرت پاسخگویی و آشکار کردن نبوغ خود را نداشت؛ دیگران بر او پیشی میگیرند و این شخص ناشناخته بافی می ماند.
┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄
📌توجه:هرگونه نشر یاکپی برداری ازتمام یا بخشی ازپیام بدون ذکرنام کانال اشکال شرعی دارد.
┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄
موسسه نورالیقین
مرکزتخصصی تفسیروعلوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
#تفسیر_سوره_انبیاء
#طرح_رضوان
#بخش_اول
#استاد_آلمرتضی
#مؤسسه_نورالیقین
🌠🌠🌠🌠🌠🌠🌠
در سالروز میلاد حضرت صاحب الامر(عجل الله تعالی فرجه)
استاد آل مرتضی ضمن تبیین تفسیرآیات سوره انبیاء، ارتباط این آیات رابا مسئله مهدویت وانتظار، صفات یاران امام زمان وهمچنین فتنههای آخرالزمان بیان داشتند.
✨بِسْمِ الله الرحمن الرحیم
📖وَکَمْ قَصَمْنَا مِنْ قَرْیَةٍ کَانَتْ ظَالِمَةً وَأَنْشَأْنَا بَعْدَهَا قَوْمًا آخَرِینَ ﴿١١﴾ فَلَمَّا أَحَسُّوا بَأْسَنَا إِذَا هُمْ مِنْهَا یَرْکُضُونَ ﴿١٢﴾
🌠موضوع: در هم کوبیدن ستمگران
❓سوال : گرفتاری اقوام ستمگردر دایره عذاب الهی به چه نحو ترسیم شده است؟
خداوند سرنوشت مشركان و كافران لجوج را با مقايسه با سرنوشت اقوام پيشين، مشخص مى كند.
نخست مى فرمايد: (چه بسيار شهرها و آباديهاى ظالم و ستمگرى را كه درهم شكستيم ).
(و بـعـد از آنـهـا قـوم و جـمـعـيت ديگرى را به روى كار و به ميدان آزمايش آورديم ) بـا تـوجـه بـه اينكه (قَصَم ) به معنى شكستن تواءم با شدت است و حتى گاهى به مـعـنـى خـرد كـردن آمـده، و بـا توجه به اينكه تكيه روى ظلم و ستمگرى اين اقوام شده، نـشـان مـى دهـد كـه خـداونـد شـديـدتـريـن انتقام و مجازات را در مورد اقوام ظالم و ستمگر قائل است.
بنابراین با بررسی تاريخ گذشتگان روشن می شود كه تهديدهاى پيامبر اسلام شوخى و بى حساب نيست، واقعيت تلخى است كه بايد دقيقا به آن انديشيد. چون تاریخ همیشه و در هر زمان و مکان تکرار میشود (التّاريخ يُعيدُ نَفْسَه).
خداوند روش نابود کردن اقوام ظالم را در قرآن به ما معرفی میکند: صاعقه، آتش، سیل و... . لذا ماباید درس عبرت بگیریم.
اکنون ظالمانی همچون آمریکا، اسرائیل دردنیا وجود دارند که به دنبال نابودی اسلام هستند، در حالی که خداوند در موردشان میفرماید:
《قَصَمْنَا》یعنی کمرشان را شکستیم (هم شکستن و هم شدت زیاد، تشدید درشکستن).
این یک نوع دلداری و امید دادن به مومنین است؛ که خداوند آنقدر قدرت دارد که هر شهری از قوم عاد و ثمود و آنها که《إِرَمَ ذَاتِ ٱلعِمَادِ》هستند یعنی درقصرهای مجلل با سقف های بلند وستونهای پهن و پر از طلا و نقره داشتند را در یک لحظه نابود کند.
┄┄┅••🌸✻🌸┄┄┅••
منابع و مآخذ: تفاسیر وزین تسنیم، المیزان، مجمع البیان، نمونه و نور
┄┄┅••🌸✻🌸┄┅••
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
#تفسیر_سوره_انبیاء
#طرح_رضوان
#بخش_دوم
#استاد_آلمرتضی
#مؤسسه_نورالیقین
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
❓سوال : ثاثیر فتنههای آخرالزمان چه کسانی را نابود میکند؟
تاثیرفتنههای آخرالزمان به گونه ای است که «يَشِيبُ فِيهَ الطفل الصَّغِيرُ» یعنی حتی کودکان و نوجوانان ممکن است از این فتنهها مویشان سفید شود؛ مثل فتنه غزه که کودک با چشم خود قطعه قطعه شدن خانوادهاش را میبیند، ظاهر این فرد پیر میشود گرچه کودک است. در فتنههای آخرالزمان جوانان و نوجوانان از غم و غصه افسرده وپیر میشوند
طبق احادیث معصومین (علیهم السلام) فتنههای آخرالزمان ایمان افرادرا نابود می کند.لذا جهت حفظ ایمان بایدبه صراط مستقیم معرفت پیدا کنیم؛
《اللّهُمّ ثَبِّتْنِی عَلَی الصِّراطِ یومَ تَزِلُّ فِیهِ الاَقْدَامُ ...》
این صراط فقط روی جهنم نیست بلکه از همین دنیا شروع میشود از زمانی که مکلف شدیم صراط شروع میشود پس باید مستقیم حرکت کنیم و منحرف نشویم.
