#خشونت_در_اسلام
#قسمت_اول:
#حق_حیات ، ضروری ترین حق بشری؛
از دیدگاه #قرآن تعرّض به حیات و زندگانی انسان ها، بزرگترین گناه به شمار میاد (سوره مائده/آیه32). از دیدگاه فلسفه ی حقوقِ اسلامی، #حق_حیات ضروری ترین حقّیه که در هر جامعه ای لازمه وجود داشته باشه، و همه ی انسان ها اون رو می فهمن و نیازی به استدلال نداره. به همین دلیل از بین بردنِ حیاتِ بشری، #بزرگترین_گناه به حساب میاد.
در میان ارزش های اجتماعی، اولین چیزی که باید مورد توجّه قرار بگیره اینه که #حق_زندگی انسان ها حفظ بشه.
پ.ن: برگرفته از درس علامه مصباح یزدی در ۹۸/۲/۲۴ و کتاب «اخلاق در قرآن»، ج۳، ص۱۹۴-۱۹۹
#خشونت_در_اسلام
#قرآن
#حق_حیات
#بزرگترین_گناه
#حق_زندگی
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#اسلام_دین_صلح_یا_خشونت
#قسمت_دوم:
#جذب_و_دفع؛
قانون #جذب_و_دفع ، يك قانون عمومیه كه بر سرتاسر نظام آفرينش حکم فرماست. به عنوان نمونه در حیوانات و انسان، هم حالتی وجود داره که مواد غذایی را #جذب می کنه، و هم حالتی وجود داره که برخی مواد رو ازش #دفع می کنه؛ یا دفعِ #دو_قطب_همنام و جذبِ #دو_قطب_ناهمنام در جریان #الکتریسیته نمونه ای از جذب و دفعه. همچنین انسان در حالات فردی، و نیز در صحنه ی #حیات_اجتماعی همواره گونه هایی از جذب و دفع؛ و #نفرت و #محبت رو تجربه می کنه. مثلاً دوستی ها و دشمنی ها؛ خواستن ها و نخواستن ها و ... همه به نوعی از مظاهر جذب و دفع انسانی به شمار میان. باید اینو بدونیم که انسان ها بی جهت و بدون دلیل با همدیگه #دوست یا #دشمن نمی شن. به نظر بعضیا ريشه اصلى اين جذب و دفعها، #نياز و #رفع_نيازه. یعنی چون انسان موجودى نيازمنده و ذاتاً محتاج آفريده شده؛ با فعاليت هاش پيگيره که خلأهاى خودشو پُر و نیازهاش رو برآورده کنه. برای رسیدن به این هدف باید به یک دسته یا گروه بپيونده و از گروه دیگه ای جدا بشه. تا از دسته اى بهره بگيره و از ضررِ گروهِ دیگه خودشو رها کنه. پس در حقيقت انسان به دنبال بدست آوردنِ #خیر و دور کردنِ #شر از خودشه. بر این اساس باید بگیم #جذب و #دفع ، دو ركنِ اساسى زندگى بشرند.
پ.ن: برداشتی از کتاب «جاذبه و دافعه علی علیه السلام» - #شهید_مطهری
#جذب_و_دفع
#حیات_اجتماعی
#شهید_مطهری
#خیر
#شر
#جذب
#دفع
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#اسلام_دین_صلح_یا_خشونت
#قسمت_سوم
انسان و #احساسات_مثبت و منفی
سرشت انسان تنها از احساسات و عواطف مثبت هم ساخته نشده. آدميزاد موجوديه كه هم #احساسات_مثبت و هم #احساسات_منفی داره؛ هم عواطف مثبت و هم عواطف منفی داره. همانگونه كه #شادی در وجود ما هست، #غم هم هست. خدا ما رو اين طوری آفريده. هيچ انسانی نميتونه بدون غم، يا بدون شادی زندگی كنه. همچنان كه خدا #استعداد_خنديدن رو به ما داده، #استعداد_گريه كردن هم به ما عطا کرده. پس در جای خودش بايد خنديد، و به جای خود هم بايد گريست. اگه بخوایم هرکدوم از #گریه یا #خنده رو توی انسان تعطيل كنیم، به اين معناست كه انسان رو به موجودی غیرِ انسانی تبدیل کردیم. دليل اين كه خدا در ما گريه رو قرار داده، اينه كه در مواردی بايد گريه كرد؛ در غیر این صورت، استعدادِ #گريه در وجود ما لغو میشه، و یه تیکه از وجودِ انسان از کار میافته؛ و به بیانِ دیگه: انسان، دیگه انسان نخواهد بود. پس همین که در انسان اين احساس وجود داره كه به واسطه ی اون، محزون و اندوهگین میشه، معلوم ميشه که گريه كردن هم در زندگی انسان، جای خودش رو داره.
