◼️ بمناسبت رحلت مجاهد زاهد و اخلاق مدار و فخر اهالی مطبوعات حجت الاسلام و المسلمین سید محمود دعایی مجلس بزرگداشتی امشب پنجشنبه نوزدهم خرداد بعد از نماز مغرب و عشا را در مسجد اعظم قم برگزار می گردد.
🎤 سخنران : استاد محترم حوزه علمیه قم مرتضی جوادی آملی
💡 حضور عالمان و فرهنگ دوستان و قاطبه مردم تجلیل از خدمات چندین ساله آن یار امام و شخصیت کم نظیر است.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/majles-khatm-doaii/
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ تبارشناسی تاریخچه حوزه علمیه قم
🎙 استاد رسول جعفریان
✂️ برش هایی از متن:
🔸 برای بسیاری از مردم طی نیم قرن اخیر یا حتی بیشتر نام مدرسه فیضیه تداعی کننده حوزه علمیه قم است و البته میدانیم حوزه علمیه جای مشخص و مدرسه خاصی نبوده است. مجموعه حوزه درسی قم را حوزه علمیه میگفتهاند. البته در دو سه دهه اخیر دارالشفاء مرکز اداری حوزه قم شده است. مدارس هم که بسیار فراوان. به هر حال، حوزه در آن وقت، مثل دستگاه کلیسا نبوده که در واتیکان در یک ساختمانی قرار دارد. یا مثلا ادارهای دارد. عمده مرکزیت خانه مراجع بوده است؛ و اما برای عامه مردم، حوزه علمیه، طی چند دهه، با مدرسه فیضیه همراه بوده است. انقلاب هم این مساله را جدی تر کرده است. این مدرسه در اصل جای مدرسهای است که به اسم مدرسه آستانه شناخته میشده و از قرن ششم گویا بوده است. مدرسه یاد شده علی القاعده امتداد داشته ـ گرچه خبری از آن نداریم. در زمان شاه طهماسب درب فیما بین مدرسه فیضیه و حرم حضرت معصومه درست شده که هنوز هم این در هست و تاریخ بنای آن سال ۹۳۹ است. این مدرسه به این بزرگی نبوده و بعدها در سال ۱۲۱۳ ق اوائل سلطنت فتحعلی شاه چند بنا در این ناحیه بوده، همه این بناها تخریب و دو مدرسه یکی فیضیه و دیگری دارالشفاء ساخته شده. تاریخ ختم بنای این مدرسه ۱۲۱۷ ق است، یعنی چهار سال طول کشیده و ناطق اصفهانی قصیدهای در باره آن با این تاریخ دارد که نشان میدهد کار مهم و پرسروصدایی بوده است. این مطالب را در انجم فروزان عباس فیض (ص ۱۳۳) و دقیق تر آن را در تربت پاکان استاد حسین مدرسی (۲/۱۳۲) میتوان یافت. اصل این بنا در واقع از فتحعلی شاه است و این شعر هم در سردر شمالی روی یک سنگنبشته بوده است: (شعرهای فراوان دیگری هم آنجا هست که همه را آقای مدرسی آورده است).
🔸 در روضه معصومه شهنشاه فلک جاه / بنهاد بنا مدرسهای دلکش و دلخواه
تاریخ بنایش چه ز ارباب سخن خواست / بنوشت صبا مدرسه فتحعلی شاه
🔸 شاهان قاجاریها خیلی به قم رسیدند و بسیاری از بناها تجدید شد؛ اما وقتی حاج شیخ عبدالکریم حائری به قم آمد، باز این مدارس باسازی شدند. مدرسه فیضیه و دار الشفاء نزدیک حرم بودند و رونقی داشتند. کتیبه بازسازی دارالشفا با تاریخ ۱۳۰۳ موجود بوده است. مدیریت آنها که هزینه هم داشته، قبل از آن دست علمای برزگ شهر بوده و کم و بیش در حال بازسازی و وقتی حاج شیخ آمد و ریاست حوزه را در دست گرفت، این دو مدرسه در اختیار ایشان قرار گرفت و بازسازی گسترده شد. مدرسه دارالشفاء، همان طور که از اسمش پیداست، اول بیمارستان آستانه بوده و کم کم مدرسه شده است. کتیبهای روی آب انبار مدرسه دارالشفاء سال ۱۰۵۵ را نشان میدهد که معلوم میشود در دوره صفوی اینجا تعمیراتی شده است (تربت پاکان: ۲/۱۴۰). به هر روی این دو مدرسه در سالهای اول آمدن حاج شیخ به قم بازسازی شدند و کتیبههایی هم از این دوره هست. این مطالب را عرض کردم تا سابقهای از این مساله داشته باشیم.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/tabar-shenasi-howze-qom/
