📸#هتل های قم در اوایل دهۀ پنجاه
🔸️تعداد هتلهای موجود: ۷ عدد
🔹️تعداد هتلهای در دست ساخت: ۲ عدد
🔸️تعداد مسافرخانهها: ۶۹ عدد
📍منبع: قمشناسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
📜 روایت جهانگرد #فرانسوی از #بازار قم 🔹️برای خارج شدن از شهر قم و افتادن در مسیر #کاشان، میبایست ا
✏️ابوالفضل قیامی
🔹️این گزارش، نکات ارزشمندی برای شناخت وضعیت #شهری قم دارد. مورخ کلود آنه متوفی ۱۹۳۱ میلادی یعنی ۱۳۰۹ شمسی است. سفر وی احتمال زیاد اواخر دورهٔ #قاجار است.
🔹️در این دوره تنها مسیر ورودی به شهر از طرف تهران پل #علیخانی است که به دروازه #تهران هم معروف بوده است. بعد از پل بلافاصله بازار شروع میشده است.
عکسهای سر در این دروازه موجود است.
🔸️بازار از پل علیخانی تا چهار راه بازار فعلی سرپوشیده بوده و در این جا #چهارسوق یا چهار مسیر داشته است: یکی به طرف حرم و سلامگاه مقابل مسجد امام و ورودی قبرستان #بابلان و به طرف حرم و یکی به طرف باجک فعلی و بازار مسگرها و یکی هم به طرف راسته بازار (ورودی فعلی چهار راه بازار) میرفته است.
🔹️مسافران (از جمله مورخ) احتمالا از این مسیر وارد بازار شده و مستقیم تا #حسینآباد آمده و سپس تا انتها از درون بازار کهنه گذشته و تا نزدیک #چهلاختران و درخت پیر وارد مسیر منتهی به محله #سرحوض شده و از آنجا از طریق محلات سنگ سیاه و دولتخانه وارد محله دروازه کاشان شده و از آنجا خارج میشده و از کنار گنبد #سبز و علی بن جعفر به طرف #کاشان میرفتند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸درب حرم حضرت معصومه (س)
📍ابتدای خیابان موزه
🗓دهه پنجاه شمسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
🌀یهودیان قم ✏️ اکرم صادقی 🔸️همیشه از مادربزرگ مرحوم و مادرم راجع به اطبای #یهودی زیاده شنیده بودم؛
🌀یهودیان قم
✏️مهدی ملکصادقی
🔹️در مورد مطلب یهودیان در قم بالاخص دکتر مهدی (#میتی)، احتمال آن میرود که دکتر مهدی که مسمی به نام مهدی که از اسامی مسلمین خاصه اهل تشیع است از #یهودیان مشهد باشد که بعد از واقعه #اللهداد که در سال ۱۲۱۸ شمسی در مشهد رخ داد، باشد که در پی آن #بالاجبار به مرکز کشور مهاجرت نموده و جزء یهودیان #آنوسی باشد یا به تعبیر دیگر یهودیان #جدیدالاسلام یا جدیدیم که زندگی دوگانه اعتقادی داشتند و همگام با مسلمانان تمام احکام شرعیه تشیع را اجرا و در باطن مقید به شریعت موسوی (#یهودیت) بودند.
🔸️به واسطه همین دوگانگی، یهودیان مشهد علاوه بر نامهای یهودی که به صورت #مخفی داشتند از نامهای مسلمین نیز در اجتماع جهت پنهان نمودن اعتقاد و تعلق اصلی خود به یهودیت برمیگزیدند و اعمال #حج نیز به جا میآوردند که برخی از آنها حتی از پیشوند #حاجی، #ملا و #شیخ نیز استفاده میکردند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🎙 آیتالله #منتظری در خطبههای #نمازجمعه قم:
🔸️ملت ایران حاضر است با چنگ و دندان ارتش #عراق را تکه تکه کند.