پ.ن: برداشت از کتاب «آذرخشی دیگر از آسمان کربلا» نوشته آیت الله #مصباح_یزدی.
#احساسات_مثبت
#احساسات_منفي
#شادي
#غم
#استعداد_گريه
#استعداد_خنديدن
#گریه
#خنده
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#اسلام_دین_صلح_یا_خشونت
#قسمت_چهارم
#محبت_و_دشمنی_در_انسان؛
خداوند در ما حالتی را قرار داده است که نسبت به كساني كه دارای #كمال جسمی؛ عقلی؛ روانی؛ یا عاطفی هستن، علاقمند میشیم. این حالت رو «#محبت» نام گذاری می کنن. هنگام كه انسان احساس میكنه در جایی كمالی و يا صاحب كمالی هست، نسبت به اون كمال و فردی که دارایِ اون کمال هست، محبت پيدا ميكنه. همچنین در وجود و فطرتِ انسان حالتی هست که نسبت امور و افرادی که بهش ضرر می زنن، حالتِ #دشمنی و #بغض داره. پس در نقطه ی مقابلِ محبت، بُغض و دشمني قرار داره.
پ.ن: برداشتی از کتاب «آذرخشی دیگر از آسمان کربلا» نوشته علامه #مصباح_یزدی.
#کمال
#محبت
#بغض
#دشمنی
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#اسلام_دین_صلح_یا_خشونت
#قسمت_پنجم
#سیستم_دفاعی_بدن؛
#دشمني با افراد و چیزهایی که به انسان ضرر میزنه، سيستمي دفاعي برای فرد در مقابل ضررها و خطرها ايجاد ميكنه. بدن انسان همون طور كه عامل جاذبهاي داره كه مواد مفيد رو #جذب ميكنه، يك سيستم دفاعي هم نيز داره كه سموم و ميكروب ها رو #دفع و رفع ميكنه؛ ارگان و سيستمي كه با ميكروب ها مبارزه ميكنه و اونا رو می کُشه. كار گلبولهاي سفيد توی بدن، همينه. اگر #سيستم_دفاعي بدن ضعيف بشه، ميكروب ها رشد ميكنن. رشد ميكروبها به بيماري انسان منجر می شه و انسانِ بيمار ممكنه با مرگ رو به رو بشه. حالا اگه بگيم ورود ميكروب به بدن ايرادي نداره و باید به عنوان یه مهمون ازش پذیرایی کرد و بهش خوش آمد گفت!! در اين صورت دیگه بدن سالم نمي مونه. تدبير و حكمت الاهي به شکلیه که براي هر موجود زندهاي دو سيستم در نظر گرفته؛ يه سيستم براي جذب و یکی برای دفع و رفع. همون طوری كه جذب مواد مورد نياز، براي رشد هر موجود زندهاي لازمه، #دفع_سموم و مواد مضر هم از بدن لازمه. اگه انسان سموم رو دفع نكنه، نميتونه به حيات خودش ادامه بده.
پ.ن: برگرفته از کتاب «آذرخشی دیگر از آسمان کربلا» نوشته علامه #مصباح_یزدی.
#دشمنی
#جذب
#سیستم_دفاعی
#دفع_سموم
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#اسلام_دین_صلح_یا_خشونت
#قسمت_ششم
#جذب_و_دفع_فردی_و_اجتماعی؛
دانستیم که موجودات زنده، قوه ی دافعه دارن. اين قوه دافعه به ویژه در حيوانات و انسان چيزهایی كه برای بدن #مضرّ هستن رو از بدن بيرون میریزه؛ دستگاه هایی در بدن انسان مثل كليه، مثانه و ... وجود دارن كه اين كار رو به طور عادی انجام ميدن. گاهي هم وقتی ميكروبهای خارجی هجوم میارن، گلبولهای سفيد فعّال میشن و با اونها میجنگن؛ تا اونهارو رو بكشن و از بدن بيرون بريزن. همه میدونن که اگه این #سيستم_دفاعی نباشه، سيستم #جذب هم نابود میشه و زندگی انسان به خطر میافته. در روح انسان هم بايد چنين استعدادی وجود داشته باشه؛ بايد يك #عامل_جاذبه_روانی داشته باشيم تا از كسایی كه براي ما مفيد هستن و کمالی رو در اونها مشاهده میکنیم، خوشمون بياد؛ دوستشون داشته باشیم؛ و از اونها علم، كمال، ادب، معرفت و اخلاق رو یاد بگيريم. همچنین باید #عامل_دافعه_روانی در وجود ما باشه تا به طور عملی افرادی رو که برای ما ضرر دارن، از خودمون دور کنیم. در صحنه ی #اجتماع هم باید ما دارای #سیستم_جذب و #دفع داشته باشیم؛
یعنی نسبت به خوبایي كه منشأ كمال هستن و در پيشرفت جامعه مؤثرن، بايد ابراز دوستی كرد و در مقابل، بايد با افرادی كه براي سرنوشت جامعه مضرّ هستن دشمنی كرد. البته نکته ی مهم اینه که ما باید مواردِ #جذب و #دفع رو درست بشناسيم.