#تاریخچه
#تبار
#حوزه_علمیه
#حوزه_قم
#شناسی
#رسول_جعفریان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ کمیتهی شاهان، فقر وقتی با بیاعتمادی ترکیب شود، خشونتبار میشود
🎙 استاد مهراب صادق نیا
✂️ برش هایی از متن:
🔹 از عوارضی تهران که رد شدم قیافهی رنجور و شکستهاش توجّهم را جلب کرد. آهسته کنارش ایستادم و گفتم: "کجا میری پدرجان؟" کیسهی دستش را جابهجا کرد و گفت رباطکریم. گفتم: "میتونم تا یه جایی شما رو برسونم." در را باز کرد و نشست داخل ماشین. نگاهی به من کرد و نگاهی هم به صندلی عقب ماشین. عمامهی من را که دید، سرِ دردِ دلش باز شد. گفت: "نمیخواهین کاری برای ما بکنین؟" پرسیدم: "چطور مگه؟ چه کاری؟ ...: با سردی گفت: "آمده بودم نمایشگاه شهر آفتاب شاید بتونم کاری پیدا کنم ولی نتونستم." دستش را داخل کیسه برد و چند بروشور درآورد و نشانم داد. گفتم: "مگه تو انگلیسی هم بلدی؟" گفت: "نه! ولی اینا رو در پاسخ درخواست کار گرفتم. به هر غرفهای رو زدم چندتا از اینا به من دادن." پرسیدم: "مگه بازنشستهی جایی نیستی؟" جواب داد: "نه! ولی از "کمیتهی شاهان" ماهانه هفتصد هزارتومان به من میدهند." اولین بار بود که این اصطلاح را میشنیدم؛ به همین دلیل دو بار تکرار کردم "کمیتهی شاهان؟!!" گفت: "بله! همان که شما بهش میگین کمیتهی امداد!" با لبخندی پرسیدم: "آخه چرا کمیتهی شاهان؟ اسم خودش که بهتره." گفت: "چه امدادی؟! این همه پول صندوق صدقات و نذورات و کمکای مردم هیچیش به ما نمیرسه. معلوم نیست کجا میره این پولا." سعی کردم کمی توجیهش کنم و گفتم: "احتمالاً نیازمندا زیادن و درآمد کمیتهی امداد کفاف همه رو نمیده." سرش را به نشانهی مخالفت تکان داد و گفت: "نه بابا! همش رو خرج خودشون میکنن..." رسیده بودیم سرِ رباطکریم. گفتم: "اجازه میدین تا داخل شهر برسونمتون؟" گفت: "راه دوره ولی اگر خیلی زحمتتون نمیشود ممنون میشوم." پیچیدم به سمت رباطکریم و صحبت قبلی را ادامه دادم. معلوم بود خیلی زیر فشار است. گفتم: "نمیخواهین چیزی برای نوهها و بچهها بخرین؟" گفت: "نه بابا." ...
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/komite-shahan-faqr-bietemadi-action/
#اعتماد
#ترکیب
#خشونت
#فقر
#مهراب_صادق_نیا
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ کمیتهی شاهان، فقر وقتی با بیاعتمادی ترکیب شود، خشونتبار میشود
🎙 استاد مهراب صادق نیا
✂️ برش هایی از متن:
🔺 استاد ابوالقاسم علیدوست، صبح امروز در نشست ماهانه مدیران مدارس علمیه استان اصفهان اظهار کرد: در حدیثی شریف از امام صادق(ع) آمده است «إنَّ اللّه َ لَم یَأخُذْ عَلی الجُهّالِ عَهدا بِطَلَبِ العِلمِ حَتّی أخَذَ عَلی العُلَماءِ عَهدا بِبَذلِ العِلمِ لِلجُهّالِ؛ لأِنَّ العِلمَ کانَ قَبلَ الجَهلِ» (خداوند از نادانان پیمان بر طلب علم نگرفت مگر اینکه پیشتر از دانایان پیمان گرفت که به نادانان علم بخشند؛ زیرا علم مقدّم بر جهل بوده است).
🔺 وی با بیان اینکه بررسی دغدغههای مراجع و مصلحان حوزه نسبت به وضعیت علمی حوزههای علمی مهم است، گفت: ما در هیچ زمانی نمیتوانیم بگوییم وضعیت حوزههای علمیه شیعه مثل امروز خوب بوده است.
🔺 عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: علی رغم آنکه شیعه در دوران آخوند خراسانی نسبت به وضعیتهای دیگری بهتر بوده و تحت فشار سیاسی نبوده است و وضعیت حوزههای علمیه یک وضعیت متوسطی بوده، اما در عین حال اصلا شرایط و امکانات طلاب با امروز قابل قیاس نیست.
