⭕️روز مباهله
🔹 #روز_مباهله روزی است که پیامبر مکرم اسلام (ص)، عزیزترین عناصر انسانی خود را به صحنه میآورد. نکتهی مهم در باب #مباهله این است: «و انفسنا و انفسکم» در آن هست؛ «و نساءنا و نساءکم» در آن هست؛ عزیزترین انسانها را پیغمبر اکرم (ص) انتخاب میکند و به صحنه میآورد برای محاجهای که در آن باید مایز بین حق و باطل و شاخص روشنگر در معرض دید همه قرار بگیرد. هیچ سابقه نداشته است که در راه تبلیغ دین و بیان حقیقت، پیغمبر دست عزیزان خود، فرزندان خود و دختر خود و امیرالمؤمنین (ع) را - که برادر و جانشین خود هست - بگیرد و بیاورد وسط میدان؛ استثنائی بودن #روز_مباهله به این شکل است. یعنی نشان دهندهی این است که بیان حقیقت، ابلاغ حقیقت، چقدر مهم است؛ میآورد به میدان با این داعیه که میگوید بیائیم مباهله کنیم؛ هر کدام بر حق بودیم، بماند، هر کدام بر خلاف حق بودیم، ریشهکن بشود با عذاب الهی.
بیانات مقام معظم رهبری ۸۸/۰۹/۲۲
منبع: وبسایتدفترحفظونشرآثارمقاممعظمرهبری
#مباهله #امام_خامنه_ای
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️ادامه نهضت برای اسلام
🔹من از همه #ملت_ایران تقاضا دارم که همان طور که از اول در میدان مبارزه با #کفر، همه حاضر بودید و در صحنه این مبارزه همه حاضر بودید، باز هم ادامه بدهید که ادامه این #نهضت برای #اسلام است و #اسلام_عزیز این حق را به ما همه دارد که در راه او هر #جانفشانی که می توانیم و هر اقدامی که می توانیم بکنیم.
بیانات حضرت امام ۶۰/۰۱/۲۶
منبع: سایت جامع امام خمینی (ره)
#امام_خمینی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️«ترتيل»، بهترين روش قرائت قرآنی
🔸 #ترتيل بهترين روش برای #تلاوت است؛ زيرا اين روش #ويژگی هايى دارد كه خواننده قرآن با آن، به سوی هدف عالی #نزول_قرآن (كه هدايت انسان هاست) هدايت میشود. در اين سطور به چند ويژگی از ويژگی های #روش_ترتيل پرداخته می شود.
1⃣تدبر در قرآن
🔹خداوند در #قرآن_كريم انسانها را به #تفكر و #تدبر در قرآن دعوت ميكند، زيرا قرآن #كتاب_عبرت و درس آموزی است، #برنامه_زندگی انسان های پرهيزكار است. اگر #قرآن مسلمانان را به تلاوت آياتش دعوت كرده است، برای اين است كه از #عبرت های قرآن درس بگيرند و از معارف بلند آن رهتوشهای برای #دنيا و #آخرت خويش برگيرند. اين موضوع تنها با خواندن قرآن حاصل نميشود، بلكه بايد خواندن، همراه با توجه به #معانی_آيات، #فهميدن آن و #تدبر و #انديشه كردن باشد.