پ.ن: برگرفته از کتاب «آذرخشی دیگر از آسمان کربلا» نوشته علامه #مصباح_یزدی.
#مضرّ
#سيستم_دفاعی
#جذب
#دفع
#عامل_جاذبه_روانی
#عامل_دافعه_روانی
#اجتماع
#سیستم_جذب
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_هفتم
#فلسفه_احکام_خشن_اسلامی
#بخش_اول
بعد از اینکه یکمی در مورد ضرورت وجودِ دو حالت #جذب و #دفع در انسان و جامعه صحبت کردیم، نوبت به این میرسه که به سراغ علت اصلی برخی از احکام اسلامی مانند #قصاص ، #حدود و ... بریم. احکامی که به نظر بعضیا مصادیق #خشونت_در_اسلام هستن. ماها اینو قبول داریم که یه سری از احکام در اسلام هست که ظاهرش خشنه. ولی باید بدونیم که هر خشونتی بد نیست. مثلاً وقتی که یه #پزشک میاد و قسمتی از بدن فردی رو که دچار #عفونت شده و قابل درمان نیست، قطع میکنه! هیچ کس به این آقای دکتر نمیگه عجب آدم خشن و نامردیه! دیدی چطور دست طرف رو قطع کرد؟!؟ چون هر عاقلی میدونه که این کار، درسته که ظاهرش خشنه! ولی در واقع، عین رحمت و برکت و سلامتیه؛ چون اگه اون دست باقی میموند، زندگی طرف رو به خطر مینداخت ... (ادامه دارد)
#فلسفه_احکام_خشن_اسلامی
#قصاص
#حدود
#پزشک
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_هفتم
#فلسفه_احکام_خشن_اسلامی
#بخش_دوم
(ادامه) ... حالا اگه یه نفر، یا یه گروه، یا یه دولتی #حیات_دنیوی یا اخرویِ بشریت رو به خطر بیاندازه و به هیچ صراطی مستقیم نباشه، به نظرتون نباید این فرد، گروه، یا دولت عفونی و چرکین رو از سر راه انسانیت برداشت؛ تا انسان ها بتونن مسیر زندگیشون رو ادامه بدن و منافع دنیایی وآخرتیشون رو بدست بیارن؟! پس بعضیا هستن که #خار در مسیر انسانیت هستن؛ و کارشون بستن راه بشریته، اینها رو باید از سر راه برداشت تا انسانها بتونن در سلامت راه تکامل رو طی کنن و به سعادت دنیا و آخرت دست پیدا کنن. بر این اساس در برخی از موارد سلامت و امنیت جامعه در گرو بعضی برخوردهایی است که به ظاهر خشن، ولی برای بقای جامعه ضروری هستن.
#فلسفه_احکام_خشن_اسلامی
#حیات_دنیوی
#عفونت
#خار
پ.ن: برداشتی از کتاب «پیام قرآن» نوشته آیت الله #مکارم_شیرازی ج10، ص167-168.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_هشتم
#دافعه_داشتن_معارف_اسلامی
وقتی ميگيم: #جاذبه_و_دافعه_در_اسلام
يعنی جاذبه و دافعهای كه در معارف اسلامی وجود داره.
حالا یه سؤال اینجا پیش میاد🤔؛
ما معتقدیم #معارف_اسلامی، بر اساس #فطرتِ انسان تنظيم شده، حالا چطور میتونیم براش دافعه تصوّر كنیم؟!
جواب😃: همیشه خواسته های انسانی یک جهته نیست؛ در انسان خواسته های متفاوتی، با جهت های متضاد وجود داره که بعضی وقتا بینشون #تعارض پیش میاد. یعنی گاهی بین #غریزه (خواسته های مادی) و #فطرت تعارض ایجاد میشه. مثلاً شکم گرسنه (#غریزه) فقط غذا میخواد و براش مهم نیست که اون غذا حلال باشه یا حرام؛ مال مردم باشه یا مال خودِ فرد، اما #فطرت با دست اندازی به مال مردم مخالفه. توی این شرایط کسی که مهار غریزه ی خودشو نداره، طبیعیه که این حکم و دستورِ فطری، براش #دافعه داشته باشه و ازش خوشش نیاد.