《رَّبِّ أَدخِلنِي مُدخَلَ صِدق وَأَخرِجنِي مُخرَجَ صِدق...》
یعنی باید با خدا واهل بیت(ع) ومومنین صادق واز ریا به دور باشیم؛ نباید کاری کنیم که از صراط مستقیم خارج و در فتنه های آخرالزمان از جمله فتنه دجال گرفتار شویم.
❇️❇️در این راستا و در زمانی که در تاریکی شبهات و ظلمهای آخر الزمان گرفتار می شویم به اهمیت وافرتمسک به قرآن و عترت سفارش شده ایم چرا که گاه فتنه ها آنقدر زیاد است که شخص امروزمومن است و فردا کافر ومنافق، و کسی که می خواهد پیرو راه مو منین باشد تشخیص این امر بر او سهل وآسان نیست.
لذا جهت قرار گرفتن در سبیل مومنین شناخت صفات آنان لازم است.
از صفات مومنان ویاران امام زمان :
◀️الف) در درجه اول علم ومعرفت است که نتیجه همراهی علم و معرفت در اطاعت تجلی پیدا می کند که ثمره آن تمسک وتوسل به اهل بیت است که تامین کننده دنیا و آخرت است.
◀️ب) عبادت وصلابت؛ یعنی از یکسو شیفته عبادتند واز سوی دیگر ترسو نیستند وشجاعانه از مظلومان با قدرت وثبات قدم دفاع کرده ودر مواجهه با نا ملایمات وسختی هاقلوبشان «کزبر الحدید» است.
◀️ج) صبر وپایداری
◀️د) زهد وپارسایی
◀️ه) اتحاد وهمدلی
◀️و) ایثار وشهادت طلبی
مومنان بایدشرایط ظهور را مهیا نمایند زیرا علایم ظهور در دست ما نیست اما میتوانیم جهت فراهم شدن شرایط و زمینه ظهور گام برداریم ودر زمینه آسیب شناسی و دشمن شناسی دقیق باشیم تا نسلی سالم وصالح تربیت کرده و تعاون والفت بین مومنین را به دور از توجه به مصالح فردی تقویت کنیم چرا که صرف دوستی ورابطه عاطفی با امام زمان کافی نیست بلکه باید در پرتو حرکت جوهری ذات خود را به تکامل رسانده وضعف ها را برطرف کنیم. تحقق این امور در پرتو حقیقت شناخت امام زمان است چنانکه پیامبر فر مودند: «من مات ولم یعرف امام زمانه مات میته جاهلیه» در این ارتباط باید فرهنگ انتظار را ترویج کنیم وگرنه منتظر واقعی نیستیم .
┄┄┅••🌸✻🌸┄┄┅••
منابع و مآخذ: تفاسیر وزین تسنیم، المیزان، مجمع البیان، نمونه و نور
┄┄┅••🌸✻🌸┄┅••
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
#تفسیر_سوره_انبیاء
#طرح_رضوان
#بخش_سوم
#استاد_آلمرتضی
#مؤسسه_نورالیقین
✨بِسْمِ الله الرحمن الرحیم
📖 لا تَرْکُضُوا وَارْجِعُوا إِلَى مَا أُتْرِفْتُمْ فِیهِ وَمَسَاکِنِکُمْ لَعَلَّکُمْ تُسْأَلُونَ ﴿١٣﴾ قَالُوا یَا وَیْلَنَا إِنَّا کُنَّا ظَالِمِینَ ﴿١٤﴾ فَمَا زَالَتْ تِلْکَ دَعْوَاهُمْ حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِیدًا خَامِدِینَ ﴿١٥﴾
🌠موضوع: دستور بازگشت
❓سوال : چرا با وجود آگاهی و بیداری مترفین، عذاب الهی آنها را در بر گرفت؟
مترفین در هـنـگـام صحنه های جدی عذاب، آنچه را قبلا شوخى مى پنداشتند به جـديـتـرين صورت در برابر خويش مى بينند و فريادشان بلند مى شود و مى گويند: اى واى بر ما كه ظالم و ستمگر بوديم (قَالُواْ يَوَيلَنَا إِنَّا كُنَّا ظَلِمِينَ)
اما اين بيدارى اضطرارى كه در چنین شرایطی براى هر كس پيدا مى شود بى ارزش است و اثرى در تغيير سرنوشت ندارد و خداوند آنـهـا را از ريـشـه، قـطع و خاموش می سازد.
آنها همچون زراعتى درو شده (حصيد) بر زمين مى ريزند و شهر پر جوش و خروش و آبادشان به قبرستان ويران و خاموشى مبدل مى گردد (خامدين ).