🔺 وی افزود: حال اگر بر این وضعیت معیشتی و امکاناتی سخت طلاب و حوزههای علمیه در گذشته، فشار سیاسی اهل تسنن و حکومتها را بر حوزههای علمیه اضافه کنیم، وضعیت بسیار اسف بار بوده است.
🔺 علیدوست با تأکید براینکه البته این تشریح و تأکید بر وضعیت خوب حوزههای علمیه از منظر امکاناتی و سخت افزاری نسبت به همه دورانهای گذشته، به معنی آگاه نبودن از کمبودها و نقصها در این عرصه نیست، خاطرنشان کرد: البته به نظر میرسد که امروز فشار اجتماعی بیشتر از فشار اقتصادی بر طلاب و روحانیت وارد میشود که امید داریم برطرف شود.
🔺 وی عنوان کرد: حوزههای علمیه امروز از نظر مجموعه مسائل سیاسی و حکومت امکانات و سخت افزاری، از منظر علمی و نرم افزاری و برنامه ریزی آموزشی، اصلا قابل قیاس با دورانهای گذشته حوزههای علمیه نیست، اما نسبت به این وضعیت مطلوب، گزارشهایی که واصل شده است، وضعیت خوبی را نشان نمیدهد و بیش از این خوب نبودن، بد نمابودن حوزههای علمیه در حال گسترش است.
🔺 استاد حوزه علمیه قم افزود: ظرفیتهای حوزه علمیه هم که البته باید دیده شود، متأسفانه دیده نمیشود، یعنی وقتی اساتید، مسئولان مربوطه، مدیران اجرایی قصد داوری نسبت به حوزههای علمیه را دارند، دچار یک حجاب معاصرتی میشوند.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/padide-siah-namaii-howze/
#پدیده
#سیاه_نمایی
#حوزه_علمیه
#ابوالقاسم_علیدوست
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ رابطه اسلام شیعی ومسحیت کاتولیک
🎙 استاد محمد مسجد جامعی
✂️ برش هایی از متن:
🔴 اهمیت سفر آیتﷲ اعرافی بعنوان مدیر حوزههای علیمه ایران و دیدار با جناب پاپ رو بفرمایید؟
🔴 دیدار بزرگان و شخصیتهای دینی در حال حاضر امری پذیرفته شده و عادی است. بعضی حتی این دیدارها را بعنوانی عاملی برای ایجاد صلح و حتی موثر در ایجاد صلح جهانی میدانند. بهرحال دیدار شخصیتهای دینی ما و سایر رهبران دینی میتواند مهم و تأثیرگذار باشد. در ایران تصور ارتباط با دینِ دیگر، بیشتر در مورد مسیحیت است اما ادیانی که در این زمانه نقش اجتماعی و سیاسی مهمی دارند، نیز مهم هستند و از جمله آئینهای هندو و بودایی و ادیانی کوچکتر که هر یک به دلائلی اهمیت دارند. بهرحال ارتباطهای بین دینی مفید و مؤثر است و زمانی که به درستی و خوبی صورت بگیرد، به نفع ما خواهد بود.
🔴 شاید برخی معتقد باشند در شرایط اقتصادی کشور اولویت با مسائل داخلی است و این دیدارها ضرورتی نداشته باشد. نظر شما چیست؟
🔴 این دو ارتباطی ندارند. هر یک وظیفه خود را انجام میدهند. مشکلات اقتصادی موجود در کشور ارتباطی به چنین دیدارهایی ندارد و حل این مشکلات بر عهده دولت است. البته این بدین معنا نیست که از انجام مسئولیتهای خودمان درباره مشکلات و کمک به مسئولان به اصطلاح شانه خالی کنیم. همه باید وظایف خودشان را به درستی انجام دهند.
🔴 نمیتوان گفت که ارتباط بین رهبران دینی بهخصوص در کشور ما، موجب حل شدن این نوع مشکلات شود، چون بسیاری از این مشکلات اصولاً منشاُ داخلی دارند. ولی بخشی از مشکلات خارجی را میتوان از طریق اینگونه دیدارها به عنوانی سبک کرد و چهرهای واقعیتر از ایران را به اصحاب ادیان دیگر نشان داد و حتی میتوان بخشی از مشکلات داخلی را که ریشه برونمرزی دارند، تا حدود قابل توجهی تخفیف داد.