#دافعه_داشتن_معارف_اسلامی
#جاذبه_و_دافعه_در_اسلام
#فطرت
#غریزه
پ.ن: برداشتی از کتاب «کاوشها و چالشها» نوشته علامه #مصباح_یزدی
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_نهم
#داستانی_تاریخی_از_دافعه_اسلام ؛
یه روز تعدادی از #مسحیان منطقه #نَجران اومدن پیش #پیامبر (صلی الله علیه و آله) و با ایشون در مورد #حضرت_عیسی (علیه السلام) گفتگویی علمی درگرفت. اونا گفتن: عیسی فرزند خداست. چون پدر نداشته و انسان بدون پدر به دنیا نمیاد؛ پس خدا، پدر عیسی است. اما پیامبر اکرم فرمود: حضرت عیسی، مثل #حضرت_آدم آفریده شده؛ خدا حضرت آدم رو بدون پدر آفرید، و حضرت عیسی رو هم مثل حضرت آدم بدون پدر خلق کرد. اما مسیحی ها با وجود اینکه جوابی برای حرف پیامبر نداشتن، ولی زیر بارِ جواب نرفتن و قرار گذاشتن باهمدیگه #مباهله کنن.
(مُباهِله یعنی دو طرف، دست به دعا بلند کنن و از خدا بخوان اون کسی که حق رو فهمیده ولی بازم داره اصرار میکنه و دروغ میگه رو عذاب کنه)
روزِ مباهله، بزرگان و علمای مسیحی اومدن. پیامبر هم با امیرالمؤمنین و حضرت زهرا (علیهما السلام)، در حالی که دست امام حسن و امام حسین (علیهما السلام) رو – که در سن کودکی بودن - توی دستاشون گرفته بودن، به محل مباهله اومدن.
تا علما و بزرگان مسیحی این صحنه رو دیدن، با ترس و حیرت گفتن: اگه اینها دست به دعا بلند کنن و نفرین کنن، هیچ کدوم از ما روی زمین زنده نمی مونه. به این ترتیب از مباهله دست کشیدن. اما با وجود اینکه هم در بحث علمی شكست خوردن، و هم از مباهله عقب نشينی كردن، حاضر نشدن مسلمان بشن. پیامبر فرمودند: علت مسلمان نشدن اونا؛ علاقه ای بود که به #صلیب؛ #گوشت_خوک؛ و #شراب داشتن. این یه نمونهٔ تاریخی برای اینه که احکام اسلام برای بعضیا #دافعه داره. یعنی با وجود اینکه برخی به حقانیّت مطلبی پی میبرن (#فطرت اونها حقیقت رو میفهمه)، اما غرایزشون مانع از این میشه که حق رو بپذیرن. یعنی در اصطلاک و برخوردِ فطرت با #غریزه، غریزه است که در این جور افراد پیروز میشه.
#داستانی_تاریخی_از_دافعه_اسلام
#حضرت_عیسی
#غریزه
#فطرت
#گوشت_خوک
#صلیب
#شراب
پ.ن: «مَناقِب علیّ بن ابیطالب و ما نَزَلَ مِن القرآن فی علیّ (علیه السلام)» نوشته «ابن مَردَوَیه» از علمای اهل سنت؛ قرن4، و برداشتی از کتاب «کاوشها و چالشها» نوشته علامه #مصباح_یزدی.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_دهم
#گستره_دعوت_پیامبر
خدا در ابتدا به پیامبر دستور میده تا دعوت به اسلام رو از #نزدیکان و اقوامش شروع کنه (شعراء/214). بعد خدا به پیامبر دستور داد که دعوتش رو گسترش بده و #اهالی_مکه و شهرهای اطراف رو با اسلام آشنا کنه (شوری/7). در مرحله سوم خدا به پیامبرش دستور میده که رسالت خودش رو به #سطح_جهانی برسونه و همه مردم و تمامی ادیان و مذاهب رو به اسلام دعوت کنه (اعراف/158).
#گستره_دعوت_پیامبر
#نزدیکان
#اهالی_مکه
#سطح_جهانی
پ.ن: برداشتی از تفسیر #المیزان نوشته #علامه_طباطبایي، جلد۴.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_یازدهم
#روش_دعوت_پیامبر
بر اساس قرآن کریم – که بنیادی ترین و قطعی ترین منبع، برای شناخت نگاهِ اسلامه – نخستین و اصلی ترین روش دعوت همه پیامبران از جمله پیامبر اسلام، #روش_زبانی بود (طه/44 و نساء/63). مِتُد پیامبر در دعوت زبانی بر سه رکن استوار بوده؛
1-#سخن_حکیمانه ؛ یعنی حرفی که بر مبنای علم و عقله.
2- #موعظه، و پند و اندرزِ نیکو؛ یعنی بیان نکاتی که به خیر و صلاح مخاطبه و خود گوینده هم بهشون عمل میکنه.
3- #گفتگو به بهترین شکل؛ یعنی استفاده از مطالبی که مخاطب اونهارو قبول داره و به بهشون معتقده. بدون اینکه توهین؛ مطلب خلاف واقع؛ و سخنان نابخردانه، توی حرفش باشه.