آنها شرایط توبه را رعایت نکرده اند از جمله شرایط توبه که در سوره نساءذکر شده است:
۱-بجهالة
۲-من قریب
انسان مومن، به محض انجام گناه سریع توبه کرده و با استغفار وتوسل وتضرع جبران می کند چون در عقل وقلبش نورانیت وبصیرت دارد.
شایان ذکر است ظلم ظالم نسبت به موارد ذیل است:
-نفس خود
-همسایه
-فامیل
-جامعه
-دین:کسی که به دستورات خداوند خوب عمل نمی کند در واقع به دین خدا ظلم کرده است.
ظالمانی که مورد عذاب الهی قرار گرفتند و نابود شدند نیز تنها به فکر زرق و برق دنیا بودند و دین خدا و آخرت را به فراموشی سپرده بودند در حالیکه مومن پیرو پیامبریست که می فرماید :《أيُّهَا النّاسُ ! كونوا مِن أبناءِ الآخِرَةِ ولا تَكونوا مِن أبناءِ الدُّنيا... : اى مردم! از فرزندان آخرت باشيد و از فرزندان دنيا نباشيد...》
🌠موضوع: دستور بازگشت
❓سوال: دستور به عدم فرار و ابقاء در زندگی مرفه از کدام نکته کنایه آمیز پرده بر میدارد؟
ستمگران لجوج و بهانه جو به هنگام خطر تازه بیدار می شوند و با احساس خطر و سختی عذاب از دیگران کمک می خواهند و به سرعت از خطرگاه می گریزند
امـا به عنوان توبيخ و سرزنش به آنها گفته مى شود: فرار نكنيد و بازگرديد به سـوى زنـدگـانـى پـرنـاز و نـعـمـتـتـان ! و به سوى كاخها و قصرها و مسكنهاى پرزر و زيـورتـان ، شـايد سائلان بيايند و از شما تقاضا كنند.(لَعَلَّکُمْ تُسْأَلُونَ)
👈مراد از سائلان:
الف: مـمـكـن اسـت اشاره به آن باشد كه همواره در اين زندگى پرناز و نعمتى كه داشتند سائلان و تقاضاكنندگان بر در خانه هايشان رفت و آمد داشتند، با اميد مى آمدند و مـحـروم بـازمـى گشتند به آنها گفته می شود: بازگرديد و همان صحنه هاى نفرت انگيز را تكرار كنيد، و اين در حقيقت يك نوع استهزاء و سرزنش است .
ب: اشاره اى به دستگاه پـر زرق و بـرق و كـبـريائى آنها است كه خود شخصا در گوشه اى مى نشستند و مرتبا فـرمـان مـى دادنـد و خـدمـتـگـذاران، پـى در پـى نـزد آنـهـا مـى آمـدنـد و سـؤ ال از امر و فرمانشان مى كردند.
✅ جالب اينكه در اينجا از ميان تمام نعمتهاى مادى بالخصوص روى (مسكن) انگشت گذارده شـده،
شـايـد بـه خـاطـر ايـنكه نخستين وسيله آرامش انسان وجود يك مسكن مناسب است، و يا ايـنـكـه انسان غالبا بيشترين درآمد زندگى خود را صرف مسكنش مى كند، و نيز بيشترين علاقه او به آن است.
┄┄┅••🌸✻🌸┄┄┅•
منابع و مآخذ: تفاسیر وزین تسنیم، المیزان، مجمع البیان، نمونه و نور
┄┄┅••🌸✻🌸┄┅••
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
سلام امام مهربونم✋🌸
دلـم به مستحـبی خـوش است که جـوابش واجب است:
یازده پله زمین رفت به سمت ملکوت...
یک قدم مانده، زمین شوق شکفتن دارد
🌻اللّهم عجّل لولیکـ الفـرج🌻
┄┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎬 #کلیپ «ماه امید»
👤 استاد #پناهیان
🚩 همانطور که ماه محرم ماه امام حسین است، ماه رمضان هم ماه امام زمان است...
🌙 ماه #رمضان ماه امید برای ظهور و فرج امام زمان است
@moassese_nooralyaghin
#مهدویت_در_قرآن
برخی آیات مهدویت در جزء سوم
1️⃣ بقره: 259 👈🏻 رجعت در اقوام و ملل گذشته
2️⃣ بقره: 269 👈🏻 ارزش شناخت امام
3️⃣ آلعمران : 46 و 55 👈🏻 نزول حضرت عیسی مسیح (ع)
4️⃣ آلعمران : 81 👈🏻 دوران رجعت
5️⃣ آلعمران : 83 👈🏻 جهانی شدن اسلام در عصر ظهور
@moassese_nooralyaghin
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
هر روز یک آیه راجع به امام عصر(عج)
🔵 جزء سوم
🌕 هر یک از انبیا با خدا عهد بسته که مردم را برای ظهور حضرت مهدی آماده کند.