🔴 در گذشتهی دور یا نزدیک با برخی رفتارهای تند بزرگان حوزه نسبت به شخصیتهای مهم واتیکان و همچنین تبلیغ مسیحیت مواجه بودهایم. آیا این دیدارها در تناقض با چنین سابقهای ارزیابی می شوند؟
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/rabete-eslam-shii-masihiat-katolik/
#اسلام
#حوزه_علمیه
#علیرضا_اعرافی
#سفیر
#شیعه
#کاتولیک
#محمد_مسجدجامعی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ انقلاب اسلامی ومرجعیت
🎙 استاد عبدالله جوادی آملی
✂️ برش هایی از متن:
🟢 قرآن، کریم است و انسانهای کریم می توانند به معانی بلند آن دست پیدا کنند. اگر قرآن بر قلب پیامبر صلوات الله علیه نازل شد به این علت بود که او دارای کرامت بود. کرامت یک مقام مختص انبیا نیست بلکه ما نیز در حد خودمان می توانیم به آن برسیم.
🟢 ایشان مفاهیم قرآن را فراتر از درک بشر دانستند و اذعان کردند: برخی از معانی قرآن برای همه قابل فهم است اما برخی از معانی و مفاهیم آن فراتر از درک بشر هستند. حتی همان مفاهیم قابل فهم قرآن را هم اگر می توانیم بفهمیم به این علت است که خدا ظرفیت آموختنشان را به ما داد.
🟢 آیت الله جوادی آملی تحقیق را وظیفه طلاب عنوان کردند و اظهار داشتند: ما مامور به تحقیق هستیم. قبل از تحقیق نباید سخنی بگوییم یا مطلبی بنویسیم پس لازم است که فقیه و مجتهد شویم. این چیزی است که اهل بیت از ما می خواهند.
🟢 ایشان افزودند: امروزه شرایط درس خواندن و تحقیق کردن در حوزه قم و نجف فراهم است لذا ما باید مثل شیخ طوسی و آخوند خراسانی شویم. ما باید این را از خدا بخواهیم. دعاهایی مثل شفای مریضان و آمرزش مردگان را همه مردم از خدا طلب می کنند اما ما باید از خدا بخواهیم که به ما توفیق عالم شدن بدهد.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/enqelab-va-marjaieyat/
#انقلاب
#مرجعیت
#انقلاب_اسلامی
#آیت_الله_جوادی_آملی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ اخلاق مداری و دفاع از حقوق انسان؛ اولویت دعایی
🎙 استاد محمد علی سبحانی
✂️ برش هایی از متن:
🔹 مدت ها بود حسینیه جماران صحنه ای که در مراسم وداع با پیکر مرحوم دعایی به خودش دید را ندیده بود. مهمترین مسأله اینکه از عاشورای 88 که در سخنرانی آقای خاتمی اخلال و درب حسینیه جماران توسط افراط گرایان شکسته شد، دیگر خبری از آن جمعیت ها و حضور متنوع در حسینیه جماران نبود. البته دوست ندارم در این شرایط به دلایل و چگونگی مسائلش بپردازم. ولی در این مراسم امیدی در دلم زنده شد.
🔹 وقتی آقای خاتمی را دیدم که برای مراسم آقای دعایی، مرد صداقت و اخلاق روزنامه نگاری و سیاست، صحبت می کند و جلسه به میزبانی حسینیه جماران و حاج سید حسن آقای خمینی برگزار می شود، یک حس خیلی خوبی به من دست داد که هنوز این فرصت وجود دارد که مردم با دیدگاه ها و نظرات مختلف بتوانند دور هم جمع شوند.
🔹 اقبالی که گروه گروه مردم وارد حسینیه جماران شدند و با پیکر آقای دعایی خداحافظی کردند و رفتند، خیلی نکته تأثیرگذاری بود که بعد از شرایط سختی که کشور در آن به سر می برد، بارقه امیدی را ایجاد می کند که هنوز اماکانش هست بشود در کشور و جامعه ما عقلانیت جای خودش را پیدا کند و افراط گراها بتوانند استراحتی داشته باشند.
🔹 البته من معتقدم دعایی شخصیتی بود که خیمه ای در روزنامه اطلاعات ایجاد کرد تعداد بسیاری از روشنفکران مثل بازرگان، شریعتی، سحابی، هاله سحابی و آدم های نوگرا و هنرمندانی که به آنها توجهی نمی شود را زیر آن جمع کرد. همچنین حضورش در مراسم تدفین و شادی گروه های مختلف شاهد دیگری است بر اینکه می شود گفت هیچ کس مثل آقای دعایی نمی توانید پیدا کنید که این اندازه مشی مداراگری داشته باشد و در عین حال که همیشه بیشترین احترام را در سطح اجتماعی و سیاسی دارد، اینقدر متواضع باشد.
🔹 من به سهم خودم واقعا نمی شناسم یک روحانی که اینقدر متواضع باشد که وقتی می بیند یک غیر روحانی ایستاده و نماز می خواند، بلافاصله به او اقتدا می کند و نماز می خواند. وقتی به زندگی شخصی اش نگاه می کنید، با یک نمونه بی نظیر از انسانی که فقط مردم برای او مطرح هستند و هدف های ابتدایی انقلاب را هرگز فراموش نکرده مواجه می شوید.
