#فصلنامه_علمی_پژوهشی
✅ نمایی از فصلنامههای علمی_پژوهشی مجمع عالی حکمت اسلامی
🔰تنها مفهوم صحیح حق در دانش فلسفه...
🔸تنها مفهوم صحیح حق در دانش #فلسفه، حق شایستگی است. این مفهوم، هم همه موارد حق را دربرمیگیرد و هم مانع اندراج غیرحق زیر عنوان حق میشود (جامع افراد و مانع اغیار است). مفهوم شایستگی، از مقایسة انواع صاحبان حق مختار یا غیرمختار با اهداف مطلوب واقعی (غیرپنداری) یا مقاصد حرکت طبیعیشان و با توجه به تناسب افعالی که صاحبان حق را به هدف مطلوب یا مقصد حرکت میرساند، بهدست میآید. عقل در برخی از موارد بهطور مستقل قادر به شناسایی حقوق موجودات است، ولی در بیشتر موارد باید برای شناسایی حقوق موجودات و راههایی که آنها را به حقشان میرساند، از وحی کمک بگیرد.
📚 موضوع مقاله: طرحی نو در تبيين معنای حق (در دانش فلسفه حق) و تشخیص مصادیق آن
🖋محمدحسین طالبی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#صوت #کلام_اساتید
🔸لزوم توسعه آموزش و پژوهش در حوزه علوم عقلی و حکمی در کلام حضرت آیتالله فیاضی
#آیتالله_فیاضی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#حدیث #فرصت
امام علی علیه السلام:
⭕️ تباه کردن فرصت، موجب اندوه است.
📚حکمت 118 نهج البلاغه
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
مجمع عالی حکمت اسلامی
#معرفی_کتاب 📚 برخی از فیلسوفان معاصر اسلامی در حوزه علمیه 🖋 محمد فنایی اشکوری 🔅آشنایی با حیا
#برشی_از_کتاب
🔰امام تعلیقاتی بر اسفار داشتهاند كه مفقود شده است
🔸امام خمینی #عرفان را نزد آیتالله میرزاجواد ملكی تبریزی(م 1304ش) و آیتالله محمدعلی شاهآبادی (1292ـ1369ق) آموخت. او بین سالهای 1307ـ1314 شمسی از محضر شاهآبادی، كتابهای شرح فصوص الحكم، مصباح الانس، فتوحات مكیه و منازل السائرین را درس گرفت. آثار قلمی امام در عرفان نیز بسیار است. از میان این آثار میتوان تعلیقه بر شرح فصوص الحكم قیصری، تعلیقه بر مصباح الانس، اسرار الصلوة، شرح دعای سحر و مصباح الهدایة را نام برد. قدم راسخ امام در عرفان نظری و عملی را میتوان در آثار قلمی او مشاهده كرد. تألیفات عرفانی او با نوشتههای عرفای طراز اول برابری میكند.
◽️امام چند دوره به تدریس شرح منظومه پرداخت و دستكم یك دوره قسمت عمده #اسفار را به مدت ده سال تدریس نمود. تقریرات درسهای شرح منظومه سبزواری و قسمتهایی از اسفار ملاصدرا، توسط یكی از شاگردان ایشان به نام آیتالله سیدعبدالغنی اردبیلی (1299ـ1369 ش) منتشر گردیده است. این درسها بین سالهای 1323 تا 1328 شمسی در قم ایراد گردیده است. امام تعلیقاتی بر اسفار داشتهاند كه مفقود شده است.
📚 برخی از فیلسوفان معاصر اسلامی در حوزه علمیه، ص۱۷
🖋 محمد فنایی اشکوری
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#حدیث
امام على عليه السلام:
🔹أفضَلُ العِبادَةِ الزَّهادَةُ.
🔸برترين عبادت، دل بركندن از دنياست.
📚غررالحكم حدیث2872
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#فصلنامه_علمی_پژوهشی
✅ نمایی از فصلنامههای علمی_پژوهشی مجمع عالی حکمت اسلامی
🔹حکمتِ حکمت مدنی، اجتماعی و سیاسی: به چرایی و چیستی و حتی کلیات چگونگیشناسی «حکمت مدنی» میپردازد. یعنی خاستگاه، جایگاه و نقش #حکمت مدنی را شناسایی نموده و میشناساند.
🔸 چنان که حکمت مدنی: به چرایی و چیستی و حتی کلیات چگونگیشناسی «حکومت مدنی» و بلکه پدیده مدنی، سیاسی و #سیاست و پدیدهشناسی آن(ها) میپردازد. یعنی خاستگاه، جایگاه و نقش راهبردی حکومت و پدیده مدنی را بر مینمایاند.