@moassese_nooralyaghin
🌕 فضیلت و ثواب روز سوم ماه مبارک رمضان برای روزه داران این روز طبق روایت پیامبر اکرم ﷺ :
🌺 به هر مو که در تن دارید گنبدى در فردوس براى شما بسازد از در سفید که در زیر آن 12 هزار و در نشیب آن 12 هزار خانه نور به شما دهد که در هر خانه هزار تخت و بر هر تختى حوریه باشد و هر روزى هزار فرشته بر شما در آید با هر فرشته هدیه اى باشد.
📚 امالی صدوق /مجلس دوازدهم/ص۴۸
@moassese_nooralyaghin
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#تفسیر
#استاد_آل_مرتضی
#سوره_انبیاء
#ماه_مبارک_رمضان
#بخش_اول
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
موسسه نور الیقین در آغاز ماه مبارک رمضان برای بیست وهفتمین سال متوالی ویژه برنامه های این ماه عزیز را در دستور کار خود قرار داده است. از جمله این برنامه ها تفسیر ترتیبی _ موضوعی سور قر آن کریم و جزء خوانی روزانه می باشد.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
خرسندیم که آغاز افتتاحیه این مراسم با رونمایی از ✨کتیبه متبرک حرم حضرت زینب(سلام الله علیها)✨ با حضور حجه الاسلام و المسلمین مرالی صورت گرفت.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
سپس استاد آل مرتضی در ادامه تفسیر طرح رضوان به شرح و تبیین آیات سوره انبیاء در ارتباط با ماه مبارک و فضایل آن پرداختند.
ایشان ضمن اشاره به خطبه پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله) مباحث خود را به شرح ذیل ادامه دادند:
پیامبر (ص) در فضیلت ماه رمضان فرمودند: أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَكَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ ، شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ ، وَ أَيَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَيَّامِ ، وَ لَيَالِيهِ أَفْضَلُ اللَّيَالِي ، وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَات...
❓آری چگونه در این ماه اهداف بزرگ برای خودمان ترسیم کنیم و چگونه نیل به این اهداف تحقق میابد؟
❇️ باید ظرف و سعه وجودیمان را گسترش دهیم در کنار هرظرف مظروفی هست که درون آن قرار می گیرد و باید برای کسب آنچه در ظرف قرار میگیرد تلاش و هزینه کرد.ظرف ماه رمضان عظیم است. ماه مبارک رمضان ظرف نزول قرآن است که نشان دهنده قابلیت و اهمیت این ظرف است پس باید بین ظرف و مظروف اصل تناسب رعایت شود.
در حقیقت ما نباید به تلاوت صرف بسنده کنیم چون تلاوت مقدمه است و باید تلاش خود را بالا برده و از مرحله تلاوت پیش تر رویم و به نور و علم عمیق قرآن برسیم.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
شان و فضیلتهای ماه مبارک رمضان ذاتی و واسطهای است. بر این اساس ماه رمضان به صورت صریح در قرآن ذکر شده است.
شانهای ماه رمضان:
1. شهر رمضان با ترکیب اضافی و وصفی(شهر الله) بیان شده است.
2. شأن زمانی دارد.《افضل الشهور》 است و طول تاریخ در همه ادیان، زمانی مقدس است.
3. شأن حقیقت وجودی و نفس الامری و عینی دارد و مانند یک مقام مشخص، شخصیتی دارد و مانند قرآن شفاعت و شکایت می کند.
(قَدْ أَقْبَلَ إِلَيْكُمْ) رمضان به سوی ما می آید وما باید آمادگی پذیرش آن را در خود ایجاد کنیم
ویژگیهای ماه مبارک رمضان:
💫💫💫۱. ماه نزول قرآن2. تعیین سرنوشتها3. مهمانی و ضیافت الهی۴. وقوع شب قدر
۵. نزول ملائکه و روح 6. سرشار از مائدههای آسمانی و غذاهای معنوی
◀️در دعای 《یا علی یا عظیم》 میخوانیم: وَ هَذَا شَهْرٌ عَظَّمْتَهُ وَ كَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ فَضَّلْتَهُ عَلَى الشُّهُور: و اين ماهی است که خداوند مقامش را عظيم وآن رابر سایر ماه ها كرامت و شرافت و فضيلتش داده است.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
┄┄┅••✻••┅┄┄
@moassese_nooralyaghin
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#تفسیر
#استاد_آل_مرتضی
#سوره_انبیاء
#ماه_مبارک_رمضان
#بخش_دوم
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
حفظ حرمت رمضان و افزایش شرح صدر با ورع وتقوا ودوری از گناه:
❇️پیامبر(صلى الله عليه وآله وسلم) می فرماید:《 أفضل الأعمال في هذا الشهر الورع عن محارم الله عزّ وجلّ》برترین عمل در ماه مبارک رمضان این است که انسان در این ماه گناه نکند و از حرامهای الهی پرهیز کند.