#روش_دعوت_پیامبر
#روش_زبانی
#سخن_حکیمانه
#موعظه
#گفتگو
پ.ن: برداشتی از تفسیر «المیزان» نوشته #علامه طباطبایی، ج12، ص371-374.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_دوازدهم
#برخورد_پیامبر_با_مشرکان_مکه
همه میدونن که بدترین #دشمن_پیامبر (ص) و مسلمانان، #مشرکان مکه بودن؛ افرادی که از هیچ ظلم و ستمی در مورد پیامبر و اصحابش کوتاهی نکردن. افرادی که آشغال روی پیامبر میریختن، توی کوچه سنگبارانش میکردن، شکمبه گوسفند روی سرش میریختن، دندون حضرت رو شکستن، سرتاپای حضرت رو در جنگ احد مجروح کردن و .... . اما با این وجود وقتی پیامبر (ص) شهر #مکه رو فتح کرد فرمود: هرکس به خونه #ابوسفیان – که در قسمت بالای مکه بود - بره، در امانه. هرکس به خونه حکیم
– که در قسمت پایین مکه بود –بره، در امانه. هرکس در خونشو ببنده (نیاد بیرون و اعلام کنه تسلیمه)، در امانه.
در این بین یه عده از بزرگان و سران مکه رفتن داخل #کعبه. اونا فکر میکردن که پیامبر همشون رو میکشه. اما وقتی پیامبر اومدن داخل #مسجد_الحرام فرمودن: اینو بدونید که شما بدترین همسایه برای پیامبرخدا بودید؛ اونو تکذیب، طَرد، اخراج، و اذیّت کردید، بعد به سمت مدینه اومدید تا با من بجنگید!! اما بِرِید؛ شما آزاد هستید (و من کاری باهاتون ندارم).
#دشمن_پیامبر
#مشرکان
#مکه
#ابوسفیان
#مسجد_الحرام
پ.ن: برداشتی از کتاب #بحار_الأنوار، ج21، ص105-106.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_سیزدهم
#برخورد_امیرالمؤمنین_با_یهودی
یه روز #امیرالمؤمنین (ع) در #کوفه مشغول سخنرانی بودن و فرمودن: «قبل از اینکه منو از دست بدید، هرچی رو میخواید از من بپرسید». در این موقع یه مردی که از ظاهرش معلوم بود یهودیه، بلند شد و با صدای بلند داد زد: «تو مدّعی چیزی هستی که ازش خبر و فهمی نداری ...». در این موقع اصحاب از چند طرف به سمت اون #یهودی حمله کردن و خواستن باهاش درگیر بشن. حضرت #علی (ع) تا این صحنه رو دید، اونا رو دور کرد و بلند گفت: ولش کنید! با #خشونت که نمیشه مطالب دینی رو به طرفِ مقابل فهموند. بعد به سمت اون یهودی برگشت و فرمود: بدون هیچ ملاحظه ای سؤالاتت رو بپرس. من هم - به امید خدا - جوابت رو با دلیلهای عقل پسند و محکم میدم.
یهودی شروع کرد سؤالاتش رو پرسید و حضرت هم یکی یکی اونا رو به شکلی منطقی جواب داد. در آخر اون یهودی اونقدر به وَجد اومد که چهار بیت شعر در #فضیلتِ مولا علی (ع) خوند.
#امیرالمؤمنین
#کوفه
#یهودی
#علی
#خشونت
#فضیلت
پ.ن: برداشتی از کتاب «إرشاد القلوب ديلمی»، ج2، ص377-378.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_چهاردهم
#برخورد_پیامبر_با_مشرکان_مکه
#قسمت_دوم
يكي از افرادی که خیلی پیامبر و مسلمانها رو اذیت کرد آدمیه به اسم «صَفوان بن اُمَیّه». اون اینقدر با پیامبر مشکل داشت که بعد از جنگ «بدر» به یه نفر پول داد تا بره و توی مدینه پیامبر رو #ترور کنه. بعد از فتح مکه، از شهر فرار کرد. پیامبر از طریق پسر عموی# صفوان، لباسِ خودشون رو براش فرستادن - تا نشونه ای برای در امان بودنش باشه -، و اونو به اسلام دعوت کنه و به اون مهلتی دوماهه بده. وقتی صفوان وارد #مکه شد، جلوی مردم بلند فریاد زد: ای محمد! پسر عموم لباس تو رو برام آورده و منو به اسلام دعوت کرده و گفته اگه دلم خواست میتونم اسلام رو قبول کنم و اگه قبول نکردم میتونم دوماه تحقیق کنم و اجباری در کار نیست. پیامبر فرمود: بِهِت چهار ماه وقت میدم. صفوان در بین مسلمانها زندگی میکرد و موقع جنگ «حُنَین» پیامبر کسی رو فرستاد تا از صفوان #سلاح و وسائل جنگی بگیره. صفوان تا این ماجرا رو دید گفت: اومدی به زور اَزَم وسائل و سلاح بگیری، یا اینکه تقاضای سلاح و ادَوات جنگی داری؟ فرستاده ی پیامبر گفت: نَه، زوری در کار نیست؛ شما اختیار داری که به ما وسائل بِدی یا ندی. بعدش صفوان وسائل رو به عنوان #امانت و عاریه به اون فرد داد.