▫️سیرمتکامل (پلکانی) حکمت مدنی از بنیاد و از آغاز گذار از بدویت و سیر مدنیت انسانی و اجتماعی تا کنون و تا غایت و تا انجام و کمال نهایی به تعبیری مهدوی، مرهون واکاوی حکمت مدنی است. کما اینکه پرسمان حکمت مدنی اعم از معرفتشناسی، روششناسی و پدیدهشناسی حکمت مدنی و حتی علم مدنی از جمله نمودشناسی یعنی دانش مدنی؛ اجتماعی و سیاسی و بلکه سیاست مدنی، به صورت روشمند، قاعدهمند، نظاممند و هدفمند نیز برایناساس بوده، و در این راستا میباشد.
🔅فارابی و خواجه نصیر دوتن از برجستگان جدی، جهانی و جاویدان این حوزه معرفتی خوشبختانه اسلامی و ایرانیاند. نخست مؤسس و دومین مجدد #علم و حکمت مدنی؛ اجتماعی و سیاسی در تاریخ و جهان اسلام و ایران بوده و محسوب میگردند. مقاله به تحلیل گفتمان حکمت حکمت مدنی در آثار و آراء و بلکه در نگاه، نظریه و نظام حکمی این دو میپردازد. فرضیه اصلی: حکمت مدنی؛ اجتماعی و سیاسی متعالی است.
📚 موضوع مقاله: حکمت حکمت مدنی
🖋علیرضا صدرا
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#کلام_اساتید
🔰پیامدهای منفی روش تعلیم و تعلم فلسفه در زمان حاضر
استاد حسن رمضانی:
🔹متأسفانه روش تعلیم و تعلم #فلسفه در زمان حاضر به این صورت استقرار یافته است که ابتدا #بدایه و بعد #نهایه و بعد منظومه را میخوانند و در نهایت سر سفره اسفار مینشینند.
این روش بویژه در سالهای نخست تحصیل فلسفه برای محصلین رشته فلسفه مشکلاتی به بار آورده و میآورد.
🔻این رویه چند پیامد منفی دارد:
1️⃣ نخست آنکه بسیاری از مبتدیان، مباحثی را که بدانها اشاره شد، به خوبی درک نمیکنند و این خود سبب میشود که افراد کم کم دلسرد شده و فلسفه خواندن را رها کنند و عطایش را به لقایش ببخشند.
2️⃣ دوم آنکه افراد مبتدی آنطور که باید نسبت به اینگونه مباحث احساس نیاز نمیکنند؛ در نتیجه از خواندن فلسفه لذت نمیبرند؛ چون با خود میگویند: وجود نه خدای من است، نه پیغمبر من است و نه دردی از دردهای من دوا میکند و نه مشکلی از مشکلات دینی #جامعه را حل میکند. اصالت وجود به چه درد من میخورد؟ چرا باید وقت من صرف اینگونه مباحث شود؟
3️⃣ سوم آنکه رویه یاد شده موجب میشود که در بسیاری موارد برای افراد، برداشتهای دور از واقعیت پیش آید که چه بسا تا پایان در ذهنشان باقی بماند و یا دستکم مدت مدیدی ذهن و فکرشان را به خود مشغول کند و پس از سالیانی بفهمند که در طول این مدت کله بیصاحب میتراشیدهاند، به شکلی که هم خود از تلقی صحیح بازماندهاند و هم دیگران را به اشتباه انداختهاند.
#استاد_حسن_رمضانی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#حدیث
امام على عليه السلام:
🔸گذشت، تاجِ مکارم اخلاق است.
◽️العَفوُ تاجُ المَكارِمِ.
📚غررالحكم حدیث 520
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
مجمع عالی حکمت اسلامی
#معرفی_کتاب 🔰خداباوری در گذر اندیشهها 🔸فراگیری گسترده و زنده مباحث خداشناسانه در تاریخ اندیشه ب
#برشی_از_کتاب
🔰مسأله امکانپذیری ارائه برهان برای اثبات وجود خدا
🔸در باب اثبات وجود خدا چندین بحث هم در فلسفه اسلامی و هم در فلسفة غرب خیلی جدی است. اولین بحث این است که آیا اساساً ارائه برهان بر وجود خدا عقلاً ممکن است؟
🔹زمانی که کتاب نقد برهانناپذیری وجود خدا را مینوشتم با بساطت ذهنی معتقد بودم ارائه برهان بر وجود خدا ممکن است. بعد بر همین اساس، کتابهای علمی و شبهات مختلفی را که به زبان فارسی بود با همان امکانات محدودی که داشتم جمعآوری کردم و کتاب نقد برهانناپذیری وجود خدا را نوشتم. ولی بعد از سالیانی از نگارش آن کتاب، متوجه شدم که دقیقترین شبهه در باب امکان یا عدم امکان اثبات وجود خدا در میان فیلسوفان ما مطرح شده است و مسأله اثبات واجبالوجود بالذات یک مسئله جدی در فلسفۀ اسلامی است و از همه بیشتر ملاصدرا به آن پرداخته است.