🔹به همين خاطر است كه امام علی (علیه السلام) میفرماید: «لا خَيْرَ فی قِراءةٍ لَيْسَ فِيها تَدَبُّرٌ»؛ [۱] (در قرائتی كه در آن #تدبّر نباشد، خيری نيست). زمانی حالت #تدبر و #تنبّه ايجاد ميشود كه #قاری، آن را با آرامش و شمرده بخواند، و در هر فرازی خود را مخاطب قرآن ببيند و در آن #انديشه كند. در كلامی از ابن عباس نقل شده است كه: «سوره بقره و آل عمران را با #ترتيل و #تدبّر بخوانم برايم محبوبتر است از اين كه تمام قرآن را با سرعت بخوانم». [۲]
2⃣احترام باری تعالی
🔹#قاری_قرآن هر گاه بخواهد قرآن را تلاوت كند، بايد ابتدا #عظمت_گوينده آن را در دل خود حاضر كند و بداند كه قرآن #كلام_خداست، و تلاوت كلام الهی بس عظيم و خطير است، آن گاه متوجه ميشود كه بايد آن را با احترام بخواند. حفظ #احترام_قرآن ايجاب ميكند كه تلاوت آن همراه با #وقار، آرامش و پرهيز از عجله باشد.
🔹غزالی در اين زمينه ميگويد: «بدان كه #ترتيل استحباب دارد نه تنها برای تدبّر، زيرا برای افراد غير عرب كه معنی قرآن را نمی فهمند نيز ترتيل و شمرده خواندن مستحب است، زيرا تلاوت با ترتيل نشانه احترام و تكريم و با وقار نگهداشتن قرآن است و تأثيرش در قلب از با سرعت و شتاب خواندن بيشتر بهتر میباشد ». [۳]
3⃣تأثير در قلبها
🔹#تلاوت_قرآن به صورت آهسته و #شمرده سبب تأثير در #قلبها ميشود. از اين تأثير، قاری و استماع كننده بهرهمند میشوند. هنگام تلاوت #ترتيل، قاری فرصت دارد تا #مفاهيم_آيات را به قلب خويش القا كند، و بر اثر تكرار القاها قلب و #روح او تأثير میپذیرد. همين موضوع برای #شنونده تلاوت ترتيل نيز وجود دارد، زيرا فرصت #تفكر و انديشيدن آيات را پيدا ميكند، در نتيجه مفاهيم و پيام های آيات در سراسر وجودش پرتوافكن شده، موجب تنبه و تأثير پذيری روح و روانش ميگردد.
پي نوشت ها:
[۱] تحف العقول، ابن شعبه حرّانی، ص ۲۰۴، مؤسسه النّشر الاسلام
[۲] هفده گفتار در علوم قرآنی، محمد حسينى، ص ۳۱۴، انتشارات بدر
[۳] النشر فی القراآت العشر، ج ۱، ص ۲۰۹
نویسنده: ابوالفضل علامی، علم تجويد
منبع: وبسایت اندیشه قم
#قرآن #ترتیل
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️شادی های توأم با غرور و شهوت چه عواقبی دارد؟
🔹آیه ۷۵ سوره غافر، به علت گرفتارى هاى کافران اشاره دارد، مى گوید: «ذلِکُمْ بِما کُنْتُمْ تَفْرَحُونَ فِى الْأَرْضِ بِغَیْرِ الْحَقِّ وَ بِما کُنْتُمْ تَمْرَحُونَ» (این #عذابها به خاطر آن است که به #ناحق در زمین #شادى مى کردید و از روى #غرور و #مستی_شهوات به #خوشحالى مى پرداختید!). از مخالفت با پیامبران و کشتن مؤمنان و در فشار گذاردن محرومان و #مستضعفان، لذت مى بردید و از ارتکاب #گناهان و قانون شکنى ها در خود احساس #غرور و سربلندى مى کردید، اکنون باید کفاره آن همه #شادى_بیجا و غرور و غفلت و مستى شهوت را در میان این غل و زنجیرها و در لابلاى شعله هاى #آتش بدهید.