🔹 وقتی به اخلاق و رفتارش بر می گردید می بینید که او بدون توجه به اینکه فرد مقابلش چه پست، مقام و موقعیتی دارد، بدون استثنا به مردم احترام می گذاشت. بارها دیده شد که اگر کنار خیابان آدم ها با یک مشکلی مواجه باشند، دعایی پیاده می شود و به مشکلات آنها رسیدگی می کند. یعنی احیانا پیر یا فرسوده ای در نقطه ای هست، این فرد را به مقصد می رساند.
🔹 دعایی یک نمونه اخلاقی بود که به «انسان» بیش از هر چیزی اهمیت می دهد. شاید نماد حقوق بشر و رعایت حقوق بشر را می توانید در این انسان پاک ببینید. در ارتباطاتی که من با او داشتم و مشاهداتم از رفتار آقای دعایی واقعا یک آدم کاملا مردمی، بی تعارف و بیگانه با تفرعن و خود بزرگ بینی بود؛ که بعضا آدم می بیند در او دیده می شود.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/vkhososiat-marhom-doaii/
#اخلاق
#انسانیت
#حقوق
#دفاع
#محمد_علی_سبحانی
#مرحوم_دعایی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ امام رئوف و اسلام رحمانی
🎙 استاد سیدعلی میرموسوی
✂️ برش هایی از متن:
🔹در شرایط کنونی که برداشتهاي راديکال و خشن از اسلام، با سلب آسایش و فرصت زندگی آزاد از افراد، اسلام هراسی و اسلام گریزی را در پی داشته است، سخنان و سيره حضرت امام علي بن موسي الرضا (ع) که به «امام رئوف» اشتهار دارند، وجهی رحمانی از اسلام را به نمایش می گذارد که با خردمداری و رواداری همراه است.
🔹ابراهيم بن عباس از یاران امام، شخصیت او را این گونه معرفي کرده است: "هيچ کس را فاضلتر از ابوالحسن الرضا ع نه ديده ام و نه شنيده ام. هرگز نديده ام با سخن گفتن به کسي جفا کند، نديدم کلام کسي را قطع کند تا خود آن شخص از گفتن فارغ شود، هيچ گاه حاجتي را که مي توانست برآورده سازد رد نمي کرد، هرگز پاهايش را پيش کسي که نشسته بود دراز نمي کرد، نديدم به يکي از دوستان و خادمانش دشنام دهد، هرگز نديدم که آب دهان به بيرون افکند يا در خنده اش قهقهه بزند، بلکه خنده اش تبسم بود. چنان بود که اگر تنها بود و غذا برايش مي آوردند، غلامان و خدمت گزاران و حتي دربان و نگهبان را بر سفره خويش مي نشانيد و با آن ها غذا مي خورد، شب ها کم مي خوابيد و بسيار روزه مي گرفت".
🔹ارائه چهره ای خشن از اسلام، در نوع رويکرد به دين و آموزه های دینی ریشه دارد. رويکرد خردمدار و عقل گرا که می کوشد آموزه ها و تعالیم دینی را به گونه ای تفسیر کند با خرد انساني در تعارض نيفتد، چهره ای رحمانی از اسلام ترسیم می کند. امام رضا(ع) در شرايطي که جدالی داغ بین گروه هاي مختلف کلامي و مذاهب مختلف فقهي جریان داشت، می کوشید تفسيري از اسلام ارائه کند که با معیارهای عقلانیت و خرد زمانه وی پذیرفتنی باشد. در مسائل مناقشه برانگیز مانند جبر و اختيار، معرفت الهي و خلق قرآن زمانه اش، سخنی جديد براي گفتن و استدلال تازه اي براي شنيدن داشت، و اهل گفتگو بود و از آن هراسي به خود راه نمی داد.
🔹دومین عامل خشونت دینی، انحصارگرايي است. انحصارگرايي يعني خود را بر موضع حق نشاندن و دیگری را ناحق و باطل دانستن. فرد انحصارگرا خودش را ارزشمندتر از ديگران مي داند و برداشت خویش را در قياس با برداشت ديگران، تنها برداشت حق جلوه مي دهد و ديگران را متهم به بطلان و ناحق بودن مي کند. به گفته قرآن انحصار گرایان اگر حق به جانب شان باشد با قيافه حق به جانب از آن دفاع می کنند ولي اگر خلاف برداشت آنها مطرح شود، آن را دروغی قديمي می خوانند. چنین نگرشی خاستگاه استبداد دینی است که به گفته نایینی "مفت خواران معمم و کلاهی" از آن پشتیبانی می کنند.
