eitaa logo
پله پله تا اجتهاد
284 دنبال‌کننده
99 عکس
2 ویدیو
42 فایل
🔶 کانال معاونت پژوهش مدرسه فقهی آل یاسین علیهم السلام 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin
مشاهده در ایتا
دانلود
✅ مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام) برگزار می کند 🔟 دهمین جلسه از سلسله نشست های علمی ☑️ با موضوع سنجش ماهوی انواع عقود معاملی پیرامون اموال فکری 🎤با استفاده از محضر حجة الاسلام والمسلمین حیدری 🗓 زمان: چهارشنبه 11 آبان 1401 🕐 ساعت 11 🌎 مکان خیابان شهیدین، مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
4️⃣1️⃣ ❇️ ابتکار روشی سیدمصطفی خمینی در اثبات ولایت فقیه ❇️ برتری آقا مصطفی نسبت به شهید صدر در تتبع علمی 🔷 چیزی که در مورد حاج آقا مصطفی در مورد ولایت فقیه نسبت به سابقین هست، اصلاً ایشان مسئله ولایت فقیه را امر نظری نمی‌داند، می‌گوید: بدیهی است. امر واضح و ضروری است. هر کسی اسلام را ببیند و تشریعات اسلام را در جهات مختلف توجه کند این جزم را پیدا می‌کند که این اسلام بدون حکومت نمی‌شود. 🔶 از کتاب‌های آقا مصطفی نشان داده می‌شود که در تتبع، اوسع از شهید صدر است. تفکرات مرحوم شهید صدر در یک محدوده‌ای در اصول وجود دارد: مرحوم شیخ اعظم، مرحوم آقای آخوند، مرحوم آقای نائینی، مرحوم آقا ضیاء، و به ندرت آقای اصفهانی و محقق خوئی که استادشان بودند. 🔷 ایشان معمولاً در همین حدود سیر می‌کنند ولی مرحوم آقای حاج آقا مصطفی، این‌ها که هست مازاد بر این‌ها هم دارد مثلاً فرض کنید که مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری، حتی مرحوم علامه طباطبایی، مرحوم آقای بروجردی و دیگران. انسان می‌بیند که حرف‌های این‌ها را هم متعرض می‌شود، مطالعه کرده است و یک دامنه وسیع‌تری را ایشان مورد مطالعه قرار می‌دهد. چون بعضی‌ها هستند که تتبع دارند ولی دقت ندارند، بعضی‌ها هم دقت دارند ولی تتبع ندارند. ایشان جامع بین منقبتین است که هر دو را در وجود خودش جمع کرده است. 📚 بر گرفته از بیانات آیت الله شب‌زنده‌دار 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
با سلام 🖌 لطفا با کلیک بر روی لینک، در نظرسنجی مربوط به چهارمین نشست علمی ( استاد حیدری) شرکت فرمایید 👇 https://formafzar.com/form/r0984
استاد حیدری نشست علمی.MP3
13.01M
فایل صوتی سخنان استاد حیدری در نشست علمی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
5️⃣1️⃣ 🤔 سوال آیا انس با روایات قبل از اجتهاد لازم است؟ ❇️ بعضی گمان می کنند خواندن روایات قبل از اجتهاد تاثیری ندارد چون اجتهاد کسب نشده است در حالی که اینچنین نیست؛ 1️⃣ اولا اگر چه اطلاعاتی که از روایات و تدبر در آنها به دست می آید حجت نیستند اما اطلاعات فی الجمله ای به ما می دهند که در گرایش ها و جهت گیری های ما در زندگی موثر است، چون خیلی از جاها دوران بین حجت و لاحجت نیست بلکه دوران بین علم و عدم علم است که در این جا علم اجمالی به روایات به کمکمان می آید و باعث می شود که یک طرف رو ترجیح دهیم چون احتمالش از گزینه مقابلش به واقع نزدیکتر است. 2️⃣ ثانیا بعد از مدتی اجتماع این علوم اجمالی در مواردی موجب مسلم شدن بعضی از گزاره های روایی برای ما می شود که امثال این گزاره های مسلم در روایات ما زیاد است اما متاسفانه ما حوزوی ها از آنها مطلع نیستیم. 