#ترور
#صفوان
#مکه
#سلاح
#امانت
پ.ن: برداشتی از کتاب #الموطأ نوشته «مالک بن اَنَس»، حدیث1115.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_پانزدهم
#اخلاق_در_جنگ
#اخلاق_ماکیاولی
شاید بد نباشه در این قسمت از گفتگوهامون به یه نکته ی جالب اشاره کنیم! خیلی از ماها فکر میکنیم وقتی دو گروه باهم میجنگن، باید دوطرف به هر صورتی که میشه، به پیروزی برسن. یعنی در میدان جنگ، «#اخلاق» هیچ جایگاهی نداره. البته این حرف که «#اخلاق_در_جنگ جایی نداره»، با بسیاری از دیدگاههای #فلسفه_سیاسی و #فلسفه_نظامی ِ #غرب، و برخی دیدگاههای مدّعی اسلامیّت - مثل بنی امیّه، بین عبّاس، وهابیّت و ... - جور درمیاد. چون هدف از جنگ در دیدگاه اونا «پیروز شدن، به هر قیمتیه». به همین دلیل استفاده از هر روشی رو برای رسیدن به این هدف درست میدونن. یعنی مثلاً میگن: هدفِ ما بدست آوردنِ فلان منطقه است. برای بدست آوردن و فتحِ اون منطقه اگه لازمه، میشه اولاً از هر سلاحی مثل #بمب_هسته ای، بمب شیمیایی، مسموم کردنِ آب آشامیدنی و ... استفاده کرد. ثانیاً هر موجودی - زن و مردی که فقط شهروندن، پیرمرد و پیرزنی که از کارافتاده و زمینگیرن، کودکان، حیوانات، درختان و ... - رو میشه از بین برد.
#اخلاق_در_جنگ
#غرب
#فلسفه_سیاسی
#فلسفه_نظامی
پ.ن: برداشتی از دو کتاب #هنر_جنگ و #شهریار نوشته ی «نیکولو #ماکیاولی »
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_شانزدهم
#اخلاق_در_جنگ
#آداب_پیامبر_در_جنگ
توی قسمت قبل گفتیم بعضی تفکرات، برای #اخلاق ، در جنگ جایگاهی قائل نیستن. اما در این قسمت میخوایم به نظر اسلام و اهلبیت (ع)در مورد«#اخلاقیات_جنگ » بپردازیم. در اینجا فقط به صورت تیتروار و خیلی گذرا به بعضی اصولِ اخلاقی که مورد نظره #پیامبر (ص) بوده اشاره می کنیم:
پیامبر (ص) قبل از اعزام نیروهایش – در تمامی جنگ ها – سپاهیان رو جمع می کردن و بهشون این نصیحت ها رو تذکّر می دادن؛
1. به دشمن #خیانت نکنید.
2. دشمن رو مُثله (قطعه قطعه) نکنید.
3. هیچ #زن و کودکی رو نکشید.
4. #پیرمردها رو نکشید.
5. #درخت ها رو قطع نکنید.
6. اگه کسی خواست با شما #گفتگو کنه، اونو در امنیّت کامل به داخل سپاهِ خود بیارید و باهاش گفتگو کنید. اگه سخن شما رو پذیرفت، برادرِ دینیِ شما میشه، و اگه سخن شما رو نپذیرفت، #تحت_الحفظ و با حفاظتِ کامل اونو به لشکرِ خودش برگردونید.
7. #راهب هایی که در کوه ها مشغول عبادت هستن رو نکشید.
8. درخت ها رو آتش نزنید.
9. با رها کردنِ #آب در نخلستان ها، نخل ها رو از بین نبَرید.
10. #درختان میوه و کشت و زرع رو از بین نبَرید.
11. #حیوانات رو نکشید.