🗞روزنامه میزان، ۱۷ آبان ۱۳۵۹
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 عکس دسته جمعی آیتالله #شریعتمداری موسس #دارالتبلیغ_اسلامی و اعضای هیات مدیره آن
📍آیتالله #جعفر_سبحانی و آیتالله #مکارم_شیرازی از افراد مورد اعتماد آیتالله شریعتمداری در آن دوران بودند که در تصاویر دیده میشوند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 نماز عید [؟] به امامت آیتالله #شیخ_عبدالکریم_حائری_یزدی
📍صحن اتابکی؛ حرم حضرت معصومه
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 فیش حقوقی یک معلم قمی
🗓سال ۱۳۵۰
📍حقوق یک #معلم: ۵۶۴ تومان
📍 قیمت سکه #طلا: ۱۱۳ تومان
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀روضه حضرت زهرا به سفارش #سفارت انگلیس!
✏️آیتالله حسینعلی منتظری:
🔸️در زمان حکومت #عثمانی، در کنار سفارت عثمانی در تهران مسجدی بوده که مامورین سفارت که #سنّی مذهب بودهاند در آن مسجد صبحها نماز میخواندهاند، در این مسجد یک شیخی هر روز صبح #روضه حضرت زهرا (س) و این که خلیفه دوم در را به پهلوی حضرت #زهرا (س) زد و... میخواند.
🔹️یک کسی میگوید من گفتم این که این #شیخ هر روز این روضه را در این جا میخواند یک چیزی باید باشد. آمدم و به او گفتم #شیخنا، شما روضه دیگری بلد نیستید بخوانید؟ گفت چرا. گفتم پس چرا هر روز این #روضه را میخوانی؟
🔸️گفت من یک #بانی دارم روزی پنج ریال به من میدهد میگوید این روضه را در این مسجد بخوان، من هم میخوانم. گفتم میشود این بانیت را به من معرفی کنی؟ گفت بله، یک #دکاندار در همین خیابان است.
🔹️ آن شخص میرود با آن دکاندار رفاقت میکند. بعد میگوید شما چطور شده که هر روز در این مسجد روضه حضرت #زهرا (س) میگویی بخوانند؟ میگوید یک کسی روزی دو تومان به من میدهد که در این #مسجد روضه حضرت زهرا (س) خوانده شود، من پانزده ریال آن را برمیدارم و پنج #ریال را میدهم به این شیخ روضه بخواند.
🔸️بعد تعقیب میکند ببیند که بانی این روضه چه کسی است، معلوم میشود روزی بیست و پنج تومان از سفارت #انگلیس میدهند که صبحها روضه حضرت زهرا (س) در این مسجد که کنار سفارت #عثمانی است خوانده شود و بازار #جنگ شیعه و سنی هر روز گرم باشد!
📚 خاطرات آیتالله حسینعلی منتظری، ص۳۰
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
22.38M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔻«تنها» التماس #امام_خمینی(ره) به ملت ایران
🗓۲۵ خرداد سال ۱۳۵۸
📍مدرسه #فیضیه_قم
🔹امروز مملکت ما #غربزده است که از زلزلهزده بدتر است!من #التماس میکنم به ملت ایران، من دست ملت ایران را میبوسم! این غربزدهها را کنار بگذارید! عدهشان خیلی زیاد هم نیست، #ادعایشان زیاد است!
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀چرا به وشنوه میگویند: وشنوه؟
🔸️روستای #وشنوه یکی از روستاهای ییلاقی کهک قم است که از شمال به کوه قلعه دژ و از شمال غربی به کوه #بخاره محدود میشود.
🔹️به گفته اهالی نام وشنوه را از ایزد هندوها " #ویشنو " گرفته اند. همانطور که اطراف این روستا روستای دیگری وجود دارد به نام #بیدهند شاید در گذشتهها مهاجران #هندو در این مکان سكونت داشتهاند و نام و نشان کشور و خدایانشان را بر روی این مکانها گذاشته اند.
🔸️#ویشنو دومین #ایزد از ایزدان سه گانه هندو و جنبه نفوذگر و حفاظت گر خداوند است. نام این ایزد مذکر در نوشتههای روحانی آئین هندو همچون یجورودا، ریگودا و باگاوادگیتا آمده است.
🔹️واژه ویشنو از فعل #ویش به معنی #چیرگی و #نفوذ داشتن است. این ایزد بنا به باور هندوان در دورانهای مختلف به صورت #مظاهر مختلف آشکار میگردد و تاکنون در ۱۰ پیکر گوناگون نمود یافته است.