📚 خداباوری در گذر اندیشهها
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#صاحب_الزمان #جمعه
پیامبرصلی الله علیه و آله:
▪️بهِ يَمْحَقُ اللَّهُ الْكَذِبَ وَ يُذْهِبُ الزَّمَانَ الْكَلِبَ وَ بِهِ يُخْرِجُ ذُلَّ الرِّقِّ مِنْ أَعْنَاقِكُمْ.
◽️تنها به دستان مهدی است که خداوند دروغ را نابود خواهد کرد و روزگار رنج و سختی را به پایان خواهد رساند و تنها به دستان اوست که بندهای بردگی از گردن شما باز خواهد شد.
📚غیبت طوسی، ص۱۸۵
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#فصلنامه_علمی_پژوهشی
✅ نمایی از فصلنامههای علمی_پژوهشی مجمع عالی حکمت اسلامی
⬅️ دیوید هیوم منکر نظام احسن جهان شده است
🔹یکی از مباحث مهم در کلام و فلسفه دین بحث از نظام احسن جهان است. برخی اندیشمندان مسلمان مانند شهید مطهری با برهان انّی به اثبات نظام احسن جهان پرداختهاند و برخی مانند غزالی و آیتاللّٰه جوادی آملی با برهان لمّی برای آن استدلال آوردهاند.
🔸در فلسفه دین غربی، دیوید هیوم منکر نظام احسن جهان شده است و با ارائه دلایلی مبتنی بر شرور و تشکیکاتی که دربارۀ برهان نظم و اوصاف کمالی مطلق خداوند کرده است، کوشیده که نظام احسن جهان را انکار کند. در مقابل، برخی از فلاسفه دین غربی مانند سویین برن به نقد دیدگاه هیوم در این زمینه پرداختهاند.
📚 موضوع مقاله: برهان نظم و رابطه آن با نظام احسن
🖋محمد فتحعلیخانی
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#گزارش_تصویری
📷 گزارش تصویری از چهارمین دوره انتخابات شورای برنامهریزی و نظارت شعبه اصفهان که چهارشنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۳ با حضور اکثریت اعضای پیوسته شعبه در مدرسه صدر خواجو برگزار شد در این جلسه آقایان علی محزونیه، حمید اعلایی نژاد، مهدی آزاد پرور و مجتبی سپاهی به عنوان چهار عضو شورای برنامهریزی و نظارت از سوی اعضای پیوسته شعبه انتخاب شدند و آقای علی کرباسوند به عنوان علی البدل مشخص گردیدند.
▫️همچنین بر اساس آئین نامه تاسیس و راهاندازی شعب مجمع عالی و حکمت اسلامی که سه نفر از اعضای شورا از سوی هیئت مدیره مشخص می شوند آقایان دکتر محمد بید هندی، دکتر سید مهدی امامی جمعه و حجت الاسلام آشیخ حسن مظاهری به عنوان سه عضو منصوب هیئت مدیره مشخص شدند.
▪️همچنین حجتالاسلام جعفر شاه نظری به عنوان رئیس شورای برنامهریزی و نظارت و حجتالاسلام محسن جلالی به عنوان مدیر شعبه اصفهان در دوره چهارم از سوی هیئت مدیره انتخاب و منصوب شدند.
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#گزارش
✅ مجمع عالی حکمت؛ ظرفیتی مناسب برای تبیین عقلانی مسائل جامعه
⬅️نشست هماندیشی جمعی از مسئولان مجمع عالی حکمت اسلامی و پژوهشکده #زن_و_خانواده حوزه علمیه خواهران
🔹در ابتدای این نشست زهرا شریف، عضو هیئت علمی پژوهشکده زن و خانواده در سخنانی با بیان اینکه الحمدلله مجمع عالی حکمت اسلامی امروز به یک معیار و سنجه در عرصه #حکمت و فلسفه تبدیل شده است، گفت:
▫️پژوهشکده زن و خانواده هم ۵ گروه مختلف دارد که البته در قالب میز فعالیت دارد و هنوز به بلوغ لازم نرسیده است؛ بنده در طول این مدت ۴ ساله فعالیت در این پژوهشکده به این باور هستم که سویههای مختلف یک بحث خیلی میتواند چکشکاری شود و به خصوص مباحث میانرشتهای مطالعات #جنسیت بحثی جدی است.