🔹«تَفْرَحُونَ» از ماده «فرح» به معنى #شادى و خوشحالى است که گاهى ممدوح است و #شایسته، همانگونه که در آیه ۴ ـ ۵ «سوره روم» آمده است: «وَ یَومَئِذ یَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ بِنَصْرِ اللهِ» (در آن روز [که رومیان اهل کتاب بر مشرکان مجوس پیروز گردند] #مؤمنان #شاد خواهند شد). و گاه #مذموم است و بر اساس باطل، چنان که در داستان «قارون» در آیه ۷۶ «سوره قصص» مى خوانیم: «اِذْ قالَ لَهُ قَومُهُ لاتَفْرَحْ إِنَّ اللّهَ لایُحِبُّ الْفَرِحِینَ» (به خاطر بیاور هنگامى را که قومش به او گفتند: این همه #شادى_مغرورانه مکن، که خداوند شادى کنندگان مغرور را دوست نمى دارد).
🔹البته این تفاوت، باید از قرائن شناخته شود و پیداست که در آیه مورد بحث، «فرح» از نوع دوم منظور است. «تَمْرَحُونَ» از ماده «مَرَح» (بر وزن فرح) به گفته جمعى از ارباب لغت و مفسران، به معنى «شدت فرح، و گستردگى» آن است. و بعضى آن را به معنى «شادى به خاطر مطالب بى اساس» دانسته اند. در حالى که بعضى دیگر آن را به معنى «شادى توأم با یک نوع طرب» و به کار گرفتن #نعمتهاى_الهى در مسیر #باطل شمرده اند. ظاهر این است که همه این معانى به یک مطلب باز مى گردد، زیرا شدت شادى و #افراط در آن، سر از همه این مسائل در مى آورد و با انواع #گناهان و آلودگی ها و عیاشى و #هوسرانى توأم مى شود. [۱]
🔹آرى، این گونه #شادی هاى توأم با غرور و #غفلت و بى خبرى و همراه با #هوسرانى و شهوت، #انسان را به سرعت از خدا دور مى کند و از درک حقایق باز مى دارد، واقعیت ها را شوخى، و #حقایق را مجاز، جلوه مى دهد. اینجاست که به آنها خطاب مى شود: «أُدْخُلُوا أَبْوابَ جَهَنَّمَ خالِدِینَ فِیها» [۲] (وارد شوید از درهاى #جهنم و جاودانه در آن بمانید). «فَبِئْسَ مَثْوَى الْمُتَکَبِّرِینَ» [۳] (و چه بد جایگاهى است، #جایگاه_متکبران). این جمله، تأکید مجددى است بر اینکه سرچشمه اصلى #بدبختی هاى آنها، همان #کبر و غرور بوده است، همان کبرى که #امّالفساد و حجاب در برابر دیدگان حق بین انسان و عامل مقاومت در برابر انبیاء و اصرار در مسیر باطل است.
پی نوشتها؛
[۱] «راغب» در «مفردات» مى گوید: «اَلْفَرَحُ اِنْشِراحُ الصَّدْرِ بِلَذَّة عاجِلَة، وَ اَکْثَرُ ما یَکُونُ ذلِکَ فِى اللَّذّاتِ الْبَدَنِیَّةِ وَ الْمَرَحُ شِدَّةُ الْفَرَحِ وَ التَّوَسُّعِ فِیْهِ».
[۲] سوره مؤمن، آیه ۷۶
[۳] همان آیه
📕تفسیر نمونه، آيت الله العظمی مکارم شيرازى، دار الکتب الإسلامیه، چ ۲۶، ج ۲۰، ص ۱۹۲
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت)
#غرور #غفلت #هوس #هوسرانی #باطل
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
⭕️پیامبر اکرم صلی الله عليه و آله:
🔸«مَرَّ عيسَى بنُ مَريَمَ عليهما السلام بِقَبرٍ يُعَذَّبُ صاحِبُهُ، ثُمَّ مَرَّ بِهِ مِن قابِلٍ فَإذا هُوَ لَيسَ يُعَذَّبُ، فَقالَ عليه السلام: يا رَبِّ، مَرَرْتُ بِهذَا القَبرِ عامَ أوَّلَ وَ هُوَ يُعَذَّبُ، وَ مَرَرْتُ بِهِ العامَ وَ هُوَ لَيسَ يُعَذَّبُ! فَأوحَى اللهُ جَلَّ جَلالُهُ إلَيهِ: يا رُوحَ اللهِ قَد أدرَكَ لَهُ وَلَدٌ صالِحٌ فَأصلَحَ طَريقاً وَآوى يَتيماً، فَغَفَرتُ لَهُ بِما عَمِلَ ابنُهُ».