🔸️ویشنو امروزه نیز #پرستش میشود و یکی از کیشهای دین هندو که ویشنو را تمرکز پرستش خود قرار داده #ویشنوپرستی نام دارد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
هدایت شده از 🔖 تاریخِ شَفاهیِ قُم🔖
❓️آیا علامه گفت:«تنها #شهید این انقلاب، #اسلام بود»؟
🎙نجمهسادات طباطبایی #دختر علامه و #همسر شهید قدوسی:
🔹️عدهای میگویند وقتی خبر شهادت مرحوم قدوسی را به علامه رساندند، فرمودند: «تنها شهید این انقلاب، اسلام بود.» این حرف کاملا #دروغ و #ساختگی است.
🔸️یکبار یک نفر گفت: علامه با انقلاب #مخالف بود. به او گفتم: اغلب #شاگردان علامه در انقلاب فعال بودند؛ آقای بهشتی، آقای مطهری، آقای جوادی آملی و... اگر علامه با انقلاب مخالف بود چرا شاگردانش را از مبارزه #منع نکرد؟
🔹️پدرم خیلی از وضع کشور متاثر و از عملکرد ساواک و #شاه منزجر بودند. ایشان با اشاره به شاه میفرمود: من تعجب میکنم که او با چه حکمی به راحتی انسانها را #میکشد؟!
🔸️من به گویندگان این کلام کاری ندارم و ممکن است آنها اشتباه کنند؛ اما این ادعا بدون تردید #دروغ است و شواهد بسیاری برای دروغ بودنِ آن وجود دارد.
🔹️مهمترین شاهد اینکه آن موقع اصلا علامه از شهادت شهید قدوسی #مطلع نشد؛ به دلیل اینکه شهادت ایشان و حتی شهادت شهدای ۷ تیر در آخرین روزها و ماههای زندگی پدرم بود و آن روزها حال ایشان به شدت #نامساعد بود و حواس ظاهری ایشان در جای خودش نبود.
🔸️ما و همسر علامه با دقت و مراقبت بسیار مواظبت میکردیم که ایشان از این حوادث #ناگوار مطلع نشوند و حتی اگر کسی به عیادت ایشان میآمد از قبل سفارش اکید میکردیم که مبادا ناخواسته حرفی در این رابطه بزنند.
با این حال این #ادعا چگونه است؟!
(منبع: مصاحبه با مرکز اسناد انقلاب اسلامی)
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 چند تصویر از مرحوم #حاج_حسین_محلوجی
🔸️این مداح اهلبیت که از شاگردان حاج #حسین_مولوی بود، در دی ماه ۱۳۹۵ در ۷۴ سالگی دار فانی را وداع گفت و در #گلزار_شهدای علی بن جعفر (ع) به خاک سپرده شد.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎙مداحی مرحوم #حاج_حسین_محلوجی
🗓دهه هشتاد
📍ایام فاطمیه | محلهی #دروازهکاشان قم
[ صفای خانه، به خانه برگرد
کبوتر من، به لانه برگرد
علی غریب است
علی غریب است ]
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
31.67M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📽 فیلم سخنرانی شهید #مهدی_زینالدین، فرمانده لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب در جمع رزمندههای قمی
🗓این شهید والامقام در بیست و پنجسالگی در ۲۷ آبان ۱۳۶۳ در سردشت همراه برادرش #مجید به شهادت رسید.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸دستخط رمزی آیت الله مصباح یزدی
🔹️این دستخط جهت درز نکردن اطلاعات #حلقه_اولیه گروه یازده نفرهایست که در سال ۱۳۴۲ تشکیل و بعدها به #جامعه_مدرسین حوزه علمیه قم مشهور شد.
🔸️آیتالله خامنهای : «آقای مصباح صورت جلسات را در یک دفتر به زبان #رمزی مینوشت و برای اینکه بیشتر رد گم کند، در آغاز دفتر نوشته بود کتابی در زمینه علوم #غریبه یافتم و آن را #رونویسی کردم»
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
🌀گذشتۀ سی متری #کیوانفر
✏️سید حسن فاطمی موحد
🔹️سال ۱۳۴۵ در قم، خیابان سی متری #کیوانفر متولد شدم و تا حدود سی سالگی در همان خیابان زندگی کردم. این خیابان در زمان تولدم هشت متری بود؛ هشت متری #رضا_پهلوی که سپس شانزده متری رضا پهلوی شد.