روزه داری راهی برای رسیدن به خداست. برای درک بهتر ماه مبارک رمضان باید مراقب زبان و چشم و گوش بودتا آلوده به گناه نشود و به تدریج اجتناب از گناه آدمی را به جایی برساند که ظرف وجودش بزرگ و ارتقاء یابد. روزه قادر است به آدمی نفس مطمئنه ببخشد و او را به مقامات والای عرفانی و روحانی صعود دهد تا در روز عید فطر نظارهگر حکومت خدا بر دل خویش باشد (انقطاع عن الناس و انقطاع الی الله )
🌠🌠🌠🌠🌠🌠🌠
آیات 19 و 20 انبیاء
وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ عِنْدَهُ لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلَا يَسْتَحْسِرُونَ
يُسَبِّحُونَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لَا يَفْتُرُونَ
عالم هستى ، بى هدف نيست ، نه شـوخـى و بـازيـچه است و نه لهو و سرگرمى ، بلكه داراى هدف تكاملى حساب شده اى است براى انسانها.
💫💫💫💫
آنچه که در آسمانها و زمين است از آن خداوندبوده
و فرشتگان كه در محضر قرب او هستند هيچگاه از پرستش او تكبر ندارند و هرگز خسته نمى شوند
💫💫💫💫
دائمـا شـب و روز تـسـبـيـح مـى گـويـنـد و كـمترين ضعف و سستى به خود راه نمى دهند.
👌👌خداوند متعال نيازى به طاعت و عبادت اين فرشتگان ندارد، پس اگر دستور ايمان و عمل صالح و بندگى و عبوديت به انسان داده ، سود و فايده اش متوجه خودشان است. چون انسان باید باعبادت واطاعت آنچنان ظرف و سعه وجودی خود را گسترش دهد که بهره وحظ کافی را ببرد.
◀️در حقیقت در کنار هر ظرف مظروفی هست که درون آن قرار می گیرد و باید برای کسب آنچه در ظرف قرار میگیرد تلاش و هزینه کرد.ظرف ماه مبارک رمضان عظیم است. ماه مبارک رمضان ظرف نزول قرآن است که نشان دهنده قابلیت و اهمیت این ظرف است پس باید بین ظرف و مظروف اصل تناسب رعایت شود.
در حقیقت ما نباید به تلاوت صرف بسنده کنیم چون تلاوت مقدمه است و باید تلاش خود را بالا برده و از مرحله تلاوت پیش تر رویم و به نور و علم عمیق قرآن برسیم.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
کسانی که به مقام عندیت و عنداللهی رسیدهاند هرگز از بندگی خدا سر باز نمیزنند و اهل استکبار نیستند و در عبادت و پرستش نیز دچار خستگی و واماندگی نمیشوند.
شایان ذکر است خداوند به عبادت ما نیاز ندارد اما بر اعمال ما ناظر است و ما در محضر او هستیم پس باید ادب حضور را رعایت کنیم.چنانچه قرآن کریم میفرماید: «وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَيَرَى اللَّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ»
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
┄┄┅••✻••┅┄┄
@moassese_nooralyaghin
. •••༻﷽༺•••
هیئت صاحب الزمان (عج)، موسسه نورالیقین همزمان با آغاز ماه مبارک رمضان برگزار می نماید:
✨مسابقه مجازی تفسیر ترتیبی، موضوعی قرآن کریم✨
با محوریت تفاسیر المیزان، نمونه و نور و با تدریس استاد حسینی آل مرتضی
. 🔹ویژه خواهران🔹
📃نحوه برگزاری مسابقه:
✅فایل صوتی تفسیر ترتیبی، موضوعی هر جزء به صورت روزانه در کانال موسسه نورالیقین بارگزاری شده و چند سوال از این فایل مطرح می شود.
علاقمندان به شرکت در مسابقه باید به این سوالات در بازه زمانی اعلام شده پاسخ دهند.
🔸 جهت شرکت در مسابقه اینجا کلیک نمائید
مسابقه روز سوم تفسیر ترتیبی، موضوعی قرآن کریم
🕙 بازه پاسخگویی به سوالات ۱۰ الی ۱۶ خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دسترسی به صوت مسابقه به آدرس زیر بپیوندید👇👇
https://eitaa.com/moassese_nooralyaghin
🎁 شایان ذکر است به عزیزانی که به سوالات ۵ مسابقه پاسخ صحیح دهند، جوایز ارزنده ای تعلق خواهد گرفت.