🔹#عيسىبنمریم عليه السلام از #قبرى گذشت كه صاحب آن #عذاب مى كشيد؛ سال بعد نيز بر همان قبر گذشت، اما ديد كه ديگر #عذاب نمى شود، عرض كرد: پروردگارا! پارسال كه از اين گور گذشتم، #صاحبش را عذاب مى كردند، امسال كه مى گذرم عذابش نمى كنند! خداوند به او وحى فرمود: اى روح الله! #فرزند_صالحى از او بزرگ شد و #راهى را تعمير نمود و #يتيمى را سرپرستى كرد، من هم به خاطر كارهاى فرزندش، او را #آمرزيدم.
📕وسائل الشيعة، ج ۱۱، ص ۵۶۰، ح ۲
#پیامبر_اکرم
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
✨🔹✨🔹✨🔹✨🔹✨
✨
⭕️معصومين (علیهم السلام) چه توصیه هایی برای برقراری صلح و اصلاح روابط بين مردم نموده اند؟ (بخش اول)
🔸#اصلاح_ذات_بين، نقطه مقابل سخن چينى و سعايت است. در این کار، فرد مى كوشد با سخنان خود، به #اختلاف بين دو نفر پایان داده و اختلاف را به #صلح و صفا تبدیل کند. اين صفت، يكى از #فضايل مهم اخلاقى است كه در #آيات_قرآن و #روايات اسلامى به آن اشاره شده است. ما در اينجا به بیان بخشى از روايات مهمى كه در اين زمينه رسيده، مى پردازیم:
1⃣#رسول_خدا (صلى الله عليه و آله) در حديثى می فرماید: «مَنْ مَشى فى صُلْح بَيْنَ اِثْنَيْن صَلّى عَلَيْهِ مَلائِكَةُ اللهِ حَتّى يَرْجِعَ وَ اُعْطِىَ ثَوابَ لَيْلَةِ الْقَدْرِ» [۱] (كسى كه در طريق #اصلاح ميان دو نفر گام بردارد، #فرشتگان_آسمان بر او درود مى فرستند، تا زمانى كه باز گردد، و ثواب شب قدر به او داده مى شود).
2⃣اميرالمؤمنين #امام_على (عليه السلام) در آخرين توصیه ها به فرزندان گرامى اش امام حسن و امام حسين (عليهما السلام) می فرماید: (اصلاح ذات البين را ترك نكنيد)، «فَاِنِّى سَمِعْتُ جَدَّكُما (صلى الله عليه وآله) يَقُولُ صَلاحُ ذاتِ الْبِينِ اَفْضَلُ مِنْ عامَّةِ الصَّلاةِ وَ الصِّيامِ» [۲] (#اصلاح در ميان #مردم از تمام نمازها [ی مستحبی] و روزه ها [ی مستحبی] برتر است).
3⃣رسول خدا (صلى الله عليه و آله) در حديثی می فرماید: «اَلا اُخْبِرُكُمْ بِاَفْضَلِ مِنْ دَرَجَةِ الصِّيامِ وَ الصَّلاةِ وَالصَّدَقَةِ اِصْلاحُ ذاتِ البينِ فَاِنَّ فِسادَ ذاتِ البينِ هِىَ الْحالِقَةُ» [۳] (آيا به شما خبر بدهم از چيزى كه از روزه و نماز و صدقه برتر است، آن اصلاح ميان مردم است، زيرا فساد ميان مردم همه چيز را از بين مى برد).