3️⃣ ثالثا در صورت وجود علم اجمالی این امکان برای ما وجود دارد که بعد از اجتهاد به روایاتی که علم اجمالی در مورد صدور بعضی از آنها داریم ، رجوع کنیم و حجت را از لا حجت تشخیص دهیم. 👈 مسلما در این صورت ما از فقیهی که تنها در فقه و اصول کار کرده است به واقع نزدیک تر هستیم زیرا 1️⃣ اولا با ادبیات روایات آشنایی داریم . 2️⃣ ثانیا به وسیله انس با روایات تمکن بیشتری برای فهم لحن القول کلام روایات از فقیهی که در این زمینه کار نکرده داریم. 3️⃣ ثالثا گزاره های مسلم روایی در حیطه معارف را از غیر آنها تشخیص می دهیم. 4️⃣ رابعا با نظام موضوعات روایی دین آشنا هستیم به طوری که اگر در جامعه با چالشی رو به رو شویم حد اقل می دانیم آیا در روایات به این چالش اشاره شده است یا خیر و اگر شده در چه ابوابی از کتب روایی باید آن ها را دنبال کنیم. 5️⃣ خامسا امکان شناخت قرائن لفظیه یا لبیه ای که در سایر گزاره های حدیثی به آن ها اشاره شده است در جهت فهم معانی الفاظ و عبارت های یک روایت خاص برای ما فراهم است. 👈 و به طور کلی بعد از مدتی به گونه ای می شویم که انگار در فضای آن روایت تنفس می کنیم زیرا دلیل عدم فهم معنای روایات در بسیاری از موارد عدم همراهی متن روایت با قرائن عصر امام معصوم (ع) از جمله شرایط و اوضاع آن زمان و موقعیت و اوضاع شخص سوال کننده و عدم شناخت لحن کلام امام در کمک به فهم معنای روایت است که بسیاری از این مسائل با انس با روایات و تجمیع شواهد روایی عصر معصوم و تجمیع شواهد روایی و غیر روایی پیرامون شخص راوی و مقرون نمودن گزاره های بیان کننده اوضاع و احوال عصری که امام معصوم ع در آن میزیسته با الفاظ روایت قابل فهم است 📚 به کوشش آقای مهدی جعفرپور طلبه پایه دهم 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
متن پیاده شده نشست علمی استاد حیدری 👇👇👇👇👇
6️⃣1️⃣ 4️⃣ ❇️ اجهاز (تذفيف) یعنی كشتن مجروح که در باب جهاد از آن سخن رفته است. ◀️ اجهاز مجروحان دشمن كافر در صورتى كه قبل از خاموش شدن آتش جنگ، به دست مسلمانان اسير شوند جايز است. ◀️ اجهاز باغيان مجروح (خروج‌كنندگان بر پيشواى عادل) در صورتى كه انسجام و سازمان نظامى آنان متلاشى شده و فرمانده و لشگرى براى ايشان نمانده باشد كه با پيوستن به آن، نيرو بگيرند، جايز نيست. 👈 آنچنان كه امير المؤمنين عليه السّلام نسبت به آسيب‌ديدگان دشمن در جنگ جمل توصيه كرد. ◀️ در غير اين صورت، اجهاز آنان جايز است؛ چنان كه آن حضرت در نبرد صفّين فرمان داد تا مجروحان دشمن را اجهاز كنند. 📚 برگرفته از کتاب فرهنگ فقه فارسی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
7️⃣1️⃣ 3️⃣ ❇️ بیان اعراب چند کلمه 🔷 ایضاً : اعراب مفعول مطلق می گیرد و عاملش محذوف است 🔶 خلافاً: 3 اعراب می گیرد گاهی حال است به معنای مخالفاً گاهی مفعول له است و گاهی مفعول مطلق 🔷 طوبی: همواره مبتدا است و مفرد می آید. به معنای سعادت است. خبرش متعلق جار و مجرور ما بعدش است. 🔶 فاقلّ و فاکثر : فاء در اینجا حرف زائد و برای تزیین است . و اقل و اکثر حال می شوند مثل: امضیت فی الجبل خمس ساعات فاقلّ که حال است از عدد. البته بدل از آن هم می شود گرفت. 📚 برگرفته از کتاب المعجم المفصل فی الاعراب 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