┄┄┅••🌸✻🌸••┅┄┄
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
📞 شماره تماس: 02537782721
@moassese_nooralyaghin
روز سوم.mp3
13.36M
تفسیر ترتیبی-موضوعی جزء ٣ قران کریم
👈 مرور آیات قبل: درس عبرت های داستان طالوت
👈آیه 253: تفاوت درجه انبیای اولوالعزم با سایر انبیای الهی
👈آیه 254: انفاق یکی از مهمترین اسباب نجات در قیامت
👈آیه 255: آیه الکرسی (اسماء و صفات الهی)
👈آیه 256: پاسخ به برداشت غلط از عبارت "لا اكراه فى الدين"
👈آیه 258: محاجه ابراهيم با طاغوت زمان (اثبات توحید با استدلال نظری)
👈آیه 259: داستان حضرت عزیر (اثبات معاد)
👈آیه آیه 260: اثبات معاد (استدلال عملی)
👈آیه 262: انفاق باارزش (کیفیت انفاق)
👈آیه 263: برخورد خوب بهتر از انفاق بامنّت
👈آیه 264 و 265: دو مثال عجیب از انگیزه های انفاق
👈آیه 266: عاقبت انفاق آلوده به ریا و منت
👈آیه 267: از چه اموالی انفاق کنیم؟
👈آیه 268: مبارزه با موانع انفاق
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#اموزشی
#سبک_زندگی_اسلامی
#جلسه_صد_و_ششم
🤎خرما در طب سنتی
🌴مزاج: درجه دوم گرم و درجه اول خشک
🌴خواص: دارای ارزش غذایی بالا، خونساز، مفید در درمان فلج، لرزش دست و بدن، مفید در درمان لاغری کلیه، چاق کننده بدن، تقویت کننده نیروی جنسی سرد مزاجان، مفید در درمان بیماریهای با منشأ سردی و بلغم، مفید در درمان کمر درد، نرم کننده مفاصل، مفید سینه و شش سرد.
🌴آشامیدن خرمای پخته با شنبلیله مفید در درمان تبهای ناشی از بلغم و شکاننده سنگها است.
🌴مصرف خرما همراه برنج چاق کننده افراد لاغر میباشد.
🌴خیسانده خرما در شیر تازه دوشیده شده همراه کمی دارچین و نوشیدن آن به همراه شیر تازه در تقویت نیروی جنسی مؤثر است.
⚠️خرما دیر هضم و سنگین بوده و موجب گرفتگی عروق و مجاری در افراد مستعد میشود.
⚠️مضر گرم مزاجان و ساکنان مناطق گرمسیر و مناطقی که خرما در آن کشت نمیشود، است. برای این دسته از افراد، افراط در مصرف خرما در بدن تولید سودا میکند و موجب گرفتگیهای عروق و مجاری کبدی و طحال، سوختن خون و تعفن اخلاط میشود.
⚠️سردرد آور است و باعث زخمهای دهانی و درد دندان میشود.
✅مصلح خرما: آب انار، سکنجبین، روغنهای طبیعی، خشخاش، بادام پوست کنده و شستن دهان بعد از خوردن خرما با آب نیمگرم خصوصا اگر سماق در آن خیسانده شده باشد.
📚موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
@moassese_nooralyaghin
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#تفسیر
#استاد_آل_مرتضی
#سوره_انبیاء
#ماه_مبارک_رمضان
#بخش_اول
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
✅اهمیت تفسیر موضوعی
✍استاد حسینی آل مرتضی در روز دوم ماه مبارک رمضان در جلسه تفسیر ابتدا به بیان اهمیت تفسیر موضوعی پرداخته و فرمودند:
⬅️ یادگیری تفسیر موضوعی سبب می شود، عقل در مقابل شبهات جواب داشته باشد و بتواند دلیل نقلی اقناعی اقامه کندـ
⬅️ سپس در مقدمه ورود به تفسیر
آیه ۲۲ انبیا فرمودند: این آیه از غرر آیات است زیرا متضمن برهان تمانع، از ادله اثبات توحید است.
❓استاد آل مرتضی قبل از بیان این برهان در پاسخ این سوال«چرا در ماه مبارک رمضان باید به بیان براهین و قیاسات منطقی و فلسفی بپردازیم؟» بیان کردند: ماه مبارک رمضان ماه قران است؛ فهم قران مهم است.
✍ قران می فرماید:« قل هاتوا برهانکم ان کنتم صادقین» (۱۱۱،بقره) 👈 برای اثبات صداقت و درستی مطلب باید ادله آورد.
💥امام صادق می فرماید: «نحن اصحاب الدلیل».
⬅️برای آشنایی با انواع ادله، نیازمند فلسفه و منطقیم.
◀️ اقسام حجت و دلیل در منطق:
۱.قیاس
۲.استقرا
۳.تمثیل
❇️ این آیه از آیات اثبات کننده توحید است؛
👈 و می گوید: وجود الهه متعدد محال است؛ زیرا موجب فساد عالم خواهد شد. این آیه خطاب به مشرکان است لکن برای ما نیز کاربرد دارد و در جهت رفع شرکهای درونی ما نیز موثر است.
✅شرک جلی و خفی
ایشان در توضیح این مطلب فرمودند:
◀️مشرکان شرک جلی و نظری داشتند؛ با توحید مخالفت می کردند. اما ما نیز موحد واقعی نیستیم و در قلوبمان شرک خفی وجود دارد که آن ریا است.
◀️ دقت و تأمل در این آیات همانطور که در از بین بردن شرک جلی موثر است در جهت مقابله با ریا و شرکهای خفی نیز اثر دارد.
◀️ آموزش این مطالب در ماه مبارک رمضان، سبب رعایت آداب مهمانی خواهدشد.