🔹انحصارگرايي از نظر روان شناختی ريشه در خودخواهي و خودبرتربینی دارد که سرچشمه بسیاری بد اخلاقي ها است. امام رضا (ع) چنان که در تحف العقول گزارش شده، ویژگی های انسان خردمند را چنین بیان داشته است: "خرد انسان مسلمان کامل نگردد مگر آن که ده خصلت در او باشد، از او اميد خير برود (به خير او اميد داشته باشند) از بدي او در امان باشند، خوبي اندک ديگري را بسيار داند و خوبي بسيار خود را کم شمارد. هرچه از او خواهند، دلتنگ نشود. در عمر خود از پي علم رفتن خسته نگردد. فقر در راه خداوندش از توانگري نزد او محبوب تر باشد. خواري در راه خدايش از عزت با دشمنش محبوبتر باشد. گمنامي را از شهرت خواهان تر باشد" سپس فرمود:" دهم"دهم چيست؟ پرسيدند يابن رسول الله دهمين خصلت چيست؟ فرمود: "اين که احدي را نبيند جز آن که گويد: "او از من بهتر و پرهيزکارتر است" و چون مردي که از او بدتر و پست تر باشد، ببنيد، بگويد: "شايد باطن او بهتر باشد" و اين خوش باطني براي او بهتر باشد و خوبي من ظاهر است"
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/emam-ra0f-va-eslam-rahmani/
#اسلام
#امام
#امام_رضا
#رئوف
#رحمانی
#سید_علی_میرموسوی
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ باید به شدت نسبت به فرسایش مغزها در حوزه علمیه حساس باشیم
🎙 استاد ابوالقاسم علیدوست
✂️ برش هایی از متن:
🔹 بررسی دغدغههای مراجع و مصلحان حوزه نسبت به وضعیت علمی حوزههای علمی مهم است، ما در هیچ زمانی نمیتوانیم بگوییم وضعیت حوزههای علمیه شیعه مثل امروز خوب بوده است. علی رغم آنکه شیعه در دوران آخوند خراسانی نسبت به وضعیتهای دیگری بهتر بوده و تحت فشار سیاسی نبوده است و وضعیت حوزههای علمیه یک وضعیت متوسطی بوده، اما در عین حال اصلا شرایط و امکانات طلاب با امروز قابل قیاس نیست. حال اگر بر این وضعیت معیشتی و امکاناتی سخت طلاب و حوزههای علمیه در گذشته، فشار سیاسی اهل تسنن و حکومتها را بر حوزههای علمیه اضافه کنیم، وضعیت بسیار اسف بار بوده است.
🔹 تشریح و تأکید بر وضعیت خوب حوزههای علمیه از منظر امکاناتی و سخت افزاری نسبت به همه دورانهای گذشته، به معنی آگاه نبودن از کمبودها و نقصها در این عرصه نیست، البته به نظر میرسد که امروز فشار اجتماعی بیشتر از فشار اقتصادی بر طلاب و روحانیت وارد میشود که امید داریم برطرف شود.
🔹 حوزههای علمیه امروز از نظر مجموعه مسائل سیاسی و حکومت امکانات و سخت افزاری، از منظر علمی و نرم افزاری و برنامه ریزی آموزشی، اصلا قابل قیاس با دورانهای گذشته حوزههای علمیه نیست، اما نسبت به این وضعیت مطلوب، گزارشهایی که واصل شده است، وضعیت خوبی را نشان نمیدهد و بیش از این خوب نبودن، بد نمابودن حوزههای علمیه در حال گسترش است.
🔹 ظرفیتهای حوزه علمیه هم که البته باید دیده شود، متأسفانه دیده نمیشود، یعنی وقتی اساتید، مسئولان مربوطه، مدیران اجرایی قصد داوری نسبت به حوزههای علمیه را دارند، دچار یک حجاب معاصرتی میشوند. کمیّت و کیفیت پژوهشهای حوزههای علمیه با ۴۰ سال گذشته اصلا قابل قیاس نیست، متأسفانه این میزان زیاد پژوهشهای خوب نه در رسانه ملی، نه در رسانههای جمعی و نه در جامعه بیان نمیشود و یک بد نمایی نسبت به حوزههای علمیه صورت میگیرد.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/farsayesh-maqz-dar-howze/
#حساس
#فرسایش
#مغز
#حوزه_علمیه
#ابوالقاسم_علیدوست
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ تقریب، وحدت و امتگرایی از وجوه بارز سیره امام رضا(ع)
🎙 استاد علی راد
✂️ برش هایی از متن:
🟢 حجتالاسلام علی راد، دانشیار دانشگاه تهران تاکید کرد: امام رضا(ع)، تاکید بر تقریب و وحدت و امتگرایی داشتند از این رو از وجوه برجسته سیره آن امام عزیز، امتگرایی و تقریب مؤمنین و مسلمین است.: در روزگار امام رضا(ع)، چالشهای جامعه اسلامی در حوزه مباحث فرهنگی، امامت، خلافت، سیاست و حکومت، شایع بوده است.