🔸در ادامه محمدباقر خراسانی؛ دبیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی، گفت:
▫️در مورد تعامل پژوهشکده و مجمع این دو مجموعه به صورت رسمی تاکنون تعاملی نداشتهاند و اگر ما در برخی نشستها و برنامه ها از استادان و صاحبنظران پژوهشکده استفاده کردهایم به واسطه شخصیت حقیقی آنان بوده است. مجمع الان ظرفیت بسیار خوبی است تا بتواند هم جایگاه و تراز مراکز و پژوهشگران را در بحث #فلسفه نشان دهد و هم ظرفیت خوبی است تا بتوانیم سایر موضوعات را با رویکرد عقلانی تبیین و معرفی کنیم.
📝برای مطالعه گزارش نشست، کلیک کنید.
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#خبر_مجمع
🔰برگزاری مصاحبه شفاهی متقاضیان تدریس علوم عقلی
▫️لازم به ذکر است براساس مصوبه ۸۸۴ شورای عالی حوزههای علمیه، اساتید علوم عقلی با تأیید مجمع عالی حکمت اسلامی مشخص و تعیین میگردند.
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#حدیث
امام جواد عليه السلام:
🔹هر كس نداند كارى را از كجا آغاز كند، از به سرانجام رساندن آن درماند.
🔸مَن لَم يَعْرِفِ المَوارِدَ أعْيَتْهُ المَصادِرُ.
📚ميزان الحكمه جلد3 صفحه 54
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#سیره_بزرگان
🔰برداشت دیروزتان درست، و حق با شما بود!
مرحوم آیتالله حسن زاده آملی:
▫️استادان ما در انصاف هم بینظیر بودند. بیان این واقعه اگر چه برای من سخت است اما چون در این جا به کار میآید، نقل میکنم:
🔸یک روز در درس اسفار مرحوم[ آیت الله ابوالحسن] شعرانی که من تنها شاگرد بودم ایشان حرف آخوند را- که مثالی بود- تقریر کردند. من گوش دادم. عرض کردم:
برداشت من این است که مراد از مثال، چیز دیگر است. فرمودند:
نه این طور نیست و توضیح دادند. من دیگر دنبال نکردم. فردا که آمدم، ایشان فرمودند: برداشتِ دیروزتان از عبارتِ اسفار درست، و حق با شما بود!
این گونه شاگرد میپروراندند.
📚مجله حوزه، شماره ۲۱
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#گزارش
⬅️ دیدار مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی از معاونت خبر صدا و سیمای استان قم به مناسبت روز خبرنگار
🔸این دیدار که به مناسبت روز #خبرنگار، برای تبریک و قدردانی از خبرنگاران توسط جناب آقای محمدباقر خراسانی و جمعی از مسئولان مجمع عالی حکمت اسلامی در دفتر معاونت خبر استان #قم برگزار شد؛ ابتدا جناب آقای شعبانی معاونت خبر مرکز قم ضمن خوش آمدگویی و خیرمقدم به بیان بعضی از فعالیتها و عملکرد مجموعه خبر و خبرنگاران استان قم پرداختند.
🔹در ادامه محمدباقر خراسانی مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی ضمن تبریک روزخبرنگار به بیان مجموعه فعالیتهای علمی مجمع عالی حکمت اسلامی در قم و سایر شعب در استانهای دیگر پرداختند و به برخی از ویژگیها و فضایل جمعی از حکیمان #فیلسوف اشاره کردند که مجمع عالی حکمت در معرفی این بزرگواران ازحیث علمی و اخلاقی در سطح داخلی و خارجی در حال ایفای نقش است که از جمله این حکیمان فیلسوف و مفسر بزرگ علامه سیدمحمد طباطبایی هستند که سعی شده از زندگینامه علامه کتابی کم حجم و مختصر و مفید به چهار زبان تألیف و به چاپ برسد تا در اختیار شیفتگان و علاقهمندان به وی قرار گیرد.
🔅 از نتایج این دیدار میتوان به تعامل و همکاری بین مجمع عالی حکمت اسلامی و معاونت #خبر استان قم بخصوص در زمینههای معرفی شخصیت های علمی و اخلاقی به عنوان الگوهای تأثیرگذار در جامعه اشاره کرد.
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔@hekmateislami
#امام_حسن_مجتبی #صفر
🏴هفتم ماه صفر ، سالروز شهادت مظلومانه کریم اهلبیت حضرت امام حسن مجتبی (علیه السلام) را به پیشگاه حضرت بقیة الله الاعظم حضرت اباصالح المهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و عموم شیعیان تسلیت عرض مینماییم.
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔 @hekmateislami
#خبر_مجمع
🔰بازدید مدیر اجرایی مجمع عالی حکمت اسلامی از خبرگزاری رسا
#مجمع_عالی_حکمت_اسلامی
🆔 @hekmateislami