◀️ انسان هنگامی که در مهیمانی بزرگان شرکت می کند، مراقب تمام حرکات و سکناتش است.
◀️ پس در ماه رمضان که میهمان خدای خالق، مدبر، عظیم و علیم است باید مراقب اعمال و رفتارش باشد و این مراقبت باید بیشتر از زمانهای دیگر باشد.
👈 به همین خاطر پیامبر ص درباره «افضل الاعمال» این ماه فرمودند: 💥 «الورع من محارم الله.»
❇️بدانید حسادت و تکبر بین اهل علم و مال بیشتر است. دفع این امراض جز با رجوع به قرآن و تقویت عقاید ممکن نخواهد بود.
✅موضوع ماه مبارک
ایشان در ادامه در ارتباط با مطالب روز گذشته فرمودند:
دو مطلب در ماه رمضان باید مورد توجه قرار بگیرد:
۱. هدف
۲.ظرفیت
✅ ظرفیت
❓چگونه ظرفیت وجودی خود را بالا ببریم؟
✍ ما در ظرف ماه رمضان قرار داریم؛ باید بین ظرف و مظروف تناسب وجود داشته باشد.ماه رمضان آن قدر عظیم است که مظروفی چون شب قدر در آن قرار گرفته است. ما نیز باید ظرفیت خود را بالا برییم تا قابلیت دریافت فیوضات الهی را داشته باشیم.
🔸 افزایش ظرفیت انسان در گرو عقل اوست هر چه عقل رشد کند، قلب بزرگ تر می شود و ظرف وجود انسان وسیعتر می گردد.
👈 این مطلب مطابق آیه ۴۳ عنکبوت است:
💥 «وَتِلک ٱلأمثالُ نَضرِبُهَا لِلنَّاسِۖ وَمَا يَعقِلُهَآ إِلَّا ٱلعَٰلِمُونَ؛ و اين مثل ها را براى مردم مى زنيم، ولى جز اهل معرفت و دانش در آنها تعقّل نمى كنند».
✅ اهمیت علم
نکته دیگر آیه ۴۳ عنکبوت، ارتباط عقل با علم است و به همین خاطر پیامبر درخواست علم می کردند؛
💥 «اللهم زدنی علما»
◀️ پس علم نیز مانند عقل ظرفیت را بالا می برد و در صورتی که ظرفیت انسان افزایش یافت، ایمان افزایش می یابد.
💥 «اذا تلیت علیهم آیاته زادهم ایمانا».
✅روش پیامبران
✍ رسول خدا با برهان تمانع و حضرت ابراهیم نیز با اقامه براهین عقلی برای مشرکان در صدد بودند تا آنها را به عقلشان رجوع دهند تا ظرفیتشان بالا برود و بتوانند توحید را بپذیرند و به همین خاطر انبیا در دعوت خویش موفق بودند.
🔻 علت ضعف ما در هدایت دیگران همین مطلب است؛ یعنی عدم تسلط بر آیات و روایات و در نتیجه ناتوانی در اقامه براهین و قیاسات.
✅اهداف
✍ یکی از مسائلی که در موفقیت انسان نقش دارد، تعیین اهداف است.
⬅️ خداوند برای خلقت بشر، اهدافی مشخص کرده است البته باید دقت کنید این اهداف برای رشد خود انسانهاست و نهایت آن رسیدن به قرب خداوند است(هدف غایی، خود خداوند متعال است).
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
┄┄┅••✻••┅┄┄
@moassese_nooralyaghin
•••🌸•••༻﷽༺•••🌸•••
#آموزشی
#تفسیر
#استاد_آل_مرتضی
#سوره_انبیاء
#ماه_مبارک_رمضان
#بخش_دوم
•••┈✾~🍃🌸🍃~✾┈•••
✅هدف خلقت انسان:
🔸 هدف غایی و نهایی خلقت انسان، خود خداست.
💥 «انا لله و انا الیه راجعون»
💥 «يٰا أَيُّهَا الْإِنْسٰانُ إِنَّكَ كٰادِحٌ إِلىٰ رَبِّكَ كَدْحاً فَمُلاٰقِيهِ»
💫نهایت هدف انسان این است که به کمال خود و لقای الهی برسد و انسان در این راستا حرکت لایقفی و استکمالی دارد.
✨خداوند در قرآن برای رسیدن به این غایت اهداف دیگری معرفی کرده است:
1⃣عبادت:
💥 «ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الاِْنْسَ إِلاّ لِیَعْبُدُونِ: من انسان ها و جن را نیافریدم مگر براى این که عبادتم کنند».(۷)
هدف آفرینش، عبودیت و بندگی خدا قرار داده شد.
🔹بدیهى است، عبادت مکتبى است براى پرورش انسان در ابعاد مختلف، عبادت به معنى وسیع کلمه که تسلیم فرمان خدا بودن است روح و جان انسان را در زمینه هاى گوناگون تکامل مى بخشد.