🟢 وی افزود: امام رضا(ع) با رصد دقیق جریانات حاکم بر امت اسلامی، تلاش کردند مانع انشقاق و انشعاب امت اسلامی شوند لذا تاکید بر تقریب، وحدت و امتگرایی داشتند از این رو از وجوه برجسته سیره آن امام عزیز، امتگرایی و تقریب مؤمنین و مسلمین است.
🟢 دانشیار پردیس فارابی دانشگاه تهران اضافه کرد: وجه برجسته دیگر سیره امام رضا(ع)، گفتوگو و گفتمان با دگراندیشان است و شاهد مناظرات امام رضا(ع) با جریانات فکری غیراسلامی و جریانات فکری متنوع درون دینی هستیم و بر پایه آن میتوانیم منطق مناظرات آن امام بزرگوار را استخراج کنیم.
🟢 راد بیان کرد: وجه سوم سیره برجسته امام رضا(ع)، تلاش برای اشاعه خوانش اعتدالی از اسلام ناب محمدی(ص) است، خوانشی مبتنی بر قرآن کریم، سنت و سیره نبوی.
🟢 رئیس دفتر قم بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی در پاسخ به این پرسش که چرا امام رضا(ع) فاز فرهنگی و علمی را در مواجهه با خلفای جائر زمان خود برگزیدند و وارد فاز نظامی نشدند؟ بیان کرد: در روزگار حضرت رضا(ع)، روزگار اقلیت شیعه از یکسو و از سوی دیگر شاهد قلع و قمع جریانات نظامی شیعه و به شهادت رساندن دستاندرکاران این نوع جریانات هستیم و با توجه به این دو نکته زمینه مواجهه نظامی در برخورد با دشمنان فراهم نبود.
🟢 وی تاکید کرد: سیاست حاکم بر سیره رضوی، گفتوگو و نقد و نظر و در مجموع راهبرد فرهنگی بود و امام رضا(ع) از این سیره فرهنگی و علمی در مواجهه با دگراندیشان بهره بردند.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/vahdat-omat-emam-reza/
#امام_رضا
#امت_گرایی
#بارز
#تقریب
#سیره
#وحدت
#علی_راد
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ تحلیل تاریخی وضعیت جهان اسلام در دوران امام هشتم(ع)
🎙 امام موسی صدر
✂️ برش هایی از متن:
🔹پرچم های هدایت
«ایشان پرچمهای هدایت و چراغ تاریکیها هستند. آنان یکی پس از دیگری آمدند تا نوبت به امام علی بن موسی الرضا (ع) رسید. در زمان امام حادثه جدیدی اتفاق افتاد. همان طور که میدانیم این امام همام در زمان مأمون، خلیفه عباسی، میزیست. در آن زمان اسلام در اوج تمدن و گسترش خود بود و جهان عرب در دنیا از نظر اندیشه و افکار در حال توسعه بود.
🔹 دغدغه مامون برای حفظ همزمان بغداد و خراسان و پیشنهاد ولایتعهدی به امام
🔹 مأمون مشکلی داشت، زیرا هارون الرشید ارث خویش را میان فرزنداش تقسیم کرده بود و مأمون را حاکم و والی شرق، یعنی ایران و بخش بزرگی از روسیه امروز و افغانستان کرده بود و ولایت بغداد را به پسر بزرگتر خویش امین داده بود. هارون به آنان سفارش کرده بود که با یکدیگر متحد باشند. اما هیهات که ملک عقیم است.
🔹 امین به ملک مأمون تجاوز و وی را عزل کرد. سپس مأمون بر ضد برادرش قیام و با کمک اهالی خراسان، بغداد را فتح کرد. او برادرش امین را کشت و خلیفه همه جهان اسلام شد. او به فکر فرو رفت که آیا در بغداد که پایتخت جهان اسلام است اقامت کند و خراسان را که محل سربازان و سپاهیان و قلعه پهلوانان بود ترک کند؟ آیا پایگاه نظامی خود را رها کند؟ همان طور که میدانیم وسایل نقلیه آن روز توان جابجایی سپاه را نداشت. اگر خراسان را رها میکرد، امکان شورش بر ضد وی وجود داشت.