🔸️خانهها از کوچۀ آقابقال تا هشت متری #حاج_زینل (هفت تیر فعلی) هنوز عقب نشینی نکرده بودند. پس از آن خانهها تا #خاکفرج، زمین بیابانی و کشاورزی بود و بهندرت خانهای وجود داشت.
🔹️در زمان برپایی انقلاب، شروع کردند به عریضتر کردن این خیابان، اما این پروژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تکمیل و به «سی متری #کیوانفر» تغییر نام یافت و تا خیابان خاکفرج کشیده شد. کیوانفر #شهیدی از دوران انقلاب است.
🔸️سال ۱۳۵۵ را به یاد میآورم که دیوار بیمارستان شهید بهشتی از بلوار شهید بهشتی تا بیست متری شهید #بهشتی ادامه داشت و شایع بود که میخواهند در آنجا بیمارستان #هزار_تختخوابی بسازند. بیمارستان را پس از انقلاب ساختند.
🔹️آن زمان بلوار شهید بهشتی سامان نیافته بود، بلکه جادهای خارج قم بود که به آن «جادۀ #کوه_سفید» میگفتند. بیست متری شهید بهشتی، «بیست متری #فرحناز» نام داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تا چند سال نام آن را به «#حنیفنژاد» تغییر دادند و سپس به «شهید بهشتی» تغییر نام یافت.
🔸️خیابان شهید #چمران در جوار بیمارستان شهید بهشتی، وجود نداشت بلکه زمین بیابانی و باغ بود. سایۀ دیوار طولانی این بیمارستان، محل #تجمع نوجوانان و جوانان غیر ظاهرالصلاح بود که حامل چاقو، پنجه بکس، زنجیر و... بودند و معمولا چند نفری حلقه زده قمار میکردند: قاب بازی، پاسوربازی، تیله بازی و ... .
🔹️کوچۀ «#جوبْکَمِدون» به موازات کوچۀ #رهبر، همچنان پابرجاست. در زمان کودکی ما جویی به عرض تقریبی یک متر از میان آن میگذشت و زنها در آن، لباس و ظرف میشستند. کوچههای رهبر و #فردوسی نیز ساخته شده بودند اما کوچۀ رهبر قدیمیتر است.
🔸️پیش از تولدم، در خانهها آب انبار بود و آب آن از طریق جوی کوچه تأمین میشد. همزمان با تولدم لوله کشی آب آمد، اما در محلۀ ما یک «#فشاری» نصب شد برای برداشتن آب. فشاری لولهای حدود یک متری بود که به آب لوله کشی متصل بود و برای برداشتن آب از آن، #ظرفی را زیر شیر میگذاشتند و سپس با فشردن شیر آن، آب در ظرف ریخته میشد.
🔹️امامزاده #خاکفرج در انتهای سی متری کیوانفر دارای صحن و سرایی قدیمی و قبرستان بود و قبرها تا بیرون صحن ادامه داشت. سه چهار سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی، صحنهای #امامزاده را تخریب و جزء خیابان کردند و قبرهای بیرون امامزاده نیز جزء خیابان شد.
🔸️پیش از انقلاب، خیابان امام خمینی، «خیابان #تهران» و میدان امام خمینی، «میدان #فرح» نامیده میشدند اما خیابان خاکفرج، و کوچههای فردوسی، رهبر، جوبْ کَمِدون، آقابقال، شیخ مهدی و نایب حسین هنوز به همان نامهای پیش از انقلاب، شهرت دارند.
🔹️دورۀ ابتدایی را در دبستان نهم آبان خواندم که پس از انقلاب، آن را «#طلوع_آزادی» نامیدند. سه سال راهنمایی را در مدرسۀ کریمی گذراندم. پس از پیروزی انقلاب نام آن را به «#دکتر_شریعتی» تغییر دادند.
🔸️پس از چند سال دیگر، نام آن به «دکتر بهشتی» تغییر یافت. در سالهای اخیر با پیگیریهای خویشاوندان مرحوم کریمی، نام آن مدرسه به «#اخوان_کریمی» تغییر یافت.
منبع: قمشناسی
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom
📸 تصویری از میدان #آستانه
🗓دهه پنجاه شمسی
📍به این مکان "دکان تختهایهای پشت حرم" میگفتند و به آستانه مقدسه اجاره میپرداختند.
🔗به کانال #تاریخ_شفاهی_قم بپیوندید:
@tarikhqom