#اخلاقیات_جنگ
#پیامبر
پ.ن: کتاب #کافی، جلد5، ص28-29.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_هفدهم
#اخلاق_در_جنگ
#اخلاق_امیرالمؤمنین_در_جنگ
#قسمت_اول
بد نیست بدونیم: #امیرالمؤمنین (ع) که به عنوان رزمنده ی درجه یک، شجاع، مبارز و ... در تاریخ اسلام شناخته میشه، #قواعد_اخلاقی جالبی رو برای جنگیدن گذاشته بودن. بریم یه نمونش رو باهم بخونیم؛
امام صادق (ع) میفرماید: «حضرت علی (ع) هیچ وقت قبل #اذان_ظهر نمیجنگیدن! چون معتقد بودن در بعد از اذان ظهر، درهای رحمت الاهی باز، و رحمت خدا به سرِ بندگانش سرازیر میشه (یعنی رحمت الاهی باعث نرم شدنِ دلها و جلوگیری از خیلی خونریزی ها میشه). و میفرمودن: شروع کردنِ جنگ بعد از اذان ظهر بهتره، چون به #شب نزدیکتره، و تعداد افرادی که کشته میشن خیلی کمتر میشه، و افراد جنگجو از جنگ دست میکشن، و افرادی که از جنگ فرار کردن، نجات پیدا میکنن»
#امیرالمؤمنین
#قواعد_اخلاقی
#اذان_ظهر
#شب
پ.ن: کتاب #کافی، جلد5، ص28.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_هجدهم
#اخلاق_در_جنگ
#اخلاق_امیرالمؤمنین_در_جنگ
#قسمت_دوم
وقتی حضرت #علی (ع) میخواستن یکی از بزررگان کوفه به نام «مَعقَل بن قیس» رو با 3هزار سرباز به سمت #معاویه بفرستن، نامه ای رو به مَعقَل نوشتند و دستوراتی بهش تذکر دادن:
1- از #خدا (در کارهایی که انجام میدی) بترس (و مراقب رفتارت باش)؛ چون خلاصه روزی میرسه که با خدا روبرو میشی (و باید جوابگوی کارات باشی).
2- فقط با کسی که با تو میجنگه، حق داری بجنگی (یعنی اگه کسی با تو نجنگید، تو حق نداری باهاش بجنگی).
3- وقتی با #لشکر_دشمن روبرو شدی، وسط لشگرت وایسا؛ نه اونقدر به دشمن نزدیک شو که باعث تحریک دشمن و#جنگ افروزی بشی، و نه اونقدر از دشمن دور شو که فکر کنن از #جنگ میترسی.
4- نکنه #کینه ای که از دشمن به دل داری باعث بشه - قبل از اینکه دشمن رو به راهِ هدایت دعوت، و حقیقت رو براشون روشن کنی – باهاش بجنگی.
#علی
#معاویه
#خدا
#لشکر_دشمن
#جنگ
#کینه
پ.ن: برداشتی از کتاب #نهج_البلاغه، نامه12.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_نوزدهم
#اخلاق_در_جنگ
#اخلاق_امیرالمؤمنین_در_جنگ
#قسمت_سوم
#امیرالمؤمنین (ع) قبل از روبرو شدن با سپاه #معاویه چندتا اصلِ #مهم رو به لشگریانشون تذکّر میدن:
1- تا اونا #جنگ رو شروع نکردن، شما جنگ رو شروع نکنین؛ چون -به لطف خدا- حق با شماست و اینکه اونا شروع کننده ی جنگ باشن، یه دلیل دیگه بر حقانیّت شما میشه.
اگه دشمن شکست خورد و فرار کرد؛
2- کسی رو که داره #فرار میکنه، نکشید.
3- به کسی که #قدرت_دفاع نداره، آسیبی نزنید.
4- به #مجروح های دشمن #تیرخلاص نزنید.
5- با #زنها هیچ کاری نداشته باشد –حتی اگه به فرمانده هاتون (من) حرفِ زشت زدن و آبرو ریزی به راه انداختن -.
#امیرالمؤمنین
#معاویه
#جنگ
#فرار
#قدرت_دفاع
#مجروح
#تیرخلاص
#زن
پ.ن: برداشتی از کتاب #نهج_البلاغه، نامه14.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_بیستم
#اخلاق_در_جنگ
#اخلاق_امیرالمؤمنین_در_جنگ
#قسمت_چهارم
در ماجرای جنگ #صفین، حضرت علی (ع) حدود سه ماه جنگ رو به تأخیر انداختن. یعنی حدود سه ماه دوتا لشکر آماده جنگ بودن، ولی #امیرالمؤمنین (ع) مرتب امروز و فردا میکردن. این کار باعث شد که لشکریان حضرت به ایشون اعتراض کنن و بگن:
علی (ع) از ترسِ کشته شدن، جنگ رو شروع نمیکنه!!
این مطلب تا اونجایی بالا کشید که یه روز حضرت علی (ع) رو به اصحابشون کردن و فرمودن:
شنیدم بعضی از شما میگید: من بخاطر #ترس از مرگه که اجازه ی شروع #جنگ رو نمیدم!! عجب حرفِ عجیبی میزنید!! به خدا قسم، برای من فرقی نداره که من به سمت مرگ برم، یا مرگ به سمت من بیاد (یعنی من اینقدر نسبت به کشته شدن بی خیالم). اما اینو بدونید اگه حتی یک روز جنگ رو به تأخیر انداختم، بخاطر این بوده که امیدوار بودم گروهی به #راه_حق برگردن و #هدایت بشن. هدایت کردنِ افراد، برای من خیلی بهتر از اینه که بخوام اونا رو بکشم – حتی با وجود اینکه خود اونا بخوان که من دست به شمشیر ببرم و جنگ رو شروع کنم -.