8️⃣1️⃣ 6️⃣ ❇️ در اواخر قرن هفتم مرحوم محقق حلى اصطلاح اجتهاد را تغيير و آن را به معناى جديدى قرار داد. ◀️ اجتهاد به معناى نفس عمليات استنباط، چه براساس كتاب و سنت، كه مورد قبول شيعه است، و چه براساس قياس و رأى شخصى، كه مورد قبول اهل سنت است. اجتهاد در معناى دوم به تصريح محقق حلى مختص به مواردى مى‏گردد كه استنباط مستلزم گذراندن راههاى نظرى و استدلال باشد. ◀️ تغيير اصطلاح اجتهاد در اين حد نماند و معناى سومى، اعم از معناى دوم، پديد آمد: اجتهاد به معناى عمليات استنباط چه مستند به ظواهر باشد يا نباشد. چون در همه اين موارد، راههاى نظرى بايد طى شود. ◀️ با تكامل علم اصول معناى اجتهاد نيز تكامل پيدا كرد. اجتهاد به معناى عملياتى كه فقيه براى تعيين وظيفه عملى طى مى‏كند؛ چه از طريق دليل محرز و استنباط حكم واقعى باشد، و چه از طريق مراجعه به اصول و تعيين وظيفه عملى مستقيما. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
9️⃣1️⃣ 5️⃣ ❇️ تفاوت حق با حکم تفاوت حق و حکم را می توان در چهار ناحیه خلاصه نمود: 1️⃣ حق قابل اسقاط است، ولی حکم قابل اسقاط نیست. (و مصاديق الحقوق القابلة للإسقاط...اما الحكم...و هو لا يسقط بالإسقاط و لا ينقل بالنواقل». سید محد بحرالعلوم، بلغه الفقه، جلد 1، صفحه 13 و سید محمد کاظم طباطبائی، عروه الوثقی، صفحه 281 و 282.) 2️⃣ حق با تصرف ساقط مي‌شود، اما حكم با تصرف ساقط نمی شود (و جملة هذا الباب أن كل تصرف وقع للبائع كان فسخا مثل العتق و الوطء و الهبة و البيع و الوصية و غير ذلك، و متى وقع من المشتري كان إمضاء و إقرارا بالرضاء بالبيع و لزمه بذلك العقد من جهته. شیخ طوسی، المبسوط، جلد 2، صفحه 83 و 84). 3️⃣ حق قابل ارث به غیر است، ولی حکم این چنین نیست (شیخ انصاری، کتاب المکاسب، جلد 6، صفحه 109) 4️⃣ حق قابل انتقال به دیگری است، ولی حکم قابل انتقال نیست. («لما خفي الفرق على كثير بين الحق و الحكم، و التبس الأمر بينهما، مع ابتناء كثير من الفروع الفقهية عليهما، و الفرق في الحقوق بين ما يقبل النقل و الاسقاط، و بين ما لا يقبلهما أو يقبل أحدهما دون الآخر». سید محد بحرالعلوم، بلغه الفقه، جلد 1، صفحه 13.) 📚 مطالب جناب استاد مهرکش 🔄 مطالب استاد مهرکش ادامه دارد و ابهامات احتمالی پاسخ داده خواهد شد. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
✅ مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام) برگزار می کند 1️⃣1️⃣ یازدهمین جلسه از سلسله نشست های علمی ☑️ با موضوع مبانی فقهی قانون حجاب 🎤با استفاده از محضر حجة الاسلام والمسلمین استوار 🗓 زمان: چهارشنبه 18 آبان 1401 🕐 ساعت 11 🌎 مکان خیابان شهیدین، مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
با سلام 🖌 لطفا با کلیک بر روی لینک، در نظرسنجی مربوط به پنجمین نشست علمی (استاد استوار) شرکت فرمایید 👇 https://formafzar.com/form/0zmng
🔷 با توجه به اعلام آمادگی استاد استوار جهت برگزاری کارگاه با موضوع «بررسی تفصیلی ادله قانون حجاب (شامل کتاب، سنت و عقل)»، عزیزانی که مایل به شرکت در این کارگاه هستند نام و نام خانوادگی و شماره تماس خود را به نام کاربری زیر در ایتا ارسال فرمایند. 👇 @Pazhuhesh_Aleyasin 🔷 کارگاه به صورت هفتگی و در جلسات 90 دقیقه ای برگزار می شود.