4⃣امام صادق (عليه السلام) فرمود: «صَدَقَةٌ يُحِبُّها اللهُ اِصْلاحُ بَيْنَ النّاسِ اِذا تَفاسَدُوا وَ تَقارُبُ بَيْنَهُمْ اِذا تَباعَدُوا» [۴] (صدقه اى كه خدا آن را دوست دارد، اصلاح در ميان مردم است هنگامى كه روابط آنها خراب شود، و نزديك ساختن آنها به يكديگر است. هنگامى آنها از يكديگر دور شوند).
5⃣امام صادق (عليه السلام) در حديثى به «مفضل بن عمر» می فرماید: «اِذا رَاَيْتَ بَيْنَ اِثْنَيْنِ مِنْ شِيْعَتِنا مُنازِعَةً فَاَفْتَدْها مِنْ مالِى» [۵] (هنگامى كه ميان دو نفر از شيعيان من نزاعى ديدى [بر سر امور مالى و مانند آن] با مال من، در ميان آنها #صلح و #سازش برقرار ساز). بر همين اساس يكى از اصحاب امام صادق (عليه السلام) به نام «ابو حنيفه سابق الحج» مى گويد: بين من و دامادم بر سر ميراثى نزاعى در گرفت، مفضّل از آنجا مى گذشت، كمى ايستاد سپس گفت: هر دو به منزل من بياييد، ما آنجا رفتيم و با چهارصد درهم، اختلاف بین ما را حل كرد، سپس گفت: بدانيد اين از مال من نبود بلكه از اموال #امام_صادق (عليه السلام) بود كه دستور فرموده هرگاه #اختلافى در بین شيعيان واقع شد بوسیله دارایی امام آنها را صلح دهم. [۶] #ادامه_دارد...
پی نوشتها؛
[۱] ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ابن بابويه، دار الشريف الرضي، قم، چ ۲، ص ۲۸۸؛ [۲] نهج البلاغة، صبحی صالح، هجرت، قم، چ ۱، ص ۴۲۱، نامه ۴۷؛ [۳] مجموعة ورّام، ورام بن أبي فراس، مكتبة فقيه، قم، چ ۱، ج ۱، ص ۳۹؛ [۴] الكافی، دارالكتب الإسلامية، چ ۴، ج ۲، ص ۲۰۹، ح ۱؛ [۵] توحيد المفضل، مفضل بن عمر، قم، داورى، بى تا، چ ۳، ص ۴؛ [۶] الكافی، همان، ح ۴؛
📕اخلاق در قرآن، مكارم شيرازى، ناصر، مدرسة الامام على بن ابيطالب(ع)، قم، ۱۳۷۷ش، چ ۱، ج ۳، ص ۳۱۴
منبع: وبسایت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (بخش آئین رحمت)
#صلح #اصلاح #دوستی
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد
تبیین
⭕️اهمیت حوزهها تبلیغ است
💠حضرت آیت الله العظمی خامنهای (حفظه الله):
🔹عرض کردیم اولویّت حوزهها #تبلیغ است. در همهی دورهها اینجور بوده، امّا در دورهی ما بالخصوص این اهمّیّت #مضاعف است؛ برای اینکه در دورهی ما یک اتّفاقی افتاده است که در طول بیش از هزار سال از صدر اسلام چنین اتّفاقی نیفتاده بود؛ و آن #حاکمیّت_اسلام بود. تشکیل سازمانِ سیاسیِ مدیریّتِ کشور در شکل #محتوای_اسلامی سابقه ندارد. وقتی که یک چنین وضعی هست، طبعاً #دشمنی های با #اسلام شدّت پیدا می کند؛ که حالا می دانید و می بینید و مشاهده می کنید.