#صفین
#امیرالمؤمنین
#ترس
#جنگ
#راه_حق
#هدایت
پ.ن: #نهج_البلاغه ، خطبه55.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_بیست_و_یکم
#اخلاق_در_جنگ
#امان_به_دشمن
اسلام اینقدر پایبندی به #عهد و پیمان رو مهم میدونه، و از طرفِ دیگه اینقدر برای #حیات_انسان و دوری از خونریزی، ارزش قائله که در روایات ما دستور دادن:
اگه در جنگ، یک گروهی جایی رو #محاصره کرده بودن و افراد #محاصره_شده از اونا درخواست #امان کردن، ولی اون گروه گفتن: ما به شما #امان نمیدیم.
اما افراد محاصرهشده فکر کردن که اونا گفتن «#امان میدیم». بعد – با این خیال که در امان هستن - از #مواضع_دفاعی ِخودشون بیرون اومدن و خودشونو تسلیم کردن، در این حالت افراد #محاصره_کننده حق ندارن به اون گروه که حرف رو اشتباه فهمیدن تعرّضی بکنن، و باید #امنیت اونا رو به طور کامل تأمین کنن.
#عهد
#حیات_انسان
#محاصره
#محاصره_کننده
#محاصره_شده
#امان
پ.ن: کتاب #کافی، جلد5، ص31.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_بیست_و_دوم
#تهمت_به_پیامبر
در گفتگوهامون به این نتیجه رسیدیم که دعوت به #دین نبايد با #خشونت باشه.
خيلیا میپرسن: آيا اساسِ دعوتِ اسلام بر زور و اجباره؟ يعنى اساس اسلام اين چيزیه كه كشيشهاى #مسيحى در دنيا روش #تبليغ كردن و اسم اسلام رو گذاشتن «#دين_شمشير»؛ يعنى دينى كه برای رسیدن به اهدافش فقط – یا بیشتر - از شمشير استفاده می كنه؟! یعنی میخوان بگن: شمشیر تنها - یا اصلیترین - ابزاریه که اسلام در دعوت خودش بكار میبره. جواب این تهمت رو خود قرآن میده و میفرماید: «با حکمت و موعظه مردم رو به سوی پروردگارت دعوت کن، و با بهترین روش با اونا بحث کن»، نه «با شمشیر مردم رو به سوی خدا دعوت کن»؛ حتى توی بعضى از كتابهاشون به پيامبر (ص) اهانت میکنن، و كاريكاتور مردى رو میکشن كه توی يک دستش قرآنه و توی دست ديگش شمشيره، و بالاى سر افراد وايساده كه يا بايد به اين قرآن ايمان بيارید، يا گردنتون رو میزنم!!
#دین
#خشونت
#مسیحی
#تبلیغ
#دین_شمشیر
پ.ن: برداشتی از کتاب #سیری_در_سیره_نبوی /شهید #مطهری ص180.
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh
#خشونت_در_اسلام
#قسمت_بیست_و_سوم
#سؤال_مهم
عجيبه اونايي كه به #اسلام و #پیامبر (ص) تهمت میزنن و میگن: اسلام میگه هر غیر مسلمانی رو باید کشت!! چرا به این سؤال جواب نمیدن که «اگه واقعاً نظر اسلام اینه که هر غیر مسلمانی رو باید گردن زد، چرا با وجود اینکه این همه قبیله ی #غیر_مسلمان، اطراف #مدینه و #مکه بودن، پس چرا پیامبر (ص) حتی با یکی از اونا – بخاطر #بت_پرست بودن، و یا #یهودی و #مسیحی بودنشون – نجنگید؟! اصلاً اگه کل تاریخ پیامبر و امیرالمؤمنین (ع)رو زیرورو کنیم، یجا رو پیدا نمیکنیم که اونها شروع کننده ی جنگ باشن؛ یعنی تا وقتی که یه گروه یا قبیله ای دست به شمشیر نبردن و خیانت نکردن، به هیچ وجه پیامبر و حضرت علی (ع) دست به شمشیر نشدن. تازه اون موقعی هم که طرف مقابل میومد و صف آرایی میکرد برای جنگ، تمام سعی و تلاش پیامبر (ص) و امام علی (ع) این بود که جنگ شروع نشه و اگه به ناچار جنگ شروع میشد، همش دنبال این بودن که تا اونجایی که
ممکنه افراد کمتری از دو طرف کشته بشن.
#اسلام
#پیامبر
#غیر_مسلمان
#مدینه
#مکه
«ساحت اندیشه، پیرامون دین و اندیشه دینی👇»
https://eitaa.com/sahat_andisheh