نشست علمی استاد استوار..MP3
12.55M
فایل صوتی سخنان استاد استوار در نشست علمی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
0⃣2️⃣ 6️⃣ 👈 تشخیص حق از حکم کار آسانی نیست که در ذیل این مطلب در ضمن خیار مطرح خواهد شد ❇️ صعوبت تشخیص حق از حکم در خیارات ◀️ تشخیص «حق» یا «حکم» بودن خیار سخت است، زیرا اقسام مختلف آن تحت یک نوع قرار ندارند؛ توضیح این مطلب در گرو ذکر یک مثال است: 🔶 تشخیص عقود لازم از جایز آسان است، زیرا همه اقسام عقود لازم و همه اقسام عقود جایز از نوع واحدی برخوردار هستند و با بررسی ادله عقود، معلوم می شود کدام عقد لازم است و کدام عقد جایز؛ 👈 به عنوان مثال با مقایسه عقد «بیع و اجاره» با عقد «هبه و عاریه» معلوم می شود کدام یک از این عقود، لازم اند و کدام جایز و علت وضوح نیز آن است که نوع عقدهای لازم با هم یکسان اند و همچنین عقدهای جایز از نوع واحدی برخورداراند و وقتی وحدت نوعی مطرح باشد، همه آنها دارای حکم واحدی خواهند بود، لکن چنین مطلبی در خیارت با انواع و اقسام مختلفی که دارند وجود ندارد، یعنی همه اقسام خیار دارای نوع واحدی نیستند، لذا به راحتی نمی توان گفت همه اقسام خیار، «حق»اند یا همه خیارات در زمره «احکام» قرار دارند، بلکه برخی حق اند و برخی حکم اند، لذا برای تشخیص «حق» یا «حکم» بودن خیار، باید دلیل خیارات به صورت مستقل مورد بررسی واقع شوند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهد شد .... . 📚 مطالب جناب استاد مهرکش 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
نشست علمی استاد استوار..docx
57.2K
متن پیاده شده نشست علمی استاد استوار
1️⃣2️⃣ 7️⃣ ❇️ حكم شرعى، يعنى قانون الهى كه براى تنظيم حيات انسان قرار داده شده است. ◀️ احكام شرعى سه گونه است: يا به فعل مكلف تعلق مى‏گيرد، مانند وجوب نماز، يا به ذات مكلف تعلق مى‏گيرد، مانند زوجيّت، يا به اشياى خارجى كه در ارتباط با مكلف يا فعل اوست تعلق مى‏گيرد؛ مانند ملكيت. ◀️ احكام شرعيه به دو دسته تقسيم مى‏شوند: احكام تكليفى و احكام وضعى. 👈 احكام تكليفى مستقيما به عمل مكلف متوجه مى‏شوند، اما احكام وضعى وضعيت خاصى را مقرر مى‏كنند كه در نهايت بر فعل مكلف تاثير مى‏گذارد. هر حكم وضعى مستلزم يك يا چند حكم تكليفى است. 🔶 احكام تكليفى منحصر در پنج حكم است، ولى احكام وضعى بسيار است. 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