🔹 ممکن بود اهالی خراسان به همان شکل که امین را عزل کردند، مأمون را نیز عزل کنند، یا اینکه به خراسان برود و بغداد و علوی های بسیار و عباسیانی را که در آنجا زندگی میکردند به حال خود رها کند؟ در این صورت امکان داشت آنان با کسی که بر خلاف امین ارادهای قوی داشته باشد، بیعت کنند و با تبانی خلافت را از دست مأمون بگیرند و او را با مشکل جدیدی مواجه کنند و شاید حتی او را بکشند. مأمون اندیشید و به این نتیجه رسید که پایگاه خویش را خراسان قرار دهد و قدرتمندترین شخصیت علویان و عباسیان، یعنی امام علی بن موسی الرضا (ع)، را که همه علویان و عباسیان به برتری وی معترف بودند، از مدینه به خراسان دعوت کند و از وی بخواهد که خلیفه مسلمین شود.
🔹 بسیاری از سیره نویسان و مورخین این موضوع را مورد بحث و بررسی قرار دادهاند. آنان بحث کردندهاند که آیا پیشنهاد مأمون به علی بن موسی الرضا پیشنهاد واقعی بود یا تنها تعارف بود؟ البته، من نمیخواهم وارد این بحث شوم. هنگامی که مأمون میخواست پیشنهاد این مسئولیت را به امام بدهد، به وی گفت: اگر خلافت را نمیخواهی پس ولایتعهدی را قبول کن. امام ابتدا نپذیرفت، اما پس از گفت و گوهای طولانی، امام این مسئولیت را با این شرط که مسئولیت خلافت را نپذیرد و در حکومت مشارکت نداشته باشد، پذیرفت و بدین ترتیب خلافت مأمون استقرار پیدا کرد و جهان اسلام آرام شد....
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/jahan-eslam-da-doran-emam-hashtom/
#اسلام
#امام_رضا
#تاریخ
#تحلیل
#امام_موسی_صدر
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa
✳️ ضرورت باز نویسی رساله های عملیه مراجع
🎙 استاد محسن غرویان
✂️ برش هایی از متن:
🔹پرچم های هدایت
🔺 رساله های عملیه در واقع نسخه هایی برای رفع مشکلات فقهی و عملی مردم است که در زندگی روزمره خود با آن مواجه هستند و می خواهند اساس زندگی آنها براساس دین و شریعت باشد.
🔺 رساله های عملیه باید متناسب با نیازهای روز تدوین شود
🔺 او افزود: اسلام برای زندگی انسان ها احکامی دارد که توسط فقها و علمای دین استنباط شده و در رساله های عملیه تبیین می شود تا مردم که فرصت تحقیق ندارند به این رساله ها مراجعه نموده و آداب و احکام دینی خود را دریافت می کنند.
استاد درس خارج فقه حوزه علمیه بیان کرد: نوع نیازها و احتیاجات مردم در طول تاریخ با توجه به تغییر و تحول در سبک زندگی، مختلف است بنابراین رساله های عملیه باید متناسب با نیازهای روز باید تدوین شود؛ چه بسا موضوعاتی که صد سال قبل در رساله های عملیه مطرح شده، امروز دیگر مطرح نباشد لذا فقها و علما باید مسائل مستحدثه را شناسایی کنند و متناسب با این نیازها، رساله های عملیه را بنویسند تا نسل جوان آن را نصب العین خود قرار دهند.
🔺 او تصریح کرد: رساله های عملیه هم از نظر موضوعات، هم از نظر فرم نگارش و جهات صوری باید متناسب با عصر جدید بوده و مراجعه به آنها سهل الوصول باشد تا برای نسل جوان سبب زدگی نشود.
🔺 غرویان درباره ادبیات رساله های عملیه گفت: سبک نگارش هم بنابر دیگر تحولات تغییر می کند و رساله های عملیه هم باید متناسب با عصر جدید نگارش یافته و ویراستاری شوند تا نسل جوان با این کتاب ها ارتباط برقرار کنند.
🔺 قلم زیبا و نگارش نوین در رساله های عملیه باید اتفاق بیفتد
🔺 او در عین حال بیان کرد: نمی توان استدلال های فقهی را تماما در رساله ها آورد اما می توان اصطلاحات فقهی سنگین را تبدیل به معادل های روانتر و سهل الوصولتر کرد یا در پاورقی توضیحاتی را ارائه کنند تا خواننده احساس خستگی نکند. معتقدم قلم زیبا و نگارش نوین در رساله های عملیه باید اتفاق بیفتد.
👇🏻 جهت مطالعه کامل این مطلب به لینک زیر مراجعه فرمایید:
https://andishehma.com/zarorat-baznevisi-resale-marage/
#بازنویسی
#رساله
#ضرورت
#مراجع
#محسن_غرویان
🌐 تهیه شده توسط تیم اندیشه ما
🖇 مارا در شبکه های اجتماعی همراهی کنید 🙏🏻:
ایتا:
https://eitaa.com/andishema
تلگرام:
https://t.me/andishemaa