2⃣ آگاهى، بیدارى، تقویت ایمان و اعتقاد:
💥 «اللّهُ الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَماوات وَ مِنَ الاْ َرْضِ مِثْلَهُنَّ یَتَنَزَّلُ الاْ َمْرُ بَیْنَهُنَّ لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللّهَ عَلى کُلِّ شَیْء قَدِیرٌ: خدا همان کسى است که آسمان هاى هفتگانه و زمین هائى همانند آن را آفرید، فرمان او در میان آنها جارى است، همه اینها به خاطر آن بوده تا شما بدانید خدا بر هر چیزى قادر است».
3⃣ احسن عمل:
💥 «الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیاةَ لِیَبْلُوَکُمْ أَیُّکُمْ أَحْسَنُ عَمَلاً؛ او خدائى است که مرگ و زندگى را آفرید، تا شما را در میدان حسن عمل بیازماید و پرورش دهد».
✍استاد آل مرتضی در ارتباط بین اهداف فرمودند:
❗️یکی از اهداف بزرگی که قرآن برای زندگی بشر معرفی کرده، عبادت است. 👈 برای رسیدن به این منظور باید اعتقادات تقویت شود و با تقویت عقاید، عمل تقویت می شود و با تقویت عمل، عمل حسن تبدیل به عمل أحسن می شود.
⬅️بنابراین اگر من نوعی، هدف زندگی خود را هدایت از طریق سبل السلام(۱۵،۱۶،مائده) قرار دهم.
در این راه، سختی و رنجهایی پیش خواهد آمد که باید آنها را تحمل کنم و با این تحمل ظرفیت من افزایش می یابد.
❌ما برای افزایش ظرفیت نباید مثل بادکنک باشیم که با باد بزرگ شویم اگر با باد بزرگ شدیم زود از بین می رویم.
👌ما باید مثل فولاد با ضربات ظرفیتمان بیشتر شود و هر چه ضربه بیشتری بخوریم ظرفیت مان بزرگ تر می شود.
⬅️ استاد آل مرتضی در ادامه سه راه رسیدن به هدف را بیان کردند.
1⃣تقویت اعتماد به نفس
2⃣الثقه بالله
3⃣کوچک شمردن مشکلات
✅انواع قیاس
استاد آل مرتضی در ادامه سخنان خود فرمودند: در آیه ۲۲سوره انبیا یک قیاس استثنایی بکار رفته است.
◀️ قیاس یکی از انواع حجت است که دو نوع دارد:
1⃣قیاس اقترانی
مانند:
صغری: آهن فلز است.
کبری: فلزات در گرما منبسط می شوند.
نتیجه: آهن در گرما منبسط می شود.
2⃣ قیاس استثنایی
مقدمه اول: اگر خورشید طلوع کند روز خواهد بود.
مقدمه دوم: الان خورشید طلوع کرده است.
نتیجه: الان روز است.
❇️تفاوت این دو قیاس در این است که قیاس اقترانی از دو مقدمه خبری تشکیل شده است و نتیجه قیاس در مقدمات پخش شده است. اما در قیاس استثنایی یکی از مقدمات جمله شرطیه است و نتیجه مطابق یا مخالف یکی از مقدمات خواهد بود.
⚠️در تفاوت قیاس به این نکته نیز دقت شود.
◀️ ارکان جمله خبری:
👈 موضوع: آهن
👈 محمول: فلز
◀️ ارکان جمله شرطیه:
👈 مقدم: اگر خورشید طلوع کند.
👈 تالی: روز خواهد بود.
❇️ برهان تمانع در این آیه در قالب قیاس استثنایی بیان شده است با این عبارت:
⬅️مقدمه اول: اگر خدای دیگری وجود داشت زمین و آسمان فاسد می شدند.
⬅️مقدمه دوم: الان زمین و آسمان فاسد نشدند.
🔸نتیجه: پس خداوند واحد است.
❇️این برهان بر اساس بطلان تالی که معلول است، مقدم که علت است را اثبات کرده است.
👈 با این توضیح مقدمه اول این برهان یک جمله شرطیه است که دارای دو جزء مقدم و تالی است که مقدم، علت تالی است.
مقدم: 👈 اگر خدای دیگری وجود داشت(این علت برای فساد زمین است.)
تالی: 👈زمین و آسمان فاسد می شدند.(معلول چند خدایی)
✅ بنابراین از نبود معلول، عدم علت یعنی خلاف مقدم و اله واحد نتیجه گیری می شود.
☑️ در حقیقت این برهان بیان می کند علت عدم فساد زمین معلول و نشانه یکتایی پروردگار جهانیان است.
🔸 وجود تمام براهین در قرآن برای رشد عقل انسان، در نتیجه وسعت ظرفیت وجودی او و در نهایت تقویت ایمان او است.
🌠🌠🌠🌠🌠🌠
موسسه نورالیقین
مرکز تخصصی تفسیر و علوم قرآنی
┄┄┅••✻••┅┄┄
@moassese_nooralyaghin