2️⃣2️⃣ 3️⃣ ❇️ برخی از نظرات رجالی امام خمینی(ره) ◀️ امام خمینی در کتاب «الطهاره»، دایره را برای فتوا دادن محدود به روایات کتب اربعه و امثال آن‌ نمی‌کند،‌ می‌گوید همین شهرت عظیمه کافی برای فتواست. ◀️ امام نقدهایی به کتاب رجال کشفی وارد‌ می‌کند و سپس سراغ ابن ابی عمیر‌ می‌آید و‌ می‌گوید نجاشی درباره او‌ می‌گوید علمای ما به روایات ابن ابی عمیر اطمینان دارند چون کتاب‌‌های ایشان از بین رفته بود و از حافظه کمک‌ می‌گرفت. 🔷 امام خمینی‌ می‌فرماید که صرف زیان کتب‌ نمی‌تواند موجب عمل به مراسیل ابن ابی عمیر باشد باید دلیل دیگری باشد برای مراجعه به او. این هم دلالت‌ می‌کند که مرسلات او مورد قبول است. 🔶 در کتاب «بیع» در بحث ولایت فقیه، صریحا‌ می‌فرماید: «مراسیل مرحوم صدوق که با «قال» شروع شده باشد نشان از اعتماد صدوق دارد و این برای ما کافی است». بنابراین مرسلات صدوق را قبول‌ می‌کند درحالیکه‌ می‌فرماید در مرسلات ابن ابی عمیر، «ان قلت» است. 📕 امام در کتاب البیع راجع به حدیث مجاری الامور،‌ می‌فرماید: درست است که این حدیث در تحف العقول است و در اعتماد به این کتاب، بحث‌‌هایی است اما همینکه صاحب وسائل نسخه‌ای دستش بوده و اعتماد به آن نسخه تحف العقول کرده و نقل کرده است، اینکه این کتاب وجود دارد، برای ما کافی است. 🔶 این درحالی است که آیت‌الله بروجردی، به مناسبتی بحث تحف العقول را مطرح کرده و مولف آن را مجهول‌ می‌داند یعنی برای ایشان ثابت نشده است که صاحب کتاب، حسن بن علی بن شعبه است با اینکه صاحب وسائل گفته است. 📕 برگرفته از بیانات استاد عندلیب همدانی 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
3️⃣2️⃣ 4️⃣ ❇️ اصلاح چند کلمه که غلط تلفظ می شوند ◀️ احیانا: اِحیانا به کسر همزه به معنای گاه گاه و اتفاقا غلط است. بلکه باید به فتح همزه باشد؛ چون اَحیانا جمع حین است. ◀️ اصالة: اِصالة به کسر همزه غلط است بلکه به فتح همزه است که به معنای نجابت و شرافت و اصیل بودن است. ◀️ تلاوت: تَلاوت به فتح تاء غلط بوده و درست آن به کسر تاء است. ◀️ ثبات: ثَبات به فتح اول به معنای مقاومت و پایداری است. ولی ثُبات به ضم اول به معنای درد شدید و ناتوان کننده است و به معنای مقاومت نمی آید. ◀️جهاد: به کسر جیم درست است و به فتح آن غلط است. چون مصدر باب مفاعله است. 📚 برگرفته از کتاب فرهنگ غلط های رایج 👈 آدرس کانال: https://eitaa.com/pelle_pelle_ta_ejtehad 👈 ارتباط با مدیر کانال و ارسال مطالب کاربردی: @Pazhuhesh_Aleyasin 🔰 مدرسه فقهی آل یاسین (علیهم السلام)
به اطلاع دوستان عزیز می رساند ✅ معاونت پژوهش مدرسه در نظر دارد کلاسها یا کارگاه های آموزشی مورد نیاز طلاب و اساتید پژوهشگر را برگزار نماید. 👌برگزاری کلاسها یا کارگاه های آموزشی در صورتی است که آمار شرکت کنندگان به حد نصاب برسد.👌 ⬅️ علاقمندان تا پایان روز شنبه 28 آبان می توانند با مراجعه به آدرس زیر، آموزش مورد نیاز خود را انتخاب و در این برنامه ثبت نام نمایند. 👇👇 https://formafzar.com/form/jv0xc