🔹این قدر هم این #دشمنی ها زیاد شده که اصلاً همهی ما عادت کردهایم و انواع و اقسام دشمنی های دشمن خیلی به چشممان نمیآید. خب، پس #تبلیغ در دورهی ما اهمّیّت مضاعف پیدا می کند؛ هم از جهت اینکه در #نظام_اسلامی پایه و قوام نظام، #مردمند، ایمان مردم است، و اگر چنانچه #ایمان_مردم نباشد، نظام نخواهد بود ـ فرمودند: #حفظ_نظام از اوجب واجبات است؛ گاهی انسان فکر می کند که اوجب واجبات است؛ پس حفظ ایمان مردم میشود واجب؛ #تبلیغ از این جهت اهمّیّت مضاعف پیدا میکند ـ ثانیاً از این جهت که دوره، دورهی تطوّر علمی است.
🔹امروز انواع و اقسام شیوه های پراکندن پیام وجود دارد که در گذشته حتّی فکرش را هم نمی کردند؛ از تلویزیون و ماهواره بگیرید تا اینترنت و پسااینترنت؛ این چیزهای جدیدی که پیش آمده، هوش مصنوعی و امثال اینها. حالا چیزهای دیگر هم در راه است. خب، با یک چنین شرایطی، با یک چنین وضعیّتی که در دست #دشمن شمشیرهای آختهی برّانِ خونریز وجود دارد، ما چه کار می خواهیم بکنیم؟ #تبلیغ، اینجا اهمّیّتِ مضاعف پیدا میکند. امروز، هم سخت افزارهای مخالف، معارض و معاند تطوّر پیدا کرده، پیشرفت پیدا کرده که اشاره کردم، هم نرمافزارها؛
🔹شیوه های باورپذیر کردن پیام را ـ چیزهایی که در گذشته، هیچ کس بلد نبود ـ با پشتیبانی علمیِ روانشناسی و امثال اینها رایج کردند؛ اینها ابزارهای نرم افزاری است، اینها خیلی مهم است. جوری #حرف میزند، جوری #فیلم درست میکند، جوری #صحنه_سازی میکند، جوری در روزنامه #تیتر میزند که کسی که ملاحظه میکند، تردید نمیکند که این درست است؛ در حالی که صد درصد #غلط است. ما امروز با اینها مواجهیم.
🔹اگر از این چیزها #غفلت کردیم، اگر امروز #حوزه_علمیّه از اهمّیّت تبلیغ و حسّاسیّت تبلیغ و مضاعف بودن وظیفهی تبلیغ غفلت بکند، دچار عارضهای میشویم که جبرانش به آسانی ممکن نیست؛ نمی گویم محال است امّا به آسانی ممکن [نیست] و دچار #استحاله_فرهنگی می شویم. اگر لاسمحالله (خدای نخواسته) #استحاله_فرهنگی پیش بیاید، درست کردنش، جبران کردنش دیگر کار یک ذرّه و دو ذرّه نیست. امام در یک مواردی مکرّر می فرمودند که اگر چنین اتّفاقی بیفتد، اسلام یک سیلیای خواهد خورد که تا سالهای متمادی اثرش بر روی او باقی خواهد ماند؛ قضیّه این است.
🔹اگر چنانچه ما #غفلت بکنیم این پیش میآید. اگر غفلت بکنیم، از گناهان بزرگ قبح زدایی می شود، از کبائر قبح زدایی میشود، عادی میشود. می بینید که در #غرب شده؛ در غرب همینطور قدم به قدم دارند پیش میروند. آدم دوست ندارد تعبیرات رایج اینها را تکرار بکند، یعنی واقعاً شأن حرف زدن انسان و زبان انسان بالاتر از این است که اینها را تکرار کند؛ امّا هست دیگر. اگر #تبلیغ را دستِکم بگیریم، اینها دامن جامعهی ما را خواهد گرفت.
بیانات مقام معظم رهبری ۱۴۰۲/۰۴/۲۱
منبع: وبسایت دفتر حفظ و نشر آثار معظم له
#امام_خامنه_ای
@tabyinchannel
#انتشاربدونلینکجایزنمیباشد